Betekintés: Molnár Balázs - Szakmai szavak gyűjteménye

Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!




Szakmai szavak gyűjteménye
Készítették a békéscsabai ILS Idegennyelvi Szakközépiskola 2.éves pincér tanulói, akik 2002.
június 15-től 2002. szeptember 13-ig németországi szakmai gyakorlaton vettek részt a
Tempus Közalapítvány Leonardo Nemzeti Iroda anyagi támogatásával.
1. Húsételek
1.a. Disznóhús
1.b. Marhahús
1.c . Borjúhús
1.d. Szárnyasok
1.e. Vadhús
1.f. Halak, Rákok, Kagylók
2. Fűszerek
3. Gyümölcsök
4. Zöldségek
5. Konyhai eszközök, Konyhai gépek
6. Konyhai eljárások, módszerek

1. Fleischgerichte
1.a. Scweinefleisch
1.b. Rindfleisch
1.c. Kalbfleisch
1.d. Geflügel
1.e. Wildfleisch
1.f. Fische, Krebs- und Schalentiere
2. Gewürze
3. Obstsorten
4. Gemüsesorten
5. Küchengeräte-Küchenmaschinen
6. Kochtechniken-Kochmethoden

MAGYAR
1. a. Disznóhús
tarja
karaj
sonka
has,gyomor
sonkaszalonna
sonka
csülök
csülök savanyúkáposztával
sózott oldalas
pácolt serésborda
lencse szalonnával
pármai sonka
feketeerdei sonka
főtt sonka
füstölt sonka
disznósült
kocsonya
sertéspecsenye
disznófej
sertésmáj
főtt sonka spárgával vajas mártásban
szalonna
vesztfáliai sonka
grillezett malac gombóccal és salátával
sertéspörkölt galuskával
töltött káposzta
cigánypecsenye
rablóhús nyárson

DEUTSCH
1.a Schweinefleisch
Kamm
Koteletts
Vorderschinken
Bauch
Schinkenspeck
Schinken
Eisbein
Eisbein mit Sauerkraut
Kasseler
Kasseler Rippenspeer
Linsen mit Speck
Parmaschinken
Schwarzwälder Schinken
Gekochter Schinken
Geräucherter Schinken
Schweinebraten
Schweinesülze
Schweinsfilet
Schweinskopf
Schweineleber
Spargel mit Buttersauce und gekochtem Schinken
Speck
Westfälische Schinken
Spanferkel vom Grill mit Knödl und Salat
Schweinspörkölt mit Nockerln
Gefülltes Kraut
Zigeunerbraten
Räuberfleisch am Spieß

1.b. Marhahús
marhanyak
magas/rostélyos hátszín
hátszín
bélszín/vese pecsenye
fehér pecsenye/felsál
oldalas
lapocka
szegy,mell

1.b. Rindfleisch
Kamm
Fehlrippe
Roastbeef
Filets
Keule
Spannrippe
Bug
Brust

1



roston sült vastag marhaszelet
filet mignon
pecsenye darabok Sztroganoff módra
pörkölt
ököruszályleves
borsos marhasült
ecetes,párolt marhahús
vesepecsenye
marhasült
vesepecsenye
fasírt
hátszín
székelykáposzta
bélszínérmék
vörösboros marhapörkölt galuskával
marhasült tükörtojással gazdagon körítve

Chateaubriand
Filet mignon
Filetspitzen Stroganoff
Gulasch
Ochsenschwanzsuppe
Pfeffersteak
Rheinische Sauerbraten
Rinderfilet
Beefsteak
Filetsteak
Hacksteak
Rumpsteak
Szegediner Gulasch
Lendenmedaillons
Rindspörkölt in Rotwein mit Nockrln
Beefsteak mit Spiegelei reich garniert

1.c. Borjúhús
borjúsült
borjúmell
borjúpecsenye
borjúbecsinált
borjúcsülök
borjúcomb
borjúkaraj
borjúmáj berlini módra
borjúérmék
borjúvese
borjúhát
bécsi szelet
cigánypecsenye
zürichi borjúszelet
borjúpecsenye Madeira mártással
borjúsült zöldséggel

1.c Kalbfleisch
Kalbsbraten
Kalbsbrust
Kalbsfilet
Kalbsfrikassee
Kalbshaxe
Kalbskeule
Kalbskotelett
Kalbsleber Berliner Art
Kalbsmedaillons
Kalbsnieren
Kalbsrücken
Wiener Schnitzel
Zigeunerschnitzel
Zürcher Geschnetzelte
Kalbsfilet mit Madeirasoße
Kalbsbraten mit Gemüse

1.d. Szárnyasok
házi szárnyas
kacsa
liba
csirke
tyúk
galamb
pulyka
pulyka
vad szárnyas
fácán
fogoly
fürj
vadkacsa
sült csirke
sült csirke
szárnyas aprólék
currys csirke
csirkehúsleves
csirkebecsinált
csirkesaláta
jérce
bécsi sült csirke
libacomb vadasan zsemlegombóccal
paprikáscsirke galuskával

1.d. Geflügel
Hausgeflügel
Ente
Gans
Hähnchen
Huhn
Taube
Truthahn
Pute
Wilgeflügel
Fasan
Rebhuhn
Wachtel
Wildente
Brathähnchen
Broiler
Geflügelklein
Huhncurry
Hühnerbrühe
Hühnerfrikasse
Hühnersalat
Poularde
Wiener Backhendl
Gänsekeule in Wildrahmsoße mit Semmelknödeln
Paprikahuhn m
Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!


it Nockerln

2



sült csirkecomb petrezselymes burgonyával
roston sült pulykamellfilé
svéd paradicsomos csirke
kacsa háziasszony módra
hideg libamáj
töltött kacsamell

Gebratene Hühnerkeule mit Petersilienkartoffeln
Truthahnbrustfilet vom Rost
Huhn mit Tomaten schwedischer Art
Ente nach Hausfrauen Art
Kalte Gänseleber
Gefüllte Entenbrust

1.e. Vadhús
nyúl
szarvas
süldő malac
jávorszarvas
nyúl
őz
vaddisznó
nyúlcomb
nyúlaprólék
borsos nyúl
nyúlgerinc
szarvasgerinc
szarvascomb
nyúlsült
őzcomb rókagombával
őzérmék
őzgerinc
vaddisznógerinc
szarvasérmék
szarvassült vadas mártással, áfonyával és gombóccal

1.e. Wildfleisch
Hase
Hirsch
Frischling
Elch
Kaninchen
Reh
Wildschwein
Hasenkeule
Hasenklein
Hasenpfeffer
Hasenrücken
Hirschrücken
Hirschkeule
Kaninchenbraten
Rehkeule mit Pfifferlingen
Rehmedaillons
Rehrücken
Wildschweinrücken
Hirschmedaillons
Hirschbraten in Wildsoße mit Rotwein, Heidelbeeren
und Knödel

1.f. Halak, Rákok, Kagylók
folyami halak
tengeri halak
angolna
tőkehal
lepényhal
pisztráng
laposhal
hering
csuka
tőkehal
ponty
lazac
makréla
sügér
szardella
tőkehal
lepényhal
nyelvhal
sprotni
rombuszhal
harcsa
fogas,süllő
folyami rák
garnéla
homár
rövidfarkú rák
languszta
osztriga
kagyló

1.f. Fische, Krebs- und Schalentiere
Flußfische
Meeresfische
Aal
Dorsch
Flunder
Forelle
Heilbutt
Hering
Hecht
Kabeljau
Karpfen
Lachs
Makrele
Barsch
Sardelle
Schellfisch
Scholle
Seezunge
Sprotte
Steinbutt
Wels
Zander
Flußkrebs
Garnele
Hummer
Krabbe
Languste
Auster
Muschel

3



Bismarck hering
sülthering
füstölt hering
füstölt hering
hering ikra
heringsaláta
göngyölt hal
sózott hering
halászlé
roston sült süllő egészben
fogaspaprikás galuskával
harcsaszeletek sütve
békacomb

Bismarckhering
Brathering
Bückling
Geräucherte Heringe
Heringsrogen
Heringssalat
Rollmops
Salzhering
Fischsuppe
Zander im Ganzen auf dem Rost gebraten
Zander im Paprikasoße mit Nockerln
Welsfilet gebacken Froschschenkel
2. Gewürze
Anis
Cayenne Pfeffer
Curry
Gewürznelke
Ingwer
Kaper
Kardamon
Koriander
Kümmel
Safran
Lorbeerblatt
Muskatblüte
Muskatnuß
Paprika
Pfeffer
Nelkenpfeffer
Salz
Senfkorn
Vanille
Wacholderbeere
Zimt
Basilikum
Bohnenkraut
Dill
Estragon
Kerbel
Suppenkraut
Knoblauch
Liebstöckel
Majoran
Meerrettich
Petersilie
Pfefferminze
Rosmarin
Salbei
Schnittlauch
Thymian
Waldmeister

2. Fűszerek
ánizs
cayenne-i bors
curry
szegfűszeg
gyömbér
kapribogyó
kardamom
koriander
köménymag
sáfrány
babérlevél
szerecsenvirág
szerecsendió
fűszerpaprika
bors
szegfűbors

mustármag
vanília
borókabogyó
fahéj
bazsalikom
borsika/csombor
kapor
tárkony
turbolya
leveszöldség
fokhagyma
lestyán
majoranna
torma
petrezselyem
borsmenta
rozmaring
zsálya
metélőhagyma
kakkukfű
szagos müge

3. Obstsorten
Apfel
Birne
Quitte
Aprikose/Marille
Kirsche
Pfirsich

3. gyümölcsök
alma
körte
birsalma
sárgabarack
cseresznye

4



őszibarack
szilva
szeder
földieper
fekete áfonya
málna
ribizli
vörös áfonya
egres
szőlő
mogyoró
mandula
gesztenye
dió
dió
földimogyoró
ananász
narancs
banán
datolya
füge
gránátalma
kivi
mandarin
lime
mangó
citrom
grapefruit
görögdinnye
sárgadinnye
naspolya
nektarin
meggy

Pflaume/Zwetschke
Brombeere
Erdbeere
Heidelbeere
Himbeere
Johannisbeere
Ribisel
Preiselbeere
Stachelbeere
Weintraube
Haselnuß
Mandel
Marone
Walnuß
Nuß
Erdnuß
Ananas
Apfelsine
Banane
Dattel
Feige
Granatapfel
Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!


r />Kiwifrucht
Mandarine
Limone
Mango
Zitrone
Grapefruit/Pampelmuse
Wassermelone
Zuckermelone/Honigmelone
Mispel
Nektarine
Sauerkirsche/Weichsel

4. Zöldségek
padlizsán
uborka
tök
kukorica
paprika
paradicsom
cukkini
borsó
lencse
bab
petrezselyem
sóska
spenót
metélősaláta
mángold/leveles répa
fejes saláta
galambbegysaláta
endívia
cikória
vízitorma
karfiol
brokkoli
takarmány- marharépa
karalábé
kelbimbó

4. Gemüsesorten
Aubergine
Gurke
Kürbis
Mais
Paprikaschote
Tomate/Paradeiser
Zucchini
Erbse
Linse
Bohne
Petersilie
Sauerampfer
Spinat
Schnittsalat
Mangold
Kopfsalat
Feldsalat
Endivie
Chicoree
Brunnenkresse
Blumenkohl
Broccoli
Grünkohl
Kohlrabi
Rosenkohl

5



vöröskáposzta
fehérkáposzta
kelkáposzta
kínaikel
gomba
csiperke
rókagomba
vargánya
szarvasgomba
vörös répa
burgonya
zeller
sárgarépa
fehérrépa
retek
cékla
feketegyökér
fokhagyma
póréhagyma
hagyma
rebarbara
spárga
édeskömény

Rotkohl
Weißkohl
Wirsingkohl
Chinakohl
Pilz
Champignon
Pfifferling
Steinpilz
Trüffel
Karotte
Kartoffel/Erdapfel
Sellerie
Möhre
Petersilienwurzel
Rettich
Rote Beete
Schwarzwurzel
Knoblauch
Lauch/Porree
Zwiebel
Rhabarber
Spargel
Fenchel

5. Konyhai eszközök; Konyhagépek
tepsi
sütőforma
evőeszköz
kés
kanál
villa
vágódeszka
konzervnyitó
gyümölcsprés
húsdaráló
edény
mosogatógép
grill
elektromos tűzhely
gáztűzhely
kávéfőző
bogrács
fakanál
dugóhúzó
konyhai robotgép
mérleg
hűtőszekrény
mérőedény
mikrohullámúsütő
serpenyő
daráló
reszelő
kézi robotgép
levesszűrő kanál
habverő
kukta
merőkanál
tál
szita
kenyérpiritó

5. Küchengeräte; Küchenmaschinen
Backblech
Backform
Besteck
Messer
Löffel
Gabel
Brettchen
Dosenöffner
Entsafter
Fleischwolf
Geschirr
Geschirrspüler
Grillgerät
Elektroherd
Gasherd
Kaffeemaschine
Kessel
Kochlöffel
Korkenzieher
Küchenmaschine
Waage
Kühlschrank
Maßbecher
Mikrowellengerät
Pfanne
Raspel
Reibe
Rührgerät
Schaumlöffel
Schneebesen
Schnellkochtopf
Schöpflöffel
Schüssel
Sieb
Toaster

6



edény
citromfacsaró

Topf
Zitronenpresse

6. Konyhai eljárások, módszerek
megkóstolni
leöblíteni
szaggatni
kisütni
odaégni
felfőzni
kicsontozni
felolvasztani
sütni (süteményt)
pácolni
rántást készíteni
leforrázni
sütni (húst)
párolni
párolni
befőzni, befőttet készíteni
filézni
flambírozni
olajban kisütni
díszíteni
mázzal bevon
csőben sütni
grillezni
főzni
darálni
kirántani
pürét készíteni
pucolni
beáztatni
reszelni
pirítani
felverni
olvasztani
párolni
spékelni, tűzdelni
feldarabol
kifut

6. Kochtechniken
abschmecken
abschrecken
abstechen
anbraten
anbrennen
aufkochen
ausbeinen
auslassen
backen
beizen/einlegen/marinieren
binden/andicken/legieren/einbrennen
blanchieren
braten
dämpfen
dünsten
einkochen
filieren/filetieren
flambieren
fritieren
garnieren
glasieren
gratinieren
grillen
kochen
mahlen
panieren
pürieren
putzen
quellen
raspeln
rösten
aufschlagen
schmelzen
schmoren
spicken
tranchieren/zerlegen
überkochen

7