Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:144

Feltöltve:2010. március 07.

Méret:41 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Keményítő-nap A világ legfinomabb padlizsánétele Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 2 -2 csomag sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kg paradicsom, étolaj, só Elkészítés: Olajban megsütöm előbb a felkarikázott répát és petrezselyemgyökeret, majd az ugyancsak felkarikázott padlizsánt. Szűrőpapírra szedem, majd jénai edénybe lerakom így: egy sor padlizsánkarika, egy sor zöldség, egy sor nyers paradicsom, és így tovább. A tetejére paradicsom kerüljön. Sütőben kb 1 órát sütöm Kész van, ha isteni illatok áramlanak a sütőből. Egyiptomi babfőzelék 35 dkg babot áztassunk be 24 órára. 2 fej felaprított hagyma egyikét és 3 gerezd kipréselt fokhagymát 2 evőkanál olajban megpirítunk. Aztán beletesszük a leszűrt babot, és pároljuk vele együtt. Tegyünk hozzá 25 dkg felszeletelt kelkáposztát, 1 evőkanál őrölt koriandert, és vízzel öntsük fel. Addig főzzük, amíg a bab megpuhul Ekkor egy csomag vágott kaprot, 2

kávéskanál őrölt édesköményt, sót és frissen vágott mentalevelet adunk hozzá. A másik felszeletelt hagymát és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 evőkanál olajban megpirítunk, majd néhány friss mentalevéllel a kész bab tetejére öntjük. Barna kenyérrel fogyasztható, de önmagában is laktató. Fűszeres burgonyahasábok Vékonyan kiolajzott tepsibe hasábokra vágott burgonyát szórunk, amit előtte szárított zöldfűszerekbe, borsba és kevés sóban megforgatunk. Nem túl forró sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük. Ha valaki ropogósra szeretné csinálni, akkor előtte félig főzze meg a burgonyát. Kevés mustárral vagy paradicsomos öntettel kiváló Mustáros sült burgonya Kevés olívaolajat összekeverek zúzott fokhagymával (4 gerezd), két kanál mustárral, sóval és egy kis borssal. A burgonyákat megmosom, félbevágom, és a vágott felüket átlósan bevagdosom kb. 1-2 mm mélyen Rákenem a mustáros szószt, és sütőben készre

sütöm. A héját könnyű lehúzni ha megsült Fűszeres sült burgonya Nagyszemű burgonyát alaposan megsikálsz, félbe vágod, majd nagyobb szeletekre aprítod. Egy tálban 6 evőkanál olívaolajat, 2 teáskanál pirospaprikát, 1 teáskanál sót, fél teáskanál borsot és fél teáskanál erőspaprikát összekutyulsz, és ebbe belforgatod a burgonyaszeleteket. Alufóliával kibélelsz egy tepsit, beleszeded a burgonyat, és készre sütöd (kb. fél óra) Megszórhatod még extra erőssel, ha szereted Gazdag zöldségleves Hozzávalók: 10 dkg száraz fehérbab, 2 liter szűrt zöldségleves (leveskockából is készülhet), kb. 40 dkg kelkáposzta, 1 póréhagyma, 1 csomó leveszöldség, 3-4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, só, 1-1 mokkáskanál szárított rozmaring és bazsalikom, 1 púpozott evőkanál rizs vagy valamilyen gabona(búza, hajdina stb. reformélelmiszerüzletekben kapható), 10 dkg parajlevél, 4-5 dkg reszelt sajt (legjobb a parmezán)

Elkészítése: A babot néhány órára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük és a fele zöldséglevesben, lefedve közepes lángon kb. 1 óra alatt puhára főzzük (Áztatás nélkül is készíthetjük, de akkor legalább fél órával később puhul meg). Közben az összes zöldséget megtisztítjuk, a kelt nagyobb kockákra vágjuk, míg a pórét és a leveszöldséget egy centi vastagon fölszeleteljük. A fokhagymát összezúzzuk Az így előkészített zöldségeket az olívaolajon 3-4 percig pirítjuk-pároljuk, majd a maradék levest és a babot ráöntjük. Megsózzuk, a rozmaringgal meg a bazsalikommal fűszerezzük, a rizst beledobjuk, és kb. 35 perc alatt megfőzzük Az utolsó 5 percre a parajlevelet is beledobjuk. A sajttal meghintve tálaljuk Gombás póré 1 nagy szál póréhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 1 fej hagyma, olaj, só, bors, ételízesítő A pórét megtisztítjuk, majd 2-3 cm vastagon felszeleteljük (a zöld részt is). Sós-vegetás vízben 3

percig blansírozzuk (előfőzzük). Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát Sóval, borssal ízesítjük és megpároljuk. A pórét lecsöpögtetjük, kevés olajon megfuttatjuk és tányérra helyezzük. tetejére halmozzuk a hagymás gombát Párolt rizzsel körítjük A kertész levese 1 fej apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítok. 2 szem krumplit, 1 nagyobb cukkinit kis kockákra vágok, 30 dkg karfiolt rózsáira szedek és 1 sárgarépát karikára vágok. 1 paradicsomot meghámozok, kimagozom és csíkokra vágom Az összes zöldséget néhány percig a hagymás olajon pirítom, majd felöntöm 1 liter vízzel. Gyengén sózom és beledobok egy zöldségleves-kockát. Ha a zöldségek puhára főttek aprótésztát /csillag, eperlevél stb./ főzök a levesbe Apróra vágott petrezselyemmel szórom és fokhagymás piritóssal tálalom. Mediterrán tepsis burgonya Fél kg krumplit

megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymat megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára pici vajat teszek+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, majd beteszem a sütőbe, magas fokozaton sütöm 20 percig, néha megkeverem. Akkor jó, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú, a konyha pedig illatozik a fűszerektől. Mediterrán krumplisaláta Krumplit vékonyra felkarikázni, vizben kicsit kiöbliteni, lecsepegtetni, majd olajban megsütni (chips). Konyhai törlőpapiron a felesleges olajat felitatni Az öntethez póréhagymát felkarikázni, 2 gerezd fokhagymát összetörni, 1-1 sárga és piros husú paprikát felkockázni, kis chilivel, sóval, borssal, kevés cukorral fűszerezni, kevés olajon megpárolni. Nem nagyon, kb 5 percig, a lényeg, hogy ropogós maradjon Petrezselymet és rozmaringot hozzáadni, utána kis balzsamecetet

rá, kb. 1/2 percig még főzni. Friss zöldsalival isteni! Zöldfűszeres burgonyaropogós Egy tálban összekeverünk metélőhagymát, valamint tárkonyt, petrezselymet, és sózzuk, borsozzuk. Burgonyát durvára lereszeljük, kinyomjuk belőle a nedvességet A zöldfűszerekhez adjuk, és jól összedolgozzuk. Vékonyan kiolajozott serpenyőbe beleteszünk 1 evőkanálnyi burgonyás-zöldfűszeres keveréket, kissé ellapítjuk, és 2 percig sütjük. Megfordítjuk, 2-3 percig sütjük a másik felét, amíg aranysárga lesz Papírtörlőre szedve leszárítjuk. Az egyik burgonya helyett tehetünk bele sárgarépát is Aki jobban kedveli, a tárkony helyett vagy petrezselyem helyett ízesítheti kaporral is. Zöldborsó francia módra 40 dkg mirelit zöldborsó, fél fejes saláta, 1 fej hagyma, 1,5 dl zöldségerőleves, 5 dkg vaj, fél csokor petrezselyem, fél csokor turbolya (el is maradhat), só, fehér bors 2 dkg megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára

vágott hagymát. Hozzáadjuk a mirelit zöldborsót és 2 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és fedő alatt megfőzzük A fedőt levéve, a lé nagy részét elpárologtatjuk. Hozzáadjuk a darabokra tépdesett fejes salátát. Sóval, fehér borssal, frissen vágott petrezselyemmel és turbolyával ízesítjük A tányéron rámorzsoljuk a maradék, hideg vajat. Párolt rizzsel körítjük Zöldborsós gombapörkölt Hozzávalók: 40 dkg csiperkegomba, 20 dkg zöldborsó, 2 fej vöröshagyma, kömény, majoránna, pirospaprika, só, olaj, víz A hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a nyers zöldborsót, befűszerezzük. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul és a leve besűrűsödik Tálalhatjuk kifőtt tésztával, rizzsel, de krumplipürével is nagyon finom. Vegyes párolt zöldségek majoránnás rizslepénnyel 10-10 dkg sárgarépa, paszternák, karalábé, 20 dkg rizs, majoránna, só, olaj, margarin A zöldségféléket megtisztítjuk,

karikára, hasábokra vagy cikkekre vágjuk. Külön-külön pároljuk a zöldségeket, a következő módon: kevés olvasztott margarinba tesszük a darabolt zöldséget, sóval ízesítjük és erős tűzön gyorsan üvegesre pirítjuk, majd kevés vizet aláöntve készre pároljuk. A barnarizst kétszeres mennyiségű vízben puhára, "ragacsosra" főzzük, ha kihűlt fűszerezzük majoránnával. Kis lepényeket formázunk belőle, amennyiben nem állna össze, keverjünk bele egy kevés lisztet vagy egy tojást. A lepényeket forró olajban kisütjük és a párolt zöldségekkel tálaljuk. Vegetáriánus fazék Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg kisebb burgonya 20 dkg sárgarépa 1 csokor tavaszi hagyma 1 csokor petrezselyem 2 paradicsom 3 gerezd fokhagyma 20 dkg mélyhűtött zöldbab 10 dkg cukorborsó 3 evőkanál olívaolaj 1/8 l zöldségleves kockából 6 evőkanál szójaszósz Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A burgonyát négybe, a

répát és a tavaszi hagymát karikákra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, négybe vágjuk. A fokhagymát átnyomjuk A babot és a borsót egészben hagyjuk. Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a burgonyagerezdeket. Hozzáadjuk a babot, a répát, a fokhagymát, és kb. 5 percig pároljuk Felöntjük a húslevessel, beletesszük a maradék zöldségeket, és lassú tűzön további 15 percig főzzük. Szójaszósszal, borssal ízesítjük, megszórjuk a petrezselyemmel, és tálaljuk. Sült zöldségek Hozzávalók 4 személyre: Sült paprika 40 dkg piros húsú paprika 40 dkg sárga húsú paprika 4 evőkanál fehérbor ecet 1 teáskanál cukor 1 gerezd fokhagyma 1 teáskanál szárított kakukkfű 6 evőkanál olaj 5 dkg mandulaforgács Édeskömény paradicsommal 80 dkg édeskömény 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 6 evőkanál olaj 1 teáskanál cukor 3 evőkanál fehérbor 4

evőkanál (balzsam) ecet 3 paradicsom 5 dkg mandulaforgács Pikáns rudak 40 dkg kis cukkíni 1 mokkáskanál őrölt koriander 1 tojás 8 dkg rizsliszt 10 dkg sima liszt 2 evőkanál mandulaforgács bő olaj a sütéshez hurkapálca Előkészítés: A sütő 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük A paprikákat kettévágjuk, kimagozzuk. Az édesköményt megtisztítjuk, megmossuk, és négyfelé vágjuk A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát négybe, a fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínik végeit levágjuk, megmossuk, a cukkínit hosszában kétszer félbe (négy rúdra) vágjuk. Elkészítés: A paprikákat héjukkal felfelé tepsire rakjuk, és betesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg a héjuk felhólyagosodik. A cukkíni tésztájához simára keverünk 4 dl hideg vizet a korianderrel, kevés sóval, a tojással, és végül kisebb adagokban a kétféle lisztet is beleszitáljuk. A masszát a hűtőben kb 30 percig pihentetjük Lehúzzuk a

paprikák héját, a paprikákat egyforma csíkokra vágjuk. Az ecetet a cukorral és egy csipet sóval elkeverjük. Belenyomjuk a fokhagymát, beleszórjuk a kakukkfüvet, erőteljes mozdulatokkal belekeverjük az olajat, és a paprikákra öntjük. Legalább 1 órára betesszük a hűtőbe. Az édesköményhez felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymát, a fokhagymát és az édesköményt. Megszórjuk a cukorral, egy csipet sóval, és ráöntjük a bort és az ecetet. Lassú tűzön még 1-2 percig pirítjuk Megszórjuk borssal, tálba öntjük, lefedjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük. A paradicsomok héját lehúzzuk, kimagozzuk, húsukat apróra vágjuk. A kétszer 5 dkg mandulaforgácsot zsiradék nélkül megpirítjuk egy serpenyőben. A cukkíni sütéséhez bőséges olajat forrósítunk A tésztájába belekeverjük a 2 evőkanál mandulaforgácsot. A cukkínit lisztbe forgatjuk, lerázzuk róla, és hosszú hurkapálcára szúrjuk. A hurkapálca

segítségével belemártjuk a cukkínit a tésztába, és a forró olajban aranyszínűre sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, és tányérra rendezzük. A paprikát megszórjuk a pirított mandulaforgács felével, a cukkíni mellé szedjük. A köményt összeforgatjuk a maradék mandulaforgáccsal és a paradicsomkockákkal, és szintén a tányérra rendezzük. Pepperonata (olasz szegénylecsó) Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sárga és piros húsú paprika vegyesen 2 nagy fej hagyma 40 dkg érett paradicsom 10-12 bazsalikomlevél 1 evőkanál (2 dkg) vaj vagy 1/2 dl olívaolaj margarin Előkészítés: A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, néhány percre forró, majd hideg vízbe dobjuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A bazsalikomleveleket leöblítjük, felaprózzuk. Elkészítés: A vaj vagy margarin és az olaj

keverékében üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a paprikát, lefedjük, és mérsékelt tűzön 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, lassú tűzön 15 percig főzzük, megszórjuk a bazsalikommal, és fedő nélkül rövid lére sütjük-sűrítjük. Melegen és hidegen egyaránt kitűnő. Padlizsánfinomság A padlizsánt legyezőszerűen bevagdosom, úgy, hogy a száránál egészben maradjon. Sózom, citomlével meglocsolom, kb. 1 órát áll, addig kicsorog a leve Megmosom, minden közt megkenek jó sok áttört fokhagymával, majd 1-1 vékony szelet paradicsomot dugok közéjük, fogpszkálóval összetűzöm az eredeti formájára. Tepsibe teszem, köréje 1-2 nagy fej vöröshagymát szeletelek, kockára vágok 2 krumplit, és azt is mellé teszem. Pár csepp olívaolajat teszek rá, alufóliával letakarom, és fél órát közepes lángon a sütőben párolom. Leveszem az alufóliát, és addig

sütöm, míg csak egy kevés leve marad Ha krumpli nélkül csinálom, sós vízben főtt rizzsel tálalom. Nagyon finom, jó étvágyat hozzá. Olasz rizs Hozzávalók 6 személyre: 1/2 kg rizs 125 gr vaj vagy olaj 1/2 hagyma 1/2 pohár fehér bor 1 l erõleves (leveskockából is jó) Elkészítése: A vajat felhevítjük, beletesszük az apróra vágott hagymát, mikor félig megsült, hozzáadjuk a rizst. Ha magába itta a vajat, felöntjük a borral, hagyjuk elpárologni, majd hozzáadunk 1 1/2 merõkanál erõlevest, gyakori kevergetés közben, ahogy párolog a lé, szükség szerint adogoljuk, míg a rizs kész nem lesz. Olasz cukkini 3 kisebb cukkini, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál oreganó, 1 kávéskanál majoránna, 2 evőkanál vaj (ghi), csipet bors, citromlé, só ízlés szerint A cukkiniket hosszában félbevágjuk, sóval, borssal megszórjuk, citromlével meglocsoljuk, majd hűtőben állni hagyjuk. Közben az olvasztott vajon megmelegítjük a

fűszereket A cukkiniket alufóliába helyezzük, meglocsoljuk a fűszeres vajjal, becsomagoljuk őket, és 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ha azt szeretnénk, hogy kissé pirosak legyenek, 510 perccel előbb kibontjuk a fóliából, hogy közvetlenül a cukkinik tetejét érje a hő Ügyeljünk arra, hogy amikor kibontjuk a fóliát, a forró gőz meg ne égesse a kezünket! Elkészítési idő: kb. 50 perc