Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Gold Mocca receptkönyv

Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 11 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:164

Feltöltve:2009. január 11.

Méret:221 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

 DINA  A DRÓTPOSTAGALAMB TRCEPTTÁTA 160. KÖNYV: GOLD MOCCA RECEPTKÖNYV GOLD MOCCA RECEPTKÖNYV A Tchibo Gold Mocca gazdag ízharmóniáját a trópusok tűző napsugara alatt érlelődött jellegzetes kávéfajták gondosan válogatott keveréke adja. Az erőteljes ízű kávészemeket úgy pörkölik, hogy tökéletesen kifejezésre juthasson a kávé egyéni karaktere. A Gold Mocca erőteljes ízével, gazdag aromájával feledhetetlen élvezetet nyújt az erős kávék kedvelőinek. Forrás: http://w3.swihu/tooni/cookbook Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 KÁVÉTÖRTÉNETEK MI FÁN TEREM A KÁVÉ? Magassága alapján, a tíz méteresre megnövő kávénövény akár fa is lehetne, de valójában cserje. Az ültetvényeken a növényt 120-180 centiméter magasra metszik, hogy könnyebb legyen leszüretelni a termést. Sötétzöld, csillogó levelei a szár két oldalán váltakozó párokban helyezkednek el. Fehér

virágainak illata leginkább a narancshoz vagy a jázminhoz hasonlítható. A cserje egész éven át folyamatosan virágzik és hozza termését. Beérett, apró bogyói sötétvörös színűre váltanak és a cseresznyére emlékeztetnek Kívül édes gyümölcshús borítja, belül található a két egymás felé forduló babszem. A kávé két szempontból is botanikai érdekességnek számít, egyrészt egész évben hoz termést, másrészt azokon a területeken, ahol vadon egyáltalán nem terem, különösen nagy sikerrel termeszthető. KÁVÉTÖRTÉNETI MONDÁK Bár a kávé felfedezésének pontos dátumát nem őrzik a krónikák, annyi bizonyos, hogy legelőször Arábia területén találtak rá, és nomád törzsek kezdték el fogyasztani, körülbelül a IX-X. század táján Nem csoda, ha az arab kultúrkörben számos kávéval kapcsolatos mondát, romantikus történetet találunk. A korai időket idézve megismerhetjük Kaldit, a kecskepásztort, aki a monda

szerint elsőként kóstolta meg a kávé termését. Történt ugyanis, hogy a nevezett pásztor állatait időről-időre más-más legelőre terelte. Az egyik réten azonban arra a különös dologra lett figyelmes, hogy jószágai szokatlanul élénkek, és az est leszállta után csak sokára térnek nyugovóra. Mivel Kaldi igen furcsállta viselkedésüket, egész álló nap szemmel tartotta őket, hogy kiderítse, mi lehet ennek az oka. Megfigyelte, hogy a kecskék előszeretettel rágják le egy sötétzöld növény pirosló bogyóit Ő maga is megkóstolta, és érezte, életerő árad szét ereiben. A jó pásztor isteni adománynak tartotta a csodatévő bogyókat, és ettől kezdve mindig tartott magánál útravalóul egy keveset, hogy ezzel enyhítsen fáradtságán. Egy másik, nem kevésbé híres történet ahhoz a Mokka városhoz kötődik, mely napjainkban Jemen egyik legnagyobb kikötője. A XVI századi Mokka városában élt egy szépreményű ifjú, akit

Omárnak neveztek Beleszeretett a kalifa leányába, és vonzalma viszonzásra lelt. Szerelmük azonban nem maradt titokban, és a kalifa, aki nem szívlelte Omárt, iszonyú haragra gerjedt, s katonáival kiűzette őt a sivatagba. Az ifjú a legnagyobb boldogságból hirtelen a legmélyebb nyomorúságba zuhant, napokon át bolyongott a pusztában. A harmadik napon, hogy éhségét csillapítsa, megkóstolta egy fényes levelű bokor tűzpiros bogyóit. Ízletesnek találta, és úgy érezte, nem csak ereje, de életkedve is visszatér tőlük. Nemsokkal később arra tévedt egy beteg, kimerült zarándok Omár olyan hamar meggyógyította a különleges bogyókkal, hogy az szinte a csodával volt határos. Mikor a zarándok visszatért Mokkába, gyorsan híre kelt, milyen jót cselekedett vele a száműzött ifjú. Szerte a városban, de még a palotában is róla beszéltek a különböző rendű és rangú emberek. A haragvó kalifa megenyhült, megkerestette a jólelkű Omárt,

és áldását adta a fiatalok szerelmére. ARAB KÁVÉHÁZAK RÉGEN ÉS MA A mesék világa mellett azonban nem kevésbé érdekesek maguk a tények, melyek azt mutatják, hogy a XIII. században már meglehetősen elterjedt volt Arábiában a kávéivás kultúrája, sőt az első kávéházak is megjelentek. Az elkövetkező évszázadok során az arab kávéházaknak két jellegzetes típusa alakult ki: a rendkívül puritán fabódék és a díszes kőépületek. Az egyszerű fabódékban csak rövid időt töltöttek az emberek, épp csak megitták kávéjukat, és már mentek is tovább. Annál érdekesebbek voltak a kőből emelt, gazdagon díszített kávéházak, melyekre nemritkán az igazi keleti pompa volt jellemző. Arannyal és selyemtapétával díszítették falaikat, szökőkutakat építettek belső tereikbe. A felszolgálók drága selyemruhákat viseltek, a kávét pedig hatalmas ezüsttálcákon szervírozták. Ezekben a kávéházakban zajos társasági élet

folyt A vendégeket gyakran tánccal és énekkel fogadták, de az igazi program a "történetmesélés" volt. Törökülésben foglaltak helyet a mesélők a pódiumon, melyet körbevett a kíváncsi hallgatóság. Néhány arab kávéházban a mai napig él ez a régi szokás. Csakúgy, mint régen, ezeket a kávézókat most is csak férfiak látogathatják, akik a hagyományoknak megfelelően a szőnyegekre, párnákra telepszenek le - mivel nincsenek székek. Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 3 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 MI IS AZ A MOKKA? Az arab kávéházakban legtöbbször mokkát szolgálnak fel, de mit is jelent maga a szó? A mokka szónak többféle jelentése van. A régi időkben elsősorban a Mokka városáról elnevezett, törökösen készített, erős feketekávét nevezték így. Később a szó szélesebb jelentéstartalmat kapott azóta magát az erős kávé elkészítési módját is így

nevezik. A mokkakávé azért különösen erős, mert azonos vízmennyiség mellett, kétszer annyi kávéval készül, mint a filterkávé. De a sornak itt még nincs vége, ugyanis e szónak van egy harmadik jelentése is Így nevezik az egyik legkedveltebb etiópiai kávéfajtát Ethiopean Mocca. A mokka szó a magyar nyelvben is meghonosodott, ezt bizonyítja például a mokkáskanál, mokkáscsésze szó is. TÖRÖK MOKKAKÁVÉ KÉSZÍTÉSE A híres-neves török mokkát mindig ibrikben, egy hosszúnyelű, felfelé keskenyedő kis rézedényben főzik. Beleteszik az ibrikbe a szükséges cukormennyiséget, felöntik körülbelül három csészényi vízzel, és forrásig melegítik. Ekkor leveszik a tűzről, belekeverik a kávét, és ismét visszateszik melegedni Amikor habosra forrt, megint leveszik a kávét és megkeverik. Ezt a műveletet összesen kétszer ismétlik meg Végül egy kávéskanálnyi hideg vizet öntenek hozzá, hogy a zacc leülepedjen. Számos helyen

különböző fűszerekkel is ízesítik Előmelegített csészékben, gyakran tejszínhabbal szervírozzák. A KÁVÉ MEGHÓDÍTJA EURÓPÁT IS Törökországból 1615-ben érkezett Velencébe az első kávészállítmány. A keresztény világban VIII Kelemen pápa tette elfogadottá, és ezzel megkezdődött a kávé európai hódítása. Élvezettel hódoltak neki a leghíresebb művészek is. Ludwig von Beethoven nagy gonddal készítette a kávéját, amelyhez pontosan hatvan kávészemet használt. Honoré de Balzac-ról azt beszélik, hogy napi ötven csésze kávét ivott Ezek után nem csoda, hogy hatását egy hadsereg erejéhez hasonlította. Johann Sebastian Bach kedvenc kávézója a lipcsei Zimmermanns volt, ahol rendszeresen muzsikált is. A fekete ital iránt rajongó művész 1732-ben írta híres Kávékantátáját Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 4 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 ELŐÉTELEK Z

ÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁVÉS PALACSINTA Hozzávalók: A töltelékhez: tej 1 csomó friss menta 40 dkg cukkini szódavíz petrezselyemzöld őrölt fehérbors 20 dkg padlizsán só 20 dkg reszelt sajt só A palacsintához: 3 db közepes olaj (a sütéshez) 2 ek. olaj 10 dkg liszt paradicsom 3 ek. joghurt 1 db tojás 1 db póréhagyma 2 ek. liszt 0.5 dl presszókávé 2 gerezd fokhagyma 1 mk. finomra vágott Elkészítés: Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkinit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a

zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal és grillsütőben megpirítjuk. K ÁVÉVAL ÍZESÍTETT SONKÁS - GYÜMÖLCSÖS RIZOTTÓ Hozzávalók: 20 dkg füstölt-főtt sonka 5 dkg mazsola 2 ek. lefőzött só 10 dkg ananász 40 dkg párolt rizs eszpresszókávé 10 dkg őszibarack 5 dkg margarin reszelt szerecsendió 10 dkg ringlószilva 10 dkg trappista sajt őrölt fehérbors Elkészítés: Felhevített margarinon megfuttatjuk a kockára vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal, parányi sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk. Párolt rizzsel, valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent formába préseljük. Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk A NANÁSZOS - KÁVÉS SÜLT SONKA Hozzávalók: 60 dkg füstölt-főtt sonka 10 dkg margarin 1 dl

tejszín 1 db friss ananász 0.5 dl presszókávé durvára tört feketebors Elkészítés: A sonkát és az ananászt fél centiméteres szeletekre vágjuk és a felhevített margarinon pirosra sütjük, majd félretesszük. A visszamaradt zsiradékot tejszínnel és kávéval felöntjük, borssal ízesítve felforraljuk Tálaláskor a sonkaszeleteket tányérra tesszük, ráhalmozzuk a sült ananászszeletkéket, és körülöntjük a kávés-tejszínes öntettel. Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 5 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 LEVESEK K ÁVÉS KÖRTEKRÉMLEVES PEZSGŐVEL Hozzávalók: 4 db körte 2 teáskanál reszelt 3 dl tejszín 2 ek. cukor 1 dl presszókávé citromhéj 3 dl pezsgő ananászzsálya Elkészítés: A megtisztított körtéket tejszínnel, kávéval, cukorral, citromhéjjal habosra turmixoljuk, majd óvatosan hozzákeverjük a pezsgőt. Hűtőben jól lehűtjük Tálaláskor a levest csészébe

töltjük, tejszínhabbal és ananászzsályával dekoráljuk. K ÁVÉS - KONYAKOS GYÜMÖLCSLEVES Hozzávalók: 2 db őszibarack 1/2 csomag hidegen 4 dl tej 1/2 dl konyak 2 db kiwi készíthető vaníliás 1 dl tejszín 3 ek. porcukor 1 fürt kék szőlő pudingpor 1 dl presszókávé Elkészítés: A vaníliás pudingport tejjel, kávéval, konyakkal, porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöket és a leszemezett szőlőt, majd hűtőbe tesszük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk P ULYKALEVES KÁVÉVAL Hozzávalók: 20 dkg pulykamell 1 db vöröshagyma 1 ek. liszt só 1 db sárgarépa 1 csomó zellerzöld 5 dkg margarin 1 db zeller 1 dl tejszín őrölt fehérbors 1 db karalábé 0.5 dl presszókávé szerecsendió Elkészítés: Felhevített margarinon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az egyforma darabokra vágott pulykamellet és a zöldségeket, majd sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezve

megpároljuk. Mikor a hús és a zöldségek megpuhultak, megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük, tejszínből, lisztből készült habarással sűrítjük, és kávéval ízesítve pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a pulykalevest finomra vágott zellerzölddel hintjük meg. Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 6 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 FŐÉTELEK Z ÖLDBABBAL TÖLTÖTT SZALONNÁS MARHATEKERCS KÁVÉS - VÖRÖSBOROS V ÖRÖSBABOS SERTÉSOLDALAS KÁVÉVAL MÁRTÁSSAL Hozzávalók: 60 dkg hátszín 20 dkg vegyes zöldség 0.5 dl presszókávé só 8 szelet baconszalonna 1 db vöröshagyma 2 ek. étkezési keményítő 60 dkg ceruzabab 3 ek. olaj kakukkfű 4 gerezd fokhagyma 2 dl vörösbor őrölt feketebors Elkészítés: A hátszínszeleteket fólia alatt kiklopfoljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A hátszínszeletekre terítjük a szalonnaszeleteket,

majd ráhalmozzuk a ceruzababot és szorosan felcsavarjuk, hústűkkel megtűzzük. Felhevített olajban erősen megsütjük a marhatekercseket, majd mellétesszük a reszelt zöldséget, a hagymát és a zúzott fokhagymát. Sóval, borssal, kakukkfűvel meghintjük, és kevés vízzel felöntve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vörösbort, a kávét, és készre pároljuk Ekkor a húst félretesszük. Párolólevét sűrű szűrőn áttörjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Tálaláskor a felszeletelt, zöldbabbal töltött marhatekercseket körülöntjük a kávés-vörösboros mártással, és burgonyafánkkal valamint margarinon párolt zöldségekkel körítjük. Hozzávalók: 80 dkg sertésoldalas 2 db sárgarépa 0.5 dl presszókávé 2 db chilipaprika 40 dkg vörösbab 1 db petrezselyemgyökér őrölt feketebors sütőzsiradék 2 db póréhagyma 3 db paradicsom köménymag

4 gerezd fokhagyma 2 dl vörösbor só Elkészítés: A csíkokra vágott oldalast sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, és kevés vízzel meglocsolva sütőben ropogósra sütjük. A felhevített sütőzsiradékban megfuttatjuk a vastag karikára vágott póréhagymát, rátesszük az előző este beáztatott vörösbabot, a paradicsomot és sóval, borssal ízesítjük, majd megfelelő mennyiségű vízzel felöntve félig megpároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket és vörösborral, kávéval felöntve, lassú forralással készre pároljuk. Tálaláskor a vörösboros-zöldséges babot a tányér közepére halmozzuk, rátesszük a sült oldalast, és paradicsommal, karikára vágott chilipaprikával díszítjük. Z ELLERES - KÁVÉS CSIRKESALÁTA Hozzávalók: 4 db sült csirkemellfilé 2 dl tejszín 6-8 darab zellerszár őrölt fehérbors 2 ek. lefőzött 2 dl majonéz 2 cm-es darabokra só presszókávé 17 dkg dióbél szeletelve

Elkészítés: A majonézt kávéval, borssal, sóval ízesítjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot, csíkokra vágott csirkemellet, feldarabolt zellert, dióbelet. A csirkesalátát tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 7 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 DESSZERTEK ÉS ITALOK M AZSOLÁS KÁVÉKRÉM ŐSZIBARACKBA TÖLTVE Hozzávalók: 1 csomag gyümölcs ízű 0.5 dl presszókávé 3 dl tejszín (habbá 4 db őszibarack zselatin 1 mk. darált kávé verve) 2 ek. porcukor 5 cl kávélikőr 4 dkg mazsola Elkészítés: A gyümölcszselét kávéval, kevés vízzel simára keverjük és felforraljuk. Hozzáadjuk a kávélikőrt valamint a mazsolát, langyosra hűtjük, majd állandó kevergetés mellett apránként a cukrozott tejszínhabhoz adjuk. A kész kávékrémet habzsákból, csillagcsövön keresztül a felezett őszibarackokba töltjük, és hűtőbe

téve jól lehűtjük. Darált kávéval díszítve tálaljuk. K OCSONYÁZOTT KÁVÉS VANÍLIAPUDING Hozzávalók: 1 csomag vaníliás 4 dl tej 5 dkg cukor idény szerinti pudingpor 1 csomag vaníliáscukor 1 dl víz gyümölcsök 0.5 dl presszókávé 4 dkg zselatinpor Elkészítés: A pudingport 1 dkg zselatinnal, a vaníliás cukorral és a tejjel simára keverjük, majd állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Közben a többi zselatint elkeverjük a vízzel, cukrot adunk hozzá és felforraljuk Az így előkészített zselével 3-4 mm vastagságban bevonjuk a pudingforma falát. A kihűtött vaníliakrémbe belekeverjük a kávét és a formákba töltjük. A formákat lezárjuk zselével, és hűtőbe téve jól lehűtjük Tálaláskor a forró vízbe mártott formákból tányérra borítjuk a pudingokat, tejszínhabbal és idény szerinti gyümölcsökkel díszítjük. S ZŐLŐS - KÁVÉS SZELET Hozzávalók: 23 dkg vaj 1 dl víz 5 dkg kimagozott, 90 dkg

kristálycukor 1 dl erős kávé feldarabolt, nagyszemű 5 dl sűrített tej szőlő Elkészítés: A gyümölcs kivételével tegyük az összes hozzávalót egy vastagabb falú edénybe. Melegítsük a cukor felolvadásáig, majd addig forraljuk, amíg egy kiskanálnyit hideg vízbe csöppentve, kis golyócskát nem alkot. Ekkor az edényt kevés hideg vízbe tesszük és 5 percig állni hagyjuk. Fakanállal addig kevergetjük, amíg a massza elveszti fényét és egészen sűrű lesz. Hozzákeverjük a gyümölcsöt, és kivajazott tepsibe téve hagyjuk kihűlni és megkeményedni. Kockára vágva tálaljuk K ÁVÉS GYÜMÖLCSRIZS Hozzávalók: 10 dkg aprószemű rizs 1 narancs leve 4 db kimagozott 1 l tej 6 dkg cukor őszibarack (lehet 4 ek. lefőzött 1.5 dl tejszín (habbá befőtt is) presszókávé verve) 10 dkg málna Elkészítés: A tejet felforraljuk a cukorral. Hozzáadjuk a rizst és kávéval ízesítve készre főzzük A tűzről levéve kihűtjük, majd beleforgatjuk

a barackdarabkákat, a narancslevet és a tejszínhab felét. A gyümölcsrizst szépen megformázva tesszük a tányérra, majd tejszínhabbal, barackkal és málnával díszítjük. Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 8 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal)  DINA  E GZOTIKUS KÁVÉSZELET N ARANCSOS KÁVÉDZSEM Nyomtatva: 2011.0706 Hozzávalók: 45 dkg kristálycukor 1.5 dl tej 15 dkg kókuszreszelék 3 dl lefőzött kávé Elkészítés: Lassú tűzön feloldjuk a cukrot a tejben, majd 10-15 percig addig főzzük, amíg hideg vízbe cseppentve kis golyóvá alakul. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a kókuszreszeléket, és a felét tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Másik felében keverjük el a lefőzött kávét, majd öntsük rá, és simítsuk el a tetején Félkeményen már kockákra vágható, porcukorral megszórva tálaljuk. Hozzávalók: 8 db banán 5 dkg cukrozott 10 ek. méz 1 db citrom narancshéj 2 cm-es vaníliarúd 5 dl

narancslé 2 dl feketekávé Elkészítés: A felszeletelt banánt és az apróra vágott, cukrozott narancshéjat citromlével meglocsoljuk. Hozzáadjuk a vaníliarudat, majd mézzel ízesítjük. Kávéval, narancslével felöntve takaréklángon, gyakran kevergetve sűrűre főzzük. M EXIKÓI KÁVÉ Hozzávalók: 2 dl presszókávé 1 dl tejszín őrölt fahéj 4 cl csokoládélikőr 2 dkg porcukor reszelt szerecsendió Elkészítés: A tejszínt porcukorral, parányi fahéjjal és szerecsendióval kemény habbá verjük. A csokoládélikőrrel ízesített kávét a csészékbe töltjük, majd rátesszük az ízesített tejszínhabot. Tálaláskor kevés őrölt fahéjjal hintjük meg B ÉCSI KÁVÉ Hozzávalók: 1 dl presszókávé 1 dl tejszín cukor 10 dkg főzőcsokoládé 1 dl tej Elkészítés: A csokoládét felolvasztjuk, tejjel és kávéval simára keverjük és felforrósítjuk. A csokoládés kávét csészékbe töltjük, tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk,

és csokoládéforgáccsal díszítjük. ÍR KÁVÉ Hozzávalók: 12 cl ír whisky 4 kávéskanál porcukor 2 dl presszókávé 2 dl tejszín Elkészítés: Előmelegített csészékbe töltjük a whiskyt és a cukorral ízesített kávét, majd a tetejére tesszük a tejszínhabot. Á NIZSOS JEGESKÁVÉ Hozzávalók: 2 dl presszókávé 8 gombóc vaníliafagylalt csokoládéreszelék 2 dl tejszín őrölt csillagánizs Elkészítés: A vaníliafagylaltot hosszúkás poharakba tesszük, ráöntjük a parányi csillagánizzsal ízesített forró kávét, a tetejére tejszínhabot teszünk és kevés csokoládéreszelékkel díszítve kínáljuk. Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 9 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) G YÜMÖLCSÖS  DINA  Nyomtatva: 2011.0706 KÁVÉPUNCS Hozzávalók: 2 db narancs 2 db banán 1.5 dl vodka 2 üveg pezsgő 4 db kiwi 20 dkg málna 1 dl presszókávé Elkészítés: Nagy üvegtálba helyezzük a felszeletelt gyümölcsöket

és a málnát, vodkával és kávéval meglocsolva 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor felöntjük a jól behűtött pezsgővel K UBAI ANANÁSZOS - RUMOS KÁVÉ Hozzávalók: 2 dl presszókávé 2 dl ananászlé cukor 12 cl fehér rum 2 dl tejszín Elkészítés: A felforrósított (de nem felforralt) ananászlevet és a fehér rumot a forró kávéhoz keverjük, ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd előmelegített konyakospoharakba töltjük, a tetejére tejszínhabot teszünk. TCHIBO KÁVÉK E XCLUSIVE Különleges minőségű és gazdag aromájú kávé. Mindazoknak, akik a kávéban is a különlegeset keresik M ILD Lágy karakterű, finom aromájú kávé. A természetesen lágy ízhatású kávék kedvelőinek G OLD MOCCA Különösen erőteljes ízű, gazdag aromájú kávé. Mindazoknak, akik az igazán erős, telt ízű kávét kedvelik B ISTRO Kellemesen kiegyensúlyozott és harmonikus ízű kávé. F AMILY Kiadós és telt ízű kávé az egész

család számára. VÉGE Szkennelte: Schuck Antalné Javította: Schuck Antalné, Horváth Imre Budapest 1998 április Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) 10 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) Nyomtatva: 2011.0706  DINA  TARTALOMJEGYZÉK KÁVÉTÖRTÉNETEK . 3 Mi fán terem a kávé? .3 Kávétörténeti mondák .3 Arab kávéházak régen és ma .3 Mi is az a mokka? .4 Török mokkakávé készítése .4 A kávé meghódítja európát is .4 DESSZERTEK ÉS ITALOK. 8 Mazsolás kávékrém őszibarackba töltve . 8 Kocsonyázott kávés vaníliapuding . 8 Szőlős-kávés szelet . 8 Kávés gyümölcsrizs . 8 Egzotikus kávészelet . 9 Narancsos kávédzsem . 9 Mexikói kávé . 9 Bécsi kávé . 9 Ír kávé . 9 Ánizsos jegeskávé . 9 Gyümölcsös kávépuncs . 10 Kubai ananászos-rumos kávé . 10 ELŐÉTELEK . 5 Zöldséggel töltött kávés palacsinta . 5 Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó. 5 Ananászos-kávés sült sonka . 5

LEVESEK . 6 Kávés körtekrémleves pezsgővel . 6 Kávés-konyakos gyümölcsleves . 6 Pulykaleves kávéval . 6 TCHIBO KÁVÉK. 10 Exclusive . 10 Mild . 10 Gold mocca . 10 Bistro . 10 Family. 10 FŐÉTELEK . 7 Zöldbabbal töltött szalonnás marhatekercs kávés-vörösboros mártással . 7 Vörösbabos sertésoldalas kávéval . 7 Zelleres-kávés csirkesaláta . 7 Gold Mocca receptkönyv (2000, 11 oldal) TARTALOMJEGYZÉK . 11 11