Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Lecsók tartósítása

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:152

Feltöltve:2010. június 12.

Méret:26 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Lecsók tartósítása Lecsókonzerválás A feldarabolt zöldpaprikát fedő alatt, gyakran megkeverve negyedóráig pároljuk, só, olaj és hagyma nélkül. Utána tegyük rá az arányos mennyiségű (egyharmadnyi) paradicsomot félbevágva, és addig főzzük, amíg szétesik, majd forrón töltsük széles szájú, fémfedelű kis patentüvegekbe. Előtte az üvegeket állítsuk fémtálcára, nehogy elrepedjenek, és kisebb adagokban töltsük meg őket. Ezt legcélszerűbb egy porcelán kávéscsészével végezni Annak érdekében, hogy a lecsó ne csepegjen az üvegek oldalára, tartsunk a csésze alá egy kistányért. (Amennyiben nincs festetlen fémtálcánk, öntsünk egy ujjnyi meleg vizet a tepsibe, és ebbe állítsuk az üvegeket.) Utána borítsunk rájuk előre felvágott, és forralás útján csíramentesített vízbe mártott celofándarabkákat. A felső, száraz felületükre szórjunk késhegynyi nátrium– benzoátot, majd csavarjuk rá szorosan a

fémtetőket. A nedvesítés legcélszerűbb módja, hogy egy sterilizált vízzel teli tányért magunk mellé teszünk, és rádobjuk a celofándarabkát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az üvegeink abszolút tökéletesen zárnak, akkor lefedés előtt öntsünk a lecsó tetejére kevés finomított étolajat, hogy ne keseredjen meg. A meleg üvegeket tegyük egy félbehajtott tollpaplannal kibélelt kosárba vagy karosszékbe, és egy nagyobb párnával hézagmentesen zárjuk le. Az esetleges szennyezés elkerülése érdekében a paplanra terítsünk rá egy konyharuhát, az egyik felére helyezzük az előzőleg körös–körül letörölgetett üvegeket, a törülköző másik felét, pedig hajtsuk rájuk. Ha csupán néhány üveget kívánunk gőzölni, ezt elvégezhetjük hűtőtáskában is. A hőszigetelő szárazgőzből csak akkor vegyük ki, amikor már teljesen lehűlt. A lezárt üvegeket hűvös, száraz helyen tároljuk. A felbontott üveg hűtőszekrényben kb

1 hétig tárolható. Lecsót lehetőleg augusztus közepén tartósítsunk, mivel az őszi paprika már kesernyés ízű. A konzerválásra szánt lecsóba nem kerülhet egyetlen hibás paprika vagy túlérett, felpuhult paradicsom sem, mert ettől megromlik az egész. Mosás előtt mind a paprika, mind a paradicsom csutáját tördeljük ki, mivel a tökéletes tisztíthatóság tovább csökkenti a romlásveszélyt. Az üvegek beszerzése illetve tisztításhoz való előkészítése során jó tudni, hogy 1 kg paprikából és egyharmad kilogramm paradicsomból min. 1,1 liter lecsó várható. Egy átlagcsaládnak a különféle pörköltekhez és egyéb ételekhez kb 10 liter lecsóra, van szüksége évente. Ehhez 9 kg paprikát és 3 kg paradicsomot kell vásárolni Ha ezt a mennyiséget egyszerre akarjuk eltenni, akkor erre a célra be kell szerezni egy 25 literes zománcozott fazekat, fedővel együtt. (Amennyiben a fazék vékony falú, tegyünk alá lángterelőt, különben

leég a paprika.) Lecsó eltevés Egy kiló paprikához 25 deka paradicsomot, két nagy fej vöröshagymát meg 10 deka zsírt (sosem olajat!) veszünk. A zsíron üvegesre (nem pirosra) sütjük a kockákra vagy karikákra vágott hagymát, hozzáadjuk a négybe vágott, lehetőleg hámozott paradicsomot, és ha már levet engedett, beletesszük, kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát. Megsózzuk, és olyan puhára pároljuk, mint amikor friss lecsót készítünk. Késhegynyi szalicilt keverünk (3-4 kilós mennyiségbe), és azon forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazgőzbe tesszük másnapig. A zsír feljön az üveg tetejére, és szépen leszigeteli, konzerválja a lecsót, tavaszig is friss ízű marad. Lecsó 4 kg zöldpaprikához 2 kg paradicsomot vegyünk, így nem lesz savanyú a lecsó. A paradicsomot jól megmosva darabokra tördeljük, és addig főzzük, amíg a bőre ráncosodni kezd. Ekkor áttörjük A megmosott zöldpaprikát kicsumázzuk,

szeletekre vagy karikákra 1 vágjuk, és a paradicsomlébe téve kb. 15 percig, forraljuk Forrón üvegekbe rakjuk, tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük. Lecsó 2 kg zöldpaprikához 1 kg paradicsomot veszünk. A zöldpaprikát kicsumázva karikára vágjuk és forró sós vízzel, leforrázzuk, a paradicsomot, pedig szűrőkanálba téve forró vízbe mártjuk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A kissé megpuhult paprikát leszűrjük, lecsurgatjuk. Az üvegbe egy réteg zöldpaprikát, rá néhány paradicsomkarikát teszünk, majd ismét zöldpaprikát és paradicsomot. A felső sor zöldpaprika legyen A tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és kb. 15-20 percig, gőzöljük Másnap a gőzölést megismételjük. Ekkor már annyi levet eresztett, hogy majdnem ellepi a paprikát. Lecsó Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott

vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, és miután héját lehúztuk, ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg paprikát Ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón töltsük előmelegített üvegekbe, tetejére tegyünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt, kössük le szorosan, és rakjuk száraz gőzbe. LECSÓ - KÉSZRE FŐZVE Két evőkanál zsírban sárgára pirítunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát. Fél kg hibátlan paradicsomot szűrőkanálba téve fövő vízbe mártunk, héját lehúzzuk, és ujjnyi szeletekre vágva a hagymához tesszük. Néhány percig erős tűzön pároljuk, és amikor kezd zsírjára sülni, hozzáadjuk a csíkokra vágott, kimagozott kb. 1 kg

zöldpaprikát, ízlés szerint sózzuk, és addig pároljuk, amíg a paprika kissé megpuhul, de ne legyen túl puha. Forrón az előmelegített üvegekbe töltjük, tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot és egy evőkanál olvasztott zsírt teszünk, szorosan lekötözzük, és száraz gőzbe rakjuk. Lecsó télre Hozzávalók: 5 kg paprika, 2 kg paradicsom A paprikát kicsumázzuk, felvágjuk, ahogyan a lecsót szoktuk. A paradicsomot feldaraboljuk, puhára főzzük. Átpasszírozzuk, visszatéve a tűzre a levébe tesszük a paprikát (esetleg több adagban), és az újraforrástól számítva negyedórát főzzük. Üvegekbe szedjük először a paprikát, majd feltöltjük a paradicsomlével, jól megrázzuk, hogy levegő ne maradjon közte. Lekötéskor a két lekötő papír közé nátrium benzoátot teszünk. Száraz dunsztba tesszük. Padlizsános lecsó Három nagyobb padlizsánt a tűzhely lapján minden oldalán átsütünk, amíg a héja megbarnul, majd

rozsdamentes késsel lehámozzuk és feldaraboljuk. 8-10 paradicsompaprikát megmosva kicsumázunk, és nyersen ledaráljunk. Fél kg megtisztított hagymát apróra vágunk, másfél dl olajban megpárolunk, hozzáadjuk a padlizsánkockákat, a ledarált paradicsompaprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, forrón 2 üvegekbe töltjük, tetejére ujjnyi olajat öntünk, késhegynyi szalicilt szórunk, lekötjük és kigőzöljük. Csípős lecsópüré Hozzávalók: 1 kg húsos paprika, 1-2 bogyiszlói paprika, 50 dkg paradicsom, 1 fej fokhagyma, 1 tk só Az összes zöldséget ledaráljuk húsdarálón, vagy zöldség darálón. Meghintjük sóval, és lekvár sűrűségűre főzzük. Forrón tehetünk bele tartósítót Azonnal üvegekbe töltjük, lekötjük A celofánok, vagy a celofán és a csavaros tető közé késhegynyi nátrium benzoátot teszünk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. 3