Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:146

Feltöltve:2010. május 14.

Méret:31 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Édes metéltek Dióslaska 30 dkg lisztből, 2 tojásból jó kemény laskatésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük és egy kicsivel vastagabbra, nyújtjuk, mint a derelye tésztáját. Laskatésztát vágunk belőle, sós vízben kifőzzük. Lábasba jó nagy kanál zsírt teszünk, beleforgatjuk a tésztát, és cukros dióval beszórjuk. Ugyanígy készítjük a túrós- mákos-, és sajtostésztát is Diós tészta Ugyanúgy készül, mint a Mákos tészta, csak a mák helyett 14 dg darált diót, és 14 dg mézet illetve 18 dg szőlőcukrot kell belekeverni. Fahéjas metélt A vékony metéltre vágott tésztát kifőzzük sós, cukros, tejjel kevert vízben, melybe dió nagyságú vajat is dobunk. Leszűrve fahéjas cukorral meghintjük. Gőzmetélt Fél kiló lisztből egy evőkanál vajjal, két tojással, kevés sóval és pici tejjel tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk, és vékony metéltnek vágjuk fel. Másfél liter cukros tejben főzzük ki, a tejbe egy kicsi darab vajat is

teszünk előzőleg, hogy a tészta össze ne ragadjon. Mikor kész van, kivajazott tűzálló edénybe tesszük, és mazsolát, őrölt mandulát keverünk közé. Tetejét leöntjük három tojás sárgájából, ennek felvert habjából, három kanál porcukorból, pici vaníliából kevert krémmel. Tizenöt percre sütőbe tesszük, és pirosra pirítjuk. Lekváros-, diós-, mákos-, kakaós metélt A kifőtt tésztát meleg lekvárral, porcukorral összekevert 10 dkg darált mákkal vagy dióval, esetleg porcukorral elkevert kakaóporral hintjük meg. Mákos tészta 35 dg lisztből készült metélt tésztát főzzünk ki, és fedő nélkül lassan melegítve keverjük össze 16 dg mézzel, majd 14 dg őrölt mákkal. A beleforgatást fakanállal, finoman végezzük. Melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk Ennek a tésztának a szokásosnál kissé nedvesebb az állaga. Akit ez zavar, a méz helyett barna cukorral, vagy 20 dg szőlőcukorral édesítse. Metélt A

vékonyabb metélt tésztát többféle ízesítéssel készíthetjük. Az elnyújtott tésztát olyan vastagságúra hagyjuk, hogy amikor elvagdaljuk, gömbölyű csíkot kapjunk. Ezt kifőzzük, vajjal elkeverjük. Tehetünk rá túrót, tejfelt, darált édes mákot, diót, de szoktunk pirított búzadarát is rátenni, melyet ki-kiízlése szerint vagy megsózott, vagy megcukrozott. 1 Metélt "Alla Carbonara" Hozzávalók: 40 dkg metélt tészta vagy spagetti, só, bors, 10 dkg bacon szalonna, 1 ek. vaj, 4 tojás, 8 ek tejszín, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma. A tésztát sós vízben kifőzzük. A vajat egy nagyobb lábasban megforrósítjuk, megpirítjuk benne az apróra vágott szalonnát, a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről. A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a tejszint, sót, borsot, kissé felverjük, végül a reszelt sajtot is hozzáadjuk, és a szalonnára öntjük. Kisse lágyra sütjük, és a tésztával összekeverjük Ez az egyik kedvenc

gyors receptűnk. Sok "Carbonara" receptben nincs fokhagyma, de ebben pont a fokhagyma a legjobb. Sokszor úgy készítem, hogy a fokhagymás, szalonnás zsírba teszem a kifőtt spagettit, és erre öntöm a tejszínes (tejes), sajtos, felvert tojást, és együtt sütöm lágyra, mint a tojásos nokedlit. (Már tojásos nokedlit is készítettem így Isteni lett) Én még a tányéron is szórok rá egy kis reszelt sajtot. Stíriai metélt Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, két egész tojás, két tojássárgája, 16 dkg rétesliszt, három evőkanál porcukor, fél citrom héja, 2 dl tejföl, 2 dkg vaj, só, 5 dkg mazsola. A túrót krumplinyomón áttörjük, két tojássárgájával, a liszttel, egy evőkanál porcukorral és egy csipet sóval összegyúrjuk. Ha nem állna eléggé össze, tehetünk bele még egy kevés tejfölt is. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, ujjnyi metéltekre vágjuk és lobogva forró, sós vízben kifőzzük Mély tűzálló tálban összekeverjük

a puha vajat a tejföllel, két tojássárgájával, két evőkanál porcukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a két tojás fehérjéből vert kemény habbal. A kifőtt, lecsurgatott tésztát beleforgatjuk, a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg. Stíriai metélt Először vajjal kenjünk ki, és zsemlemorzsával hintsünk meg egy kisebb méretű zománcozott tepsit, majd krumplinyomón vagy egy normál méretű, tárcsával ellátott húsdarálón törjünk át 0,5 kg tehéntúrót. Adjunk hozzá 12 dg lisztet, 2 tojássárgáját, 1 dg (1 evőkanál) barna cukrot, negyed mokkáskanál sót, és gyúrjuk össze. Túl sokáig ne dagasszuk, mert kilágyul Ha nedves volt a túró és nagyon ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá még egy kis lisztet. Az átlagosnál szárazabb túró esetén kevés tejföllel lágyíthatjuk. Vékony falú edényben rakjunk a tűzhelyre 4 liter vizet, majd a gyorsan összedolgozott tésztát alaposan belisztezett

deszkán, a tetejét is meglisztezve, nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Ezután vágjuk 3–4 cm széles csíkokra, és daraboljuk kisujjnyi szeletekre Amikor a víz lobogva forr, dobjunk bele 1 kávéskanál sót, és főzzük ki a vastagra metélt tésztát. Miután elkezd feljönni a víz felszínére, óvatosan keverjük át, hátha valamelyik leragadt az edény aljára. Max 10 percig főzzük, amíg teljes keresztmetszetében megpuhul Erről úgy győződhetünk meg a legbiztosabban, hogy kettévágunk egyet, és megkóstoljuk. Ha belül is átfőtt, tésztaszűrő kanállal szedjük ki, jól csepegtessük le, és hagyjuk hűlni. Ez alatt 8 dg szobahőmérsékletű vajat keverjünk habosra 8 dg szőlőcukorral, 1 dg vanillincukorral, 1 tojássárgájával és egy citrom reszelt héjával, majd dolgozzunk bele 2 dl tejfölt, valamint 4 dg megmosott mazsolát. A visszamaradt tojásfehérjét verjünk kemény habbá, és forgassuk bele a pépbe. Végül az édes masszát óvatosan

keverjük a kifőtt tésztához, és az egészet egyenletesen terítsük szét a kikent 2 tepsiben. Előmelegített sütőbe helyezve, mérsékelt tűzön süssük kb 50 percig, amíg a teteje világos pirosra pirul. Melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Másnap kockára vágva grillsütőben vagy mikrohullámú sütőben melegíthetjük fel a legegyszerűbben. A burgonyás tésztát nemcsak vízben lehet kifőzni. Ez a különleges tészta zsiradékban megsütve, illetve kirántva is igen finom. Stíriai metélt Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 12 dkg cukor, 4 tojás, 2 dl tejföl, 8 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dkg zsemlemorzsa, só, citromhéj A túrót áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a kevés sót, 3 dkg cukrot, 1 tojást, 2 ek. tejfölt és tésztává dolgozzuk Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és széles metéltre vágjuk. Enyhén sós vízben kifőzzük, és szűrőre szedve jól lecsepegtetjük. A vajat a tojássárgájával kikeverjük,

hozzáadjuk a megmaradt tejfölt, a cukrot, reszelt citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a kifőtt tésztát, majd a habbá vert tojásfehérjét Vajjal kikent, morzsával meghintett tepsibe öntjük, és középmeleg sütőben megsütjük. Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk. Stíriai metélt Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1O dkg porcukor, 5 db tojás 7 dkg vaj, 4 dkg mazsola, 1/2 db citromhéj, 5 dk, zsemlemorzsa, 8 dkg vaníliás cukor só A tehéntúrót áttörjük és hozzáadjuk a lisztet, 1/2 dl tejfölt, 3 dkg porcukrot és a 2 db tojást. Enyhén megsózzuk, és jól összedolgozzuk Az 5 dkg vajat a 3 tojássárgájával, a megmaradt cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A túróból elkészített tésztát kb 1 cm-es vastagságúra, kinyújtjuk és ceruza vastag metéltre, vágjuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Leszűrjük,

hideg vízzel jól átöblítjük és lecsepegtetjük Az így elkészített tésztát a tejfeles-tojásos édes masszába keverjük, majd a felvert tojásfehérjét könnyedén belekeverjük. Kivajazott és morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük. Középmeleg sütőben megsütjük. Vaníliás cukorral meghintve, frissen, forrón tálaljuk. Rakott metélt Hozzávalók: 40 dkg széles metélt 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 1 /2 db citrom héja 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dióbél, 10 dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só A metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd 2 dkg olvasztott vajjal összekeverjük és a további felhasználásig letakarva, félretesszük. A lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifőzött tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verünk és lazán a

tésztához, keverjük. Vajjal kikent és 3 morzsával kihintett tűzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcukorral és a mazsolával meghintjük. Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk Sütőben szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk A nagykocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és nagyon jól lecsepegtetjük. A főtt tésztát a sonkás-tojásos masszába keverjük. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hőfokú sütőben készre, sütjük. Tetejének sültnek, szép pirosnak kell lenni. Kockákra felvágva tesszük tányérra és kínáljuk. Rakott metélt háziasan Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 10 dkg vaj, 5 db tojás, 20 dkg porcukor, 2 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg baracklekvár, 5 dkg darált mák, 3 dkg méz, citromhéj, só A széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük,

jól lecsepegtetjük, és összekeverjük 3 dkg olvasztott vajjal. Keverőtálba tesszük a tojássárgájákat, 3 dkg vajat és 10 dkg porcukrot is hozzáadva fakanállal simára, krémszerűre keverjük. Ekkor belekeverjük a jó sűrű tejfölt, az előzőekben beáztatott mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így elkészített édes, tejfeles, tojásos anyagot összekeverjük a kifőzött tésztával. Végül lazán, alulról felfelé keverve beleforgatjuk a tojáshabot is. Egy magas falú tepsit vagy tűzálló tálat vajjal kikenünk és belehelyezzük a tészta 1/3 részét. Meghintjük cukrozott, darált dióval, egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt, majd ismét tészta következik. Ezt cukrozott mákkal hintjük meg, egy kevés mézzel megcsöpögtetjük, majd befedjük a megmaradt tésztával. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük Tálaláskor kockákra vágva, vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk. Tejbelaska 1 liter sós cukros tejbe

laskatésztát főzünk, ha a tészta megfőtt és a tejet magába szívta, darált dióval vagy mákkal meghintjük és forrón tálaljuk. Tejben főtt metélt Hozzávalók: egy adag gyúrt tészta (víz helyett tejjel készítjük), 0,5 l tej, 2 dkg vaj, két tojás, négy púpozott evőkanál cukor vagy méz, 3 dkg darált dió, 5 dkg mazsola, só, a tetejére vaníliás cukor. A tejjel összegyúrt tésztát metéltre vágjuk és a vajjal gazdagított, két kanál cukorral édesítet tejben, kifőzzük. Addig forraljuk, amíg a tészta az egész tejet magába nem szívta, akkor belekeverjük a darált diót (vagy mandulát) és a mazsolát. Tűzálló tálba töltjük A két tojássárgáját és a két kanál cukrot habosra keverjük és hozzáadjuk a két tojás fehérjéből vert kemény habot. Ezt a masszát öntjük a tészta tetejére. A sütőben megpirítjuk és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk. 4