Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Csokoládés desszertek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:173

Feltöltve:2010. március 19.

Méret:58 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Csokoládés desszertek Csokiba mártott gyümölcs Hozzávalók: 300 gr keserű (főző) csoki, 5 dióbél, közepén félbe vágva 500 gr friss gyümölcs (kivi, eper) és 10 nagy mag nélküli szilva (gondolom más gyümölcsöket is, ki lehet, hozza eszelni), 20 gr vaj vagy margarin, 1/2 csésze porcukor, 2 tojássárgája, 1 borospohár konyak, kakaó (beszórásra) kis fondan papirtok, amikbe helyezzük A csokit darabokra törjük, és gőz felett olvasztjuk. Kicsit kihűtjük Megmossuk az epret, a kivit, a kivit felszeleteljük. Az olvadt csokihoz adjuk a vajat, a tojássárgáját, cukrot, konyakot összedolgozzuk a habverővel. Gőz felett kevergetjük, amíg a cukor felolvad. Minden szilvába teszünk fél diót, majd a gyümölcsöket belemártjuk a csokiba és kihűtjük (egy mártjuk be, hogy a fele lesz csak csokis, így dekoratív is, de fogni is van hol). Miután kissé kihűlnek, megszórjuk kakaóporral és a fondan papírokra, helyezzük, majd jégszekrényben

tartjuk. Csokis, gyümölcsös tunkoló Hozzávalók: 50 dkg keserű csokoládé, 2 dl tejszín, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg vaj, 2 evőkanálnyi liszt, 2 csomag vaníliás cukor, késhegynyi őrölt fahéj (ha felnőtteknek készítjük, 1 dl kakaó- vagy narancslikőr) Mártogatni való gyümölcsök: 2 db narancs, 2 db banán, 1 üveg koktélcseresznye, 2 db alma, 1 doboz ananász, 1 doboz őszibarack, dióbél Ez tulajdonképpen egy desszert fondü, melynek a lényege, hogy a különböző aprított gyümölcsöket forró csokoládémártásba mártva fogyasztják el. Természetesen itt is számtalan mártásvariációt készíthetünk (pl. puncs, dió, mokka, mandulás, vanília). Az előkészített gyümölcsöket felaprítjuk, és tálkákba rakjuk. A csokoládémártáshoz a csokoládét teflonedényben megolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot, az őrölt fahéjat is. Kb 3 percig, főzzük, de vigyázzunk, mert könnyen leég, folyton kevergetni kell.

Még forrón a fondü edénybe töltjük, és spirituszégővel tartjuk melegen. A gyümölcsökkel körberakjuk. Jól passzol hozzá a babapiskóta. Csokis-vaníliás 4 egész tojást kell elkeverni 2 bögre cukorral, belekeverünk 1 bögre olajat, 1 bögre szódavizet, 3 bögre lisztet, 1 (nem túl nagy csomag) sütőport, 1 vaníliás cukrot. Kétfelé vesszük, az egyik felét egy kis kakaóval barnára színezzük, zsiradékkal kikent nagyobb tepsibe öntjük a kétszínűt vegyesen. Csokoládécsók Hozzávalók: 28 dkg cukor, 28 dkg mandula, 14 dkg reszelt csokoládé 2 egész tojás A cukrot, mandulát, csokoládét 2 tojássárgájával, a habjával összegyúrjuk. Apró gömböket formálunk belőle, kristálycukorba nyomjuk és kikent tepsiben, inkább szárítjuk, mint sütjük. 1 Csokoládés fészek 25 deka porcukrot 3 tojás sárgájával habosra keverünk, azután fél csomag vaníliás cukrot, 2 evőkanál liszttel kevert fél csomag sütőport, 20 deka őrölt

diót és 4 szelet reszelt csokoládét adunk hozzá, majd legvégül a 3 tojás kemény habját. Lisztezett, zsírozott sütőbádogra apró golyócskákat teszünk, melyeknek tetejét ujjunkkal kissé benyomjuk. A fészekbe 1 tojás keményre vert habjának és 15 deka porcukornak keverékéből kis csomagokat rakunk. Csokoládés hajócskák 10 deka vajat 5 deka cukorral és 2 egész tojással jól kikeverünk, azután 6 deka tisztított őrölt mandulát, fél csomag vaníliás cukrot, fél citrom reszelt héját és 20 deka liszttel kevert fél csomag sütőport gyúrunk hozzá. Ujjnyi vastagra nyújtjuk s tégla alakú szeletekre, vágjuk A tésztadarabkákat kézzel kis hajócskává formázzuk és tepsibe téve szép pirosra, sütjük. A kihűlt tésztákat vaníliás cukorral hintjük meg s belsejükbe megolvasztott csokoládét öntve, védett helyen hűlni hagyjuk, hogy a csokoládé megfagyjon. Csokoládés hullám Hozzávalók: 16 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál

kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 18 dkg finomliszt Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, a vaníliás cukrot a kakaóport beledolgozzuk. A masszát habzsákba töltjük (csillagcsöves) és kizsírozott tepsibe 6-8 cm hosszú „hullámokat” teszünk. Előmelegített sütőben közepesnél kisebb hőfokon kb.: 10 percig sütjük Csokoládékenyér Először vajazzunk és lisztezzünk ki egy nagyobb méretű őzgerincformát, majd mérjük ki az előírt alapanyagokat. Utána 9 dg szobahőmérsékletű vajat keverjünk habosra 12 dg barna cukorral, majd dolgozzunk bele 14 dg darált diót és 2 evőkanál kakaót, vagy 8 dg olvasztott csokoládét. A csokoládét grillsütőben, illetve mikrohullámú sütőben olvaszthatjuk fel a legegyszerűbben, de vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, mert akkor „meghomokosodik”. Gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolcosztású skálán 3. fokozat), majd 4 tojásfehérjét egy csipet

sóval verjünk kemény habbá Óvatosan forgassuk a tojáshabot a kakaós pépbe, majd teaszűrővel szitáljunk rá 6 dg lisztet, és a főzőkanállal ezt is finoman dolgozzuk bele. Végül öntsük a pépet a kikent formába, simítsuk el a tetejét, és mérsékelt tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tűzön még kb. fél óráig, amíg a próbatűre nem ragad rá a massza. Amikor lehűlt, borítsuk ki a formából, és kb 2 cm széles szeletekre vágva hidegen tálaljuk. Gusztusosabb lesz, ha előtte a bordázott tetejét meghintjük vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni Amennyiben középen kettévágva sűrű baracklekvárral megtöltjük, finom desszert lesz belőle. A fenti mennyiségből max. 15 szelet sütemény várható Csokoládé-kenyér Habosra kikeverünk egy egész tojást 7 deka puha margarinnal, 15 deka liszttel, 14 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, 3 deka kakaóval, egy csapott

mokkáskanál szódabikarbónával, 3/4 deci tejföllel (vagy fél deci tejjel) meg egy deci forró vízzel. Kizsírozott püspökkenyér-formába öntjük, és a forró sütőbe toljuk. A tüzet mérsékelve sütjük addig, míg a beleszúrt tűre nem tapad már tészta. Deszkára borítva hűtjük ki, és félujjnyi vastagra szeljük fel. 2 Csokoládékenyér Hozzávalók: két tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg vaj vagy Ráma margarin, három púpozott kiskanál kakaópor, egy evőkanál barackíz, 40 dkg rétesliszt, két csomag sütőpor; a tepsi kikenéséhez zsír és liszt. A tojásokat a zsiradékkal és a sütőporral alaposan kikeverjük, lassan beleszórjuk a cukrot és azzal is habosra, keverjük. Végül a barackízzel, a liszttel és a kakaóporral keverjük el, és egy nagy kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntve, közepes tűznél megsütjük. CSOKOLÁDÉS KEVERT (KÉJK ME SOKOLÁTÁ) Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1,5 csésze cukor, 1 kiskanál szóda, 1 kiskanál

fahéj, 250 gr margarin, 1 csésze víz, 6 kanál kakaópor, 1/2 doboz (250 gr) zsíros lecsöpögtetett joghurt, 2 tojás Krémhez: 6 kanál margarin, 2 kanál kakaópor, 2 csésze porcukor, 1/2 doboz (250 gr) zsíros lecsöpögtetett joghurt kókuszreszelék, ízlés szerinti mennyiségben (ha akad otthon, e nélkül is lehet) Elkészítés: Egy kis lábosban felolvasztom a 250 gr-os margarint, majd hozzáadom a 6 kanál kakaóport, 1 csésze vizet és összefőzőm. A lisztet, cukrot, szódabikarbonátot, fahéjat összekeverjük egy tálban, majd erre ráöntjük a forró kakaós masszát, jól összekeverjük. Hozzákeverjük a fél doboz joghurtot és a két felvert tojást. Összekeverjük, hogy homogén massza legyen, majd beleöntjük egy tepsibe (30 cm x 22 cm). Ne használjunk sütőpapírt, és ha lehet olyan tepsit, használjunk, amiben utána felvághatjuk (ne legyen teflon), mert ha leöntjük a krémmel kellemetlen lesz ide-oda pakolgatni. Alsó rácson, 200 fokon,

előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sül. Sülés után, résre nyitott sütőben hagyjuk, fújja ki magát, majd kb fél óra múlva önthetjük rá a krémet. A krém elkészítéséhez egy kis lábosban összeolvasztjuk a 6 kanál margarint, 2 kanál kakaót, 2 csésze porcukrot, a fél doboz joghurtot majd mikor jól összeolvadnak, így melegen ráöntjük a megsült kevertre. Hagyjuk fedetlenül hűlni, majd ha már megdermedt kicsit, bőven megszórhatjuk kókuszreszelékkel, ha akad otthon, de e nélkül is finom. Hagyjuk kihűlni. Csokoládés keksz Hozzávalók: 15 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 8 dkg cukor, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 10 dkg főzőcsokoládé, 5 dkg dió A megpuhított margarint a cukorral, porcukorral, vaníliás cukorral, az egész tojással, szódabikarbónával és a rétesliszttel jól kikeverjük. Durvára vágjuk a főzőcsokoládét és a diót, majd a tésztába forgatjuk. A

tepsit kizsírozzuk, és a tésztából teáskanállal két centi átmérőjű gömböket szaggatunk rá, nem túl közel egymáshoz. Forró sütőbe toljuk, kb. 8 percig, sütjük Sokáig eláll! Csokoládés koszorúk (karácsonyi édesség) 14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2 tojásfehérje keményre vert habjával elkeverjük. Formázó zsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk. 3 Csokoládé bomba Habosra keverünk 15 deka vajat vagy margarint 15 deka porcukorral meg három tojássárgájával, hozzáadunk három evőkanál kakaót, és tovább keverjük. Végül óvatosan - nehogy összetörjön közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét Mély üvegtál aljára egy réteg krémet terítünk, erre sorba fektetünk babapiskótákat, majd ismét krémmel, piskótával folytatjuk a rétegezést, míg a krémből tart.

(Felül keskenyedő bombaalakban rakjuk!) Végül az egészet kívülről bevonjuk a krémmel, és legalább egy napra jégbe hűtjük. Ez alatt a tojáshab nedvességétől a piskóta megpuhul. Közvetlenül tálalás előtt az egészet bevonjuk két deci édes tejszínhabbal. Csokoládé házilag Hozzávalók: 50 dkg kristálycukor, 10 dkg vaj, 2 dl tejszín, 25 dkg tejpor, 3 ek. kakaó A cukrot, tejszint és a vajat felolvasztjuk, utána tovább keverve, nyolc percig főzzük. A tejport a kakaóval összekeverjük, és apránként, nehogy összecsomósodjék, a tűzről lehúzott cukros keverékhez adjuk. A még híg kakaós masszát kb. fel centi vastagon alufóliára, kenjük, és száraz, hűvös helyen 2-3 napig szikkasztjuk. /Kiszúrhatunk belőle különböző formákat is, csillagot, szívet. Stb és a karácsonyfát is díszíthetjük vele/ Ha összecsomósodna, akkor merűlőmixerrel lehet segíteni rajta! Csokoládéhab Hozzávalók: 3 dkg főzőcsokoládé, 0,7 dl

habtejszín (nem homogenizált) Elkészítés: A kis darabokra tördelt csokoládét a tejszínnel együtt tegye egy lábosba, és lassú tűzön olvassza meg. Töltse át egy tálba, és legalább 24 órára tegye a hűtőszekrénybe. Röviddel tálalás előtt kézi habverővel verje jó habosra. Ét- és tejcsokoládéból egyaránt finom. CSOKI BEVONAT Hozzávalók: 3 evőkanál porcukor, 3 kávéskanál kakaó vagy egy tábla étcsóki 1 evőkanál tej, 1 kávéskanál sima liszt, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin A hozzávalókat lassú tűzön, folytonos kavargatás mellett összeforraljuk. Melegen öntjük a tésztára CSOKOLÁDÉTRUFFEL Hozzávalók: (20 darabhoz) 15+10 dkg étcsokoládé, 1 mokkáskanál olaj, 1,5 dl tejszín, 1 kiskanál rum A 15 deka étcsokoládét vízfürdőben fölolvasztjuk, és az olajat belekeverve fényesítjük. Még melegen egy ecsetet belemártunk, és kis papírmignon kosarakat kikenünk vele Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a papírt a

csokoládékosarak-ról" óvatosan lehúzzuk. A 10 deka csokoládét a tejszínbe tördeljük. A rummal ízesítjük, kevergetve addig melegítjük, amíg a csokoládé elolvad, majd elektromos habverővel tovább habosítjuk. Kevergetve – nehogy térfogata csökkenjen - hűlni hagyjuk, végül a csokoládés kosarakba toltjuk, és behűtjük. Megjegyzések: 1. Jó étcsokiból, tejcsokiból és fehércsokiból is Sőt ezeket lehet variálni (pl.: fehércsoki mignonpapírba étcsoki krém) 4 2. Hűteni úgy szoktam, hogy hideg vizes lábasba állítom az egészet, s közben verem géppel, amíg ki nem hűl. (Lehet, hogy ez túl triviális, akkor bocs) 3. A felverendő habbá a vége felé mindig teszek habfixálót, az étcsoki a nélkül még sosem sikerült 4. A mignonpapír kikenésnél inkább csak az oldalát kenem meg, az aljára úgyis jut elég csoki. Akkor jó kenni, ha már nem nagyon folyós, hanem egy picit hűlt, de persze még folyik. CSUPA CSOKOLÁDÉ

Hozzávalók (40 darabhoz): 3 dl cukor, 1,5 dl tejszín, 15 dkg vaj, 0,75 dl erős feketekávé, 12 dkg étcsokoládé, 7-8 dkg dió vagy mogyoró A cukrot, a tejszint, a vajat meg a kávét kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Ezután az apróra tördelt csokoládét hozzáadjuk Kevergetve felforraljuk - akkor jó, ha hideg vízbe cseppentve azonnal megkeményedik - majd a tűzről lehúzzuk. Kisse hűlni hagyjuk, és a durvára vágott diót vagy mogyorót hozzáadjuk. Kivajazott tepsibe öntjük, és amikor már szeletelhető, négyszögekre vágjuk. Le is fagyasztható Csokoládés csemege Hozzávalók: 2 cs. Albert keksz, 15 dkg cukor, 25 dkg Ráma margarin, 1 csapott ek. neskávé, 5 ek liszt, 2 ek kakaó A mázhoz: 1-1 ek. cukor és kakaó, 2 dkg margarin A neskávéból fél dl vízzel kávét készítünk. A lisztet, a cukrot, a kakaót szárazon összekeverjük. Előbb egy kevés tejjel, utána az összes tejet, és a kávét hozzáöntve, simára keverjük.

Lassú tűzön, állandóan keverve felfőzzük, a tűzről levesszük, a darabokra vágott margarint beledobjuk, és forró csokoládékrémben addig keverjük, míg fel nem olvad, és a krém szép fényes nem lesz. Kihűtjük, és ezzel a krémmel a kekszeket összeragasztjuk, hogy rúd alakú tésztát kapjunk. Ebből a mennyiségből 2 rudat állítunk össze A hozzávalókból csokoládé mázt készítünk, és az alufóliára fektetett keksz rudakat bevonjuk vele. Hűtőszekrényben legalább fél napig hűtjük, hogy a keksz megpuhuljon. Éles késsel ferde szeleteket vágunk belőle, így tesszük a tálra. Csokoládés fánkpiramis (6 személyre) 6 személyre képviselőfánk tészta A krémhez: 150 g porcukor, 150 g étcsokoládé, 30 g liszt, 8 tojássárgája, kevés vaj, 1 rúd vanília, 1 l tej. Továbbá 2-3 dl tejszín A szokásos módon képviselőfánk tésztát készítünk, ha kihűlt, nyomózsákba tesszük és kivajazott, lisztezett tepsibe egymástól

tekintélyes távolságra mogyorónyi halmokat nyomunk. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. (15-20 perc, a sütő ajtaját 15 percig kinyitni tilos!) A tepsiben hagyjuk kihűlni. A tejet a vaníliával felforraljuk, lefedjük, hogy meleg maradjon A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és apránként a tejet, (a vaníliát eltávolítjuk belőle), ügyelve, hogy ne legyen csomós. Lassú tűzön gőz felett, állandóan keverve besűrítjük, levesszük a tűzről, belekeverjük az előzőleg felolvasztott csokoládét, és langyosra hűtjük. A tejszint kemény habba verjük, nyomózsákba szedjük és a legkisebb csőrrel – picurka vágást nyitva a fánkocskák tetején – megtöltjük sorra valamennyit. Egy 22-25 cm átmérőjű, kissé magasabb peremű tálra, piramis formában ügyesen felhalmozzuk őket, és vékony sugárban rácsorgatjuk a csokoládékrémet. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük,

hogy krém teljesen megkeményedjen. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük. 5 Csokoládés fatörzs Hozzávalók (16 szelethez): Tésztához: 4 tojás, 4ek. cukor, 3ek Finomliszt, 1ek cukrozatlan kakaópor Csokoládékrémhez: 2dl tejszín, 20dkg cukor, 4ek. cukrozatlan kakaópor Elkészítés: A tésztához valókból a hagyományos módon piskótát sütünk, mindössze annyi különbséggel, hogy a lisztet kakaóval is ízesítjük. (Én egy evőkanállal több cukrot tennék bele, mert tekercsről van szó, és rugalmasabb lesz a tészta, több cukorral, nem reped olyan könnyen a tekerésnél.) A sütőből kivéve, -még forrón - felcsavarjuk, mint a piskótatekercset szoktuk A krémhez a tejszint a cukorral kevergetve felforraljuk, utána a kakaót hozzáadjuk, majd amikor kihűlt, apródonként a habosra kevert vajba dolgozzuk. A kihűlt tésztát kihengergetjük, a krém nagyobbik részével megtöltjük, ujraföltekerjük. Mindkét végéből levágunk egy-egy

szeletet, amit kis pogácsaszaggatóval kiszúrunk, és legvégül a törzshöz nyomkodjuk majd, ezek a fa göcsörtjei. Az egészet bevonjuk a maradék krémmel, recés habkártyával vagy villával "megfésüljük", vagyis hullámokat rajzolunk rá, ráhelyezzük a "göcsörtöket", végül dermedni hagyjuk. Csokoládés finomság Hozzáválok: A tésztához: 5-5 ek. cukor, olaj, tej, 7 ek rétesliszt, 2 tojás, 1/2 cs. sütőpor A krémhez: 3 ek kakaó, 2 púpozott ek finomliszt, 10 ek cukor, 20 dkg margarin, 2 dl tej, 1/2 kg körte /vagy körtebefőtt/, 4-5 szem szegfűszeg. A forma-kikenéséhez margarin és liszt. A tésztához valókat alaposan összekeverjük, és a kissé híg tésztát a kikent, kilisztezett piéformába töltjük. A forró sütőbe tolva 2-3 percig erős, majd közepes lánggal 15-20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. A körtét meghámozzuk, cikkekre vágjuk és egy kevés vízben 2 ek. cukorral és a szegfűszeggel puhára

főzzük. A krémhez a lisztet a maradék cukorral meg a kakaóval kikeverjük, és mindig csak egy kevés tejet adva hozzá, simára keverjük, és egy lábasban addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Tűzről levéve addig keverjük, míg langyos nem lesz. Akkor a margarinnal habosra verjük A tésztát meglocsoljuk a körte főzővizével, vagy a körtebefőtt levével, a krémet rásimítjuk, és a körtével körkörösen feldíszítjük. Fóliával lefedve, hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal is díszíthetjük. Csokoládés profiteroles A képviselőfánk tészta hozzávalói: 8 dkg vaj vagy Ráma margarin, 11 dkg liszt, 5 db tojás, csipet só A vajat vagy margarint a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és állandóan keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, a négy darab, tojást egyenként beledolgozunk a masszába, alaposan kikeverve, mert ettől lesz üreges a fánk.

Kikent sütőlemezre egymástól tekintélyes távolságra mogyorónyi halmokat nyomunk, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket (vigyázzunk, hogy a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta). Előmelegített sütőben (200 C°-on) kb.15-20 percig, sütjük A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni. A töltelékhez csak 2-3 dl tejszín kell. A krém hozzávalói: 15 dkg porcukor, 15 dkg étcsokoládé, 3 dkg liszt, 8 tojás sárgája, kevés vaj vagy Ráma margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 liter tej 6 A tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és apránként a felmelegített vaníliás cukros tejet. Simára keverjük, majd lassú tűzön gőz felett állandóan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük az előzőleg vízfürdőn megolvasztott csokoládét, és langyosra hűtjük. A tejszínt ízlés szerint

édesítve felverjük, és nyomózsákba tesszük. A fánkok tetején pici vágást nyitva, a legkisebb csőrrel megtöltjük a fánkokat a tejszínnel. Ezután egy magasabb peremű tálra piramis formában felrakjuk a fánkokat, majd vékony sugárban rácsorgatjuk a csokoládé rémet, majd egy órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen. Kínálhatjuk úgy is, hogy egyenként öntjük le a csokoládékrémmel. CSOKIMAJONÉZ 4 szelet főzőcsokoládét 2 ek vízben takaréklángon felolvasztok, ha megolvadt leveszem a tűzről és belekeverek 4 tojás kikevert sárgáját, 4 ek cukrot és a tojások felvert kemény habját. Csokoládés mézes rúd Hozzávalók: 20 szelet elkészítéséhez 15 dkg darált mandula vagy dió, 15 dkg étcsokoládé, 15 dkg méz, 8 dkg darált keksz vagy mézes pogácsa morzsa, 30 dkg porcukor, 2 tojás fehérje, 3 dkg mák A mézet lábasba tesszük, összekeverjük a darált mandulával, a feldarabolt csokoládéval és a keksszel.

Felmelegítjük, Majd a tűzről levéve az átszitált porcukorhoz öntjük, és kemény masszává gyúrjuk. Kézzel kis rudakat formálunk belőle, egyik végét tojásfehérjébe mártjuk, betekerjük sztaniolpapírral, szabad végét, pedig mákszembe hempergetjük. Szobahőmérsékleten megszárítjuk, majd levesszük róla a sztaniolpapírt. Gyermekek is elkészíthetik a szüleik segítségével. Csokiszalámi Hozzávalók: 20dkg margarin, 5 dkg kakaó (helyette szoktam használni a csokikat is) és mazsola, 1 dl tej, 30 dkg háztartási keksz, rumaroma, 4-5 szem apróra vágott dió. Elkészítés: Egy lábosba beletesszük az összetört csokikat, tejet és a margarint, majd addig melegítjük, míg a margarin elolvad. Ha nagyon sok benne az étcsoki, akkor még teszek bele egy pici cukrot is. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mazsolát, a diót, és a rumaromát, majd belekeverjük a nyújtófával összetört (vagy ledarált) kekszet is. Ha van kimagozott meggybefőtted,

vagy meggyed, az is nagyon finom, levével együtt bele. Átkeverjük, alufóliába tesszük, kicsit összetömörítve szalámi formákat készítünk belőle, és a hűtőbe tesszük. 2-3 óra múlva szeletelhető, de másnap a legjobb. Tehetsz bele apróra vágott, nem sózott mogyorót, befőttet is. Ebben azt szeretem, hogy sok mindent tehetek bele, ha van, de csak az alaprecept alkotóelemeivel is nagyon finom. Csokoládés szelet Hozzávalók: 3 tojás, 17 dkg cukor, 2 dkg kakaó, 3 evőkanál víz, 7 dkg liszt (5 dkg dió, de akkor ennyivel kevesebb liszt) 7 A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, beletesszük a kakaót, majd felváltva a tojáshabot és a lisztet. Kikent kisebb tepsibe öntjük, ha akarjuk, tehetünk rá durvára vágott diót. Úgy sütjük, mint a piskótát. Tálalhatjuk: Cukorral megszórva, kockára vágva; bevonva csokoládémázzal; kettévágva és megkenve lekvárral, vagy krémmel. Csokoládés szeletek 9 deka cukrot 9

deka vajjal, fél csomag vaníliás cukorral, 1 egész tojással és 12 deka liszttel kevert fél csomag sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát nyújtjuk és tepsibe egyenletesen elhelyezve, sütjük. Sütés után a tésztát a következő habkeverékkel vastagon bevonjuk: 18 deka cukrot 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután hozzáadunk 2 szelet puhított csokoládét, 18 deka darált héjas mandulát, 1 citrom reszelt héját és utoljára 4 tojás keményre vert habját. A csokoládés tésztát felkenve, az egész tepsit ismét sütőbe tesszük és lassú tűznél, jól kiszárítjuk. Tálalásra egyszerűen szeletelhetjük a tésztát, de kevés fáradsággal kis tortácskákat is készíthetünk, ha a kisült tésztát magas falú pogácsavágóval kiszúrjuk, és csokoládémázba mártjuk. Fényezés után a mignonokra csokoládédíszt készítünk A kerek formák kivágásánál visszamaradt tésztát kevés csokoládémázzal golyócskákká

formázzuk és sütőben kissé megszárítva a mignonokhoz hasonlóan vonjuk be. Csokoládés torlett Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 tojássárgája, 1 ek. porcukor, csipet só. A töltelékhez: 2 tojássárgája, 1 dl tej, 3-4 ek kakaó, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 kis doboz ananászbefőtt. A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, annyi jéghideg vizet dolgozva bele, hogy rugalmas legyen, és ne morzsolódjon. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük Másnap 3 mm vastagra nyújtjuk és 3/4 részéből cakkos szélű kiszúróval korongokat szúrunk ki, és mindegyiket kis formában megsütjük. A maradék tésztából kisebb, sima szélű korongokat vágunk ki, és egy tepsire fektetve ezeket is megsütjük, majd meg melegen porcukorral megszórjuk. Közben a krémhez a tojássárgájákat a cukorral, a tejjel meg a kakaóval nagyon alaposan kikeverjük, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a habosra kevert vajhoz adjuk, és együtt jó habos krémet

keverünk belőle Ezzel a krémmel, megtöltjük a kosárkákat (lehetőleg csillagcsővel, hogy szép legyen), tetejére egy kis darab gyümölcsöt teszünk, és ferdén ráteszünk egy kis kalapot. Csokoládés tiramisu - Eperrel díszítve. Hozzávalók: 30 dkg étcsokoládé, 1,5 dl habtejszín, 40 dkg mascarpone krémsajt, 3 dl erős feketekávé, 24 db babapiskóta, 3 cl konyak, 30 dkg eper, porcukor. A csokit kisebb darabokra tördeljük, és egy üvegtálkába tesszük. Kisebb lábosban vizet forralunk, majd föle tesszük a tálkát, és a gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. A habtejszínt habverővel nem túl keményre felverjük, majd a mascarponéval és a híg csokoládéval összeforgatjuk. A meleg kávét konyakkal és ízlés szerinti cukorral elkeverjük. Egy kerek tortatálat előkeszitunk, és négyszög alakban lerakunk rá 12 kávéba mártott babapiskótát. A tésztákat nem kell eláztatni, csak belemártani a kávéba, és kivenni. A csokoládés

mascarpone felét rákenjük, majd rárakjuk a maradék krémet, és egy órára hűtőbe, de nem fagyasztóba teszzük. Tálalás előtt az epreket megmossuk, és le száríjuk. Mindegyik szemet félbevágjuk, és sűrűn megrakjuk velük a tiramisu tetejét. Jó tanács: Még különlegesebb lesz a tiramisu, ha a csokoládés mascarponehez egy kis adag kávékrémlikört is keverünk. 8 Csokoládés mazsolás aprósütemény Hozzávalók: (1 csésze = 2,5 dl) 1 csésze vaj kétfelé osztva 1 csésze apróra vagdalt félédes vagy egyéb tortabevonó csoki - szintén kettéosztva, 2 1/4 csésze liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só 1 1/2 csésze cukor, 2 nagy tojás, 2 teáskanál vaníliás cukor, 1 1/2 csésze mazsola Az alacsony peremű sütő tepsik aljára terítsünk sütőpapírt. Tegyünk egy lábasába vizet forrni Egy másik edényben, ami ráfér a lábas tetejére keverjük el a vaj és a csokoládétörmelék felét és olvasszuk fel a gőzön, majd

tegyük félre. Gyújtsuk be a sütőt 150 fokra Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet a sütőport és sót. Egy másik tálban keverjük el a cukrot és a maradék vajat krémessé, tegyük hozzá a tojásokat és a vaníliás cukrot. Keverjük habosra. Tegyük hozzá a megolvasztott csokoládét és ezzel is, keverjük ki jól. Adjuk hozzá a lisztes keveréket, a mazsolát és a csokoládédarabokat. Csak rövid ideig kell keverni, amíg az egész tömeg átnedvesedik. Két kávéskanállal rakosgassuk a sütőlapra kb. 3 centire egymástól Kb. 15 perc alatt, készül el a 8 fokozatú gázsütő 2-es fokozatán sütve Rakjuk rácsra, hogy kihűlhessen. Csokoládés ostya Hozzávalók: 1 csomag ostyatortalap, 20 dkg vaj, 13 dkg porcukor, 2 evőkanál kakaó, 5 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor Habosra keverjük a vajat a cukorral, meg a vaníliás cukorral, beletesszük a kakaót is, és még 5 percet keverjük. Jobb, ha még darált diót is keverünk a krémbe

A krémet a tortalapok közé kenjük, a tetejére üres lapot borítunk, lenyomatjuk. 1 napig száraz helyen hagyjuk Kis hasábokra szeleteljük. Csokoládéhabos szelet 12 deka finomlisztet összegyúrunk 9 deka margarinnal, 9 deka cukorral, egy fél csomag sütőporral, 2 tojássárgájával meg csipet sóval, és fél óráig pihentetjük. Kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, és a sütőben félig megsütjük. Vékonyan megkenjük barackízzel, és ráöntjük a habos keveréket, amelyhez 18 deka cukrot fehéredésig kevertünk 4 tojássárgájával, hozzáadtunk 2 evőkanálnyi kakaót, 10 deka darált diót, egy citrom reszelt héját meg a tojások (összesen hat!) habbá vert fehérjét. Szépen elsimítva a tetejét, a sütőbe visszatoljuk, és nagyon kis lángon addig sütjük, míg a beleszúrt tűre már nem tapad tészta. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kétujjnyi széles, ujjnyi hosszú darabokra vágjuk, ha kihűlt. Csokoládés őzgerinc 14 deka vajat 21

deka porcukorral, 4 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig keverünk, azután 10 deka reszelt csokoládét, 12 deka őrölt mandulát, fél csomag sütőport adunk hozzá. Legvégül a 4 tojás kemény habját elegyítjük a tésztához s azután vajjal kikent, lisztezett formában lassú tűznél sütjük. Sütés után, ha kihűlt, cukros csokoládémázzal vonjuk be s hosszú szeletekre vágott mandulákat, szórunk bele. Csinos tálalás, ha hosszú zsúrtárcára helyezve tejszínhabbal körítjük. Habos csokoládémáglya 3 tojás sárgáját 25 deka porcukorral és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig habosra keverünk, azután 10-12 deka olvasztott főzőcsokoládét és a 9 3 tojás keményre vert habját lassan hozzákeverjük. Papírral bélelt, vajjal kikent tepsibe téve sütjük Ha kihűlt, hosszú keskeny szeletekre vágjuk s díszes nagyobb tálra koszorú alakban, felrakjuk. A süteményszeletek alkotta üreget fél liter

édes tejszínből fél csomag vaníliás cukorral vert habbal, töltjük meg. A tejszínhabot ízlés szerint cukrozhatjuk. Házi csokoládé Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 1/2 kg tejpor, 10 dkg kakaó, 25 dkg ráma, fél borospohár víz. (sajnos nem tudom milyen borospohara, gondol) A rámát és a vizet addig forraljuk, amíg teljesen felolvad, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg szirupszerű lesz. (lassú tűzön) Hozzáadjuk a kakaót, simára keverjük. Utólag hozzáadjuk a tejport is. Mélyebb tálba öntjük és meghűlve nedves késsel kockákra, vágjuk. FERENC JÓZSEF CSOKOLÁDÉJA 1 evőkanál kakaóport csomómentesre keverünk 3,5 dl tejjel, majd beletördelünk 10 dkg tejcsokoládét és felforraljuk. Kemény habbá verünk 3,5 dl tejszint, melyet előzőleg porcukorral ízesítünk. Lereszelünk 3 dkg étcsokoládét. A forró csokoládéitalt porceláncsészékbe töltjük és nagy adag tejszínhabot, ültetünk rájuk, majd tetejüket megszórjuk a reszelt

csokoládéval. Kekszes csokigolyó 4 púpozott ek lisztet, 40 dkg cukorral és 2 és fél dl tejjel kb. 5 percig főzünk 25 dkg margarint, 5 dkg sötét kakaót teszünk hozzá, és együtt addig főzzük, amíg jól elkeveredik. A tűzről levesszük, 35 dkg darált háztartási kekszet, 10 dkg durvára vágott diót, 10 dkg mazsolát keverünk bele. Kihűlés után porcukorba forgatjuk Rettenetesen régen nem ettem már ilyet, de arra emlékszem, hogy csak 1-2 golyót lehetett enni belőle, mert iszonyú édesnek találtam. Tipikusan 1958 utáni édesség volt, mert korábban még kakaóhoz sem lehetett jutni. 10