Egészségügy | Belgyógyászat » Gyomor és bél rendszer, demonstrációkérdések

Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 18 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:39

Feltöltve:2013. május 07.

Méret:207 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Gyomor-bélrendszer Demonstrációkérdések 1. Milyen körülmények szükségesek az alapanyagcsere méréséhez? Standard körülmények: - 273 K - 760 Hgmm - P H2O 0 Hgmm Mivel nulla celsius fokon kéne mérni, és a többi kritérium sem mindig teljesíthető, ezért a mérési körülmények standardizálhatók (STPD = Standard Temperature, Pressure, Dry), és így a standard körülmények között fogyasztott oxigéntérfogathoz számítással jutunk: V0 = V m ⋅ PB − PH 2O 760 ⋅ 273 273 + t ahol V 0 a standardizált O 2 -térfogat, V m a mért O 2 -térfogat, P B az aktuális barometrikus nyomás, P H2O az aktuális vízgőznyomás, t pedig az aktuális hőmérséklet oC-ban. 2. Melyek az alapanyagcsere meghatározásának feltételei? - 3. A mérést reggel, legalább 12 órával az utolsó fenntartó mértékű táplálkozás után kell végezni. Normális testhőmérséklet, fekvő testhelyzet, teljes motoros, mentális és szellemi nyugalomban, de éber

állapotban kell lenni. A mérés helyén termoneutrális körülmények kellenek. Vizsgálat előtt nem lehet fizikai- és szellemi és emocionális terhelésnek kitenni az alanyt. Mérést megelőzően nem lehet gyógyszert szedni. Nők nem menstruálhatnak a mérés idején, illetve nem lehetnek közvetlenül menstruáció előtt. Mi az alapanyagcsere? Mekkora az értéke felnőtt férfi és nő esetében? Az alapszükségletet (légzés, vérkeringés, kiválasztás, belső elválasztás, nyugalmi izomtónus és idegműködés) biztosító bazális állapot közben mért anyagcsere, a fogyasztott O 2 -térfogatból, annak energiaegyenértékéből számolható. Férfiaknál ez 170 kJ/m2/h, míg nőknél 150 kJ/m2/h 4. Mi az indirekt kalorimetria lényege? A hőtermelés meghatározása az oxigénfogyasztás alapján. 5. Melyek a szervezet alapanyagcseréjét meghatározó legfőbb élettani tényezők? 1 6. Életkor Testfelület (testtömeg-testmagasság összefüggés)

Nem Endokrin státusz Mennyi az alapanyagcsere normál értéke? 7100 kJ/nap (70 kg; felnőtt férfi) 7. Mire következtet, ha az RQ = 1? Arra, hogy az anyagcsere folyamán kizárólag szénhidrát égett el. 8. Mi a respirációs kvóciens? Az RQ az egységnyi O 2 -fogyasztásra leadott CO 2 mennyisége. 9. Milyen esetekben lehet az RQ nagyobb, mint egy? - Hyperventillátió (kimossa a CO 2 -t) › nehéz fizikai munka. Tápanyagok egymásba átalakulása (pl. CH › zsír; a zsírok O 2 -tartalma kisebb, ezért az átalakulás során O 2 szabadul fel, és csökken a felvett O 2 ). 10. Hogyan és miért változik meg a szervezet légzési hányados (RQ) értéke testgyakorlás közben és az- után a nyugalmi szinthez képest? Nő, mert a fokozott légzés CO 2 -t mos ki. 11. A központi idegrendszer mely részei vesznek részt a táplálkozás szabályozásában? - Hypothalamikus magvak (ventromedialis, lateráis hypothalamus). Agytörzsi magvak (mucleus parabrachialis,

NTS, nucleus n. vagi dorsalis) Limbikus rendszer (amygdala, globus pallidus). 12. Milyen mechanizmus vesz részt a testsúly állandó szinten tartásában? 13. Milyen körülmények között lehet a respirációs hányados 0,6-nál kisebb? 2 - Extrém hypoventillatio Éhezés (csökkent glukóz felhasználás) Diabetes (csökkent glukóz felhasználás) 14. Mit értünk az „oxigén energia egyenértékén”? Mennyi ez átlagosan? Azt az energiamennyiséget, ami 1 liter O 2 felhasználása során szabadul fel. Átlagos értéke: 21,2 kJ/l 15. Mire fordítja a szervezet a tápanyagokkal bevitt energiát? Belső munkavégzésre: - kémiai munka (a nagy celluláris kémiai energiát szolgáltatja) - elektromos munka (hővé alakul) - ozmotikus munka (hővé alakul) - mechanikus munka (hővé alakul) Külső munkavégzésre: - izommunka eredménye 16. Milyen körülmények között jöhet létre a K-vitamin-hiány? Zavart epetermelés esetén, vagy ha az epesavas sóknak a

bélbe ürülése akadályozott. 17. Mi a tápanyagok specifikus-dinámiás hatása? Mekkora az értéke fehérje esetére? Az egyes tápanyagokra jellemző olyan specifikus extra hőleadást, amit akkor mérhetünk, ha az alapanyagcsere körülményeihez képest csak az változott, hogy az alany evett az adott tápanyagból. Az SDH értéke fehérjékre 25-30%. 18. Milyen alapadatokat kell ismernie ahhoz, hogy ki tudja számítani (éhező szervezetben) az égetett tápanyagok mennyiségét? - Egyes tápanyagok energia-egyenértékét Oxigénfogyasztás mértékét CO 2 -leadás mértékét N-ürítés mértékét (vizeletben) 19. Mely tényezők figyelembevételével kell az emberi szervezet napi kalóriaszükségletét kiszámítani? Életkor, nem, aktuális státusz (endokrinológia, terhesség, tumorok, túlsúly, stb.), életmód (fizikai munka) 20. Mekkora a fő tápanyagok szervezetben történő elégetésekor szolgáltatott energia? 3 Szénhidrátok: Fehérjék:

Zsírok: Etilalkohol: 17,2 kJ/g 17,2 kJ/g (de kaloriméterben 23,7 kJ/g › urea! 39 kJ/g 30 kJ/g 21. Mi a szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe? A legfontosabb, hogy az elfogyasztott szénhidrátok döntő többségében a glukóz áll, vagy olyan CH-ok, amelyek becsatlakoznak a glukóz-metabolizmusba. Ezek szerepe olyan szervek tápanyagellátásban szerepel, melyek főként, vagy kizárólag glukózfelhasználással működnek (agy, vörösvértest, szemlencse, cornea, stb.) 22. Táplálkozás-élettani szempontból mik az ún „elsőrendű” és „másodrendű” fehérjék? 23. Mit nevezünk esszenciális aminosavnak? Soroljon fel néhányat! Olyan aminosavakat, amelyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. Ilyen pl: hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, fenilalanin, triptofán, valin, metionin, treonin. 24. Mit értünk a fiziológiás fehérjeminimum fogalmán és ez mekkora fehérjebevitelnek felel meg? Azt a fehérjeszükségletet, ami a minimális

nitrogénegyensúly fenntartásához szükséges. Ez napi 0,5 g/ttkg. 25. Egészséges emberben milyen tényezők változtathatják meg a testhőmérsékletet? Bevitt táplálék hőmérséklete Fizikai munkavégzés Külső hőmérséklet Ovuláció 26. Mi az ún „fiziológiás fehérjeminimum”? 0,5 g/ttkg/nap 27. Mennyi energia szabadul fel 1 gr fehérje kaloriméter bombában és a szervezetben történő elégetése- kor? Mi a különbség oka? Kalomitéter bombában 23, 7 kJ, a szervezetben 17,2 kJ. A különbség oka, hogy a szervezetben ureává alakul a nitrogéntartalom, amely még jelentős energiatartalommal rendelkezik. Így fehérjék élettani haszonértéke kisebb, mint az energia-egynsúlyértéke 28. A gyomor-bél rendszer mely működési zavara vezethet B 12 vitamin-hiányos állapothoz? 4 A gyomor fedősejtjei által elválasztott glikoprotein, az instrinsic faktor hiánya, illetve az elégtelen pancreas proteolítikus enzim szekréció, mely esetben a

nyálból és gyomorszekrétumból származó Rproteinnel alkotott kobalamin-R-protein komplex nem bomlik el, és az intrinsic faktor így nem fér hozzá. 29. A D-vitamin milyen irányban befolyásolja a kalcium bélből történő felszívódását? Milyen mecha- nizmussal? Fokozza a felszívását. Ennek mechanizmusa olyan fehérjék expressziójának fokozása, amelyek az enterocytában mind az apikális, mind pedig a bazális membránban elősegítik a lumen › interstitium irányú kalciumtranszportot. 30. Mi az LPS (bakteriális endotoxin) élettani szerepe? Antigenitást jelentő epitópként „funkcionál” a makrofágok számára. Az LPS aktiválja a makrofágokat 31. Mekkora a nyomás a felső özofágus-szfinkterben és a nyelőcső közepén nyugalomban? A felső sphincterben a pharynx alatt 100-200 Hgmm, ami a neurogén tónusnak köszönhető, a közepén subatmoszférikus, a mindenkori intrapleurális nyomásnak megfelelő (-15 › +5 Hgmm). 32. Mi a gyomorban a

pace maker központ szerepe? Itt generálódik a bazális elektromos ritmus (BER), ami a gyomorperisztaltikát vezérli. Ez pedig alapja a disztális gyomor örlő és továbbító funkciójának. 33. Az ENS milyen sejteket innervál, amelyek a gyomor savszekrécióját fokozzák! Fedősejtek közvetlenül (kolinerg) G-sejt az antrumban (bombezinerg) › gasztrin 34. A tápcsatorna mely szakaszán alakul ki antiperisztaltika fiziológiás körülmények között? A colon transversum kezdeti szakaszán. Az ileumból bejutott chymust a caecum és a colon ascendens néhány erőteljes kontrakcióval caudális irányba tolja, majd a colon transversum kezdeti szakaszán kontrakciós gyűrűk keletkeznek, melyek orális irányba a caecumig haladnak. 35. Milyen nem pancreas eredetű fehérje-és szénhidrátbontó enzimek találhatók a vékonybélben? Oligoszacharidázok, diszacharidázok (maltáz, szukráz, laktáz), enteropeptidáz (a pankreas eredetű zimogéneket aktiválja limitált

proteolízissel). 36. Milyen mechanizmussal lazul el az alsó özofagusz-szfinkter nyeléskor? 5 A nyelés megkezdése után 2-3 másodperccel, a corpusz perisztaltikával egyidőben kezdődik egy nyúltvelői kolinerg vagusaktiváció, ami simaizomellazulást vált ki az alsó szfinkterben. 37. Milyen mechanizmussal alakul ki a vékonybél perisztaltika során a kontrakciós gyűrű? A lokális körülírt tágítás váltja ki, ami beindítja az ENS-ben kódolt programot. Ennek megfelelően a distensió helyétől orálisan kontrakció, aboralisan előbb ellazulás, majd a hosszanti izmok összehúzódása miatt rövidülés jön létre (kolinerg). A kontrakció gátlás gátlása talaján alakul ki (opioid internuron gátolja a VIPerg gátlást). 38. Mi a szerepe az enterális idegrendszer állandó kisülést mutató (“burst type”) neuronjainak? 39. Mi az ún lassú hullám szerepe a tápcsatorna működésének szabályozásában? A lassú hullám egy elektromos

jelenség, ami a gyomor PM-potenciálú sejtjeiben keletkezik. A depolarizáció caudális irányban haladva egyre nő, és főként az antrum területén AP-t is generál Ez az alapja a gyomor perisztaltikájának, a disztális gyomor örlő és továbbító funkciojának. Hasonló lassú hullám észlelhető a duodenumból kiindulva a vékonybél körkörös simaizomzatában is, ahol funkciója hasonló. 40. Melyek a tápcsatorna fő mozgásformái? Perisztaltikus mozgás Szegmentációs mozgás Tömegperisztaltika (colon sigmoideum és rectum) 41. Mi a perisztaltikus mozgások élettani szerepe? A chymus továbbítása, rendszerint oral › aboral irányban. 42. Mi a szegmentáló mozgások élettani szerepe a tápcsatornában? A béltartalom ide-oda mozgatása egyrészt keveri a béltartalmat, másrészt pedig megnöveli a mucosa felszínével való érintkezést. 43. Mi a hatása a vagus, ill sympatikus ingerlésnek a vékonybél mozgásaira, ill a cardia szfinkter álla-

potára? A vagus ingerlés a bélmozgásokat fokozza, a szimpatikus ingerlés csökkenti. A cardia sphinctert a vagus ellazítja, a sympathicus fokozza a tónusát. 44. Mi a szfinkterek szerepe a tápcsatornában? 6 A sphincterek általában zárt állapotban találhatók, amelynek jelentősége az, hogy az előtte illetve mögötte lévő lumentartalmakat egymástól elválassza. Ezzel egyrészt egyirányúsítja a lumentartalom mozgását, másrészt pedig időhöz köti a lumentartalom tartózkodási helyét. 45. A tápcsatornában található receptoroktól hova futnak afferens idegrostok? Nyúltvelőbe (általában agyidegeken keresztül, főleg vagus › NTS) ENS-ben belül végződő afferensek 46. Hol találhatók szfinkterek a tápcsatornában? Felső oesophagus sphincter Alsó oesophagus sphincter (cardia) Pylorus (gyomor › duodenum határ) Anus (külső és belső) 47. Milyen fázisai vannak a gyomornedv elválasztásának? Melyik fázisban vesznek részt

feltételes reflex mechanizmusok? Cephalicus fázis (ebben vannak feltételes reflex elemek) Gastricus fázis Intestinalis fázis 48. A gyomornedv elválasztás kefalikus fázisának hol lehetnek receptorai? Ízlelő és szaglóreceptorokban, de pszichés tényezők is beindíthatják. 49. Milyen emésztő enzimek találhatók a gyomornedvben? Pepszinogének (különböző aminosavszekvenciákkal) Gelatináz 50. Hol termelődik az intrinsic faktor és mi a szerepe? A gyomornyálkahártya fedősejtjeiben. Szerepe a B 12 vitamin megkötése, ami után a komplexet az ileum elülső szakaszában endocytózissal veszik fel az enterocyták. 51. A szimpatikus aktivitás fokozódása milyen mechanizmussal vezet az emésztőnedvek szekréciójának a csökkenéséhez? 7 Az emésztőnedvek szekréciója, amennyiben külső beidegzés arra hatással van, az paraszimpatikus kolinerg. Mivel a paraszimpatikus és szimpatikus beidegzés reciprok tulajdonsága itt is fennáll, a

szimpatikus aktivitás növekedése a paraszimpatikus aktivitás csökkenésével jár együtt ezért csökken a szekréció 52. Ábrázolja sémásan a gyomor sósav szekréciójának sejtszintű mechanizmusát! 53. Rajzolja le a gyomor sósav szekréció humorális és neurális szabályozásának mechanizmusát, beleért- ve az ECL, a G-sejtek, a D-sejtek és az enterális idegrendszer sejtjeinek egymásra hatását. 54. Hogyan lehet a gyomor savszekrécióját csökkenteni? (Legalább 3-at) Atropin adása Vagotómia Szénsav-anhidráz gátlása H+/K+-pumpa gátlása H 2 -receptor blokkolás Gasztrinreceptor blokkolása 55. Milyen mechanizmussal csökkentik a H 2 receptor antagonisták a gyomor sósav szekrécióját? Ennek hatására csökken az a cAMP szint, amit a hisztamin váltott ki, és így csökken azoknak a csatornáknak a megjelenése, amelyek közreműködtek a H+ és a Cl- szekréciójában. 56. A gasztrin milyen módon fokozza a gyomor savszekrécióját? 8

A fedősejt membránjában lévő gasztrinreceptor ligandkötése az intracelluláris Ca2+ emelkedése révén fokozza a sósavszekréciót, ugyanakkor az enterokromaffin típusú sejtek (ECL) serkentése révén közvetett módon hisztaminon (cAMP) keresztül. 57. A fedősejt mely receptorainak aktiválódása vezet fokozott sósav szekrécióhoz? m-ACh H2 CCK B (gasztrin) 58. Hogyan változik a gyomor RQ-ja, ha fokozódik a savszekréció? Negatív értéket is fel vehet, annyira csökken. Ekkor az gyomor artériás vérében több a CO 2 , mint a vénásban 59. Milyen negatív feed-back mechanizmus csökkenti a gastrin szekrécióját a gyomorban? Az emelkedő H+-koncentráció szomatosztatin felszabadulást okoz, ami gátolja a gastrin szekrécióját. 60. Milyen gasztrointesztinális hormonok csökkentik a gasztrin szekrécióját? Szomatosztatin 61. Mi a szerepe a gyomor nyálkahártyájában lévő kemoreceptoroknak? 62. Milyen mechanizmussal jön létre értágulat a

gyomor-bélrendszerben? Jellemző a funkcionális hyperaemia, ami azokon a területeken alakul ki, ahol a mirigyszekréció és a felszívódás aktív. A vasodilatáció metabolikus autoreguláció révén jön létre 63. Milyen transzmitter anyagok találhatók a tápcsatorna „saját idegrendszerében”? ACh, NA, Serotonin, VIP, Substance-P, szomatosztatin, enkefalin, CCK, GRP, neurotenzin, AII 64. A karboanhidráz enzim bénítása milyen mechanizmussal csökkenti a sósavszekréciót? Ebben az esetben nem történik meg vízdisszociációból származó OH- -k szénsavvá alakítása, tehát nem keletkezik aztán bikarbonát, így nem működik a bikarbonát-Cl- csere. 65. Mi a gyomor szerepe a vészes vérszegénység kialakulásában? 9 Az intrinsic faktor a fedősejtekben termelődik, amely nélkülözhetetlen a B 12 -vitamin vékonybélben történő felszívódásához. A B 12 pedig a normális vérképzéshez kell Így ha nen termelődik intrinsic faktor, nem

szívódik fel a B 12 , kialakul a betegség. 66. Milyen mechanizmusok védik a gyomornyálkahártyát az önemésztődéstől? Két mechanizmus. Egyrészt a hámsejtsort fejlett glikoprotein réteg fedi, másrészt pedig a felületi epithelréteg bikarbonátot szekretál a környezetébe, amivel közvetlenül maga körül semlegesíti a H+-okat. 67. Hogyan jön létre a bélben a H+ szekréció? 68. Milyen értékhatárok között változik a gyomorban a pH érték? 0,87 › 4,0 69. Miért válik hipozmotikussá a nyál a plazmához képest? Azért, mert az elsődleges nyál a kivezetőcsövekben módosul: Na+ és Cl- szívódik vissza, ugyanakkor K+ és HCO 3 - szecernálódik. Mivel a NaCl visszaszívása van túlsúlyban, ezért válik hipozmotikussá a nyál 70. Milyen mechanizmusok biztosítják, hogy nyelés alkalmával a falat ne kerülhessen a légcsőbe? - A belégzést létrehozó neuroncsoport reflexes gátlás alá kerül, és ezzel a nyelés idejére légzésszünet

áll be. A hangrést szabályozó izmok összehúzódnak, és ezzel a glottis záródik. A gége felemelkedik, aminek következtében az epiglottis eltereli a falatot vagy a kortyot a gégebemenettöl. 71. Melyek a nyál főbb élettani funkciói? - Szájüreg nedvesen tartása, öblítése. Baktericid hatás (lizozim és IgA). Kenési funkció (mucin). Ízanyagok oldószere. CH-ok megkezdődő emésztése › α-amiláz. Artikulált beszédhez szükséges. 72. Hogyan változik a nyálmirigy véráramlása α 1 adrenerg receptor antagonista, és a nyálmirigy szekré- ciója adrenerg β 2 receptor agonista adásakor? 10 A véráramlás α 1 -blokkolásra fokozódik, a nyál pedig a β 2 ingerlésre kevés, sűrű, mucosus, fehérjegazdag lesz. 73. Hogyan változik a nyál pH-ja és ozmolalitása lassú nyálfolyás esetén? A pH és az ozmolalitás is csökken. Ha a nyálfolyás nagymértékűvé válik, ezek a változások kevésbé látványosak. 74. Hogyan változik a

primer nyálszekrétum anorganikus összetétele a kivezető csatornában? A Na+ és Cl- tartalom csökken, a H+ és K+ tartalom nő. 75. Milyen mechanizmusok fokozzák a nyálmirigyek vérellátását? Paraszimpatikus fokozódás (VIP), és α 1 -gátlás. 76. Hogyan lehet igazolni, hogy a nyálelválasztást a paraszimpatikus efferensek szabályozzák? A nyálelválasztás atropinnal felfüggeszthető. 77. Hogyan változik a nyálmirigyek szekréciója és véráramlása paraszimpatikus ingerlés hatására? Mindkettő fokozódik. 78. Mi a nyálelválasztás fiziológiás ingere? A táplálékfelvétel valamely mozzanata. A feltétlen reflexek receptorai az ízérző és machanoreceptorok a szájban, a feltételes reflexé elsősorban a látási és hallási receptorok. 79. Mi a mucin élettani szerepe a tápcsatornában? Egyrészt a nyelést teszi könnyebbé, mert síkosítja a felületeket, másrészt pedig bizonyos fokú védelmet nyújt a bevont felületek számára

különböző kémiai ingerekkel szemben. 80. Milyen összefüggés van a nyálelválasztás sebessége és a nyálmirigyek vérellátása között? 81. Mely GI hormonok csökkentik a gyomor motoros és szekréciós működését? 11 82. Mely hormonok felelősek az antrum gastrin szekréciójának csökkentéséért? GIP Szomatzosztatin 83. Melyek a GIP legfontosabb élettani hatásai? 84. Mi a szekretin elválasztás fiziológiás ingere? 85. Mi a CCK (cholecystokinin) elválasztásának fiziológiás ingere? 86. A pancreas által termelt primer szekrétumban vagy a ductus pancreaticusban nagyobb a HCO 3 – koncentráció? 87. A tápcsatorna melyik részében találhatók legnagyobb mennyiségben a gasztrointesztinális hormo- nok? 88. Milyen sejtekre hat a szekretin? 89. Mi a gastrointesztinális hormonok alapvető kémiai szerkezete? 90. Mi a különbség az endokrin és a parakrin hatások között? 91. Milyen gasztrointesztinális hormonoknak van trófikus

hatása és hol? 92. Mi a gasztrin szekréció reflexíve? 93. Hogyan igazolhatjuk, hogy a gyomornedv elválasztását nemcsak a paraszimpatikus hatás fokozza? 12 94. Miért nagy a májban termelődött nyirok fehérjetartalma? 95. Milyen + feed back mechanizmus fokozza a gyomornedv elválasztását? 96. Hol találhatók a gyomorban a „G” sejtek, és mi az élettani szerepük? 97. Hogyan változik a pancreas Cl− és HCO 3 – szekréciója az elválasztás sebességének függvényében? 98. Milyen mechanizmussal változtatja az aminosavak transzportját a bélben a luminális Na+ tartalom növelése? 99. A bél lumenében található tápanyagoknak felszívódáskor milyen rétegeken kell átjutniuk ahhoz, hogy a mucosa intersticiális terébe jussanak? 100. A bél hámsejtjeiből a lipidek milyen formában tudnak a nyirokrendszerbe jutni? 101. A bélben a nyálkahártya sejtekbe bejutott glukózmolekulák hogyan jutnak át a bazolaterális memb- ránon? 102.

Milyen mechanizmussal szívódnak fel a bélben a Ca és Fe ionok? 103. Milyen tápanyagok szívódnak fel kapcsolt (co − ) transzporttal a vékonybélben? 104. A vékonybélben (jejunum – ileum) melyik rétegben találhatók emésztő enzimek? 105. Körülbelül mekkora a vékonybélnek a felszívásra alkalmas teljes felszine? 13 106. Mit tartalmaz a kilomikron? 107. Mennyi a kilomikron lipid tartalma? 108. Honnan származik egészséges emberben a székletben ürített fehérje? 109. Hogyan változik a glukózfelszívódás a vékonybélben, ha a béltartalom Na+ koncentrációja csökken? Miért? 110. A VIP hogyan és milyen mechanizmussal változtatja meg a bélnedvek szekrécióját? 111. A trigliceridek milyen formában szívódnak fel a vékonybélben? 112. A tápcsatorna melyik szakaszán termelődik mucin? Mi az élettani szerepe? 113. Milyen mechanizmussal befolyásolja a bélben a floridzin a glukóztranszportot? 114. Miért csökken a

glukóztranszport, ha a bél epiteliális sejtjeiben a bazolaterális membrán Na+ transzportját bénítjuk? 115. Mely sejtek termelik a CCK-t? 116. Milyen anyagok fokozzák a CCK szekrécióját? 117. Vagus ingerlés hogyan befolyásolja a pancreas nedvtermelését? 14 118. Milyen sejtekre hat a CCK? 119. Hogyan befolyásolja a pancreas nedvtermelését a szénsavanhidráz enzim bénítása? 120. Mi a trypsin inhibitor feladata és hol termelődik? 121. Milyen emésztő enzimek termelődnek előanyagaik formájában és mi ennek a fiziológiai jelentősége? 122. Milyen tápanyagok felszívódása változik meg elsősorban, ha a bélben a Na pumpát bénítjuk? 123. A lipidek a bélben hogyan képesek oldatba jutni, és a nyálkahártyát borító nem keveredő folyadék- filmen áthatolni? 124. Melyek a pancreasnedv fő fehérjebontó enzimjei? 125. Hogyan változik a pancreasnedv összetétele a CCK felszabadulásakor? 126. Mi a szekretin élettani szerepe? 127.

Milyen mechanizmussal növelik a bélnedvek szekrécióját és okoznak hasmenést bakteriális toxinok? 128. Mi a pancreas-nedv legnagyobb koncentrációban előforduló anionja? 129. Hogyan változik a pancreas RQ-ja a nedvtermelés fokozódásakor? 15 130. Milyen mechanizmus fokozza a leghatékonyabban az epeszekréciót? 131. Melyek az epesavas sók fő fiziológiai funkciói? 132. A májműködés elégtelenségekor miért válhat szükségessé az, hogy a bél baktériumflóráját csökkent- sük? 133. Mi a fiziológiai jelentősége annak, hogy az epehólyagból bekoncentrálódott epe ürül a duodenumba? 134. Miért képes az epehólyag akár 12 órás epetermelést is tárolni? 135. Nevezze meg a májban termelődő epesavakat! 136. Milyen szerepe van a májnak a vitamin-háztartásban? 137. Melyek az epe fő organikus összetevői? 138. Mit értünk az epesók enterohepaticus körforgásán? 139. Az epe mely alkotórésze biztosítja a koleszterin oldatban

tartását? 140. A máj vagy a hólyagepe tartalmazza-e az epesavas sókat nagyobb koncentrációban? 141. Hogyan értelmezzük azt a megállapítást, hogy a máj jelentős immunszerv? 16 142. Hol termelődik az epe és milyen az epetermelés és az epeürítés időbeli lefolyása? 143. Milyen formában ürülhetnek epefestékek a vizelettel? 144. Mi a szerepe a májnak a szervezet vas-anyagcseréjében? 145. Milyen formában találhatók az epesavak a bélben? 146. Az epe mely alkotórészei oldódnak rosszul vízben? 147. Mi a szerepe a májnak a véralvadásban? 148. A májműködés zavara a hipertireózist miért súlyosbítja? 149. Mely anyagoknak van jelentős enterohepatikus körforgásuk? 150. Miért tartjuk kórosnak, ha a vizeletben egyáltalán nem ürül urobilinogén? 151. Epeútelzáródás milyen mechanizmussal okoz sárgaságot? 152. A bilirubin milyen formában található meg a vérben? 153. Az epeszekréciót milyen tényezők szabályozzák?

154. Foglalja össze röviden az epe szerepét a zsíremésztésben! 17 155. Milyen irányban változik az epefestékek koncentrációja a vérben, bélben-és vizeletben hemolyticus icterus esetén? 156. Milyen irányban változik az epefestékek koncentrációja a vérben, bélben és vizeletben obstructios icterus esetén? 157. Mely hormonok inaktivációja folyik a májban? Általában milyen módon történik az inaktiválás? 158. Sorolja fel az epe fő összetevőit! 159. Milyen idegi és humorális tényezők fokozzák a) az epe termelését b) az ürülését? 18