Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:44

Feltöltve:2011. április 10.

Méret:176 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Kinek való a kender? Éppen időben vagyunk, hiszen a vásárlók elvárásai és igényei egyre nagyobban, egyre inkább tájékozódnak a táplálkozással kapcsolatban, és egyre fontosabbá válik az, hogy kiváló minőségű és természetes élelmiszerek kerüljenek az asztalra. A kender alkalmazásával, ezek az egészséget támogató élelmiszerek valóban egyre elterjedtebbé válnak. A kender valamennyi nép- és korcsoport számára alkalmas, hiszen ökológiai és táplálkozási szempontból is rendkívüli értékeket hordoz, mindenkinek előnyére válik. Az ökológusok és az orvosok egyaránt méltán keresik a legegészségesebb és legtisztább élelmiszereket, amelyek termesztésüktől kezdve egészen a végtermékig környezetbarátok. Azok az emberek, akik szeretnének egészségesen táplálkozni, ugyancsak elvárják, hogy az élelmiszer olyan, gondosan válogatott összetevőkből álljon, amelyek kiegyensúlyozott arányban vannak jelen, sőt, ha

lehetséges még ennél is többet várnak. A kender az allergiások számára természetes megoldást nyújt állapotuk javításához. Az allergiás megbetegedések számának sajnálatos növekedése arra sarkallja a gyártókat, hogy új eszközöket keressenek. A kendernek nemcsak az az előnye, hogy ökológiai körülmények között termesztik, hanem az is, hogy gyakorlatilag mentes minden allergiát kiváltó anyagtól, ezért értékes alternatív táplálék az allergiában szenvedők számára (pl.: hasi panaszok és neurodermatitisz esetén), hiszen a kender gluténmentes! Elsőrendű fehérje- és többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt a kendert az atléták is fogyaszthatják. Nemcsak kiváló energiaforrás a benne lévő fehérjék és növényi zsírok miatt, de vitaminokat és kiegyensúlyozott arányban ásványi anyagokat is tartalmaz. Emellett a kender, magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően megelőzi a zsírpárnák kialakulását. A

kender a felsorolt biológiai előnyöktől eltekintve is nagyon hatékony és divatos manapság. Nemcsak azért, mert elterjedő félben van szerte az országban, de amiatt is, mert tulajdonságainak köszönhetően felkeltette az emberek érdeklődését, főként az olyanokét, akik valami újat és kivételeset keresnek. A kender szó maga erős érdeklődést vált ki, különösen a fiatalok körében! Ezt figyelembe véve természetesen garantált, hogy a forgalomban lévő kender THC-mentes (azaz nem tartalmaz kábítószert), és ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. A fentiekből kiderült tehát, hogy a kender megfelel a modern és egészségtudatos vevők igényeinek és elvárásainak, és sikeresen kielégíti szükségleteiket. A termelőkkel, egyetemekkel/műszaki főiskolákkal és elismert laboratóriumokkal való együttműködésünk alapján a hanf & natur garantálja, hogy termékei kizárólag a legkiválóbb minőségű alapanyagokból

készülnek, illetve ez a közös munka egyre szélesíti kenderrel kapcsolatos tudásunkat. Örömmel adjuk át Önnek ezt a szaktudást, és mindig készséggel állunk rendelkezésére, ha kérdései vannak. Tisztelettel: Raff Buck Dipl. oec troph, Pékmester hanf & natur Kendermag: táplálkozási szempontból értékes összetevői Kendermag: Táplálkozási szempontból értékes összetevői Prof. Dr Roland R Theimer, Bergische University, Wuppertal A kender (Cannabis sativa L.) a növényvilág olyan képviselője, amelyet számos előnye miatt évezredekkel ezelőtt felfedeztek, és éppen ezért, már azóta termesztik. A kender Közép-Ázsiából származik, de az emberiség története során már minden éghajlati viszonyhoz alkalmazkodott a földön: a rendkívül kevés napsütéssel és rövid termesztési időszakkal bíró zónáktól, egészen a szubtropikus területekig, ahol nagyon sokat süt a nap és hosszú

a termesztési időszak. Éppen ezért a kendert, annak több száz különböző változatát és fajtáját, mindenhol a világon termesztik A kendert évszázadokon át sokrétű előnyös tulajdonságai miatt kedvelték, például azért, mert kiválóan alkalmazkodik a különböző típusú talajokhoz, az egyes kendertermékek betakarítása optimális, és ehhez hasonló, fontos, a neveléssel és termesztéssel kapcsolatos tulajdonságok miatt. A kender mindenek előtt értékes nyersanyagforrás az ipar és a kereskedelem (rostok, kóc), illetve az élelmiszer- és kozmetikai ipar számára egyaránt (olaj, fehérje, szénhidrátok, rostok, gyógyszerek). Egyes ilyen típusú termékek értéke nagymértékben megnő, ha a növényt tápanyagban szegény vagy szennyezett talajon termesztik, még akkor is, ha a betakarítási arány is rossz. Emellett a kender termesztésekor nincs szükség rovarirtószerekre, így kisebb az anyagés munkaköltség Botanikai szempontból a

kendermag egy gyümölcs, egy bizonyos egymagvú dió, melynek magja egy csontos, kemény gyümölcshéjba van bezárva. Ez a mag tartalmazza az embriót (inaktív hajtás), amely a két sziklevél, a rövid szik alatti szár (hypocotyl) és a csíragyökér mellett helyezkedik el. A két sziklevél sejtjei az állatok és az emberek számára is értékes tápanyagokban gazdagok: értékes olajok (30-35 %), tökéletes összetételű fehérjék (főként „edesztin”), szénhidrátok (20-30 %), valamint valamennyi szükséges ásványi anyag és nyomelem, fontos vitaminok, klorofill és aromaanyagok. (1 ábra) A kendermag nem tartalmaz mérgező, illetve gátló hatású anyagokat, mint a gyapot, a repce vagy a szója magjai, ezért nyersen is fogyasztható; a kendermag olajat, illetve a sajtolt kendert nem szükséges finomítani, illetve pazstőrözni. A kendermag nem tartalmazza a kábító hatású delta-D-tetrahidro-kannabinolt (THC, a marihuána és a hasis hatóanyaga). A THC

főként a női növény virágos/gyümölcsös hajtásainak levelein lévő mirigyekben található. Előfordulhat, hogy a kendermag betakarításakor minimális mennyiségű gyanta ragad a maghéjhoz. Ez a mennyiség azonban olyan kicsi, hogy semmilyen problémát nem okoz, és megfelel az európai jogszabályoknak. Még magas THC tartalmú kenderfajok magvai esetében is nagyon érzékeny mérésekre van szükség ahhoz, hogy az olaj préselése során a THC-t ki lehessen mutatni a kipréselt olajból. Éppen ezért a kendermagnak semmilyen egészségkárosító hatása nincsen, és nem rendelkezik kábító tulajdonsággal! Emellett a kendermag gyors leöblítésével, vagy hántolt magvak alkalmazásával a THC-nek még a nyomai is eltávolíthatóak. A múltban a kendermag nemcsak állati takarmányként (madáreledelként) volt ismert, de az emberi táplálkozás kiváló kiegészítőjeként is; csak a nemesek hagyták figyelmen kívül a kendermag összetevőinek élettani

szempontból rendkívül fontos tápértékét. A kendermagolajban kiegyensúlyozott arányban található többszörösen telítetlen zsírsavak ideálisak az emberi anyagcsere számára, emellett a kender az emberi fehérjeszintézis tökéletes ellátója, és különösen fontos tulajdonsága, hogy immunglobulinokat tartalmaz. Ezek az emberi szervezet védekező mechanizmusának fenntartásához és megerősítéséhez szükségesek, ezáltal kevésbé leszünk hajlamosak a különféle megbetegedésekre, pl.: fertőzések, rág stb Az őrölt kendermagból készült kásában vagy vajban minden szükséges összetevő megtalálható Emellett a kendermag hideg sajtolásával egy sötét, zöldes színű olaj nyerhető, amelyben a színanyag klorofillt és karotinoidokat (karotid = A-vitamin) tartalmaz. hanf & natur Kendermag: táplálkozási szempontból értékes összetevői Kémiailag a kendermag a többi olajhoz hasonlóan triglicerid, pontosabban fogalmazva egy

glicerin molekula, amelyhez három, különböző, nagyon hosszú szénláncú zsírsav kapcsolódik, mely az emberi táplálkozás számára ideális összetételű. Ez biológiai szempontból kivételes értéket kölcsönöz a kendermagnak. (2 ábra) 1. ábra: A kendermag összetétele Összetevő Víz Olaj (triglicerid) Fehérje Szénhidrátok Hamu Oldhatatlan rostok Oldható rostok A-provitamin (béta-karotin) B1-vitamin (tiamin) B2-vitamin (riboflavin) B3-vitamin (niacin) B6-vitamin (piridoxin) B12-vitamin (cianokobalamin) C-vitamin (aszkorbinsav) D-vitamin (kolekalciferol) E-vitamin (alfa-tokoferol) Tartalom 100 g kendermagban 5,5 – 6 g 30 – 35 g 22 – 25 g 35 – 37 g 5–6g 32 – 33 g 2,5 – 3,5 g RDA/felnőtt (javasolt napi adag) 5 – 6 mg 0,9 mg 1,1 mg 2,5 mg 0,3 mg nyomokban 1,4 mg nyomokban 3 mg 1,5 – 2,7 mg 1,0 – 1,5 mg 1,4 – 2,0 mg 10 – 25 mg 2 – 4 mg 1,3 μg 75 – 100 mg 10 – 25 μg 5 – 30 mg A kendermagban található mikortápanyagok

(nyomelemek): Foszfor Kálium Magnézium Kén Kalcium Alumínium Antimon Arzén Bárium Berillium Ólom Bór mg/100 g 8,302 6,170 6,059 2,394 1,680 54,000 1,750 0,3 6,5 0,04 0,03 9,5 Kadmium Króm Vas Germánium Jód Kobalt Réz Lítium Mangán Molibdén ? Nátrium Nikkel mg/100 g 0,3 0,65 179,0 2,7 0,8 0,5 12,0 0,06 95,0 0,5 22,0 5,0 Platina Higany Szelén Ezüst Stroncium Tórium Titán Vanádium Wolfram Cink Ón Cirkónium mg/100 g 9,2 0,001 alatt nyomokban 0,4 7,3 8,1 1,8 0,8 1,8 82,0 2,6 1,2 hanf & natur Kendermag: táplálkozási szempontból értékes összetevői 2. ábra: A különböző növényi olajok összetétele Növény Kender Repce Len Szója Napraforgó Zsírsavtartalom (%) a hidegen sajtolt olajban (összesen) Zsírsavak Telített Telítetlen (összesen) linolsav 9-11 82-90 10-15 54-70 5-8 85-92 63-80 11-15 12-14 87-90 15-20 20-26 12-14 80-87 18-22 52-61 7-9 84-80 23-80 10-60 Linolénsav 14-17 2-9 45-52 5-9 0-1 Gammalinolénsav 1,5-6 0 0 0 0 A

domináns zsírsav a t elítetlen linolsav, illetve az alfa-linolénsav. Mindkettő alapvető fontosságú az emberi táplálkozás szempontjából, ezért a napi étrend részét kell képezniük. Ezek a telítetlen zsírsavak megtalálhatóak a kukorica- és bogáncsolajban is. A kendermag abból a szempontból egyedülálló, hogy mindkét zsírsavat 1/3 arányban tartalmazza, amely az emberi anyagcsere számára optimális. Az emberi szervezetnek mindkét zsírsavra szüksége van a rövid életű, szabályozó hormonok termeléséhez, az immunrendszer fenntartásához, és a sejtanyagcseréhez. Arányuk különösen fontos a sejtmembrán felépítéséhez A kendermagolaj megfelelő adagban történő alkalmazása az emberi táplálkozás során nem vezet koleszterintermelődéshez, mint a szilárd növényi zsírok vagy az állati zsiradékok. A kendermagolaj legfontosabb összetevője az anyagcseréhez szükséges telítetlen gamma-linolénsav (GLA), amelyet fajtától függően

1,5-6 %-ban tartalmaz; ez a vegyület egyébként csak olyan növényekben található, mint a borágó (Borage officinal L.), a ligetszépe (Oenothera biennia L) vagy a fekete ribizli (Ribes nigrum L.) A gamma-linolénsav, és a n emrégiben felfedezett omega-3-sztearidonsav a p rosztaglandin bioszintézis fontos tényezői, valamint elengedhetetlenek a hormonok, idegek, izmok működéséhez és a vérnyomás szabályozásához. Normál körülmények között a szervezetben elegendő esszenciális linolénsav áll rendelkezésre a prosztaglandin szintézishez, de stresszhelyzetben, nem megfelelő táplálkozás, illetve genetikai hibák esetén az alultápláltság tünetei jelentkezhet, vagy fertőző betegségek alakulhatnak ki. A gammalinolénsav bizonyítottan tökéletes az olyan betegségek megelőzésére, mint az érelmeszesedés, valamint a neurodermatitisz, vagy egyéb allergiák tüneteinek enyhítésére. A magas, 70 % feletti, telítetlen zsírsavtartalom másik fontos

vonatkozása, hogy összetétele tökéletesen megfelel az emberi anyagcserének. A legtöbb telített zsírsavakat tartalmazó zsiradék és olaj részben lebomlik, és energiává alakul az emberi szervezetben, illetve részben zsírsejtekben tárolódik (koleszterin). A telítetlen zsírsavak a fontos hormonok termelődésében, az immunrendszer és az életerős sejtek fenntartásában játszanak lényeges szerepet, a se jtanyagcsere javításával. Mivel nem tartalmaz koleszterint és t ransz-zsírsavakat, a kendermagolaj kiegyensúlyozott fogyasztása szabályozza a vérzsírszintet, ezáltal megelőzi az érelmeszesedést, a szívrohamot és a szélütést (stroke). Már a középkori gazdák is nagyra értékelték a kenderből készült ételeket. Akkoriba a kenderből kását vagy kendervajat készítettek. A nemesek nem tekintették a kendert értékes ételnek, ezért nem is fogyasztották táplálkozásuk egészséges kiegészítőjeként. A kenderben található

fehérjék, immunglobulinokhoz való hasonlóságuknál fogva, erősítik a szervezet védekező rendszerét, ezáltal javítva az immunrendszer működését. A magban található olaj, a benne lévő telítetlen zsírsavak összetételének és a gamma-linolénsavnak köszönhetően szintén létfontosságú. A kenderben található fehérje 65 %-a edesztin, emellett egyéb, az emberi vérplazmára emlékeztető albuminokat tartalmaz. hanf & natur Kendermag: táplálkozási szempontból értékes összetevői A kendermagban található aminosavak összetétele hasonló az emberi szervezet aminosavainak összetételéhez, ezért anyagcserénk számára nagyon értékes, bár ezen a területen (bioszintézis) a jövőben további vizsgálatokra van szükség. A kendermagban lévő fehérjék előnye nemcsak az, hogy aminosav forrásul szolgálnak az emberi szervezet számára, de az is, hogy az aminosavakat tökéletes arányban tartalmazzák. Miután a szervezetben könnyedén

felszívódnak, segítenek a f ehérjeraktárak felépítésében, így az immunglobulinok termelésében, amelyek létfontosságúak az olyan betegségek megelőzésében, mint az AIDS vagy a rák. Hiszen egy tökéletesen egészséges immunrendszer képes megtalálni a kialakult rákos sejteket, leküzdeni a további rákos sejtek képződését, és megerősíti a szervezetet a folyamatosan változó daganatokkal szemben. 3. ábra: A kendermag olajban található fehérjék aminosav összetétele (mg/g kendermag) Esszenciális aminosavak Arginin 18-20 Hisztidin 2-3 Izoleucin 1-2 Leucin 6-8 Lizin 4-5 Metionin 2-3 Pilalalin 3-4 Treonin 3-4 Triptofán 0,5-1,0 Valin 2,5-3,5 Nem esszenciális aminosavak Alanin 9-10 Aszpartát/Aszparagin 19-21 Cisztein/Cisztin 1-2 Glutamát/Glutamin 34-36 Glicin 9-10 Prolin 7-8 Szerin 8-10 Tirozin 5-7 Megfelelő tápláló tulajdonságainak köszönhetően a kendermagos ételekben található fehérje tökéletes adalékanyag sütőipari termékek,

levesek és egyéb ételek készítéséhez, éppen ezért pusztán állati takarmányként vagy madáreledelként alkalmazva, a benne rejlő érték nincs megfelelően kiaknázva. A fehérjét a kendermag sajtolása, illetve őrlése során vonják ki, illetve a hidegen sajtolt olaj előállításakor visszamaradt lepény őrlésével (a kendermag lepény 10 % maradvány olajat, maghéjat, és a magban lévő egyéb anyagokat tartalmaz). A kendermaglisztet a sajtolt anyag átszitálásával nyerik, ezáltal eltávolítják belőle a nagy maghéjakat. Az egészséges és fejlődést elősegítő táplálkozás, kendernek köszönhető újra felfedezésével új technológiákat fejlesztettek ki a kendermag alapú ételek elkészítésének elősegítésére. A hántoló eljárások segítségével a mag és a héj könnyen szétválasztható a kendermagos étel elkészítéséhez. A kendermagban található fehérjék kivonására és dúsítására alkalmas eljárással az amerikai

gyártók ún. kender-tofut, kender joghurtot és egyéb termékeket állítanak elő. Az előválogatott maghéjakat állati takarmány előállítása, illetve párnatöltéshez használják fel. Emellett lényeges tényező, hogy a hántolt magvakban még nyomokban sincs THC, a magvak, az olaj és a fehérje egyaránt teljes mértékben THC-mentes; az egyetlen terület, ahol a THC nyomokban kimutatható, a maghéj belső része a csépelés során. hanf & natur Kendermag: táplálkozási szempontból értékes összetevői [KÉP] Összefoglalás: A kender újrafelfedezése élelmiszerként, amellett, hogy létfontosságú és bizonyított fejlődést jelent az egészséges teljes értékű táplálkozás irányába, egyben a modern főzőtudomány ízletes adaléka. A jövőbeni nagy mennyiségű kendertermesztés növelni fogja az egészséges és finom kendermagból készült ételek mennyiségét. Ez a fajta egészséges táplálék, amely minden esszenciális

aminosavat és zsírsavat tartalmaz, és mentes a koleszterintől, a szivacsos agysorvadás kórokozójától, a genetikailag módosított anyagoktólhormonoktól és káros hatású antibiotikumoktól, tökéletes ok arra, hogy visszatérjünk a múltba és elgondolkozzunk az ezeréves hagyományokkal rendelkező kendertermesztésen, amelyet a modern technológiák mind a magnemesítés, mind pedig a növény élettani tulajdonságai szempontjából tovább fejlesztettek, és megszabaduljunk azoktól az utópisztikus félelmeinktől, melyek szerint a Cannabis pusztán egy kábítószer. hanf & natur A kendermagolaj és a neurodermatitisz A kendermagolaj orvosi alkalmazása már évszázadok óta ismert. Mostanáig azonban a t udomány a kendermagolajat magát tekintette a hatóanyagnak. Éppen ezért a k endermagolajban található esszenciális zsírsavak, a linolsav, az alfa-linolénsav, és ami a legfontosabb a gamma-linolénsav (GLA) jelenléte ismeretlen volt. Ugyanakkor

azonban kevesebb, mint 100 g kendermag (azaz 30 g kendermagolaj) elegendő napi esszenciális zsírsav igényünk ellátásához. A kendermagban található zsírsavak összetételének áttekintéséből látható, hogy nagyon magas a többszörösen telítetlen zsírtartalma: Linolsav Alfa-linolénsav és az egyébként ritka GLA A hidegen sajtolt kendermagolaj, magas linolsav és linolénsav tartalmánál fogva, egyre nagyobb szerepet játszhat gyógyszerként, illetve étrend-kiegészítőként. A kendermagolaj emberi fogyasztásra kiváló olaj, és az egyetlen, amely gamma-linolénsavat tartalmaz. Ezért beépíthető a neurodermatitiszben szenvedő betegek étrendjébe. Ez különösen fontos olyan betegeknél, akik számára nehézséget jelet a gyógyszerszedés Az esszenciális zsírsavak hiánya olyan bőrelváltozásokat okozhat, mint például a neurodermatitisz. Az esszenciális zsírsavak a bőr védekezőképességének fenntartásához elengedhetetlenek. Szabályozzák

a felhámban zajló, bőrön keresztüli párologtatást. A tünetek az esszenciális zsírsavak hiányában jelennek meg A neurodermatitisz kétféleképpen kezelhető esszenciális zsírsavak alkalmazásával: A hagyományos terápia rendszerint linolsav és GLA szájon át történő szedése. Emellett a linolsav alkalmazható gél formájában is. A betegeknél a linolsav enzimatikus átalakítása GLA-vá nem megfelelő, és kialakul a hosszú szénláncú zsírsavhiány. A GLA szelektív alkalmazásával egy ellensúlyozható Hatékonyságát vizsgálatok igazolják A linolsav és a GLA terápiás hatását értékelő vizsgálat során sok elemzést elvégeztek. Wright és Burton 1982ben 99 felnőtt és gyermek bevonásával végeztek el egy vizsgálatot A betegek 360 mg linolsavat és 45 mg GLA-t kaptak naponta 12 alkalommal, 12 hé ten át. Az eredmények azt mutatták, hogy a bőrtünetek szignifikánsan javultak. Az elért javulás összesen 30 %-os volt A kezelésnek

semmilyen mellékhatása nem volt. Az alkalmazott adag körülbelül 12-szer 1,5 g lenmagolajnak felelt meg Fiocchi és munkatársai (1994) vizsgálatukban gyerekeket (átlagosan 11,4 hónapos) kezeltek naponta 3 g GLA adagokkal 28 napon keresztül a neurodermatitisz leküzdése érdekében. Ez a mennyiség körülbelül 100 ml kendermagolajnak felel meg A kezelés biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, és nem járt semmilyen mellékhatással. Aanstey és munkatársai (1990) egy placebo kontrollált, kettős vak vizsgálatot végeztek, melynek során 12 neurodermatitiszben szenvedő betegnél GLA tartalmú krémet alkalmaztak 12 héten keresztül. A betegek kivizsgálását követően azt találták, hogy a GLA tartalmú krém hatékonyabb, mint a placebo. A kendermag és a kendermagolaj az alábbi aktív hatóanyag mennyiségeknek felelnek meg: 1 g GLA felszívódásához 100 g kendermagot vagy 30 ml kendermagolajat kell elfogyasztani. A napi linolsav szükséglet

biztosításához kevesebb, mint 20 ml kendermagolaj vagy 50 g kendermag szükséges. Mostanáig a neurodermatitiszt ligetszépe- és borágóolajjal kezelték. Ezek az olajok, melyeket főként külföldön állítanak elő, terápiás szempontból nem hatékonyabbak, mint a kendermagolaj, viszont sokkal drágábbak. hanf & natur Étkezési kender Majdnem minden ételhez, sütőipari termékekhez és tésztákhoz hozzákeverhető, korszerű és egészséges adalékanyag. Az érkezési kender kiváló minőségű összetevői kielégítik a táplálkozási igényeket. A kendermag (hántolatlan és hántolt) összetevői: - valamennyi létfontosságú aminosav (esszenciális és nem esszenciális) a magolaj 75-95% telítetlen zsírsavat tartalmaz, az emberi táplálkozáshoz megfelelő összetétellel 2-4 % gamma-linolénsav a vér egészséges összetételének biztosításához. a legtöbb ásványi anyag (kalcium, kálium, foszfor, vas és még sok egyéb) emésztést

javító élelmi rostok különféle vitaminok (B- és E-vitamin) Az étkezési kender létfontosságú összetevői valamennyi sejt egészséges anyagcseréjét támogatják, és megerősítik a szervezet védekező mechanizmusait. Ezért, életerőnk és egészségünk megőrzése érdekében az étkezési kendernek valamennyiünk étrendjében szerepelnie kell. A rendelkezésre álló étkezési kenderről, táplálkozási és élettani szempontból csak ritka esetekben mondható el, hogy túlságosan sok van belőle. Biztosítja a szervezet számára szükséges összes telítetlen zsírsavat, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be a sejtek működésében, fontos hormonok termelődésében, valamint a kiegyensúlyozott vérzsírszint fenntartásában. Az étkezési kenderben található fehérjék biológiai szempontból a legértékesebbek, egyenértékűek a tojásban és a húsban található fehérjékkel. Ugyanakkor a kenderben nincs koleszterin és egészségtelen

transz-zsírok. Számos ásványi sót és mikroelemet tartalmaz, amelyek a sejtek stabil anyagcseréjéhez szükségesek, ahogy a vitaminok is. Az összetevők egyharmada szénhidrát, amely elegendő energiát és emésztést segítő élelmi rostot biztosít a s zervezet számára. Mivel az étkezési kender mindezen értékes összetevői elő- vagy segédanyagokként gyakorlatilag azonnal hasznosulnak a szervezet napi anyagcseréje során, minimális a v eszélye annak, hogy zsírpárnák formájában felhalmozódjanak. Éppen ellenkezőleg, az étkezési kender mindig is terápiás hatású tápanyag volt, mivel erősíti az immunrendszert, és növeli az ellenálló képességet a fertőzésekkel és a szervezetben folyamatosan keletkező rákos sejtekkel szemben. Az étkezési kenderben található gammalinolénsav részt vesz az egészséges vérzsírszint szabályozásában, ezáltal megelőzi az érelmeszesedést, a szívrohamot és a szélütést (stroke). Az ésszerű és

egészséges táplálkozás újrafelfedezése az étkezési kender segítségével, megoldást jelent napjaink számos egészségügyi problémájára