Egészségügy | Dietetika, táplálkozástudomány » Dr. Barna Mária - A hús szerepe a gyermekek táplálkozásában

Alapadatok

Év, oldalszám:2016, 32 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:11

Feltöltve:2021. május 08.

Méret:1 MB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

A hús szerepe a gyermekek táplálkozásában Dr. Barna Mária SE EFK Dietetikai tanszék 2016.1124 táplálkozás és a krónikus megbetegedések A táplálkozástudomány egyik nagy kihívása, hogy helyesen értelmezze: milyen szerepe van a táplálkozásnak a krónikus megbetegedések keletkezésében. az egyes élelmiszerek túlzott / elégtelen fogyasztása, más életmódbeli tényezőkkel együtt ↑ a táplálkozásfüggő krónikus megbetegedések kockázatát Az egy főre jutó évi élelmiszer-fogyasztás alakulása húsfélék fogyasztása évek óta fokozatosan csökken r Magya Statisztikai Évkönyv 2012. Budapest; Központi Statisztikai Hivatal; 2004, 2005, 2013 Hús és húskészít mények kg 2002 2003 2005 2012 72.3 68.6 58,5 50,8 Hússal vagy hús nélkül • A húsok jelentős szerepet játszanak a szervezet fehérje, vitamin és ásványi anyag ellátásában. • A hús a legértékesebb vasforrás. • Hús nélkül nehéz fedezni a

szervezet vas és B12-vitamin szükségletét. • < 80g. vörös hús/nap • World Cancer Research Fund, American Istitute for Cancer Research: Food, Nutrition and prevention of Cancer: a global perspective WCRF/AICR 1997. < 80g. vörös hús/nap • Számos szerző vizsgálata azt támasztja alá, hogy a nagymértékű vörös hús és húskészítmények fogyasztása megnöveli a szív és érrendszeri-, a daganatos megbetegedések, a 2. típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát • • Nielen M, Feskens EJM, Mensink M, et al:,Dietary Protein Intake and Incidence of Type 2 Diabetes in Europe: The EPIC-INTERACT Case-Cohort Study Diabetes Care 2014.DOI: 102337/dc13-2627 Pan A, Sun Q, Bernstein A M. et al: Red Meat Consumption and Mortality Arch Intern Med Published online March 12, 2012 doi:101001/archinternmed20112287 • Az előadásban a gyermekek húsfogyasztásán belül a vasellátottság fontosságára igyekszem fókuszálni. ajánlott napi

húsfogyasztás • Milyen gyakran fogyassza:? * kisdedek naponta egyszer * gyermekek naponta kétszer • Egyszeri adag: 30-60-75-100g • számításba kell venni, hogy a baromfihús vastartalma csak 60 %-a a vörös húsokénak. • Barna M.: várandós és szoptató anyák, valamint a gyermekek táplálkozása in Rodler I (szerk): Új tápanyagtáblázat. Budapest; Medicina Könyvkiadó Rt 2005 13-130o Lukas B.: Nutrition in Csildhood in Krause’s Food, Nutrition and Tharapy eds Mahan KL, and Escot-Stump SE Saunders Co. 1996 257-286 N=6598 középiskolás 15-18 éves húsok fogyasztásának százalékos megoszlása Antal M., Nagy K, Bíró L és mtsai: OH 2003 (144); 33:1631-1636 Naponta Heti 1-3 Havi 1-3 Ritkán, soha Sertés, 15 marhahús 50 27 8 Baromfi 15 56 24 5 Húskészít mény 61 27 9 3 . • A húskészítmények fogyasztásának táplálkozás élettani értéke lényegesen kisebb, mint a friss húsoké - az alacsony színhús tartalom, - a

magas zsiradék, só és egyéb hozzáadott anyagok miatt • A húskészítmények ↑ a CHD, a 2. típusú cukorbetegség a stroke kockázatát a vörös húsok nem • Micha R, Wallace SK, Mozaffarian D, et al: Red and processed meat consumption and risk of incident coronary heart disease, stroke, and diabetes: A systematic review and meta-analysis Circulation. 2010 June 1; 121(21): 2271–2283 doi:101161/CIRCULATIONAHA109924977 429 18-hónapos kisded Ausztrália Sydney • 3 napos táplálkozási napló • 94%-uk evett húst ebben az időszakban • Leggyakrabban fogyasztott: McDonalds Chicken McNuggets, húspogácsa és kolbász • Adag: 20-50 g • A vas- és cink-bevtel alacsony ill. határérték • Nagyobb adagban, megfelelő minőségű vörös hús és a kornak megfelelő elkészítési mód jav Webb K, Rutishauser I, Katz T, et al: Meat consumption among 18-month-old children participating in the Childhood Asthma Prevention Study Nutrition & Dietetics

:10.1111/j1747-00802005tb00004 A húsok elkészítésének módja a nagyobbak és a felnőttek számára sem közömbös • • • • • • nagy zsírtartalmú húsok füstölt húsok, grillen, nyárson, direkt lángon sült, pörzsanyagokat tartalmazó sültek ne, illetve csak ritkán szerepeljenek a kisgyermekek étrendjében, Miért hús : a legértékesebb vasforrás • könnyen emészthető, nagy biológiai értékű fehérje valamennyi esszenciális aminosav /kéntartalmú aminosavak/ • vitaminok B1-, B2-, B6-, B12 • K, P, Mg, Fe, Zn • Javasolt vasbeviteli értékek RDA Antal M.: Tápanyagszükséglet in Rodler I (szerk): Új Tápanyagtálázat 62o életkor Vas mg 7-12 hó 8 2-10 év 8 11-14 év fiú / lány 10 / 12 15-18 év fiú / lány 11 / 15 Húsfélék vas- és cink tartalma Rodler I.: új Tápanyagtáblázat Medicina 2005 Sertéscomb Csirkemell bárány mg/100 g Marha hátszín vas 1,9 1,0 0,6 10,5 cink 3,6 2,6 0,57

1,2 100g fedezi a 7-10 éves gyermek napi szükségletének %-át 100 g vas cink marhahús 24 51 bárányhús 130 17 sertéshús 12,5 37 csirkehús 7,0 8 Napi vasbeviteli értékek 11-14 éves gyermekekben 3 napos táplálkozási napló RDA, F.:10mg l: 12mg lányokban a vasbevitel elégtelen Biró L., Regöly-Mérei A Nagy K et5 al: Dietary Habits of School Children: Representative Survey in Metropolitan Elementary Schools – Part Two Ann Nutr Metab 2007;51:454–460 DOI: 10.1159/000111166 Fiú =124 Vas mg RDA:10mg 11.3 +279 Lány n=111RDA:12mg 10+2.85 Lengyel gyerekek vasbevitele mind vegetarián mind a normál étrenden alacsonyabb az ajánlásnál • • • • • • 2 – 18 éves vegetarian n = 22 omnivores n = 18 7 napos food record Se vas, ferritin, vaskötő kapacitás vasbevitel : az ajánlás 60.1 ill 650 %-a vegetarian étrenden gyakoribb volt a ID a ↑C vit bevitel ellenére • Gorczyca D Prescha A Szeremeta K Jankowski A : Iron

Status and Dietary Iron Intake of Vegetarian Children from Poland A nn Nutr Metab 2013;62:291–297 DOI: 10.1159/000348437 vasfelszívódást növelő és gátló tényezők felszívódást növeli Felszívódást csökkenti Fitát • C-vitamin • Hús, hal, baromfi Vaskötő polifenolok Hús-faktor /cisztein?/ Ca, Zn, Cu, Pb • Fermentált élelmiszerek Szójafehérje /sauerkraut faktor/ Kávé, tea Antacidok A vasfelszívódás húsból négyszer nagyobb mint sajtból, tojásból vagy tejből • Narancs-juice több mint kétszeresére növeli, • tej 75 százalékkal csökkenti, • C-vitamin kettő-ötszörösére növeli a felszívódást. • A vasfelszívódás mértéke a haem-vasból 37%, a nem haem-vasból kb. 5 %-ra tehető (rizsből, spenótból kb. 1%, búzából, kukoricából 3-4%, szójából 9%). Az elmúlt 25 év táplálkozási vizsgálatai Szeitz-Szabó M, Bíró L, Bíró Gy,: Nutritional and vital statistical features of the Hungarian

population: a review about the past 25 years. Acta Alimentaria, 2012; 41 (2), 277-291 1.:1985-88, 2: 1992-99, 3: 2003-2004, 4 -5: 2009 • • • • • • • • • • • kissé csökkent az energia-bevitel még mindig magas) csökkent a SFA bevitel nőtt PUFA bevitel nőtt a növényi fehérjék beviteli aránya csökkent a cukorfogyasztás nőtt a zöldség- és gyümölcs-fogyasztás csökkent a zsír, nőtt a növényi olaj fogyasztás kevés a komplex CH bevitel magas a koleszterin bevitel túl sok a konyhasó bevitel elégtelen néhány vitamin, makro- és mikroelem bevitele: D-vitamin, folát, pantoténsav-, biotin kalcium, cink, vas (nőkben) A vas gyermekkorban kulcsfontosságú • a növekedés időszakában nő a vasszükséglet testtömeg izomtömeg vérmennyiség Hb szint növekedés . A gyermekek vas-szükséglete nagyobb Egyéves korra egy csecsemő megháromszorozza a testtömegét, a test vastartalma pedig kétszeresére nő. a vvs képzéshez

szükséges vas felnőtt: 95 %-át szétesett vvs-ekből 5 %-át a táplálékból 1 éves: 70 %-át szétesett vvs-ekből 30 %-át táplálékból Gyermekkorban a megfelelő vasellátottság különösen fontos • • • • • • A vashiány csökkenti a szervezet testi, szellemi, lelki teljesítőképességét, fertőzésekkel szembeni ellenállását, állhat romló iskolai teljesítmény vagy magatartási zavar hátterében Sólyom E.:A csecsemő és gyermekkori vashiánybetegség és terápiája (Módszertani ajánlás) Gyermekgyógyászat 5 (Suppl)1-20 1999 BAKER RD, GREER FR. COMMITTEE ON NUTRITION AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS: DIAGNOSIS AND PREVENTION OF IRON DEFICIENCY AND IRONDEFICIENCY ANAEMIA IN INFANTS AND YOUNG CHILDREN (0-3 YEARS OF AGE) PEDIATRICS 2010; 126: 1040–1050. Fokozott kockázat: • Csecsemő és kisdedkor • Pubertás idején gyors növekedés, sport, menstruáció, divatos táplálkozási irányzatok • Terhesség alatt és után •

Erős menstruáció • Gasztrointesztinális megbetegedések malabsorptio, bélférgesség, tejallergia • Ismétlődő vérzés • Idős kor „window of vulnerability” 6-23 hó között • A vashiány irreverzibilis morfológiai elváltozások a hippocampus és a substancia nigra területén • Vashiányban a kognitiv képességek csökkenését főként a dopamin 2 receptor alterációja okozza Shoham S., et al: Brain iron: Function and dysfunction in relation to cognitive pocesses in ed: Halberg L, Asp NG: Iron Nutrition in Health and Disease John Libbey Comp. London 1999205-217 BAKER RD, GREER FR. COMMITTEE ON NUTRITION AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS: DIAGNOSIS AND PREVENTION OF IRON DEFICIENCY AND IRONDEFICIENCY ANAEMIA IN INFANTS AND YOUNG CHILDREN (0-3 YEARS OF AGE) PEDIATRICS 2010; 126: 1040–1050. A csecsemő és gyermekkori vashiány a mentális és a motoros fejlődés retardációját okozza. A fejlődésben való visszamaradás a vashiány megszűnése

után is fennáll, és még évek múlva is kimutatható Lozoff B, et al:J Pediartr 1987; Michaelson ICF et al : Acta Pediatr 1996, Baker Rd.: Pediatr 2010 • Az 1-3 éves gyermekek • 92 fő 1–2 éves 102 fő 2–3 éves gyermek adatai háromnapos táplálkozási napló 35,1%-nál hiányos, 59,8%-nál normál 5,2%-nál túlzott vasbevitel • 1/3-ában hiányos vasbevitel Biró L, Szabó L,:1–3 éves gyermekek komplex táplálkozási vizsgálata GYERMEKGYÓGYÁSZAT 2011; 62:80-85. Csecsemő N:144, 4 hónapos, 4, 8, 12, 16, 20 és 24 hónapos korban 7n. étrendi napló a húsfogyasztás g/nap 98% kapott húst (UK) • Kizárták, ha 4hó előtt abbahagyta a szoptatást • 278 g hús 4-24 hó alatt, átlag:7g/nap • ↑ húsfogyasztás (a nagyobb fehérjebevitel) 12 hónapos korig ↑ súlynövekedés • ↑ húsfogyasztás felső tertilisben (↑vas és PUFA bevitel) pozitívan befolyásolta a pszichomotoros fejlődést 22 hónapos korban (Bayley Scales of Infant

Development, psychomotor development indices (PDI) and the mental developmental indices (MDI).) Morgan J, Taylor A, Fewtrell M: Meat Consumption is Positively Associated with Psychomotor Outcome in Children up to 24 Months of Age Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 39:493–498 November 2004 Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia A „metabolikus programozás” csecsemőkorban alapozódik meg a legnagyobb a vashiány káros következményének a kockázata is • Az élet első hónapjaiban bevitt túlzott mennyiségű fehérje • serkenti az inzulinszekréciót, • az IGF-1 (insulin-like-growth factor-1) • és az IGFBP (IGF binding protein-1) fokozott termelését↑BMI az obezitás rizikóját szignifikánsan növeli Fejlett ország: Hollandia • 1526, 10-48 hónapos 199 bölcsődés • mind az otthoni, mind a bölcsődei fogyasztást regisztrálták • ↑ energia, fehérje, cukor tej és üdítő • ↓ gyümölcs, zsír, hal, és

folyadék • Hús: 40%-nál kisebb az ajánlásnál • Tej: 70%-nál nagyobb az ajánlásnál Adekvát tápanyagbevitel, kivéve a vas és a n-3 FA • Goldbohm R.A Rubingh CM, Lanting CI, et al :Food Consumption and Nutrient Intake by Children Aged 10 to 48 Months Attending Day Care in The Netherland, Nutrients 2016, 8, 428 Fejlődő országok: Congo, Zambia, Guatemala, Pakistan • 1,500, 7 hó, <25% kapott rendszeresen húst • 1,658, 18 hó kisded 62% - ” • Fejlődésben való visszamaradás 44-66% • a hús protektív szerepét hangsúlyozzák • Krebs N., Mazariegos M,Tshefu A et al Meat consumption is associated with less stunting among toddlers in four diverse low-income settings Food Nutr Bull. 2011 September ; 32(3): 185–191 A húsnak megvan a fontos helye az élelmiszerpaletán • A húsfogyasztás szerkezetének megváltoztatása, több friss hús, kevesebb húskészítmény • Kisdedek számára jó minőségű, megfelelő texturáltságú

húskészítmények kifejlesztése a rágásfunkciók kialakulása kb. két és féléves korra fejeződik be, köszönöm a figyelmet