Alapadatok

Év, oldalszám:2006, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:239

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:87 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Kanadai receptek A kanadaiak reggelire igencsak kedvelik a különféle szendvicseket. Club house sandwich Hozzávalók: roston sült csirkemell (vékonyra szeletelve) paradicsom (szeletelve) bacon-szalonna (szeletelve és sütve) salátalevél majonéz vaj 3 szelet pirított kenyér Elkészítési módja: Az első szelet kenyeret kend meg vajjal, borítsd be a salátalevéllel, arra megint kenj egy kis vajat, majd majonézt, s tedd rá a paradicsomot meg a bacont. Ekkor jön rá a második kenyér (amelynek az alját előzőleg vékonyan megkented majonézzel), arra megint vaj, majonéz, s végül a csirkemell, fedőként pedig a harmadik pirítós. Az emeletes szendvicset függőlegesen vágd ketté, s egy-egy pálcika beleszúrásával rögzítsd a tornyokat. Tosasted western sandwich Hozzávalók: hagyma (kockákra vágva) zöld kaliforniai paprika (kockákra vágva) sonka (szeletelve) 1 tojás vaj só 2 szelet pirított kenyér Elkészítési módja: A hagymát és a

zöldpaprikát - kevés vajon - pirítsd meg, add hozzá a sonkát, majd az elhabart (sózott) tojást, s ezt süsd meg rántottának. A pirítósokat vajazd meg, s tedd közéjük a rántottát. Monte Christo sandwich Hozzávalók: sajt (szeletelve) sonka (szeletelve) 1 tojás vaj só 2 szelet pirított kenyér olaj Elkészítési módja: A pirítósok „belső" oldalát vajazd meg, s tegyél közéjük egy sonka és egy sajtszeletet. A kenyereket rögzítsd egymáshoz (például fogpiszkálóval), majd mártsd meg az elhabart (sózott) tojásban, végül süsd ki bő olajban, mint egy bundáskenyeret. BLT sandwich Hozzávalók: sült szalonna (B=bacon) saláta (L=lettuce) paradicsom (T=tomato) majonéz margarin 2 szelet pirított kenyér Elkészítési módja: Az egyik pirítóst kend meg margarinnal, borítsd be a salátalevéllel, kenj rá majonézt, tegyél rá paradicsomszeleteket, arra a bacont, s az egészet fedd be a másik pirítóssal (amelynek az alját előzőleg

vékonyan megkented majonézzel). Egy közönséges marhahúslevesnek is könnyen adhatunk kanadai jelleget, ha sok zellerszárat adunk hozzá, majd a végén - betétként - bőségesen főzünk bele vadrizst, ami az "őslakosok" kedvenc étele. Vadrizses gombaleves Hozzávalók: 1/2 csésze szárított gomba (porcini) 4 csésze csirkeleves-sűrítmény 1 1/2 csésze szeletelt gomba 1/2 nagy hagyma, felkockázva 1/3 csésze vadrizs 1 csipet só 1 csipet bors 1/2 csésze tejföl petrezselyem Elkészítési módja: A szárított gombára önts forró vizet, fedd le, s így áztasd 15 percig. Közben egy nagy lábasban keverd össze a csirke-sűrítményt a szeletelt gombával, a hagymával és a vadrizzsel, s visszafogott tűzön (fedő nélkül) főzd 15 percig. Közben a szárított gombát szedd ki az áztatóléből, s azt is add a leveshez. Az áztatólevet szűrd át sűrű szitán (hogy a törmeléket eltávolítsd), s ezt a folyadékot is öntsd a többihez. Sózd,

borsozd. Folytasd a főzést még kb 35-40 percig, amíg a vadrizs meg nem puhul Végül keverd hozzá a tejfölt, és szórj vágott petrezselymet a tetejére. Bár a kanadai konyha hagyományai annyifélék, ahány irányból a bevándorlók érkeztek, a kitűnő helyi adottságok igen népszerűvé teszik a halételeket. Poached Salmon Hozzávalók: lazacfilé vöröshagyma zeller (levélnyél) sárgarépa édeskömény zöldje petrezselyem kakukkfű szegfűszeg citrom ecet bors só (fehérbor) Elkészítési módja: Először készítsd el a halfőző levet. A vízbe tégy ecetet, citromkarikákat, édeskömény zöldjét, petrezselymet, kakukkfüvet, szegfűszeget, borsot, sót (esetleg fehérbort) és vegyes zöldséget (azaz fél rész vöröshagymához negyed rész zellerszárat és negyed rész sárgarépát), s ezt egy pillanatra forrald fel (a citromkarikákat még a forrpont elérése előtt emeld ki). Ezután vedd vissza a tüzet Amikor már csak éppen bugyog a folyadék

teteje, akkor tedd bele a lazacfilét, s azt a 90 Celsius-fokos folyadékban főzd kb. 8 percig Ekkor a hal külseje már megfőtt, s ennyi hő elég ahhoz, hogy a tálalásig a közepe is megpuhuljon. (A lé akkor kb 90 fokos, amikor a tetején nincs bugyborékolás, csak az alján van egy két buborék.) Az így főzött lazacot hollandi mártással érdemes kínálni. A klasszikus mártások mellett természetesen használatosak speciális kanadai mixek is, melyeknél szerepet kaphat például a juharszirup. Tök juharsziruppal Hozzávalók: 1,5 kg tök 1/4 csésze vaj 1/4 csésze hagyma (kockázva) 1/4 teáskanálnyi őrölt szerecsendió 1/2 csésze csirkeleves-sűrítmény 1/3 csésze jó minőségű juharszirup bors só Elkészítési módja: A tököt vágd gerezdekre, távolítsd el a magjait, s sütőpapírra téve - előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon - süsd, amíg meg nem puhul. Majd hagyd lehűlni, s egy kanállal kapard ki a húsát egy tálba. Egy nagyobb

serpenyőben melegítsd fel a vajat, dobd bele a szerecsendiót, meg a hagymát, és dobálgatva süsd, amíg a hagyma meg nem pirul világos barnára. Ekkor add hozzá a levessűrítményt, meg a juharszirupot, majd ezt egy mixerben - sózva, borsozva - dolgozd össze a tökkel. Végül a szószt - újra tűzre téve - jól forrald össze. A halakba olykor egészen meglepő dolgok is kerülhetnek, mint például a fiddlehead, az a virág, amely alakjával a régi vitorlások orrdíszeit, illetve a hegedű fejét idézi. Fiddleheads trout Hozzávalók: 1 db (bontott) pisztráng 2 evőkanálnyi margarin 1 evőkanálnyi liszt 11 dkg fiddlehead („hegedűfej-virág"), apróra vágva - asparagus-szal is helyettesíthető 1 evőkanálnyi tárkony (szárított) 1 evőkanálnyi citromlé 1/4 csésze fehérbor 1/4 csésze zsemlemorzsa 1 tojás bors só Elkészítési módja: A margarin felével kívül-belül kend meg a pisztrángot, majd ugyancsak kívül-belül hintsd meg a - sóval

és őrölt borssal elkevert - liszttel. A margarin másik felét hevítsd fel egy serpenyőben, add hozzá a „hegedű-virágot", s lassan (dobálgatva) süsd, míg meg nem puhul. Ekkor morzsold rá a tárkonyt, sózd, borsozd, öntsd hozzá a bort és a citromlevet, s még egy percig hagyd a tűzön. Majd a tűzről levéve keverd hozzá a zsemlemorzsát és az elhabart tojást, s ezzel a masszával töltsd meg a halat. A pisztrángot fektesd zsírozott sütőpapírra, s előmelegített, 200 Celsius-fokos sütőben (15-20 perc alatt) süsd puhára. A kanadai ételek legtöbbje őrzi az európai konyhai hagyományokat. Bárányszeletek tejfölösen Hozzávalók: 1 közepes méretű báránycomb (felkockázva) 3-4 gerezd fokhagyma olaj 1 csésze tejföl 1 evőkanálnyi ecet 1 evőkanálnyi Worcestershire szósz 1/2 evőkanálnyi só 1/4 evőkanálnyi bors 1/4 evőkanálnyi pirospaprika 2-3 babérlevél Elkészítési módja: Egy nagy serpenyőben hevíts kevés olajat, dobd

bele a felkockázott bárányt, törd rá a fokhagymát, sózd, s addig keverd/forgasd, amíg a húsdarabok külseje körben meg nem pirul. Ekkor a húst szedd ki, a visszamaradt zsiradékot pedig öntsd fel a tejföllel, az ecettel, a Worcestershire szósszal, sózd, borsozd és paprikázd, s lassú tűzön kevergesd, hogy a hússütésből visszamaradt pörzsanyagok feloldódjanak. Végül ezt a mártást öntsd a húsra, add hozzá a babérleveleket, s az egészet jól forrald össze. Kanadai palacsinta (Canadian flapjacks) Hozzávalók: 2 csésze liszt 2 tojás 1 1/2 csésze almalé vagy tej 2 evőkanálnyi sütőpor 1 (McIntosh) alma lereszelve Elkészítési módja: A hozzávalókat - az alma kivételével - keverd össze egy mixerben, majd a masszát öntsd ki a gépből, s keverd hozzá a lereszelt almát is. Végül e tésztából a szokásos módon süss palacsintákat. (A megtöltött és felgöngyölt palacsintákat, hintsd meg porcukorral és öntsd le juharsziruppal.) Az

utóbbi évtizedek új kedvenceket hoztak a kanadai konyhákba is. Például Quebecben már valóságos nemzeti eledelnek számít a poutine, ami szinte egy-két perc alatt elkészíthető. Poutine Hozzávalók: sültkrumpli tehéntúró vagy mozzarella sajt (darálva) BBQ szósz Elkészítési módja: A sültkrumplit szórd meg a sajttal (vagy túróval) és öntsd le a szósszal. BBQ szósz Hozzávalók: 1 1/2 csésze barna cukor 1 1/2 csésze ketchup 1/2 csésze vörös borecet 1/2 csésze víz 1 evőkanálnyi Worcestershire szósz 2 1/2 evőkanálnyi mustár 2 teáskanálnyi pirospaprika 2 teáskanálnyi só 1 1/2 teáskanálnyi bors 1 csipetnyi erős paprika szósz Elkészítési módja: Az összes hozzávalót tedd be egy turmixgépbe, s keverd, míg egyenletesen sima nem lesz