Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Hegedűs János - Egytálételek II.

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 13 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:345

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:206 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Egytálételek II. Szalontüdõ zsemlegombóccal Hozzávalók: 1,0-1,20 kg sertéstüdõ és -szív, 1 db citrom, 2 dkg zsír, 1 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej vöröshagyma 1 db ecetes uborka, töröttbors, babérlevél, só, füszerpaprika, kapribogyó, cukor, mustár, tejföl, kapribogyó. A szemlegombóchoz: 2 db zsemle, két tojásból készült nokedli tészta, só, olaj. Elkészítése: Az elõkészített és megfõzött szívrõl, tüdõrõl leszürjük a fõzõlét. A tüdõt és a szivet kihûtjük, majd a tokánynak megfelelõen csíkokra vágjuk. A vöröshagymát a fokhagymát, az ecetes uborkát, a citromhéjat, a babérlevelet, a kapribogyót finomra vágjuk. Cukorral pirított barna rántást készítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott anyagokat és a füszerpaprikát. Gyorsan elkeverjük, majd felöntjük a fõzõlével Habverõvel állandóan keverve lassan kiforraljuk, átszûrjük. Ízesítjük sóval,citromlével, mustárral, cukorral, füszerezzük

törött borssal. Hozzáadjuk a csíkokra vágott tüdõt és szívet, lassan összeforraljuk Megkóstoljuk, szükség szerint a felsorolt ízesítõkkel utánízesítjük, illetve füszerezzük. Tejföllel tálaljuk. A zsemlegombóc: A két zsemlét 1 x 1 cm-es kockákra aprítjuk és forró olajban megpirítjuk. A piritott zsemlekockákat a nokedli tésztába keverjük, majd forrásban lévõ vízbe vizes evõkanállal gombóc formákat szaggatunk. A víz tetejére feljött gombócokat szûrõ kanállal kiszedjük. Töltött káposzta édeskáposztából Hozzávalók: 50-60 dkg sertéshús (lapocka vagy dagadó), 1,5 kg fejeskáposzta, 10-15 dkg rizs, 8-10 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 5-10 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, ecet, ételízesítő, pirospaprika, őrölt bors, tejföl A fejeskáposzta hibás leveleit leszedjük, a torzsáját jó mélyen kivágjuk, és a káposztát enyhén ecetes, sós forró vízben 1-2 percig főzzük. A vízből

kivéve lehűtjük Az így leforrázott káposzta leveleit egészben le tudjuk szedni, vastag ereit levágjuk A húst megmossuk, lecsöpögtetjük, és kockára vágjuk, majd húsdarálón ledaráljuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk és a darált húshoz, keverjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk vagy hagymanyomón, átnyomjuk, és a húsos masszához adjuk: ízesítjük pirospaprikával, sóval, borssal, ételízesítővel, és alaposan összegyúrjuk. A káposztaleveleket közel azonos mennyiségű masszával megtöltjük, a kimaradt leveleket pedig vékony laskára vágjuk. Egy megfelelő méretű lábos aljára tesszük a felvágott káposzta felét, majd erre helyezzük a kész töltelékeket, és rászórjuk a káposzta másik felét. Annyi vizet öntünk rá, hogy a káposztát éppen ellepje, kissé megsózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. A lisztből a zsíron vagy olajon világos rántást készítünk, a tűzről levéve

megszórjuk pirospaprikával, hideg vízzel felöntjük, alaposan elkeverjük és a töltött káposztára, öntjük. A lábast kissé rázogatva, a rántást egyenletesen eloszlatva felfőzzük (kevergetni nem szabad, mert a töltelékek kiszakadhatnak). Tálaláskor tejföllel kínáljuk Megjegyzés: A töltött káposztát hűtőben több napig is eltarthatjuk, újramelegítve is nagyon finom. A töltött káposztát fogyasztás előtti napon készítsük el., hogy az ízek összeérjenek A töltött káposzta változatai Ha az édeskáposzta leveleit csak sós, forró vízben abároljuk meg, kevesebb lével megfőzve, külön elkészített paradicsomszósszal tálalhatjuk, tejföllel meglocsolva díszítjük. A töltött káposzta ízesítésének másik módja, hogy a rántásba egy csokor apróra vágott zöldkaprot is teszünk. Egyes helyeken a megfőzött töltött káposztát pecsenyéstálra halmozva lé nélkül tálalják. Töltött káposzta füstölt hússal

Hozzávalók: 1,5 kg savanyú fejeskáposzta, 60-70 dkg füstölt hús, sonka vagy csülök, 10-15 dkg rizs, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, ételízesítő és pirospaprika A húst, ha szükséges, kicsontozzuk, megmossuk, kockára vágjuk és az apróra vágott füstölt szalonnával együtt húsdarálón, ledaráljuk. A rizst átválogatjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és a darált húshoz, keverjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy hagymanyomón átnyomjuk, és a húsos masszához adjuk. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával, és alaposan összegyúrjuk. A káposztalevelek vastag ereit levágjuk és közel azonos mennyisége masszával, megtöltjük. A kimaradt leveleket vékony laskára vágjuk. Egy megfelelő méretű lábos aljára tesszük az aprókáposzta felét, majd erre helyezzük az

elkészített töltelékeket, és rászórjuk a megmaradt káposztát. Annyi vizet öntünk rá, hogy az éppen ellepje, kissé megsózzuk, és lassú tűzön puhára főzzük. A lisztből a zsíron vagy olajon világos rántást készítünk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, hideg vízzel felöntjük, alaposan elkeverjük és a töltött káposztára öntjük. A lábost kissé rázogatjuk, hogy a rántásból egyenletesen minden helyre kerüljön. Kavargatni nem szabad, mert a töltelékek kiszakadhatnak. Tálaláskor tejföllel kínáljuk Rakott káposzta Hozzávalók: 1-1,5 kg savanyú aprókáposzta, 50 dkg sertéshús (comb vagy lapocka), 15 dkg debreceni vagy főzőkolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg rizs, 10 dkg zsír vagy olaj, 2 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, pirospaprika A húst jól megmossuk, lecsöpögtetjük, kockákra vágjuk, és húsdarálón ledaráljuk. A zsiradékon a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát

üvegesre poroljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a darált húst, rövid ideig állandóan kavargatva átsütjük, azaz pörköljük, majd sózzuk, kevés vizet öntünk rá, és puhára főzzük. A rizst átválogatjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és kevés zsiradékon megfuttatjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, megsózzuk és lassú tűzön készre, főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A zsíron a karikákra szeletelt kolbászt átsütjük A savanyú káposztát a levéből kicsavarjuk, ha savanyúnak találjuk, vizet öntünk rá, és rövid ideig állni hagyjuk. Kicsavarjuk, és összekeverjük a tepertős kolbásszal Egy jénai tálat kikenünk zsiradékkal, a tál aljára tesszük a káposzta egyharmad részét, erre egyenletesen rásimítjuk a rizs, majd a pörkölt felét, a káposzta újabb egyharmadát, erre a rizs és a pörkölt megmaradt részét, majd a maradék káposztával az egészet

befedjük. A rakott káposzta tetejére egyenletesen rákenjük a tejfölt. A tálat sütőbe tesszük, és a káposztát készre sütjük Töltött paprika Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 12-15 darab közepes nagyságú zöldpaprika, 1-1,5 1 paradicsomlé, 10 dkg rizs, 5-7 dkg zsír vagy olaj, 5 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, cukor A zöldpaprikát megmossuk és kicsumázzuk. A húst megmossuk, feldaraboljuk, és húsdarálón ledaráljuk. A rizst kiválogatjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és a darált húshoz keverjük Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, ételízesítővel, apróra vágott vöröshagymával és átnyomott fokhagymával. Alaposan összegyúrjuk, és az előkészített paprikákat a masszával kétharmad részig lazán megtöltjük. Ha a masszából kimarad, keverjünk hozzá felvert tojást, és formáljunk belőle gombócokat. A paradicsomlét kevés

vízzel hígítva megsózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, a megtöltött paprikákat beletesszük, majd puhára főzzük. A zsiradékon a lisztből világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük, majd a megfőtt paprikára öntjük. Az edényt enyhén rázogatjuk, hogy a rántás egyenletesen elkeveredjen, majd az egészet készre főzzük. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk Ludaskása Hozzávalók: 0,8-1kg libaaprólék, 2 db libazúza, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 szelet karalábé, 1 kis fej vöröshagyma, 5-10 szem egész bors, 25 dkg rizs, 5 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, őrölt bors A libaaprólékot és a zúzát alaposan megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A feldarabolt húsra annyi hideg vizet öntünk, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és héjastul beletesszük a megmosott vöröshagymát, teatojásban az egész borsot, majd lassú tűzön félpuhára főzzük. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét

megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk, a húsleveshez adjuk és készre -30főzzük. A levesből kivesszük a vöröshagymát, kiemeljük a teatojást, majd a húslevest leszűrjük a húsról. A megmosott, lecsurgatott rizst a zsíron vagy olajon megfuttatjuk, és kétszeres mennyiségű húslével felöntjük. Ha a húslevünk nem elég, vízzel pótoljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük A megfőtt rizst a hússal óvatosan összekeverjük, és forrón tálaljuk. Kocsonya Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, bőrös sertéshús (csülök, köröm, farok), 50 dkg sertéscomb, 1520 szem szemes bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, pirospaprika, őrölt erős paprika A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst megmossuk, 2-3 darabba vágjuk, és a bőrös hússal

együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot teatojásba téve. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Kissé megsózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 2-3 órán át főzzük Ha a hús megpuhult, kivesszük a teatojást, a hagymát, a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, és a lé tetejéről a zsírt leszedjük. A színhúst feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra Kb 1-1;5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A telje dermedéshez 2,5-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst és a feldarabolt színhúst egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva

szétterítjük. Erre öntjük a leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni A dermedés után a kocsonya szépen szeletelhető lesz. Paprikás vagy serpenyős burgonya Hozzávalók: 1-1,5 kg burgonya, 10 dkg zsír vagy olaj, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, pirospaprika A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a hagymanyomón átnyomott fokhagymát, és kissé tovább pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, majd hozzákeverjük a hasábokra vágott burgonyát. Jól átforgatjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt készre főzzük. Megjegyzés: A paprikás vagy serpenyős burgonyát gazdagíthatjuk karikára vágott debreceni páros kolbásszal vagy

füstöltkolbász-karikákkal. Lecsó Hozzávalók: 0,8-1 kg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, pirospaprika, erős paprika A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot szűrőkanál segítségével néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, ha kihűlt, a héját lehúzzuk, és karikára vagy negyedekre vágjuk. A zsíron vagy olajon a megtisztított, vékony karikára vágott vöröshagymát megfuttatjuk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint csípős paprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, jól átforgatjuk, majd hozzátesszük a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára pároljuk. Külön elkészített rizzsel, melegen tálaljuk lecsó változatai Az elkészített lecsóra felvert tojást öntünk, és készre sütjük. Tartalmasabb lesz a lecsónk, ha virsli-, illetve kolbászkarikákkal gazdagítjuk. Öreg lebbencs Hozzávalók:

30 dkg lebbencstészta, 40 dkg burgonya, 10-15~ dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, ízlés szerint só, pirospaprika, ételízesítő A szalonnát apró kockára vágjuk, és lassú tűzön kisütjük. A töpörtyűt kiszedjük, és a visszamaradt zsíron a lebbencstésztát állandó keverés mellett aranybarmára pirítjuk. A zsír egy részét a tészta alól kiöntjük, és félretesszük. A megpirított tésztát kevés vízzel felengedjük, és belerakjuk a meghámozott, megmosott, apró kockára vágott burgonyát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük ételízesítővel. A félretett zsírban a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk, a tűzről levéve kissé hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük, és a már fövésben lévő tésztához adjuk. Ez után annyi vizet adunk még hozzá, hogy a burgonya-tészta keveréket éppen ellepje. Beletesszük a megmosott, csíkokra vágott paprikát és a töpörtyűt, és az

egészet lassú tűzön, fedő alatt készre főzzük. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le, de ha szükséges, főzés közben a vizet pótoljuk. Az elkészült öreg lebbencsnek azonban nem szabad, hogy leve maradjon. Változata: a burgonyás tarhonya Ugyanúgy készül, csak a lebbencstészta helyett tarhonyát használunk. Birkapörkölt Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, csontos birkahús, 15 dkg zsír vagy olaj, 2-3 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, ízlés szerint só, pirospaprika, cseresznyepaprika, mustár, vörösbor A húst gondosan megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, és a húst feldaraboljuk. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, beletesszük az előkészített húst, és jól átkeverjük. Felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, és ízesítjük sóval, kevés mustárral. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt paradicsomot és

zöldpaprikát, esetleg a cseresznyepaprikát, és lassú tűzön készre főzzük. Főzés közben az elpárolgott vizet meleg vízzel pótoljuk. Ha szükséges, még utánaízesítjük Sós vízben főtt burgonyával, forrón tálaljuk Megjegyzés: A birkahúst elkészítés előtt leforrázhatjuk, így csökkenthetjük annak esetleges kellemetlen ízét. Babgulyás füstölt csülökkel. Hozzávalók: 1 db füstölt csülök kb. 80- 100 dkg, 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, a rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors , majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű. A csipetkéhez: 1 tojás, csipet só, olaj, és annyi liszt amennyit a tojás felvesz, és kemény tésztát gyúrunk. Elkészítése: A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük

főni, amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstöltcsülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék na meg a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldség levelet. Ezután csinálok egy magyaros rántást (hagyma fokhagyma meg pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre főzzük Pacalpörkölt (sertés körömmel.) Hozzávalók: 2 kg pacal, 1nagyobb sertésköröm, 50 dkg hagyma, majoránna, szurokfű, borsikafű, bors, só, pirospaprika, 1 dl olaj. Elkészítése: A pacalt és a körmöt alaposan megtisztítjuk, a pacalt csíkokra, a körmöt három darabra vágjuk. A hagymát üvegesre megpirítjuk, majd pirospaprikával

megszórjuk és öntünk rá egy kis vizet hogy a paprika nehogy leégjen. Ekkor beletesszük a csíkokra vágott pacalt, és a darabokra vágott körmöt. Majd annyi vizet öntünk rá amennyi két három ujjnyival ellepi És lassú tűzön, időnként megkeverve körülbelül két órát főzzük. Amikor már majdnem megfőtt megfűszerezzük, sóval, majoránnával, szurokfűvel, borsikafűvel és borssal. A körmöt ha már megfőtt kivesszük vigyázva rá nehogy szétfőjön. Főtt burgonyával, vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk. Bográcsgulyás. Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét. Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük. Az egyforma kockákra vágott húst beletesszük,

elkeverjük, megsózzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, pároljuk. Ha elfőtte sajátlevét, egy kevés forró vizet öntünk rá Párolás közben hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát és az apróra vágott köményt. Amikor majdnem puha, hozzátesszük a szép aprókockákra vágott burgonyát, és addig pároljuk vele, amíg a burgonya üveges nem lesz. Ugyancsak akkor adjuk hozzá a zöldpaprikát és a friss paradicsomot (vagy lecsót) Fölengedjük vízzel a kívánt mennyiségre, utánasózzuk, és az egészet puhára főzzük. Külön kifőzött csipetkével tálaljuk. Marhagulyás. Hozzávalók: 60 dkg marha lábszár, 40 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kisebb zeller , 1 közepes nagyságú hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 csomó petrezselyem, 1-2 szál zellerlevél, 1 doboz pritamin 1 evőkanál étolaj, 1 tojás, 10 dkg liszt, só, őrölt pirospaprika, bors, kömény, kakukkfű, 1 marhahúsleves kocka, 1 dl száraz vörösbor. Elkészítése: A húst

kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és az olajon az apróra vágott hagymával, paprikával és paradicsommal, 1 evőkanál pirospaprikával, kis vízzel puhára pároljuk. Utána 2liter vízzel felengedjük. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, a leveskockát, a pritamint, a bort, hozzáadunk 1 kávéskanál sót és 1-1 késhegynyit a fűszerekből. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Utána belerakjuk a meghámozott kockára vágott krumplit A lisztből kis sóval, vízzel, egy tojással kemény tésztát készítünk, és csipetkét szaggatunk belőle, és a krumplival egyidejűleg azt is a levesbe főzzük. (a csipetke félkörömnyi, laposra formázott) Tíz perc multán szórjuk bele az apróra vágott petrezselymet is. Ha nem elég piros a színe, pirospaprikát, ha szükséges sót is teszünk bele. Egyet forraljuk TÁLALÁS: mélytányérban, friss, fehérkenyérrel és száraz vörösborral kínáljuk. Birkaragu. Hozzávalók: 60 dkg birka lapocka, 50 dkg

burgonya, 10 dkg gomba, 1 közepes nagyságú hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy sárgarépa, 10 dkg császárhús, 1 evőkanál olaj, só, őrölt bors, pirospaprika, kakukkfű, 1 babérlevél, 1 dl, száraz fehérbór. Elkészítése: A kb. 3x3 cm-es darabokra vágott húst az olajon az apróra vágott hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal puhára pároljuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott császárhúst Tovább sütjük 10 percig. Beletesszük a szeletekre vágott gombát, a karikára vágott sárgarépát, a szétnyomott fokhagymát, hozzáadunk 1 evőkanál pirospaprikát (aki szereti erőset), 1-1 késhegynyit a fűszerekből, 2 kávéskanál sót. Felöntjük 1 liter vízzel és a borral Belerakjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát és a babérlevelet. Ha kell, még fűszerezzük és készre főzzük. Olyan legyen mint egy sűrű leves Tálalás: friss, fehér kenyérrel és vörösborral kínáljuk,

mélytányérban. Korhely halászlé. Hozzávalók: 1 db kb. 1,5 kg-os ponty, 1 fej hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél citrom, 1 dl tejföl, só, őrölt tárkony, pirospaprika, fehér bors, babérlevél, 1 halászlé kocka, 1 dl száraz fehér bor. Elkészítése: A karikákra vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot 10szem borssal, a babérlevéllel és a hal farkrészével 1 liter vízben 20 percig főzzük. A megtisztított halat legalább 6 szeletre vágjuk és besózzuk. A zöldségeket és a farkrészt szitán áttörjük A halszeleteket, a fejet és a belsőségeket lábosba rakjuk, az átpasszírozott levet ráöntjük. Felengedjük annyi vízzel, hogy a halat éppen ellepje. Hozzáadjuk a bort, a halászlé-kockát Beletesszük a meghámozott és karikára szelt citromot. Fűszerezzük 1 evőkanál (édes vagy erős) pirospaprikával, kevés sóval, 1-1 késhegynyi fehér borssal és tárkonnyal. Takarékon 2025 percig főzzük Belekeverjük a tejfölt

Megízleljük, kell e még fűszerezni Tálalás előtt egyet forraljuk. TÁLALÁS: Aki szereti, széles metéltet adhat mellé Friss fehérkenyérrel és száraz fehérborral kitűnő eledel. Magyaros egytál. Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka vagy comb, 1 pár szafaládé, 1,2 kg burgonya, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 nagy hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz pritamin, 10 deka császárhús, 2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, bors, szurokfű, rozmaring, 1 marhahúsleves kocka. Elkészítése: A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a szétnyomott fok-hagymát, a pritamint a leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit, a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1

késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg a krumpli megfő.(ne legyen túl puha) TÁLALÁS: a legjobb kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk mellé. Székelykáposzta Hozzávalók: 1 kg kicsontozott csülök, 30 dkg sertés lapocka, 2 kg savanyú káposzta, 1 nagyobb hagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 doboz pritamin, 2 dl tejföl, 10 dkg császárhús, 15 dkg rizs, só, őrölt pirospaprika, 3 babérlevél, bors, szurokfű, majoránna, kömény, 1 marhahúsleves kocka. Elkészítése: A csíkokra vágott császárhúst megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott , kicsontozott csülköt és a lapockát a paradicsommal. Víz hozzáadásával 25 percig pároljuk Beletesszük a káposztát a forró vízben megmosott rizst a pritamint, a leveskockát. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes

és erős paprikával, 3 babérlevéllel, 1-1 késhegynyivel a többi fűszerekből. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt. Felforraljuk Letakarva 15 percig takarékon főzzük Levesszük a tűzről, és 30 percig állni hagyjuk. Fogyasztás előtt a sütőben, egy vajjal kikent tűzálló tálban átforrósítjuk. TÁLALÁS: a tűzálló tálban rakjuk az asztalra Kis tálkában tejfölt és friss, fehérkenyeret kínálunk hozzá. Sólet. Hozzávalók: 1 db kisebb füstölt csülök, 50 deka marhaszegy, 2 liba vagy kacsa comb, 10 deka császárhús, 1 nagyobb hagyma, 60 dkg tarkabab, 20 deka árpagyöngy, só, orölt fehérbors, szurokfű, majoránna, borsikafű. Elkészítése: A babot előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A vizet többször cseréljük A csíkokra vágott császárhúst kiolvasztjuk, a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát. Megfelelő nagyságú, lefedhető fazékba rakjuk a háromféle húst (mindegyiket egy darabban hagyva.)

Rászórjuk a babot és az árpagyöngyöt, a szétnyomott fokhagymát. Ráöntjük a császárhúsos hagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje Sütőben, a közepesnél kisebb hőfokon, letakarva, kb. 4 óra hosszat főzzük, sütjük 3 óra multán megkóstoljuk, hogy kell-e még fűszerezni. Úgy jó, ha a levét teljesen elfőtte és a húsok puhák Keverni nem szabad Tálalás: Egy átforrósított nagy tűzálló tálon (ha van szögletesen) a három féle húst feldarabolva, ízlésesen elrendezzük, és a babbal körítjük. Nagyon forrón tesszük az asztalra Uborkát, céklát vagy más savanyúságot adunk hozzá. Töltött káposzta. Hozzávalók: 80 deka sertés lapocka, 50 deka oldalas, 10 deka füstölt szalonna, 50 deka savanyú káposzta, 12 darab savanyított káposzta levél, 1 doboz pritamin, 1 doboz paradicsom püré, 20 deka rizs, 2 dl tejföl, só, őrölt pirospaprika, bors, 2 db marhahúsleves kocka, 2 evőkanál zsíros rántás. Elkészítése: A

lapockát és a szalonnát ledaráljuk. 2 kávéskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal fűszerezzük és a megmosott rizzsel meg 1 dl vízzel jól összekeverjük. A savanyúkáposztaleveleket leforrázzuk A tölteléket 12 részre osztjuk, és adagonként a levelekbe csavarjuk. A két végét begyűrjük Egy nagy lábas aljára rakjuk a savanyú káposzta felét, ráhelyezzük a csíkokra vágott oldalast, rárakjuk a töltelékeket. Ráterítjük a savanyú káposzta másik felét. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje Beletesszük a leveskockákat Takarékon kb 1 és fél órát főzzük. A rántást elkeverjük a pritaminnal, a paradicsompürével, 1 evőkanál pirospaprikával, kis sóval és borssal, a káposzta levével és berántjuk vele az ételt. Tálalás: forrón adjuk asztalra. Kis tálkában tejfölt, és friss fehérkenyeret adunk hozzá Töltött paprika csirkemellből. Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemell vagy tyúk mell, 10 deka császárhús, 12 db közepes

paprika, 20 deka rizsa, 2 kisdoboz paradicsom püré, só, őrölt bors, rozmaring, 2 tyúkhúsleves kocka, 2 evokanál olajos rántás, 1 tojás, 10 deka cukor. Elkészítése: A paprikát kicsumázzuk. A húst lefejtjük a csontról, a bőrrel és a császárhússal együtt ledaráljuk. Ízesítjük egy kávés kanál sóval és 1-1 késhegynyivel a fűszerekből Összekeverjük a tojással és 2-3 evőkanál vízzel. Megtöltjük a paprikákat és egy széles lábosba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt Beletesszük a leveskockát, hozzáadunk a fűszerekből 1-1 késhegynyit. Takarékon kb háromnegyed órát főzzük Mikor a hús megpuhult, a paradicsompüréket összekeverjük a rántással, az étel levével és együtt felforraljuk. A cukorral édesítjük Ha kell még fűszerezzük Sárgaborsó - főzelék Hozzávalók: 40 dkg feles sárgaborsó, 1 l füstölthúslé, 5 dkg vöröshagyma, 4 dkg zsír, só, 4 dkg liszt, 1 késhegynyi törött bors.

Elkészítése: Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem. Füstöltében kezdem elfőzni. Hozzáadom a megtisztított vöröshagymát Világos rántást készítek, hidegvízzel felöntöm, simára keverem, és ezzel sűrítem a már megpuhult borsót. Lassan forralom, sóval és törött borssal ízesítem. Elfőtt levét mindig pótolom Ha kész, a vöröshagymát kiveszem belőle. Áttörve is készíthető Körömpörkölt Hozzávalók: 1 kg sertésköröm, 5 dkg zsír, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, paprika, só. Elkészítése: A tisztára mosott körmöket az ízületüknél több darabra vágjuk. A hagymát világossárgára pirítjuk, belerakjuk a körmöket, pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, vízzel bőven felengedjük és olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontról leváljon. Leve bőséges legyen. Burgonyával, savanyú káposztával tálaljuk Sokáig puhul meg, az állat korától függően 3-4 óra alatt. Ezért ajánlatos kuktában

készíteni Mexikói bab darált hússal. Hozzávalók: 30 dkg vörös bab, 3 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg darált marhahús, 2 db kis csípős paprika, 3 dl csirkeleves, (leveskockából) 1 doboz (40 dkg) mexikói zöldparadicsom, 1 pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél kanál oregánó, fél kávéskanál kurkuma, fél kávéskanál chilipor, só. Elkészítése: A babot éjszakára beáztatjuk 1 l vízbe. Másnap áztató vízzel együtt feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és forró olajon a darált hússal lepirítjuk. A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk, és beáztatjuk a csirkelevesbe. A konzerv paradicsomot levétől lecsöpögtetjük, darabokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Ezután a többi hozzávalót, a fűszerpaprikát a csíkokra vágott paprikát, a kis kockákra vágott fokhagymát az oreganót, a kurkumát, a sót, a chilit s végül a csirkelevest is a húshoz adjuk. A darált húst

körülbelül 2 órán át pároljuk gyenge tűzön, fedő nélkül úgy, hogy a leve besűrűsödjék. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és további 30 percig főzzük Egytálétel báránnyal, paradicsommal és cikkínival. Hozzávalók: 60 dkg báránylapocka, 2 evőkanál olívaolaj, só, 1 evőkanál curry, 1 nagy fej hagyma, 2,5 dl húsleves, (leveskockából) 85 dkg meghámozott paradicsom, őrölt fekete bors, 1 csipet köménymag, 1 kakukkfű ág. Elkészítése: A húst megmossuk, szárazra itatjuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Forró olívaolajon adagonként lepirítjuk sózzuk, és meghintjük curryvel Hozzákeverjük a kockákra vágott hagymát, felöntjük a húslevessel, és hozzáadjuk a paradicsomot. Felforraljuk, és közepes tűzön 25 percig pároljuk. Közben a cukkínit megmossuk és szárvégződésének eltávolítása után vékonyan felszeleteljük. Tipp: Tartalmasabbá tehetjük ezt az egytál ételt, ha burgonyát vagy rizst főzünk

bele. A fokhagymát megtisztítjuk, és szétnyomva az ételhez adjuk. Sóval borssal, köménnyel és kakukkfűvel fűszerezzük A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíniszeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük Eredeti erdélyi töltött káposzta Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 50 dkg kocsonyahús (nyers sertésfül, farok, fejhús), 50dkg nyers füstölt oldalas, 50 dkg dagadó, 3 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 2 kg savanyú, aprókáposzta, 10 db savanyú káposzta levél, 10 dkg rizs, 1 kisfej vöröshagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 8 dl tejföl, ízlés szerint őrölt fekete bors, só. Előkészítése: nagy vasfazekat (vagy beáztatott cserépedényt) az olajjal kikenek és a lisztel meghintem. A töltelékhez a dagadót megdarálom, összekeverem a nyers, megmosott és kissé lecsurgatott rizzsel, pirospaprikával, a megtisztított és lereszelt hagymával, sóval, borssal, majd szorosan becsomagolom a vastag ereitől megtisztított

savanyú káposztalevélbe. Elkészítése: az apró káposzta egyharmad részét elterítem a fazék alján, erre ráteszem a megmosott és feldarabolt kocsonyahúst, valamint az előzőleg 1 éjszakán át vízben vagy tejben áztatott, darabokra vágott füstült oldalast. Erre a következő réteg savanyú káposztát terítem Megsózom, meghintem borssal, majd beborítom a megtöltött savanyú káposzta levelekkel. Erre nyers, felszeletelt lapockát helyezek, végül beborítom a maradék aprókáposztával. Megsózom, meghintem borssal, és 5 dl tejföllel nyakon öntöm. Az edényt lefedem és forró sütőbe teszem. Legalább 3 órán keresztül sütöm közepes lángon Tálaláskor a tányérján ki-ki megtejfölözi. Pulykás székelygulyás Elkészítési idő: 1 és 114 óra 1 adag: 570 kca112383 k) Hozzávalók 4 személyre: 600 g kicsontozott pulykacomb 4 ek. olaj, 1 nagy fej hagyma, 1 kk pirospaprika 114 kk. köménymag 1 gerezd fokhagyma, 1 hegyes - csípős

zöldpaprika 1 paradicsom, só, bors, 800 g savanyú káposzta 1 babérlevél, 4 dl tejföl, 30 g rizsliszt 1. A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felkarikázott zöldpaprikát és a meghámozott, felaprózott paradicsomot. Kissé megsózzuk, és saját levében, fedő alatt puhulásig pároljuk (45-50 perc). 2. A savanyú káposztát szűrőtálba tesszük, folyó víz alatt kissé kiöblítjük, majd egy kevés vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk, ha túl sok levet ereszt, leszűrjük. 3. A tejfölt elhabarjuk a rizsliszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, majd a káposztához keverjük, és jól összeforraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét meglocsoljuk 1-2 ek. tejföllel Pirospaprikával, petrezselyemmel

díszíthetjük, forrón tálaljuk. Megjegyzés: a húst és a káposztát - a nagykönyv szerint - együtt illenék párolni a paprikás pörköltalapon, de mivel gyakorta nem egyszerre puhulnak meg, célszerű külön-külön elkészíteni. Néhány órás állás-érlelődés, sőt újramelegítés - mint a káposztaételeknek általában - igen jót tesz neki. Italajánlat: félszáraz fehérbor Húsgombóc almás káposztával Elkészítési idő: 1 és 112 óra 1 adag: 973 kca114065 kJ Hozzávalók 4 személyre: 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma 100 g húsos füstölt szalonna, 800 g savanyú káposzta, 800 g darált sertés- vagy marhahús 1 tojás+ 1 tojássárgája, 1 kk. pirospaprika, 50 g gyors rizs ½ kávéskanál őrölt köménymag, 3 dl félszáraz fehérbor, 2 erőleveskocka, 1 csipet szárított majoránna 1 csipet szárított borsikafű, 4 nagy édeskés alma (starking) 1. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk A szalonnát apróra

felkockázzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, lecsepegtetjük A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. 2. A darált húst, a szalonna felét, a tojást és a tojássárgáját, a finomra vágott hagymát, az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, a rizst, a köménymagot, ízlés szerint sót és borsot jól összedolgozunk. Vizes kézzel 8-12 gombócot formálunk belőle 3. A maradék szalonnát megpirítjuk, rádobjuk a savanyú káposztát, felengedjük a borral és 1 dl vízzel, megszórjuk az elmorzsolt erőleveskockával és a fűszerekkel, felforraljuk. Áttesszük egy sütőedénybe, beleágyazzuk a húsgombócokat, lefedjük, és a forró sütőben puhára pároljuk (40-45 perc). 4. Az almákat megmossuk, vastagabb gerezdekre vágjuk, magházukat kiemeljük, és a gombócok közé, az étel tetejére rendezzük. Visszatesszük a sütőbe, és fedetlenül további 1015 percig, addig sütjük, amíg az alma megpuhul Ropogós, friss kenyér vagy krumplipüré illik

hozzá. Italajánlat: száraz fehérbor Káposztás babsaláta Hozzávalók 4 személyre: 200 g fehér vagy tarka szárazbab, 1 babérlevél, 400 g savanyú káposzta 2 ek. olaj, 1 kis lilahagyma, karcsú póréhagyma, só, bors, 1 csokor snidling, 1 mk porcukor 2 ek. citromlé, 1 ek tökmagolaj 3-4 salátalevél, 2-4 szem retek 1. A babot előző este átválogatjuk, beáztatjuk hideg vízbe Másnap leöblítjük, és babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük. 2. A savanyú káposztát kiöblítjük, lecsepegtetjük, a felforrósított olajra dobjuk, fedő alatt majdnem puhára főzzük, hagyjuk kihűlni. Ha túl sok a leve, leszűrjük 3. A lila- és póréhagymát vékonyan felkarikázzuk, mélyebb tálba tesszük, besózzuk A snidlinget megmossuk, a felét apróra vágjuk. A porcukrot olvadásig keverjük a citromlében, hozzáadjuk a tökmagolajat. A hagymához keverjük a kihűlt káposztát és babot, meglocsoljuk az öntettel, utánasózzuk, frissen

őrölt borssal fűszerezzük, meghintjük az apróra vágott snidling felével, letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 2 órát érleljük. 4. Kibélelünk egy tálat a megmosott és szárazra lapogatott salátalevelekkel, a tetejére púpozzuk a salátát, végül a maradék snidlinggel és a cakkosra felezett negyedelt retekszemekkel díszítjük. Babos pulykaragu tésztában sütve Hozzávalók: a tésztához: 200g Jászt� 100 g vaj � 2 to jássárgája � só � 0,5 dl víz vagy tejszín a kenéshez: 1 tojás, a raguhoz: 500 g pulykamell � 50 g húsos szalonna � 250 g póréhagyma � 1 evőkanál liszt � fűszerpaprika � só � fehérbors � ˝ -1/2 színes paprika � 1 kis csokor petrezselyem 200 g főtt bab (nyersen 100�g)a már táshoz: 50 g vaj� 1 evőkanál liszt � 2 dl tej � 150 g zellergumó vagy szárzeller Elkészítése: Először összegyúrjuk a tészta anyagait, majd 1-2 órát pihentetjük. A szalonnát apróra vágjuk, üvegesre

sütjük, hozzáadjuk a kockára vágott húst meg a póréhagymát, majd rövid ideig együtt pirítjuk. Hozzákeverjük a lisztet meg a fűszerpaprikát, fűszerezzük, a bab főzőlevéből öntünk egy keveset a húsra, és még egy kis vizet is. Beledobjuk az apróra vágott paprikákat is, a finomra vágott petrezselymet, végül a külön megfőzött babot is; az egészet összeforraljuk A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy formát, a szélén túlnyúló darabokat levágjuk. sütőben 150 C-fokon sütni kezdjük, mikor félig kész, kivesszük a sütőből, a formából kifordítjuk. A formát több rétegben alufólia csíkokkal kibéleljük, hogy alaposan túlnyúljanak a formaperemén (ezek segítenek kiemelni a tálaláskor), erre helyezzük vissza a tésztakelyhet, Ebbe töltjük a ragut, a maradék tésztából fedőt gyúrunk, néhány lyukat ütünk rajta, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. Letakarjuk a megtöltött tésztakelyhet,

tojással megkenjük és az egészet szép pirosra, sütjük. (Ha előre elkészítjük a tésztakelyhet és a fedőt akkor csak tálalni kell bele.) Tálaláskor zellermártást adhatunk hozzá melyhez a vajat felolvasztjuk, beledobjuk az apróra vágott zellert. Egy kicsit pároljuk, majd lisztet adunk hozzá és tejjel felengedve mártást készítünk belőle, végül sózzuk. Harcsakocsonya hagymával Hozzávalók: 100-150 g nagy szemű bab � só � 4 gerezd fokhagyma � 2 fej hagyma � 1-1.5 kg törpeharcsa,� 600 g leveszöldség � 4 -5 szem feketebors� 3 lap zselatin, 2 fej lilahagyma � 1 dl vörösbor ecet � 1 dl olívaolaj � 2 evőka nál kapribogyó � 2 szem citrom Elkészítése: A babot beáztatjuk, majd sóval, két gerezd fokhagymával és 1 fej hagymával puhára főzzük. Ha kész; kihűtjük, vízzel átöblítjük A harcsát kifilézzük, Csontját, bőrét a leveszöldséggel, babérlevéllel; sóval, fokhagymával és a másik fej

vöröshagymával feltesszük főni. Gyakran lehabozzuk, és ügyeljünk, hogy ne forrjon Ha már nem kell lehabozni, hozzáadjuk a borsot. A halfiléket a lében 15-20 percig főzzük, majd kiemeljük és kihűtjük A maradék levet erős lángon kb. f; 5 literre beforraljuk (Két ujjunk közé csepegtetünk, fújással lehűtjük azért, hogy a kocsonyásságot tapintással fel tudjuk becsülni. Ha még nem tapadna eléggé, adhatunk hozzá 2-3 lap zselatint, majd szűrőruhán szűrjük le.) A babot és a nagyobb darabokra vágott halat tányérba vagy formába helyezzük; a levet rámerjük és kihűtjük. A felkarikázott lilahagymát összekeverjük a borecettel. Öt percig pihentetjük, majd salátával, kapribogyóval, egy kevés olívaolajjal és citrommal tálaljuk. Tarka-barka bab pácolt-sült oldalassal Hozzávalók: 1 csapott evőkanál pác só� 8 gerezd fok hagyma � 250 g vegyes bab � 6 babérlevél � só � koriander � 1 fej vöröshagyma � 2 szál

sárgarépa � 1 szál fehérrépa 600gsertésoldalas � 1 dl olaj � 1 evőka nál méz � 2 evőkanál dió � 1 kávéskanál keményítő � 8 szem burgonya Elkészítése: A pác sót elkeverjük 1-1;5 liter vízben, hozzáadunk 4 gerezd zúzott fokhagymát. Beletesszük az oldalast és 3-4 napig hűtőszekrényben, pihentetjük. A különféle babokat beáztatjuk, majd a nagyszervű fajtával kezdve, feltesszük főni babérlevéllel, sóval; korianderrel, meg az egész fej vöröshagymával. Ha kezd puhulni, hozzáadjuk a feldarabolt répát és a közepes, majd az aprószervű babot, és készre főzzük. Eközben az oldalast sütőtepsire helyeztük, olajat, kevés vizet öntünk rá, és 150 C-fokon 40 percig sütjük. Az utolsó öt perc előtt megkenjük a tetejét mézzel és meghintjük a durvára darabolt dióval, majd visszadugjuk a sütőbe. A sült levéből serpenyőbe öntünk, és 4 gerezd összezúzott fokhagymát teszünk bele és egy kicsit

hevítjük. A bab melló7 kidobjuk a hagymát, hozzáadjuk a pecsenyeleves fokhagymát, a keményítővel besűrítjük, kiforraljuk, majd tálaljuk Köretnek héjában sült burgonyát adhatunk; ezt alaposan megsikálva, a sütőben az oldalas mellett sütjük meg. Babbal töltött marhatekercs snidlinges tormamártással Hozzávalók: 600 g marha színhús � 100 g darált ser téshús � 1 tojás � 700 g főtt bab � 100 g sonka � 100 -120g póréhagyma � só � fe hérbors � 1 dl olaj � 1 ,szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér � 1 fej hagyma � 2 gerezd fokhagyma � 50 g vaj � 1 evőkanál liszt � 1 csokor snidling � 4 evőka nál reszelt tonna � 1 dl tejsín Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el: összekeverjük a darált húst, a tojást, a megfőtt babot; valamint a kockára vágott és picit megpirított sonkát és póréhagymát. Sóval és - a sonka miatt óvatosan - fehérborssal fűszerezzük. A húst vékonyra

kiveregetjük; a közepére helyezzük a tölteléket, majd felcsavarjuk. A tekercset 3-4 helyen cérnával körbekötjük (vagy alufóliába tekerjük), majd zöldségágyra helyezve, 150 C-fokon, gyakori locsolgatással készre sütjük. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki A mártáshoz a vajat felmelegítjük; majd lisztet adunk hozzá. Ha habzik a hús párolólevéből teszünk bele, majd hozzáadjuk a reszelt tarmát és a snidlinget. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk, ha szükséges, sózzuk Tálaláskor fölszeleteljük a húsokat, ízlés szerint tálaljuk a mártással, főtt burgonyával, esetleg zöldséggel is. Fokhagymás babbal töltött kukoricás palacsinta hátszínnel Hozzávalók: a palacsintához: 4-5 evőkanál kukoricaliszt � 1 tojás � só � tej � víz; a töltelékhez: 200 g bab � 2 babérlevél � 1 fej hagyma � só � 1 dl olaj � 3 gerezd fokhagyma � 1 kis csokor petrezselyem � 2 szem paradicsom; � 800 g érlelt lehártyázott

hátszán; durvára őrölt bors � 4 cső csípős paprika � 2 dl paradicsom ivólé Elkészítése: A kukoricalisztet és a tojást elkeverjük. csipetnyi sóval, tejjel és vízzel palacsintatészta sűrűségű masszát keverünk, pihentetjük kb. 1 órát, majd négy palacsintát sütünk. A beáztatott babot a babérlevéllel, vöröshagymával és sóval puhára főzzük, majd áttörjük és ízesítjük, zúzott, egy kevés olajon áthevített fokhagymával és a finomra vágott petrezselyemmel. Ha túl sűrű lenne, egy kevés főzőlevet adunk hozzá A pürét betöltjük a palacsintába, majd feltekerjük és tálalás előtt mikrósütőben felmelegítjük. A paradicsomot lehéjazzuk, kimagvaljuk és vékony cikkekre vágjuk. A húst felszeleteljük sóval és durvára őrölt borssal ízlés szerint fűszerezzük, forró olajban megsütjük. A paprikákat félbe vágjuk és hús mellett megsütjük. A húst és a paprikákat kivesszük, a helyére beledobjuk a

paradicsomot, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet is Ha szükséges, sóval és kevés petrezselyemmel ízesítjük. Forralás után tálaljuk Palóc gulyás Hozzávalók: 10 dkg ürütus (comb, esetleg lapocka), 15 dkg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 5 dkg liszt, 1 dl tejfel, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zöldbab, ízlés szerint só, bors, majoránna és babérlevél, 5 dkg füstölt szalonna Az előre megmosott és megtisztított ürücombot apró kockákra vágjuk, és vízbe rakva tovább áztatjuk. Fazékban a lekockázott füstölt szalonnát erős üvegesre sütjük, majd az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk rajta. Ezután a lemosott húst ráöntjük, és fedő alatt, kevergetés mellett félig megpároljuk. A megtisztított és ugyancsak lekockázott vegyes zöldséget a félig párolódott ürühúsra öntjük, és tovább pároljuk. Közben a levesünket fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, babérlevéllel. Ötperces lassú párolás után

felengedjük, és hozzáadjuk a zöldbabot, a felkockázott burgonyát, majd fedő alatt lassú tűzön főzzük. Közben tejfeles habarást készítünk, amivel készre főzés előtt besűrítjük a levesünket Tálaláskor betétnek használhatunk burgonyagombócokat, tejfellel és petrezselyem zölddel díszíthetjük