Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:292

Feltöltve:2006. augusztus 08.

Méret:146 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Dán receptek Dán májpástétom Hozzávalók: 60 dkg sertésmáj (apróra vágva) 40 dkg szalonna (apróra vágva) 3 db nagy fej hagyma (felaprítva) 3 db tojás 1-2 db alma (durvára reszelve) 10 dkg margarin 10 dkg liszt 5 dl tej szerecsendió (reszelve) szegfűbors (őrölve) feketebors (őrölve) só Elkészítése: Dolgozd össze a májat, a szalonnát, a hagymát, az almát és a tojást, s a masszát fűszerezd sóval, szerecsendióval, fekete- és szegfűborssal. A felhevített margarinban keverd el a lisztet, s egy-két perc pirítás után öntsd fel a tejjel. A tejet engedd felforrni, majd hűtsd vissza Ha már csak langyos, ad hozzá a májast. Ezt a simára kevert masszát öntsd sütőformá(k)ba – legjobb a tűzálló üvegtál vagy az eldobható alufóliaforma – és 170 Celsiusfokos sütőben (kb. 1 óra alatt) süsd meg Gombával vagy sült baconszalonnával díszítsd. (A dánok egyik kötelező étele a májpástétom, amit langyosan tálalnak, telis-teli

szórnak sült baconnal, s megvajazott rozskenyérre kenve esznek.) A megadott mennyiségek mintegy 2 liternyi pástétomhoz elegendőek. A felesleges massza lefagyasztható, de ebben az esetben jobb egy kicsit túlfűszerezni. . Tonhalkrém Hozzávalók (6-8 személyre): 18,5 dkg konzerv tonhal (vizes) 1 evőkanálnyi citromlé 1 kis fej hagyma 10 dkg majonéz 1 dl tejföl 2 lap zselatin 2 db főtt tojás (salátalevél, főtt tojás, olívabogyó) Elkészítése: A halat a citrommal, hagymával és majonézzel turmixgépben dolgozd össze, majd add hozzá a tejfölt. A zselatinlapot hideg vízben lazítsd, majd vízfürdőben oldd fel. A főtt tojásokat aprítsd fel, s a zselatinnal együtt keverd a halkrémbe. A masszát öntsd formába, majd 3-4 órára tedd hűtőbe A tálalótálra helyezz salátaleveleket, borítsd rá a krémet, s azt díszítsd tojással és olívabogyóval. Magos kenyérrel vagy bagett-szeletekkel kínáld . Dán sajttorta (sós) Hozzávalók (4-6

személyre): 15 dkg liszt 10 dkg vaj fél teáskanálnyi só 2,5 dkg reszelt sajt 3 db tojás 1 dl fehér sör vagy bajor sör 1 csipetnyi bors fél gerezd tört fokhagyma zöld saláta Elkészítése: Keverd össze a lisztet, a sót, s gyúrd bele a vajat. Ezzel a tésztával bélelj ki egy kb. 24 cm átmérőjű formát (lehetőleg mázas tortaformát) úgy, hogy az oldalára is jusson belőle, és kb. 1 órára tedd a hűtőszekrénybe A tojást keverd el a sörrel, a borssal és a fokhagymával. A tésztát süsd a sütő legfelső rácsán kb. 15 percig 225 °C-on, majd szórd meg a reszelt sajttal, s öntsd rá a tojásos keveréket. Tedd újra a sütőbe, de most a legalsó rácsra, és süsd tovább kb. 20 percig 200 °C-on, míg a teteje aranyszínű nem lesz Langyosan - zöldsalátával körítve - tálald. . Csőbensült burgonyatorta (sós) Hozzávalók (4 személyre): 1 kg burgonya 2 fej vöröshagyma 25 dkg gomba 1 dl tejföl 2,5 dl húsleves 2 db tojás 1 evőkanálnyi

szárított oregano 1 teáskanálnyi tabasco-szósz 2 teáskanálnyi só 1 teáskanálnyi fehérbors 1 evőkanálnyi olaj vajastészta kevés tojás (a teteje megkenéséhez) (paradicsomsaláta, kenyér) Elkészítése: A burgonyát hámozd meg, reszeld le durvára, majd jól keverd össze a vékony szeletekre vágott hagymával és gombával. A tejfölt dolgozd össze a tojásokkal, a húslevessel, add hozzá az oreganot, tabascot, sót és a borsot is, majd ezt öntsd a krumplihoz. Egy nagy tortaformát (lehetőleg mázas tortaformát) kenj ki olajjal, s jól nyomkodd bele a masszát. A vajastésztát nyújtsd ki akkorára, hogy befedje a formát, s helyezd el a massza tetején úgy, hogy körben mindenhol elérje az edény szélét. A tetejét kend meg felvert tojással, majd 200 °C-on süsd meg egy óra alatt. Paradicsomsalátával és kenyérrel tálald. . Égető szerelem (Krumplipüré sült hagymával, baconkockákkal és céklával) Hozzávalók (4 személyre):

krumplipüré (1 kg burgonyából 2 dl tejjel, 1 evőkanálnyi vajjal, sóval és fehérborssal főzve) 20 dkg füstölt szalonna (1cm-es kockákra vágva) 2-3 fej vöröshagyma cékla (savanyúságnak elkészítve) Elkészítése: A szalonna zsírját süsd ki, s a visszamaradt zsírban pirítsd meg a nagyobb kockákra vágott hagymát. A krumplipürét púpozd a tányér közepére, s a közepébe vájj mélyedést; abba halmozd a meleg sült bacon- és hagymadarabkákat. Kockára vágott céklával és rozskenyérrel kínáld (Kis adagokban tálalva kiváló előétel is lehet.) . Darált borjúhús vajastésztában, spenóttal és feta sajttal Hozzávalók (2 személyre): 25 dkg darált borjúhús 1 fej vöröshagyma 2 tojás 1 evőkanálnyi kakukkfű 20 dkg feta sajt 1,5 maroknyi spenót 4 levél vajastészta vaj (a sütőlap kikenéséhez) 1 fej saláta bors só a fűszerolajhoz: 2 dl szűz-olívaolaj 1 kis levél bazsalikom 1-2 szál metélőhagyma zöldje 1-2 szál

petrezselyem 1 gerezd fokhagyma 5 szem madagaszkári bors (megtörve) Elkészítése: Először készítsd el a fűszerolajat: a fűszernövényeket zúzd pépesre, öntsd fel az olívával, s addig keverd, amíg egyenletes, zöld olajat nem kapsz. Ekkor tedd félre, s felhasználás előtt legalább fél órát pihentesd. A darált húst sózd, borsozd, keverd hozzá az apróra vágott hagymát, a kakukkfüvet, az egyik tojást, a megtisztított és keskeny metéltre vágott spenótot, valamint a feta sajtot. Az egészet jól dolgozd össze és pihentesd fél órát. A vajastésztákat nyújtsd bő tenyérnyire (kb. A5-ös nagyságúra) és szurkáld meg villával (hogy a töltelék gőze majd könnyebben távozhasson), s egy-egy lap közepére halmozd a hús negyedét. A töltelékeket csomagold be, a batyukat kend meg a (másik) felvert tojással, s helyezd kivajazott sütőlapra. A sütőt melegítsd fel 170 °C-ra, s abban kb. 20 perc alatt süsd pirosra a töltött tésztákat.

Tálaláskor a csíkokra vágott fejes salátát és a fűszeres olajat kínáld hozzá. . Hagymás vöröskáposzta-saláta Hozzávalók (4 személyre): 1 db savanyú alma 1 kis fej lilahagyma 30 dkg felaprított vöröskáposzta az öntethez: 3 evőkanálnyi citromlé 2 evőkanálnyi olaj 2 evőkanálnyi víz bors só Elkészítése: Az almát és a hagymát kockázd fel és keverd el a káposztával. Az öntet hozzávalóit dolgozd össze és öntsd a salátára. Tálalás előtt legalább 1 órát érleld. . Zöldség-gyümölcs saláta Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg saláta (amilyen éppen kapható) 2-3 szár zellerlevél 2 db narancs az öntethez: 2 evőkanálnyi citromlé 2 evőkanálnyi víz 1 teáskanálnyi cukor fél teáskanálnyi mustár Elkészítése: A saláta torzsáját vágd ki, s a leveleit szeld (keresztben) csíkokra. A meghámozott narancsokat bontsd gerezdjeire, s feldarabolva keverd bele a salátába. Add hozzá az apróra vágott zellert is Az öntet

hozzávalóit jól dolgozd össze, s öntsd a zöldségre. (A dánok szívesen használják kontrasztosan a zöldségek és a gyümölcsök ízeit. Így készítenek salátát például reszelt sárgarépából és felaprított narancsgerezdekből, vagy mazsolából és reszelt répából, illetve ananászból és sárgarépából vagy - az utóbbi helyett - fehérkáposztából.) . Körtetorta Hozzávalók: 24 dkg liszt 15 dkg vaj 12,5 dkg cukor 1 teáskanálnyi vaníliás cukor fél teáskanálnyi őrölt gyömbér 1 db tojás (esetleg 1 evőkanálnyi víz) 4 db körte vagy alma 2,5 dl tejszín vagy tejföl Elkészítése: A hozzávalókból (a körte és a tejszín kivételével) gyúrj tésztát, s azt 1 órára tedd hűtőbe. Majd a tésztát felezd meg, s nyújts ki Az egyik darabbal bélelj ki egy - kb. 22 cm átmérőjű, lehetőleg mázas - tortaformát Abba tedd bele a meghámozott, félbevágott gyümölcsöt, majd azt takard le a másik tésztalappal. A tetejét kend meg

hideg vízzel és szórd meg cukorral Előmelegített sütőben süsd 220 °C-on kb. 40 percig Langyosan - finom felvert tejszínnel - tálald. (Az igazán dános megoldás azonban az, ha esetleg kicsit cukrozott - tejfölt adsz hozzá) . Dán palacsinta A tésztáját úgy készítik, ahogy Magyarországon is szokás, de azt a dánok csak a legritkább esetben töltik meg. E helyett fagylaltot adnak hozzá (még ha háromszögre hajtják, s bele helyezik, a nagy része akkor is kilátszik) és mellé teszik a lekvárt. . Almakompótos süti (Aeblekage) Hozzávalók (1 személyre): 12,5 dkg alma 0,25 dl víz darabka vaníliarúd 0,5 dl zsemlemorzsa 6-7 dkg cukor 1,5 dkg vaj 0,5 dl tejszín Elkészítése: A meghámozott és kimagozott almát vágd kisebb darabokra, s kevés (!) vízben - a cukor háromnegyedét és a vaníliát hozzáadva - főzd pépesre. A zsemlemorzsát keverd el a maradék cukorral és pirítsd meg az olvasztott vajon, majd hagyd kihűlni. Az almát és a

morzsát egy tálkában rétegezd egymásra, hűtsd le és tejszínhabbal díszítve tálald. . Almadarabkák – alma nélkül (Aebleskiver) Hozzávalók (30-35 darabhoz): 25 dkg liszt 2 evőkanálnyi cukor 0,5 teáskanálnyi szódabikarbóna 0,5 dl tej 2 tojás 0,5 teáskanálnyi só 1 citrom leve olaj (a sütéshez) lekvár és porcukor (a tunkoláshoz) Elkészítése: (A tésztagömbök sütéséhez egy - a tarkedli sütőhöz hasonló - speciális sütőformára van szükség, amelyben félgömbalakú mélyedések vannak.) A hozzávalókból keverj tésztát, s azt hagyd fél órát pihenni. A felmelegített sütőformát kend ki az olajjal, s minden mélyedést tölts meg 2/3-áig tésztával. Addig süsd, amíg a tésztának kívül már kérge lesz, de a közepe még folyós. Ekkor fordítsd meg a félgömböket, hogy az így alulra kerülő folyós tésztából megsülhessen a gömb másik fele is. (Ennek az a technikája, hogy a villát belülről kifelé - a folyós részen

át - szúrod a kéregbe, s úgy mozdítod meg a tésztát.) A megsült gömböket még langyosan tálald, a tunkoláshoz való porcukorral és lekvárral. (Ezt a süteményt a dánok kizárólag decemberben, karácsony előtt fogyasztják és a speciális forralt borukat, azaz a „glögg"-öt isszák hozzá.) . DÁN ÜNNEPI – KARÁCSONYI MENÜ Előétel . Ris á l’amande (mandulás tejberizs) Hozzávalók (4 személyre): 5 dl tej 0,75 dl rizs 4 dkg mandula 1 evőkanál cukor fél vaníliarúd 2 dl tejszín meggyszósz vagy lekvár Elkészítése: Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig Időközönként kevergesd meg Ha elkészült, hűtsd ki A mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz felszínére, könnyen megpucolható. A mandulaszemeket aprítsd fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel

együtt keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald (Aki megtalálja az egész mandulát, ajándékot kap!) . Dán meggyszósz Hozzávalók: kb. 70 dkg meggybefőtt 1 evőkanálnyi keményítő 1 dl hideg víz (3 evőkanál meggybor vagy portói) Elkészítése: Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb 1 percig (Esetleg borral is ízesítheted.) . Főétel . Sertéskaraj ropogós pörccel (Flaeskesteg) Hozzávalók (6 személyre): 1,2 kg csontozott bőrös karaj 1-1,5 evőkanálnyi durva só 5 dl víz vagy vörösbor 2-3 babérlevél (ízlés szerinti fűszerek, zöldségek a párolólébe) Elkészítése: Vágd be a bőrt fél centinként egészen a húsig. Vigyázz, hogy a húst ne szeleteld! Sózd meg a bőrt; figyelmesen, hogy mindegyik közbe jusson belőle. A közöket néhány babérlevéllel is

megtűzdelheted. Végy egy rácsos tepsit (a rács feladata az lesz, hogy majd kiemelje a húst a párolófolyadékból). A karajt úgy helyezd el a tepsiben, hogy a bőre vízszintesen helyezkedjen el. (A megtámasztáshoz összegyűrt alufóliát vagy meghámozott burgonyát használhatsz.) Önts a tepsibe 5 dl vizet, vagy bort, s tegyél bele ízlés szerint fűszereket (lásd. a Dán vörösbor-szósz hozzávalóit) A tepsit tedd hideg sütőbe, s a hőszabályzót 200 °C-ra állítva süsd a húst kb. 1,5 órán keresztül. (Ha a bőrke még nem elég ropogós, grillezd meg vagy folytasd a sütést 250 °C-on.) Ha kész, pihentesd a húst 20 percig, de közben ne takard le! A húst a pecsenyeléből készített vörösbor-szósszal, párolt vöröskáposztával, főtt burgonyával, édes karamellben forgatott apró burgonyával, valamint langyos lilahagyma-salátával kínáld. (Figyelem! Ha a hús nagyon magas vagy csontos, további fél órát kell a sütésére hagyni. A

ropogós pörc három titka: 1 vékonyan vágd be a bőrt, egészen a húsig, 2. minden közbe szórj sót, 3 vízszintesen legyen a bőr a sütés alatt) . Dán vörösbor-szósz Hozzávalók: (sütni való hús) 2 dl víz 3 dl vörösbor 2 fej hagyma 2 csipetnyi kakukkfű 2 friss zsályalevél vagy fél teáskanálnyi szárított 2 szál petrezselyem liszt vagy keményítő bors só Elkészítése: Öntsd a sütni való hús alá a vizet, a vörösbort, tedd bele a zöldfűszereket, a kisebb darabokra vágott hagymákat, s süsd meg a húst. Ha kész, a szaftot szűrd egy tálba, pihentesd egy-két percet, majd szedd le a zsírját. Adj hozzá 1-1,5 dl vizet (esetleg húslevest vagy részben bort), azzal újra melegítsd fel, és sűrítsd be liszttel (vagy keményítővel). Ízesítsd sóval, borssal, s végül jól forrald át. . Karamellben forgatott burgonya Hozzávalók (6 személyre): 1 kg apró szemű főtt burgonya (meghámozva) 6 evőkanálnyi cukor 8 dkg zsiradék

Elkészítése: Száraz serpenyőben olvaszd fel a cukrot, s ha már világosbarnára pirult, add hozzá a zsiradékot. Amikor a cukor „fröcsögni" kezd, tedd bele a burgonyát, s forgasd át, amíg barna és fényes nem lesz. Ekkor gyorsan vedd ki, hogy meg ne égjen! . Langyos lilahagyma-saláta Hozzávalók: 50 dkg lilahagyma 4 dkg vaj 2 savanyú, aromás alma 2 evőkanálnyi víz 2 evőkanálnyi borecet bors só Elkészítése: Hámozd meg a hagymát és szeleteld fel vékony gerezdekre. A vajat és a hagymát tedd serpenyőbe, egyenletes tűzön pirítsd meg, de ne hagyd megbarnulni! A meghámozott almát is vágd vékony gerezdekre, tedd a serpenyőbe és öntsd hozzá a vizet. Sózd, borsozd, és párold fedő nélkül kb 10 percig, hogy a hagyma és az alma egyaránt megpuhuljon. A borecetbe keverj sót és borsot (a só oldódjon fel!), s a tálba szedett hagyma-alma keveréket locsold meg ezzel az öntettel. . Desszert . Vanília-fromage Hozzávalók

(személyenként): 1 zselatinlap 2 dkg cukor 1 tojássárgája darabka vaníliarúd 0,5 tojásfehérje (kicsit felverve könnyebben felezhető) 1 dl tejszín Elkészítése: Tedd a zselatint hideg vízbe. Keverd ki a tojássárgáját a cukorral és az elkapart vaníliával. Vízfürdő felett old fel a zselatint, majd hűtsd le, s keverd a tojásmasszába. Verd fel a tojásfehérjét és a tejszínt, s ezeket is dolgozd bele a masszába. A fromage-t öntsd formába és tedd hűtőbe Tálaláskor a formákat merítsd meleg vízbe és a tartalmukat borítsd a tányérra. (Hideg csokoládészósszal és/vagy tejszínhabbal kínáld.)