Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:310

Feltöltve:2006. április 21.

Méret:72 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Pástétomok Tartalomjegyzék PÁSTÉTOMOK 1 Rózsaszirmos jércepástétom friss salátával és mézes joghurtmártással Gombás májpástétom tésztában Húspástétom Kőtálban készült pulykapástétom Májpástétom Néhány kipróbált fűszerkeverék Pástétomtészta Sonkapástétom tésztában 2 2 3 4 5 6 7 7 Rózsaszirmos jércepástétom friss salátával és mézes joghurtmártással Magyar Konyha: Virágba borult tányérok (Fekete Antonió receptjei) Hozzávalók: fél kg jércemell, 2 dl tejszín, 2 db rózsaszirom, 2 dl joghurt, 1

dl méz, saláták, csipet őrölt bors, csipet só, vaj (kenéshez). A kicsontozott, lehártyázott jércemellet finom tárcsán háromszor ledaráljuk, majd szitán átpasszírozzuk. Sóval, fehér borssal ízesítjük, hozzáadjuk a tejszínt és a metéltre vágott rózsaszirmokat. Kivajazott pudingformába töltjük, majd 30 percig vízgőzben pároljuk. Friss salátákkal (esetleg primőr zöldségekkel és gyümölcsökkel) körítjük, mézes joghurttal tálaljuk. Jó tanács: a rózsaszirom alsó, elvékonyodó, fehér részét vágjuk le, mert keserű lesz tőle az étel. Gombás májpástétom tésztában Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek Hozzávalók: 50 dkg borjúmáj, 20 dkg zsírszalonna, 5 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 15 dkg csiperkegomba, 1 fej vöröshagyma, fél dl étolaj, fél dl konyak, 20 dkg előhűtött vajas tészta, fél csomó petrezselyemzöld, 2 mokkáskanál pástétomfűszer, csipet őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál só. A májat

megmossuk, lecsepegtetjük, és a szalonnával együtt csíkokra vágjuk, finom tárcsájú húsdarálón többször ledaráljuk. Sóval, őrölt fehérborssal és a pástétomfűszerrel ízesítjük. Hozzáadjuk az előpirított, finomra vágott vöröshagymát, az egész tojásokat, a szójalisztet, a konyakot, és simára keverjük. Rudat formázunk belőle, majd hűtőbe téve kifagyasztjuk. A megmosott gombát finomra vágjuk, kevés vöröshagymával együtt lepirítjuk, kevés liszttel meghintjük, kiforraljuk. A tűzről levéve, egy tojássárgát belekeverve dúsítjuk. Kihűtjük, bevonjuk vele a májpástétomot, és a vékonyra kinyújtott vajas tésztába göngyöljük. Megkenjük tojással, villával megszurkáljuk több helyen, és középmeleg sütőben lassan megsütjük. Ha kész, kihűtjük, s két ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Olvasztott aszpikkal lekenjük. Zöldségköreteket kínálhatunk hozzá Elkészítési idő: 70 perc Egy adag: 2390 kJ/ 570 kcal

Ajánlott ital: Soproni kékfrankos Húspástétom Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek Hozzávalók: 25 dkg borjúhús, 15 dkg sertéshús, 5 g fehér bors, 1 db tojás, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg fehér szalonna, 10 dkg sonka, 3 dkg zsír, 8 dkg aszpik, só. A borjú- és a kövér sertéshúst megmossuk, apró darabokra vágjuk, majd apró lyukú tárcsán keresztül kétszer-háromszor ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, őrölt fehér borssal, sóval fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, a világosra pirított vöröshagymát, és simára keverjük. Egy téglalap alakú formát vékony szeletekre vágott szalonnával és sonkával kibélelünk, és megtöltjük a fűszerezett húspürével. A szalonnával és a sonkával betakarjuk. A formát fedővel letakarjuk, vízzel telt edénybe rakjuk, és középmeleg sütőbe téve kipároljuk. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, a hűtőbe téve megdermesztjük. Ezután a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk,

és tálra borítjuk. Szeletekre vágva, aszpikkal lefényezve kínáljuk Elkészítési idő: 1 óra Egy adag: 2520 kJ/ 600 kcal Ajánlott ital: Domoszlói rizling Kőtálban készült pulykapástétom Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek Tűzálló tálakban is készíthetünk pástétomot, amelyet terrinnek nevezünk. Készíthető borjú, sertés, szárnyas húsokból, vadakból és vadszárnyasokból. Hozzávalók: 45 dkg pulykahús (darált), 15 dkg fehér szalonna, 1 dl tej, 2 db zsemle, 3 g pástétomfűszer, 2 g törött bors, 2 db tojás, 3 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 12 dkg pulykamell (szelet), só. Egy hosszúkás tűzálló edényt vékonyra szeletelt szalonnával kibélelünk. A kicsontozott pulykahúst a tejben áztatott zsemlével apró lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk. Sóval, pástétomfűszerrel, törött borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tojást és a pirított vöröshagymát, és nagyon jól összedolgozzuk. A szalonnával

kibélelt edénybe egy réteg tölteléket teszünk, erre sorbarakjuk a kisebb, egyforma szeletekre vágott és kevés zsírban megsütött pulykamell szeletkéket. Erre ismét tölteléket helyezünk, ameddig a forma megtelik. Vékony szalonnaszeletekkel beborítjuk, és vízzel telt tepsibe állítva, lefedve a sütőbe tolva kipároljuk. Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Egy adag: 2260 kJ/ 558 kcal Ajánlott ital: Alföldi rizling szilváni Májpástétom Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 10 dkg fehér szalonna, 3 g törött bors, 1 g pástétom fűszer, 3 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg szójaliszt, 2 db tojás, 3 cl konyak, 3 cl olaj, 2 db főtt tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, só. A májat és a szalonnát csíkokra vágjuk, majd finom tárcsájú húsőrlő gépen többször ledaráljuk. Keverőtálba tesszük, sóval, törött borssal, pástétomfűszerrel ízesítjük, majd hozzáadjuk a szép világosra pirított

vöröshagymát, a szójalisztet és a tojásokat. Végül a konyakot hozzáöntve ízesítjük A pástétomformát olajjal kikenjük és megtöltjük a májpürével. Alufóliával letakarjuk és a formát vízzel telt edénybe állítva a sütőbe toljuk. Középmeleg sütőben kipároljuk Amikor a májpástétom a formában kihűlt, forró vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk. Felszeleteljük, zöldpetrezselyemmel és főtt tojáskarikákkal díszítjük. Elkészítési idő: 1 óra Egy adag: 1880 kJ/ 450 kcal Ajánlott ital: Egri leányka Néhány kipróbált fűszerkeverék Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek 1-1 rész pirított koriander, őrölt köménymag, bazsalikom, kakukkfű morzsolt 2-2 rész boróka, zsálya, fodormenta, édes kömény, tört babérlevél és 1-1 rész porított borsfű, mustármag és 5 rész édesnemes paprika 3 rész kakukkfű, 2-2 rész szegfűbors, őrölt fehér bors, tört babérlevél, szárított tárkony, majoránna, és 1-1

rész őrölt fekete bors, pirospaprika 1-1 rész őrölt fekete bors, szegfűbors, őrölt babérlevél, citromhéj, reszelt szerecsendió, kakukkfű, gyömbér, tárkony, majoránna, bazsalikom és fél rész pirospaprika 1-1 rész koriander, köménymag, borsfű, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, boróka, fodormenta, édes kömény, pirospaprika. Pástétomtészta Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 2 dl langyos víz, só. A lisztet átszitáljuk, és gyúródeszkára téve, közepébe kis mélyedést csinálunk. Beletesszük a lágy vajat, megsózzuk, és hozzáadjuk a tojást. Annyi langyos vizet öntünk hozzá, hogy a tésztát összegyúrva közepes minőségű legyen. Letakarva 1-2 órát pihentetjük, majd a felhasználás előtt kétszer hajtogatjuk. Amikor a formát a tésztával béleljük, akkor ujjunkkal kissé a forma falára nyomkodjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját. Sonkapástétom

tésztában Magyar Konyha: Pástétomok és fűszerkeverékek Hozzávalók: 25 dkg sertéshús, 5 cl tej, 5 dkg szójaliszt, 1 db tojás, 3 g pástétomfűszer, 2 g fehér bors, 3 cl konyak, 20 dkg sonka, 12 dkg pástétomtészta, 15 dkg fehér szalonna, só. A sertéshúst ledaráljuk. Keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a tejben áztatott szójalisztet, a tojást, a pástétomfűszert, őrölt fehér borsot, és megsózzuk. Kevés konyakkal ízesítjük Az egészet jól összedolgozzuk és még egyszer ledaráljuk. Eztuán hozzáadjuk a sonkát, amelynek egyik felét finomra, a másik felét apró kockákra vágjuk. A pástétomtésztával a formát kibéleljük, majd vékony szeletekre vágott szalonnaszeletekkel béleljük. Ezután a formába beleöntjük a sonkamorzsát, tetejét elsimítjuk. Tetejére vékony szalonnalapokat teszünk, majd a pástétomtésztával befedjük. A pástétom tetejére két lyukat szúrunk, hogy sütés közben a gőzök eltávozhassanak.

Középmeleg sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk. A formából kiborítva szeletekre vágjuk. Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 2310 kJ/ 550 kcal Ajánlott ital: Mecseki olasz rizling