Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:370

Feltöltve:2006. április 21.

Méret:48 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

1 Lecsós ételek Tartalomjegyzék LECSÓS ÉTELEK 1 Bácskai lecsós rostélyos 2 Lecsó II. 2 Lecsó I. 2 Lecsó III. 3 Lecsó párizsiasan 3 Lecsós gombás rizs 4 Lecsós libacomb 4 Rizses lecsó 5 2 Bácskai lecsós rostélyos Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: kb. 80 dkg rostélyos csonttal együtt, 8 dkg zsír, két fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, egy evőkanál pirospaprika, csipetnyi köménymag, majoránna, egy kanál paradicsompüré, egy evőkanál liszt, só, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 25 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom. A megsózott, meglisztezett rostélyosokat zsírban hirtelen átsütjük, és egy lábasba tesszük. Zsírjában

világosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a pirospaprikát, a paradicsompürét, az összezúzott fokhagymát, köménymagot, majoránnát, az egészet elkeverjük, kevés vízzel felöntjük, felforraljuk és a rostélyosokra öntjük. Rövid lében, fedő alatt pároljuk. A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, egy lábasban világosra pirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot, megsózzuk és fedő alatt pároljuk. Végül a félig puha rostélyosokra öntjük és együtt készre pároljuk. Sós vízben főtt burgonyát vagy tarhonyaköretet adunk hozzá. Lecsó II. Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 db tojás, só. A megtisztított, felszeletelt hagymát az olajban 3 perc alatt 500 W-on üvegesre pároljuk. A paprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. Fedő

alatt 8 percig 500 W-on pároljuk Ezután megsózzuk, hozzáadjuk a tojást, összekeverjük és 3 perc alatt 500 W-on összesütjük. Lecsó I. Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 0,8-1 kg zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, pirospaprika, erős paprika A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és karikára vágjuk. A paradicsomot szűrőkanál segítségével néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, ha kihűlt, a héját lehúzzuk, és karikára vagy 3 negyedekre vágjuk. A zsíron vagy olajon a megtisztított, vékony karikára vágott vöröshagymát megfuttatjuk, a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint csípős paprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, jól átforgatjuk, majd hozzátesszük a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára pároljuk. Külön elkészített rizzsel, melegen tálaljuk lecsó változatai Az elkészített lecsóra felvert

tojást öntünk, és készre sütjük. Tartalmasabb lesz a lecsónk, ha virsli-, illetve kolbászkarikákkal gazdagítjuk. Lecsó III. Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: fél kiló zöldpaprika, 10 deka vöröshagyma, 3 deka zsír, 5 deka füstölt szalonna, kávéskanálnyi pirospaprika, só és 25 deka paradicsom. Felhevített zsíron megpirítjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, majd a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Hozzákeverjük a pirospaprikát, a negyedekbe vágott zöldpaprikát és végül a paradicsomot. Kissé megsózzuk, s fedő alatt 15-20 percig pároljuk. Lecsó párizsiasan Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 60 deka húsos zöldpaprika, 30 deka friss paradicsom, 10 deka füstölt császárhús, 20 deka füstölt kolbász, 8 deka vöröshagyma, fél deka pirospaprika, csipetnyi só, 6 tojás, 4 deka vaj, fél deci tejszín vagy tej. A füstölt

szalonnát kis kockákra vágjuk, félig megpirítjuk és félig megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott hagymát. Ekkor hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt, és együtt kissé tovább pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a megtisztított és darabokra vágott zöldpaprikát, majd lefedve mérsékelt tűzön pároljuk. Amikor a zöldpaprika majdnem puha, hozzátesszük a cikkekre vágott paradicsomot, és együtt készre pároljuk. Közben habart tojást készítünk, vagyis a tojásokat felütjük, lábosba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, gyengén megsózzuk és habverővel állandóan keverve, a 4 tűzhely szélén pépszerűvé hevítjük. Tálaláskor a tál közepére felhalmozzuk a lecsót, a habart tojást pedig köréje helyezzük, mintegy szegélyezzük vele a lecsót. Lecsós gombás rizs Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: 20 deka gomba, 25 deka rizs, 30 deka zöldpaprika, 1 fej

vöröshagyma, 15 deka friss paradicsom, 10 deka füstölt szalonna, késhegynyi pirospaprika, só. A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, félig kisütjük, hozzáadjuk az aprított hagymát, majd zsömleszínűre pirítjuk és megpaprikázzuk. Rátesszük a megmosott és felszeletelt gombát, a megtisztított, negyedekbe vágott zöldpaprikát, a paradicsomokat. Megsózzuk és fedő alatt 10-15 percig pároljuk Végül hozzákeverjük a megmosott rizst, felengedjük 6 deci forrásban levő vízzel, ismét lefedjük. Közepesen forró sütőben pároljuk, amíg a rizs jól megdagad. Lecsós libacomb Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: négy kisebb libacomb, két fej hagyma, kávéskanál pirospaprika, 5 dkg füstölt szalonna, 50 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom (vagy 50 dkg konzerv lecsó), két kanál zsír, só. A megtisztított combokat felhevített zsírban hirtelen átsütjük és egy lábosba tesszük. Zsírjában megpirítjuk az egyik fej apróra vágott

hagymát, meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük és ráöntjük a combokra. Fedő alatt -mindig kevés vizet öntve alá - majdnem puhára pároljuk. Közben az apró kockára vágott szalonnát félig megpirítjuk, beletesszük a vékonyra szelt hagymát, pár percig pirítjuk, majd belerakjuk a megtisztított, felszeletelt paradicsomot és a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát (télen a lecsót), megsózzuk és félig puhára pároljuk. A csaknem puha libacombokat a lábos egyik oldalára rakjuk, másik oldalára pedig a félig kész lecsót tesszük, és fedő alatt - nem keverve, hanem csak a lábost rázogatva - készre pároljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk. 5 Rizses lecsó Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve Hozzávalók: lecsó, rizs. Elkészítjük a lecsót, majd hozzákeverünk 15 deka, sós vízben már félig megfőtt rizst, lefedjük és sütőben 10-15 percig együtt pároljuk