Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 21 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:416

Feltöltve:2006. április 21.

Méret:121 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

1 Kifőtt tészták, tésztaételek Tartalomjegyzék KIFŐTT TÉSZTÁK, TÉSZTAÉTELEK 1 Bolognai makaróni 3 Burgonyás kocka (grenatirmars) 3 Cakkos kockatészta paprikás csirkeraguval 3 Fodros metélt rózsahegyi raguval 4 Gyúrt tészta (kb. 60-65 dkg) 4 Hosszú metélt kertiraguval 4 Húsos táska bakonyi mártással 5 Juhsajtos parajjal töltött tésztatekercs 5 Juhtúrós kapros csusza 6 Juhtúrós paradicsomos rakott csusza 6 Juhtúrós-burgonyás barátfüle 7 Káposztás kocka I. 7 Káposztás kocka II. 8 Lekváros derelye 8 Máglyarakás 9 Májjal töltött húsos táska ketchuppal

10 Makaróni milánói módra 10 Mákos guba 10 Mexikói makaróni 11 Milánói makaróni 11 Olasz makaróni 12 Orsótészta pirított kolbászhússal 12 Paradicsomos metélt tejszínes gombamártással 12 Pozsonyi kocka 13 Rakott metélt 13 Sonkás kocka 14 Spagetti bolognai módra 14 Spagetti-süti 15 Stíriai metélt 15 Szénégető makaróni 16 Szilvás gombóc 16 Tojásos metélt paprikás mártással 17 Trikolor spagetti zöldséges tyúkraguval 17 Túrós csusza 18 2

Vargabéles 18 Zöld metélt magyarosan 19 Zsemlegombóc 19 3 Bolognai makaróni Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 25 dkg darált hús, 15 dkg gomba, 10 dkg csirkemáj, 10 dkg sajt, 1 evőkanál vaj, ketchup, só, bors. A tésztát egy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel, majd megsózzuk. Lefedve 8 percig 500 W-on megfőzzük Félidőben alaposan megkavarjuk. A gombát elválasztjuk a tönkjétől, megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A darált húst megfűszerezzük. A csirkemájat megtisztítjuk, majd apróra vágjuk és belekeverjük a húsba. Egy edényben vajat olvasztunk 3 percig 200 W-on. Beletesszük a húst, a gombát, s alaposan összekeverve 10 percig letakarva 500 W-on pároljuk. A kifőtt tésztát összekeverjük a húsos raguval, leöntjük ketchuppal, majd sajtot reszelünk rá. Burgonyás kocka

(grenatirmars) Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 30 dkg burgonya, 10 dkg zsír vagy olaj, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só A lisztből és a tojásból - ha szükséges, kevés víz hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Kb 30 percig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk A szikkadt tésztát ízlésünknek megfelelő méretű kockára vágjuk. A megtisztított, apró kockára vágott hagymát a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára, főzzük. A megfőtt burgonyát leszűrjük, burgonyanyomón vagy villa segítségével puhára törjük, és összekeverjük az elkészített hagymás zsírral vagy olajjal. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és az ízesített burgonyával alaposan összekeverjük. Forrón tálaljuk Cakkos

kockatészta paprikás csirkeraguval Smidhoffer Gerti Recepttéka 4 Hozzávalók: 32 dkg száraz cakkos kockatészta, 40 dkg csirkemell, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, metélőhagyma, 1 késhegynyi hagymasó, só. Elkészítése: A kicsontozott, kockára vágott csirkemellet kevés olajban áthevítjük. Hagymasóval, paprikával megszórjuk, kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpároljuk és végezetül lisztes tejföllel besűrítjük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró olajban átforgatjuk. Tálaláskor leöntjük a csirkeraguval. Tejföllel meglocsoljuk és apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Energiatartalom: 2350 kJ Fehérjetartalom: 35 g Zsírtartalom: 18 g Szénhidráttartalom: 66 g Fodros metélt rózsahegyi raguval Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 25 dkg fodros száraztészta, 2-3 evőkanál olaj, 10 dkg főtt, füstölt tarja, 6 dkg póréhagyma, 2

paradicsom, 1 paradicsompaprika, 1 dl tejföl, 6 dkg reszelt sajt, 2 dkg vaj, só. Elkészítése: A kockára összevágott póréhagymát, paradicsompaprikát, paradicsomot és főtt, füstölt tarját kevés olajon átpirítjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró vajban átforgatjuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a ragut, meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. Gyúrt tészta (kb. 60-65 dkg) Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 tojás, 2 evőkanál olaj, só. Elkészítése: A lisztből, tojásból, olajból, kevés vízzel, sóval tésztát gyúrunk. Cipó alakúra formázzuk és kb 15 percet pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk és a szükséges formára felvágjuk vagy kiszúrókkal kivágjuk és a továbbiakban az egyes tésztaétel elkészítési előírásait követve, simán vagy megtöltve kifőzzük. Hosszú metélt kertiraguval Smidhoffer Gerti Recepttéka 5 Hozzávalók: 32 dkg

száraz hosszú metélt, 30 dkg darált sertéshús, vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 késhegynyi őrölt bors, 2 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, só. Elkészítése: Finomra vágott, hagymás olajban a darált húst zsírjára pirítjuk és kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpároljuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Beletesszük a kis kockára vágott, magtalanított zöldpaprikát és paradicsomot. Még egyszer átpirítjuk A sós vízben kifőzött, leszűrt tésztát összekeverjük a raguval. Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk tejföllel. Energiatartalom: 2630 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 30 g Szénhidráttartalom: 64 g Húsos táska bakonyi mártással Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 60-65 dkg gyúrt tészta, 40 dkg sovány sertéshús, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 30 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás,

só. Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megfuttatjuk. A húskockákat beletéve zsírjára pirítjuk. Megsózzuk, megpaprikázzuk és beletesszük a kockára vágott gombát. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt megpároljuk. A húst kiszedve, ledaráljuk- és dió nagyságú halmokat rakunk belőle a vékonyra kinyújtott, kivágott tésztakarikák egyik felére. A karikák szélét tojással megkenjük, áthajtjuk a tölteléken és összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, liszttel elkevert tejföllel sűrített gombamártással leöntve tálaljuk. Energiatartalom: 3220 kJ Fehérjetartalom: 45 g Zsírtartalom: 30 g Szénhidráttartalom: 80 g Juhsajtos parajjal töltött tésztatekercs Smidhoffer Gerti Recepttéka 6 Hozzávalók: 60-65 dkg gyúrt tészta, 1 zacskó mirelit paraj (500 g), 20 dkg juhsajt, 1 késhegynyi őrölt bors és reszelt szerecsendió, 2 csipet fokhagymasó, 1 késhegynyi vöröshagymasó, 2 dl tejföl, 6 dkg füstölt sajt, 2

dkg vaj, só. Elkészítése: A friss tésztát vékonyra kinyújtjuk és 6x8 cm nagyságú téglalapokra felvágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és száraz konyharuhán kiterítjük. A tésztalapokat megkenjük reszelt juhsajttal összekevert, a fűszerekkel ízesített, felfőzött parajkrémmel, majd feltekerjük. A tekercseket kivajazott tűzálló tálba egymás mellé fektetjük, bekenjük tejföllel, meghintjük reszelt sajttal és a sütőben pirosra sütjük. Energiatartalom: 3480 kJ Fehérjetartalom: 39 g Zsírtartalom: 41 g Szénhidráttartalom: 77 g Juhtúrós kapros csusza Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg száraz csuszatészta, 20 dkg juhtúró, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, só. Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és kiolvasztott füstölt szalonna zsírján átforgatjuk. Ráöntjük a tejföllel, finomra vágott kaporral

ízesített juhtúrókeveréket. Még egyszer átpirítjuk és szalonnatepertővel megszórva tálaljuk. Energiatartalom: 2940 kJ Fehérjetartalom: 24 g Zsírtartalom: 39 g Szénhidráttartalom: 64 g Juhtúrós paradicsomos rakott csusza Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg száraz csuszatészta, 30 dkg főtt füstölt tarja, bazsalikom, majoranna, őrölt bors, 15 dkg juhtúró, 3 evőkanál paradicsompüré, 4 dl tejföl, 2 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, só. 7 Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és vajjal kikent tűzálló tálba rétegezzük. Soronként megszórjuk darált füstölt tarjával, kevés reszelt sajttal, majorannával, bazsalikommal, meglocsoljuk paradicsompürével és juhtúróval elkevert tejföllel. Tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben átforrósítjuk, kissé megpirítjuk a tetejét. Energiatartalom: 4480 kJ Fehérjetartalom: 46 g Zsírtartalom: 66g Szénhidráttartalom: 73 g

Juhtúrós-burgonyás barátfüle Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 60-65 dkg gyúrt tészta, 25 dkg juhtúró, 40 dkg burgonya, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 dl tejföl, 8 dkg húsos szalonna, 1 tojás, só. Elkészítése: A tésztát vékonyan kinyújtjuk és a felére, 4 cm távolságra, dió nagyságú halmokat rakunk az áttört, főtt burgonya és juhtúró keverékéből, amit borssal fűszereztünk. A töltelékek közti részt megkenjük tojással, a tészta másik oldalát ráhajtjuk, jól összenyomkodjuk, hogy összeragadjon és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük és kiolvasztott szalonnakockák zsírján átforgatva, tejföllel meglocsolva tálaljuk. Energiatartalom: 3630 kJ Fehérjetartalom: 36 g Zsírtartalom: 39 g Szénhidráttartalom: 93 g Káposztás kocka I. Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 1-1,2 dkg káposzta, 10-15 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, őrölt bors A

lisztből és a tojásból - ha szükséges, kevés víz hozzáadásával - tésztát gyúrunk. 1íb 30 percig pihentetjük és kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk, majd ízlésünknek megfelelő méretű kockára vágjuk. A káposztát lereszeljük, megsózzuk, kb. 30 percig állni hagyjuk, majd 8 kinyomkodjuk, és a zsíron vagy olajon állandóan kevergetve aranysárgára pirítjuk, miközben megszórjuk őrölt borssal. A tésztát sós vízben kifőzzük (a fövő vízbe 1 kanálnyi olajt vagy diónyi zsírt tegyünk, hogy a tészta ne ragadjon össze). A tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük, és összekeverjük a megpirított káposztával. Forrón tálaljuk Káposztás kocka II. Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg száraz kockatészta, 80 dkg fejeskáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 2 késhegynyi őrölt bors, só. Elkészítése: Az olajban a cukrot karamellizáljuk, majd beletesszük afinomra lereszelt káposztát.

Zsírjára pirítjuk, megsózzuk és kevés vizet aláöntve megpároljuk. Mikor puha, ismét zsírjára pirítjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és a káposztával összekeverjük. Megborsozzuk és jól átpirítva tálaljuk. Energiatartalom: 1900 kJ Fehérjetartalom: 14 g Zsírtartalom: 10 g Szénhidráttartalom: 76 g Lekváros derelye Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 1 kg burgonya, 30 dkg Liszt, 1 tojás, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint só, porcukor, szükség szerint szilvalekvár A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 12 dkg-nyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk. Lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk, majd derelyevágóval

tetszőleges nagyságú négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 1-1 kanálnyi szilvalekvárt teszünk, majd a tészta széleit egymásra hajtjuk, és jól lenyomkodjuk. Újabban a kereskedelemben nagyon jól használható derelyekiszúrót, (formázót) lehet vásárolni, ami meggyorsítja, megkönnyíti 9 munkánkat. A zsemlemorzsát a megmaradt zsírban vagy margarinban aranysárgára pirítjuk. A derelyét enyhén sós vízben kifőzzük, és a zsemlemorzsába forgatjuk tálaláskor ízlés szerint porcukorral szórjuk meg. Hegjegyzés: A derelyét készíthetjük frissen gyúrt, nyújtott tésztából is, de akkor a négyzetekre vágott tészta szélét kenjük meg felvert tojással vagy tojásfehérjével, mert különben a tészta széle nem ragad össze. Máglyarakás Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 6-8 kifli, 8 dl tej, 15 dkg darált dió, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 tojás, 1 ek. sárgabaracklekvár, 50 dkg savanykás alma, 5 dkg mazsola, 1 üveg

meggybefőtt, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint cukor, porcukor, csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé A tojásokat egyenként felütjük és szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vaj vagy margarin felét, ízlés szerinti cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a tejet és langyosra melegítjük. Közben a kifliket vékony karikára vágjuk, majd a langyos tejet ráöntjük, és a kiflikarikákat beleforgatjuk. A meggybefőttet kimagozzuk. A mazsolát átválogatjuk, és tejbe beáztatjuk. A darált dióbelet ízlés szerinti cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük. Egy lapos jénai tálat a maradék vajjal vagy margarinnal kikenünk, és a kiflik egyharmadát a tál aljára terítjük. Egyenletesen megszórjuk cukrozott dióval, majd a meggy és a mazsola felét is rászórjuk, befedjük újabb egyharmad kiflivel, majd ismét diót szórunk rá, és a maradék mazsolát és meggybefőttet is rátesszük. Végül betakarjuk

a megmaradt kiflivel. Az almát megmossuk, megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kiflik tetejét egyenletesen befedjük vele. Sütőbe tesszük, és enyhén átsütjük. A tojásfehérjéből csipetnyi só vagy néhány csepp citromlé hozzáadásával kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a sárgabaracklekvárt, ízlés szerint porcukrot, és az egészet a máglyarakás tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, és a habot rászárítjuk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk. 10 Májjal töltött húsos táska ketchuppal Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 60-65 dkg gyúrt tészta, 20 dkg májas hurka, 4 evőkanál ketchup, 4 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 2 evőkanál olaj. Elkészítése: A tésztát vékonyan kinyújtjuk és egy pogácsaszaggatóval vagy speciális formázóval tésztakarikákra felvágjuk. A karikák széleit megkenjük tojással és az egyik felére dió nagyságú májas hurka tölteléket

teszünk, majd ráhajtjuk a másik felét és a széleit jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és forró olajban átforgatjuk. Reszelt sajttal és ketchuppal tálaljuk Energiatartalom: 2890 kJ Fehérjetartalom: 28 g Zsírtartalom: 29 g Szénhidráttartalom: 78 g Makaróni milánói módra Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg makaróni, 6 dkg vaj, 10 dkg gomba, 15 dkg darált sonka, 4-5 evőkanál ketchup, 10 dkg reszelt sajt, 1 késhegynyi őrölt bors, 3 csipet cukor, 1 késhegynyi hagymasó, só. Elkészítése: A vajban lepirítjuk a metéltre vágott gombát, majd beletesszük a sonkát, a cukrot, a hagymasót, a borsot, a ketchupot és összeforraljuk. A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és a raguval összekeverjük. Átforrósítva tálaljuk és reszelt sajttal megszórjuk a tetejét. Energiatartalom: 2410 kJ Fehérjetartalom: 28 g Zsírtartalom: 23 g Szénhidráttartalom:

64 g Mákos guba Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg mák, 5 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 ek. méz, 1 tojás, 1 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb 1 liter tej, csipetnyi só Az élesztőt a cukorral, kb. 1 dl tejjel és kevés liszttel megfuttatjuk, majd a felvert tojással együtt a liszthez adjuk, 11 ízesítjük csipetnyi sóval, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy kalácstészta keménységű tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és gömbölyűre sodorjuk. Tepsi hosszúságúra vágjuk, a tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezzük, és világos színűre sütjük. A kisült tésztát 1,5-2 centiméteres darabokra vágjuk, és jól kiszárítjuk. A maradék tejet felforrósítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és a megszárított tésztára öntjük. Csak annyi ideig tartsuk rajta,

ameddig a tészta megpuhul, eláztatni nem szabad. Szűrőkanál segítségével lecsöpögtetjük, majd a vajat felolvasztjuk és a tésztára csorgatjuk. Végül a tésztát a darált mákkal és a mézzel együtt alaposan elkeverjük. Forrón tálaljuk Megjegyzés: Készíthetjük felkarikázott kifliből is, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb is. Mexikói makaróni Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 30 dkg makaróni, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg kukorica, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sajt, oregano, só, bors. A tésztát egy edénybe téve felöntjük hideg vízzel, majd megsózzuk. Lefedve 8 percig 500 W-on főzzük Félidőben alaposan megkavarjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, a sárgarépát apró kockára vágjuk. Egy edénybe tesszük, megfűszerezzük és 8 percig 500 W-on lefedve pároljuk. A megfőtt tésztát leöntjük a zöldségfélékkel, összekeverjük, majd sajtot reszelünk a tetejére. Milánói makaróni Schuck

Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 15 dkg gomba, 10 dkg sonka, 15 dkg sajt, só, bors, ketchup. A tésztát egy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és megsózzuk. Lefedve 8 percig 500 W-on megfőzzük Félidőben alaposan megkavarjuk. A gombát elválasztjuk a tönkjétől, alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd vékonyra szeleteljük. A sonkát kockákra vágjuk, hozzátesszük a gombához, megfűszerezzük. 12 Egy másik edényben 8 percig 500 W-on lefedve megpároljuk. A tésztára ráöntjük a párolt gombát és sonkát, ketchuppal meglocsoljuk és jól összekeverjük. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Olasz makaróni Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 15 dkg szárazbab, 1 db zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg szalámi, 1 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, fél citrom leve, só, bors. Az előző nap beáztatott babot leszűrjük, majd annyi vizet

öntünk rá, hogy elfedje és 10 percig lefedve 500 W-on főzzük, a végén megsózzuk. Lehűtjük és egy salátás tálba tesszük Ráöntjük az olajat, jól összekeverjük. A tésztát egy edénybe tesszük, felöntjük vízzel, majd megsózzuk. Fedő alatt 8 percig 500 W-on főzzük. Félidőben alaposan megkavarjuk A fokhagymát, a vöröshagymát megtisztítjuk, és a szalámival együtt apróra vágjuk, majd a babot is hozzákeverjük. A tésztát leöntjük ezzel a keverékkel, alaposan összekavarjuk. A zöldpaprikát megmossuk, karikákra vágjuk és a makarónit díszítjük vele, végül egy fél citrom levét ráfacsarjuk. Orsótészta pirított kolbászhússal Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg orsótészta, 20 dkg gyulai kolbász, 2 zöldpaprika, 8 dkg reszelt sajt, 2-3 evőkanál olaj, só. Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és kevés forró olajban átforgatjuk. A ledarált kolbászt a

kockára vágott zöldpaprikával kissé átpirítjuk és a forró tészta tetejére halmozzuk, amit tálaláskor gazdagon meghintünk reszelt sajttal. Paradicsomos metélt tejszínes gombamártással Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg paradicsomos metélt, 6 dkg vaj, 20 dkg gomba, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 késhegynyi póréhagymasó, 8 dkg reszelt füstölt sajt, só. Elkészítése: A fele vajban lepirítjuk a kockára vágott gombát. Póréhagymasóval, borssal fűszerezzük. Kevés vizet aláöntve 13 puhára pároljuk. Liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és forró vajban átforgatjuk. Tálaláskor leöntjük a gombamártással, megszórjuk reszelt füstölt sajttal és finomra vágott petrezselyemzölddel. Energiatartalom: 2650 kJ Fehérjetartalom: 21 g Zsírtartalom: 31 g Szénhidráttartalom: 67 g Pozsonyi kocka

Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 10 dkg margarin, 2 db tojós 2 dk-g liszt 2 dl tejföl, 4 dk-g mazsola 10 dkg cukor, 40 dkg nagykocka tészta 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg mák, 15 dkg baracklekvár 1/2 db citromhéj A 8 dkg margarint a tojássárgájával, a fele mennyiségű cukorral, a liszttel elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a mazsolát. A tojásfehérjéből 2 dkg cukorral kemény habot verünk és lazán az édes masszába, keverjük. A nagykocka tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük és beleforgatjuk az elkészített tésztaalapba. Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe egy sor tésztát lerakunk, megszórjuk a megmaradt cukorral összekevert darált mákkal. Erre ismét egy sor tésztát rakunk, amelyre egyenletesen elosztjuk a simára kevert baracklekvárt. Végül a megmaradt tésztával lefedjük Reszelt citromhéjjal leszórjuk, és szép pirosra sütjük. Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 2470 kJ/590 kcal Rakott

metélt Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 40 dkg széles metélt 8 dkg vaj, 3 db tojás, 12 dkg porcukor 2 dl tejföl, 1/2 db citrom héja 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg dióhét dkg mazsola, 10 dkg barackíz, só A metélt tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd 2 dkg olvasztott vajjal összekeverjük és a további felhasználásig letakarva félretesszük. A lágy vajat a tojássárgájával és a fele mennyiségű cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a tejfölt és a lereszelt citromhéjat, majd ebbe a tejfeles masszába belekeverjük a kifőzött tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá 14 verünk és lazán a tésztához keverjük. Vajjal kikent és morzsával kihintett tűzálló edénybe egy réteg tésztát rakunk, darált dióval, porcukorral és a mazsolával meghintjük. Erre egy réteg metéltet teszünk, tésztával beborítjuk. Sütőben szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor vaníliás porcukorral megszórjuk. A nagykocka

tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és nagyon jól lecsepegtetjük. A főtt tésztát a sonkástojásos masszába keverjük Margarinnal kikent, morzsával kihintett tepsibe tesszük és mérsékelt hőfokú sütőben készre, sütjük. Tetejének sültnek, szép pirosnak kell lenni Kockákra felvágva tesszük tányérra és kínáljuk. Elkészítési idő: 1 óra Egy adag: 2310 kJ/550 kcal Sonkás kocka Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg száraz kockatészta, 20 dkg főtt, füstölt sonka, 3 dl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 2 dkg vaj, 1 késhegynyi őrölt bors, só. Elkészítése: A főtt sonkát ledaráljuk, összekeverjük a tejföllel és borssal fűszerezzük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és összekeverjük a sonkás tejföllel. A tésztakeveréket kivajazott tűzálló edénybe öntjük, elsimítjuk és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben szép pirosra sütjük a tetejét Energiatartalom: 3020 kJ

Fehérjetartalom: 27 g Zsírtartalom: 40 g Szénhidráttartalom: 63 g Spagetti bolognai módra Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg spagetti, 2 dkg vaj, 5 dkg füstölt szalonna, 30 dkg marhacomb, 8 dkg vöröshagyma, 3 dkg sárgarépa, 3 dkg zellergumó, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1,2 dl barnamártás, 1 babérlevél, 2 csipet őrölt kakukkfű, petrezselyemzöld, 1 csipet őrölt rozmaring, 8 dl vörösbor, 10 dkg reszelt sajt. 15 Elkészítése: A kissé kiolvasztott szalonnakockákkal az apróra vágott marhahúst, a kis kockára vágott sárgarépát és zellert, a finomra metélt hagymát és a zúzott fokhagymát lepirítjuk. Paradicsompürével, babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük. Kevés vörösbort és barnamártást hozzáöntve, lefedve rövid lére pároljuk. A kifőtt spagettit leszűrjük, leöblítjük és forró vajban átforgatjuk. A ráhalmozott raguval és reszelt sajttal tálaljuk. Energiatartalom:

3060 kJ Fehérjetartalom: 36 g Zsírtartalom: 25 g Szénhidráttartalom: 74 g Spagetti-süti Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók 4-6 személyre: 30 dkg spagetti egy kevés só, 25 dkg mazsola, (lehet a fele világos színű is) egy nagy stampedli Cointreau (vagy egyéb narancslikőr) 1/2 narancs leve 25 dkg dió, 2,5 dl tejszín 2,5 dl tej, 1/2 csomag vam7ia pudingpor 10 dkg méz, 4 tojás, vaj és zsemlemorzsa a sütőtálhoz, porcukor a meghintetéshez. Előkészítés: A spagettit kb. 10 cm hosszú darabokra tördeljük, a diót nem túl finomra vágjuk; a mazsolát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, ráöntjük a narancs levét és a Cointreaut, majd állni hagyjuk; a tojásokat a tejszínnel, a tejjel, a pudingporral és a mézzel együtt felverjük. Elkészítés: A spagettit bő sós vízben puhára főzzük; szitában leszűrve hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük; egy sütőtálat kivajazunk és beszórunk

zsemlemorzsával; a spagettit összekeverjük a marinált mazsolával és a dióval, elrendezzük a tálban, majd leöntjük a tojásos-tejes keverékkel; sütőben 1 órán át sütjük; kivéve meghintjük porcukorral, a tálban vágjuk adagokra, majd gyümölcsszósszal tálaljuk. Legjobban a narancsmártás illik hozzá. Stíriai metélt Hegedűs János: Magyar konyha 16 Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1O dkg porcukor, 5 db tojás 7 dkg vaj, 4 dkg mazsola, 1/2 db citromhéj, 5 dk, zsemlemorzsa 8 dkg vaníliás cukor só A tehéntúrót áttörjük és hozzáadjuk a lisztet, 1/2 dl tejfölt, 3 dkg porcukrot és a 2 db tojást. Enyhén megsózzuk és jól összedolgozzuk. Az 5 dkg vajat a 3 tojássárgájával, a megmaradt cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott mazsolát, a tejfölt, reszelt citromhéjjal ízesítjük. A túróból elkészített tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra kinyújtjuk és ceruzavastag metéltre vágjuk.

Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük és kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel jól átöblítjük és lecsepegtetjük. Az így elkészített tésztát a tejfeles-tojásos édes masszába keverjük, majd a felvert tojásfehérjét könnyedén belekeverjük. Kivajazott és morzsával kihintett tűzálló edénybe tesszük. Középmeleg sütőben megsütjük Vaníliás cukorral meghintve, frissen, forrón tálaljuk. Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Egy adag: 2900 kJ/690 kcal Szénégető makaróni Schuck Antalné- L.imi Kedvenc receptjeIm mIkrohullámon Hozzávalók: 25 dkg makaróni, 15 dkg gomba, 15 dkg sonka, 1 dl tejföl, 15 dkg sajt, só, bors. A tésztát egy edénybe tesszük, felöntjük hideg vízzel és megsózzuk. Lefedjük és 8 percig 500 W-on főzzük Félidőben alaposan megkavarjuk. A gombát a tönkjétől elválasztjuk, alaposan megmossuk, megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. A sonkát apró kockákra vágjuk. Egy edénybe beletesszük az apróra

vágott gombát és sonkát, majd 8 percig 500 W-on fedő alatt pároljuk. A megfőzött tésztára ráöntjük a megpárolt gombát és sonkát, jól összekeverjük, leöntjük tejföllel és a tetejére sajtot reszelünk. Szilvás gombóc Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 kg magvaváló szilva, 30 dkg finomliszt, 15 dkg mokkacukor, 15 dkg zsír vagy margarin, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 tojás, ízlés szerint porcukor, őrölt fahéj, só 17 A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. A főzővizet leöntjük róla, majd hideg vizet öntünk rá, és még melegen meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük. A burgonyát a liszttel, csipetnyi sóval, a felvert tojással és 12 dkg-nyi zsírral vagy margarinnal összegyúrjuk, és lisztezett nyújtótáblán fél centiméternél vékonyabbra nyújtjuk. A tésztát a szilva nagyságának megfelelő, egyforma négyzetekre vágjuk. A szilvát megmossuk, lecsöpögtetjük,

és kimagozzuk A mag helyére 1-1 szem mokkacukrot, valamint késhegynyi őrölt fahéjat teszünk. Az ízesített szilvát a négyzetek közepére helyezzük, a tészta négy sarkát összenyomjuk, és tenyerünkkel gombócot formálunk belőle. Közben a vizet feltesszük főni Ha már forr, enyhén megsózzuk, és a gombócokat kifőzzük. Főzés közben óvatosan kavarjuk meg, mert a gombócok kiszakadhatnak. A maradék zsíron vagy margarinon a zsemlemorzsát világosra pirítjuk, és a kifőtt gombócokat beleforgatjuk. Ha a szilvánk nem elég a tésztához, akkor a megmaradt tésztából nudlit készíthetünk. Tálaláskor a gombócokat ízlés szerint porcukorral szórjuk meg. Tojásos metélt paprikás mártással Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 30 dkg száraz keskenymetélt, 6 tojás, 8 evőkanál paprikás mártás, 1 dl tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 2 evőkanál olaj, só. Elkészítése: A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel

leöblítjük és forró olajban átforgatjuk. Ráöntjük a tejföllel elhabart tojást és addig keverjük, amíg a tojás összeáll. Forrón tálaljuk. Paprikás mártással meglocsoljuk és apróra vágott metélőhagymával meghintjük a tetejét. Energiatartalom: 2330 kJ Fehérjetartalom: 21 g Zsírtartalom: 23g Szénhidráttartalom: 66g Trikolor spagetti zöldséges tyúkraguval Smidhoffer Gerti Recepttéka 18 Hozzávalók: 32 dkg Trikolor spagetti, 40 dkg tyúkmell, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 késhegynyi őrölt bors, 2-3 evőkanál olaj, 8 dkg reszelt sajt, só. Elkészítése: A ledarált tyúkhúst finomra vágott hagymával, kis kockára vágott sárgarépával és petrezselyemgyökérrel olajban kissé lepirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntve alá, lefedve megpároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró olajban átforgatjuk. Tálaláskor ráhalmozzuk a ragut

és gazdagon meghintjük reszelt sajttal a tetejét. Energiatartalom: 2340 kJ Fehérjetartalom: 37 g Zsírtartalom: 17 g Szénhidráttartalom: 64 g Túrós csusza Hegedűs János: Magyar konyha Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg szalonna (ízlés szerint sós vagy füstölt), 40 dkg túró, 2 dl tejföl, ízlés szerint só A lisztből és a tojásból ha szükséges, kevés víz hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Kb 30 percig pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát szikkadni hagyjuk A szikkadt tésztát közel azonos méretű darabokra tépjük (nem vágjuk, mert az eredeti csusza tépett tésztából készül). A szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A megpirított töpörtyűt a zsírból kiszedjük, és melegen tartjuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a meleg szalonnazsírra tesszük, és alaposan összekavarjuk. A túrót villával összetörjük, és mindenki ízlés szerinti mennyiséget tesz a

kiszedett tésztára, amit gazdagíthat tejfüllel és töpörtyűvel. Tálalhatjuk úgy is, hogy az összetört túrát a tésztához keverjük, meglocsoljuk tejföllel és rászórjuk a töpörtyűt. Megjegyzés: Ha nincs időnk tésztát gyúrni, akkor ízlésünknek megfelelő, készen vásárolt tésztát főzzünk ki. A továbbiakban az elkészítése megegyezik az előzőekben leírtakkal. Vargabéles Hegedűs János: Magyar konyha 19 Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró 4 dl tejföl, 4 db tojás, 20 dkg porcukor, 1l2 db citrom reszelt héja 4 dkg mazsola, 15 dkg finommetélt 6 dkg vaj, 4 db réteslap só A túrót szitán áttörjük, tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tojássárgát. Porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül az előzőleg beáztatott mazsolát belekeverjük. A finommetéltet bő, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, átöblítjük és jól lecsepegtetjük. Az előbbiben elkészített túrómasszát a kifőzött finommetélttel,

elkeverjük, a keményre felvert tojáshabot belekeverjük. Magas falú tepsit vajjal kikenünk, a tepsi alját és oldalát a réteslappal duplán kibéleljük, a tárótölteléket beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Két réteg réteslappal lefedjük, és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Középmeleg sütőbe téve 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük, majd kockákra vágjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk. Elkészítési idő: 80 perc Egy adag: 3180 kJ/760 kcal Zöld metélt magyarosan Smidhoffer Gerti Recepttéka Hozzávalók: 32 dkg zöld metélt, 30 dkg darált sertéshús, 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi őrölt bors, 8 dkg reszelt sajt, 2 késhegynyi vöröshagymasó, só. Elkészítése: A zöld metéltet sós vízben kifőzzük, leszűrjük, leöblítjük és kevés forró olajon átforgatjuk. A darált húst olajban zsírjára pirítjuk, paprikával, borssal, hagymasóval fűszerezzük. Még

egy rövid ideig fedő alatt, egy kevés vizet öntve hozzá, pároljuk, majd ismét zsírjára pirítjuk és összekeverjük a tésztával. Tálaláskor sajtot szórunk a tetejére. Energiatartalom: 2860 kJ Fehérjetartalom: 29 g Zsírtartalom: 36 g Szénhidráttartalom: 61 g Zsemlegombóc Szakál László “Disznótoros receptek” Hozzávalók: 75 dkg liszt, 2 egész tojás, 50 dkg burgonya, 5 zsemle, 5 dkg zsír, 2 csapott evőkanál só. 20 A burgonyát héjában megfőzzük, majd megreszeljük, a zsemléket apró kockákra vágva zsírban megpirítjuk. Mindezeket elkeverjük a liszttel, a tojással, és megsózzuk. Fél tojás nagyságú gombócokat formálunk belőle. Erősen fővő sós vízben főzzük addig, amíg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére. A megfőtt gombócokat zsírban pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, és a savanyú tüdőhöz tálaljuk (morzsa nélkül is készíthetjük). 21