Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Csonka János - Tofu

Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 7 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:137

Feltöltve:2010. augusztus 10.

Méret:100 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Drótpostagalamb recepttára Csonka János Tofu Rántott tofu A tofut kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megszórjuk vegetával, s hogy az ízeket átvegye, egy-két óráig állni hagyjuk. Panírozzuk, majd forró olajban arany-barnára sütjük. Tejfölös-sajtos tofu A tofut centisre szeleteljük, fű-szersó keverékkel megszórva állni hagyjuk. Egy tűzálló tálat tejföllel vastagon kikenünk, belehelyezzük a tofu-szeleteket, a tetejére is vastagon tejfölt kenünk, majd meghintjük füstölt sajttal. Sütőben addig sütjük, amíg a tejföl megszilárdul, és a sajt szépen megpirul. Zöldséges tofu Egy nagyobb fej hagymát olajon megfonnyasztunk, pörköltalapot készítünk. Ebbe tesszük az apró kockára vágott tofut. Főzés közben hozzáadunk két nagy marék zöldség-keveréket (bevált a mexikói keverék). Addig főzzük, amíg a zöldség puhára fő. Ananászos tofu savanyu, édes mártásban. 1 evőkanál olajat fazékban

felmelegítünk. Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10 evőkanál ananászkonzervet lével együtt, két evőkanál szójaszószt, és egy kevés almaecetet. Hozzáadjuk a kockára vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg 6 evőkanál vízzel összekevert 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük óvatosan, nehogy összetörjön -, amíg sűrű mártást kapunk Aki szereti, erős-paprikát is tehet bele. Tofu majonéz Hozzávalók: 30 dkg tofu 1 dl víz fél citrom leve 5 evőkanál olaj 3 kávéskanál mustár 5 evőkanál szójaszósz Az egészet turmixgépben egy percig keverjük. Tofu rántotta. Egy közepes fej hagymát felkockázunk, és kevés olajon arany-sárgára pirítjuk. Egy tofut rámorzsolunk, és folyamatos keverés mellett 3 percig sütjük. Közben annyi szójaszószt keverünk hozzá, hogy a kellő sós ízt megkapja. Hozzáteszünk még 2-3 teáskanálnyi tárkonyos ecetet és végül 1-2 tojást. Ekkor már csak

annyira sütjük, amennyire a tojás megkívánja Tofu golyócskák. 30 dkg tofu, 17 g búzacsíra vagy durvára őrölt napraforgómag, 17 g teljes-őrlésű búzaliszt, 27 g élesztő, 10 g reszelt hagyma, 1 gerezd áttört fokhagyma, 3 g baromfi fűszerkeverék, 2 g fehérbors, 5 g tengeri só. Ezeket mind jól összekeverjük és kb. 30 percig pihentetjük Nedves kézzel kis golyókat formálunk, és forró olajban kisütjük. Vegyes körettel, különböző öntetekkel tálaljuk Tofu saslik. 300 g tofut kockára vágunk, 200 g cukkínit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 23 cm-es szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanálnyi curry porral, sóval, borssal megfűszerezzük. Kb 1 órát állni hagyjuk, Ezután tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk, és arany-sárgára grillezzük. A mártáshoz 1 fej apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítunk, 2 dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2 evőkanál földimogyorókrémet,

1-2 kanál curry porral, fél citrom levével és ízlés szerinti cukorral ízesítjük. A megsült tofu saslikot, a nyársról lehúzzuk és a mártással leöntve, körettel tálaljuk. Ázsiai rizses tofu Egy tofu (300 gr) felét kockára vágjuk. Forró olajban barnára sütjük, majd az olajból kivéve félretesszük. Ugyanebben az olajban 1 közepes fej apróra vágott vöröshagymát megpirítunk, hozzáadunk 200 g apróra vágott gombát. Fedő alatt néhány percig pároljuk, majd hozzáadunk 200 g zöldborsót, 2 evőkanál szójacsírát és a sült fofu kockákat. Tovább párolva hozzákeverjük a villával összetört másik fél adag tofut. Gyakori kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön, amíg a levét elfövi. Közben 250 g rizst puhára főzünk, belekeverjük és 2 evőkanál szójaszósszal elkeverve tálaljuk. Egyszerű tofu salátaöntet 150 g tofut összetörünk 30 ml olajjal, 1 evőkanál citromlével, 1 evőkanál mézzel vagy porcukorral, 1 teáskanál

mustárral, 1 kávéskanál ecettel, kevés sóval. Mély keverőtálban nagy fordulatszámon simává, krémszerűvé keverjük. Különféle salátához, illetve fűszeres pikáns mártások alapanyagául használhatjuk. ÉDES - SAVANYÚ TÁL Hozzávalók: 4 személyre: 30 dkg (1 csomag) tofu fél konzerv darabolt ananász 2 csomag (125 g) gyorsrizs 1 üveg édes-savanyú mártás Előkészítés: A tofut lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. Az ananászt lecsepegtetjük Elkészítés: 1. A rizst a csomagoláson olvasható utasítás szerint megfőzzük 2. A mártást felforraljuk, belekeverjük a tofut és az ananászt Sóval, borssal ízesítjük, és kb 5 percig együtt forraljuk. 3. A rizst leszűrjük, és a tofus mártással kínáljuk SZÉKELY KÁPOSZTA Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg savanyú káposzta 1 fej hagyma 2 ek. olaj 1 csapott ek. pirospaprika őrölt kömény 60 dkg füstölt tofu Előkészítés: A káposztát leöblítjük, kicsavarjuk. A hagymát apróra

vágjuk Elkészítés: 1. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a hagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával. 2. Rádobjuk a káposztát, összekeverjük, kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk Megszórjuk köménnyel és borssal. 3. A tofut kockákra vágjuk, kíméletesen a káposztához keverjük, és kb 10 percig együtt főzzük. 4. Levesszük a tűzről, lefedjük, és még 15 percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek Tejföllel meglocsolva tálaljuk. RÁNTOTT TÉGLÁCSKÁK Hozzávalók 4 személyre: 2 csomag (600 g ) tofu 2 ek. szójaszósz 2 dl zöldségleves kockából 25 dkg rizs 2 tojás liszt és zsemlemorzsa 1 doboz szójacsíra olaj a sütéshez Előkészítés: A tofut 1,5 cm vastagságú téglalapokra vágjuk, majd a szójaszósszal ízesített zöldséglevesben kb. 20 percig áztatjuk A rizst megfőzzük Elkészítés: 1. A tojást felverjük A tofut alaposan lecsepegtetjük, és bepanírozzuk, azaz megforgatjuk a

lisztben, a tojásban és a zsemlemorzsában. 2. A szójacsírát megmossuk, a tofu áztatólevéből elveszünk kb 1 decit, és puhára pároljuk benne a szójacsírát. 3. Az olajat felforrósítjuk, és arany-barnára sütjük benne a tofutéglákat Kiszedjük, majd lecsepegtetjük. A rizzsel, a szójacsírával tálaljuk Szójaszószt, esetleg vegyes párolt zöldséget kínálhatunk hozzá. GÖRÖG SALÁTA Hozzávalók 4 személyre: 1 paprika 3 szem paradicsom 1 fej lilahagyma 1 kisebb uborka néhány salátalevél 1 doboz (300 g) tofu 2 ek. borecet 1 mk. oregánó 1 gerezd fokhagyma 4 ek. fűszeres olaj Előkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát karikákra, az uborkát kis kockákra aprítjuk. A salátaleveleket leszárítjuk A tofut lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. Elkészítés: 1. Az ecetet kikeverjük az oregánóval, kevés sóval és borssal, belepréseljük a fokhagymát, végül erőteljes

mozdulatokkal elkeverjük benne az olajat és fél dl vizet. 2. A salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, ráhalmozzuk a zöldségeket, végül a tetejére szórjuk a tofut. 3. Az egészet leöntjük az öntettel, és pirított barna kenyérrel tálaljuk MEXIKÓI KOCKÁK Hozzávalók 4 személyre: 1 zöldségleveskocka 1 mk. chili 1 csomag (300g) tofu 2 ek. olaj 1 csomag mélyhűtött vegyes mexikói zöldségkeverék 1 kis konzerv szójacsíra Előkészítés: A kockából 2 dl vízzel levest főzünk, és belekeverjük a chilit. A tofut kockákra vágjuk, és a levesben kb. 20 percig pároljuk Elkészítés: 1. Az olajat felforrósítjuk A tofut alaposan lecsepegtetjük, és az olajban megpirítjuk Kiszedjük, melegen tartjuk. 2. A zöldségkeveréket fagyottan az olajba szórjuk, kissé megpirítjuk, a pácléből hozzáöntünk 1 dl-nyit, és puhára pároljuk a zöldségeket. Sóval, borssal, ha szeretjük erősen, még chilivel ízesítjük. 3. Leszűrjük a szójacsírát,

beleforgatjuk a zöldségkeverékbe, és összeforraljuk A tofukockákkal összekeverjük, és kínáljuk. Szójatej Szárított szójababot beáztatunk egész éjszakára. I. variáció Megfőzzük.(Lehet hozzáadni kókuszreszeléket is 1 csészéhez 1/2 cs kókuszreszeléket Majd turmixoljuk 1 cs. szójabab, 3 cs víz Gézen átszűrjük Ízesítjük mézzel, vaníliával II. variáció Nem főzzük meg. Hanem csak a recept szerint elkészítjük Majd ha leszűrtük felforraljuk Vigyázat ugyanúgy kifuthat és leéghet mint a tej. Tofu Szójatejet (II. variáció) elkészítjük, és amikor felforrt keserűsót vagy citromlét rakunk bele Megtúrosodik a tej. Leszűrjük és a tofut megpréseljük (pl ruhában kicsavarjuk összeáll, mint a sajt) hűtőben vízzel ellepve tárolhatjuk kb. 1 hétig A vizet mindennap cserélni kell Mogyoró, dió vagy mandulatej 150 gr. mogyoró (pörkölt, pucolatlan, amit meg kell természetesen pucolni, sótlan) 0,75 l víz Összeturmixolni

mézzel, vaníliával. Leszűrni Kakaót is lehet belőle csinálni 10 dkg. dió (pörkölt finomabb, de ezt a tejet csak süteménybe szoktam használni, mert nem olyan finom, mint a mogyorótej), 1 l víz Turmixolni vízzel vaníliával. Leszűrni Süteményekbe a sűrűjét is bele szoktam rakni 8-10 szem hámozott mandula ( forró vízbe dobjuk, kicsit állni hagyjuk és leszedjük) 1 cs. víz méz vanília, pici citromlé Összeturmixoljuk és a többi vizet fokozatosan hozzáöntjük. Leszűrjük Mogyorókrém 1-2 cs. mogyorót aprítóban vagy kávédarálón addig daráljuk, míg az olaj kicsapódik belőle és krémes állagú lesz. Karobos (kakaó is jó helyette) mogyorós puding 1/2 cs. forró víz 1/2 cs. datolya (magozott) turmixoljuk simára Adjunk hozzá: 1 cs.főtt köles 2 ek. kókuszreszelék 2 ek. mogyorókrém 2 ek.karob vagy kakaó 1/2 tk. vanília 1/8 tk. só Turmixolás után öntsük 4 kisebb csészébe. Hűtsük le és gyümölccsel tálaljuk Csokimártás

vagy puding (kis adag) 1 cs.víz 2 tk. vanília 1 ek. olaj 1-2 ek. méz 1/8 tk. só 2-4 ek. liszt 2 ek. karob vagy kakaó Turmixolni és 5 percig sűrűre főzni