Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:124

Feltöltve:2010. június 19.

Méret:25 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Sajtos levesek Bolognai sajtleves Hozzávalók: 2 db húsleveskocka, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 8-8 dkg parmezán sajt és spagetti, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, őrölt fehér bors, só A leveskockákat 1 liter vízben feloldjuk, felforraljuk, majd világos vajas rántással berántjuk, sóval, borssal ízesítjük. A spagettit enyhén sós vízben kifőzzük, majd a levesbe tesszük A tűzről levéve hozzáadjuk a tejföllel összekevert tojássárgáját, a reszelt sajtot, és azonnal, forrón tálaljuk. Fokhagymás sajtleves Hozzávalók: 10 dkg reszelt sajt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, 1 púpozott ek. liszt, 1 cs. metélőhagyma, 2 g fokhagyma A margarinból, lisztből világos rántást készítünk, 1 liter vízzel felengedjük, és a húsleveskockával, meg a finomra tört fokhagymával ízesítjük. 5-6 percig forraljuk, majd a borral gazdagítjuk. A levesestálban a sajtot a tejszínnel összekeverjük, erre merjük a forró

levest, végül a tetejét metélőhagymával megszórjuk. Fokhagymás pirítóst adunk mellé En ezt úgy csinálom, hogy mindenki a saját tányérjára tesz a tejszínes sajtból, és maga kevergeti a forró levesben. Francia sajtleves Hozzávalók: 12 dkg reszelt sajt, 4 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,2 l húsleves, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, őrölt bors, szerecsendió, só. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, állandó kevergetés közben hozzáöntjük a húslevest. Amikor felforrt, beleöntjük a bort Zúzott fokhagymával, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, majd belekeverjük a reszelt sajtot. Addig forraljuk, amíg a sajt megolvad, majd levesszük a tűzről, és beleöntjük a tejföllel összekevert tojássárgáját. Forrón tálaljuk. Betétként kis kockákra vágott sajtot teszünk bele Roquefortos zöldborsóleves Hozzávalók: fél kg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó, 10 dkg roquefort

sajt, 1 csokor petrezselyem, csipetnyi cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2-3 szelet kenyér, vegeta. Elkészítése: A zöldborsót olajon megpároljuk, állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet, majd felöntjük kb. 1 l vízzel Beletesszük az ízesítőket és kis lángon 10 percig, főzzük Tányérokba tesszük, és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott petrezselyemmel. Pirítóskenyér-kockákkal tálaljuk. 1 Sajtleves Hozzávalók: 5 dkg sajt, 5 dl tej, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 erőleves-kocka (zöldségleves is jó) 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só is törött fehér bors Előkészítse: a sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha, ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, előtte tegyük be a mélyhűtőbe 20 percre, mert így már könnyen reszelhető). Elkészítse: a vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a

tejjel. Kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzűk, ezután még 5 dl vizet öntűnk hozzá. Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát is a reszelt sajtot. Felforraljuk, 5 percig főzzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) is a fehér borssal ízesítjük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megmosott is finomra metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi állas után tálaljuk. Megjegyzéseim: Akkor az igazi, ha vegyesen mindenfele sajt van benne, egy nagyon kevés füstölt sajt jót tesz neki. Só szerintem egyáltalán nem kell, a fenti mennyiség a két kockával az en ízlésemnek egy kicsit meg így is sós; másnak pont jó :). A csokor petrezselyemzöld szerintem sok, bőven elég egy fél vagy negyed csokor is. Pirított zsemlekocka, vagy ami még jobb, fokhagymás pirított kifli karikák valók hozzá. Sajtos paradicsomleves Hozzávalók: 1/2 kg

paradicsom, 1/2 dl olaj, 2 evőkanál liszt, só, cukor, ízlés szerint 1 csokor friss bazsalikom levél, személyenként 1 evőkanál reszelt sajt Elkészítése: A paradicsomot megtisztítva, szeletelve, kevés vízzel főzze puhára. Turmixolja vagy passzírozza át. Olajból, lisztből készítsen rántást, süsse sötét barnára, hideg vizet adjon hozzá és öntse a sűrű paradicsomhoz. Ízesítse sóval, cukorral, apróra vágott bazsalikom levéllel. Egészítse ki vízzel, kb. 2 liter, legyen Forralja össze Tálalásnál a tányérba tegyen reszelt sajtot, erre szedje a forró levest. Tetejére frissen vágott bazsalikomot tegyen. Sajtos paradicsomleves Hozzávalók: 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 1 liter paradicsomital, 10 dkg paradicsompüré, 1 szár zeller zöld, 4 evőkanál ketchup, 1 kávéskanálnyi ételízesítő, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, őrölt bors, bazsalikom, kakukkfű, 4 dkg reszelt sajt, 4 fokhagymás zsemlekocka Vajat hevítünk, hozzátesszük a

lisztet, és világos rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük az ételt őrölt borssal, 2 bazsalikommal, kakukkfűvel, ételízesítővel. Paradicsomitallal és vízzel felöntjük. Hozzákeverjük a ketchupöt, és beletesszük a tisztított vöröshagymát és a zeller zöldet. Adjunk hozzá sót és cukrot, majd jól forraljuk ki, ezután szűrjük át. Forrón tálaljuk fokhagymás zsemlekockákkal és reszelt sajttal. Nyáron, amikor meleg van, hidegen tálalva üdítő leves. Spenótleves roqueforttal Hozzávalók: 30 dkg friss vagy 1 csomag mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál olaj, 3 dl tej, 10 dkg roquefort sajt, 1 teáskanál só, vegeta. Elkészítése: A spenótot apróra vágjuk és megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és fedő alatt megpároljuk a vegetával. Megszórjuk liszttel és felöntjük a tejjel Összeturmixoljuk Vízzel még hígítjuk. Beletesszük a sót és

összefőzzük A roquefortot megreszeljük, és a tányérokra szervírozott levesre szórjuk. Azonnal fogyasztjuk 3