Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:109

Feltöltve:2010. június 19.

Méret:29 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Korhely levesek Felvidéki korhelyleves Hozzávalók: 50 dkg hordókáposzta, 1 kicsi, mellső füstölt csülök, 20 dkg gomba, 1 púpos evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, kiskanálnyi pirospaprika, 3-4 szem bors, 1 babérlevél, 1 dl tejföl. A csülköt leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és jó puhára főzzük. (Ha kukta fazékban készítjük, a jelzéstől számítva 45 percig). Kihűlni hagyjuk, tetejéről a megdermedt zsírt leszedjük, a csülköt kiemeljük, kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. Két evőkanálnyi csülökzsírból (amit a tetejéről leszedtünk) a reszelt hagymával meg a liszttel barna rántást készítünk, megpaprikázzuk, és beleforgatjuk a kicsavart káposztát. Felengedjük a csülökfőzőlével meg annyi vízzel, hogy kétliternyi legyen, belevágjuk szeletekre a megtisztított gombát, borssal, babérlevéllel fűszerezzük. Fedő alatt, időnként megkeverve kb. 20 percig, főzzük Beletesszük a kockákra vágott

csülökhúst, és megtejfölözve tálaljuk. Ha a káposzta nem lenne elég savanyú, egy kevés ecettel ízesítjük. Gombás korhelyleves Hozzávalók: 25 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg gomba, egy fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra vágott húst, és pirospaprikával szórjuk meg, majd pedig hozzáadjuk a savanyú káposztát. Erre aztán annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk. Világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Végül beletesszük a felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még 2-3 percig forraljuk.

Korhelyleves Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 5 dkg zsír, 15 dkg liszt, 10 dkg vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg debreceni kolbász, 15 dkg kolozsvári szalonna, 50 dkg füstölt sertéscsülök, 2 dl tejföl, só, kömény, csípős pirospaprika, paradicsompüré, kapor, Piros Arany Az átmosott káposztát feltesszük főni, vele a csülköt, a kis kockára vágott szalonnát. Sózzuk, és puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a köményt, a zúzott fokhagymát, a pürét és a fűszerpaprikát, majd felengedjük hideg vízzel. A levest a rántással sűrítjük. A kolbászt karikára vágjuk, a csülköt kicsontozzuk, kockára vágjuk, és visszarakjuk a levesbe. Tejfölt adunk hozzá, jól kiforraljuk, tetejére kaprot szórunk. 1 Korhelyleves Hozzávalók: 30 dkg savanyu káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 db erős paprika, 30 dkg virsli, 2 dl tejföl, só, pirospaprika Apró

kockára vágott füstölt szalonna kiolvasztott zsírján megpirítjuk a szeletekre vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a savanyu káposztát is fedő alatt 10-15 percig, pároljuk Megszórjuk pirospaprikával, tört fokhagymával is felengedjük 1 liter hideg vízzel. A káposztát puhára főzzük, majd hozzáadjuk a karikára vágott virslit, tejfölt. Tálalás előtt ízlés szerint utána sózzuk is erős paprikával, csípősítjük. Korhelyleves Levesfazékba 1 kanál zsírt teszünk, 1 fej vöröshagymát beledarabolunk, és sárgára pároljuk. Késhegynyi pirospaprikát teszünk bele és feltöltjük vízzel. 1 kg savanyú káposztát teszünk bele, és addig főzzük, míg a káposzta puha lesz. Személyenként 5-6 cm-es kolbászt darabolunk bele, és világos rántással berántjuk. Tálaláskor tejfelt teszünk bele Korhelyleves Hozzávalók: egy füstölt csülök, 30 dkg savanyú káposzta, egy evőkanál zsír, egy evőkanál liszt, egy kávéskanál pirospaprika,

szemesbors, só, tejföl. A zsírból, lisztből paprikás rántást készítünk, rárakjuk a kifacsart káposztát és felengedjük 2 l vízzel. Beletesszük levével együtt a megfőtt, kockára vágott csülköt és az egészet jó puhára főzzük. Tálalás előtt tejföllel, sóval, esetleg ecettel ízesítjük. Korhelyleves Kevés liszttel vékony barnapiros rántást készítünk, teszünk bele piros paprikát és apróra vágott vöröshagymát, de ez utóbbit nem pirítjuk meg. Felöntjük savanyú káposzta leszűrt levével, majd a káposztából megfelelő mennyiséget és egy szál karikára vagdalt kolbászt főzünk bele, csipet borssal és szükség szerint sóval ízesítve. Tálalás előtt két-három kanál tejfölt teszünk hozzá. KORHELYLEVES (4 személyre) Kiolvasztunk 10 dkg apróra szelt füstölt szalonnát, megfonnyasztunk rajta 1 fej finomra metélt vöröshagymát. A tűzről levéve belekeverünk 1 teáskanál pirospaprikát, majd visszatesszük a

tűzre és 1 liter vizet öntve rá, felforraljuk. Leszűrünk fél üveg csalamádét, és apróra vágjuk, majd 1 pár felkarikázott virslivel együtt a lébe rakjuk. Sóval, borssal ízesítjük és megfőzzük. Végül 2 dl tejben simára keverünk 1 evőkanál lisztet és a forrásban levő levesbe öntjük. Folyton keverve felforraljuk. Kis cukorral ízesítve tálaljuk KORHELYLEVES Puhára főzünk 1 füstölt csülköt, kockára vágjuk és a főzőlébe visszatéve félretesszük. A szokott módon paprikás rántást készítünk 1 evőkanál zsíron 2 1 evőkanál liszttel és 1 kávéskanál pirospaprikával, majd rárakunk 30 dkg kifacsart savanyú káposztát és elkeverjük. Felöntjük 2 liter vízzel Beletesszük levével együtt a csülökkockákat, pár szem egész borssal, és ha kell, sóval ízesítjük. Addig főzzük, míg a káposzta is jó puha nem lesz. Tálalás előtt tejföllel, esetleg ecettel ízesítjük KORHELYLEVES Savanyított (hordós)

káposztát felkarikázott füstölt kolbásszal együtt vízben puhára főzünk. Ha kész, a szokott módon - zsiradékon liszttel -, zsemleszínű, vékony rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, kis hideg vízzel felöntve elkeverjük, és a káposztához öntjük, majd összeforraljuk. Tálalás előtt pár perccel minden személyre 1 tojást ütünk a levesbe. Ezzel már nem főzzük soká, hogy túl kemény ne legyen a tojás. Tálaláskor bőven megtejfölözzük KORHELYLEVES (5 személyre) 2 fej finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk 8 dkg zsíron, majd hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát és megszórjuk pirospaprikával. Rárakunk 20 dkg kis kockára vágott sertésdagadót, megsózzuk és őrölt borssal, ízesítve lefedett edényben pároljuk. Ha kell, vízzel vagy csontlével felöntjük Egy másik edényben, csontlében háromnegyed részig puhára főzünk 80 dkg savanyú káposztát, majd a húst hozzáadva addig főzzük együtt, míg a

káposzta jól meg nem puhult. Közben hozzáadunk 4 dkg mosott rizst és 15 dkg felkarikázott füstölt kolbászt. Ha a hús és rizs megpuhult, 3 dl tejfölből készült habarással besűrítjük és felforraljuk. Ha kell, még sózzuk és savanyítjuk. A levesnek savanykásnak, kissé zsírosnak kell lennie. KORHELYLEVES MÁJRIZZSEL (4 személyre) Apróra vágunk 1 kis fej vöröshagymát és 1 csokor petrezselyemzöldet, majd az egészet együtt 1 evőkanál vajon megfonnyasztjuk. Sóval, törött borssal, majoránnával és 2 zúzott fokhagymagerezddel ízesítve elkeverjük. Levesszük a tűzről és kihűtjük. Ezután belerakunk 20 dkg darált sertésmájat, 2 száraz, tejben ázott, kifacsart zsemlét, 1 tojást, 2 evőkanál lisztet és összekeverjük. A masszát letakarva, hűtőben 1 órát pihentetjük. 1 liter kész marhahúslevest felforralunk és a májas masszát nagylyukú reszelőn, kis adagokban a levesbe reszeljük és megfőzzük. Végül a levest 1 csokor

aprított snidlinggel megszórva, forrón tálaljuk. Szebeni korhelyleves Hozzávalók: 60 dkg tyúkhús (melle, combja), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg mazsola, 10 dkg szőlő, 15 dkg egres, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, citromhéj, fahéj, só A tyúkot kb. 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni Amikor felforrt, a tetejére feljövő habot eltávolítjuk, majd bezöldségeljük és megsózzuk. A mazsolát és az apró szemű fehér szőlőt egy kevés tyúklevesben külön megfőzzük. Egy másik kisebb edénykébe tesszük az egrest, citromhéjjal és fahéjjal fűszerezzük. Amikor az egres teljesen puhára főtt, áttörjük. 3 A levesből a megfőtt tyúkot kivesszük, és húsát apróbb darabokra vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Hozzáadjuk a mazsolát és a szőlőt, majd a fűszeres, áttört egrest. A levest felforraljuk és beletesszük a főtt szárnyashúst és a tejfölt. TÚRÓS

KORHELYLEVES 30 dkg savanyú káposztát ízesített vízben 30 dkg füstölt sertéshússal együtt megfőzünk. Ha a hús megfőtt, kivesszük a léből, és apró kockára vágjuk, félretesszük. Elkeverünk 20 dkg áttört tehéntúrót 2 dl tejföllel és 8 dkg liszttel. Ha a káposzta is puha, besűrítjük a tejfölös-túrós-lisztes habarással és összeforraljuk. Tálaláskor a levesbe beletesszük a füstölthús-kockákat 4