Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Levesbetét receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:193

Feltöltve:2010. június 12.

Méret:49 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Levesbetétek Bechu Hozzávalók: 2 dl tejföl, 4 evőkanál liszt, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, Só, bors A tojásfehérjét habbá verjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz. Kis, kikent lábosba öntjük a masszát, és a sütőbe tesszük, kis lángra. Amikor a tűpróba szerint átsült, deszkára borítjuk, és apró kockákra vágva adjuk a leveshez. Besamel Hozzávalók: 2 tojás, 3 evőkanál liszt, 3 dkg olvasztott margarin, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál reszelt sajt, só, petrezselyem A 2 tojásfehérjét habbá verjük. A többi hozzávalóhoz keverjük Ha a próba nokedli nem sikerülne, egy kevés lisztet keverhetünk még hozzá. A húslevesekbe való besamelt apró kanállal szaggatjuk. Borsótészta Hozzávalók: 1 tojás, 1 dl liszt, só, tej, olaj A tojást, lisztet pici sóval palacsintasűrűségűre kavarjuk, ha kell tejjel, hígítjuk. Olajat melegítünk, az edény fölött megfordított reszelőt fektetünk keresztbe. Egy merőkanálnyi

tésztát öntünk a reszelőbe, ami a forró zsiradékba csepeg, vagy egy villával kevergethetjük, hogy belecsöpögjön. Lyukas kanállal szedjük ki, jól leitatjuk a zsiradékot, úgy tesszük a levesbe. Külön tálaljuk, húsleveshez. Burgonyás galuska Hozzávalók: két szem burgonya, egy tojás, diónyi vaj, liszt, só. A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk, melegen áttörjük, elkeverjük a vajjal, egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy keményebb galuskatésztát kapjunk. Kiskanállal apró galuskákat szaggatunk belőle Paradicsom-, sóska- kaporlevesbe való. BURGONYÁS GALUSKA 2 héjában főtt burgonyát megtisztítunk, és még melegen áttörjük. Hozzáadunk 1 tojást, diónyi vajat, majd csipetnyi sóval ízesítve annyi liszttel keverjük el, hogy keményebb galuskatésztát kapjunk. A tésztából kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a mar majdnem kész levesbe. Paradicsom-, sóska- és kaporlevesbe való. Colestin 1 tojásból, 1 púpos ek.

lisztből, tejből sós palacsintákat sütünk Egy serpenyőben diónyi vajon megpirítunk egy fél csokor petrezselymet, 4-5 evőkanálnyi levesben főtt darált húst, meghintjük 1 ek. liszttel, együtt pirítjuk tovább, majd felöntjük annyi levessel, hogy sűrű masszát kapjunk. 1 Hagyjuk hűlni, majd belekeverünk 1 tojást. Végül megsózzuk, majd a töltelékkel megkenjük a palacsintákat, amit tortaszerűen egymásra rakunk. Kb 4 db palacsinta kerül egymásra Kivajazott sütőlemezre tesszük és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt, összesütjük Kb 1 cm széles szeletekre, vágjuk és csak a tányérban, merjük rá a forró húslevest. Csigatészta, másként lúdgége A magyar konyha érdekes, hagyományos levestésztájának elkészítéséhez a vékonyra nyújtott szép sárga gyúrttésztát kockákra vagdaljuk. Az egyes kockákat vékony pálcikára csavarjuk és végighengergetjük a külön e célra készült sűrűn rovátkolt kis deszkán. A

rovátkák belemélyednek a tésztába, s amikor a pálcikáról lehúzzuk az így kialakult kis tésztacsövecskét, az csakugyan olyan, mint a lúdgége. Egy napig deszkán szétterítve szárítjuk A forró orja-, illetve más húslevesben kifőzzük. Csigatészta Tyúkhúslevesbe igazán a csiga való. A géppel készített nem az igazi. Csipetke 4 személyre már fél tojásból is készíthetünk csipetkét. 1 egész tojást verjünk fel, vegyük ketté, és a maradékhoz keverjünk egy csipet sót, valamint 1 kávéskanál vizet. Utána adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, gyúrjuk kemény tésztává, majd lencsényi méretű darabokra csipkedjük el. Amennyiben szükséges keverjünk hozzá egy kis lisztet, hogy ne ragadjon össze. Előtte alaposan lisztezzük be az ellapított tésztát is, így kevésbé fog ragadni Ha nem túl formás a csipetkénk, akkor kézzel néhányszor forgassuk meg a tálban, hogy gömbölyödjön. Közben 1 liter vizet forraljunk fel,

adjunk hozzá 1 evőkanál étolajat, tegyük bele az apró darabokra szaggatott tésztát, jól keverjük meg, és fedő nélkül főzzük kb. 5 percig, amíg puhára fő Végül tésztaszűrő kanálba öntve szűrjük le, majd hideg vízzel öblítsük át, és adjuk a leveshez. Hűtőszekrényben tároljuk 1 egész tojásból is készíthetünk csipetkét, mert a maradék mélyhűtőben sokáig eltartható. A tárolás legcélszerűbb módja, hogy lazán egy befőttesüvegbe töltjük, és fémfedéllel lezárjuk. A felengedett csipetke újra már nem fagyasztható, mert megikrásodik. Ha nem tudjuk a teljes mennyiséget elfogyasztani, akkor érdemesebb a Főtt tésztánál leírt módon kiszárítani. A szárított csipetkéből személyenként 1 csapott evőkanálnyit kell használni. A kézzel történő csipetkekészítés meglehetősen hosszadalmas munka, ezért sokan úgy gyorsítják meg, hogy a tarhonyához hasonló módon, káposztareszelőn lereszelik a tésztát, és

gömbölyítve kiszárítják. Ez az apró, törmelékszerű hamisítvány azonban nem olyan gusztusos és finom, mint az eredeti változat. A csipetke egyébként jellegzetesen magyar levesbetét. Külföldön csupán a gulyásleves tartozékaként ismerik, pedig más levesekben is igen ízletes. A csipetke elkészítése A lisztből a tojással, víz hozzáadása nélkül, jó kemény tésztát gyúrunk. Meglisztezett deszkán késfok vastagságúra kinyújtjuk, és apróra - csipetkére - szaggatjuk, vagy sodorjuk az ujjaink között. 2 Daragaluska 2 dg szobahőmérsékletű vajat keverjünk ki habosra. Adjunk hozzá 1 egész tojást, egy csipet sót, és dolgozzuk össze 3 evőkanál búzadarával. A búzadarát apránként tegyük bele, és hagyjuk állni legalább 1 órán át, hogy megdagadjon. Időnként keverjük meg, majd egy kávéskanállal még berántás előtt szaggassuk bele a forró levesbe. Ne daraboljuk túl nagyra, mert a daragaluska főzés közben a

duplájára dagad Lassan forralva főzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul Feltétlenül kóstoljuk meg, és ha kemény, forraljuk még pár percig. A massza ne legyen túl lágy, mert akkor a galuska szétesik, de túl kemény se, mert akkor nem fő át. Szükség esetén keverjünk hozzá még egy kis búzadarát. Gusztusosabbá tehetjük ezt a sokak által kedvelt levesbetétet, ha 1 evőkanál finomra vágott petrezselyemlevelet is keverünk a masszához. A szakemberek szerint jó minőségű daragaluska csak durumbúzából készíthető. Daragaluska Hozzávalók: 100 g búzadara, 50 g zsír, 1 db tojás, só Elkészítése: A zsírt tálban habosra keverjük, hozzáadjuk az egész tojást, sózzuk, és az anyagokat egyneműsítjük, belekeverjük a búzadarát, és hűtőbe téve minimum fél óráig pihentetjük. A májgombóchoz hasonlóan próbafőzést végzünk, majd kifőzzük a kanállal formázott galuskákat. Ha szétfő darát, ha túl kemény zsírt keverünk hozzá

Főzőlevében tartjuk melegen. Daragaluska Egy egész tojást egy csipet sóval felverünk, és annyi darát öntünk bele, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd a levesbe mártott kiskanállal kis galuskákat szaggatunk belőle a fövő levesbe. 4-5 percig főzzük, míg duplájukra nem nőttek, és egyet megkóstolunk, hogy átfőtt-e. Ha a kettévágott galuska közepe is üveges, jó a galuskánk. Galuska levesbe Csak tojást keverjünk össze liszttel és sóval, így kemény galuska tésztát kapunk, melyet közvetlenül a levesbe szaggatunk, amikor már az majdnem kész, néhány perc főzés elég. Grízgaluska Hozzávalók: 3 tojás, búzadara, só, bors, sütőpor 3 tojást jól felverünk, sózzuk, borsozzuk, kevés gyömbért, késhegynyi sütőport teszünk bele (ettől könnyebb lesz a tészta), majd kevergetés mellett annyi búzadarát szórunk, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. Hagyjuk pihenni a kifőzés előtt (Amennyiben

túl lágy lenne, tehetünk bele még egy kevés búzadarát, ha viszont kemény, kevés vizet töltsünk hozzá, keverjük át, és még egy kicsit pihentessük.) Bő, sós, leveskockás vízben, vagy a leszűrt leves egy részében, evőkanállal szaggatva főzzük ki. Legalább 10 percig kell főnie A galuska, ha van helye, maga is megfordul, ha nincs, egyszer fordítsuk meg, hogy mindenütt átfőjön. 3 Grízgaluska HOZZÁVALÓK: 2 tojássárgája, 2 evőkanál olaj, só, bors, esetleg csipetnyi májgaluska fűszerkeverék vagy, ételízesítő, búzadara ELKÉSZÍTÉS: A két tojássárgáját jól összekeverjük az olajjal és annyi darát adunk hozzá, "amennyit fölvesz."(kb híg tejföl sűrűségű, legyen, mert a búzadara megduzzad benne!) A masszát kb félóra hosszat, pihentetjük (nem szabad többé megkavarni!) Ezután kiskanállal beleszaggatjuk a lobogva forró vízbe. Legalább 10 percig kell főzni, - egy galuskát szétvágva győződjünk meg

róla, megfőtt-e? Húsleveshez, zöldség-, zöldborsó-, karfiolleveshez laktató levesbetét. Grízgaluska (daragaluska) 10 dk búzadara, másik tálba 1 tojás fehérje, a sárgáját a fél tojáshéjjal a grízbe állítom. A fehérjét kemény habbá verem, belekeverem a sárgáját, majd lazán a grízt. Forrásban lévő levesbe kiskanállal hosszúkás galuskákat merünk. Lassan forraljuk, míg leszáll a leves aljara Sok leves kell, mert a galuska megissza, illetve ha szorosan vannak a galuskák, kemény marad a közepük. Gyúrt tészta Hozzávalók: 100 g liszt, 1 db tojás, só Ezeknek az anyagoknak a többszörösét is vehetjük, mert a felvágott és kellően kiszárított tészta szellős helyen hosszú ideig tárolható. Elkészítése: A lisztet edénybe vagy a gyúrótábla közepére halmozzuk, közepébe fészket képezünk, és ebbe ütjük az alaposan megmosott tojásokat. Ezután a tojást a liszttel folyamatosan összedolgozzuk és folyamatos gyúrással

egyneművé, dolgozzuk, cipóvá formázzuk. Tetejét vékonyan megkenjük zsírral és letakarva 15-20 percig, pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán egyenletes vastagságúra (finom metéltnek vékonyabbra, egyéb tésztákhoz, kocka, széles metélt stb. vastagabbra) kinyújtjuk, a deszkán szikkasztjuk és a szükséges formára daraboljuk. A gyúrt tésztákat mindig külön főzzük ki, és jól öblítsük le. Általában híg levesek (húslevesek) betétjeként adjuk. Kapros daragaluska (12 adag) 3 tojást habosra felverünk, megsózzuk, belekeverünk 1 csokor aprított kaprot, kb. 9 evőkanál búzadarát, késhegynyi sütőport, 3 evőkanál olajat és 1 teáskanál sót. Addig keverjük, míg minden tojást felvesz, majd fél órát pihentetjük, és azután belekeverünk 1 evőkanál lisztet. A tésztából teáskanállal galuskákat szaggatunk a fövő vízbe. Az edényt lefedjük, és kis lángon kifőzzük a galuskát. Erő-, csont- és húslevesbe való betét

Kelkáposzta-soberlin Hozzávalók: 4 dkg margarin, 2 tojás, 1 zsemle, tej az áztatáshoz, 8 dkg füstölt hús, 1 ek olaj, 1 kis fej hagyma, 1 cs. petrezselyem, 10 dkg kelkáposzta, 6 dkg liszt, só, bors. 4 A zsemlét a tejbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk és átpasszírozzuk. A hagymát finomra vágjuk, és egy ek. olajban aranysárgára pirítjuk Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt húst, a finomra vágott kelkáposztát és a szinten finomra vágott petrezselymet is. Mindezt együtt megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. 4 dkg vajat a tojássárgájával jól kikeverjük, hozzáadjuk a zsemlét és összekeverjük a kelkáposztával. A 2 tojásfehérjéből habot verünk és a liszttel együtt óvatosan a masszához keverjük. Sóval, borssal ízesítjük és egy kizsírozott és lisztezett szögletes tepsibe, öntjük. 200 fokos sütőben 15 percig sütjük Rombusz alakura vágjuk /vagy formákat szúrunk ki belőle / és forró húslevesben tálaljuk. MÁJGALUSKA

Elkeverünk maradék darált májat 1 tojással, 1-1 evőkanál liszttel, búzadarával és zsemlemorzsával. Megsózzuk, őrölt borssal, majoránnával ízesítve esetleg 1 evőkanál vízzel lágyítjuk. Forró, sós vízbe kanalanként szaggatva a masszát, kifőzzük Csak a tányérban merjük rá a levest. Májgaluska (12 adag) Hozzávalók: 20 dkg májpástétom (bármelyik fajta), 3 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál majoránna, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 evőkanál olaj, 4-5 evőkanál liszt, 0,5 dl tej. Elkészítés: A májpástétomot nagyon apróra vágjuk (villával szétnyomjuk). A tojást a tejjel habosra verjük, sózzuk, belekeverjük a majoránnát, borsot, hozzáadjuk a májpépet. Jól elkeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy szokott sűrűségű galuskatésztát kapjunk. Végül elkeverjük az olajjal és a fövő levesbe szaggatjuk. Májgaluska vagy gombóc Hozzávalók: 150 g sertés vagy borjúmáj 30 g zsír, 1 db tojás, 20 g vöröshagyma

1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 db zsemle, 20 g liszt, só, őrölt bors, majoránna Elkészítése: A májat finom lyukú tárcsán ledaráljuk, vagy késsel szétkaparjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kicsavarjuk. A zöldpetrezselymet és a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk A vöröshagymát a felolvasztott zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét. Keverőtálba tesszük a májat, a kicsavart zsemlét, a tojást, fűszerezzük sóval, őrölt borssal, majoránnával, hozzáadjuk a vöröshagymát, és az egészet összekeverjük, majd fél órán átpihentetjük. Sós vizet forralunk, elvégezzük a próbafőzést, ha szükséges, kevés lisztet keverünk az anyagokhoz. Ha a próbafőzés sikeres, gombócot vagy galuskát formázunk és nem túl erős forralás mellett, kifőzzük. Főzőlevében tartjuk melegen. Májgombóc Hozzávalók: 1 evőkanál zsír, kis vöröshagyma, 10 dkg marhamáj, 1 kifli, tej, só,

bors, majoránna, 1 tojás, zsemlemorzsa 5 A hagymát megfonnyasztjuk. A májat elkaparjuk, és összekeverjük a tejben megáztatott, majd kinyomott kiflivel. Hozzáadjuk a hagymát, a tojást, a fűszereket és annyi zsemlemorzsát, hogy lágy galuska sűrűségű legyen. Kicsit állni hagyjuk, majd lassan fövő levesben kifőzzük (Használhatunk konzerv májkrémet is. Ekkor a tejbe áztatott kiflit hagyjuk el, a zsemlemorzsa mennyiségét, pedig növeljük.) Májgombóc Egy tányérban 2-3 dkg zsírt habosra keverünk 2 egész tojással és beleteszünk 10 dkg szitán áttört nyers májat, csipetnyi finomra vágott petrezselyemzöldjét, kicsi párolt hagymát és annyi zsemlemorzsát, hogy összeálljon, és gombócokat formálunk belőle. Egy kis gombócot belefőzünk a levesbe, s ha nem megy szét, úgy befőzzük a többit, gombócot is. Ha szétmegy, még adunk hozzá egy kis zsemlemorzsát. Májgombóc 15 dkg májat (nemcsak disznó, hanem borjú- vagy baromfimáj is

alkalmas erre a célra) apróra vágunk, és szitán áttörjük. Kevés reszelt hagymát és petrezselyemzöldjét zsíron megpárolunk, 0,5-1 - tejbe áztatott - zsemlét is áttörünk s mindezt jól összekeverve, hozzáadunk még 1 tojást, kevés szitált zsemlemorzsát, sót, törött borsot. Kis gombócokat formálunk belőle, s forró levesben kifőzzük. Parmezángaluska Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, 2 tojás, só, bors, szerecsendió, 14 dkg liszt, 7 dkg reszelt parmezán sajt. A vajat egy csipetnyi sóval habosra keverjük, belekeverjük a tojássárgákat, szerecsendióval ízesítjük, és ismét habosra keverjük. A tojásfehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és a liszttel meg a sajttal együtt a sárgájához keverjük. Ebből a masszából két kávéskanállal galuskákat szaggatunk a gyöngyözve forró levesbe, és 10-12 percig kis lángon főzzük lefedés nélkül. Pirított zsemlekocka 1 zsemlét aprítsunk fel kb. 1 cm

széles kockákra, és 2 evőkanál olajon állandóan kevergetve, lángterelő felett pirítsuk világospirosra. Ha teflon bevonatú edényben pirítjuk, nagymértékben csökkenthetjük a leégés veszélyét. Levesbe adagolva, frissen tálaljuk Ügyeljünk arra, hogy a zsemlekockát közvetlenül fogyasztás előtt tegyük a levesre, mert hamar elázik. Amennyiben nem várható az azonnali fogyasztás, akkor kis tányérokra adagolva tálaljuk a leves mellé. Szükség esetén fehér kenyeret is használhatunk, de a héját vágjuk le. Hízásra hajlamosak ne olajban, hanem grillsütőbe helyezve, szárazon süssék a zsemlekockát. Ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert hamar megég. Az egyenletes pirulás érdekében forgassuk át a kockákat Pirított zsemlekocka Két zsemlét előbb szeletekre, majd csíkokra, végül kis kockákra vágunk. Egy evőkanál zsírt megforrósítunk, és a zsemlekockákat beleforgatva, gyakran kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. A zsemlekockát

piríthatjuk zsiradék nélkül is - szárazon - a sütőben gyakori forgatás, keverés közben. 6 Rántott borsó Hozzávalók: 50 g liszt, 1 db tojás, 0,5 dl tej, só, olaj a sütéshez Elkészítése: A tojást felütjük, elkeverjük a tejjel és a lisztet fokozatosan hozzáadva csomómentesre, keverjük, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Az olajat serpenyőbe öntjük, felmelegítjük és a palacsintatésztát egy nagy lyukú tésztaszűrőn a forró olajba csurgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy az olajba csurgatott tészta meg ne égjen. Ha megsült, szalvétára szedjük, a felesleges olajt mintegy felitatjuk a szalvétával Húslevesbe vagy zöldség krémlevesbe adhatjuk betétként. Rántott borsó 1 tojásból, 1/2 dl tejből és lisztből sűrű palacsintatésztát keverünk, megsózzuk. Olajat forrósítunk és nagy lyukú tésztaszűrőn keresztül, 1-2 kanalanként belecsepegtetjük a tésztát az olajba. Szitakanállal kiszedjük és leitatjuk a fölösleges

olajat. Húslevesbe való. Rántott borsó Hozzávalók: egy tojás, 1 dl tej, 6 dkg liszt, só, zsír a kisütéshez. A tojást a tejjel, liszttel, sóval elkeverve palacsintatésztát készítünk. Nagy lyukú szűrőbe öntjük és megforrósított zsírba cseppentjük. A zsírban a borsó nagyságú palacsintatésztát megforgatjuk, és ha pirosra sült, leszűrjük. Tálaláskor tesszük a levesbe Reszelt tészta Hozzávalók: 1 tojás, 2 dl liszt, só Kemény tésztát gyúrunk, amit a reszelő nagy fokán reszelünk, egy lisztezett konyharuhára. Azonnal is használhatjuk, de lehet többet is készíteni, megszárítani. Minden levesbe kiváló. Rizsgombóc Hozzávalók: 7 dkg rizs, kávéskanál zsír, 1 dkg vaj, egy tojás meg egy tojássárgája, egy kanál liszt, kevés zöldpetrezselyem, só. A rizst a zsírban üvegesre forrósítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és fedő alatt puhára, pároljuk (ha van maradék párolt rizsünk, azt is

felhasználhatjuk). Egy tojást meg egy tojássárgáját összekeverjük a vajjal, a kihűlt rizzsel, ízesítjük vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, és a lisztes kézzel formált kis gombócokat a levesben néhány percig főzzük. Sajtgaluska Hozzávalók: 10 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojássárgája, 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt parmezán sajt, só, bors, szerecsendió, 2,5 dl húsleves. Tetejére reszelt sajt, vaj A vajat a darával, a tojással és a sárgával meg a sajttal, valamint a 7 fűszerekkel összekeverjük. A masszát jól lenyomkodjuk és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A levest felforrósítjuk, de nem forraljuk fel Két ek. segítségével galuskákat formázunk, és a levesbe tesszük 15-20 percig hagyjuk egész kis lángon, majd óvatosan kiemeljük, jól lecsepegtetjük és sűtőpapirral bélelt tepsire, tesszük, majd meghintjük reszelt sajttal. Vajdarabkákat teszünk rá és előmelegített 200 fokos sütőben, addig sütjük, míg a sajt

szép aranybarna színű lesz. Forró húslevesben tálaljuk. Sajtos cseppek Hozzávalók: 3 ek. liszt, 5 dkg reszelt parmezán ízű sajt, 1 tojás, só, reszelt szerecsendió. Az egész tojást villával felverjük, majd liszttel és a reszelt sajttal összekeverjük. Sóval, szerecsendióval fűszerezzük Nagy lyukú szűrőn keresztül a lobogva forró húslevesbe csurgatjuk. 5 percig főzzük, miközben néhányszor óvatosan megkeverjük. Somogyi galuska Úgy készül, akár a daragaluska, de fele darával, fele liszttel állítjuk össze. Sonkagombóc Hozzávalók: 5 dkg vaj, egy tojás meg egy tojássárgája, 7 dkg főtt, darált sonka, egy kanál zsemlemorzsa, egy kanál főtt, áttört burgonya, törött bors, só. A zsírt jól kikeverjük a tojással, beletesszük a darált sonkát, a burgonyát, egy kanál zsemlemorzsát, sóval, törött borssal ízesítjük, kis gombócokat formálunk belőle és a forró levesben 10-15 percig, főzzük. Sonka helyett bármilyen sült

húsmaradékot felhasználhatunk. Spenótmetélt Hozzávalók: 1,2 dl tej, 1 tojás, 1 tojássárgája, só, 6 dkg liszt, bors, szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg spenót. A tejből, a tojásokból, a lisztből, sóból sima palacsintatésztát keverünk. Belekeverjük a felengedett /vagy friss, főtt, darált /spenótot, amit ízesítünk a zúzott fokhagymával, szerecsendióval, borssal. A szokásos módon palacsintákat sütünk a spenótos tésztából, majd összetekerjük és vékony csíkokat vágunk belőle. Húsleveshez illik Tepertőgombóc Hozzávalók: 3 dkg apróra vágott tepertő, 2 tojás, 6 dkg morzsa, 3 dkg liszt, egy csokor apróra vágott petrezselyem, egy mokkáskanál majoránna és só. A hozzávalókat összedolgozzuk, a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk és a forró levesbe, főzzük őket. Zöldséglevesbe kitűnő 8 Töpörtyűs galuska 10 dkg őrölt töpörtyűhöz tégy egy tojást, sót, borsot és annyi morzsát, hogy

gombócokat formálhass belőle. Vizes kézzel formálj dió nagyságú gombócokat, és ugyancsak árva levesbe főzd bele. Tüdős táska (levesbetét) Hozzávalók A töltelékhez: 15 dkg bárány, vagy borjútüdő, 1 evőkanál olaj, 3 dkg finomra vágott hagyma, 1/4 csokor petrezselyem, 2 evőkanál tejföl, só, bors ízlés szerint, 1 db tojás A tésztához: 1 db tojás, 2 evőkanál víz, só, 10 dkg liszt A lisztből, tojásból a víz segítségével tésztát gyúrunk, amit sóval ízesítünk. A tüdőt sós vízben 5 percig főzzük, lehűtjük, ledaráljuk. Olajon a hagymát megpirítjuk, a darált tüdővel elkeverjük, és tovább pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Mikor megpuhul, hozzákeverjük a tejfölt, és a tojás sárgáját, majd levesszük a tűzről. A tésztát kinyújtjuk, és 4-5 cm-es kockákra vágjuk, majd lekenjük a töltelékből kimaradt tojásfehérjével. A megkent tésztalapok közepére mogyorónyinál kicsit nagyobb halmokat helyezünk a

töltelékből, a tészta sarkait felemelve a töltelék felett összenyomjuk, hogy a tészta összeragadjon. 1-2 órát, vagy éjszakát hagyjuk szikkadni Sós vízben kifőzzük, és húslevesben betétként fogyasztjuk. Vajgaluska 2 dg szobahőmérsékletű vajat keverjünk ki habosra. Adjunk hozzá 1 egész tojást, egy csipet sót, és dolgozzuk össze 2 evőkanál liszttel. A lágy tésztát berántás után kávéskanállal szaggassuk bele a forró levesbe. Lassan főzzük kb 10 percig, amíg megpuhul Ha a levest gyorsan puhuló zöldségekből készítjük, akkor a galuskát még a berántás előtt tegyük bele, hogy a zöldség ne főjön túl. Vajas galuska Hozzávalók: 15 dkg liszt, 5 dkg vaj, 1 tojás, só. A vajat a tojással elkeverjük, megsózzuk, és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskatészta keménységű legyen. Kiskanállal galuskákat szaggatunk belőle és a forró levesben, megfőzzük. Zsemlegombóc 5 dkg sós szalonnát apró kockákra vágunk és

kisütjük. Míg a szalonna sül, 1 zsemlét kis kockákra vágunk, és pirosra sütjük a zsírban. Tálban rendes nokedli-tésztát készítünk, belékavarjuk a tepertőt és a zsemlekockákat, jól eldolgozzuk benne, és kávéskanállal gombócokat formálunk belőle, s csontlevesbe befőzzünk. Vadas mellé is jó 9