Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:148

Feltöltve:2010. június 12.

Méret:30 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Burgonyaleves 25 dg mosott burgonyát hámozzunk meg, és újból megmosva vágjuk kb. 1,5 centiméteres kockákra. Utána szeleteljünk fel 5 dg előzőleg megtisztított sárgarépát, valamint 5 dg fehérrépát. Egy diónyi vöröshagymát aprítsunk fel, szórjunk rá egy csipet sót, negyed mokkáskanál köménymagot, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre. Tegyük hozzá előbb a zöldségeket, majd kicsit később a burgonyát, és ezzel is dinszteljük néhány percig. Utána keverjünk hozzá negyed mokkáskanál fűszerpaprikát, egy csipet őrölt borsot, és engedjük fel 1,3 liter vízzel. Egy kis csokor petrezselymet és egy szál zellerzőldet mossunk meg, csavarjuk fel, fehér cérnával kötözzük össze, majd 1 zöldpaprikával és 1 kisebb paradicsommal együtt dobjuk a levesbe. Adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük kb. 20 percig, amíg a fehérrépa megpuhul Télen hosszabb idő kell a zöldségek puhára főzéséhez,

ezért a burgonyát 5 perccel később helyezzük a főzővízbe. Ha kész, a paprikát, a paradicsomot, valamint a petrezselyemcsomót szedjük ki egy tányérra, és mielőtt kidobnánk, a levét kanállal nyomkodjuk bele a levesbe. Melegen, csipetkével tálaljuk Hűtőszekrényben tároljuk. A csipetkét mindig a tálalásnál tegyük a levesbe, mert ha előre belefőzzük, megduzzad és elázik. Télen a paprika és a paradicsom 1–2 evőkanál lecsóval vagy kevés paprikakrémmel és 1 evőkanál paradicsom ivólével is helyettesíthető. Ízesítőként szárított vagy mélyhűtött petrezselyem–, illetve zellerlevelet használhatunk, és a vízzel való felengedés előtt keverjük a burgonyához. A lecsót korrózióálló acél teatojásba töltsük, így a főzés végén könnyen eltávolíthatjuk a levesből. Ezt az ízekben gazdag ételt sokan Hamis gulyáslevesként ismerik. Ha a levesbe 20 dg leveleire szétszedett, majd megmosott, és ujjnyi széles szeletekre

vágott fehér káposztát is belefőzünk, akkor finom Káposztalevest kapunk. Ebben az esetben a sárga– és fehérrépát hagyjuk el belőle, és a burgonyát az előzőleg megdinsztelt és félig megfőtt káposztához adjuk. A fenti módon csicsókából is készíthetünk levest. Mivel a csicsóka hamarabb puhul, csak akkor tegyük a levesbe, amikor a répák már félig megfőttek. Burgonyaleves Személyenként 10-12 dkg füstölt húst darabokra vágunk, jól megmossuk és feltesszük főni. Mikor a hús majdnem megfőtt, apró darabokra vágott burgonyát teszünk bele. Mikor a burgonya és a hús is puha lesz, világos rántással berántjuk. Burgonyaleves Egy szál fehérrépát, 2 szál sárgarépát karikára vágtam, majd egy kevés olajon pirítgattam. Belenyomtam 3-4 gerezd fokhagymát, felöntöttem 1-1,5 l vízzel, bele tettem 2 db húsleveskockát, egy kis törött borsot, kb. 4 közepes burgonyát kockára vágva, és megfőztem. A végen tettem bele 2 pár

karikára vágott virslit, és apróra vágott petrezselymet és meg utána sóztam. A fokhagymától nagyon finom lett, és nem a megszokott, babérleveles, tejfölös krumplileves volt, hanem egy kicsit más. Burgonyaleves, berántva Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, margarin, liszt, só, pirospaprika, petrezselyem, zellerlevél, l dl tejföl. A kockára vágott burgonyát néhány zellerlevéllel megfőzzük. Eközben a margarinból és lisztből vékony rántást készítünk, amelyben a finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd pirospaprikával, zöldpetrezselyemmel elkeverjük, s kevés vízzel feleresztjük. 1 A rántást összevegyítjük a levessel, majd lassú tűzön felforraljuk. Tálaláskor tejföllel ízesítjük. Burgonyapüré leves Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 25 dkg levescsont, margarin, liszt, sót, l dl tejföl, l tojás A burgonyát és a levescsontot összefőzzük, majd a burgonyát áttörjük. A margarinból és a

lisztből világos rántást készítünk, amelyet feleresztünk, s állandó kevergetést közben hozzáadjuk a burgonyapürét. Forralás után hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, majd sóval ízesítjük. Pirított zsemlekockával tálaljuk Fehér burgonyaleves Hozzávalók: fél kg burgonya, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál liszt, 1 db babérlevél, 1 teáskanál só, néhány szál petrezselyem, vegeta. Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Odatesszük főni a babérlevéllel és sóval, kb 1 liter vízben. Eközben a joghurtot simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a Vegetát és az apróra vágott petrezselymet. Amikor a burgonya puhára főtt, hozzákeverjük a joghurtos lisztet és összefőzzük vele. Kapros burgonyaleves Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 2 pár debreceni, 50 dkg burgonya, 2 tojássárgája, egy marék kapor, késhegynyi pirospaprika, kevés törött bors, só. A szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk.

A pörcöt zsírjában hagyva beletesszük az ujjnyi darabokra vágott debrecenit, a kis kockára vágott burgonyát, meghintjük pirospaprikával és föleresztjük 1,5 l vízzel. Belehintjük a vágott kaprot, ízesítjük sóval, törött borssal, és addig főzzük, míg a burgonya teljesen meg nem puhul. Ekkor levesszük a tűzről 2 tojássárgáját simára keverünk egy-két kanál levessel, belekeverjük a többi levesbe. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor a tojás összefut. Aki szereti a savanykás ízt, néhány csepp ecettel vagy citrommal ízesítheti. Kolbászos burgonyaleves Ezt a tartalmas levest "feldobhatja", ha az alap lé egy részét sörrel helyettesíti és az előírtnál valamivel több köményt, használ. Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka apró kockákra vágva, 20 dkg csípős kolbász, vékony karikákra szeletelve, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek olaj, 3 dkg vaj 50 dkg savanyú káposzta átmosva, vagy fehér káposzta vékonyra

szeletelve 50 dkg burgonya meghámozva, kockákra vágva, 8 dl marhahús alap lé (vagy víz és 2 marhahúsleves kocka), 1-2 kávéskanál kömény (elhagyható), bors 1 újhagyma apróra vágva a díszítéshez Elkészítés: A felhevített olaj és vaj elegyén pirítsa aranysárgára az apróra vágott hagymát. Tegye hozzá a kockára vágott főtt sonkát és a vékonyra szeletelt kolbászt, és időnként megkeverve pirítsa 2 még 5 percig. Adja hozzá a káposztát, a burgonyát és az alaplét és tetszés szerint a köményt Fűszerezze borssal és forralja fel. Közepes lángon a levest főzze addig, amíg a burgonya puha nem lesz. A kész levest forrón, apróra vágott újhagymával díszítve, vastag szeletekre vágott köményes kenyérrel tálalja. Krumpligombócleves Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika 2-2 szál leveszöldség, zeller ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld 1 evőkanál zsiradék, 1 evőkanál pirospaprika,

só ízlés szerint Gombóchoz: 5-6 szem főtt krumpli, kb. 20 dkg liszt, 1 kávéskanál zsír 1 tojás, csipet só A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, szűrőlapáttal tálba kiszedjük. A levet bezöldségeljük. Míg fő, elkészítjük a gombócokat A forró krumplit a csipet sóval és a zsírral áttörjük, kissé hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet Inkább keményebb, mint túl lágy tésztát készítsünk. Lisztezett kézzel apró, cseresznyenagyságú gombócokat sodrunk, a levesbe főzzük, majd a hevített zsírba szórt pirospaprikával rásuhintunk. Magyaros burgonyaleves Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 3 erőleveskocka, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg házi tarhonya, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál fűszerpaprika, 2 dl tejföl, 1 db piros paprika, 2 dkg előhűtött vajastészta A megmosott, megtisztított burgonyát kisebb kockákra vágjuk. Erőlevesben feltesszük főni, ételízesítővel

meghintjük. Amikor a burgonya félig megpuhult, hozzáadjuk a tarhonyát, a kisebb kockára vágott paprikát, és az áttört fokhagymát. Tovább főzzük Amikor mindkettő megpuhult, világosbarna rántást készítünk, amelyet finomra vágott vöröshagymával, vágott petrezselyemmel és fűszerpaprikával ízesítünk. Berántjuk a levest, kiforraljuk, simára kevert tejföllel dúsítjuk. A vajastésztát vékonyra kinyújtjuk, a csésze szájánál kicsit nagyobb köröket szaggatunk belőle, és betakarjuk vele a csészéket, megkenjük felvert tojással, majd forró sütőben aranysárgára sütjük. Nápolyi burgonyaleves Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 20 dkg levestészta (apró masnitésztát vettem a barillatol), 5 dkg baconszalonna, fél fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1-2 darab zellerszar, petrezselyemzöld, 3 ek. olaj, 2-3 érett paradicsom, hús, vagy csontleves (2 db leveskockát használtam), reszelt parmezán sajt, só, bors A szalonnát, a

hagymát, a zellert, a sárgarépát, a petrezselymet finomra vágjuk és az egészet olajon, lassú tűzön pároljuk. Beletesszük a vékonyra szeletelt burgonyát és a lehámozott áttört paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön fél órát pároljuk. Ezután másfél liter húslével felengedjük, amikor forr, beleszórjuk a tésztát, és puhára főzzük. Tálalás előtt néhány percig pihentetjük Reszelt sajtot tálalunk mellé. Finom száraz fehérbor illik, hozzá 3 Paraszt krumplileves Közepes fej vöröshagymát apróra metélünk. Diónyi zsíron kevés liszttel rózsaszínrántást készítünk. Késhegynyi piros paprikát teszünk hozzá, felhígítjuk, hogy ne legyen csomós Apróra vagdalt krumplit adunk bele. Hosszúkásra vágott sárgarépát, gyökeret, levél kelkáposztát, darabka karalábét vetünk közé. Ízesíthetjük még zellerlevéllel, zöld petrezselyemmel; nyáron egy szem paradicsom, egy szem zöldpaprika sem árt meg neki.

Föleresztjük annyi vízzel, hogy jó sűrűségű maradjon. Mikor a sárgarépa megfő benne, tálalhatjuk. Tárkonyos krumplileves Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 2 sárgarépa, 20 dkg paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, 1 zellerlevél, 1 mokkáskanál tárkony, 1 teáskanál ételízesítő, 2 evőkanál olaj, tejföl, 3 dkg liszt, pirospaprika, só A burgonyát kockára, a répát karikára vágjuk, és 1 liter sós vízben főzzük. Amikor félig megpuhult, beletesszük a csíkokra vágott paprikát, a darabolt paradicsomot, a tárkonyt és a zellert. A hagymát az olajon megpirítjuk, megszórjuk liszttel, és tovább pirítjuk Levéve a tűzről beleszórjuk a pirospaprikát, felengedjük fél liter vízzel, és a leveshez öntjük. Beletesszük az ételízesítőt, készre főzzük. Tálaláskor tejfölt teszünk bele, és megszórjuk petrezselyemmel. Tavaszi burgonyagombóc-leves Hozzávalók: 3 db közepes burgonya, 10 dkg friss vagy fél

csomag mirelit zöldborsó, fél doboz konzerv kukorica vagy fél csomag mirelit kukorica, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, fél csokor petrezselyem, 2 evőkanál liszt, 1 db tojás, csipetnyi őrölt bors, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj, fél pohár tejföl, vegeta. Elkészítése: A gombóchoz a burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. Liszttel összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a borsot és egy kevés sót. Félretesszük A leveshez megtisztítjuk, felaprítjuk a zöldséget és az olajon, kicsit megpároljuk. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, és beletéve az ízesítőket, háromnegyed puhaságúra főzzük (A borsót és a kukoricát később tegyük a levesbe) Ekkor vizes kézzel apró gombócokat formálunk a burgonyamasszából és a fövő levesbe, tesszük. Amikor a gombócok feljönnek a leves felszínére, az étel elkészült. Tejföllel tálaljuk 4