Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 3 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:127

Feltöltve:2010. május 30.

Méret:27 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Rizses saláták Bohó rizssaláta Hideg, váltott vízben, kezünkkel gyúrva, átmosunk 20 deka rizst, majd másfélszer annyi vízzel öntjük le, mint amennyi a rizs térfogata. Megsózzuk, és fedő alatt, nagyon lassú tűzön puhára pároljuk. Langyosra hűtjük Majd közékeverünk - levével együtt - egy doboznyi szardíniát, egy nagy csokor petrezselyemzöldet, két-három kicsumázott. Vékony laskára vágott zöldpaprikát, 6 darab nagy kockára vágott paradicsomot, és csipet törött borssal meg ízlés szerint citromlével ízesítjük. Jégbe hűtve, önálló vacsoraételnek tálaljuk. Currys rizssaláta Hozzávalók: 2 dkg főtt rizs, 2 dkg főtt borsó (vagy felengedett fagyasztott borsó), 1 zeller szeletekre vágva, 2 evőkanál apróra vágott zöldhagyma, 1 zöldpaprika apróra vágva, 1 kisebb sárgarépa szeletekre vágva, 1,5 dl házi készítésű majonéz, 1 teáskanál currypor (vagy ízlés szerinti) A házi készítésű majonézhez: 1 tojás, 2

evőkanál citromlé, 2,5 dl olívaolaj 1 teáskanál mustár (ízlés szerint), csipetnyi porított tengeri moszat (ízlés szerint), csipetnyi tengeri só (ízlés szerint) Először a majonézt készítse el: A tojást a robotgép alacsony fokozatán verje fel, ezután adja hozzá a citromlevet és a fűszereket ízlés szerint. Folyamatos keverés mellett lassan csepegtesse bele az olajat, majd keverje simára. Kb 4 dl lesz belőle, hűtőszekrényben 2-3 napig eláll A hozzávalókat jól keverje össze, majd hagyja állni néhány percig, hogy az ízek összeérjenek. A húslevesben főtt rizs különleges ízt ad a salátának. A zöldségeket kissé meg is főzheti, csicsókát, sulyomot (vízigesztenyét), paradicsomot vagy cukkínit is adhat hozzá. Currys rizssaláta ínyenceknek Hozzávalók: 25 dkg főtt rizs, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg sonka, 10 dkg kígyóuborka, 15 dkg banán, 10 dkg zöldpaprika, 1 csomó zöldpetrezselyem, 15 dkg majonéz, 1 dl almaecet, őrölt

fehér bors, currypor, só A megtisztított és megmosott rizst gyengén sózott bő vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, folyóvízzel átöblítjük és kihűtjük. A póréhagymát a zöld szárrészével együtt hajszálvékony szeletekre vágjuk. A sonkát ízlésesen szép vékony metéltre szeljük. A kígyóuborkát zöld héjával együtt vékony karikákra vágjuk, hasonlóan szeleteljük a banánt és a nem erős zöldpaprikát is. Az így előkészített anyagokat egy tálba tesszük, gazdagon megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, őrölt fehér borssal, curryporral fűszerezzük, majd meglocsoljuk almaecettel. Letakarva néhány órán átállni hagyjuk a hűtőszekrényben, majd összekeverjük a hideg rizzsel és a majonézzel. Jól lehűtve üvegtálkákra tálaljuk, egy-egy banánkarikával díszítjük. Gyors rizssaláta Az ún. gyorsfövő rizsből egy tasakkal az előírásnak megfelelően megfőzünk, majd tálra öntjük. Elkeverjük egy

doboznyi levétől leszűrt, felszeletelt kínai gombával egy fél kilós, szintén a levétől leszűrt konzerv fehér babbal, meg egy fél kilós, zöld színű, levétől leszűrt, 1 vágott konzerv zöldbabbal. Levesizesítő porral, csipetnyi kakukkfűvel, bazsalikommal, egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel fűszerezzük, és 1-2 evőkanálnyi borecettel, olajjal ízesítjük. Jól behűtve kínáljuk Hagymás rizssaláta Hozzávalók: 1 zacskó gyorsrizs, 2 csokor zöldhagyma, 2 dl tejföl, 1 dl majonézt 2 csokor friss kapor, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleves kocka, 1 mokkáskanál tört bors, ízlés szerint almaecet, vagy citromlé édesítő, só A rizst az előírás szerint meg kell főzni, de előzőleg a húsleves kockát beletenni. Amíg a rizs fő a hagymát felkarikázni és kissé megsózni A majonézt és a tejfölt simára keverni, majd citromlével törött fehér borssal és csipet cukorral vagy édesítővel ízesíteni. Belekeverni az egyik csokor

apróra vágott kaprot és a hagymát, a megtisztított zúzott fokhagymát Ezután a főtt rizst belekanalazni, jól összekeverni, letakarva behűteni. Tálalás előtt a megmaradt kaporral megszórni Kukoricás rizssaláta 1 zacskó gyors rizs, 25 dkg morzsolt kukorica konzerv, 5 dkg mazsola, 1 csokor zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 2 csokor friss kapor, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint citromlé (vagy almaecet), só, porcukor. A rizst a zacskón lévő előírás szerint megfőzöm, de a főzővízbe előzőleg beleteszem a húsleveskockát is. (Természetesen kevesebb sóval készítem, mert a húsleveskocka is sós.) Amíg a rizs fő, elkészítem a mártást: a majonézt és a tejfölt simára keverem, majd citromlével, borssal és csipetnyi porcukorral ízesítem. Belekeverem az egyik csokor megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott kaprot, valamint a megtisztított és szétzúzott fokhagymát. Ezután

a főtt rizst beleöntöm A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és kevés, forrásban lévő vízbe szórom. Egy percnyi forralás után a lángról lehúzva befedem, és további 10 percig hagyom puhulni, majd leszűröm és hozzáadom a salátához. Ugyancsak belekeverem a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát, valamint a leszűrt kukoricát. Az egészet jól összekeverem és befedve, a hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül. Tálalás előtt meghintem a megmaradt kaporral. Nyári rizssaláta Váltott hideg vízben addig mosunk 15 deka rizst, amíg a leöntött víz már nem opálos. Ekkor a rizst három deka vajon 1-2 percig sütjük, majd kétszer annyi vízzel öntjük le, mint a rizs térfogata. Megsózzuk, és fedő alatt, kis lángon 2-3 percig főzzük, majd anélkül, hogy a fedőt levennénk róla, a lángot eloltjuk alatta, és a rizses edényt több réteg konyharuhával letakarjuk. 2-3 óráig így állni hagyjuk, ez alatt a rizs

megpuhul. Utána a fedőt levesszük, és a rizst egy kevés ecetes-cukros páclével meglocsoljuk, egy nagy csokor összevagdalt petrezselyemmel, 3-4, kockákra vágott paradicsommal, három cső kicsumázott, szintén kockákra vágott zöldpaprikával és 20 deka laskára vágott főtt, füstölt hússal, meg két, kockákra vágott kemény tojással keverjük össze. Tehetünk bele még kockákra vágott sajtot is, vagy füstölt sonka helyett egy doboz alaposan lecsepegtetett, darabokra vágott szardíniát. Készíthetjük kagylóval is, akkor tegyünk bele olajbogyót ízesítésül. Legalább fél napra jégbe hűtjük, hogy az ízek összeérjenek 2 Pikáns rizssaláta Hozzávalók: 1 csésze rizs, fél ananászkonzerv, fél kígyóuborka, fél csomag mazsola, 10 dkg füstölt sajt, fél csokor snidling vagy újhagyma zöldje, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry. Elkészítése: A rizst puhára főzzük, a curryvel és a sóval, majd hozzáadjuk a mazsolát, és

hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A kígyóuborkát héjával együtt felkockázzuk, az ananászt csíkokra szeleteljük. Összekeverjük a rizzsel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Az apróra vágott snidlinggel vagy újhagymával díszítjük. Rizssaláta Hozzávalók: 15 dkg rizs, 20 dkg párizsi vagy sonka, 1 paradicsompaprika, 1 zöldpaprika, 2 kemény tojás, 2 paradicsom, 2 ek. ecet, só, bors, csipet cukor. A megfőtt, kihűlt rizst összekeverjük a kockára vágott párizsival, paprikákkal, tojással és paradicsommal. Ecetes, fűszerezett salátalével leöntjük, és hűtőszekrénybe tesszük. Rizssaláta mindenkorra Hozzávalók: 5 dkg rizs, egy zöldpaprika, fejes saláta, retek, néhány levél kínai kel, olívaolaj, só, bors, citromlé és petrezselyemzöld. A gyengén sós vízben főtt rizst hűtsük le, majd az apróra vágott zöldséggel keverjük össze. Citromléből, olajból készítsünk öntetet, fűszerezzük, majd locsoljuk a rizses keverékre.

Színes rizssaláta Hozzávalók: 1 zacskó előfőzött rizs, 2,4 dl majonéz, salátaolaj, 1 kisebb uborka, 2 zsenge sárgarépa, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyemzöld, bazsalikom, só, őrlőt fehérbors A rizst készre főzzük, összekeverjük egy kevés salátaolajjal, és hagyjuk kiülni. Salátástálba tesszük a tökgyalun lereszelt sárgarépát, az apróra vágott uborkát, a szeletelt paradicsomot, s megszórjuk a snidling, a petrezselyemzöld és a bazsalikom finomra vágott keverékével. Hideg és meleg sültekhez egyaránt tálalhatjuk, de önmagában is kitűnő. 3