Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 16 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:159

Feltöltve:2010. május 30.

Méret:75 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Hús saláták Angol csirkesaláta Önálló hideg fogásnak is alkalmas, tartalmas majonézes saláta. Hozzávalók: két csirkemell, 1 db fejes saláta, 1 dl tejszín, egy kisebb torma, 1 evőkanál paradicsompüré, fél narancs leve, 3 cl konyak, 1 db tojásból készített majonéz, 4 db kemény tojás, só, fehérbors, a díszítéshez paradicsom- és narancsszeletek A csirkemelleket sós vízben (vagy húslevesben) puhára főzzük, bőrét leszedjük, kicsontozzuk, apróra vágjuk. A majonézt elkeverjük a lereszelt tormával, a paradicsompürével, a konyakkal és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A salátát megtisztítjuk, a leveleket tálra rendezzük, ráhalmozzuk a kihűlt húst, leöntjük a majonézzel. Elrendezzük rajta a felkarikázott tojást, végül paradicsom- és narancsszeletekkel díszítjük. Csirkés zöldségsaláta Hozzávalók: 1 sült csirke, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál szezámolaj 2 evőkanál étolaj, 1/4 teáskanál szójaszósz, 1

evőkanál reszelt vöröshagyma 1/4 teáskanál szárított kapor, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál feketebors 20 dkg rózsáira szedett karfiol, 10 dkg uborka, 2 zellergyökér, 1 cikória (10 dkg), 2 paradicsom, 8 olívabogyó a díszítéshez A csirkét feldaraboljuk, a bőrét lehúzzuk. A húst lebontjuk a csontról, és kis kockákra vágjuk. Az ecetet, az olajat és a fűszereket összekeverjük és ízesítjük A húst ebbe a páclébe tesszük, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A karfiolt sós vízben megfőzzük, hideg vízben leöblítjük, megszárítjuk. Az uborkát héj és mag nélkül centiméteres darabokra szeljük. A zellert és a cikóriát vékony félkör alakú szeletekre vágjuk fel. A zöldséget a marinírozott csirkéhez adjuk, ízesítjük, paradicsomszeletekkel és olívabogyóval díszítjük. Lehetőleg azonnal tálaljuk. Vajas pirítóst vagy fűszeres majonézt ajánlunk hozzá. CSIRKESALÁTA (4 személyre) Csirkemell 25 dkg, Paradicsom 20

dkg, Uborka 20 dkg, Kukorica 20 dkg, Zöldbab 20 dkg, Tejföl (12 %) 2 pohár, Mustár 2 evőkanál, Olaj 2 evőkanál, Petrezselyemzöld 1 csomó, Fokhagyma, bazsalikom, borsikafű, só, tej az áztatáshoz Elkészítése: A megtisztított csirkemellet kicsontozzuk, az így kapott szeleteket befűszerezzük és besózzuk, majd tejben kb. 1 óráig, áztatjuk Közben a mirelit zöldbabot és a kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük. A megtisztított paradicsomot cikkekre, az uborkát pedig kb. 2 cm hosszú hasábokra vágjuk. A csirkemell szeleteket kivesszük a tejből és 2-3 cm hosszú csíkokra vágjuk, majd egy olajjal kikent edényben (teflonbevonatú lábas) átpirítjuk és kevés vizet aláöntve, megpároljuk. Ha a csirkemell megpuhult, hagyjuk kihűlni, mialatt elkészítjük a mártást. A sovány tejfölt kikeverjük a mustárral, a zúzott fokhagymával, 1 borsikafűvel. A kihűlt húscsíkokat összekeverjük a zöldségekkel, ízesítjük az apróra vágott

petrezselyemzölddel, végül a mártást ráöntjük és 1-2 óráig hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjen. Csirkesaláta Hozzávalók: 1 fél sült vagy főtt csirke, 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 2 alma, fél tubus majonéz, fél citrom leve, só, bors, petrezselyemzöld. A rizst a mazsolával együtt sós vízben megfőzzük. Ha a rizs kihűlt, összekeverjük a csíkokra vágott hússal, almával. Végül hozzákeverjük a majonézt, citrom levet, finomra vágott petrezselymet, sót és borsot. CSIRKESALÁTA, I. Hozzávalók: Levesben főtt fél csirke, 25-30 dkg főtt vegyes zöldség, 3 alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl majonéz, 2 dl kefir, ízlés szerint só és törött fehér bors. A majonézt elkeverem a kefirrel, a sóval, a borssal és a megtisztított, lereszelt vöröshagymával. Az almát meghámozom, kicsumázom, és kis kockákra vágva azonnal a majonézes mártásba keverem. Ezután hozzáteszem a kicsontozott és

nagyon vékony csíkokra vágott főtt csirkehúst, az almareszelőn lereszelt uborkát és a vékony karikákra vágott zöldséget. Jól átforgatom és letakarva hűtőszekrényben néhány órán át, érlelem. Pirított kenyér- vagy zsemle szeletkékkel kínálom. CSIRKESALÁTA, II. Hozzávalók: Fél sült csirke, 1 zacskó gyorsrizs, fél doboz ananászbefőtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 teáskanál mustár, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg. A gyorsrizst az előírásnak megfelelően elkészítem, majd leszűröm és hűlni hagyom. Közben a sült csirkét kicsontozom, és metéltre vágom Az ananászbefőttet apró kockákra vágom. A zöldhagymát zöldjével együtt vékonyra karikázom A majonézt elkeverem a tejföllel, kevés sóval, borssal, szegfűszeggel, ízesítem a mustárral és hozzáadok 1/2 dl ananászlevet, majd hozzákeverem a már teljesen kihűlt rizst, az ananászt, a csirkehúst és a

zöldhagymát. Jól átforgatom és lefedve néhány órán keresztül a hűtőszekrényben, érlelem. CSIRKESALÁTA, III. Hozzávalók: Fél sült csirke, 30 dkg kemény, apró paradicsom, 2 nagy kovászos uborka, 1 nagy csokor kapor, 3 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só és csipetnyi cukor. A sült csirkét kicsontozom és a zöldségekkel együtt apró kockákra, vágom. A tejfölbe keverem az olajat, a nagyon finomra vágott kaprot, az összes fűszert, kevés cukrot, majd a többi hozzávalóval is elkeverem. Fogyasztásig hűtőszekrényben érlelem. 2 CSIRKESALÁTA, IV. Hozzávalók: Fél sült csirke, 15 dkg juhsajt, 2 keményre főzött tojás, 1 fiola kapribogyó (ha van, 1 evőkanál kimagozott olajbogyó, de ez el is hagyható), ízlés szerint kevés bor- vagy gyümölcsecet, cukor, só, törött fekete bors, 1 evőkanál olaj, kevés mustár,

1 nagy fej vöröshagyma. Az ecetből, olajból sóval, cukorral, mustárral, borssal mártást keverek, majd hozzáteszem a kapribogyó levét is. Ezután belekeverem a megtisztított és lereszelt vöröshagymát, és befedve hűtőszekrénybe teszem. A juhsajtot apróra vágom, a tojást lereszelem, a csirkét kicsontozom, és metéltre vagdalom. Hozzáteszem az apróra vágott kapribogyót, és a hideg mártást rálocsolom. Jól átforgatom, és tálalásig a hűtőbe visszateszem. Akkor jó, ha legalább két órán keresztül hűlt. CSIRKESALÁTA, V. Hozzávalók: Fél főtt csirke, 1 doboz morzsolt csemege kukoricakonzerv, 2 dl majonéz, 1 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint mustár, só, őrölt fehér bors, csipetnyi cukor, 2 evőkanál zselatinpor. A megmosott, leszárazott mazsolát előző este a rumba, beáztatom. Másnap összekeverem a leszűrt kukoricakonzervvel, a kicsontozott

és laskára vágott főtt csirkével, a megtisztított, nagyon apróra vágott és megsózott vöröshagymával. A majonézbe keverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet, a mustárt, a sót, a borsot, a cukrot és a tejfölt. Kis lábosba szórom a zselatinport, ráöntöm a tejszínt és kis lángon, állandó keverés közben addig melegítem, amíg a zselatin teljesen elolvad. Ezután átszűröm, hozzákeverem a majonézes mártáshoz, majd az egészet a saláta többi részével összekeverem. Jól átforgatom és vagy egy díszes formába, pl őzgerincbe, vagy több apró formába töltöm. Letakarva, hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztem, és tálalás előtt a forma alját egy pillanatra forró vízbe mártom, ezután és az ételt salátalevéllel bélelt tálra borítom. Szépen szeletelhető, finom saláta, amelyhez még külön is szoktam tartármártást és pirított kenyér szeletkéket kínálni. Csirkesaláta földieperrel Hozzávalók: 3

csirkemell filézve, bors, só, margarin, l5 dkg földieper, l ek. citromlé, l dl tejszín, l ek ketchup, l ek tejföl, 2 avocado, endiviasaláta, 2 ek mandula. A csirkemellfilét vágjuk fel vékony szeletekre, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk meg, s hagyjuk kihűlni. Mosás után a földiepret szárogassuk meg, s daraboljuk fel, keverjük el cukorral és citromlével. A tejszínhabot verjük fel félkeményre, s adjuk hozzá a ketchupot és a tejfölt, majd sóval, borssal ízesítsük. Az avocádókat felezzük el, magozzuk ki, a húsát vágjuk hasábokra. Ezután a hús -, eper -és avocádószeleteket keverjük össze, s helyezzük a tányérra a salátaleveleken. Öntsük rá a szószt, végül hintsük meg mandulával. 3 Debreceni saláta Hozzávalók: 15 dkg debreceni vagy gyulai kolbász, 30 dkg párizsi, 30 dkg burgonya, egy kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál ecetes torma, 15 dkg konzerv zöldborsó, só, 2 dl tartármártás. A héjában főtt, megtisztított

burgonyát vékony karikára vágjuk, ugyancsak karikára vágjuk a kolbászt, kis kockákra a párizsit, majd keverőtálban elvegyítjük a reszelt vöröshagymával, ecetes tormával, a konzerv zöldborsóval (ezt előtte gondosan leszűrjük!), a tartármártással. Egy-egy szelet kolbásszal díszítve tálaljuk. Dermesztett szárnyas saláta Hozzávalók: 30 dkg kész franciasaláta, 2 evőkanál zselatinpor, 40-50 dkg sült csirkecomb, 1 csokor petrezselyem A sült csirkecombok bőrét lehúzzuk, a csontot eltávolítjuk, a húst, pedig csíkokra vágjuk és a kész franciasalátával, összekeverjük. Hozzáadjuk a fölaprított petrezselymet és a kevés vízben feloldott és meglangyosított zselatint. Fóliával kibélelt őzgerincformába simítjuk a szárnyas salátát és legalább fél napra hűtőbe, tesszük. A formából kiborítva, fölszeletelve adjuk asztalra. Dresszinges csirkesaláta Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemell filé, só, őrölt zöldbors, 2 gerezd

fokhagyma 5 dkg vaj, 1 nagy fej jégsaláta, 2 szem paradicsom, 1 fej lilahagyma, 1 zöld színű kaliforniai paprika, 1 dl olíva olaj, 10 db fekete olajbogyó, 2 szál friss bazsalikom, petrezselyem levél Dresszing: 1 citrom leve, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 1 csomag friss kapor Elkészítés: A csirkemell filét fűszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihűlés után vágja kis kockákra Cukor, só, citromlé keverékéből készítsen dresszinget, ízesítése aprított friss kaporral, majd rövid időre tegye a hűtőbe. A jégsalátát tépkedje kis darabokra, a paradicsomot vágja kis kockára, a lilahagymát vékony karikára, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Rendezze egy mély salátás tálra és öntse le az előkészített dresszinggel. Locsolja meg olíva olajjal, és óvatosan keverje össze, majd szórja rá a csirkemell kockákat. Tetejére díszítésnek kerülhet néhány olajbogyó, apróra

vágott bazsalikom és petrezselyem levél. Jól behűtve kínálja Fűszeres fejsajt (disznósajt-) saláta 1 kis fej hagymát, 1 db kisebb ecetes uborkát, 1 kis csomó zöldpetrezselymet és néhány tárkonylevelet vágódeszkán apróra vágunk és porcelán, vagy zománcozott keverőtálba teszünk. Adunk hozzá 1 dl finom étolajat, 1/2 dl erős ecetet (a tárkonyecet kitűnő ízt ad), megsózzuk, borsozzuk, ízlés szerint egy kávéskanálnyi mustárt teszünk hozzá, és jól összekeverjük. Közben kisebb cikkekre összevágunk 50 dkg fejsajtot, belekeverjük a fűszeres salátaecetbe, és hűtőszekrénybe helyezzük el, hogy az ízek jól átjárják. Ha a salátaecet kissé sűrű lenne, egy kevés citromlével, vagy ecetes 4 uborkalevével hígítjuk fel. Szokás cikkekre vágott, keményre fôtt tojással keverni, szaporítani akkor a kemény tojást lehűtjük, és feldarabolva belekeverjük a kész fejsalátába. Ehhez a mennyiséghez 2-3 db kemény tojás

elég. Flamenco saláta Hozzávalók: 2 db fejes saláta, 10 dkg mirelit zöldbab, 2o dkg paradicsom, 10 dkg uborka, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg gépsonka, 10 dkg trappista sajt, l cs. snidling, olaj, só, bors, citromlé, mustár, petrezselyemzöld, borecet. A salátákat jól megmossuk, majd szélesebb metéltre vágjuk. A mirelit zöldbabot leforrázzuk, a paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát metéltre vágjuk. A gépsonkát és a trappista sajtot szintén felcsíkozzuk. Egy keverőtálban a borecethez olajat keverünk, hozzáadjuk a mustárt, sót, borsot, vágott petrezselymet, kevés citromlevet, ha nagyon pikáns lenne, egy kevés vízzel hígítjuk az öntetet. Az előkészített zöldségeket az öntettel meglocsoljuk, majd lazán összekeverjük, hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor tányéron behozzuk a salátát, a tetejére, metéltre vágott sonkát és sajtot teszünk, tetszés szerint díszíthetjük. Ezersziget

csirkesaláta Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkemell + 2 csirkecomb, 4 evőkanál olaj 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 40 dkg fagyaszott, morzsolt kukorica, 6 kemény paradicsom, 2-3 nagy, piros húsú paprika, 1 kígyóuborka, 4 ág szárzeller Az öntethez: 2 szép szál újhagyma, néhány szem kapribogyó, 1 ecetes uborka 5 evőkanál majonéz, 5 evőkanál tejföl, 1 evőkanál ketchup, fél dl tejszín 1-1 csipetnyi só, őrölt fekete bors, 1 kiskanál citromlé, porcukor és kevés mustár A húst tisztítsa meg és vágja fél kisujjnyi falatokra, majd a forró olajban kevergetve 810 percig süsse, közben sózza, borsozza. A kukoricát fölengedés után csöpögtesse le A paradicsomokat - miután szárát kimetszette - cikkekre, a kicsumázott paprikát csíkokra, míg az uborkát karikákra vágja. A halványzeller vékony külső hártyáját fejtse le, majd a rudakat vágja 1 centis darabokra. A mártáshoz az újhagymát, a kaprit és az

ecetes uborkát vágja apróra, keverje a tejföllel együtt a majonézbe. A ketchuppal és a tejszínnel ízesítse, sózza, borsozza. Ízlés szerinti mennyiségben adja hozzá a citromlevet, a porcukrot és a mustárt. Az előkészített hozzávalókat a csirkefalatokkal együtt rendezze el tálon, de összekeverve is ráhalmozhatja. A mártást külön kínálja hozzá Jane salátája Hozzávalók: 15 dkg kockára vágott főtt pulyka, 2 dkg enyhén főtt zöldborsó 0,5 zeller apróra vágva, 2 karfiolrózsa darabokra vágva, 1 evőkanál apróra vágott lilahagyma, 0,5 csokor petrezselyem zöld apróra vágva, 0,5 fej saláta apróra vágva A citromos-olaszos salátaöntethez: 1 nagy gerezd összezúzott fokhagyma 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál citromlé, 0,5 teáskanál száraz mustár vagy, frissen őrölt mustármag, tengeri só ízlés szerint Elkészítés: 5 Az öntethez a hozzávalókat robotgépben vagy habverővel egy kis tálban keverje össze, majd öntse

a salátára. Tálalja egész salátalevelekre és díszítse paradicsomszeletekkel Ízlés szerint bármilyen más salátaöntettel vagy majonézzel is kitűnő. A lilahagymát helyettesítheti pirospaprika- vagy vöröskáposzta-darabokkal. Joghurtos hússaláta Hozzávalók: 30 dkg pulykasült, 15 dkg kígyóuborka, 12 dkg vöröshagyma, 15 dkg savanyú káposzta, 1 csomó metélőhagyma, 3 dl joghurt, 1/2 db citrom, őrölt fehér bors, só A hideg pulykasültet egyforma apró kockákra vágjuk. A megmosott kígyóuborkát vékonyan felszeleteljük, megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. A vöröshagymát karikákra szeljük, és 1-2 percre forrásban lévő vízbe merítjük, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. Az így előkészített anyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a savanyú káposztát, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, őrölt fehér borssal fűszerezzük, és megsózzuk. Ráöntjük a joghurtot, ízlés szerint kevés

citromlével ízesítjük, és lazán összekeverjük. Hűtőbe tesszük, és 3-4 órai állás után, amikor az ízek már jól összeértek, asztalra adjuk. Hagymás heringsaláta Hozzávalók: 50 dkg főtt hering, 3 vöröshagyma, 3 dl víz, 3 evőkanál ecet, fél mokkáskanál bors, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só. A hagymát karikákra vágjuk, majd besózva félretesszük. 15 perccel később ráöntjük a páclevet. A heringeket 2 cm-es darabokra vágjuk, és beleforgatjuk az ecetes-hagymás páclébe. Halsaláta I. Hozzávalók: 1 doboz tonhal konzerv, tejföl, mustár, alma, citromlé, bors, majonéz ízlés szerint A hal levét leöntjük és egy kis tálban villával, összetördeljük. Ízesítjük citromlével, apró kockára vágott almával, borssal, mustárral, majonézzel és tejföllel. Kenhető állagú krémet kell kapni, amit pirítós kenyérre kenve fogyasztunk. Halsaláta II. Hozzávalók: 40 dkg fehér húsú halfilé, 1 csokor retek, 2 db citrom, 2 db

tojás, 2 paradicsom, 10 dkg spárga, 1 db babérlevél, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, só A halat kockákra vágjuk és 10 percig lassú tűzön, főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. A vizet citromlével, sóval, hagymával, babérlevéllel, fehérborral ízesítjük A leszűrés után lehűtjük a halat. A karikára vágott retket, a főtt, négybe vágott tojást, a cikkekre vágott paradicsomot, a sós vízben főtt spárgát kevés sóval, citromlével és olajjal összekeverjük. Végül hozzáadjuk a halat és a tálalásig hidegen, tartjuk 6 Heringsaláta HOZZÁVALÓK: 30 dkg pácolt hering, 10 dkg ecetes hagyma, 3 közepes nagyságú főtt burgonya, 2 közepes nagyságú savanykás alma, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 fej lilahagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint só és törött bors. ELŐKÉSZÍTÉSE: A heringet lapjában, a gerinccsont mentén félbevágom. Az egybefüggő gerinccsontot

eltávolítom és a halhúst vékony csíkokra, metélem. A főtt burgonyát meghámozom. A megmosott, kicsumázott, héjas almával együtt egyforma nagyságú szeletekre vágom. A lilahagymát az ecetes hagymával együtt finomra vagdalom. A petrezselyemzöldet megmosom, és egészen apróra vágom. ELKÉSZÍTÉSE: Mely salátástálban a majonézt simára keverem a tejföllel és a mustárral, majd sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Hozzáteszem a burgonyát, az almát, a hagymát és a halcsíkokat. Jól összekeverem, és befedve, legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben. HERINGSALÁTA 1 nagyobb vagy 2 kisebb pácolt hagymás hal (én e helyett olajos heringfilét használok. (Hering Mátyás módra, lengyel gyártmány, olajos lében levő sózott heringfilé, ilyen célra nagyon alkalmas, fellelhető: Cora, Metro, Auchan – nagyobb bevásárló helyek), 4 tojás keményre főzve, 2 főtt burgonya (ennél többet szoktam), 1 nagy fej

vöröshagyma, 1 szál kígyóuborka, 1 dl majonéz, 1 dl tejföl (én joghurtot szoktam vagy kefirt, hogy könnyebb legyen) kis bors Minden hozzávalót kis kockákra vágok (a burgonyára, tojásra, uborkára) a többi anyagot is felaprítjuk. A majonézt a tejföllel összekeverjük, én a hal sós olaját is belekeverem, összevegyítem az egészet, borsozom enyhen. Kicsit pihentetem, hogy az ízei összeérjenek, de máris finom. (aki szereti a halat, a gyerekeimet erről még nem sikerült meggyőzni). Ez az alaprecept, lehet variálni, van, amikor teszek még bele almát, csemege uborkát, borsot, sőt főtt sárgarépát is, hangulattól és készlettől függően. Heringsmauz Levétől alaposan kinyomkodunk fél kiló hordós-káposztát, és kissé összevágjuk. Közékeverünk 40 deka, gerincétől megszabadított, hosszúkás csíkokra vágott heringet, két nagy fej vékonyan felszelt lila hagymát és három, nyolcrét vágott kemény tojást. Meghintjük köménymaggal,

megöntözzük olajjal. Legalább fél napig érleljük, fogyasztás előtt. Hússaláta Hozzávalók: 1 kg egyforma nagyságú krumpli, kb. 1/2 kg (vagy amennyi maradt) finom sült husi, 2 db szép nagy alma, 2 db csemege uborka, 1 pohár tejföl 1 pohár tejszín, 2 dl majonéz, 1 dl száraz fehérbor, 7 1 citrom leve, némi só, bors Ezt az eledelt csak többszöri nekifutásra sikerül elkészíteni. Már nem a bonyolultsága miatt, hanem, mert a hozzá való sülthusinak állandóan nyomvész. Ha egyszer mégis sikerülne annyi sült húst készítened, hogy kihűlés után még elfogadható mennyiségnek látszik, azonnal kezdj hozzá a hússalátának, mielőtt annak is lábakél. Főzd meg a krumplit héjában, de vigyázz, hogy egészbe maradjon, ne főzd túl. Közben készítsd el az alapot. Kapd elő a nagy műanyag tálat, keverd össze benne a tejfölt, tejszínt, majonézt, bort, citromlét, némi sót és borsot. A sülthusit vágd vékony csíkokra, ugyanígy a

csemege uborkát is és keverd az alaphoz. Hámozd meg az almát Bár ez súlyos, csonkolásos bűnténynek számít, amit csak azzal enyhíthetsz, ha munka közben elrágcsálod a héját. (vigyázz, hogy közben ki ne bökd a szemed a kezedben levő késsel) Utána vágd az almát is csíkokra és ezt is, keverd az alaphoz. Eddigre megfőtt a krumpli. Ennek is szedd le a héját (megenni nem, muszáj) és ahogy van, forrón karikázd bele az alapba. Ha mind benne van, keverd össze nagyon óvatosan, hogy lehetőleg fölismerhetőek maradjanak az összetevők. Na, ezzel kész is a hússaláta. Innen kezdve bármikor ehető, de jobb, ha minden erődet összeszedve megvárod, míg kihűl, s némiképp összeérnek az ízek. Szerintem a legjobb így önmagában enni, de ha halmozni akarod az élvezeteket, fasírtot is adhatsz hozzá az éhezőknek. Így aztán jó nehéz kaja lesz, kimondottan fogyókúrázók számára Hússaláta Hozzávalók: 15-20 dkg főtt vagy sült hús, 25 dkg

burgonya, egy zeller, Két alma, 2 dl majonézmártás, petrezselyemzöld, só, 1-2 főtt tojás. A minden zsiradéktól, bőrtől megtisztított sertés-, marha- vagy szárnyas húst vékony metéltre vágjuk. A héjában főtt burgonyát, főtt zellert még melegen meghámozzuk és hűlni hagyjuk. Az almát is meghámozzuk, magházát kivájjuk és az almát metéltre vágjuk. Az egészet elkeverjük a majonézmártással és hidegre tesszük Apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórva, keménytojás-karikákkal, esetleg néhány hússzelettel díszítve tálaljuk. Húsos zöldségsaláta Hozzávalók: 30 dkg főtt hús, 4 főtt burgonya, 3 db alma, 4 csemege uborka, 3 kemény tojás, 8 evőkanál zöldborsó, 2 dl majonéz, petrezselyem A hozzávalókat apró kockára vágjuk, és összekeverjük a zöldborsóval, majd a majonézzel. Petrezselyemmel díszítjük. Húsvéti vegyes saláta Hozzávalók: 20 dkg füstölt sonka, 8 kemény tojás, 20csokor újhagyma, 10 csokor retek,

1 csokor petrezselyem, salátalevek. Az öntethez: 1 dl kefir, 1 evőkanál olaj, mustár, citromlé, só, bors. A sonkát vágjuk kis kockákra, a tojást szeleteljük félgerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is. Készítsük el az öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük. Díszítsük retek- és tojáskarikákkal. 8 Karikás virslisaláta Hozzávalók 4 pár virsli, 1 db póréhagyma, 4 evőkanál borecet, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, őrölt bors, 2 babérlevél, 1 evőkanál olívaolaj A borecetet a cukorral, sóval, olívaolajjal, kevés őrölt borssal, és két deci vízzel összekeverjük. A póréhagymát megtisztítjuk, a virsli héját lehúzzuk és fölkarikázzuk A virslit és a póréhagymát a borecetes salátalével összekeverjük, 2 babérlevéllel ízesítjük, majd lefedve legalább fél napig hűvös helyen érleljük. KIJEVI HERINGSALÁTA (6

adag) Hozzávalók: 20 dkg pácolt hal, 20 dkg főtt, sovány marhahús, 20 dkg főtt burgonya, 20 dkg főtt cékla, 2 borízű alma, 15 dkg csemegeuborka, 2 dl tejföl, 2 kemény tojás, 1 citrom, 1 csokor metélőhagyma, só, őrölt bors, mustár ízlés szerint. Elkészítés: A gerinc nélküli halakat, a marhahúst, a burgonyát, a céklát, az uborkát és a héjas almát közepes nagyságú kockákra vágjuk. A tejfölbe finomra szelt metélőhagymát és mustárt rakunk. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük Az aprított anyagokat belekeverjük, majd 2 órán át hűtőben érleljük. Citrom- és keménytojás-szeletekkel diszitjűk. KÍNAI SALÁTA FÜSTÖLT HÚSSAL 1 fej kisebb kínai kel, 20 dkg sovány füstölt hús, 15 dkg hagyma, fűszeres olajkeverék, cukor, só, bors, borecet. A vékony csíkokra vágott kínai kelhez apróra vágott hagymát és ugyanúgy vágott füstölt húst teszünk. Meglocsoljuk gyógynövényes olajjal, sót, borsot, cukrot, összevágott

erős paprikát és borecetet teszünk hozzá. Összekeverjük és hűvös helyen állni, hagyjuk. Kocsonyázott csirkesaláta (vacsorára vagy büféasztalra) Kicsontozunk egy sült csirkét, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Összekeverjük 20 deka kész franciasalátával, egy negyed kiló, levétől leszűrt konzerv borsóval, és egy-két meghámozott, kockákra vágott almával. Simára keverünk egy kis tubusnyi majonézt két deci tejföllel, egy kiskanál mustárral, kiskanál porcukorral. és belecsurgatunk egy púpos evőkanálnyi, kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Mielőtt megdermed, összekeverjük a csirkével, és kivizezett őzgerincformába öntjük. Hűvös helyen lehetőleg hűtőszekrényben - 2-3 óráig állni hagyjuk, majd a formát egy pillanatra meleg vízbe mártva, tálra borítjuk a csirkesalátát. Jereván saláta Hozzávalók: 35 dkg főtt csirkehús, 10 dkg ananász, 1 alma, 1 fejes saláta, 10 dkg ribizli, 3 pohár joghurt, 10 dkg reszelt sajt,

bors, szegfűszeg, porcukor, 0,5 dl fehérbor, só 9 A csirkehúst, az ananászt és az almát kis kockára vágjuk, majd összekeverjük a salátával, joghurttal, reszelt sajttal és a ribizlivel. A többi ízesítőt összekeverjük, és a salátára öntjük. Magvas sóskasaláta Hozzávalók: 25 dkg sóskalevél, 1 közepes fejes saláta, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 3 ek olívaolaj, 1 ek citromlé, 4 ek durvára vágott mogyoró, 3 ek hántolt napraforgó A sóska és a saláta leveleit alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük. A paradicsomot, paprikát mosás után szárazra töröljük. A lecsöpögött zöld leveleket vékony metéltre vágjuk, és salátástálba tesszük. Ráöntjük az olajat, a citromlét és salátáskanállal alaposan összeforgatjuk. Az olajos magvakat a tetejére szórjuk, majd szeletelt paradicsommal, paprikával megrakjuk és tálaljuk. Magyaros hússaláta Hozzávalók: 30 dkg marhahús (sovány színhús), 30 dkg párizsi, 20 dkg

vöröshagyma, 10 dkg csemegeuborka, 10 dkg lecsó, egy evőkanál pirospaprika, késhegynyi törött bors, só, 2-3 evőkanál olaj. A sovány marhahúst megfőzzük, a párizsi héját lehúzzuk és a húst meg a párizsit apró kockára vágjuk. Az olajban halványra pirítjuk a reszelt vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, belekeverjük a lecsót és jó tartalmas pörköltlevet, készítünk. Beletesszük a kockára vágott húst, párizsit és az ugyancsak kockára vágott uborkát, valamint a törött borsot. Lehűtve tálaljuk. Magyaros hússaláta Személyenként egy szelet karajt csíkokra vágunk és kevés fokhagymás zsíron kevergetve, megpirítjuk. Ezután kevés vizet és őrölt köményt adunk hozzá, és fedő alatt félig puhára pároljuk. Ha ez megvan, lesütjük zsírjára, és a lecsót a húson készítjük el, szalonna és kolbász nélkül. Ha kész, addig kevergetjük, míg kihűlik. Hidegen, kenyérrel fogyasztható Orosz hússaláta

Hozzávalók: 60 dkg sült- vagy főtt hús, 50 dkg burgonya, 20 dkg alma, 30 dkg vizes uborka, 1 teáskanál mustár, 3 dkg só, 1/2 mokkáskanál bors, 4 tojás, 3 dl tartármártás, 2,5 dkg vöröshagyma, 1/2 citrom, 1/2 csomag petrezselyem, 20 dkg aszpik A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. A húst, a burgonyát, a lehámozott almát, a vizes uborkát és a 4 kemény tojást vékony csíkokra vágjuk. Citromlével, mustárral, sóval, borssal, finomra vágott hagymával ízesítjük, és összekeverjük a tartármártással. Meghintjük petrezselyemmel, körbe rakjuk kockára vágott aszpikkal. 10 Orosz hússaláta tojással, őzgerincformában Hozzávalók: 8 tojás, só, bors, 20 dkg burgonya, 50 dkg mexikói zöldségkeverék, 20 dkg főtt csirkemell, 20 dkg főtt sonka, 20 g zselatin, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 dl majonéz, 2 dl tejföl, Worchester-szósz. A burgonyát héjában megfőzzük, apró kockára vágjuk. A zöldségeket kevés sós vízben szinten

megfőzzük. A húsokat apró kockára vágjuk A borban feloldjuk a zselatint, de nem forraljuk. A majonézt a tejföllel, és a Worcester-szósszal összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd beledolgozzuk a langyosra hűlt zselatint. Beleforgatjuk a zöldségeket és a húsokat. Egy őzgerincformát folpackkal kibéleljük, a massza felét belesimítjuk, egy kanállal a közepébe árkot húzunk, és a tojásokat beletesszük, miután a tojások végeit levágtuk, hogy egymáshoz jól illeszkedjenek. Alaposan lehűtjük, és salátalevéllel bélelt tálra borítjuk a tálalás előtt. Parasztsaláta Hozzávalók: 45 dkg véres hurka, 45 dkg szegedi füstölt disznósajt 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg zöldhagyma, 10 dkg retek, 10 dkg salátauborka 3-4 evőkanál ecet, 1-2 evőkanál étolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 szál petrezselyem, 1 csomó metélőhagyma Elkészítése: A disznósajtot és az ecetes uborkát kis kockákra vágjuk, a véres hurkát, zöldhagymát, retket,

salátauborkát karikára szeljük. Az ecettel, olajjal, metélőhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel és a fokhagymával salátaöntetet készítünk, majd a salátára öntjük, és 2-3 órára jégbe hűtjük. Orosz halsaláta Hozzávalók: 50 dkg tengeri halfilé, 25 dkg főtt apró cékla, 2 ecetes uborka, 1 alma, 5 dkg dió, só, bors, 1 citrom leve; Öntet: 2 dl joghurt, 2 evőkanál majonéz, 1 vöröshagyma, só, bors, cukor, kapor. A halat egy pohárnyi sós, borsos, citromos vízben 10 percig főzzük, majd leszűrjük, és ha kihűl, apróra vágjuk. Összekeverjük a hámozott kis kockára vágott almával, uborkával, durvára vágott dióval. Az öntethez a joghurtot elkeverjük a majonézzel, a reszelt hagymával és a fűszerekkel. Összekeverjük a hallal és a zöldségekkel. Dióval díszítjük. Orosz hússaláta Hozzávalók: 40 dkg sült sertéshús, 4 db csemegeuborka, 2 savanykás alma, 2 db nagyobb, héjában főtt burgonya, 10 dkg majonéz, 2 dl

tejföl, 1 evőkanál mustár, só, ősölt bors, 1 kiskanál cukor, 1-1 csokor petrezselyem és friss tárkony A sült sertéshúst, a csemegeuborkát, a meghámozott almát és főtt burgonyát vékony csíkokra vágjuk és összekeverjük. A majonézt a tejföllel, a mustárral simára keverjük, sóval, őrölt borssal, cukorral ízesítjük, majd a zöldséges-húsos keverékre öntjük. 11 Rászórjuk a fölaprított petrezselymet és tárkonyt, majd az egészet óvatosan átforgatjuk. Tálalás előtt néhány órára behűtjük. Örmény hússaláta Hozzávalók: 60 dkg sovány marhahús, Zöldségek: 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zeller, néhány szemes bors 1 cs friss lestyán, 1 cs friss borsikafű, 1 dl fehérbor, 1,5 l víz A mártáshoz: 2 dl kefir, 2 evőkanál majonéz, 1 kávéskanál mustár, 2 evőkanál darált dió, só, bors, bazsalikom levél A zsírnélküli marhacombot, a zöldségekkel ízesített lében főzze puhára. Mikor a hús megpuhult vegye

ki a léből és hűtse le. A mártáshoz 1 doboz kefirt keverjen el 2 kanál majonézzel, 1 kávéskanál mustárral. Adjon hozzá 2 kanál darált diót, ízesítse sóval és borssal. A kihűlt húst egy villa segítségével szedje szálaira. A szálas húst keverje a mártáshoz, tetejét szórja meg kevés dióval és apróra vágott friss bazsalikom levéllel. Jól behűtve friss kenyérrel kínálja. Sárgadinnye sonkával Meghámozunk, vékony cikkekre vágunk egy kicsi, zamatos sárgadinnyét, és mindegyik darabot nagyon vékonyra vágott nyers sonkaszeletbe göngyöljük. Úgy lehet legjobban szeletelni a sonkát, ha előtte 1-2 órára a hűtőszekrénybe rakjuk, és egész vékonyra állított kenyérvágógéppel, vagy elektromos késsel vágjuk fel. Jégbe hűtve tálaljuk. Ha gyufadoboznyi darabokra vágjuk a dinnyét, természetesen kisebb sonkaszeletekbe göngyöljük, és fogpiszkálóval átszúrva, borkorcsolyaként is tálalhatjuk ezt az Olaszországból

származó zamatos nyári eledelt. Sonkasaláta gombával Hozzávalók: 40 dkg gépsonka (hajszálvékonyra szeletelve), 2 közepes fej hagyma, 20 dkg méltóhűtött zöldborsó 1 zöldpaprika, 20 dkg sampinyongomba-konzerv csipetnyi só, frissen őrölt bors, 6 evőkanál fehér borecet, 6 evőkanál olívaolaj, egy kevés Worcestershireszósz, salátalevelek és paradicsom-gerezdek a díszítéshez Előkészítés: A gépsonkát 1 cm széles csíkokra vágjuk; a hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk; a borsót tésztaszűrőbe téve néhány pillanatra forrásban lévő vízbe merítjük, majd kiemeljük, és jól lecsöpögtetjük; a paprikát megmossuk, félbevágjuk, a csumáját eltávolítjuk, majd a húsát vékony csíkokra vágjuk; a gombát a konzervdobozból egy szitára öntjük, hideg vízzel leöblítjük, és szintén jól lecsöpögtetjük. Elkészítés: Egy nagy salátástálban az összes hozzávalót jól összekeverjük; az olajat az ecettel, á

sóval és a borssal jól összekeverjük, ízlés szerinti mennyiségű Worcestershire-szósz adunk hozzá; majd a marinádot a salátára öntjük, és jól összekeverjük vele. A salátát legalább egy órán át hagyjuk összeérni, majd salátalevelekkel és paradicsom-gerezdekkel díszítve tálaljuk. 12 Sonkás dinnyesaláta Hozzávalók: kb. 1,2 kg görögdinnye, 1 kígyóuborka, 2 vöröshagyma, 2 zacskó mozzarella, 1 zöld citrom leve, 5 evőkanál olívaolaj, só, cukor, Tabasco mártás, 10 dkg leheletvékony szelet Pármai sonka, citromfű Elkészítése: 1. A dinnyét a héjáról levágjuk, a húsát kis kockákra aprítjuk Az uborkát megmossuk, a hagymát megtisztítjuk. Mindkettőt vékonyan fölszeleteljük A mozzarellát lecsöpögtetjük, felkockázzuk. 2. A zöld citrom levét az olívaolajjal összekeverjük Sóval, kevés cukorral és Tabasco mártással ízesítjük. 3. A dresszinget az előkészített alapanyagokkal és a sonkával összekeverjük Az

apróra tépett citromfűvel megszórjuk. Tipp: Pármai sonka helyett gépsonkát is használhatunk. Ha időnk engedi, a dinnyéből karalábévájóval golyócskákat készíthetünk, nagyon mutatós lesz így a saláta. Sonkás makaróni saláta Hozzávalók: 300 g makaróni, 200 g prágai sonka vagy pulykasonka, 100 g csemegeuborka, 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 50 g paradicsompaprika, 1 db citrom só, őrölt bors, ketchup, petrezselyemzöld Elkészítése: A sonkát és a csemegeuborkát csíkokra, a paradicsompaprikát apróra vágjuk. A makarónit sós vízben a szokottnál kicsit keményebbre főzzük. Leszűrjük, hideg víz alatt lehűtjük, majd 5-6 cm hosszú darabokra vágjuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel, a ketchuppal, a paradicsompaprikával, sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan összekeverjük a makarónival. Tálaláskor citromkarikával és petrezselyemlevelekkel díszítjük. Süni Hozzávalók: 1 közepes, szép formájú káposzta, 40 dkg sajt, 4 alma, 40 dkg

cserkész kolbász, kisebb ecetes uborkák Az almát meghámozva felkockázzuk, hasonlóan a sajtot is. A kolbászt és az uborkát karikákra vágjuk. Fogpiszkálóra tüzünk alulra egy alma-, rá egy sajtdarabkát, beleszúrjuk a káposztába. Mellé egy másik fogpiszkálóra kerül a kolbász-uborka "tüske". Ezek addig váltogatják egymást, amíg a káposzta tele nem lesz az alapanyagból készült "tüskékkel". A sünit tálra tesszük, italhoz tálaljuk. Kevesebb vendég esetén elég egy nagy almába szúrni a "tüskéket". Svájci saláta Hozzávalók: 2 pár virsli, 20 dkg ementáli sajt, 3 paradicsom, 1 kis fej saláta, 1 kisebb póréhagyma. 13 Az öntethez: 2 evőkanál borecet, 1 kiskanál mustár (az eredeti recept szerint csípős, de én a hagyományosból készítettem), 5-6 evőkanál olaj, só, bors. A virslit vékony karikákra vágjuk (nyersen). A sajtot és a paradicsomot keskeny csíkokra daraboljuk. A póréhagymát

karikákra vágjuk A fejes salátát megmossuk, lecsepegtetjük. A közepét kivesszük, és vékony csíkokra vágjuk A szélső leveleivel kibélelünk egy salátástálat. Az öntethez az ecetet elkeverjük a mustárral, majd az olajat fokozatosan hozzákeverjük és fűszerezzük. A saláta hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük az öntetet. Fél órára hűtőbe tesszük. Szalonnás káposztasaláta Nagyon vékonyra felvágunk egy 80 dekás fehérkáposztafejet, és sós vízzel 1eforrázva, másnapig állni hagyjuk. Másnap levétől kinyomkodjuk, megöntözzük négy evőkanálnyi borecettel, egy deci olajjal, kiskanálnyi őrölt köménnyel, meg frissen őrölt borssal fűszerezzük, és közékeverünk 20 deka vékony laskára vágott, ropogósra kisütött császárszalonnát. (A szalonna zsírját máshoz használjuk fel!) Legalább egy napig állni hagyjuk tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek. Szardíniasaláta Hozzávalók: 1 dobozos olajos hal, 1

paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 újhagyma 1 uborka, 4 grépfrút vagy nagyobb citrom, 2 evőkanál majonéz, mustár, só A szardíniát kivesszük az olajból, hosszam kettényitjuk, s a gerinchúrt eltávolítjuk. A halat villával összetörjük. Megtisztított, megmosott zöldségeket apróra vágjuk A majonézhez hozzákeverjük a hal olaját, citromlével, sóval, mustárral fűszerezzük, majd a zöldségekhez adjuk. Beletesszük a halat is, és óvatosan összekeverjük A megmosott grépfrútból vagy citromból egy kalapnyit levágunk húsát, kiszedjük, és a héját megtöltjük a halsalátával. Szárnyashús-saláta Hozzávalók: 20 dkg főtt vagy sült szárnyashús (kicsontozva), 20 dkg burgonya, 5 dkg zeller, 10 dkg alma, 10 dkg majonéz és az ízesítéshez egy kevés mustár, porcukor, citrom vagy tárkonyecet, petrezselyemzöld, só. A kicsontozott szárnyashúst (bőre nélkül) metéltre vágjuk. A héjában főtt burgonyát és zellert, valamint az almát

meghámozzuk, magházát kivesszük és szintén vékony szeletekre vágjuk. Az egészet elkeverjük a majonézzel, ízesítjük egy kevés mustárral, porcukorral, citrommal vagy tárkonyecettel, szükség szerint sóval és vágott petrezselyemzölddel. Tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük (zeller helyett karikára vágott főtt tojást is tehetünk a salátára). A felhasznált szárnyas nevétől függően nevezzük csirke-, jérce-, pulyka-, stb. salátának Tarka hússaláta Hozzávalók: 30 dkg főtt marhahús (maradék!), 30 dkg kígyóuborka, 1 csomó pirosretek, 1 csomó újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál borecet, 5 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál mustár; só, csipetnyi törött fehér bors. 14 Alaposan megmossuk, és héjastól vékonyan felszeleteljük az uborkát. Összekeverjük a laskára vágott főtt füstölt hússal, a megtisztított, karikákra vágott retekkel meg hagymával. Jó, ha a hagyma zöldjéből is jócskán belevágunk Simára

keverjük az ecetet a mustárral, sóval meg törött borssal, és apránként keverjük bele az olajat, amitől opálossá válik a mártás. Ezzel keverjük össze a salátát, és legalább egy órára jégbehűtjük, hogy az ízek összeérjenek. Téli virslisaláta Hozzávalók: 30 dkg savanyú káposzta, 3 pár virsli, 3 db ecetes uborka, 3 alma, 1 sárgarépa, majonéz, 2 dl joghurt A káposztát rövidebb darabokra vágjuk, összekeverjük a karikára vágott uborkával, kockára vágott almával, a felszeletelt főtt virslivel, és a reszelt sárgarépával. Leöntjük a joghurttal hígított majonézzel. Tésztasaláta sült sonkával Hozzávalók: 300 g rövid csőtészta, 2 fej cikória, 200 g lollo rosso és jégsaláta, 2 fej lilahagyma, 1 kiscsokor petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 0,5 dl borecet, 8 szeletelt füstölt sonka, A sütéshez 0,5 dl olívaolaj, A mustáröntethez: 2 dl olívaolaj, 0,5 dl borecet, 4 evőkanál csípős mustár 2 evőkanál vágott metélőhagyma

A kifőtt és kihűtött tésztához hozzákeverjük a vágott cikóriát meg az összetépkedett salátákat, valamint a cikkekre vágott lilahagymát. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel (esetleg metélőhagymával is). Olívaolajjal és borecettel meglocsoljuk, összekeverjük. Fél óra hosszat pihentetjük A sonkaszeleteket olajban megmártjuk, és rostlapon megsütjük. A tésztasalátával tálaljuk, amit mustáröntettel meglocsolunk. Ennek alkotórészeit egy zárható üvegben jól összerázzuk, amíg egynemű nem lesz. Tonhalsaláta receptje Hozzávalók: 2 olajos tonhal-konzerv (150 g körüli), 20 dkg sajt (a legjobb a sörsajt, de most Anikó volt, asse rossz), 1/2 kg paradicsom, 1 nagy fej saláta, 1 nagy póréhagyma, az öntethez majonéz, ketchup, citromlé, Cayenne-bors, őrölt szerecsendió A majonézt vagy magunk készítjük el 2-3 tojás sárgája és ennek megfelelő mennyiségű mustár, porcukor, olaj és citromlé felhasználásával, vagy kész

majonézt használunk. En most egy üveg (390 g) kész majonézt vettem Hozzáadtam 4-5 evőkanál citromlevet, egy mokkáskanál cayenne-borsot (szerintem ugyanennyi erős paprika is megtette volna), egy mokkáskanál őrölt szerecsendiót és 6-8 evőkanál ketchupot. A konzerveket felbontjuk és az olajat kicsurgatva az öntethez, adjuk, jól összekeverjük, és a frigóba tesszük: ezt majd csak közvetlenül a szervírozás előtt kell a saláta tetejére ráönteni. Egy tálat (előnyösen egy üvegtálat) néhány szép salátalevéllel kibélelünk (ehhez lehet fodros salátát is használni), a saláta többi részét apró fecnikre tépkedjük, és a levelekre elrendezzük. A paradicsomot kockákra vágjuk, és a salátára tesszük. A póréhagymát felkarikázzuk, ez kerül a paradicsom tetejére. Ezután következik a tonhal, amit szétmorzsolunk, vagy 15 kis kockákra vágunk. A tonhal tetejére a sajt került, amit recés késsel 3-5 mm-es élhosszúságú

kockákra aprítunk. Ha mindez megvan, fóliával jól lefedjük (mert a póréhagyma is tud ám büdös lenni) és betesszük a jégszekrénybe. Közvetlenül a felhasználás előtt az öntetet szép lassan, óvatosan a saláta tetejére öntjük. Összekeverni nem kell (nem szabad), legfeljebb egy kicsit macerálni, hogy az öntet az alsóbb régiókba is eljusson. A tál tetejét most ki lehet díszíteni még néhány kisebb salátalevéllel, paradicsom fecnivel, de ezt már a ti nagyszerű ízlésetekre bízom. Tálaláskor mindenki jó mélyen nyúljon bele a szerszámával, hogy mindegyik komponensből bőven jusson neki. De ez már legyen az ő gondja. Tiroli jércesaláta Hozzávalók: 15 dkg csirkemell, 5 dkg alma, 5 dkg csemegeuborka, 1 ek olívabogyó, 1 főtt tojás, fej saláta, Szárnyas fűszerkeverék, 1 tasak kapros salátaöntet por, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, 3 dkg ketchup, 3 dkg piros pritaminpaprika, konyak A csirkemellet szárnyas fűszerkeverékkel

fűszerezzük, hirtelen megsütjük, majd kihűtjük. Összekeverjük az összevágott almát, uborkát, tojást az olivával, a csíkokra vágott hússal és az összetépett salátával. Összekeverjük a mártás hozzávalóit és beleforgatjuk a salátát. Virslis kukoricasaláta Hozzávalók: 30 dkg mirelit kukorica 1 fej hagyma 1 zöldpaprika 2 paradicsom 2 fürtös uborka 15 dkg Trappista sajt 2 e. kanál almaecet 4 e kanál olaj mustár só pirospaprika bors cukor Elkészítése: A kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük, majd jól lecsepegtetjük. A hagymát karikára, a paradicsomot cikkekre vágjuk. A paprikát és az uborkát vékonyra szeleteljük. A virslit szeleteljük, a sajtot kis kockákra vágjuk Az olajat az ecettel jól elkeverjük, ízlés szerint a mustárral és a többi fűszerrel ízesítjük. Minden alapanyagot összekeverünk, kb. 20 percre hűtőbe, állítjuk a salátát Virslis lencsesaláta Hozzávalók: 25 dkg lencse, 2 db babérlevél, 2 dl

tejföl, 3 dkg mustár, 1 db citrom, 2 dkg porcukor, 1/2 csomó metélőhagyma, 1 pár virsli, 2 db főtt tojás, törött bors, só A gondosan átválogatott lencsét megmossuk és a felhasználás előtti napon hideg vízbe áztatjuk. A saláta készítésekor a lencsét leszűrjük, gyengén sós, babérlevéllel ízesített hideg vízben feltéve puhára főzzük. A főzéskor ügyeljünk arra, hogy a lencseszemek ne főjenek szét, mert így az elkészült saláta kevésbé lesz gusztusos. A megfőtt lencsét főzővizében kihűtjük, leszűrjük, és a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig. Keverőedénybe tesszük a tejfölt, a mustárt hozzáadva habverővel simára keverjük, szűrt citromlével, cukorral, törött borssal, sóval, finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Az így elkészített öntetbe keverjük a jól lehűtött lencsét és a karikára szelt virslit. Tálaláskor főtt tojáskarikákkal díszítve helyezzük az asztalra. 16