Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:159

Feltöltve:2010. május 14.

Méret:29 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Puliszka Tipikus balkáni étel, amelyet ezer és ezer formában tudnak elkészíteni. Erdélyben különösen kedvelik a kukoricadarából készült finomságot. Népszerűségét magas tápértékének, kellemes ízének és olcsóságának köszönhette. Utóbbi miatt a "szegények étele" hírnév ragadt rá Bár szinte teljesen feledésbe ment, manapság ismét előfordul az éttermi étlapokon. Puliszka alaprecept Hozzávalók: 15 dkg kukoricaliszt, 8 dkg vaj, só. A kukoricalisztet átszitáljuk. Kétszer annyi vizet teszünk fel forrni, mint amennyi a kukoricaliszt mennyisége. Megsózzuk Amikor a víz forr, állandó keverés közben vékony sugárban hozzászórjuk a kukoricalisztet. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjék Ha sűrűsödni kezd, takaréklángon főzzük tovább 15 percig. Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vajat. Olvasztott vajba mártott kanállal szaggatjuk ki, és vajjal meglocsolva tesszük az asztalra. Juhtúrós puliszka

Hozzávalók: 32 dkg kukoricadara, 20 dkg juhtúró, 8 dkg margarin, 1 dl tejföl, 8 dl víz, só A vizet feltesszük forrni, enyhén megsózzuk. Amikor forr, folytonos kavargatás mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és nem túl keményre főzzük. Főzőmargarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és felváltva belerétegezzük a puliszkát és a túrót. Betesszük a sütőbe annyi időre, amíg a túró megolvad. Tejföllel tálaljuk. Adhatjuk ráütött tükörtojással is. Pirított szalonnás puliszka A készre főzött puliszkából nagyobb gombócot, készítünk. Megtöltjük juhtúróval, és kissé meglapítjuk. Tepsiben mindkét oldalát pirosra sütjük, kakastaréjjal díszítve tálaljuk. Puliszkagombóc Hozzávalók: 2,5 dl tejföl, 28 dkg kukoricaliszt, 3 db tojás, 10 dkg zsír, só. A tejfölt összehabarjuk az átszitált kukoricaliszttel, ha simára kevertük, belehabarjuk a tojásokat és megsózzuk. Egy tiszta ruhaszalvétát fagyos zsírral jól megkenünk,

beletesszük az elkészített anyagot és a szalvétát szorosan, összekötözzük. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 45-50 percig főzzük. A szalvétát kibontva a tálra borítjuk, a tortához hasonlóan felszeleteljük. Paprikás ételek mellé kiváló köret. Pujiszka A vizet felforraljuk, megsozzuk és amikor lobogva forr, a habverővel erőteljesen keverjük és közben egy-két marék kukoricalisztet 1 belefőzünk. 3-4 percig újabb+ liszt belefőzése nélkül kevergetjük; amikor újból erőteljesen forr, ismét egy kis rész lisztet belefőzünk. Minden lisztrész belefőzése után jól átforraljuk. Amikor már habverővel nehezen keverhető, a további keverést fakanállal végezzük, a puliszkát jól a fazék oldalához dörzsölve. Vigyázzunk arra, hogy a puliszka állandóan erőteljesen forrjon, ne álljon meg a fövése. Amikor sűrűsödik, mérsékeltebben hevítjük, hogy le ne égjen. Legutoljára a búzalisztet főzzük be, ezzel is erős

keveréssel - percig főzzük A megfőtt puliszka rugalmas, megízlelvén tapad a szájpadláshoz, nincs nyers kukoricaliszt szaga. A kész puliszkát forró vízbe vagy zsírba mártott kanállal csinosan kiszaggatjuk Puliszka Lobogva forró sós vízbe lassan beleeregetünk negyed kiló kukoricalisztet. Folytonos keverés közben addig főzzük, míg egészen összeáll. Ekkor levesszük a tűzről (ha sok a vize, leöntjük róla). Pár percre még folytonosan keverve visszatesszük a tűzre, aztán kiborítjuk a gyúródeszkára, cérnaszállal háromfelé vágjuk. Az első részt beletesszük egy mély tálba, meghintjük reszelt sajttal vagy juhtúróval. Rátesszük a második részt, megint sajt jön, és megöntözzük forró tejfellel vagy tejjel. A harmadik részt is rátesszük a tetejére, erre is sajt vagy juhtúró és forró tejfel kerül. KEMÉNYPULISZKA Egy liter vizet felforralunk 1 kávéskanál sóval, 1/2 liter megszitált kukoricalisztet egyszerre a forró víz

közepére öntünk és a fakanál nyelével a liszt közepébe lyukat fúrunk le az edény aljáig, azután így hagyjuk főni egész lassú tűzön pontosan egy 1/2 óráig, azután fakanállal vagy puliszkakeverővel alaposan kikeverjük, vizes kanállal az oldalakról a közepre szedjük és 1 percig keverés nélkül a lángon, tartjuk, utána deszkára borítjuk, fehér cérnával alulról felfelé vágva, felszeleteljük. FÉLKEMÉNY PULISZKA Öt csésze vizet kevés sóval felfőzünk. Kimerünk 2 csésze lisztet, egyik kezünkkel eresztjük a lisztet, a másikkal verjük a habverővel, míg az egész lisztmennyiséget beleraktuk. Akkor a habverőt kivesszük, a puliszkát lefedjük, a kályha szélére húzzuk, vagy ha lángon főzünk, a lehető leggyengébbre állítjuk a lángot és így hagyjuk 20 percig csendesen főni. Azután 5 percig erősen keverjük és utána 5 percig az asztalon, hagyjuk állni, csak azután tálaljuk. KÖNNYŰ HÍGPULISZKA Betegnek, kisgyereknek

is adhatjuk. Ugyanúgy készül, mint a félkemény puliszka, azzal a különbséggel, hogy 2 csésze liszthez 6 csésze vizet veszünk. A románoknál töltött káposzta nem képzelhető el puliszka nélkül. Ezen kívül nagyon finom tejjel (nagy adag meleg félkemény puliszka annyi tejjel nyakon öntve amennyi a tányérba fér), tejföllel és túrosan a sütőben, egy réteg sós túró, egy réteg puliszka, pirosra sütve, valamint köretkent mindenféle bő mártásos hús mellé. 2 Édes puliszkaszeletek Hozzávalók: 1,5 dl tej, 25 dkg kukoricadara, 3 db tojás sárgája, 8 dkg mazsola, 2 db érett, közép nagy körte, 0, 5 db citrom héja és leve, 4 evőkanál margarin, 4-5 evőkanál cukor, 2 db szegfűszeg, 15 dkg sötét szőlőszem, só, vaj a kikenéshez A tejet 0,5 liter enyhén sós vízzel felforraljuk, a megszitált kukoricadarát folytonos keverés mellett beleszórjuk, sűrűre főzzük. A végén a tojás sárgákat a beáztatott mazsolával együtt

hozzákeverjük. A puliszkát vajjal kikent lapos tepsibe 2 cm vastagon elterítjük, elsimítjuk, és kihűtjük. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk, és 0,5 liter vízben, darabka citromhéjjal és a citromlével, 2 evőkanál cukorral, a szegfűszeggel 3-4 percig pároljuk. Ha kihűlt, a citrom héját, és a szegfűszeget eltávolítjuk. A szőlőszemeket félbevágjuk, félretesszük A kihűlt puliszkát trapéz alakúra vágjuk, forró zsiradékon átsütjük, a maradék cukorral megszórjuk. A gyümölcsökkel tálaljuk. Puliszkatorta Hozzávalók: 12,5 dkg kukoricaliszt, 4 dkg mogyoró, 4 evőkanál rum, 4 dkg mazsola, 2 db tojás, 5 evőkanál tej, 15 dkg tehéntúró, 1 teáskanál reszelt, narancshéj, 5 dkg cukor, 3 dkg koriander, 3 dkg fenyőmag, 30 dkg vaj, porcukor. Fél liter kissé sós vizet felforralunk, a kukoricalisztet folytonos keverés mellett beleszórjuk, 10-12 percig főzzük, majd kihűtjük. A mogyorót

durvára aprítjuk A rumot meglangyosítjuk, a megmosott, megtisztított mazsolát ebben áztatjuk. Két tojást feltörve a sárgáját és a fehérjét különválasztjuk. A tejet és a túrót habverővel pépesítjük, majd a puliszkához keverjük A tojás sárgákat, a mogyorót, a rumos mazsolát, a reszelt narancshéjat, a kristálycukrot, a koriandert is hozzákeverjük a masszához. A tojásfehérjét habbá verjük, és szintén a kukoricás péphez keverjük. Az egészet vajjal kikent tortaformába öntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 10 percig forrósítjuk. Ekkor a fenyőmagot és a vajat elosztjuk a tetején, és további 30 percig közepes hőn sütjük. Az utolsó 10 percben takarjuk le alufóliával. Porcukorral meghintve, langyosan, kávéhoz szervírozzuk. Szalonnás-hagymás puliszka Hozzávalók: 3 szelet bacon, 2 vöröshagyma, fél liter víz, 1 csirkeleveskocka, 3 zsályalevél, 125 ml kukoricadara, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál parmezán

sajt, só, bors. Egy serpenyőben süssük ki az felkockázott szalonnát, majd szedjük ki és a zsírjában pároljuk meg a felszeletelt vöröshagymát. Nem kell pirítani, csak párolni pár percig, majd a hagymát is vegyük ki az edényből. Ugyanebbe az edénybe öntsük a vizet, tegyük bele a csirkeleveskockát és forraljuk fel. Ha forr, lassan csorgassuk bele a kukoricadarát, kevergessük állandóan, mert könnyen összecsomósodik. Főzzük legalább 10 percig. Sóval, összevágott zsályalevelekkel, borssal ízesítsük, vajjal dúsítsuk. Ha elkészült, kivajazott üvegedénybe töltsük, tetejére a párolt hagymás, szalonnás keveréket tegyük. Szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, és közepesen meleg sütőben süssük 20-26 percig. 3 Túrós puliszka 30 dkg máléliszt, 30 dkg félzsíros tehéntúró, 10 dkg szalonna, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, só Sós, lobogó vízbe beleöntjük a kukoricalisztet. Elkeverjük és kb 20 percig, főzzük. Ezután

tűzről levéve, ruhával bebugyoláljuk a fazekat és 3-4 percig erőteljesen, keverjük, majd 4-5 percet pihentetjük. Olajba mártott evőkanállal formázott "galuskákat" egy tűzálló tálba sorabrakjuk. megszórjuk túróval, meglocsoljuk tejföllel, majd újra egy sor puliszka következik. A tetejére túrót, tejfölt és kiolvasztott szalonnakockákat teszünk. A sütőben kb 15 perc alatt, átforrósítjuk 4