Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:195

Feltöltve:2010. április 24.

Méret:64 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

Pogácsák Borsos túrópogácsa Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 10 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor metélőhagyma, bors, só. A kétféle túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott metélőhagymát, a zúzott fokhagymát, megsózzuk és összedolgozzuk. Egy napig hűtőszekrényben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek Kisebb pogácsákat formálunk belőle, és tányérba szórt, durvára őrölt borsba beleforgatjuk, Pirítós kenyeret és idénysalátát kínálunk mellé. Gomolyatúros, vagy juhtúrós pogácsa Hozzávalók: 25 dkg durumliszt, 30 dkg gomolyatúró, vagy 25 dkg juhtúró (ezt a sajtos pultnál szoktak árulni kimerve), 15 dkg Flóra Margarin, 1 mokkáskanál só, 1 sütőpor. Összekevered a lisztet, a sót, és a sütőport. Összetöröd a túrót, és Összedolgozod a többivel. A margarint fel kell olvasztani, és azt is jó hozzákeverni. Lisztes deszkán kinyújtom a tésztát, berácsozom, kiszaggatom, enyhen

olajos sütőlapra teszem. A tetejére én szezámmagot, és reszelt sajtot szoktam szórni, de lehet még rátenni köménymagot, vagy mákot ízlés szerint. Előmelegített 200 fokos sütőben (gázsütőnél 3 fokozat) 15-20 perc alatt megsütöm. Ha kihűlt, frissen "kávés tejjel" szoktam reggelire fogyasztani. Gyors pogácsa Hozzávalók: 2 dl tej, 8 dkg margarin, 1 kk só, 16 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 3 egész közepes nagyságú tojás, diónyi margarin a sütőlemez kenéséhez A tejet a margarinnal, sóval felforraljuk, belekeverjük lassan a lisztet és habverővel, vagy fakanállal alaposan összedolgozzuk. Kemény nehezen keverhető tésztát kapunk Hűlni hagyjuk Beleütjük a tojásokat egyenként, majd a reszelt sajtot, jól összedolgozzuk. (Fakanállal, vagy kézzel) Vizes kiskanállal, vagy vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk. Margarinnal kikent tepsiben közepesen előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük Kb. 40 darabot ad ki GYORS

POGÁCSA 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő összemorzsolva, 1 pohár tejföl 2 tojás sárgája, 2 teáskanál só Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, utána egy napra (legalább egy éjszakára) tegyük a hűtőbe (de ne a mélyhűtőbe!). Másnap újra jól gyúrjuk össze az egész masszát, meglisztezetett gyúrótáblán, nyújtsuk ki kb. 2-2,5 cm vastagra, a tetejét vagdossuk be 1-1,5 cm-es rács alakban Keleszteni már nem kell A hűtőben félretett tojásfehérjével vékonyan megkenhetjük, ízlés szerint reszelt sajttal meg is szórhatjuk. Kisebb (2,5 - 3 centiméter átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a pogácsákat. Nagyobbal nem érdemes, mert akkor nem sül át egyenletesen és gyorsan. Süssük ropogós barnáspirosra Gyors pogácsa Hozzávalók: 50 dk liszt, 25 dk margarin, 2 dk élesztő összemorzsolva, 1 pohár tejföl, 2 tojássárgája, 2 teáskanál só Elkészítés: Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, utána egy napra

(éjszakára) tegyük be a hűtőbe (ne a mélyhűtő részbe!) egy zacskóba csomagolva, hogy ne száradjon ki. Másnap gyúrjuk jól össze megint a masszát, lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 2-3 cm vastagra, tetejét vagdossuk be rács alakban (csak a szépség kedvéért). Keleszteni már nem kell. Szaggassuk ki kb 3 cm-s pogácsaszaggatóval. A félretett tojásfehérjével kenjük, meg majd szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal, vagy reszelt sajttal vagy mindkettővel. Süssük meg barnáspirosra 1 Tipp: Én már úgy is készítettem, hogy miután a masszát összegyúrtam, kinyújtottam, megszórtam morzsolt feta sajttal, ezután összehajtogattam, és úgy tettem be egy éjszakára a hűtőbe. Reggel gyúrás nélkül nyújtottam, szaggattam, kentem, sütöttem. 20 perc alatt megsül közepes sütőben (190-200 fokon). Káposztás pogácsa Apróra összevágunk és besózunk egy kiló fehér káposztát, majd levétől kicsavarva, egy evőkanál olajon, két

kockacukorral megpirítjuk, mintha káposztás kockát készítenénk. Alaposan megborsozzuk, és kihűtjük Összegyúrunk egy fel kiló lisztet két egész tojással. 20 deka margarinnal, két deka, kevés tejben megfuttatott élesztővel meg a pirított káposztával, és a hűtőszekrényben egy napig pihentetjük. Közben időnként hajtogatjuk Végül lisztezett deszkán másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket tojás-sárgával kenve, a forró sütőben megsütjük. Könnyű, túrós, sajtos pogácsa 1 csésze enyhén cukros tejben 2 dkg élesztőt meleg helyen (de nem a sütőben) felfuttatunk. Közben 30 dkg lisztben elmorzsolunk 15 dkg margarint, 15 dkg szitán (szűrőn) áttört túrót, beleütünk 1 egész tojást, hozzáadunk 1 dl tejfölt a felfuttatott élesztőt, 6 dkg reszelt sajtot, és ízlésnek és a sajt sósságának megfelelően sózzuk. Jó összegyúrjuk és hagyjuk 30 percig meleg helyen kelni. Amikor megkelt

tetszőleges vastagságúra nyújtjuk, beleszámítva azt is, hogy sütéskor duplájára emelkedik. (eredeti recept szerint 1 cm magasra volt nyújtva a tészta és 1,5-2 cm-es volt a pogácsaszaggató mérete, de nagyobb méretben is kitűnő). Kiszaggatjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és reszelt sajttal meghintjük. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és kb 35-40 percig, sütjük. A fent leírt mennyiségből grammra pontosan 1 kg-ot pogácsát kapunk, hacsak családunk titokban nem csemegézett a nyers tésztából. Juhtúrós korpapogácsa Hozzávalók: 8 dkg korpa, 8 dkg szójaliszt, 8 dkg liszt, 8 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, sütőpor, só, bors, tojásfehérje, 1 dkg élesztő, reszelt sajt Kovászt készítünk. Ha megkelt, hozzáadjuk a korpát, a liszteket, a margarint, szétmorzsoljuk a juhtúrót, a sütőport, borsot és a tojásfehérjét. Jól összedolgozzuk, langyos tejjel hígítjuk Egy órát pihentetjük Kinyújtjuk,

három részre hajtjuk, és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét langyos tejjel kenjük meg, és sovány reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített, forró sütőben sütjük Marcsa-pogácsa Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vanillincukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej. Elkészítése: Az anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük Előmelegített sütőben sütjük. Figyelem: Csak friss és áttört túrót használjunk! Édes pogácsa 50 deka lisztet 25 deka vajjal, 2 tojássárgájával, fél csomag sütőporral, kis késhegynyi sóval, késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk, s minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes pogácsavágóval kiszúrjuk

Zsírozott tepsibe téve tojássárgájával erősen megkenjük, kevés nagy szemű kristálycukorral megszórjuk, S közepükbe kis gyümölcsvillával beleszúrunk. Forró sütőben szép pirosra sütjük Non plus ultra pogácsa 14 deka vajat 2 evőkanál porcukorral kevert fél csomag vaníliás cukorral, 2 2 egész tojással, 14 deka liszttel és fél csomag sütőporral jól összegyúrunk. A tésztát késhát-vastagra nyújtjuk, és apró pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Ha szép sárgára kisült, kettőt-kettőt málnával összeragasztunk s fehér cukormázba mártva, bevonjuk. A megszáradt süteményekre 1-1 szem cukrozott meggyet teszünk díszítésül. Pehelypogácsa (török) Hozzávalók: 1 dl tej, 1,5 dkg élesztő, 1 kockacukor, 45 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, só Az élesztőt a kockacukorral, langyos tejjel megfuttatjuk. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd a juhtúróval, tojással, tejföllel és

az élesztős tejjel összegyúrjuk. Annyi sót teszünk bele, hogy ha megkóstoljuk sósnak, érezzük. Langyos helyen 1 órát kelesztjük Kétujjnyira nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Meleg sütőben sütjük. Hidegen, melegen, felmelegítve egyaránt finom. Rokfortos pogácsa 50 deka lisztet összegyúrunk 30 deka Liga margarinnal, 10 deka reszelt rokforttal. 2 tojássárgájával, 2 deka kevés cukros tejben megfuttatott élesztővel, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, lazán összegöngyöljük, akár a beiglit, és meleg helyen egy órát kelesztjük. Ekkor kétujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel bekockázzuk a tetejét, és közepes nagyságú pogácsákat szúrunk ki belőle. A tepsire téve (egymástól elég távol, mert megnőnek) egy óráig pihentetjük, végül kevés pirospaprikával elkevert tojásfehérjével kenjük meg a tetejét. Forró sütőbe toljuk, de közben a tüzet

mérsékeljük, hogy a pogácsák jól átsüljenek. Sajtos pogácsa Felolvasztunk, de csak langyosra 25 deka margarint, és elkeverünk benne egy deci joghurtot, meg három deka összemorzsolt élesztőt. Összedolgozzuk 50 deka rétesliszttel, egy kiskanál sóval, és nedves ruhával letakarva, egy óráig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán kétujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és minden darabba késsel úgy vágunk bele, hogy beletolhassunk egy dobókocka nagyságú puha sajtdarabot. Az eredeti formájára gömbölygetjük, és tetejét tojássárgájával kenve, 5 dkg reszelt sajttal meghintve a sütőben szép pirosra (kb. fél óra) megsütjük Egy nagy tál omlós pogácsát kapunk ebből a mennyiségből. Sajtos Pogácsa Alap: 20dkg jó minőségű főző margarin, 40 dkg keményebb reszelt sajt (lehet kevesebb is. De nem ajánlom!), 60 dkg liszt, 1 evőkanál só, 3 evőkanál cukor 4 dkg élesztő, 2 dl. Langyos tej (ebbe

megy 1 kanál cukor és élesztő), 3 tojás sárgája (1 tojás fehérje kell kenni) Fűszerek, amik elmaradhatnak, vagyis variálhatok ízlés szerint: 1 teáskanál bors, Pici erős piros paprika, 1 teáskanál édes piros paprika, Táskánál kombinált olasz fűszer Készítése: Legkönnyebb akármilyen sajtot úgy lereszelni, ha a turmixkeverőbe teszel egy csészényi lisztet és ugyanannyi sajtot kis darabokban. Ez egy pár pillanat alatt olyan lesz, mint a liszt és kitűnően le van reszelve! Élesztőt megkeleszted szokás szerint. Elektromos keverővel a sajtos lisztet elkevered a fűszerekkel és a margarinnal úgy, hogy úgy nézzen ki, mint sok kis apró borsószemek. Akkor hozzá vegyíted a tojássárgájákat és az élesztős tejet Lehet, hogy kell még egy nagyon kevés tej bele hogy könnyű tésztát kapjál. Ennek nagyon puhának kell, hogy legyen. Megkeleszted így most: egyszer Aztán 3-szor félóránként kinyújtod, hajtogatod, mint a leveles tésztát Ez a

legfontosabb, mert ezért lesz ropogósan könnyű és leveles! (itt van a titok) Kinyújtod? Kiszaggatod nagyon picikékre? Bekened tojással vagy fehérjével, lehet egy kis sajtot szórni a tetejébe de, ez elmaradhat. Kelés után szép aranysárgára megsütöd Sütő hőmérséklete: közepesen meleg 375 F° vagy 190C° Idő: 20 - 23 perc Készül: legalább: 50-70 pogácsa. Lehet a fele mennyiségből is készteni, de nem éri meg mert: Fagyasztani lehet jól, ha meg tudtál ebből menteni. Mikroba 2 pogácsa 20 mp alatt felmelegszik úgy, mintha most sütötted volna. 3 Sajtos pogácsa Hozzávalók: 4odkg liszt, 25 margarin, 5 evőkanál víz, 1 evőkanál ecet 1 tojás Ezeket összegyúrjuk, kinyújtjuk nem túl vékonyra, (kb. kisujjnyi), felvert tojással megkenjük pogácsákat, szaggattuk és tetejére sajtot, aki szereti köményt, teszünk, előmelegített sütőbe sütjük. Ha sajtos rudat akarunk készíteni, akkor kicsit vékonyabbra nyújtjuk a tésztát. SAJTOS

POGÁCSA 1/4 liter vizet, 10 dkg margarint, egy kávéskanál sóval felforralunk, 16 dkg réteslisztet hozzákeverünk, és felfőzzük, kis lángon kevergetjük pár percig. A tűzről való levétel után még 5 percig kavargatjuk, majd hozzákeverünk 10 dkg reszelt füstölt sajtot 4 db tojást Majd ezt az egészet legalább 4 órán keresztül pihentetjük a hűtőben. Ezután vizes kézzel (kicsit ragacsos masszakent néz ki) dió nagyságú pogácsákat formázunk, vajazott-lisztezett tepsire tesszük, tojással megkenjük, én meg kis sajtreszeléket is szoktam rá szórni, és előmelegített sütőben sütjük, míg világosbarna nem lesz (a sütő ajtaját fél óráig nem szabad nyitogatni). Ez nem az a tipikus pogácsa, olyan kis belül üreges gombóckák lesznek. Verzió: Ezt én úgy ismerem, hogy sajtos képviselőfánk, annyiban különbözik az elkészítése az általad leírtaktól, hogy sima liszttel készítem, és a tésztába nem rakok sajtot. A szokásos

nagyságú képviselőnél kisebbre kell méretezni, ezért kávéskanállal szoktam belőle kicsi halmokat a tepsibe rakni. Amikor megsült, levágom a tetejüket, krémsajtból, reszelt sajtból, tejfölből meg esetleg egy kis besamelből kutyult krémmel megtöltöm, kalap vissza, pici tejfelcseppel reszelt sajtot ragasztok rá. SAJTOS POGÁCSA 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 tojás sárgája 2 dkg élesztő egy dl langyos tejben csipet cukorral fölfuttatva só (mi jó sósan szeretjük, bulikon nagyon nyerő, lehet rá inni) Jól összegyúrom a hozzávalókat, majd kinyújtom, hajtogatom, félórát letakarva pihentetem, aztán megint kinyújtom, stb. mindezt 3x Végül aztán ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a megmaradt tojásfehérjével, sok reszelt sajttal, kevés köménymaggal megszórom (aki nem szereti, érdemes azért legalább az őrölt köményt megkockáztatni), és kiszaggatom, vagy kis hosszúkás téglalapokra vágom. Vajazott tepsiben, forró

sütőben megsütöm. (kb 30 perc, de a vége felé nem árt odafigyelni) Sajtos pogácsa 60 dkg lisztben eldörzsölünk 1 Ráma margarint, belereszelünk 20 dkg trappista sajtot és az egészet, jól összekeverjük. 2,5 dkg élesztőt 2 dl tejben felpuffasztunk. Fél pohár tejfölt, két tojást, kevés sót és a felpuffasztott élesztőt beletéve jól összegyúrjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd reszelt sajttal a tetejét megszórjuk és 180 fokos előmelegített sütőben aranysárgára, sütjük. Sajtos pogácsa Erzsike-módon Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 35 dkg zsír, 15 dkg sajt, 1 tojás, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1 teáskanál só A lisztet összekeverjük a felfuttatott élesztővel, 5 dkg olvasztott, már nem meleg zsírral, a tejföllel, 10 dkg reszelt sajttal és a tojássárgájával. 1/4 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott zsírral Feltekerjük, mint a bejglit, és a tésztát balról-jobbról középre behajtjuk.

Ezt a műveletet még legalább kétszer megismételjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, bevagdossuk, közepes pogácsaszaggatóval formázzuk A tepsin megkenjük tojás fehérje és tej keverékével, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben kezdjük sütni, majd 5 perc múlva a hőt mérsékelve még 15 percet sütjük. SAJTOS-SÓS POGÁCSA 1/2kg liszt, 1/4 kg ráma /15 dkg kell a tésztához / 1 kanál /evő/ zsír, van, amikor több vajat, margarin teszek bele zsír hijan.1 tojás sárgája 4 15 dkg reszelt sajt /12 dkg a tésztába/ kb. 2 dl tejfel /ill amennyit felvesz/ 1/2 dkg élesztőt egy kiskanál tejben felfuttatni, kis sütőpor, kis só. Ezt kell összegyúrni, ez az eredeti recept. Háromszor nyújtani s a megmaradt vajat háromfelé osztva mindig egy adagot rákenni a kinyújtott tesztara. Két hajtogatás között 20 percet pihentetni Mindegy hogy hajtogatod a fontos, hogy mind a háromszor ugyanúgy hajtogasd. Kiszaggatni s bekenni a tetejét a

kimaradt tojásfehérjével, s reszelt sajttal megszórni. Én több sajtot használok hozzá, mert én jól "megrakom" a tetejét sajttal A másik én egész apró pogácsaszaggatót használok, a nem forró sütőbe teszem s figyelem mikor piros kész, nem esik össze, ha kinyitogatom a sütő ajtaját közben. SAJTOS-TÚRÓS POGÁCSA Én a borsot kihagytam és a tetejére csak darált köménymagot és sót szórtam. Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró,-(brindza) 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 dl tejföl kiskanál só, 1-1 mokkáskanál cukor, fehérbors és currypor, a tetejére 1/2 dl tej. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a cukrot, is felfuttatjuk. Közben egy nagy tálban a margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a juhtúrót, a tejfölt, a sajtot, a sót is a borsot, majd jól összegyúrjuk. A cipóba formált tésztát a meglisztezett tálba tesszük

A tetejét is belisztezzük, is tiszta konyharuhával letakarjuk. A duplájára kelesztjük Ezután ugyancsak lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, is közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőlemezre helyezzük, nem túl közel egymás mellé, is a tetejűket megkenjük tejjel. Míg, 15-20 percig hagyjuk kelni, ezután közepesen előmelegített sütőbe téve, közepes lángon megsütjük. Sajtos-túros pogácsa Felfuttatunk 2 dkg élesztőt 0,5 dl tejben. Összegyúrunk 30 dkg lisztet 15 dkg margarinnal, 15 dkg tehéntúróval, 5 dkg reszelt sajttal, 1 egész tojással, 1 teáskanál sóval és a felfutott élesztővel. A tésztát kb. 1 óra hosszat meleg helyen, kelesztjük Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk Zsírozott tepsibe rakjuk. Tetejét tojás sárgájával megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Sajtkrémmel töltött pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg margarin, 50 dkg túró, 1 tojás sárgája, só

Krém: 30 dkg reszelt sajt, 2 tojás, só, 1 teáskanál liszt A lisztet elmorzsoljuk a puhított margarinnal, majd az áttört túróval, jól megsózzuk. Alufóliába csomagolva 1 éjszakát pihentetjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, közepes nagyságú pogácsákat szaggatunk Krém: a sajtot a 2 tojással, sóval és liszttel sűrű krémmé főzzük. Ujjunkkal, a pogácsa közepébe, mélyedést nyomunk, és abba töltjük a sajtkrémet. Tetejét megkenjük tojássárgájával, közepesen meleg sütőben, megsütjük. A tészta hűtőben sokáig eláll. Sós pogácsa Hozzávalók: 40 dkg szikkadt túró, 40 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, Egy tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez egy tojás. A túrót a liszttel, margarinnal, sóval meg a tojássárgájával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk, és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket tojással kenve, köménymaggal

meghintjük. Készíthetjük sajtosan is, akkor a tetejét reszelt sajttal hintjük meg. A sütőben szép aranysárgára sütjük SÓS POGÁCSA Hozzávalók: 50 dkg liszt, fél csomag (12,5) ráma, 12 dkg zsír, só, fél csomag élesztő, pici tej, 1 tejföl, 2 tojássárgája, 1 egész tojás, 10 dkg sajt. 5 A lisztet a Rámával, zsírral, sóval elmorzsoljuk. Közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, 2 tojássárgáját és az 1 tejföllel jól eldolgozzuk. Ha egynemű, összedolgozzuk a lisztes margarinnal. Félóránként hajtogatjuk, de ha hűtőben tartjuk estétől reggelig, akkor ez el is maradhat. Fél cm vastagra nyújtjuk, kisebb szaggatóval kiszúrjuk Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Közepes lángon sütjük Svéd zsemle Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál só A hozzávalókat hidegen összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk. Fóliával letakarva, egy éjjelre a hűtőbe

tesszük. A tésztából kis golyókat formálunk, tetejüket kicsit megcsípjük, sütőlapon 1 órát kelesztjük. Előmelegített sütőben, nagy lángon, 10-15 percig, sütjük Teapogácsa Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl, Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az elején félreteszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük és közepes tűznél egyenletesen, megsütjük. Tejfeles pogácsa 15 dkg zsírt habosra keverünk, beleteszünk fél kg lisztet, 2 dkg élesztőt, 2 kanál langyos tejbe eldörzsölve csipet sót és annyi tejfelt, hogy jó puha tésztát kapjunk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, tojássárgájával megkenjük és forró sütőben világosra,

sütjük. Tejfölös pogácsa 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1 dl tej, só, 1 dkg cukor a tejbe. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, a hozzávalókkal összegyúrjuk. 20 percenként hajtogatjuk, összesen 3-szor. A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Tejfölös pogácsa A tészta: 1 kg liszt, 1 1/2 ráma, 3 tojás sárgája, 5 dkg élesztő (felfuttatva cukros tejben), 1 1/2 pohár tejföl, 2 evőkanál só. Összegyúrjuk, és háromszor hajtogatjuk. Egy órát kelni hagyjuk, a tetejére sajtot teszünk. Tejfölös pogácsa Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, A tetejére egy tojás, hámozott mandulaszemek. A lisztet a margarinnal, tejföllel meg a sóval összedolgozzuk és egy éjszakán át hűtőszekrényben, pihentetjük. (Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta!) Másnap háromszor hajtogatjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle.

Tetejüket egész tojással megkenjük és mindegyik pogácsát egy szem hámozott mandulával, díszítjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom Tejfölös sajtos pogácsa Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt trappista sajt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 1/2 dl tej, csipetnyi cukor, só, 6 A tetejére egy tojás. Az élesztőt a cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk, tetejére egy kevés lisztet szórunk. Közben a margarint a lisztbe morzsoljuk, és a tejföllel, a sóval, a sajttal meg a tojásokkal összekeverjük. / A reszelt sajtból a pogácsák tetejére egy keveset félrerakunk / A kovászt is beleöntjük, és jól kidolgozva, tésztává gyúrjuk. Legalább fél óráig pihentetjük, majd meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét késsel bevagdossuk, megkenjük tojással, és reszelt sajttal megszórjuk Langyos helyen még egy óráig kelesztjük, majd erős

lánggal megsütjük. Töltött sós pogácsa Hozzávalók: A tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg Ráma margarin, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 1 db tojás, tejföl A töltelékhez: 2 dl tej, 1 evőkanál liszt, 2 db tojássárgája, 10 dkg reszelt trappista sajt, 15 dkg Ráma Krémalap, 2-3 dkg reszelt füstölt sajt Ráma margarin a forma kikenéséhez A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk az élesztőt, a sót és annyi tejfölt, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen. Cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük Ezután kb 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk és 4-4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Minden második korong közepét kiszúrjuk, így egy lyukas korongot kapunk. A tojást felverjük és megkenjük a tele korongokat, majd ráhelyezzük a lyukasat Margarinnal kikent sütőlapra helyezzük a pogácsákat és előmelegített sütőben, világos sárgára megsütjük. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojások

sárgáját a liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet hozzáadva felfőzzük és belekeverjük a reszelt sajtot. A Krémalapot kihabosítjuk, összekeverjük a kihűlt krémmel, végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. Ha a pogácsa kihűlt, a közepébe töltjük a krémet, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Túrópogácsák Fél kg lisztet 25 deka zsírral, fél kg kendőben kinyomott túróval, 1 csomag sütőporral, kevés sóval, 1 egész tojással és 2-3 kanál tejföllel jól összegyúrunk. Pogácsákat vágunk ki belőle, melyeket tojással megkenve, közepes tűznél szép világosra sütünk. Túrós pogácsa Negyed kiló lisztből, negyed kiló tehéntúróból, negyed kiló vajból, kevés sóval és egy deka felfújt élesztővel tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, háromszor kinyújtjuk, közben mindig fél órát pihentetjük Végül másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Fél óra

pihentetés után megsütjük. Túrós-diós pogácsa Hozzávalók: 25 dkg áttört, friss tehéntúró, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy késhegynyi só, 1 tojás a kenéshez, 10 dkg dió. Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmelegített sütőben, kis lángon világossárgára sütjük. Figyelem: A diót mélyen nyomjuk a tésztába, különben megég! Vajas pogácsa Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 2 teáskanál só, 1 csapott teáskanál cukor, 1 kanál rum (elmaradhat). Elkészítés: A tésztát a sütés előtti estén készítjük el. Az élesztőt a tejfölben feloldjuk A liszttel elmorzsoljuk a margarint, megsózzuk, omlós tésztát készítünk. Közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a

tejfölt, a feloldott élesztővel, (a rumot), cukrot. Ezeket liszt nélkül összekeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet (A tészta rétestészta keménységű legyen.) Miután simára dolgoztuk nylon zacskóba csomagolva egy éjjelre a 7 hűtőbe, tesszük. Másnap a tésztát deszkán jól átgyúrjuk A deszkát enyhen meglisztezzük és a tésztát egyenletesen, ujjnyi vastagságúra (1,5-2 cm) nyújtjuk. Apró (4 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, zsíros papírral átkent sütőlapra helyezzük, egymástól 2-2,5 cm távolságra. Pihentetjük fél órát, felvert tojással megkenjük, újból pihentetjük (kb 1 órát), megsózzuk a tetejét, majd újból megkenjük. Forró sütőben sütjük (20-25 percig) A sütési idő közepe táján mérsékeljük a meleget, nehogy a közepe nyers maradjon. Vajas pogácsa 1/2 kg lisztet elmorzsolunk 1/4 kg vajjal, beleteszünk 2 tojássárgáját, 1 dkg langyos tejben oldott élesztőt, csipet sót és annyi tejfelt,

hogy jó puha tészta legyen. Jól eldolgozzuk, háromszor kinyújtjuk, összehajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle Tepsibe rakjuk, fél órát pihentetjük, tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük. Vajas pogácsa 45 dkg lisztet morzsoljunk el 30 dkg vajjal, adjunk hozzá egy tojás sárgáját, és egy evőkanál langyos tejben feloldott egy zacskó szárított- vagy 2,5 dkg friss élesztőt. Tegyünk hozzá egy mokkáskanál sót és annyi tejfölt, vagy tejszínt, amivel jól gyúrható tésztát kapunk. Tegyük hidegre, negyed órára, nyújtsuk ki, kenjük meg tojással és hajtogassuk be. Ezt még egyszer ismételjük meg A második pihentetés után kisujjnyi vastagra nyújtsuk ki, vagdossuk be és szúrjuk ki közepes vagy kis pogácsaszaggatóval. Rakjuk tepsire, és kenjük meg tojással Várjuk meg, míg megszárad a tojás, akkor újra kenjük be tojással, és forró sütőben süssük világos pirosra. Gyorsan

süssük, mert a lassú sütés teszi kőkeménnyé a pogácsát! Vajas-pogácsa Készítsünk 40 dkg. lisztből, 18 dkg vajból (fele zsír is lehet), 3 tojásból, 2 dkg. sóból és 1 csomag DrOetker-féle sütőporból pogácsatésztát Sodorjuk ujjnyi vastagságúra és szaggassunk belőle pogácsát, kenjük be tojással és süssük meg jó meleg sütőben. Vajas pogácsa Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 1 dl tej, négy szem kockacukor, egy tojássárgája, egy egész tojás, 2 dl tejföl, só. A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, a cukros tejben megfuttatott élesztővel, a tejföllel és sóval összegyúrjuk. Két óráig kelesztjük, közben többször hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsákat szúrunk ki belőle. (Háromszorosára nő sütés közben!) Tetejüket az egész tojással megkenjük és a sütőben úgy sütjük, akár a kelt tésztát. Zsúrpogácsa 48 deka lisztet 25 deka fagyos zsírral, fél

evőkanál sóval, 1 tojással, 1 csomag sütőporral és 4 deci tejfellel összegyúrunk. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszakítjuk, tetejüket késsel recésre bevágva tojássárgájával beecseteljük. Közepes tűznél egyenletesen megsütjük. 8