Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:128

Feltöltve:2010. április 22.

Méret:45 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Előételek Buggyantott tojás Hozzávalók:  4 tojás,  1 evőkanál olaj,  15 dkg darált marha- vagy sertéshús,  3 db újhagyma,  2 evőkanál szójaszósz,  3,5 evőkanál olívaolaj,  1 mokkáskanál só Vágjuk fel a hagymát (használjuk fel a zöldjét is). Verjük fel a tojást Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, tegyük bele a darált húst, a szójaszószt és a hagymát. Állandó kevergetés közben süssük 2 percig. Gőzre rakható edényben helyezzük el a húsos keveréket, öntsük rá a tojást, amit közben összekevertünk a levessel és a sóval. Süssük gőzön 15 percig Forrón tálaljuk előételként. Ezeréves tojás Hozzávalók:      Két tucat friss, egészséges kacsa- vagy tyúktojás Hat evőkanál só Fél liter víz Harminc evőkanál (kb. 300 gramm) fenyőfahamu Hat evőkanál (kb. 120 gramm) mész Ez az étel többféle néven ismert. Nevezik még százéves és száznapos tojásnak is, de igazi

kínai neve fenyővirág tojást jelent. A fenyőfahamu beszerzése talán gondokba ütközhet, ebben az esetben gyakorlatilag bármilyen más fafajta hamuja megfelel, csak legyen elég „tiszta”. A sót feloldjuk a vízben, fokozatosan hozzáadjuk a hamut és a meszet. Alaposan elkeverjük ezt a sűrű sarat, a tojásokat langyos vízben megmossuk, majd nagyjából fél centis rétegben bevonjuk a „sárral” (mint valami kozmetikai pakolás). A tojásokat cserép vagy agyagedénybe tesszük, vigyázva, hogy ne érjenek egymáshoz, csak ahol feltétlenül szükséges. A gúla formájú elrendezés a legpraktikusabb, így a tojások viszonylag kis felületen érintik egymást. Ezután az edényt lefedjük. Három nap után a tojásokat szétrakjuk, amelyik fölül volt, most alulra kerül, és fordítva, majd ismét lezárjuk az edényt. A következő tizenöt napban ezt az eljárást még ötször megismételjük, ezt követően pedig ismét lefedjük az edényt, és egy

hónapig érintetlenül hagyjuk. A körülbelül ötven nap alatt a tojásoknak el kell készülniük Ez annyit jelent, hogy amikor a hamuból előássuk őket, valóban úgy néznek ki, mintha ezer évesek lennének. Ideális esetben a fehérje zselészerűvé keményedik, és borostyánszínű lesz, míg a sárgája haragoszöld. Tálalás: Miután leszedtük a tojások héját, hosszában négyfelé vágjuk mindegyiket, s kevés szójaszósszal és zöldkörettel szervírozzuk. Füstölt tojás Hozzávalók (6 személyre):  6 tojás A páchoz:  1 kávéskanál szezámolajű  2 evőkanál szójamártás  1-2 kávéskanál só  2 kávéskanál porcukor  2 kávéskanál folyékony füstanyag (lásd a fortélynál) Elkészítés: Tegyük a tojásokat edénybe, öntsünk rá hideg vizet és forraljuk föl. Négy percig főzzük, majd tegyük hideg vízfürdőbe. Ha lehűltek, hámozzuk meg és helyezzük egy nagyobb edénybe. Keverjük össze a pác anyagait, öntsük

a tojásokra és három óráig tartsuk szobahőmérsékleten. Időnként keverjük meg Vágjuk félbe a tojásokat, helyezzük tálra. A páccal megöntözhetjük Apróra vágott zöldfűszerekkel (petrezselyem-, korianderzöld, menta, szurokfű, citromfű) meghintjük. Hideg előételként, vagy könnyű vacsorafogásként adjuk. Hűtőben egy hétig eltartható Három tündér saláta Hozzávalók:  Egy kínai kel, vagy kisebb kelkáposzta,  Tíz dekagramm retek,  Két kanál só,  Két dekagramm reszelt torma,  Két fej hagyma,  Két erőspaprika, vagy cseresznyepaprika-krém,  Három kanál olaj,  Három kanál csalamádé. Előkészítés: A káposztát legyaluljuk, a retket megreszeljük, összekeverjük, megsózzuk. Négy órát állni hagyjuk. Megreszeljük a tormát, vékony csíkokra vágjuk a hagymát, fölszeljük a paprikát. Főzés: Az olajban három percig dobva-rázva sütjük a hagymát és a paprikát. Leszűrjük, csak az aromásított

olajat tartjuk meg. Ezt ráöntjük a káposztára, belekeverjük a tormát, és a csalamádét. Metélt palacsinta édes-savanyú mártással Hozzávalók (4 személyre):  10 dkg liszt  1 tojás  2,5 dl víz  15 dkg gépsonka  2,5 dl édes-savanyú mártás Elkészítés: A lisztből, a tojásból és a vízből készítsünk palacsintatésztát. Pihentessük egy óráig. Daráljuk meg a gépsonkát és keverjük a tésztához Süssünk közepes vastagságú palacsintákat. Azonmód forrón szeleteljük fel 1,5 cm x 5 cm-es csíkokra Forrósítsuk meg az édes-savanyú mártást, és öntsük a metéltre. Fortély: Önálló vacsoraételnek is tálalhatjuk, de köretként is adhatjuk szárazabb húsok mellé. Porcelán- vagy márványtojás Hozzávalók:  Tizenkét tyúktojás  Kilenc deci víz (kétszer)  Négy kanálnyi fekete, igen erős tealevél  Két kanál szójamártás  Egy kanál só  Egy kiskanálnyi ánizs (ízlés szerint) Az első

kilenc deci vízben negyedórát főzzük a tojásokat, majd két-három percig hideg csapvíz alá tartjuk őket. Ha kihűltek, a héjukat összetörjük, de úgy, hogy rajta maradjanak a tojáson, voltaképpen tehát csak megrepedezzenek. A másik kilenc deci vizet felforraljuk, beletesszük a teát, sót, szóját, az ánizst (ha használjuk), és ebben a sűrű lében egy órán át főzzük a megrepedezett tojásokat. Ezután hagyjuk a tojásokat állni egy éjszakáig, majd meghámozzuk őket. Azt fogjuk észrevenni, hogy a héj repedésein át a tea beszivárgott, enyhén elszínezte a tojást és a márványéhoz, vagy a régi porcelánokéhoz hasonló erezetet rajzolt rá. Sanghaji csokor Hozzávalók (2-4 személyre):  25 dkg rákhús  3 dl olívaolaj  2 evőkanál szójamártás  2 evőkanál száraz fehér bor  1 evőkanál cukor  2 újhagyma  Néhány szál petrezselyemzöld  Kevés gyömbér Előkészítés: Tisztítsuk meg és daraboljuk fel

a hagymát. Aprítsuk fel a petrezselyemzöldet Forrósítsuk meg az olajat, és süssük ki benne a rákhúst. Öntsük le az olajat A rákhoz adjuk hozzá a szójamártást, a bort, a cukrot és a hagymát. Keverjük jól össze, majd vegyük le a tűzről. Tálaláskor hintsük meg az ételt petrezselyemzölddel Akár előételként is kínálhatjuk Sült tojás Hozzávalók (4 személyre):  6 tojás  2 db zöldhagyma  3 evőkanál olívaolaj  1 evőkanál olvasztott vaj  1 kávéskanál só  Fél kávéskanál szezámolaj  2 kávéskanál portói (vagy sherri)  Bors Előkészítés: Vágjuk fel a hagymát. Verjük fel a tojást, adjuk hozzá a sót, a borspt és a hagymát. Egy mély edényben forrósítsuk meg a vajat, az olívaolajat, és tegyük bele a tojást Palacsintaszerűen süssük meg. Locsoljuk meg a portóival és a szezámolajjal Előmelegített tálra kifordítva tálaljuk. Fortély:  A tojásokat nem szabad nagyon megsütni. 

Köríthetjük sült szójatésztával.  Szójamártással ízesíthetjük. Tavaszi tekercs Hozzávalók (6 személyre): A tésztához:  30dkg búzaliszt,  fél kávéskanál só,  1 pohár hideg víz,  1 felvert tojás. A töltelékhez:  15 dkg csiperkegomba,  1 fej vöröshagyma,  10 dkg zeller,  10 dkg spenót,  10 dkg bambuszrügy (elhagyható),  10 dkg szójacsíra,  1 kávéskanál só,  1 kávéskanál cukor,  fél kávéskanál glutamát (elhagyható),  1 evőkanál portói (vagy száraz fehér bor),  1 evőkanál szezámolaj,  2 evőkanál szójamártás,  2 evőkanál olívaolaj,  2 tojás,  1 gyömbérgumó,  bors. Elkészítés: Dolgozzuk tésztává a lisztet a vízzel és a sóval. 30 percig nedves ruha alatt pihentessük. Deszkán nyújtsuk ki körülbelül 1,5 mm-es vastagságúra Éles késsel vágjuk 16x16 cm-es négyzetekre. Készítsük el a tölteléket: Vágjuk össze a zöldségeket, és a

gyömpért porítsuk el. Verjük fel a tojást, és az olaj kivételével adjuk hozzá az ízesítőket. A felforrósított olajba tegyük a zellert, majd a többi zöldséget. Kevergetve süssük két percig Adjuk hozzá a tojást, és ha megszilárdult, vegyük le. Hűtsük ki Tegyünk a tésztakockák közepére 1-2 kanál tölteléket, a két szélét hajtsuk fel, tekerjük össze. Kenjük meg tojással. 1-2 liter olajat forrósítsunk fel egy mély edényben Süssük meg a tekercseket. Egyszerre háromnál többet ne tegyünk az olajba Sütés közben forgassuk meg párszor. Ha egyenletesen megpirultak (kb 10-15 perc), vegyük ki Natúr salátalevelekre helyezzük, és különféle friss zölddel díszítjük. Fortély:  A töltelékbe a leírtakon kívül számtalan zöldség tehető, csak arra ügyeljünk, hogy ne negedjenek levet.  Édes-savanyú mártásba, vagy szójaszószba mártogatva (vagy ezekkel finoman megöntözve) még ízesebbé tehető.  A töltelékbe

5 dkg beáztatott szójatésztát is tehetünk.  Lezárt edényben, hűtőben hetekig, mélyhűtőben hónapokig is eltarthatjuk.  A tészta hetekkel korábban is elkészíthető és hűtőben eltartható.  Az étel gazdagítható apróra vágott, vagy darált főtt húsokkal. Teában főtt tojás Hozzávalók:  8 tojás,  1 evőkanál só,  2 evőkanál szójamártás,  3 evőkanál feketetea,  1 szem csillagánizs (vagy egy szegfűszeg),  1 kávéskanál cukor. Elkészítés: A tojásokat mossuk meg gondosan, és főzzük 15 percig. Hideg vízel hűtsük le, és villával óvatosan ütögessük körbe, hogy finom repedések keletkezzenek a tojások héján. A héjat nem szabad lefejteni! Forraljunk vizet egy edényben, és tegyük bele az összes hozzávalókat, majd a tojásokkal együtt főzzük 30 percig úgy, hogy a főzőlé mindig ellepje a tojásokat. Zárjuk el a tüzet Az edény tartalmát további 30 percig tartsuk fedő alatt Eztuán vegyük ki

és hámozzuk meg a tojásokat. Ha jól sikerült a főzés, márványos a mintázatuk Előételként, és köretként is kiváló. Figyeljünk, hogy a tojáshéjat mindig közvetlenül a tálalás előtt szedjük le!