Alapadatok

Év, oldalszám:2003, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:172

Feltöltve:2010. április 22.

Méret:48 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Bejglik Előzőleg vegyük ki a szükséges mennyiségű vajat a hűtőből, hogy felmelegedjen. 1,2 dl langyos tejben futtassunk fel 1 dg élesztőt, 1 mokkáskanál barna cukor hozzáadásával. 0,5 kg lisztet egy nagyobb gyúrótálban morzsoljunk össze 25 dg szobahőmérsékletű vajjal. Keverjünk hozzá 8 dg barna cukrot, egy csipetnyi sót, 2 tojássárgáját, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és az egészet gyúrjuk össze. Amennyiben túl kemény lenne, öntsünk rá egy kis tejet A félkemény tészta akkor jó, ha már nem tapad sem a kézre, sem a tál aljához, és simává, csomómentessé válik. Miután jól összedolgoztuk, konyharuhával letakarva pihentessük 1 órán át, és közben készítsük el a tölteléket. A meleg helyen történt pihentetést követően gyúrjuk össze, majd formáljunk belőle 4 kisebb cipót, és liszt nélkül, gyakran megforgatva nyújtsuk téglalap alakúra. (Ha lisztet használunk a nyújtásához, akkor nem lesz a

felülete fényes, márványosan sima.) A kb 28×22 cm méretűre nyújtott tésztára, kenjük rá a lehűlt tölteléket úgy, hogy a szélei 1 cm szélességben üresen maradjanak. A hosszabbik oldala mentén csavarjuk össze a megtöltött tésztát, és helyezzük egy előzőleg kivajazott nagyobb méretű zománcozott tepsibe oly módon, hogy a széle alulra essen. Ügyeljünk arra is, hogy az egymás mellé helyezett rudak ne érjenek össze, mert a kipárolgó gőzzel megrepesztik egymást! Utána 1 felvert tojással kenjük meg az egymástól minél távolabb elhelyezett rudak tetejét, és fél óráig meleg helyen kelesszük. Végül kenjük meg újra, hagyjuk még kb. fél óráig szikkadni, majd helyezzük forró sütőbe, és közepes tűzön süssük 10 percig, utána mérsékelt tűzön még kb. 10 percig, amíg a tojással megkent felület egyenletes barna lesz Sütőbe helyezés előtt a rudak tetejét kb. 5 centiméterenként egy kihegyezett hurkapálcikával

egészen az aljáig, szurkáljuk meg, nehogy kirepedjenek a keletkező gőztől. Ha a bejgli kireped, akkor valószínűleg nagyon folyós vagy meleg volt a töltelék. Azonban akkor is kireped, ha a tésztáját túl keményre készítettük, vagy ha túl forró, illetve nagyon langyos sütőbe raktuk. A tészta nem lehet túl lágy sem, mert akkor a bejgli belseje nyers marad, nem tud átsülni. A kirepedés leggyakoribb oka azonban az, hogy a tészta nem kel meg rendesen. Ezért télen, hűvös konyhában mindkét megkenés után addig kelesszük, amíg a tojás megszárad, és berepedezik rajta. Sajnos ennek a tojásfehérje nélkül és sok vajjal készült linzerszerű bejglinek még a leggondosabb sütés mellett is kireped kissé az oldala. Sokan dupla mennyiségű, keményre főzött töltelékkel, készítik a bejglit, így azonban a kevés tészta miatt már túl tömény lesz az íze. A kész bejglit csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha teljesen lehűlt. Frissen fogyasztva

a legfinomabb. Tejjel vagy teával tálalva ízletes vacsorát is készíthetünk belőle. A lehűlt bejgli polietilénfóliába csavarva, hűvös helyen több mint egy hétig eltartható a kiszáradás veszélye nélkül. Hűtőszekrényben nem célszerű tárolni, mert a tésztája „megszalonnásodik”. Diós töltelék (2 rúdhoz) 14 dg darált dióba keverjünk 10 dg mézet, 4 dg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját. Utána adjunk hozzá 0,9 dl tejet, hogy kásaszerű massza legyen belőle, és lassú tűzön, lángterelő felett állandóan kevergetve főzzük 4–5 percig. Friss dió használatakor néhány perccel tovább főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön. Egyébként minél tovább főzzük a tölteléket, annál formásabb lesz a bejgli, és kevésbé fog kirepedni, de másnapra kiszárad. Gesztenyés beígli tölteléket 1 "Legegyszerűbben gesztenyemasszából lehet készíteni! Felolvasztod a masszát, rudanként 25 dkg-t veszel. 10-15

dkg vaj, vagy margarin, 10 dkg cukor, 3-4 dkg kakaó, 5 dkg mazsola. Kevés rumaroma, vagy rum. Az egészet jól összekevered, majd a tésztára kened, kb 1-15 cm vastagon, majd felcsavarod! Sütés a többi bejglihez hasonlóan!" Mákos töltelék {2 rúdhoz) 14 dg őrölt mákhoz keverjünk 12 dg mézet, 4 dg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját. Utána adjunk hozzá 1,1 dl tejet, hogy kásaszerű massza legyen belőle, és gyenge tűzön, lángterelő felett állandóan kevergetve főzzük 4–5 percig. Minél sűrűbb a töltelék, annál szebb lesz a bejgli, de vigyázzunk, hogy túl kemény ne legyen, mert akkor sütés közben kiszárad. Ezek a töltelékek egyébként jól felhasználhatók palacsinta ízesítéséhez is. Mind a diós, mind a mákos töltelékből kb 12 db palacsinta készíthető Ha másnapra is hagyunk belőle, akkor több tejjel főzzük fel, mert a mézes töltelék lehűlés után kiszárad. Aki nem hajlamos a hízásra, főzhet a

töltelékekbe 3 dg vajat is, ettől lazább, omlósabb lesz a krém. A vajas krémhez kevesebb tejet adjunk, hogy ne legyen nagyon folyós. A palacsintakészítés céljára szolgáló tölteléket ne hagyjuk lehűlni, hanem a tűzről levéve azonnal kenjük a tésztára, hogy a palacsinta sokáig meleg maradjon. Mostanában egyre jobban terjed a gesztenyés bejgli. A Gesztenyés töltelék nem tekinthető ugyan hagyományosnak ebben a tésztában, de aki ragaszkodik hozzá, az alábbi módon könnyen elkészítheti. Helyezzünk húsdarálóba egy 3 mm lyukátmérőjű tárcsát, és hajtsunk át rajta 30 dg ízesített gesztenyemasszát. Adjunk hozzá 4 dg lágy vajat, 2 tojássárgáját és 1 dg vanillincukrot. A krémet habosra keverve hidegen kenjük a tésztára. Ez a töltelék ugyancsak 2 rúdhoz elegendő. Bejgli Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin + 10 dkg zsír, vagy 25 dkg jó zsíros margarin, 3 tojás, 2 evőkanál porcukor, pici só, 2 dkg

élesztő Elkészítés: A deszkán elosztom a lisztet 3 részre. Az első halomba apróra belekevergetem, vagdosgatom egy nagy késsel a vajat (vagy kézzel morzsolom, mind). A másodikba a 3 tojássárgáját és a cukrot, a harmadikba a tejben kis cukorral fölfuttatott élesztőt. A 3 halmot összedolgozom és utána 2 cipóra osztva, letakarva, 1 órát aludni hagyom. Ez alatt elkészül, a töltelék. Diós töltelék: -------------(2 cipónak való adag) 3 tojásfehérje felverve + 20 dkg porcukor + 20 dkg darált dió + mazsola (kb.10 dkg)+ kis citromhéj és az alma, ha akarjatok, Édesanyám nem tett annak idején bele Mákos töltelék: -------------(2 cipónak való adag) 20 dkg cukor + 20 dkg darált mák + mazsola + citromhéj, ezeket leforrázom kb. 1 deci forró tejjel Tehát ha egy mákost és egy dióst akarok, akkor fele-fele tölteléket kell, készítsek. 2 A 2 cipót egyenként kinyújtom, megkenem a töltelékkel, felcsavarom és újból 1 órát altatom.

Utána tojással megkenem a tetejüket és megsütöm őket lassú tűzön Nekem legszebben olyan egy alkalomra való alumíniumfólia kalács-tepsiben sült meg, és mivel ajándéknak szántam, csak egyszerűen elszállítottam abban kihűlés után. Bejgli Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg RAMA margarin, 1 kg liszt, 3 dkg élesztő, 2 db tojás, 6 dkg minőségi kristálycukor, 1 csipet só, 4 dl tej Diótöltelékhez: -------------40 dkg darált dió, 20 dkg finom minőségű kristálycukor, 2 dl tej, 1 evőkanál méz, 8 dkg mazsola, 1 kávéskanál fahéj, 1 db citrom reszelt héja Máktöltelékhez: ---------------40 dkg darált mák, 2,5 dl tej, 20 dkg finom minőségű kristálycukor, 2 evőkanál méz, 1 db citrom reszelt héja, 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg, 8 dkg mazsola A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a

megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. A tészta legyen félkemény, és a kezünktől váljon el Letakarva, kb 30 percig, pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk, és téglalapokká nyújtjuk Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen, megszúrjuk. Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tészta rudakat, és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük, és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezett kell, hogy legyen. Diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverék közben átforraljuk. 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk Ha túl híg, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá. Máktöltelék

készítése: A tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk. Bejgli-recept Hozzávalók: (6 rúdhoz) 1 kg liszt, 20 dkg vaj, 13 dkg zsír, 60 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dl tej, fél deka só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, őrölt fahéj, citrom, 4 dkg zsemlemorzsa 3 A tészta elkészítése: A lisztet, a vajat, a zsírt és 8 dkg cukrot és a felfuttatott élesztőt összekeverjük. Teszünk bele 1 egész tojást, sót és jól összegyúrjuk, majd néhány órát pihentetjük. Ha mindenki kipihente magát, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, téglalapokra nyújtjuk, hármat mákkal, hármat dióval töltünk meg. (töltelékek leírása később) A tészta két véget egy ujjnyira felhajtjuk, és úgy tekerjük fel. Gyengén zsírozott tepsibe rakjuk. Tojással megkenjük, és kelni hagyjuk egy

fél órácskát. Később még egyszer megkenjük tojással, s hagyjuk megszáradni a mázt, úgy rakjuk a sütőbe. Mákos töltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk. Mikor forr, a mákra öntjük Belekeverünk reszelt citromhéjat, késhegynyi fahéjat. Hidegen kenjük a tésztára. Diós töltelék: 22 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk. Ráöntjük a dióra, belekeverünk késhegynyi fahéjat, reszelt citromhéjat, és a 4 dkg zsemlemorzsát. Ezt is csak hidegen kenjük a tésztára A diót és a mákot le kell darálni. És mielőtt sütnénk vele, kóstoljuk meg, nem e avasodtak meg, mert akkor hiába minden igyekvés, oda süti finom íze! Beígli A recept négy rúdra szól. A töltelék 2 rúd diós, két rúd mákosra! A tölteléket meg kell főzni! Előző nap szoktam megkészíteni a tölteléket, de jól el kell dugni a család elől! Amikor megfőzöm a tölteléket, forralok egy kis tejet, másnapra kihűl, lehet hígítani vele a

tölteléket. 2dkg élesztő, 2 kiskanál cukor, 2 dl langyos tej, 1 evőkanál liszt! Langyos helyen kelesztjük 1 kg liszt, 2o dkg vaj, 18 dkg POR cukor, 5 tojás sárgája, 1 evőkanál erős rum 1/2 citrom reszelt héja / Vigyázat, csak a sárga része! fehérjét nem szabad hozzáreszelni! Megkeseredik!/ kevés só Mindehhez hozzátesszük az élesztőt és annyi LANGYOS tejet, hogy se túl lágy, se túl kemény tésztát kapjunk. Olyan gumiszerű legyen Kb 2 órát langyos helyen letakarva, kelesztjük jó lisztezett helyen négy részre, osztjuk. Ceruzavastagságúra nyújtjuk, ráterítjük a hideg, higított tölteléket, becsavarjuk. Kikent tepsibe rakjuk 1/2 órát kelesztjük. Egy egész tojást, kicsit felverünk, megkenjük a tésztát. Mérsékelt tűznél kisütjük. Töltelék: A töltelék megegyezik a pozsonyi kiflivel, de a bejglibe kicsit hígítjuk, hideg forralt tejjel! MÁKOS: -----26 dkg cukor / mindegy milyen/ 2,5 dl víz, 4o dkg darált mák, 2 evőkanál

méz, 1 késhegynyi törött szegfűszeg, 1 lapos mokkáskanálnyi fahéj, 7 dkg mazsola 4 Összefőzzük, VIGYÁZAT! nem lehet otthagyni, púffog! állandóan kevergetni kell, könnyen leég! DIÓS: ----2 dl tej, 22 dkg cukor, 4o dkg darált dió, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál fahéj, 1 citrom, 1 narancs lereszelt héja Vigyázat, csak a színes héja, a fehér rész nem jó Beígli szilvalekvárral Tésztája: 50 dkg liszt, csipet só, 6 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 1 RAMA 1 EK. tejföl Összegyúrjuk, 1/2 órát pihentetjük, 4 részre osztjuk, mindegyiket kisodorjuk. a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk. Tölteléke: Mák és dió tölteléket elkészítjük (főzzük). A lapokat megkenjük a töltelékekkel. Az alsóra mák, a másodikra szilvalekvár, a harmadikra dió kerül. A felső lapot megszurkáljuk villával és egy kis tejjel elkevert tojással, megkenjük. Diós töltelék: ------------30 dkg dió, 20 dkg porcukor, reszelt citromhéj, 10 dkg

mazsola 3 deci vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, beleöntjük a diót, összekeverjük. Levéve a tűzről hozzáadjuk a mazsolát és a citromhéjat. Mákos töltelék: ---------------30 dkg mák, 20 dkg cukor, 3 deci tej, vaníliás cukor, 5 dkg dara vagy liszt A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot, és a cukrot. Beígli Hozzávalók: 80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2 deci tej, csipetnyi só, reszelt citrom héj, egy cs. vaníliás cukor Készítése: A lisztet, vajat, zsírt, élesztőt jól összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgákat, a sót, a citromhéjat, vaníliáscukrot, és langyos tejjel tésztát gyúrunk belőle. Félórai pihentetés után 4 részre osztjuk, kinyújtjuk, egyenletesen megtöltjük töltelékkel, és összetekerjük. Töltelék: 30 dkg dió, 30 dkg mák, 25 dkg cukor, kevés tej, 1 cs. Mazsola, 1 narancs reszelt héja, 2 evőkanál

baracklekvár, őrölt fahéj, törött szegfűszeg, 1/2 deci rum 5 Készítése: A cukrot nagyon kevés vízben felforraljuk, két egyenlő részre osztva, a felét dióra a felét mákra öntjük. Ugyanígy elosztjuk a lekvárt, a mazsolát, narancshéjat, rumot Annyi tejet adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető pépet kapjunk. Ízlés szerint fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, majd jól eldolgozzuk. Akkor lesz a teteje szép márványos, ha sütés előtt egy egész tojást és egy sárgáját elhabarunk, ezzel megkenjük a tekercseket, és meleg sütőben tartjuk, míg a tetején a tojás megszárad. Ezután megint megkenjük tojással, 1/2 órára hideg helyre tesszük. Bejgli omlós-élesztős Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral.

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen, néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t, visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük Így szép márványos lesz. Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt

citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék). Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra, öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát. Diós-mákos bejgli Hozzávalók (2 rúd) A tésztához: 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 20 g élesztő, 20 g porcukor, 1,5 dl tej, 1 db tojás a kenéshez, só Diótöltelék: ------------200 g darált dió, 200 g porcukor, 20 g vaníliás cukor, 0,5 dl tej 50 g mazsola, 2 cl rum Máktöltelék: ----------200 g darált mák, 200 g porcukor, 1 db citrom leve és reszelt héja 0,5 dl tej, 50 g mazsola, 2 cl rum A tészta elkészítése 6 A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a

tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük. A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és

hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek. A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán áthagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beígli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva, adjuk asztalra. Mákos beigli Hozzávalók két rúdhoz: Tészta: 25 dkg tönkölybúzaliszt, 12 dkg sárgarépa, 1,5 dl víz, fél dl étolaj 1-1 kávéskanál őrölt kardámom, bazsalikom és gyömbérpor, fél kávéskanál szódabikarbóna. Töltelék: 25 dkg alma, 10 dkg darált mák, 10 dkg magozott meggy 1/2 citrom, 4

teáskanál őrölt fahéj. Elkészítés A sárgarépát reszelje le finomra egy tormareszelő segítségével. Körülbelül 1 dl vizet melegítsen forróra, és keverje bele a szódabikarbónát. Adja a vizet a sárgarépához, majd keverje hozzá a lisztet is. Ízesítse a fűszerekkel, öntse hozzá a maradék langyos vizet és az olajat. Gyúrjon belőle lágy tésztát és tegye félre egy óra hosszáig Amíg a tészta pihen, készítse el a tölteléket! Hámozza meg és reszelje le az almát, amihez rögtön csöpögtesse hozzá a fél citrom kifacsart levét, különben megbarnul. A mákot keverje össze a fahéjjal Az elkészült tésztát és a tölteléket is ossza két egyenlő részre. Egy alufóliacsikot hintsen meg kevés liszttel, majd a tésztát nyújtsa ki rajta egyenletesen vékonyra. Hintse meg a fahéjas darált mákkal, majd szórja meg a reszelt almával és a magozott meggyel is. Az alufólia segítségével ügyesen tekerje fel úgy, hogy fólia ne

kerüljön a tészta belsejébe. Fóliával együtt tegye egy tepsibe Előmelegített sütőben, közepes lángon körülbelül húsz percig süsse. Mákos és diós bejgli Hozzávalók: A tésztához; 1 kg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 5 dkg élesztő, 3 dl tej, csipetnyi só; A diótöltelékhez: 30-35 dkg darált dió, 15-20 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 3-4 dl tej; A máktöltelékhez. 30-35 dkg darált mák, 15-20 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3-4 dl tej; a tészta megkenéséhez: 1 tojássárgája 7 Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral és liszttel megfuttatjuk. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük. A sóval összevegyített lisztet a tojásos masszával és a megfuttatott élesztővel összegyúrjuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy könnyen dagasztható tésztát kapjunk. Részletekben hozzáadjuk a megolvasztott vajat vagy margarint, és jól

kidagasztjuk (ezt abból állapíthatjuk meg, hagy a tészta hólyagasodni kezd). A tésztát letakarjuk, és langyos helyen megkelesztjük. Amíg a tésztát kelesztjük, elkészítjük a dió- és máktölteléket. A máktöltelékhez a tejet felforrósítjuk, és feloldjuk benne a cukrot Hozzáöntjük a darált mákot és a mazsolát, majd jól elkeverjük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd beleszórjuk a reszelt narancshéjat. A diótöltelékhez a tejet felforrósítjuk, és feloldjuk benne a cukrot. Hozzáöntjük a darált diót és a mazsolát, majd jól elkeverjük A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd beleszórjuk a reszelt citromhéjat. A tésztát négy részre osztjuk, és a tepsi hosszának megfelelő nagyságú, téglalap alakú formára nyújtjuk. A kinyújtott tésztalapokon a töltelékeket egyenletesen elterítjük (kettőn mák-, kettőn diótölteléket), majd nem túl szorosan feltekerjük úgy, hogy a tészta szélei alul maradjanak. Az elkészített

tekercseket kikent tepsibe helyezzük, tojássárgájával megkenjük, és rövid ideig langyos helyen tovább kelesztjük. A sütőbe helyezés előtt a tészta oldalait néhány helyen villával megszurkáljuk, és közepes hőmérsékleten megsütjük. Mini mákos bejgli Hozzávalók: Töltelék: 50 g aszalt sárgabarack, 50 g mazsola, 1 evőkanál rum, 250 g kész, máktöltelék, Tészta: 275 g liszt, csipetnyi jódozott só, 125 g diétás margarin, 1 tojássárgája, 2 késhegynyi sütőpor, 50 g folyékony méz A kenéshez: 2 evőkanál sűrített tej, 4 evőkanál lapra vágott mandula 1. Az apró kockára vágott sárgabarackot összekeverjük a mazsolával, és a rummal meglocsolva 1 órán át érleljük. 2. A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, a kettéosztott masszából két egyforma téglalapot formázunk és fóliába csomagolva 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. 3.180 fokra (gazsütő 2-es fokozat) felmelegítjük a sütőt 4. A rumos gyümölcsöt

összekeverjük a máktöltelékkel A tésztát egy-egy 15x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd rásimítjuk a tölteléket. A tésztát a hosszabb oldalán kezdve feltekerjük. A tekercseket 2 cm-es darabokra vágjuk megkenjük a sűrített tejjel és meghintjük a mandulával. A mákos süteményt sűtőpapirral belelt sütőlemezre rakva 25 percig sütjük a sütőben. SÜLT TÖKÖS BEIGLI Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg zsír, 1 kiskanál cukor, késhegynyi só. A töltelékhez: 1 kg sült tök, 10 dkg cukor, 1 reszelt jonatán alma, 1 evőkanál rum (citromlé). Megfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben és összegyúrjuk a zsírral elmorzsolt liszttel, a tojássárgájával meg a csipet sóval. Alaposan bedagasztjuk, két cipóra osztjuk és egy fél óráig, pihentetjük langyos helyen. Közben a héjától megtisztított, sült tököt a kés fokával darabossá szétverjük, közéreszeljük a megtisztított almát és

elkeverjük a cukorral meg a rummal / /vagy 8 citromlével /. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a megkelt tésztacipókat és a tölteléket ráterítve, külön külön összegöngyöljük A kizsírozott tepsire fektetjük a tészta rudakat, fél óráig kelesztjük, majd a tésztából kimaradt, habbá vert fehérjével megkenjük. Közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük. A kisült tésztát úgy daraboljuk, mint a bejglit és porcukorral meghintve rakjuk tálra. 9