Betekintés: Gazdag Patrik - Fizika a konyhában

Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!


Fizika a konyhában Kések részei • Taktikai kés • Túlélőkés Kések élezései Konzervnyitó Az első konzervdobozok olyan vastagok voltak, hogy véső és kalapács kellett a kinyitásukhoz. Amikor vaslemezek helyett acéllemezt kezdtek használni és megnyílt a lehetőség megfelelő konzervnyitók kifejlesztésére. Fokhagymanyo mó F1*k1= F2*k2 Nyomás hatására összepréseli, nyomja a fokhagymát. Mozsá r A mozsár egy öblös, vastag falú edény, melyet a mozsártörő segítségével anyagok őrlésére vagy keverésére szolgál. Kukta - jó minőségű fém - pl. nemes acél Előnyei: rövid idő alatt, kevés energia - kevés hő távozik - kevesebb gőz és szag távozik belőle - kevesebb vitamin, ásványi anyag távozik - magasabb forráspont Fedő ...fedőt tenni a fazekakra, lábosokra és negyed annyit fog költeni a főzésre! A fedő benntartja az edényben a meleget. 10%-kal rövidebb idő Mérleg A mérleg tömeg

illetve súly mérésére szolgáló eszköz. A hagyományos, mechanikus mérlegek működésének alapelve kétféle lehet Vízforraló • Nagy áram folyik át a fűtőszálon (10A). • Kis ellenállású a fűtőszál ezért nagy hőt generál. • 2,4KW-os vízforraló durván 2-3 perc alatt forral fel 1L vizet. Mikro A sütő 2,45 GHz-es rádióhullámok segítségével forgatja és rezgeti a melegítendő anyag dipólus molekuláit, aminek következtében a melegítésre szánt anyag belsejében súrlódási hő fejlődik, és ez melegíti fel az ételt. Hűtőfagyasztó • A hűtőgép • A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet lehet előállítani és tartósan fenntartani. • A fagyasztógép • Ugyan azt csinálja, mint a hűtőgép, csak hidegebb! Víztisztító • Ha zárt rendszerben nyomást gyakorolunk az oldatra, akkor az oldószer, vagyis a tiszta víz átlép a hártyán a hígabb

oldat felé, míg a nagyobb koncentrációjú, "szennyezett" folyadék eltávozik. Kávéfő ző Mindkét géptípusnál az elektromos áram hő termelő hatását használjuk ki, tehát rendelkeznek egy fűtőegységgel, melynek feladata a szükséges vízhőfok előállítása. A presszógépeknél ez a hőfok meghaladhatja a 100 °C-t, míg a nyitott gépeknél csak közelíthet a forrásponthoz, de azt nem érheti el. Pára elszívó A páraelszívó egy ventilátor motorral ellátott készülék, ami a konyha légteréből szívja ki a zsíros párát és gőzöket egy csőrendszeren áthaladva, vagy egy aktív szénszűrőn keresztül. Mosogatógé p • Kézi mosásnál kb. ~125Ft-tal olcsóbb (mosásként) • - nem hasznos a több fázisú tabletta • - takarékos, akár 10 liter alatti fogyasztás • - hosszútávon megéri megvenni Indikációs Tűzhely Nem az üveget vagy a kerámiát melegíti, hanem magát az edényt Elektromágnes van a

tűzhely lap alá helyezve Elektromos feszültség indukálódik az edényben (vezető, mágnesezhető) Gyors hő fokváltoztatás (mágnesen tér erősségének változtatása) / Edény hőmérsékletének gyors változása Nagy hatásfok Hátrányok: Csak vasat vagy acélt tartalmazó edényben lehet rajta főzni Alu, réz, kerámia, üveg edények nem használhatók Vas, acél, rozsdamentes acél megfelel Köszönjük a figyelmet! • Tanár: Gyimesi István • Készítette: • • • • • • • • • Gazdag Patrik Szabó László Molnár László Horvat Akos Dobi Tamás Juhász Patrik Fülöp Attila Hámori Dominik Ludányi Ákos