Betekintés: Gazdag Patrik - Fizika a konyhában

Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!


Fizika a
konyhában



Kések részei

• Taktikai kés
• Túlélőkés



Kések
élezései



Konzervnyitó
Az első konzervdobozok olyan
vastagok voltak, hogy véső és
kalapács kellett a kinyitásukhoz.
Amikor vaslemezek helyett
acéllemezt kezdtek használni és
megnyílt a lehetőség megfelelő
konzervnyitók kifejlesztésére.



Fokhagymanyo

F1*k1= F2*k2
Nyomás hatására
összepréseli, nyomja
a fokhagymát.



Mozsá
r
A mozsár egy öblös,
vastag falú edény, melyet
a mozsártörő segítségével
anyagok őrlésére vagy
keverésére szolgál.



Kukta
- jó minőségű fém
- pl. nemes acél
Előnyei: rövid idő alatt, kevés
energia
- kevés hő távozik
- kevesebb gőz és szag távozik
belőle
- kevesebb vitamin, ásványi anyag
távozik
- magasabb forráspont



Fedő
...fedőt tenni a
fazekakra, lábosokra
és negyed annyit fog
költeni a főzésre! A
fedő benntartja az
edényben a meleget.



10%-kal
rövidebb
idő



Mérleg

A mérleg tömeg illetve súly mérésére
szolgáló eszköz. A hagyományos,
mechanikus mérlegek működésének
alapelve kétféle lehet



Vízforraló
• Nagy áram folyik
át a fűtőszálon
(10A).
• Kis ellenállású a
fűtőszál ezért
nagy hőt generál.
• 2,4KW-os
vízforraló durván
2-3 perc alatt
forral fel 1L vizet.



Mikro

A sütő 2,45 GHz-es rádióhullámok segítségével forgatja és
rezgeti a melegítendő anyag dipólus molekuláit, aminek
következtében a melegítésre szánt anyag belsejében súrlódási
hő fejlődik, és ez melegíti fel az ételt.

Hűtőfagyasztó
• A hűtőgép



• A hűtőgép olyan szerkezet,
mellyel mesterségesen a
környezetnél alacsonyabb
hőmérsékletet lehet előállítani
és tartósan fenntartani.

• A fagyasztógép
• Ugyan azt csinálja, mint a
hűtőgép, csak hidegebb!



Víztisztító
• Ha zárt rendszerben
nyomást gyakorolunk az
oldatra, akkor az oldószer,
vagyis a tiszta víz átlép a
hártyán a hígabb oldat felé,
míg a nagyobb
koncentrációjú,
"szennyezett" folyadék
eltávozik.



Kávéfő

Mindkét géptípusnál az elektromos áram hő termelő
hatását használjuk ki, tehát rendelkeznek egy
fűtőegységgel, melynek feladata a szükséges vízhőfok
előállítása. A presszógépeknél ez a hőfok
meghaladhatja a 100 °C-t, míg a nyitott gépeknél
csak közelíthet a forrásponthoz, de azt nem érheti
el.



Pára
elszívó

A páraelszívó egy ventilátor motorral
ellátott készülék, ami a konyha
légteréből szívja ki a zsíros párát és
gőzöket egy csőrendszeren áthaladva,
vagy egy aktív szénszűrőn keresztül.



Mosogatógé
p

• Kézi mosásnál kb. ~125Ft-tal
olcsóbb (mosásként)
• - nem hasznos a több fázisú
tabletta
• - takarékos, akár 10 liter alatti
fogyasztás
• - hosszútávon megéri megvenni



Indikációs
Tűzhely

Nem az üveget vagy a kerámiát melegíti, hanem magát az
edényt
Elektromágnes van a tűzhely lap alá helyezve
Elektromos feszültség indukálódik az edényben (vezető,
mágnesezhető)
Gyors hő fokváltoztatás (mágnesen tér erősségének
változtatása)
/
Edény hőmérsékletének gyors változása
Nagy hatásfok
Hátrányok:
Csak vasat vagy acélt tartalmazó edényben lehet rajta főzni
Alu, réz, kerámia, üveg edények nem használhatók
Vas, acél, rozsdamentes acél megfelel

Köszönjük a
figyelmet!



• Tanár: Gyimesi István
• Készítette:










Gazdag Patrik
Szabó László
Molnár László
Horvat Akos
Dobi Tamás
Juhász Patrik
Fülöp Attila
Hámori Dominik
Ludányi Ákos