Betekintés: Kiss Erika - A jódhiány megelőzése, a jódpótlás lehetőségei

Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!


A jódhiány megelĀzése, a jódpótlás lehetĀségei
Kiss Erika
vezetĀ dietetikus, jogi szakokleveles táplálkozástudományi szakértĀ

Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika



Érdekességek a jódról
• A római birodalomban észrevették, hogy a jód, amelyet akkor még nem
ismertek, jó hatással lehet a golyvára. Justinianus császár udvari doktora,
golyvás betegeknek tengervizes lemosást rendelt
• A középkorban a golyvás betegek porrá Ārölt tengeri szivacsot használtak
• Svájcban évszázadokon keresztül gyakori volt a jódhiány okozta enyhe szellemi
fogyatékosság a hegyvidékeken lakók körében. Nem véletlen, hogy Európában
itt kezdték el az étkezési só jódozását 1922-ben
• A jódhiánnyal hozható összefüggésbe a jódli is. Ezt a különleges éneklési stílust
az alpesi országokban találták ki. A jódli titkát a golyva miatt módosult
hangképzĀ szervekben kell keresni
• A jódpótlás legegyszerĀbb és legolcsóbb módja az étkezési só jódozása. Ezzel
a módszerrel lehet legkönnyebben elérni a legtöbb embert. Thaiföldön például
jódot adnak a szárított banánhoz, de kísérleteztek a tyúktojás jódozásával is
• A legnagyobb jódkészletek Chilében, Japánban, Azerbajdzsánban, Kínában,
Indonéziában találhatók





Tünetek














Fokozott TSH termelés
Fokozott TSH hatás, pajzsmirigy növekedése, struma kialakulása
Növekedési zavar
Izomgyengeség, koordinációs zavarok
Száraz bĀr
ElĀre domborodó has
Lelassult anyagcsere, hízás
Hajhullás
Emlékezet zavar
Intelligencia kvociens csökkenés, szomato-mentális retardáció
Depresszió
Hideg kéz-láb
Spontán vetélés, halvaszülés, veleszületett fejlĀdési rendellenesség



Megoldás a problémára
• Svájc 1922-ben vezette be az étkezési só jódozását, és a lakosság 90 %-a
használ jódozott sót
• az USA 1924-ben
• Németországban a háztartások több mint 70 %-a használ jódozott sót
• Számos országban nemcsak a fĀzéshez és az utánsózáshoz használnak jódozott
sót, hanem az élelmiszer-feldolgozó iparban is, a pékáruk, a
húskészítmények és a konzervek elĀállításánál is
• Míg Latin-Amerikában igen eredményes volt a kezdeményezés, Közép-KeletEurópában ez közel sem igaz
• Magyarországon ez az arány még alacsonyabb, nem éri el a 20 %-ot. A
környezĀ országok közül egyedül Magyarországon nincs rendelet a só
kötelezĀ jódozására, pedig a Nemzeti Jódbizottság 1997 óta sürgeti a
bevezetését



Magyarországi jódhelyzet
• Magyarországon elĀször 1765-ben számoltak be írásban a golyva
elĀfordulásáról
• Az 1940-es években 200 ezerre becsülték a pajzsmirigy mĀködési zavarban
szenvedĀk számát
• 1946-ban hozták létre a golyvakutató állomást az Országos
Közegészségügyi Intézetben és 1950-tĀl elkezdték a golyva elĀfordulásának
rendszeres, öt évenkénti ellenĀrzését a lakosság körében
• 1950-tĀl kötelezĀvé tették a jódozott só forgalmazását azokon a
településeken, ahol a gyermekek körében nagyon magas, 30%-ot meghaladó
volt a golyva elĀfordulása
• Az 1970-es években azonban megszĀnt ez a kötelezettség és az
ezredfordulóra már csak a magyar háztartások 16 %-a használt jódozott sót. A
jódellátottsági helyzetet csak rontotta, hogy a különbözĀ víztisztító eljárások
pozitív hatásaik mellett csökkentik a víz jódtartalmát. Így mára a korábban még
megfelelĀ jódbevitelĀ lakosság is jódhiányossá vált



Forrás: Sajgó et al.1990



Jód ellátottság
Optimális jódellátottság ott várható, ahol a lakosság >90 %-a megfelelĀen
jódozott (>15 ppm jód, azaz >25 mg KJO3/kg) sót fogyaszt.
Ajánlások optimális napi jódbevitelre (µg/nap)
CsecsemĀ

Gyermek

FelnĀtt

Terhes nĀ

Szoptató nĀ

WHO

90

120

150

200

200

Amerika

110-130

90-120

150

220

290

Ausztrália

50

70-120

120-150

175

200

Ausztria/Németország

40-80

100-180

200

230

260

Svájc

50

90-120

150

200

200

Forrás: Leövey A, Nagy V.E, Paragh Gy, Rácz K: Az endokrin és anyagcsere-betegségek gyakorlati kézikönyve, Medicina



• 800 oldal
• A táplálkozástudomány
Bibliája
• Minden fontos tápanyag,
vitamin, mikro-, és
makroelem adatai
• Táplálási ajánlások
• Jódról egy helyen tesz
említést



Élelmiszerek megítélése jódtartalom (µg/100 g) alapján
szilva
körte
uborka
alma
hajdina
paradicsom
gyümölcsök (átlag)
burgonya
káposzta
sárgarépa
vaj
spenót
marhahús
bab
tojássárgája
gomba
zab
tonhal
osztriga
hering
sügér
makréla
lepényhal
garnéla rák
lazac
tĀkehalmáj
tengeri szivacs
barnamoszat

1
1
2,1
3
3
3,79
4,00
6
7
7
9
12
12
12
18
18
20
50
60
90
145
145
190
190
200
370
2000
4000
0

500

1.000

1.500

2.000

2.500

3.000

3.500

4.000



Élelmiszer mennyiségek jódpótláshoz





Tojás 12 µg/1 db, azaz naponta 17 darab fedezi a szükségletet
Földieper 13 µg/100 g, azaz naponta 1,5 kg fedezi a szükségletet
Tej 15 µg/100 g, azaz naponta 1 liter fedezi a szükségletet
Joghurt 30 µg/100 g, azaz naponta 7 dl fedezi a szükségletet

• Tengeri halak 250 µg/100 g, azaz naponta 10 deka fedezi a szükségletet
• Áfonya 400 µg/100 g, azaz naponta 5 deka fedezi a szükségletet



Jód hasznosulását gátolja






Fejes- és kelkáposzta
Kelbimbó
Retek
Repce
Szójabab

Jód antagonista
• Fluor
• Nitrát



Jódozott só



Kereskedelemben kapható konyhasók élelmiszer címke szerinti
jódtartalma (µg/100 g)
1127
1180
1180
1180
1180
1180

Coop vákuum só
Compex vákuum só
Tesco value só
Le Gusto vákuum só
Auchan tuti tipp
Solinwest 2000
Tassi vákuum só
Sale Marino Iodato tengeri só
Compex tengeri só
Nyírségi Étkezési só keverék
Privát só keverék
Horváth Rozi vákuum só
Konyha Só
CBA vákuum só
70001 az élet sója
Reál vákuum só
Durafood vákuum só
Bad Ischler
Odina tengeri só
Alnatura tengeri só
Castello vákuum só
Alkyon tengeri só
Xion görög tengeri só
Perla görög tengeeri só

1475
1475
1475
1475
1475
1500
1500
1500
1530
1530
1534
1760
1900
2000
2300
2950
2950
3800
0

500

1000

1500

2000

Jódtartalom (µg/100 g)

2500

3000

3500

4000



NÉBIH: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Figyelem! Ez itt a doksi tartalma kivonata.
Kérlek kattints ide, ha a dokumentum olvasóban szeretnéd megnézni!


Hivatal
• Szupermenta termékteszt, 2015. október 1. (http://szupermenta.hu/)
• 45 jódozott, csökkentett nátrium tartalmú, fluorozott és speciális sót
vizsgáltak
• Minden esetben elvégezték a jódtartalom vizsgálatot
• 40 esetben indult hatósági eljárás, pl. rossz címkézés miatt
• 32 esetben figyelmeztetésben részesültek
• 8 terméknél összesen fél milliós bírság
• Több tételt kereskedelmi forgalomból is kivontak
• 4 terméknél alacsonyabb volt a jódtartalom a jelöltnél
• 2 termékben egyáltalán nem volt jódtartalom!, itt a gyártók azonnal kivonták
a forgalomból



megnevezés

jelölt

mért

jódmennyiség
(µg/100 g)

jódmennyiség
(µg/100 g)

Xion tengeri só

2950

1714

MinĀségi étkezési só

1888

1008

Privát jódozott só, tengeri

1888

755

Tassi jódozott só

1475

271

Auchan Tuti tipp

1180

0

Le gusto

1180

0

Forrás: http://portal.nebih.gov.hu/-/so-termekteszt-2-0-avagy-mitol-kulonbek-a-specialis-sok-





MEGNEVEZÉS

INFORMÁCIÓ

JÓDTARTALOM
(µg/db)

KISZERELÉS
(db)

EGYSÉGÁR 1 DB ÁRA
(Ft)
(Ft)

100 µg jódra
vonatkoztatott
ár (Ft)

Jodid tabletta

recept nélküli
gyógyszernek minĀsül

200, 100

100
200

990
1620

9,90
8,10

4,95
4,05

Jódaqua

recept nélküli

150

200 ml

1500

1,5 ml=
11,27

7,52

Gravida

recept nélküli
gyógyszernek minĀsül

150

30
90

2800
6200

93,30
68,90

62,20
45,90

Supradyn energia

recept nélküli
étrendkiegészítĀ

150

30
90

3255
7540

108,50
83,80

72,30
55,80

Marslakócskák
Walmark

recept nélküli
étrendkiegészítĀ
probiotikum

150

30

1860

62,00

41,30

Centrum

recept nélküli
étrendkiegészítĀ

100

30
60

2649
3785

88,30
63,10

88,30
63,10

Béres Aktival

recept nélküli
gyógyszernek minĀsül

100

30
60
90+30

2040
3480
4765

68,00
58,00
39,70

68,00
58,00
39,70

Jód plusz

megszĀnt
Forrás: 2017.04.04-i adatok, a Dorottya Gyógyszertár információi alapján.



Jódaqua gyógyvíz
• Nógrád megyei Sóshartyánban feltárt
természetes jódos gyógyvíz
• Jódtartalma Európában a második,
világviszonylatban a negyedik
• Jódkoncentrációja állandó
• A jódon kívül még 17 mikro-, és
makroelemet is tartalmaz, mely
szinergista hatásán keresztül fejti ki
elĀnyeit
• 200 ml-es kiszerelésĀ
• 3-5 hónapra elegendĀ mennyiségĀ



Stratégia, jódpótlásra












Állami szerepvállalás a fĀbb elvekben
Rendelet bevezetése
Várandós és szoptatós anyák jódszükségletének biztosítása
Kiadvány
készítése,
és
terjesztése,
védĀnĀkön,
háziorvosokon,
nĀgyógyászokon, gyermekorvosokon keresztül
Kedvezményes áru jód biztosítása
Jódozott konyhasó árának csökkentése a többi sóhoz képest
BölcsĀdék, óvodák, általános iskolák tanulói számára biztosítsák ingyenesen
Jódhiányos területek folyamatos ellátása, ingyenes jódpótlókkal
Jód monitorozása
Jódtartalmú egyéb élelmiszerek fejlesztése: tojás, tej, kenyér, gyümölcs
Média hatása



Köszönöm megtisztelĀ figyelmüket!

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika
kisserikadietetikus@gmail.com, 0620-825-8299