Egészségügy | Dietetika, táplálkozástudomány » Kiss Erika - A jódhiány megelőzése, a jódpótlás lehetőségei

Alapadatok

Év, oldalszám:2017, 21 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:36

Feltöltve:2019. július 05.

Méret:1 MB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A jódhiány megelĀzése, a jódpótlás lehetĀségei Kiss Erika vezetĀ dietetikus, jogi szakokleveles táplálkozástudományi szakértĀ Semmelweis Egyetem I.sz Gyermekklinika Érdekességek a jódról • A római birodalomban észrevették, hogy a jód, amelyet akkor még nem ismertek, jó hatással lehet a golyvára. Justinianus császár udvari doktora, golyvás betegeknek tengervizes lemosást rendelt • A középkorban a golyvás betegek porrá Ārölt tengeri szivacsot használtak • Svájcban évszázadokon keresztül gyakori volt a jódhiány okozta enyhe szellemi fogyatékosság a hegyvidékeken lakók körében. Nem véletlen, hogy Európában itt kezdték el az étkezési só jódozását 1922-ben • A jódhiánnyal hozható összefüggésbe a jódli is. Ezt a különleges éneklési stílust az alpesi országokban találták ki. A jódli titkát a golyva miatt módosult hangképzĀ szervekben kell keresni • A jódpótlás legegyszerĀbb és legolcsóbb

módja az étkezési só jódozása. Ezzel a módszerrel lehet legkönnyebben elérni a legtöbb embert. Thaiföldön például jódot adnak a szárított banánhoz, de kísérleteztek a tyúktojás jódozásával is • A legnagyobb jódkészletek Chilében, Japánban, Azerbajdzsánban, Kínában, Indonéziában találhatók Tünetek • • • • • • • • • • • • • Fokozott TSH termelés Fokozott TSH hatás, pajzsmirigy növekedése, struma kialakulása Növekedési zavar Izomgyengeség, koordinációs zavarok Száraz bĀr ElĀre domborodó has Lelassult anyagcsere, hízás Hajhullás Emlékezet zavar Intelligencia kvociens csökkenés, szomato-mentális retardáció Depresszió Hideg kéz-láb Spontán vetélés, halvaszülés, veleszületett fejlĀdési rendellenesség Megoldás a problémára • Svájc 1922-ben vezette be az étkezési só jódozását, és a lakosság 90 %-a használ jódozott sót • az USA 1924-ben • Németországban a

háztartások több mint 70 %-a használ jódozott sót • Számos országban nemcsak a fĀzéshez és az utánsózáshoz használnak jódozott sót, hanem az élelmiszer-feldolgozó iparban is, a pékáruk, a húskészítmények és a konzervek elĀállításánál is • Míg Latin-Amerikában igen eredményes volt a kezdeményezés, Közép-KeletEurópában ez közel sem igaz • Magyarországon ez az arány még alacsonyabb, nem éri el a 20 %-ot. A környezĀ országok közül egyedül Magyarországon nincs rendelet a só kötelezĀ jódozására, pedig a Nemzeti Jódbizottság 1997 óta sürgeti a bevezetését Magyarországi jódhelyzet • Magyarországon elĀször 1765-ben számoltak be írásban a golyva elĀfordulásáról • Az 1940-es években 200 ezerre becsülték a pajzsmirigy mĀködési zavarban szenvedĀk számát • 1946-ban hozták létre a golyvakutató állomást az Országos Közegészségügyi Intézetben és 1950-tĀl elkezdték a golyva

elĀfordulásának rendszeres, öt évenkénti ellenĀrzését a lakosság körében • 1950-tĀl kötelezĀvé tették a jódozott só forgalmazását azokon a településeken, ahol a gyermekek körében nagyon magas, 30%-ot meghaladó volt a golyva elĀfordulása • Az 1970-es években azonban megszĀnt ez a kötelezettség és az ezredfordulóra már csak a magyar háztartások 16 %-a használt jódozott sót. A jódellátottsági helyzetet csak rontotta, hogy a különbözĀ víztisztító eljárások pozitív hatásaik mellett csökkentik a víz jódtartalmát. Így mára a korábban még megfelelĀ jódbevitelĀ lakosság is jódhiányossá vált Forrás: Sajgó et al.1990 Jód ellátottság Optimális jódellátottság ott várható, ahol a lakosság >90 %-a megfelelĀen jódozott (>15 ppm jód, azaz >25 mg KJO3/kg) sót fogyaszt. Ajánlások optimális napi jódbevitelre (µg/nap) CsecsemĀ Gyermek FelnĀtt Terhes nĀ Szoptató nĀ WHO 90 120 150 200

200 Amerika 110-130 90-120 150 220 290 Ausztrália 50 70-120 120-150 175 200 Ausztria/Németország 40-80 100-180 200 230 260 Svájc 50 90-120 150 200 200 Forrás: Leövey A, Nagy V.E, Paragh Gy, Rácz K: Az endokrin és anyagcsere-betegségek gyakorlati kézikönyve, Medicina • 800 oldal • A táplálkozástudomány Bibliája • Minden fontos tápanyag, vitamin, mikro-, és makroelem adatai • Táplálási ajánlások • Jódról egy helyen tesz említést Élelmiszerek megítélése jódtartalom (µg/100 g) alapján szilva körte uborka alma hajdina paradicsom gyümölcsök (átlag) burgonya káposzta sárgarépa vaj spenót marhahús bab tojássárgája gomba zab tonhal osztriga hering sügér makréla lepényhal garnéla rák lazac tĀkehalmáj tengeri szivacs barnamoszat 1 1 2,1 3 3 3,79 4,00 6 7 7 9 12 12 12 18 18 20 50 60 90 145 145 190 190 200 370 2000 4000 0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000 3.500 4.000 Élelmiszer

mennyiségek jódpótláshoz • • • • Tojás 12 µg/1 db, azaz naponta 17 darab fedezi a szükségletet Földieper 13 µg/100 g, azaz naponta 1,5 kg fedezi a szükségletet Tej 15 µg/100 g, azaz naponta 1 liter fedezi a szükségletet Joghurt 30 µg/100 g, azaz naponta 7 dl fedezi a szükségletet • Tengeri halak 250 µg/100 g, azaz naponta 10 deka fedezi a szükségletet • Áfonya 400 µg/100 g, azaz naponta 5 deka fedezi a szükségletet Jód hasznosulását gátolja • • • • • Fejes- és kelkáposzta Kelbimbó Retek Repce Szójabab Jód antagonista • Fluor • Nitrát Jódozott só Kereskedelemben kapható konyhasók élelmiszer címke szerinti jódtartalma (µg/100 g) 1127 1180 1180 1180 1180 1180 Coop vákuum só Compex vákuum só Tesco value só Le Gusto vákuum só Auchan tuti tipp Solinwest 2000 Tassi vákuum só Sale Marino Iodato tengeri só Compex tengeri só Nyírségi Étkezési só keverék Privát só keverék Horváth Rozi

vákuum só Konyha Só CBA vákuum só 70001 az élet sója Reál vákuum só Durafood vákuum só Bad Ischler Odina tengeri só Alnatura tengeri só Castello vákuum só Alkyon tengeri só Xion görög tengeri só Perla görög tengeeri só 1475 1475 1475 1475 1475 1500 1500 1500 1530 1530 1534 1760 1900 2000 2300 2950 2950 3800 0 500 1000 1500 2000 Jódtartalom (µg/100 g) 2500 3000 3500 4000 NÉBIH: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal • Szupermenta termékteszt, 2015. október 1 (http://szupermentahu/) • 45 jódozott, csökkentett nátrium tartalmú, fluorozott és speciális sót vizsgáltak • Minden esetben elvégezték a jódtartalom vizsgálatot • 40 esetben indult hatósági eljárás, pl. rossz címkézés miatt • 32 esetben figyelmeztetésben részesültek • 8 terméknél összesen fél milliós bírság • Több tételt kereskedelmi forgalomból is kivontak • 4 terméknél alacsonyabb volt a jódtartalom a jelöltnél • 2 termékben

egyáltalán nem volt jódtartalom!, itt a gyártók azonnal kivonták a forgalomból megnevezés jelölt mért jódmennyiség (µg/100 g) jódmennyiség (µg/100 g) Xion tengeri só 2950 1714 MinĀségi étkezési só 1888 1008 Privát jódozott só, tengeri 1888 755 Tassi jódozott só 1475 271 Auchan Tuti tipp 1180 0 Le gusto 1180 0 Forrás: http://portal.nebihgovhu/-/so-termekteszt-2-0-avagy-mitol-kulonbek-a-specialis-sok- MEGNEVEZÉS INFORMÁCIÓ JÓDTARTALOM (µg/db) KISZERELÉS (db) EGYSÉGÁR 1 DB ÁRA (Ft) (Ft) 100 µg jódra vonatkoztatott ár (Ft) Jodid tabletta recept nélküli gyógyszernek minĀsül 200, 100 100 200 990 1620 9,90 8,10 4,95 4,05 Jódaqua recept nélküli 150 200 ml 1500 1,5 ml= 11,27 7,52 Gravida recept nélküli gyógyszernek minĀsül 150 30 90 2800 6200 93,30 68,90 62,20 45,90 Supradyn energia recept nélküli étrendkiegészítĀ 150 30 90 3255 7540 108,50 83,80 72,30 55,80

Marslakócskák Walmark recept nélküli étrendkiegészítĀ probiotikum 150 30 1860 62,00 41,30 Centrum recept nélküli étrendkiegészítĀ 100 30 60 2649 3785 88,30 63,10 88,30 63,10 Béres Aktival recept nélküli gyógyszernek minĀsül 100 30 60 90+30 2040 3480 4765 68,00 58,00 39,70 68,00 58,00 39,70 Jód plusz megszĀnt Forrás: 2017.0404-i adatok, a Dorottya Gyógyszertár információi alapján Jódaqua gyógyvíz • Nógrád megyei Sóshartyánban feltárt természetes jódos gyógyvíz • Jódtartalma Európában a második, világviszonylatban a negyedik • Jódkoncentrációja állandó • A jódon kívül még 17 mikro-, és makroelemet is tartalmaz, mely szinergista hatásán keresztül fejti ki elĀnyeit • 200 ml-es kiszerelésĀ • 3-5 hónapra elegendĀ mennyiségĀ Stratégia, jódpótlásra • • • • • • • • • • • Állami szerepvállalás a fĀbb elvekben Rendelet bevezetése Várandós és szoptatós

anyák jódszükségletének biztosítása Kiadvány készítése, és terjesztése, védĀnĀkön, háziorvosokon, nĀgyógyászokon, gyermekorvosokon keresztül Kedvezményes áru jód biztosítása Jódozott konyhasó árának csökkentése a többi sóhoz képest BölcsĀdék, óvodák, általános iskolák tanulói számára biztosítsák ingyenesen Jódhiányos területek folyamatos ellátása, ingyenes jódpótlókkal Jód monitorozása Jódtartalmú egyéb élelmiszerek fejlesztése: tojás, tej, kenyér, gyümölcs Média hatása Köszönöm megtisztelĀ figyelmüket! Semmelweis Egyetem I. sz Gyermekklinika kisserikadietetikus@gmail.com, 0620-825-8299