Agrártudomány | Borászat » Pütz Petra - Oxigén meghatározása borban, a legjobb minőségért

Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:9

Feltöltve:2020. szeptember 05.

Méret:1 MB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

FELHASZNÁLÓI JELENTÉS LABORATÓRIUMI ANALÍZIS ELEKTROKÉMIA OXIGÉN LDO Oxigén meghatározása borban, a legjobb minőségért A borászok már 2.000 éve próbálják a bor oxigéntartalmát a lehető legalacsonyabban és a lehető legstabilabban tartani A nemkívánatos oxidációs folyamatokat, amelyek erősen ronthatják a bor minőségét, el kellene kerülni. Ezért a bor oxigénkoncentrációját több fázisban (készítés, tárolás, palackozás) is vizsgálják. Az új digitális LDO technológia, ezt a mérést minden korábbinál egyszerűbbé és megbízhatóbbá teszi. A HACH LANGE LDO érzékelője bárhol – a tartályban, a hordóban vagy az üvegben – gyorsan és egyszerűen méri az oxigénkoncentrációt Szerző: Petra Pütz - HACH LANGE felhasználói, laboratóriumi termékek 2 BORANALÍZIS OXIGÉNMEGHATÁROZÁS Oxigén a borban – könnyen és megbízhatóan követhető LDO-val Háttér „Az oxigén a bor legnagyobb ellensége.” (Louis

Pasteur) A bor minőségét alapvetően befolyásolja az oxigéntartalma. Az oldott oxigén koncentrációjától függően oxidációs folyamatok történhetnek, amelyeknek kedvezőtlen hatásuk van a borra: ¾ A színe sötétedik ¾ Mikroorganizmusok fejlődnek ki és szaporodnak ¾ A frissesség és az aroma elveszik ¾ Gyorsul az öregedés 1. ábra: Modern borkészítés rozsdamentes acéltartályokban „A minőségellenőrzési rendszerünk részeként mérjük a boraink oldott oxigéntartalmát, hogy kövessük kémiai stabilitásukat. Az oxigénkoncentrációt mindig 1 mg/l alatt kell tartani. Élvezzük a HQD-vel és a HACH LANGE LDO elektródjával való munkát, mert egyszerű használni, és pontos eredményeket biztosít. Ugyanúgy fontos, hogy a készülék és az elektród nem kíván karbantartást, és a készülék megbízhatóan működik. A HQD-t boroshordókban és üvegekben is használjuk oxigénmérésre.” Pecznyik László Igazgató Boranal Kft.

(Magyarország) A másik oldalról a vörösbor különösen megkíván bizonyos mennyiségű oxigént az érési folyamata során, hogy kifejlődjön. Végül, több oxigént kell adni a friss borhoz, ha kellemetlen illata van (kénhidrogén fejlődik) és ha a csersavösszetétele száraz, nem kellemes. Ez általában közvetlenül a forrás után következik be. Ugyanakkor a palackozás alatt nem szabad további oxigént adagolni. Az oxigénanalízis jelentősége Bármilyenek is a körülmények, a bor oxigénkoncentrációjának pontos ismerete mérhetetlenül fontos. Különösen a kénessav (tartósitószer és antioxidáns) adagolása és fogyasztása főleg az oldott oxigén mennyiségétől függ. Az oldott oxigén palackozás előtti meghatározása egyszerűsíti a helyes kéndioxid adagolást. Ideálisan a palackozáshoz 0,2–0,5 mg/l oldott oxigénkoncentrációt kell elérni. Oxigénmérés LDO-val A digitális HQD elektrokémiai mérőberendezésekkel, már egyetlen

készülékkel, legkülönbözőbb helyeken lehet követni a bor oxigéntartalmát. A hordóban, a tartályban, vagy az üvegben (lásd a 3. és a 4 ábrát) A HACH LANGE karbantartást nem igénylő LDO oxigénelektródja néhány pillanat alatt pontos méréseket eredményez. Az új, LDO mérési technológiának köszönhetően a borban lévő anyagoknak nincs hatásuk a mért értékre. Nincs különbség aközött, hogy a mérést vörösborban, rozéban vagy fehérborban végzik-e el, vagy zavaros-e a közeg. Akár 500 mért érték is tárolható a HQD berendezésben, és/vagy egyszerűen kinyomtatható vagy PC-re áttölthető. Mellesleg a HQD tud pH-t és vezetőképességet is mérni, ha megvásárolják az ehhez szükséges elektródákat. Egyszerű adatátvitel nyomtatóra vagy számítógépre HQ40d multi Egyszerű, intuitív működés HACH A mért értékek automatikus tárolása a minta és a felhasználó azonosítójával együtt 2. ábra: A HQD

www.hach-langehu 3 Robusztus kültéri elektródok, hosszú kábelen A HQD különleges lehetőséget biztosít: Az oldott oxigén helyszíni meghatározását (pl. hordóban vagy tarályban) A szokásos szabványos elektródok mellett robusztus kültéri elektród is kapható akár 30 m-es kábellel. A vízálló érzékelő acél ütésálló borítással bemeríthető minden nehézség nélkül mélyebb közegekbe is. HQD LDO: Víztől a borig A gols-i (Ausztria) Juris borászatban egy új bor-minőségellenőrzési módszert próbálnak ki. A módszerhez hordozható HQD berendezéseket és LDO oxigénérzékelőket használnak. 3. és 4 ábra: Oxigén mérése palackban a HQD készülékkel és az LDO érzékelővel 5. ábra: Robusztus kültéri LDO érzékelő, 5, 10, 15, vagy 30 m-es kábellel Fontos tanács a borosüvegben történő LDO méréshez: A mérés alatt az érzékelőt néhányszor mozgatni kell (csak óvatosan hagyjuk az üveg nyakába esni). Ez

megakadályozza, hogy a légbuborékok összegyűljenek az érzékelőn, és befolyásolják az eredményt. Következtetés Az oxigénbevitel nyomonkövetésének a borkészítés, tárolás és palackozás során számos előnye van: ¾ A fehérbor és a rozé nagyobb stabilitása ¾ Teljes és sikeres forrás ¾ A vörösborok színének és szerkezetének stabilizálása ¾ A fehérborok és rozék „aromaprofiljának” ellenőrzése ¾ Az antioxidáns (kénessav) mennyiségének csökkentése ¾ A vevő optimális élvezeti értékű bort kap ¾ A reklamáció elkerülhető Axel Stiegelmar, a Juris borászatból magyarázza: „A HQD berendezésekkel végzett LDO oxigénmérés betekintést enged a bor minőségi állapotába a készítés különböző szakaszaiban. Az idő függvényében tudjuk megfigyelni az oxigénfelvételt, amíg a barikoló hordókban tároljuk a bort, így, ha szükséges közbe tudunk avatkozni. Összefoglalva, ez javulást eredményezett a

higiénében és a csersavösszetétel szabályzásában. A bor minősége ezért javul” HQD TECHNIKAI ADATOK Technikai adatok Technikai adatok (kivonat) Az LDO különleges tulajdonságai Vezetőképesség Mérési tartomány Érzékenység Pontosság Hőmérsékletkompenzáció pH Mérési tartomány Érzékenység Pontosság Hőmérsékletkorrekció HQ30D flexi HQ40D multi 1 (pH, vezetőképesség, O2) 2 (pH, vezetőképesség, O2) ? ? 0,00–20,0 mg/l; 0–200 % 0,01 vagy 0,1 mg/l; 0,1 % telítettség A mérési tartomány +/- 1%-a Automatikus Automatikus Az ionerősség automatikus korrekciója, nyelvválasztás lehetősége, különböző mérési módok használhatók (kézi, szakaszos, folyamatos), vízálló IP67 szerint; kábelhossz 1–30 m; használható laboratóriumban és terepen Nincs szükség kalibrációra, karbantartásra, csúszásmentes mért értékek, nincs polarizáció, alkalmas oxigén mérésére vörösborban, fehérborban és rozéban. ? ? 0,01

µS/cm – 200 mS/cm 0,01 µS/cm – 200 mS/cm Max. 5 helyiérték, két tizedes, ha lehetséges ±0,5 % (1 µS/cm – 200 mS/cm) Nemlineáris (természetes vizek, a DIN 38404 és az EN ISO 7888 szabványoknak megfelelően, nem lineáris (NaCl), lineáris koefficiens [számérték] %/°C, nem kompenzált ? ? 0–14 0–14 0,1 / 0,01 / 0,001 0,1 / 0,01 / 0,001 ±0,002 ±0,002 Automatikus Automatikus 7. ábra: HQ30D standard és robusztus kültéri elektróddal HACH LANGE szolgáltatásai További információért hívja forródrótunkat! Munkatársaink a helyszínen nyújtanak támogatást. Teljes minőségbiztosítás standard oldatokkal, készülék ellenőrzéssel és tesztoldatokkal. Irodalom - Oenodev „Oxigeno & Vino - Apuntes de Enología” [www.az3oenocom] - Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft e. V: wwwweinde - Berhard Fiedlers We(in)blog: www.bernhard-fiedlerat/weblog - HACH LANGE Praxisbericht „pH-Wert, Leitfähigkeit, Sauerstoff – Das HQDSystem im

Einsatz”, Dezember 2007 www.hach-langecom Naprakész információk, biztonságos letöltések és vásárlás. Használt reagensek begyűjtésével eleget tesz a törvényi és környezetvédelmi előírásoknak. 6. ábra: Borospince Forrás: Weingut Juris – Axel Stiegelmar DOC042.8620018Jul08 Mérőcsatornák Oxigén (LDO) Mérési tartomány Érzékenység (választható) Pontosság Légnyomáskompenzáció Más jellemzők