Tartalmi kivonat
Finomat, egészségesen, gyorsan www.ritakonyhajahu akitől ajándékba kapsz egy Hosszú élet Program csomagot! MIT EGYÜNK, HOGY JÓL LEGYÜNK! Manapság divatos fôzni, és a konyhában kreatívkodni. A különbözô mûsoroknak, blogoknak köszönhetôen az emberek nyitottabbak az új ízekre, alapanyagokra, és ez által ízlésük is egyre kifinomultabbá válik Ám a vendégváró, ünnepi, és különleges ételek mellett még mindig kevés hangsúlyt helyeznek a legtöbben a kiegyensúlyozott, hétköznapi étkezésekre. Reggel csak bekapunk egy péksüteményt a metró aluljáróban, ebéd helyett iszunk egy kávét, és estére farkas éhesen rontunk a hûtôszekrényre. Ilyenkor nem annyit, és általában nem azt eszünk, ami a szervezetünknek jó lenne. Tudatos Egészség Regenerációs Program Tudatos Üzletembereknek Mit ér a pénzed, ha nincs egészséged? Ahhoz, hogy napközben teljesíteni tudjunk, nélkülözhetetlen, hogy táplálkozásunkban
rendszeresség, és tudatosság legyen. Hétköznapokon a legtöbb ember a munkahelyén fogyasztja el ebédjét. Az étkezés után is fittnek, és szellemileg aktívnak kell maradnunk ahhoz, hogy megfelelôen végezhessük munkánkat. A nehéz ételektôl energiahiányosak leszünk, megfájdulhat a fejünk, és el is álmosodhatunk Fogyasszunk inkább könnyû, jól kombinált ételeket. Az alábbi recepteket otthon munkába indulás elôtt, vagy elôzô este is elkészíthetjük, és magunkkal vihetjük. Baráti üdvözlettel: Hadarik Rita • Fogyasszunk minél több zöldséget. Lehetôleg párolva, grillezve, de még jobb, ha nyersen. • Együnk teljes értékû gabonákat, kerüljük a finomított alapanyagokat. • Csökkentsük az elfogyasztott hús mennyiséget, de együnk több halat (hetente legalább egy alkalommal). • Finomított cukrot lehetôleg ne együnk, helyette használjunk nádcukrot, mézet, steviát. • Sütéskor, fôzéskor használjunk vajat,
kókuszzsírt. Ételeinket, salátáinkat hidegen sajtolt növényi olajakkal locsoljuk meg • Lehetôleg ne vásároljunk tartósítószerekkel és ízfokozókkal felturbózott élelmiszereket. • Ha tehetjük, friss alapanyagokból, magunk készítsük el ételeinket. • Iktassuk ki napi szinten a tej fogyasztását. Helyette növényi fôzôkrémet használjunk A tudatos, és kiegyensúlyozott táplálkozás kiegészítésére a Sunrider regenerációs programját ajánlom, amelyet én is évek óta követek. A Sunrider koncentrált élelmiszerei, konyhai, és higiéniai termékei használatával búcsút mondhat korunk népbetegségeinek. www.ritakonyhajahu – fôszerkesztô, tulajdonos E-mail: info@ritakonyhaja.hu Sunrider regenerációs tanácsadó www.tudatos-egeszseghu Kérje ingyenes regenerációs programunkat! www.ritakonyhajahu n ÁRPAGYÖNGY SALÁTA MEDVEHAGYMÁVAL Saláták Hozzávalók 4 fôre: 20 dkg árpagyöngy (pl. elôfôzött), víz, só, 1 kis doboz
kukoricakonzerv, fél kaliforniai paprika, kb. 20 cm-es darab póréhagyma, 2 ek aprított medvehagyma (friss, vagy olajban eltett, illetve szárított is lehet), 2 ek olíva olaj, 4 ek fehérborecet, ôrölt bors Ezek a saláták magukban is elég táplálóak, de ha mégis úgy érzi, hogy kell mellé valami „tápláló” is, akkor javasolni tudom a grillezett szárnyas húsokat, vagy halszeleteket. • Az árpagyöngyöt kb. másfélszeres, picit sós vízben fôzzük puhára TIPP: Árpagyöngyöt, vagy más néven gerslit reform, bio üzletekben (webáruházakban), illetve nagyobb áruházak bio részlegein lehet beszerezni. • Forrást követôen takarékon, fedô alatt pároljuk az árpagyöngyöt (mintha rizst párolnánk). • Az elôfôzött árpagyöngy 20-25 perc alatt elkészül. • A lehûtött árpagyöngyöt óvatosan átkeverjük, hogy szétessen szemekre. • Majd hozzáadjuk az aprított zöldségeket, az olajt, az ecetet, és a borsot. • Átkeverjük, és
legalább 1 órát érleljük a hûtôben. Vegetáriánusok magában is fogyaszthatják, de sültek mellé köretként is fogyasztható. TIPP: Az árpa fogyasztása energetizál, javítja az agymûködést, serkenti az emésztést, erôt ad. Ráadásul nagyon finom Rizs helyett fogyasztható TIPP: A zöldségeket felhasználás elôtt mossuk át fürtôs, bogyós gyümölcsmosóval. Ez a természetes, és bio tisztító folyadék eltávolítja a zöldségekre, gyümölcsökre rakódott koszt, rovarirtó, és növényvédô szereket, valamint a kártékony gombákat is. Alkalmazásával életünk során több kiló méreganyagtól kímélhetjük meg szervezetünket. www.ritakonyhajahu n SPENÓTOS RETEKSALÁTA Hozzávalók 2 fôre: 20 dkg nyers, zsenge spenót (apró levelû), 1 csokor piros retek, 1 fej lila hagyma, 4 fôtt tojás Hozzávalók az öntethez: 1 ek dijoni mustár, 1 ek méz, só, bors, 1 citrom leve, 1 dl olíva olaj, 1 dl növényi (pl. szója) tejszín
(fôzôkrém), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem • A spenótot mossuk meg alaposan, majd vágjuk csíkokra. • A retket szintén mossuk meg, majd szeleteljük vékony karikákra. • A hagymát szintén karikázzuk vékonyra. • A tojásokat fôzzük keményre, majd vágjuk cikkekre. • Az öntethez keverjük ki a mézet, a mustárt, és az olajt habverôvel. • Olyan lesz az állaga, mintha majonézt készítenénk. • Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítsük, majd a tejszínnel dúsítsuk. • Reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, a petrezselymet pedig nagyon apróra vágva adjuk hozzá. • A spenótot tegyük a tányér aljára, erre helyezzük rá a retek és hagyma karikákat. • A tojásszeletekkel rakjuk körbe, majd öntözzük meg bôven az öntettel. TIPP: A spenótnak magas az antioxidáns-tartalma, lúgosít, kiemelkedô a gombaölô és antibakteriális hatása. Magas ásványi anyag (magnézium, szelén, króm), és vitamin tartalma van. Ez
utóbbinak köszönhetôen serkenti a zsírok, szénhidrátok, és fehérjék emésztését. Párolva, de inkább nyersen fogyasztva fejti ki leginkább egészségvédô hatását. n MAJONÉZES LILAKÁPOSZTA SALÁTA, CAMAMBERTTEL Hozzávalók 4 fôre: egy közepes lilakáposzta fele, 2 nagyobb sárgarépa, 1 lila hagyma, 1 csomag újhagyma (vagy fél póré), dió, camambert sajt Hozzávalók az öntethez: 1 ek mustár, 1 dl olíva olaj, 1-2 tk méz (vagy egy késhegynyi stevia por), só, pár szem bors, 1 csokor friss petrezselyem, ½ dl alma ecet, 1 dl tejszín • A káposztát negyedeljük, vágjuk ki a torzsáját, majd vágjuk vékony csíkokra. • A répát tisztítsuk le, majd tökgyalunk reszeljük le. • A hagymákat szintén tisztítsuk le, és vágjuk vékony szeletekre, csíkokra. • Az öntethez elôször a mustárt és az olajt keverjük el jó alaposan. • Dolgozhatunk kézzel is, ilyenkor a kézi habverô nagy segítséget jelenthet. De sokkal egyszerûbb, ha
turmixgépbe tesszük a hozzávalókat és az dolgozik helyettünk • Amikor a mustár és az olaj olyan állagú lesz, mint a majonéz (olaj, tojás), akkor tegyük hozzá a többi hozzávalót, és további 2 percig turmixoljuk. • A zöldségeket tegyük egy nagyobb keverô tálba, öntsük rá az öntete, és keverjük el jó alaposan. Érdemes 1 órát érni hagyni a hûtôben TIPP: A lilakáposztának magas B- és C-vitamin tartalma van, továbbá jelentôs mennyiségû ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Energiaértéke nagyon alacsony (21 kcal/100 g), ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti. www.ritakonyhajahu n CÉKLÁS TÉSZTASALÁTA Hozzávalók 2 fôre: 2 öklömnyi cékla (nôies öklöcske), 1 tk zsiradék (pl. kókuszzsír), 1 dl víz, só, 1 ek méz, borecet, curry fûszerkeverék, metélôhagyma, 1 doboz natúr joghurt, olíva olaj, kb. 15 dkg orsó tészta, vegyes friss
salátakeverék • A tésztát fôzzük ki. TIPP: Ha az egészségesség is fontos szempont, használjunk durum, vagy teljes kiôrlésû orsó tésztát. • A céklát hámozzuk meg, majd vágjuk kis kockákra (1x1 cm). • Kicsit dinszteljük meg a zsiradékon, majd öntsük fel vízzel, és fedô alatt pároljuk roppanósra (félig puha). • Ha zsenge a cékla, akkor 15 perc alatt megvagyunk ezzel. • Ekkor öntsünk rá borecetet (kb. 2-3 ek), mézet, és a fûszereket. • Fedô nélkül pár percig pároljuk tovább, amíg az alatt lévô folyadék szószos jellegû nem lesz. • Amikor készen vagyunk, keverjük bele a joghurtot is. • A langyos céklát keverjük össze a tésztával. • A tálalókat béleljük ki friss salátával, és ebbe helyezzük a céklás tésztát. • Locsoljuk meg olívaolajjal, és ha kell, további borecettel. Metélôhagymával díszíthetjük. TIPP: A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat,
foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentôs szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát is. Fôzelékek, pürék n CURRYS KARFIOL FÔZELÉK TOJÁSPÖRKÖLTTEL Hozzávalók a tojáshoz 2 fôre: 4 kemény tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek zsiradék (pl. kókuszzsírt), víz, só, bors, fûszerpaprika, 1 dl paradicsomlé Hozzávalók a karfiolhoz 2 fôre: 1 közepes méretô karfiol, 1 ek zsiradék (pl. kókuszzsírt), 1 mk curry, 4 dl alaplé (víz is lehet), só, 1,5 dl tejszín, 2 csapott ek kukoricaliszt • A karfiolt mossuk meg, szedjük közepes méretû rózsákra. • A zsiradékot hevítsük fel, majd szedjük rá a curryt. • 1-2 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a zöldséget. • Kicsit dinszteljük meg, majd öntsük fel az alaplével (zöldség vagy hús alaplé is jó). TIPP: Ha nincs alaplevünk, akkor víz is jó, de akkor tegyünk bele valamennyi tartósítószer mentes
ételízesítôt is. n TEJSZÍNES TAVASZI FÔZELÉK Hozzávalók 2-3 fôre: 35-35 dkg zsenge zöldborsó, és sárgarépa, tartósítószer mentes ételízesítô, só, cukor (vagy méz, vagy pár csepp setvia), 2 dl növényi tejszín, 1 dl víz, 1 tk kukoricakeményítô, ôrölt szerecsendió, 1 kis csokor zöld petrezselyem, 1 ek zsiradék, 1 gerezd fokhagyma • A borsót pirgáljuk ki (mirelit is jó). • A répákat tisztítsuk meg, majd vágjuk ôket karikára. • Egy párolóedényben pároljuk puhára a zöldségeket egy kevés ételízesítôvel megszórva. • Ha megpuhultak, tegyük át a zöldségeket egy nagyobb serpenyôbe, amibe elôzôleg felhevítettünk egy ek zsiradékot. • Ezen kicsit futtassuk át a zöldségeket, és reszeljük rá a fokhagymát. • Majd szedjünk rá egy merôkanálnyi párolólevet. • A keményítôt keverjük ki a tejszínnel, és a vízzel. • Habarjuk be vele a zöldségeket. • Sóval, ízlés szerint cukorral (vagy más
édesítôvel), ôrölt szerecsendióval ízesítsük. • A végén a nagyon apróra vágott petrezselymet is belekeverhetjük. n ZSÁLYÁS KELBIMBÓ PÜRÉ Hozzávalók 4 fôre: 30 dkg kelbimbó, 2 közepes szem burgonya, 1 vastag szál sárgarépa, egy kis darab vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 1 ek olíva olaj, ételízesítô (tartósítószer mentes), só, 1 mk szárított zsálya, késhegynyi reszelt szerecsendió • Fôzzük roppanósan puhára. • A tejszínt keverjük ki a kukoricaliszttel, és kevés fôzôlével, majd habarjuk be vele a fôzeléket. • Forraljuk fel, majd vegyük le a tûzrôl. TIPP: Ha növényi fôzôkrémet használunk, az étel glutén- és tejmentes lesz. A kockákhoz: fejenként 2 szelet barna kenyér, olíva olaj, reszelt parmezán sajt TIPP: A zöldségeket meg is fôzhetjük, de több értékes anyag marad bennük, ha pároló edényben gôzöljük ôket puhára. • Fôzzük keményre a tojásokat, majd pucoljuk meg, és vágjuk ôket
negyedekbe. • A kockázott hagymákat dinszteljük meg a zsiradékon. • Ha üvegesre párolódott, adjuk hozzá a fûszerpaprikát, majd öntsük fel 2 dl vízzel, és a paradicsomlével. • Sózzuk, borsozzuk. • Fôzzük sûrûre, és adjunk hozzá további 1 dl vizet. • A szószt le is turmixolhatjuk, akkor simább lesz. • A mártásba tegyük bele a tojásszeleteket, óvatosan keverjük át, majd vegyük le a tûzrôl. • Vágjuk kockára a megtisztított zöldségeket. • Tegyük ôket egy pároló edény lyukas részébe, szórjuk meg vega natur ételízesítôvel, majd pároljuk meg ôket vízgôz felett. • Közben a kenyérszeleteket felkockázzuk, és olíva olajon megpirítjuk. • Mielôtt kivennénk a kenyérkockákat a serpenyôbôl, szórjuk meg ôket reszelt parmezánnal. • Rázzuk meg a serpenyôt, hogy a sajt rátapadjon a kockákra. • Öntsünk egy turmixba tejszínt, vagy növényi fôzôkrémet, olíva olajt, és fûszereket. • Erre szedjük a
puha zöldségeket kevés pároló vízzel. TIPP: A pároló víz átveszi a lecsepegô zöldségek és ételízesítô ízét. Pár szem kelbimbót félretehetünk a tálaláshoz • Az egészet összeturmixoljuk nagyon krémesre. • Tálaláskor tehetünk a tányér közepére 1-2 félbevágott kelbimbót, majd szórjuk körbe ezt a pirított kenyér kockákkal. www.ritakonyhajahu n KÓKUSZTEJES VÖRÖS LENCSE CSIRKÉVEL n NARANCSOS CSIRKE BARNA RIZZSEL Hozzávalók 1 garzon tálhoz: 2 szép szál sárgarépa, 20 dkg ceruzabab (mirelit is lehet), 1 fej vöröshagyma, 25 dkg vörös lencse, 30 dkg csirkemell filé Hozzávalók 2 fôre: 30 dkg csirkemell filé, 2 nagy, lédús narancs, 20-25 dkg brokkoli (egy kicsi fej fele kb.), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csapott ek zsiradék (pl. kókuszzsír), 1 csipet ôrölt babérlevél, 1 ek méz, só, bors, 1 csésze barna rizs A szószhoz: 2,5 dl kókusztej, 5 dl víz (vagy alaplé), 1-1 kk koriander, rózsabors, cayenne bors,
kurkuma, curry fûszerkeverék, továbbá só, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk reszelt friss gyömbér, fél lime (vagy citrom) leve, 1 ek kókuszzsír (vagy vaj), egy 4 személyes, natúr kerámia sütôtál • A rizsbôl 2,5-szeres vízzel lassú párolással készítsünk rizs köretet. • Közben készítsük el a ragut. • Ehhez gôzöljük (pároljuk) meg a megmosott brokkolit. Ezt pároló edényben tudjuk a legegyszerûbben megtenni. TIPP: A brokkoli sokkal jobban ki tudja fejteni pozitív élettani hatásait, ha nincs szétfôzve, hanem csak roppanós. • A kerámia tálat 15 percre áztassuk hideg vízbe, hogy a pórusai felszívhassák a nedvességet. • A répát hámozzuk, majd karikázzuk fel. • A vöröshagymát kockázzuk, a lencsét szûrôben mossuk át. • A szószhoz a kókusztejet keverjük el elôbb 1 dl vízzel, vagy alaplével. • A fûszereket keverjük össze alaposan. TIPP: Azokat a fûszereket, amiket magos formában tudunk csak beszerezni, pl.
koriander, vagy rózsabors, egy mozsárban törjük össze Szárnyas és halételek • Majd a fûszerkeveréket keverjük el a kókusztejben. • Ebbe reszeljük bele a fokhagymát, a gyömbért is, illetve keverjük bele a lime levét is. • A szószt hígítsuk tovább folyadékkal. • A zöldségeket tegyük a beáztatott tál magasabb falú részébe, adjuk hozzá a kockára vágott csirke mellett, majd öntsük fel a folyadékkal. A kókuszzsírt vagy vajat morzsoljuk a ragu tetejére. Fedjük le a tálat, és tegyük teljesen hideg sütôbe. • Majd tekerjük a hôfokot 200-220 fokra, és 70 percig süssük a ragunkat. • A végeredmény egy krémes állagú (mint a fôzelék), illatos étel lesz. TIPP: Az étel összeállítása pillanatok alatt megvan. Ha munkába vinnénk, akkor érdemes elôzô este elkészíteni. A kerámia tálakban alacsony hôfokon lassan, de kisebb sokkhatásnak kitéve készülnek el az ételek, így jobban megtartják zamatukat, és
vitaminjaikat. Ráadásul szinte maguktól elkészülnek a sütôben www.ritakonyhajahu • A csirkemellet tisztítsuk meg, majd vágjuk vékony csíkokra. • Az egyik narancs levét nyomjuk ki (kb. 2 dl friss narancslére lesz szükség), ha nem elég a gyümölcslé, akkor további naranccsal pótoljuk. • A másik narancsot filézzük ki, és tegyük félre. • A zsiradékot hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, amit dinszteljünk meg. • Majd adjuk hozzá a húst, és addig pirítsuk, amíg ki nem fehérednek. • Ekkor öntsük fel a narancslével, a mézzel. • Sózzuk, ôrölt színes borssal, és egy csipet babérporral ízesítsük. • Hagyjuk 10 percig párolódni. • A raguba keverjük bele a kész barna rizst. • Végül óvatos mozdulatokkal keverjük bele a narancsgerezdeket, és a brokkoli rózsákat is. n NARANCSOS-KACSÁS WRAP Hozzávalók: 4 lap tortilla, 2 sült kacsacomb bôr nélkül, vegyes káposzta (lila és fehér)
saláta, sárgarépa, lilahagyma (vagy egy zacskó kész Vitamin saláta keverék) Hozzávalók a szószhoz: fél narancs leve, 1 tk friss, reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, só, ôrölt színes bors, 2 ek sûrû tejföl (vagy növényi fôzôkrém, csipet ôrölt chili • A kacsahúst vágjuk vékony csíkokra. • A szósz hozzávalóit keverjük ki krémesre. • A kész tésztát kenjük át a szósszal. • A közepére helyezzünk salátát, és húscsíkokat. • Aki szereti, tehet rá további csípôs paprika krémet is. • Tekerjük fel a wrapot. • Az alját alufóliába csomagoljuk, hogy ne essen szét. TIPP: Ezt az ételt bármilyen, hétvégérôl megmarad hússal elkészíthetjük. Hidegen is kitûnô Tortilla lapokat lehet készen is vásárolni, vagy akár hétvégén el is készíthetjük A tésztát le lehet fagyasztani. Felhasználás elôtt szobahômérsékleten engedjük fel Tortilla készítése videós recept – konyhatündéreknek n RAKOTT KEL
KÖLESSEL Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg köles, só, víz, 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kilós), 50 dkg darált pulykahús, 1 ek zsiradék (pl kókuszzsírt), 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, bors, pirospaprika, kakukkfû, rozmaring, 5-6 dl sûrû tejföl, 20 dkg ementáli sajt n ZÖLDSÉGES LEPÉNYHAL BATYUBAN SÜTVE • A kölest mossuk meg, majd kétszeres vízbe tegyük fel fôni. • Elôször forraljuk fel a vizet, majd ha forr, vegyük takarékra, sózzuk, és fedô alatt pároljuk meg. Ez kb 25-30 percet igényel TIPP: Érdemes pároló edényben készíteni a hozzávalókat Alulra tegyük a kölest, felülre, a pároló lyukas részébe pedig a kockázott kelkáposztaleveleket. Amíg fô a köles, a párájában megpuhul a káposzta is. De figyeljünk arra, hogy a káposztának kevesebb idô is elég. Kb 15 perc után vegyük le a pároló káposztás részét, és anélkül fôzzük tovább a kölest. Ha már langyosra kihûlt a köles, akkor lehet pergôsre
átkeverni. • A vöröshagymát kockázzuk fel, majd a zsiradékon dinszteljük meg. • Adjuk hozzá a darált húst, és üvegedésig süssük. • Tetszés szerinti fûszerekkel ízesítsük. • Vegyünk elô egy nagyobb, magas falú sütôtálat. • Alulra tegyük a köles felét. • Erre kerüljön a káposzta fele, amire a hús felét is rászórjuk. • Ezt a hármas réteget kenjük át a tejföl felével. • Utána jöhet a köles másik fele, erre a hús, és legvégül a káposzta, amit a maradék tejföllel átkenünk. • A tejfölre rászórjuk a lereszelt sajtot, és 180 fokos sütôbe tesszük a tálat. • Addig sütjük, amíg a sajt piros nem lesz. TIPP: A recept gluténmentes. Tejérzékenyek tejföl helyett tehetnek rá szója fôzôkrémet, vagy natúr szójajoghurtot is. A sajtot nyugodtan el lehet hagyni. www.ritakonyhajahu Hozzávalók 1 fôre: 1 db kb. 20 dkg-os lepényhal filé, 1 szál sárgarépa, 1 kis cukkini, 1 kis csomag újhagyma (5 db), 2
gerezd fokhagyma, fél citrom leve, só, tört színes bors, fél csokor petrezselyem, 1 tk Dr. Chen szósz, 1 tk vaj • A halat megmossuk, szárazra töröljük, majd vékonyan megsózzuk. • A citrom levébôl, a szószból, aprított petrezselyembôl, reszelt fokhagymából, és a borsból sûrû pácot készítünk. • A zöldségeket (répa és cukkini) burgonyahámozó segítségével vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát nagyobb szeletekre osztjuk. • Alufóliából készítünk egy batyut. Alulra tegyük a zöldségeket • Erre helyezzük a halat, amit a páccal bekenünk. • A fólia batyut jól bezárjuk, majd elômelegített sütôben 15 perc alatt készre pároljuk. • A párolás után a batyu tetejét kibontva, lehet még pár percig grillezni a halat. TIPP: A Chen szósz egy magas A-vitamin tartalmú szósz, amit salátákra, húsokra, halakra, vagy akár tésztákra téve napi szinten fogyaszthatunk. Rendszeres fogyasztásával a szem erôsebb lehet. A Chen
szósz Sunrider termék n ÉDES-SAVANYÚ HALGOMBÓC Tészták Hozzávalók 2-3 fôre: A halgombóchoz: 30 dkg szálkamentes tengeri halfilé, 1 szelet félbarna kenyér, 1 tojás, só, tört színes bors, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis marék zabpehely A mártáshoz: 1 csapott ek zsiradék (pl. kókuszzsírt), kb 15 dkg fehér káposzta (1 nagyobb szelet), fél-fél piros és zöld húsú édes paprika, 12 cm hosszú póréhagyma, 25 dkg friss ananász, 3 dl almalé, 1 ek szójaszósz, 2 ek ketchup, 1 ek méz, só, chili paprika, 1 ek étkezési keményítô n ZÖLDSÉGES PITE Hozzávalók 2 fôre: 1 csomag friss, leveles tészta, 1/3-1/3 sárga, piros és zöld színû paprika, 25 dkg zsenge cukkíni, 2 fej gomba, 2 fej vöröshagyma, 1 ek zsiradék (pl. vaj), 1 tk étkezési keményítô, szezámsó, tojás, 1 tk vega natúr ételízesítô, kakukkfû • Áztassuk vízbe a kenyeret, majd nyomkodjuk ki belôle a vizet. • Tegyük valamennyi hozzávalót a zabpehely kivételével
egy tálas mixerbe (aprító), és aprítsuk le pépesre. • Sóval, borssal ízesítsük, majd keverjük bele a zabpelyhet. • Közepesen bô zsiradékba süssük ôket arany barnára. • A mártáshoz elôször is aprítsuk fel a hozzávalókat. • Mindent kockára vágjunk, kivéve a pórét, azt karikára. • Hevítsük fel a zsiradékot, majd dobjuk rá a káposztát. • Pár perc után adjuk hozzá a paprikákat, a pórét, legvégül az ananászt is. • Kb. 6 perc pirítás után öntsük fel almalével, adjuk hozzá a többi folyadékot (szójaszót, méz, ketchup), végül ízlés szerint ízesítsük még sóval, chili paprikával. • A keményítôt keverjük ki 4-5 ek vízzel, majd adjuk a raguhoz. • Keverjük át, és már le is vehetô a tûzrôl. • Párolt barnarizst ajánlok mellé. • A zöldségeket vágjuk olyan vékony csíkokra, amennyire csak tudjuk. • Forró zsiradékon elôször dinszteljük meg a hagymát, majd tegyük bele a többi
zöldségcsíkot is. • Vega natúr ételízesítôvel, és kakukkfûvel ízesítsük. • Egy kis levet fog a zöldség ereszteni, ezért keverjünk bele keményítôt, ami krémes állagot ad a ragunak. • A tésztát tekerjük ki, és vágjuk 2 részre. • Az egyik felét tegyük sütôpapírral bélelt tepsibe, szúrjuk meg pár helyen villával, majd 180 fokos sütôben 5 percig süssük elô. • Ezt követôen halmozzuk rá a ragut, szórjuk meg szezámsóval. • A tészta másik felével borítsuk be. • A tetejét kenjük át felvert tojással, és szintén szúrjuk meg pár helyen villával. • 15-18 percig süssük, míg aranybarna nem lesz. www.ritakonyhajahu n CSUPA ZÖLD METÉLT n OLÍVÁS METÉLT Hozzávalók 2 fôre: 1 ek zsiradék (olíva olaj pl.), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dl paradicsompüré (folyós állagú, legjobb a bio), só, provance-i fûszerkeverék, 1 mk cayenne bors, 10-10 dkg zöld és fekete olíva bogyó, 25 dkg széles
metélt Tudatos Egészség Regenerációs Program Tudatos Üzletembereknek Mit ér a pénzed, ha nincs egészséged? • A kockára vágott hagymát dinszteljük meg az olajon. • Majd adjuk hozzá az olíva bogyókat is. • Egy kicsit süssük, majd öntsük hozzá a paradicsompürét. • Sózzuk, a fûszerkeverékkel ízesítsük, és a reszelt fokhagymát is adjuk hozzá. • Forraljuk be. • Széles metélttel, és reszelt parmezánnal kínáljuk. • Tálaláskor pici extra szûz olíva olajjal meglocsolhatjuk. Hozzávalók 2 fôre: a raguhoz 1 kis fej brokkoli, 1 marék friss spenót, kb. 10 dkg zöldborsó (zsengébb fajta, friss, vagy mirelit), 2 dl növényi fôzôkrém, 1 dl víz, 1 csapott ek zsiradék (pl. kókuszzsír), só, szerecsendió, 2 gerezd fokhagyma, kb. 15 dkg zöld színû széles metélt tészta (algás, vagy spenótos) TIPP: Maga a ragu 15 perc alatt elkészíthetô. Húsmentes, kímélô étel, ebédre, de akár vacsorára is ajánlom Ha magunk
szeretnénk széles metéltet készíteni mellé, akkor további 30 perccel számolnunk kell. • A brokkolit szedjük rózsáira, majd a borsóval együtt pároljuk meg pároló rendszerben. • A spenótot fonnyasszuk meg a zsiradékon, reszelt fokhagymával együtt. TIPP: Ez pár percet vesz igénybe attól függôen, milyen spenótot használunk. A bébi spenót 3-4 perc alatt elkészül, a sima nagyobb levelû spenótnak viszont több idôre van szüksége ahhoz, hogy megfelelô állaga legyen. • Közben forraljunk fel vizet, és fôzzük ki a metéltet. • Ha megfonnyadt a spenót, öntsük fel a tejszínnel, ha kell, pici vízzel javítsunk a mártás állagán. Ízlés szerint sózzuk, és szerecsendióval ízesítjük. • Ha beforrt a mártás, hozzáadjuk a megpárolt zöldségeket is, és további 1-2 percig fôzzük a ragut. • A kifôtt tésztára rászedjük a zöld ragut, és füstölt sajttal megszórva tálaljuk. www.ritakonyhajahu www.tudatos-egeszseghu
www.ritakonyhajahu