Gazdasági Ismeretek | Minőségbiztosítás » Egy kis Európai Unió, HACCP, a biztonság

Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:26

Feltöltve:2012. március 03.

Méret:33 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Egy kis Európai Unió: HACCP, a biztonság! 2004-03-18 Hazánk élelmiszer-kereskedelmében az Európai Unióhoz való csatlakozás idejétől alkalmazni kell a jó higiénés gyakorlat biztosítását szolgáló HACCP rendszert. Ez az élelmiszer-biztonság szempontjából kritikus pontok meghatározásával, a HACCP rendszer (Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok) elkészítéséhez használt elvek alapján történhet. A rendszer alkalmazása fogyasztóvédelmi szempontból kiemelt fontosságú, a „termőföldtől az asztalig” megközelítésű élelmiszerbiztonsági elven alapszik. Minden tekintetben biztonságos élelmiszert csak akkor vásárolhatunk és fogyaszthatunk, ha az eladásra kínált termék forgalmazásának minden szakaszában (termelés-feldolgozás-szállítás-raktározás-csomagolás-értékesítés) érvényesülnek a biztonsági, higiéniai követelmények. A HACCP rendszer alkalmazásának a

kereskedelemre vonatkozó kiterjesztése azt a célt szolgálja, hogy a kívánt minőségben gyártott áru a forgalmazás során is megőrizze kedvező tulajdonságát, élvezeti értékét. A HACCP alkalmazásával összefüggő új típusú feladatok A hazai kereskedelemben az élelmiszer-biztonság kérdése hagyományosan a kiemelt feladatok közé tartozik. Az élelmiszer-forgalmazás higiéniai szabályai a kereskedelemben régóta ismertek, amit jelez, hogy e szabályok korábban hatályos rendeletekben is előírásra kerültek. E kérdést részletesen szabályozta pl. az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának higiéniai feltételeiről szóló 17/1999 (II.10) FVM-EüM együttes rendelet. 2004. május 1-jétől a kereskedők számára új típusú feladatként alapvetően az jelentkezik, hogy a csatlakozástól nem elégséges, ha az üzletben betartják a különböző higiéniai előírásokat. Az üzlet adottságai alapján ki kell dolgozni a sajátos,

tehát az üzlet egyéni adottságainak megfelelő jó higiénés gyakorlatot, és ezt rendszerbe foglaltan – az előírások betartását igazolható módon – dokumentálni kell. A HACCP bevezetését elősegítő kézikönyv A rendszer bevezetésének és alkalmazásának megkönnyítését akarja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium – különösen a nagy számú mikro-, kis-, és középvállalkozás részére. Ezért pályázatot írt ki a HACCP bevezetését elősegítő kézikönyv elkészítésére. A kézikönyv elkészítésénél a szakmai megalapozottságon kívül nagy hangsúlyt kapott a gyakorlatias szemlélet. A csomagolatlan élelmiszert is áruló kereskedőnek például más szabályokat kell alkalmazni és ennek alapján az élelmiszer-higiéniai szempontok szerint eltérő kritikus pontokat kijelölni, mint a kizárólag csomagolt árut, italokat vagy édesipari termékeket forgalmazó kereskedőnek. A kézikönyv nemcsak az elvi kérdések

tisztázására, hanem a gyakorlati szempontok figyelembe vételére is alkalmas. Alapul szolgálhat a HACCP rendszernek az üzlet adottságaihoz alkalmazkodó adaptálására, egyedi bevezetésére. A kézikönyvet nagy példányszámban adja át a tárca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, valamint a kereskedők érdekvédelmi szervezeteinek. Ezáltal a megfelelően felkészült, szakmai ismeretekkel rendelkező kereskedő a kézikönyv segítségével önállóan – szaktanácsadó segítsége nélkül is – kidolgozhatja az üzlet HACCP rendszerét. A könyv iránt érdeklődők nyomtatott formában ezeknél a szervezeteknél beszerezhetik, és már letölthető a www.gkmhu címen elérhető internetes honlapról. Pályázattal is segít a tárca 2004-ben az európai uniós társfinanszírozású pályázatok esetében a GKM különböző minőségbiztosítási rendszerekre – így a HACCP rendszerre is – támogatást kíván nyújtani. A pályázat kerete 956

millió forint A kereskedőt is védi A HACCP bevezetése védi a kereskedőt. Jogvita esetén ugyanis a HACCP rendszer keretében vezetett dokumentáció jó eszközül szolgál arra, hogy egyértelműen bizonyítható legyen, valamilyen élelmiszer eredetű megbetegedés okozója nem a kereskedő, hanem az élelmi lánc másik szereplője volt. Ez utóbbi lehetőséget a nagy kereskedelmi cégek már felismerték, és a versenyelőnyük biztosítása érdekében korábban bevezették a HACCP rendszert. GKM