Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Babételek, sóletek

Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 10 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:590

Feltöltve:2006. április 11.

Méret:69 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

1 Babételek, sóletek Tartalomjegyzék BABÉTELEK; SÓLETEK 1 Babbal töltött marhatekercs snidlinges tormamártással Babgulyás füstölt csülökkel. Babos Kacsa oldalassal Babos pulykaragu tésztában sütve Keleti (szefárd) sólet (5-6 személyre) Mexikói bab darált hússal. Perzsa sólet Sólet aszalt szilvával (5-6 személyre) Sólet I. Sólet II. Szerény sóletbab tojással

Tarka-barka bab pácolt-sült oldalassal Vörös bab kolbásszal és tojással 2 2 3 3 4 5 5 6 7 7 8 8 9 2 Babbal töltött marhatekercs snidlinges tormamártással Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 600 g marha színhús 100 g darált sertéshús 1 tojás 700 g főtt bab 100 g sonka 100-120 g póréhagyma só fehérbors 1 dl olaj 1, szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér 1 fej hagyma 2 gerezd fokhagyma 50 g vaj 1 evőkanál liszt 1 csokor snidling 4 evőkanál reszelt tonna 1 dl tejszín Elkészítése: Először a tölteléket készítjük el: összekeverjük a darált húst, a tojást, a megfőtt babot; valamint a kockára vágott és picit megpirított sonkát és póréhagymát. Sóval és - a sonka miatt óvatosan - fehérborssal fűszerezzük. A húst vékonyra kiveregetjük; a közepére helyezzük a tölteléket, majd felcsavarjuk. A tekercset 3-4 helyen

cérnával körbekötjük (vagy alufóliába tekerjük), majd zöldségágyra helyezve, 150 C-fokon, gyakori locsolgatással készre sütjük. Ügyeljünk, hogy ne száradjon ki. A mártáshoz a vajat felmelegítjük; majd lisztet adunk hozzá. Ha habzik a hús párolólevéből teszünk bele, majd hozzáadjuk a reszelt tormát és a snidlinget. Kiforraljuk, tejszínnel dúsítjuk, ha szükséges, sózzuk. Tálaláskor fölszeleteljük a húsokat, ízlés szerint tálaljuk a mártással, főtt burgonyával, esetleg zöldséggel is. Babgulyás füstölt csülökkel. Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 1 db füstölt csülök kb. 80- 100 dkg, 50 dkg tarkabab, 3 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 csomó zöldség zöldje, 25 dkg burgonya, a rántáshoz: 1 fej közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 3 evőkanál liszt. Só, bors , majoránna, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, borsikafű. A csipetkéhez: 1 tojás, csipet

só, olaj, és annyi liszt amennyit a tojás felvesz, és kemény tésztát gyúrunk. Elkészítése: A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel mindkettőt odatesszük főni, amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstöltcsülköt kivesszük és apró 3 kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék na meg a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát, borsikafüvet, borsot és zöldség levelet. Ezután csinálok egy magyaros rántást (hagyma fokhagyma meg pirospaprika) és berántom. Csipetke tésztával gazdagíthatjuk, és készre főzzük. Babos Kacsa oldalassal Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók 4 személyre: Fél kiló fehér bab, 1 vöröshagyma, 2 szem szegfűszeg,

egy csokorra való vegyes leveszöldség, 10 dkg bőrös szalonna, 40 dkg füstölt sertésoldalas, 4 kacsa alsócomb, 4 debreceni, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 5 dkg libazsír, só, bors. Elkészítése: A babot hideg vízbe tesszük, felforraljuk, és negyed óráig főzzük, majd lecsepegtetjük. Visszatesszük a fazékba, beletesszük a hagymát, a szegfűszeget, a zöldségeket és a nagyobb darabokra vágott bőrös szalonnát. Egy óra hosszat főzzük. Ekkor beletesszük a kacsacombot, a sertésoldalast, a debrecenit, és a libazsírt, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon még három óra hosszat a tűzhelyen, hagyjuk. A végén leszedjük a felesleges zsírt. Az egészet egy nagy tűzálló tálba rakjuk, és még egy órára berakjuk a 160 fokos sütőbe, hogy összeérjen. Babos pulykaragu tésztában sütve Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: a tésztához: 200 g liszt 100 g vaj 2 tojássárgája só 0,5 dl víz vagy

tejszín a kenéshez: 1 tojás, a raguhoz: 500 g pulykamell 50 g húsos szalonna 250 g póréhagyma 1 evőkanál liszt fűszerpaprika só fehérbors ˝ -1/2 színes paprika 1 kis csokor petrezselyem 200 g főtt bab (nyersen 100 g) a mártáshoz: 50 g vaj 1 evőkanál liszt 2 dl tej 150 g zellergumó vagy szárzeller Elkészítése: Először összegyúrjuk a tészta anyagait, majd 1-2 órát pihentetjük. A szalonnát apróra vágjuk, üvegesre sütjük, 4 hozzáadjuk a kockára vágott húst meg a póréhagymát, majd rövid ideig együtt pirítjuk. Hozzákeverjük a lisztet meg a fűszerpaprikát, fűszerezzük, a bab főzőlevéből öntünk egy keveset a húsra, és még egy kis vizet is. Beledobjuk az apróra vágott paprikákat is, a finomra vágott petrezselymet, végül a külön megfőzött babot is; az egészet összeforraljuk A tésztát 34 mm vastagra nyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy formát, a szélén túlnyúló darabokat levágjuk. sütőben 150 C-fokon sütni

kezdjük, mikor félig kész, kivesszük a sütőből, a formából kifordítjuk. A formát több rétegben alufólia csíkokkal kibéleljük, hogy alaposan túlnyúljanak a formaperemén (ezek segítenek kiemelni a tálaláskor), erre helyezzük vissza a tésztakelyhet, Ebbe töltjük a ragut, a maradék tésztából fedőt gyúrunk, néhány lyukat ütünk rajta, hogy a gőz ki tudjon jönni belőle. Letakarjuk a megtöltött tésztakelyhet, tojással megkenjük és az egészet szép pirosra, sütjük. (Ha előre elkészítjük a tésztakelyhet és a fedőt akkor csak tálalni kell bele.) Tálaláskor zellermártást adhatunk hozzá melyhez a vajat felolvasztjuk, beledobjuk az apróra vágott zellert. Egy kicsit pároljuk, majd lisztet adunk hozzá és tejjel felengedve mártást készítünk belőle, végül sózzuk. Keleti (szefárd) sólet (5-6 személyre) Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra Hozzávalók: 12 db közepes burgonya, 50 dkg száraz fehérbab, 4 fej vöröshagyma

összevágva, 3 fej vöröshagyma karikázva, 70 dkg szeletelt marhahús, 10 kemény tojás, 2 evőkanál só. A babot előző este beáztatjuk és a megmosott, héjas nyers burgonyát mellétesszük. A vizet megsózzuk Másnap a következő sorrendben rakjuk össze az ételt: az apróra vágott hagymát az olajon megfuttatjuk, megsózzuk, és egy nagyméretű fazékba vagy cserépedénybe rakjuk a leszűrt babrétegre. Erre tesszük rá egymás mellé a felszeletelt húsokat, melyeket a hagymakarikákkal betakarunk. Elhelyezzük rajta a közben meghámozott, áztatott burgonyákat, végül közédugdossuk az előre megfőzött, héjas tojásokat. Az egészet annyi vízzel töltjük fel, amennyi a tetejét is ellepi. Nyílt 5 lángon először felforraljuk, ezután tizenöt percig főzzük. Lefedve tesszük be a sütőbe, amelyet a lehető legkisebb lángon üzemeltetünk. Akár 16-18 órán keresztül is benne maradhat a sólet. (Izraelben speciális, sóletfőző sütő van,

amelynek a lángja a mi takaréklángunknál is kisebb, úgynevezett melegítőláng, ebben egy napig is maradhat az étel.) Mexikói bab darált hússal. Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 30 dkg vörös bab, 3 fej hagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg darált marhahús, 2 db kis csípős paprika, 3 dl csirkeleves, (leveskockából) 1 doboz (40 dkg) mexikói zöldparadicsom, 1 pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, fél kanál oregánó, fél kávéskanál kurkuma, fél kávéskanál chilipor, só. Elkészítése: A babot éjszakára beáztatjuk 1 l vízbe. Másnap áztató vízzel együtt feltesszük főni, és majdnem puhára főzzük. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és forró olajon a darált hússal lepirítjuk. A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk, és beáztatjuk a csirkelevesbe. A konzerv paradicsomot levétől lecsöpögtetjük, darabokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Ezután a többi hozzávalót, a fűszerpaprikát a csíkokra vágott

paprikát, a kis kockákra vágott fokhagymát az oreganót, a kurkumát, a sót, a chilit s végül a csirkelevest is a húshoz adjuk. A darált húst körülbelül 2 órán át pároljuk gyenge tűzön, fedő nélkül úgy, hogy a leve besűrűsödjék. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és további 30 percig főzzük. Perzsa sólet Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra Hozzávalók: 40 dkg nagyszemű, szárazbab, 1 csirke, 1 dl rizs, 4 evőkanál olaj, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanálnyi törött fehérbors, 1 teáskanálnyi pirospaprika, só (ízlés szerint). Egy jókora cserépedényt hideg vízbe áztatunk. Az előző nap beáztatott és lecsurgatott babot beleöntjük az edénybe és az egészet félretesszük. A csirke aprólékát levágjuk, ráterítjük a babra. 6 Megsózzuk, megborsozzuk és rászórjuk a pirospaprikát. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi és negyedóráig forraljuk. Közben a csirke

töltelékéhez a rizst kevés sós vízben megfőzzük, hozzákeverjük a fele olajat és a finomra vágott kaprot-petrezselymet. Zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a csirke hasába betöltjük. A töltött csirkét rátesszük a babos csirkeaprólék tetejére és a csirkét megsózzuk, megborsozzuk. Az edényt nagyon szorosan lefedjük és a lehető legkisebb lángon a sütőben megpároljuk. A párolás akár 16-20 órán át tarthat. Ez tipikusan szombati étel, amit még pénteken tesznek be a sütőbe. Tálaláskor a töltött csirkét felszeletelve rakják a bab tetejére. Sólet aszalt szilvával (5-6 személyre) Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra Hozzávalók: 50 dkg száraz fehérbab, 12 db héjas burgonya, 4 fej apróra vágott vöröshagyma, 2 kis csirke darabjaira vágva, 5 velőscsont, 25 dkg aszalt szilva, 1 mokkáskanál törött feketebors, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, só (ízlés szerint). Az étel készítését megelőzően fél nappal hideg

vízbe rakjuk a megmosott babot és a meghámozott burgonya szeleteket. Megsózzuk és hagyjuk ázni. A megtisztított és apróra vágott vöröshagymát a forró olajon üvegesre fonnyasztjuk. Egy nagy fazékba belerakjuk a leszűrt babot, megsózzuk, majd elhelyezzük rajta a velőscsontokat és a csirke szétvágott darabjait. Ezt is megsózzuk, megborsozzuk, ezután sorban rárakjuk az aszalt szilvaszemeket. Betakarjuk a burgonyával A cukrot beszórjuk egy teflon serpenyőbe és folytonos keverés közben barnára karamellizáljuk. Erre ráöntünk két evőkanál vizet és addig kevergetjük a lángon, amíg a karamell folyékonnyá nem válik. Ráöntjük a burgonyára Ezután annyi vízzel töltjük fel az ételt, amennyi jól ellepi és felforralva negyed óráig főzzük. A sütőbe téve a befedett ételt, a lehető legkisebb lángon 16-18 órán keresztül pároljuk. 7 Sólet I. Schuck Antalné Mindennapra egy recept Hozzávalók: 40 dkg tarka bab, 40 dkg marhahús

(leveshúsnak való), két libacomb, 40 dkg füstölt hús (legjobb a füstölt libacomb vagy -mell, de tehetünk bele füstölt csülköt vagy oldalast is), négy tojás, egy kis fej vöröshagyma, egy kis kanál pirospaprika, három evőkanál olaj vagy 2 dkg libazsír, egy evőkanál liszt. A zsiradékon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük a pirospaprikával, beletesszük az előző este beáztatott babot, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Hozzáadjuk a húsféléket, tetejére hintjük a lisztet, amelyet belekeverünk. Az egyészet lefedjük és a sütőben addig sütjük, míg a belevalók teljesen meg nem puhultak. Az ételt nagy fazékban jó készíteni Sózni csak akkor kell, ha a benne lévő füstölt húsoktól nem lesz elég sós. Sokan gerslit is raknak a sóletbe, de anélkül is kitűnő. A sülés során a vizet a bab és a húsfélék magukba szívják, ha túlságosan is elfő a leve, ajánlatos kevés vízzel pótolni, de tálalni

sűrű, rövid lével kell. Végül tálalás előtt 15 perccel belerakunk - héjastól - négy jól megmosott tojást, amely a sóletben fő meg. Ezeket megtisztítva rakjuk majd a sóletes tál tetejére. Sólet II. Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 1 db kisebb füstölt csülök, 50 deka marhaszegy, 2 liba vagy kacsa comb, 10 deka császárhús, 1 nagyobb hagyma, 60 dkg tarkabab, 20 deka árpagyöngy, só, orölt fehérbors, szurokfű, majoránna, borsikafű. Elkészítése: A babot előző nap beáztatjuk hideg vízbe. A vizet többször cseréljük. A csíkokra vágott császárhúst kiolvasztjuk, a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát. Megfelelő nagyságú, lefedhető fazékba rakjuk a háromféle húst (mindegyiket egy darabban hagyva.) Rászórjuk a babot és az árpagyöngyöt, a szétnyomott fokhagymát. Ráöntjük a császárhúsos hagymát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje Sütőben, a közepesnél kisebb hőfokon, letakarva, kb. 4

óra 8 hosszat főzzük, sütjük. 3 óra multán megkóstoljuk, hogy kell-e még fűszerezni. Úgy jó, ha a levét teljesen elfőtte és a húsok puhák. Keverni nem szabad Tálalás: Egy átforrósított nagy tűzálló tálon (ha van szögletesen) a három féle húst feldarabolva, ízlésesen elrendezzük, és a babbal körítjük. Nagyon forrón tesszük az asztalra. Uborkát, céklát vagy más savanyúságot adunk hozzá Szerény sóletbab tojással Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra Hozzávalók: 50 dkg nagyszemű fehér- vagy tarkabab, 12 db tojás, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál levesízesítőpor (Vegeta), 5 evőkanál olaj, 5 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika. A babot előző este megmossuk, ha szükséges, átválogatjuk, majd tiszta, hideg vízben áztatjuk egy éjszakára. Az étel készítése előtt az áztatóvizet leöntjük. A megmosott tojásokat keményre főzzük, és még melegen meghámozzuk. A paradicsomok

héját lehúzzuk, ez könnyűszerrel történhet, ha egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. Egy vastag falú fazékba vagy cserépedénybe beleszórjuk a leszűrt babot. Közérakjuk a főtt tojásokat és összekeverjük a felkarikázott vöröshagymával. Rászórjuk a levesízesítőport és a zúzott fokhagymát. Beborítjuk a felkarikázott paradicsommal, majd annyi vízzel töltjük fel az edényt, hogy a babot teljesen ellepje. A tetejére öntjük az olajat, rászórjuk a pirospaprikát és jól befedjük. Sütőbe toljuk és lehető legkisebb lángon főzzük akár 16-18 órán keresztül. Tarka-barka bab pácolt-sült oldalassal Hegedűs János: Egytál ételekből Hozzávalók: 1 csapott evőkanál pác só 8 gerezd fokhagyma 250 g vegyes bab 6 babérlevél só koriander 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 1 szál fehérrépa 600gsertésoldalas 1 dl olaj 1 evőkanál méz 2 evőkanál dió 1 kávéskanál

keményítő 8 szem burgonya 9 Elkészítése: A pác sót elkeverjük 1-1;5 liter vízben, hozzáadunk 4 gerezd zúzott fokhagymát. Beletesszük az oldalast és 3-4 napig hűtőszekrényben, pihentetjük. A különféle babokat beáztatjuk, majd a nagyszervű fajtával kezdve, feltesszük főni babérlevéllel, sóval; korianderrel, meg az egész fej vöröshagymával. Ha kezd puhulni, hozzáadjuk a feldarabolt répát és a közepes, majd az aprószervű babot, és készre főzzük. Eközben az oldalast sütőtepsire helyeztük, olajat, kevés vizet öntünk rá, és 150 C-fokon 40 percig sütjük. Az utolsó öt perc előtt megkenjük a tetejét mézzel és meghintjük a durvára darabolt dióval, majd visszadugjuk a sütőbe. A sült levéből serpenyőbe öntünk, és 4 gerezd összezúzott fokhagymát teszünk bele és egy kicsit hevítjük. A bab melló7 kidobjuk a hagymát, hozzáadjuk a pecsenyeleves fokhagymát, a keményítővel besűrítjük, kiforraljuk, majd

tálaljuk. Köretnek héjában sült burgonyát adhatunk; ezt alaposan megsikálva, a sütőben az oldalas mellett sütjük meg. Vörös bab kolbásszal és tojással Hegedűs János: Ételművészet Hozzávalók 2 személyre: őshagyma, 1 erős chilipaprika, 15 dkg paradicsom, 20 dkg virsli, 10 dkg cserkészkolbász, 2 evőkanál olaj, 2 babérlevél, só, egy (42 dekás) vörösbab-konzerv, 2 tojás, petrezselyem Elkészítése: A hagymát kockára vágjuk. A chilipaprikát kicsumázzuk, kimagozzuk, és apróra vagdaljuk. A megtisztított paradicsomot felszeleteljük. A virslit és a kolbászt karikára vágjuk (ha a virsli műanyag fóliás ezt előzőleg eltávolítjuk). Teflonserpenyőben felhevítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a hagymát, rádobjuk a virslit és a kolbászt, és az egészet megsütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a chilit és a babérlevelet, kb. 5 percig pároljuk (ha kell, kevés víz hozzáadásával), sózzuk, borsozzuk. A babot lecsepegtetjük, a

serpenyőbe öntjük, és felmelegítjük. A zöldségeket félretoljuk, hogy a serpenyőben két szabad helyet kapjunk. Ide ütjük bele a tojásokat, amelyekből tükörtojást sütünk. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk. 10