Alapadatok

Év, oldalszám:2007, 2 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:125

Feltöltve:2010. június 29.

Méret:80 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A rebarbara Európában a 16. századtól ismert ez a Dél-Szibériából származó növény Tavasszal nőnek hosszú száron a rebarbara nagy levelei. A konyhában a rebarbara szárát használják, ami számos életfontosságú anyagot, szerves savakat tartalmaz, P-, és C- vitamin forrás, frissítő hatású. Előnyös az emésztésre, antibiotikus hatását is kimutatták. Főként édességek, kompótok, desszertek alapanyaga Savanykásédeskés íze - Kompót vagy mártás formájában - Kiválóan egészíti ki a nehezebb vadételek, sültek vagy húspótló ételek - gomba-, tojás-, burgonya-, gabona-, sajtételek - zamatát. Mikor szedjük le a rebarbarát ? Amikor a rebarbara szára olyan vastag mint a hüvelyujjunk, már szedhető. A színe nem mérvadó, mert lehet zöld és piros is. Szedéskor ne vágjuk, hanem törjük a növényt! Mire vigyázzunk a rebarbara felhasználásakor? A rebarbara levelei mérget tartalmaznak, ezért azokat azonnal távolítsuk el és

olyan helyre dobjuk ki, ahol a gyermeket nem tudnak hozzáférni! Hogyan fagyasszuk le a rebarbarát? 1. Alaposan mossuk meg, vágjuk le minden végét és vágjuk fel 2 cm-es darabokra 2. Tegyük fagyasztóedénybe úgy, hogy a tálka tetején legalább 1 cm szabadon maradjon 3. Zárjuk le az edényt és helyezzük a mélyhűtőbe Rebarbara trükkök: A mélyfagyasztásra szánt rebarbarát 1 percig helyezzük forró vízbe, majd azonnal hűtsük le hideg vízben. Ezáltal a növény jobban megőrzi színét és ízét A fagyasztott rebarbarát lekvár készítésére is kiválóan felhasználhatjuk. Rebarbara cukorban Először elkészítjük a szirupot: 1 kg cukrot 3 dl vízzel sziruppá főzzük, a képződő habot leszedjük a tetejéről, és a szirupot hagyjuk kihűlni. Egy kg rebarbaraszárról letisztítjuk a külső héjat, egyforma kb. cm-s darabokra vágjuk és citromos vízbe téve egy óra hosszat áztatjuk. Az áztatóvízből kivéve tiszta vízben 2-3 percig

főzzük, és szűrőkanállal kiszedve, lecsurgatva beletesszük a hideg szirupba. Hideg helyen, letakarva hagyjuk így két napig állni. Ezután kiszedjük a rebarbarát, a szirupot 10 percig forraljuk, ha kihűlt, visszatesszük a rebarbarát, majd ismét két napig állni hagyjuk. Ezt ismételjük háromszor, ekkor a rebarbara már nem enged több vizet, tehát a szirup sem veszít sűrűségből. Az utolsó főzéskor a rebarbarát is beletesszük a szirupba, pár percig együtt forraljuk, kevergessük, le ne égjen. Amikor teljesen kihűlt, széles szájú üvegekbe tesszük, lekötjük. Rebarbara befőtt A rebarbaraszárakat megmossuk, lehámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kiforrázott üvegekbe rakjuk. Forralt vizet lehűtünk, és beleöntjük az üvegekbe, úgy, hogy ellepje a rebarbarát. Csavaros fémtetővel lezárjuk az üvegeket, és 10 percig gőzöljük. Hűvös helyen tároljuk Fortély: A rebarbara így a frisshez hasonlóan használható fel. Cukor nélkül

készül, felbontás után tetszés szerint ízesíthető. 1 Rebarbaraíz málnával Megmosunk és meghámozunk 4 kg rebarbarát, felszeleteljük. Fazékba téve sűrűre főzzük Amikor elkészült, belekeverünk 1 kg málnaízt és 1 kg cukrot, és rövid ideig együtt főzzük. Forró üvegekbe öntve szárazon kidunsztoljuk. Rebarbaralekvár 4 kg rebarbarát megmosunk, meghámozunk, és darabokra vágva fazékba tesszük. Hozzáadunk 2 kg cukrot, 2 darab citrom levét és kockára vágott héját. Folytonos keverés mellet lekvársűrűségűre főzzük Ekkor hozzáadunk 2 dl rumot és forrón, előmelegített üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, szárazdunsztba tesszük. Kihűlve hűvös helyen tároljuk Rebarbaramártás Hozzávalók 4 személyre: 300 g rebarbara, 2 dl vörösbor, 2 dl tejföl, 2 ek. méz, 1 tk mustár A rebarbara száráról letisztítjuk a külső héjat, kisebb darabokra vágjuk. A vörösborral és a tejföllel felforraljuk. A rebarbara hamar

szétesik, nem kell sok idő!! Amikor kész, belekeverjük a mézet és a mustárt. Fortély: Készülhet befőttből is, más gyümölcsből is. Például áfonyából, szederből, vörös szilvából, ribiszliből, meggyből, vagy ugyanezek lekvárjából. Narancs és citromzsemből is A lekvárból egy csészényi kell hozzá. Rebarbara kompót Hozzávalók 4 személyre: 300-300 g rebarbara , cseresznye, 50 g mazsola, egy csipet só, 1 ek. méz, 1 l víz A rebarbarát megtisztítjuk külső héjától, kisebb darabokra vágjuk. A cseresznyéről leszedjük a szárát, megmossuk. A megmosott mazsolával és a csipet sóval együtt a vízben feltesszük főni Forrás után beletesszük a rebarbarát, és takaréklángon 5 percig főzzük. Amikor kész, mézzel ízesítjuk Fortélyok: • Más édes gyümölccsel is keverhetjük. • Díszíthetünk vele süteményt, lehet torták zselébe ágyazott teteje. Gyümölcsleves - rebarbarából Az előző kompótból készülhet, úgy,

hogy a végén behabarjuk: 2 dl tejfölbe belekeverünk 1 ek. lisztet (Grahamlisztet, kukoricalisztet is lehet), és ezt vegyítjük a kompótba. Egyet rottyan és kész A mézet a legvégén tesszük hozzá. 2