Hogyanok > Tanuljunk angolul! > Nyelvtudás kamatoztatása és szinten tartása

Tartalomjegyzék

 1. OLDAL: 1. Bevezetés; 1.1. Az angol és a magyar nyelv; 2. A készségfejlesztés irányai; 2.1. Készségek áttekintése; 2.2. Olvasott szövegértés


 2. OLDAL: 2.3. Hallott szövegértés; 2.4. Beszédkészség; 2.4. Íráskészség


 3. OLDAL: 3. Segítség a tanuláshoz szükséges készségek fejlesztéséhez


 4. OLDAL: 4. Tanulásra fordított idő; 5. Nyelvvizsga


 5. OLDAL: 6. Gyors felkészülés a nyelvvizsgára


 6. OLDAL: 7. Nyelvtudás kamatoztatása és szinten tartása


7. Milyen területen kamatoztathatjuk és hogyan tudjuk szinten tartani a megszerzett nyelvtudásunkat?

7.1. Munkahely multinacionális környezetben

Korábban már szóba került, hogy a multinacionális cégeknél a munkavégzéshez nélkülözhetetlen a nyelvtudás. Ezek a cégek anyagilag is támogatják a nyelvtanulást, sőt tanfolyamokat szerveznek dolgozóik részére.

Szerencsés esetben a tanfolyamokon meg lehet tanulni az adott munkahely speciális és hétköznapi kommunikációs helyzeteit, szókincsét, fordulatait. Persze nem árt, ha még ezen kívül egy kicsit „bővítjük” tudásunkat, otthon is gyakorlunk, sőt ha lehetőség adódik akár elfogadunk egy-egy külföldi kiküldetést is. Minél többet próbáljuk ki az angoltudásunkat, annál biztosabbak és ügyesebbek leszünk. Az e-mailek is segíthetnek, hiszen a munkával kapcsolatos speciális kifejezések és mondatok egy idő után természetesnek tűnnek és fokozatosan megtanulunk angolul levelezni egy-egy külföldi partnerrel.

Tehát bátran használjuk a munkahelyünkön a már megszerzett tudást, legyen ez bármilyen szintű is, hiszen akivel beszélgetünk, - például egy éppen kiküldetését teljesítő cseh anyanyelvű munkatárssal - annak a nyelvtudása sem lesz tökéletes és így neki is lehetősége nyílik, hogy fejlődjön. Ilyen esetekben sokkal nyitottabban áll hozzá mind a két fél az angol nyelvű kommunikációhoz, mivel mindkettőjüknek gondolkoznia kell, hogyan is fejezze ki magát.

7.2. Külföldi utazás

Ha arra gondolunk, hogy évente legalább egyszer el tudunk utazni külföldre, máris hasznosnak találjuk, ha legalább angolul tudunk beszélni akár csak alapszinten is. Nagyban megkönnyíti az ottani tartózkodásunkat, még akkor is, ha inkább alapszókincset használunk a testbeszéddel karöltve.

Köztudott, hogy külföldön, főleg tőlünk nyugatabbra sokkal többen beszélnek társalgási szinten angolul, mint Magyarországon. Jó lenne, ha utazás előtt egy kicsit „felkészülnénk” és néhány hasznos kifejezést megtanulhatnánk. Ehhez is sok segítséget kaphatunk az internet használatával, illetve kifejezetten erre a célra vannak speciális útikönyvek, amelyek összegyűjtötték a legfontosabb és leggyakoribb kifejezéseket, melyeket fel tudunk használni utazásunk során. Ha lehetőségünk van rá, akkor minél többet beszéljünk és használjuk a kifejezéseket, mondatokat. Bátran kérdezzünk, ha nem értünk valamit.

A modern kor adta vívmányokat is tudjuk használni külföldi tartózkodásunk alatt: többek között bármelyik okostelefonon, tableten megtalálható fordító alkalmazás is használható, ami már hangfelismerő funkcióval is rendelkezik. Amennyiben mi nem értünk meg egy-egy kifejezést vagy akár egy egész mondatot, amit mondanak nekünk, a program talán sikeresen le tudja fordítani azt és írásos formában is megjeleníti a kijelzőn, mind a két nyelven.

Megjegyzés: minden platformnak megvan a maga saját gyártású fordító alkalmazása; az Android-os készülékeken a Google Fordító, Windows Phone-os készülékeken a Microsoft Translator, míg IOS-rendszerű készülékeken az ITranslate fordító alkalmazás használata ajánlott, mivel a saját gyártású app nem csak garancia a magas minőségre és a sokrétű felhasználhatóságra, hanem nagyobb eséllyel van folyamatosan frissítve és fejlesztve is. Természetesen más, külsős forrásokból származó fordító alkalmazások is megtalálhatóak ugyanúgy mindegyik platform alkalmazás boltjában.

7.3. Kapcsolattartás angol nyelven külföldi barátokkal, ismerősökkel

Az internet jóvoltából külföldi barátokat is szerezhetünk. Ez az egyik legjobb lehetőség arra, hogy olyan dolgokat tanuljunk, amit a tankönyvek nem írnak le. Ezeket csak a napi kapcsolattartással lehet megtanulni és így fejleszteni. Ilyenkor lehet megtanulni azt, hogy tényleg igaz a mondás: „Ahány nyelvet tudsz, annyi féle ember vagy”.

A szokásokról, az angol anyanyelvű emberek hétköznapjairól első kézből tudhatunk meg új információkat. Természetesen a mi nemzeti sajátosságainkat is átadjuk, megmutatjuk, ezáltal közelebb kerülhetünk más nemzetek képviselőihez. Talán a külföldi utazásunk is könnyebbé válik, ha egy kicsit jártasabbak vagyunk az adott ország szokásaiban. Maga az utazás és az élményeink is sokkal kellemesebbek lesznek, hiszen megértenek minket, illetve mi is megértjük például a recepcióst a szállodában ahol megszállunk, a taxisofőrt, aki elvisz bennünket a szállodába vagy a városba, a pincért, aki az étteremben szeretné felvenni a rendelésünk, az idegenvezetőt a múzeumban. Lehetőségünk van barátokat is szerezni, vagyis tanulásunk egy körforgássá válik.

Ha vannak angol barátaink, vagy olyan rokonaink, akik már nem beszélnek magyarul, nagyon jó, ha tudunk velük kommunikálni, hiszen kapcsolatok nélkül nem lenne olyan érdekes az életünk. Vannak olyan ismerőseink, akivel naponta tudunk beszélni és természetesen olyanok, akikkel ritkábban beszélgetünk, de közös bennünk az angol nyelv ismerete. Szerencsés esetben ezek a rokonok, barátok és ismerősök segítik az angol nyelvi szintünk nem csupán szinten tartását, de a fejlesztését is. Tanulunk szavakat, kifejezéseket, hétköznapi szófordulatokat, amiket hasznosíthatunk az angoltudásunk használatával például utazásnál, a munkahelyen és még a nyelvvizsgán is.

Amint látható, az egész tanulási folyamat egy újra és újra visszatérő kör, hiszen minden alkalommal minden készséget tudunk gyakorolni ezáltal.

7.4. Angol nyelvű filmek, sorozatok, műszaki leírások, cikkek, ismertetők

Elérkeztünk egy olyan részhez, ahol a már említett filmeket és nyomtatott segédleteket tudjuk hasznosítani. A mindennapi életben az anyanyelvünkön újságot, magazinokat olvasunk, híreket, filmeket, sorozatokat nézünk így információt szerzünk a környezetünkről, a világról, illetve kikapcsolódunk ezáltal.

Ha szeretnénk egy kicsit izgalmasabbá tenni ezeket a rutinokat, akkor angolul is kaphatunk információt és a kikapcsolódás is biztosított a mozgóképes tartalmakat angol nyelven nézve. Egy roppant egyszerű gyakorlás, hogy ha egy új műszaki eszközt vásárolunk, megpróbáljuk az angol nyelvű leírás alapján használni. Mivel a legtöbb eszköz használati utasítását a gyártók elsősorban angol nyelven készítik el, mindig ez a legpontosabb leírás. Persze ha az első alkalommal ez nem igazán sikerül, akkor magyar nyelven meg lehet nézni, hogy mit nem értelmeztünk jól.

Reméljük, hogy sok hasznos információt sikerült megosztanunk és sokan kedvet kapnak az angol nyelv tanulásához. Ne feledjük, hogy külföldön többen beszélnek angolul, mint magyarul!

Jó tanulást, jó kommunikációt!

Készítette: Gulyás Györgyi

Webre szerkesztette és kiegészítette: Fábián Zoltán