Hogyanok > Tanuljunk angolul! > Gyors felkészülés a nyelvvizsgára

Tartalomjegyzék

 1. OLDAL: 1. Bevezetés; 1.1. Az angol és a magyar nyelv; 2. A készségfejlesztés irányai; 2.1. Készségek áttekintése; 2.2. Olvasott szövegértés


 2. OLDAL: 2.3. Hallott szövegértés; 2.4. Beszédkészség; 2.4. Íráskészség


 3. OLDAL: 3. Segítség a tanuláshoz szükséges készségek fejlesztéséhez


 4. OLDAL: 4. Tanulásra fordított idő; 5. Nyelvvizsga


 5. OLDAL: 6. Gyors felkészülés a nyelvvizsgára


 6. OLDAL: 7. Nyelvtudás kamatoztatása és szinten tartása


6. Hogyan tudunk gyorsan célba érni nyelvvizsgára való készüléskor?

6.1. A tanuláshoz szükséges készségek szintjének felmérése „online” a választott nyelvvizsgatípushoz igazodva


Újra visszatérve ahhoz a kérdéshez, hogy hogyan tudom meg, hogy milyen szinten vagyok angol nyelvből, nézzük át, hogyan is lehet ezt konkrétan kideríteni!

Nagyon sok olyan weboldal van, ahol ajánlanak online teszteket, (agendaweb.org, learnenglishfeelgood.com) nemcsak a nyelvtant, hanem a szövegértést is tesztelhetjük így. Érdemes alaposabban körülnézni és többféle tesztet kitöltve megtudni a nyelvtudásunk szintjét. Igazán a kezdő, újrakezdő vagy középhaladó szintet könnyen mérhetjük, de kevesebb lehetőségünk van ezen szintek fölötti tesztelésre. Meg lehet próbálni anyanyelvi weboldalak felkeresését is, ahol nehezebb teszteket találhatunk.

Ha vizsgázni szeretnénk angol nyelvből, akkor sok lehetőség van, ám mindig az a kérdés, hogy melyik a legjobb nyelvvizsga a számunkra. Ilyenkor érdemes végig próbálni a kiválasztott nyelvvizsga típusok online tesztjeit, így megtudhatjuk, hogy melyik az a nyelvvizsga, amelyik közel áll azokhoz a készségekhez, melyekben erősebbek, magabiztosabbak vagyunk.

A nyelvvizsgahelyek nagyon sok segítséget adnak a vizsgázóknak. Érdemes a helyi nyelviskolák weboldalait is felkeresni, mivel a legtöbb esetben vannak olyan saját online tesztjeik, amiket megoldva még jobban kigyakorolhatjuk a kiválasztott nyelvvizsga feladattípusait.

A legtöbb esetben lehetőség van személyes szintfelmérő teszt megírására és konzultációra is, mely általában díjmentes vagy egy csekély összeget kell csak fizetni érte. Akik nagyon bizonytalanok és több internetes teszt kitöltése után sem tudják eldönteni, hogy melyik nyelvvizsga típus lenne a legideálisabb számukra, mindenféleképpen érdemes ezt a lehetőséget választani.

Természetesen nem lehet elfeledkezni a nyomtatott segédletekről sem. Vannak speciális kiadványok a kedveltebb, népszerűbb nyelvvizsgákhoz, gyakorláshoz remek segítséget nyújtanak.

6.2. Szóbeli témakörök anyanyelvi háttere (olvasottság, napi hírek)

Ha szeretnénk nyelvvizsgázni, akkor a szóbeli részhez vannak úgynevezett témakör listák, minden nyelvvizsga típus használ ilyen listát. Amit egy ilyen lista átolvasáskor elsőre észreveszünk, hogy vannak olyan témák, amik messze vannak a mindennapi életünktől, - szerintünk -. Igazán minden téma előfordul az anyanyelvi környezetben, híreket hallgatunk, nézünk és újságokat olvasunk sokféle témáról, legyen az politikai, tudományos vagy bulvár hír, vagyis nem kell meglepődnünk, ha a listán „furcsa” témaköröket is találunk (bővebben ld. a fejezet végén). Nehéz dolgunk akkor van, ha az anyanyelvi háttérismeretünk is hiányos az adott témakörben. Abból a témakörből az elsődleges feladatunk, hogy az anyanyelvünkön szerezzünk néhány fontos információt és csak utána tanuljunk angolul. Ha alaposabban belegondolunk, tényleg előfordul, hogy beszélgetni szoktunk „furcsa” témákról magyarul, így a vizsga azt szeretné felmérni, hogy ez hogyan sikerülne, ha angolul kellene beszélnünk ezekről a témákról.

A fentiekben említett különleges témakörök nyelvvizsga típusonként eltérőek, például:
- Origó nyelvvizsga: otthonteremtés, lakáshelyzet; szociális problémák iskolatípusok, vizsgák, értékelés, osztályzás, civil szervezetek, közbiztonság közlekedési szabályok, közlekedési morál, a célnyelvi ország(ok) főbb jellemzői;
- ECL nyelvvizsga: Az EU tagállamai Utazás/munkavállalás/mobilitás;
- EUROEXAM nyelvvizsga: Politika, társadalom, kormányzat, állami intézmények Jog;
- BME nyelvvizsga: bevándorlás,, diákcsere programok, diák mobilitás, szépségápolás és plasztikai sebészet

6.3. „Hangos tanulás” és saját felvétel készítése, más emberek meghallgatása

Tanulásunk során szükséges alkalmazni a „hangos” tanulás módszereit, hiszen hallanunk kell, hogyan mondjuk el gondolatainkat. Ha lehetőség van rá, akkor készítsünk hangfelvételt is; érdekes visszahallgatni, hogy mit mondtunk és hogyan hangzik a kiejtésünk, milyen a „hangunk” angolul. Nagyon érdekes tapasztalat visszahallgatni, hiszen „belülről” másképpen halljuk a saját hangunkat.

Lehet „felelni” is ilyen módon: tételt húzni és utána elmondani a témakört; tesztelni, hogyan mondanánk. Ezzel a módszerrel megtudhatjuk, hogyan hangzik, vannak e hibák, akadozva tudjuk-e csak elmondani, vagy már magabiztosak vagyunk mind a beszéd folyamatosságában és a kiejtésben is.

Természetesen, ha vannak olyan barátaink vagy családtagjaink, akik szívesen beszélgetnek velünk angolul, készíthetünk felvételt erről is és így is tesztelhetjük azt, hogy mennyit haladtunk előre.

Mostanában egyre több helyen lehet ingyenesen vagy minimális költség fejében online beszélgetni angolul. Nagyobb városokban (ahol a középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben „idegennyelvi” lektorok dolgoznak) az utóbbi években úgynevezett beszélgető klubok alakultak, ahol angol anyanyelvű emberekkel való kötetlen beszélgetésekre van lehetőség. Ez is nagyon jó gyakorlás, sőt nemcsak egy témakört beszélhetünk meg, hanem egy hosszabb beszélgetést is lehetővé tesz, anyanyelvi angol beszélővel, aki akár ki is javíthatja a hibáinkat.