Hogyanok > Tanuljunk angolul! > Tanulásra fordított idő, Nyelvvizsga

Tartalomjegyzék

 1. OLDAL: 1. Bevezetés; 1.1. Az angol és a magyar nyelv; 2. A készségfejlesztés irányai; 2.1. Készségek áttekintése; 2.2. Olvasott szövegértés


 2. OLDAL: 2.3. Hallott szövegértés; 2.4. Beszédkészség; 2.4. Íráskészség


 3. OLDAL: 3. Segítség a tanuláshoz szükséges készségek fejlesztéséhez


 4. OLDAL: 4. Tanulásra fordított idő; 5. Nyelvvizsga


 5. OLDAL: 6. Gyors felkészülés a nyelvvizsgára


 6. OLDAL: 7. Nyelvtudás kamatoztatása és szinten tartása


4. Mennyi időt kell fordítanunk a tanulásra és milyen gyakran kell tanulnunk?

4.1. Legkevesebb napi 1 óra

Bizonyára mindenkinek van olyan tanulási emléke, ami „idő hiányában” hiúsult meg vagy nem sikerült teljesíteni, vagy beszélhetünk arról, hogy az angol tanulással mindig „újrakezdők” vagyunk, mert valamilyen ok miatt nem haladtunk előre kellő mértékben és ez elvette a kedvünket a folytatástól és a folyamatos további próbálkozástól. Fontos lépés az elhatározás után a napi rutin betartása és minden más dolog háttérbe helyezése: „Legkevesebb napi 1 óra” – ahogyan írtuk az alcímben is. Ez akár utazás közben is kivitelezhető. Ha jobban belegondolunk, akkor a korábban említett technikák, feladatok, tanulási területek ettől sokkal többet igényelnek. De szinte mindenki össze tud állítani egy olyan „tanmenetet” ahol kijelöli a fontos feladatokat és hozzá kitalálja a „szórakoztató” részeket is.

Ha egy tankönyvből tanulunk, akkor adottak a leckék, egységek, a haladási tervet könnyű elkészíteni. Minden ilyen egységhez, lehet csatolni egy-egy dalt, filmet, szöveget, vagy gyakorló tesztet.

Ne feledkezzünk el az ismétlésről, a berögzítésről, a szabályok rendszerezéséről, a szavak, kifejezések alkalmazásáról. Ha nem ”mozgatom” akkor elfelejtem, legyen egy-egy ilyen „Mit tanultam eddig?” az órán, ahol megtudhatom melyek az erősségeim és gyengeségeim. Fontos, hogy a kevésbé begyakorolt részekre szánjunk még egy kis időt, keressünk gyakorló feladatokat, és ne hagyjuk „elveszni”. Ha ügyesen tervezünk, jól gazdálkodunk a tanulásra szánt idővel, tényleg kellemes lesz a tanulás folyamata, élvezni fogjuk azt és nem érezzük majd „nyűgnek”.

4.2. „Járjunk nyitott szemmel”

A mindennapi életben az úgynevezett anglicizmus a magyar nyelvben is jelen van. Gondoljunk csak a számítógépekre vagy a különböző játékokra, amiket játszani lehet! Már a hétköznapi életünkben is vannak olyan angol vagy angolos kifejezések, amiket naponta látunk, hallunk és tudjuk a jelentését, anélkül hogy megtanultuk volna.

Ha leveszek a fürdőszobában a polcról egy flakont, máris angol szavakat olvashatok el és ÉRTEM, hogy mit jelentenek. Ha az interneten barangolunk, akkor nem jelent problémát egy angol nyelvű weboldal fejlécének elolvasása és megértése, vagy egy regisztrációs felület kitöltése, pedig ezt nem kellett megtanulnom, mégis ÉRTEM.

Sokat lehet tanulni, ha olvasom a hétköznapi dolgok feliratait, címkéit, utasításait, hiszen ez is hozzátartozik a megértéshez. Csak bátran próbáljuk ki és nézzük meg a legközelebbi dolog feliratát angolul!

4.3. Segítség barátoktól, ismerősöktől, családtagoktól

Nemcsak egyedül tanulhatunk, hiszen manapság mindenkinek van olyan ismerőse, aki külföldön dolgozik vagy beszél angolul. Próbáljuk megkérni őket, hogy beszélgessenek velünk angolul, már egy ilyen kísérlet is sok hasznos tapasztalattal jár. Manapság az online játékokkal külföldi barátokat is megismerhetünk és a közös nyelv természetesen az angol. Remek gyakorlás az interneten keresztül beszélgetni velük. Szerencsésebb esetben a közvetlen családtagok között is van olyan, aki már elég ügyes és beszélgetni tud velünk. Nagyon jó, ha megegyezünk, - hogy milyen témákat hozzunk fel egy-egy ilyen gyakorló beszélgetés során, - hogy a mindennapi kifejezéseket használjuk, gyakoroljuk ezeket vagy tanuljunk meg újakat. Otthon bátran lehet próbálni a hétköznap nyelvezetét, így megtudhatjuk, hogy melyik területen kell még fejlődnünk. Nem szégyen, ha valamit nem tudunk és utána nézünk a szótárban vagy az interneten keresünk hozzá segítséget.

5. Mi a célunk az angol nyelvvel, szükséges e nyelvvizsgát tennünk?

5.1. Csak saját magunk szórakoztatására tanulunk

Mindenkinek más-más a célja az angol nyelv megtanulásával. Vegyük azt az esetet, amikor saját szórakoztatásunkra kezdünk el nyelvet tanulni. Szerintem ez a legideálisabb – hiszen – amennyiben hobbiként kezeljük, akkor az ezzel járó pozitív késztetéssel jobban haladhatunk. Igazság szerint meg kell próbálni a tanulás „izzadtság” érzését kizárni és olyan célokat kitalálni, aminek az elérése jobban sarkall bennünket. Számtalan lehetőség van olyan „tanmenet” összeállítására a kitűzött célok tükrében, amivel minden perce élvezhető tud lenni a tanulásnak.

- Milyen céljaim lehetnek?

Ha jobban tudok angolul, akkor gond nélkül tudok elolvasni idegen nyelvű ismertetőket, cikkeket, akár a munkával kapcsolatban is szélesebb spektrum alapján tudok fejlődni, megújulni. Ha sokat utazok külföldre, akkor nem gond a hétköznapi beszélgetés, nem érzem magam elveszettnek és feszélyezettnek, hiszen el tudom mondani, hogy mit szeretnék és megértem, amit az emberek mondanak nekem.

Természetesen mindenkinek saját magának kell megtalálni azokat a célokat, amiért érdemes angolul tanulni!

5.2. Érettségi vizsgára készülünk

A diákok életének legmeghatározóbb vizsgája az érettségi vizsga. Természetesen az iskolai tanórákon is készülnek erre a vizsgára, de a későbbiekben nemcsak a tankövetelményeknek megfelelő ismeretekre, hanem egy kicsit több és szélesebb tudásra kell szert tenni. Az iskolapadban tanultak nagyon jó alapot adnak arra, hogy tovább kamatoztassuk nyelvtudásunkat, mivel a szükséges készségek, ha csak alap szinten is, de már rendelkezésre állnak. Ideális esetben már tisztában vagyunk a számokkal, betűkkel és rendelkezünk egy olyan szókinccsel, amivel a további tanulás ehhez a meglévő rutinhoz kapcsolva sokkal egyszerűbb lesz. Ha szeretnénk jó állást kapni, akkor nemcsak a vizsga sikeressége a mérvadó, hanem a valódi, használható ismeretek is. Tehát érdemes egy kicsivel többet tanulni, illetve gondolni a jövőbeli nyelvtudás hasznosságára is. Amennyiben jól osztjuk be az időnket, akkor akár egy speciális terület szaknyelvét is el lehet sajátítani.

Miután lehetőség van emelt szintű érettségi vizsgát tenni, így érdemes már a legelején erre a típusú vizsgára tanulni. Megtérül a befektetett idő, hiszen sikeres vizsgával egyúttal megkaphatjuk a középfokú nyelvvizsgát is, mellyel a későbbiekben befektetendő energia és idő mellett még pénzt is spórolunk.

5.3. Nyelvvizsgára készülünk

Manapság egyre több helyen követelmény a középfokú nyelvvizsga és nagyon nehéz megszerezni egy kényelmes és jól fizető pozíciót nyelvvizsga és tényleges nyelvtudás nélkül, főleg, ha egy multinacionális vállalatnál vagy cégnél dolgozunk. Minden ilyen munkahelyen alapkövetelmény az angol nyelvtudás, így ezek a vállalatok, cégek is sokszor szerveznek nyelvtanfolyamokat, hogy valamilyen alap nyelvtudást szerezhessenek a dolgozók. Sokkal jobb, ha a munkahelyen megértem a cég külföldi dolgozóit vagy partnereit, illetve egy biztos nyelvismeret képessé tehet bennünket egy előléptetés megszerzésére vagy külföldi tárgyalásokon való részvételre.

Amennyiben a munkáltatónk által biztosított egy ilyen jellegű tanfolyam, mindenféleképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mivel nem kell érte súlyos összegeket fizetnünk.

A legtöbb cég, ha a dolgozói képzéséről van szó, nem spórol és a legalkalmasabb nyelvoktatásban szereplő iskolákat, tanárokat próbálja minden esetben bevonni a munkavállalók oktatásába, mivel érdeke, hogy a dolgozók tényleg megtanulják azokat az ismereteket, amelyekre szükségük van a mindennapi sikeres munkavégzéshez.