Hogyanok > Tanuljunk angolul! > Hallott szövegértés, Beszédkészség, Íráskészség

Tartalomjegyzék

 1. OLDAL: 1. Bevezetés; 1.1. Az angol és a magyar nyelv; 2. A készségfejlesztés irányai; 2.1. Készségek áttekintése; 2.2. Olvasott szövegértés


 2. OLDAL: 2.3. Hallott szövegértés; 2.4. Beszédkészség; 2.4. Íráskészség


 3. OLDAL: 3. Segítség a tanuláshoz szükséges készségek fejlesztéséhez


 4. OLDAL: 4. Tanulásra fordított idő; 5. Nyelvvizsga


 5. OLDAL: 6. Gyors felkészülés a nyelvvizsgára


 6. OLDAL: 7. Nyelvtudás kamatoztatása és szinten tartása


Hallott szövegértés; Beszédkészség, Íráskészség

2.3. Hallott szövegértés

Mint már a bevezetőben említettük, ez a készség is egyike az alapelemeknek, hiszen ha beszélgetünk valakivel angolul, „nem árt”, ha értjük is, amit mond. Nézzük is meg a legfontosabb kérdéseket!

- Miért nem értem, hogy mit mondanak, amikor értem, ha elolvasom?

A lényeg, hogy az anyanyelvünk és az angol nyelv egymástól különböző hangokra épül (artikulációs bázis), így sokat kell hallgatni (és mondani is!) az angol szavakat, majd az egész beszélgetést hangosan felolvasni és így gyakorolni. Az idegen nyelvű beszédet kezdőként azért nem értjük, mert az anyanyelvűek nem úgy beszélnek, ahogyan mi (akcentussal, rosszul betanult kiejtéssel), hanem a sajátos angol kiejtéssel. Vagyis az a feladatunk, hogy minél jobban közelítsük a kiejtésünket az angol anyanyelvű kiejtéséhez, illetve figyeljük meg a leírt szöveg alapján, hogy mi az, amit mi teljesen másképpen tudunk (és az most még nem jó!). Fejleszthető a kiejtés is, hiszen nagyon sok jó weboldal van, ahol interaktív feladatokkal lehet a hallott szövegértésünket fejleszteni. Ez az alapkészség is, mint az olvasás, nagyon fontos a mindennapi életünkben, ha csak arra gondolunk, hogy a kommunikáció egyik formája a verbális kommunikáció, a beszéd. Ehhez a jó megértés alapfeltétel. Rendkívül hasznos például, ha filmeket eredeti nyelven, felirattal nézünk. Itt is előfordul a ’rácsodálkozás’: a hétköznapi beszédfordulatokban felismerhetünk olyan mondatokat, amiket biztosan nem ilyen egyszerűnek gondoltunk. A hallott szövegértéshez természetesen szorosan kapcsolódik a következő alapkészség a beszédértés, beszédkészség.

Néhány javasolt forrás:

http://www.agendaweb.org
http://www.bbc.co.uk
Talk To Me CD sorozat2.4. Beszédkészség


- Miért nem szeretünk megszólalni angolul?

Ez egy sarkalatos kérdés, mivel mindenki retteg, ha csak egyetlen egy mondatot is el kell mondania. A félelmünk hátterében a kiejtés áll. Félünk, hogy vajon milyen a kiejtésünk, meg fogják érteni, amit mondunk?. Pedig igazán nincs mitől tartani, hiszen ha hangosan tanultunk, olvastunk, akkor hallhattuk a kiejtésünket (természetesen akcentussal beszélünk). Ezen kívül az anyanyelvi beszélő már hozzászokott ahhoz, hogy idegenek angolul beszélnek (jól, helyes kiejtéssel és rosszul is) és az udvariasság azt diktálja, hogy igyekezzen megérteni bennünket. és segíteni fog – itt biztosan számíthatunk arra, hogy lassabban és érthetőbben mondja el a szükséges információkat.

- Mi van akkor, ha nem angol anyanyelvű külföldivel kell beszélnem?

Igazán itt sem kell aggódni a beszélgetés miatt, hiszen a másik félnek sem az angol az anyanyelve. Ő is akcentussal beszéli az angol nyelvet és esetleg alacsonyabb szinten is. Amint kiderül, hogy mennyire tudjuk megérteni egymást, máris könnyedebben alakul a beszélgetés. Köztudott, hogy a nyelvvizsgák hasonló követelményekkel próbálják felmérni a vizsgázók beszédkészségét és ehhez témákat adnak, amik a mindennapi életünkről szólnak. Ha átgondoljuk, akkor látható, hogy például a vásárlás témakörében sokkal magabiztosabbak vagyunk, mint egy hivatali ügyintézés esetében. Ez természetesen azért van, mert a hétköznapokban sem intézkedünk olyan gyakran, mint amilyen gyakran vásárolunk. Nyilvánvalóan itt nagyon fontos építőelem a szókincs, amit különböző módon tudunk fejleszteni. Minél több szót tudunk, annál biztosabban boldogulunk a beszélgetés során. Minden alkalom, amikor beszélgetünk, egy-egy lehetőség új szavak, kifejezések tanulására is.

2.4. Íráskészség

Az alapkészségek közül az íráskészség maradt még, ami legalább olyan fontos, mint az előbbi három, de egy kicsit ritkábban használjuk a mindennapi életben.

- Hogyan írjak angol nyelven levelet, ha magyarul sem szoktam?

Az íráskészség nem csak a nyelvvizsga vagy érettségi követelményekben szereplő levelek megírásából áll. Gyakran előfordulhat, hogy egy partnernek, barátnak vagy ismerősnek idegen nyelven írunk levelet. Természetesen ez is tanulható, hiszen az alapleveleket megtaláljuk az interneten, illetve tippeket, ötleteket is találunk kézségeink fejlesztéséhez. Maga az angol nyelvű íráskészségünk már akkor elkezd fejlődni, amikor a szótárunkat írjuk, vagy jegyzetelünk az olvasott szövegértés feladatához. Fontos hogy az új szavakat, kifejezéseket legalább egyszer le is írjuk, hiszen az angol jellegzetessége a kiejtés. Az írott szöveg szinte teljesen más, mivel vannak olyan betűk, amiket nem ejtünk. Tehát jó, ha gyakorlunk és természetesen fontos a kézírás is (hiszen vizsgákon nincs lehetőség gépelni). A jó levélíráshoz anyanyelvünkön is kell egy kicsit fejleszteni ezt a készséget. Valljuk be, hogy manapság egyre ritkább ez a fajta kommunikáció, ahol „komponálnunk” kell egy levelet (a munkahelyi e-mailezés kivételével). A barátainkkal telefonos vagy online kapcsolatban vagyunk, ami nélkülözi a hivatalos kliséket, sémákat, néha még a helyesírást is. Az üzleti életben azonban, különösen, ha egy multinál dolgozunk, ahol külföldiekkel is kapcsolatban vagyunk, elengedhetetlen a levelezés alapszintű ismerete.

Néhány javasolt forrás:

http://www.letterwritingguide.com/
http://www.wikihow.com/Write-a-Letter
http://www.goodluckielts.com/
http://www.hkhk.edu.ee/