Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Vegetáriánus ételek

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 17 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:685

Feltöltve:2005. november 22.

Méret:288 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

3.1 VEGETÁRIUS ÉTELEK Bazsalikomos hajdinalepény Kínai pirított zöldségek Böjtös tojásfasírt Kukoricás burgonyalepény Búzasült barnarizzsel Mexikói babos fazék Diós burgonyakotlett Nápolyi spagetti Francia rakott burgonya Rakott kelvirág gombával Gnocchi parajjal és ricottával Ratatouille Gombafelfújt Rántott kelvirág Gombás juhtúrós galuska Svájci rakott burgonya Gombás, zelleres, diós vol-au-vent Szójában pácolt tofuszeletek Gombával töltött palacsinta olívaolajban sütve Gougčre Vargányás köleskása Gyömbéres, almás, túróval töltött Vegetárius lasagne őszibarack csőben sütve Vegetárius pizza Joghurtos gabonakása zöldségekkel Zöldséges rakott tészta Káposztás palacsinta rántva Zöldséges rétes Kapros túrógombóc Zöldségspagetti Bazsalikomos hajdinalepény 10 dkg hajdina só 4 dkg hajdinaliszt 1) A hajdinát sós vízben duzzasztjuk, (a forralási idő 8-10 perc) és lehűtjük.

2) Hozzákeverünk annyi hajdinalisztet, hogy bazsalikom galuska tésztához hasonló masszát kapjunk, olaj ízesítjük sóval, fűszerezzük frissen, finomra vágott bazsalikommal. 3) Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a masszából kanál segítségével lepényeket formázunk és mindkét oldalát pirosra, ropogósra, sütjük. 1 Böjtös tojásfasírt 1) A négy darab kockákra vágott főtt kemény 5 db tojás 1 db zsemle tojást összekeverjük a felvert egész tojással, az vöröshagyma áztatott, zöldpetrezselyem vöröshagymával, mustár mustárral, sóval, borssal, ha lágy a töltelék: só, őrölt bors kevés zsemlemorzsát adunk hozzá. 2 dkg zsemlével, petrezselyem pirított zölddel, 2) A zsemlemorzsába mártott tojáspogácsákat zsemlemorzsa 2 dl kinyomkodott olaj forró olajban kisütjük, és külön fokhagymás tejföl tejfölt kínálunk hozzá. fokhagyma Búzasült barnarizzsel 6 dkg búza 1) A búzát

és a rizst külön-külön duzzasztjuk. 6 dkg barnarizs 2) A 2 dkg vöröshagyma hozzáadjuk a tisztított, finomra vágott, olajban olaj aranysárgára só pirospaprikával pirospaprika, majoránna sózzuk, majoránnával, őrölt fehér borssal, őrölt fehér bors tisztított, tört fokhagymával fűszerezzük és fokhagyma annyi lisztet, keverünk hozzá, hogy a massza teljes kiőrlésű búzaliszt összeálljon. 1 cl búzát húsdarálón pirított finomra daráljuk, vöröshagymát, elkeverünk, a amit barnarizst, 3) Egy puding-, vagy őzgerincformát olajjal kikenünk, beletöltjük a masszát, és 180 C fokos sütőben pirosra, sütjük, ha elkészült szeleteljük. 2 Diós burgonyakotlett 2 dkg 1) vöröshagyma meg a vöröshagymát. (apróra vágott) olaj 15 dkg 7 dkg Kevés olajban - színadás nélkül - fonnyasszuk 2) Keverjük össze a hideg tojásos burgonyapépet tojásos burgonyapép (készítését lásd a

Tengerihal-szeletek Mornay dió (darált) módozatnál) a darált dióval és szükség szerint szerecsendió, ízesítsük reszelt szerecsendióval, fehér őrölt fehér törött bors, só borssal és sóval. liszt, tojás, zsemlemorzsa 3) Lisztezett felületen formázzunk a masszából bordaalakú szeleteket, majd bécsi bundázás után forró olajban (kevés vagy bő) süssük pirosas barnára a kotletteket. 4) A papírtörölközővel leszárított bordákat valamilyen hozzáillő, pl. spárgamártással kínálhatjuk. Megjegyzés A spárgamártás készítése során a főtt spárgát zöldségalap-lével pépesítjük, lassan és fehér őrölt felforraljuk, borssal átszűrjük, tejfölt vagy sűrű tejszínt adunk hozzá, s már csak melegítjük, de nem forraljuk. Végül szükség szerint ízesítjük sóval és fehér őrölt borssal Francia rakott burgonya Készítésének a menete megegyezik a Svájci rakott burgonyánál leírtakkal, csak a

sajtdarabok helyett főtt keménytojás-karikákat teszünk az ételbe. 3 Gnocchi parajjal és ricottával 10 dkg 1) A felengedtetett parajt nyomkodjuk ki, majd parajpüré, mirelit 1 dkg vöröshagyma finomra vágott hagymát fonnyasszunk meg a 5 dkg vaj fele mennyiségű olvasztott vajban, adjuk hozzá ricotta a spenótot, és forgassuk át az egészet. 12.5 dkg 10 dkg liszt 2) Ha kihűlt, keverjük össze a fele mennyiségű 1 db tojás ricottával, a liszttel, a tojással, némi sóval, őrölt reszelt szerecsendió, borssal és szerecsendióval. őrölt bors, só 3) Formázzunk liszt a gombócokat masszából, forgassuk meg lisztben, majd sós vízben főzzük készre. 4) Tegyük egy tepsibe a gombócokat, locsoljuk meg a maradék olvasztott vajjal, szórjuk rá a félretett ricottát, és süssük készre szalamanderben. 5) Paradicsommártás is használható a gombócok alá grillezéskor. Gombafelfújt Gombapépet készítünk - lásd a Gombával

töltött paradicsomnál -, amelyet a Parajfelfújtnál leírtak szerint Gombafelfújttá fejlesztünk. Gombás juhtúrós galuska 20 dkg 1 db teljes kiőrlésű liszt tojás só 1) A lisztet összekeverjük a tojással, sóval, és némi vízzel. 2) A galuskatésztát 1 cl olaj gombával, majd forrásban lévő, sós vízbe 5 cl tejföl szaggatjuk. juhtúró 4 dkg trappista 3) A megfőtt galuskát olajban leszűrjük, lepirított végül összekeverjük tejfölös juhtúróval, reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben átsütjük. 4 apró kockákra 4 dkg kevés az gomba 4 dkg vágott, összekeverjük Gombás, zelleres, diós vol-au-vent 10 dkg 1) vajas tészta Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 2 olaj cm vastagságúra, és 8 cm átmérőjű kiszúróval 8 dkg gomba készítsünk 1 szár angol zeller megfordítva helyezzünk a sütőtepsire. citromlé 2 dkg 2 dl 6 cl 2) dió kerek lapokat, amelyeket Egy kb. 7 cm-es

kiszúróval félig szúrjunk bele a tésztába, majd pihentessük 20-25 percig. besamelmártás 3) Kenjük le a tésztát tojással, majd kb. 200 oC-ra (olajjal készült) előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük joghurt készre. só, fehér őrölt bors zöldpetrezselyem 4) A megsült tészta tetejét kis késsel emeljük ki és tegyük félre. 5) A tészta belsejét szedjük ki (vagy nyomjuk le). 6) Olajon - színadás nélkül - pirítsuk le a kb. 1/2 cm-es kockákra vágott angol zellert és gombát, amelyet ízesítsünk egy kis citromlével. 7) Adjunk hozzá durvára vágott diót. 8) Keverjük össze besamelmártással és joghurttal a ragut, ízesítsük sóval, fehér őrölt borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel, majd töltsük be a tésztákba. 9) Tálaláskor tegyük a tésztakalapokat a töltelékre, és melegen, díszítve - dióval, zöldpetrezselyemmel - adjuk a vol-au-vent. 5 Gombával töltött palacsinta 1)

gombatöltelék: gomba lereszeljük, 2 dkg vaj zöldpetrezselyemmel, sóval, borssal zsírjára 2 dkg vöröshagyma pirítjuk. 18 dkg só, őrölt bors, 2) zöldpetrezselyem 10 cl tej palacsintákba 4 db sós palacsinta alakúra. mártás: vöröshagymával, tejjel, de ne legyen folyós állagú. liszt olaj (vagy zsír) zsiradékon Megszórjuk liszttel, és felengedjük egy kis 2 dkg liszt, tojás, zsemlemorzsa 5) A megtisztított gombákat finomra vágjuk vagy 3) 4) Sós palacsintákat sütünk, a tölteléket a töltve összehajtjuk téglalap Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk és bő zsiradékban világos zsemleszínűre tartármártás sütjük. Fémtálra tett tálpapírra tálaljuk, és külön tartármártást adunk hozzá. Gougčre 2,5 dl 1) Forraljuk fel a vizet a margarinnal és kevés margarin sóval, majd szórjuk bele a lisztet, és keverjük 12,5 dkg liszt addig a tűzön, amíg elválik az edény (habüst) 4 db

tojás falától a tészta. 10 dkg 8 dkg 3) víz Gruyčre sajt 2) Vegyük le a tűzről és erőteljes keverés - (apró kockákra vágott) elektromos habverővel - közben adjuk hozzá tojás egyenként a tojásokat. A kihűtött masszához keverjük hozzá a sajtot, majd habzsák és simacső segítségével formázzunk, kb. 8 cm átmérőjű karikákat, vagy kis halmokat a tésztából egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 4) Kenjük meg felvert tojással, pihentessük, kb. 15 percig, majd kb 190 o C-ra előmelegített sütőben süssük készre a sajtos karikákat. 5) A megsült Gougčre tölthető, pl. csőben sült kelvirág, parajos besamel, párolt zöldségkeverék stb. 6 Gyömbéres, almás, túróval töltött őszibarack csőben sütve 4 dkg 4 cl 8 dkg 40 dkg 1) A megtisztított almát apró kockákra vágva, és a alma joghurtot belekeverjük az áttört túróba. joghurt tehéntúró frissen reszelt gyömbérrel és gyömbér

citromhéjjal, valamint citromlével ízesítjük, citrom összekeverjük, majd betöltjük a megtisztított, őszibarack felezett barackokba. 3) A gyümölcsöket egy olajozott sütőtepsire olaj 4 dkg 2) Tisztított, trappista tesszük, megszórjuk reszelt citromfű szalamanderben készre sütjük. sajttal, és 4) A kitálalt barackokat frissen vágott citromfűvel szórjuk meg. Joghurtos gabonakása zöldségekkel 7 1) A beáztatott csicseriborsót enyhén sós vízben 2 dkg csicseriborsó 2 dkg köles 2 dkg barnarizs 2 dkg hajdina mennyiségű vízzel felöntjük, sózzuk, és kb. 15 2 dkg búza percig forraljuk. 2 dkg árpa majdnem puhára főzzük. 2) A gabonákat összekeverjük, kétszeres 3) Hozzáadjuk a szeletekre, vagy 5 mm-es só kockákra vágott vöröshagymát és zöldségeket, 2 dkg sárgarépa beletesszük a csicseriborsót, összekeverjük, újra 2 dkg vöröshagyma felforraljuk és jól lezárva az edényt 20 percig, 2

dkg zeller duzzasztjuk. 2 dkg karalábé 12 cl joghurt 4) Ezután belekeverjük a joghurtot, ha szükséges sózzuk és tálaljuk. Káposztás palacsinta rántva 20 dkg 1) fejes káposzta besózzuk és állni hagyjuk. só, cukor 3 cl 4) A tisztított, mosott fejes káposztát lereszeljük, olaj 2) Levét kicsavarjuk, egy edényben cukrot őrölt bors karamellizálunk, olajat öntünk rá, és ezen 1 db tojás lepirítjuk a káposztát. 4 db palacsinta 3) Sózzuk, őrölt borssal meghintjük, és amikor a liszt, tojás, zsemlemorzsa káposzta barnás színű, levesszük a tűzről, (panírozáshoz) hozzáadunk egy egész tojást, elkeverjük, majd olaj (sütéshez) kihűtjük. A közben elkészített palacsintákba töltjük a káposztát, batyu vagy henger alakúra formázzuk (a két vége vissza van hajtva), és bécsi bundázás után bő zsiradékban készre sütjük. 5) Papírszalvétával leszárítva, fémtálon lévő tálpapírra tálaljuk,

külön hideg mártást, pl. tiroli, tejszínhabos vagy kapros joghurtot kínálunk. Megjegyzés: A káposzta pirításakor apróra vágott vöröshagymát is használhatunk. Kapros túrógombóc Készítése hasonló a Túrógombócéhoz, csak a gombóc apróra vágott kaprot is tartalmaz, illetve tálaláskor pirított zsemlemorzsával nem, csak tejföllel locsoljuk meg. 8 Kínai pirított zöldségek 5 dkg 1) szójacsíra Pirítsuk le a zöldségféléket egy serpenyőben forró olajban. (mosott, leszárított) 5 dkg gomba (tisztított, szeletelt) 5 dkg sárgarépa majd öntsünk rá szójaszószt, végül forraljuk át (tisztított, hasábokra vágott) és tálaljuk az ételt. 5 dkg 2) Fűszerezzük gyömbérrel és borssal a ragut, zeller (tisztított, hasábokra vágott) 5 dkg kelvirág (rózsákra szedett, forrázott) 5 dkg brokkoli (rózsákra szedett, forrázott) 3 dkg kukorica (mirelit) 3 dkg zöldborsó (mirelit, forrázott) 5 dkg paprika

(zöld és piros színű) olaj gyömbér (reszelt) fehér őrölt bors szójaszósz Kukoricás burgonyalepény 20 dkg 1 db 5 dkg köret: burgonya 1) A megtisztított nyers burgonyát lereszeljük, tojás ügyelve arra, hogy ne feketedjék meg, liszt, só hozzáadjuk kukorica lecsepegtetett, megfőzött csemegekukoricát. olaj (vagy zsír) (A keveréknek nem szabad túl keménynek dresszinges saláta lennie.) a 2) Olajba mártott kanál segítségével zsiradékba formázva megsütjük. 3) Fémtálra tett tálpapírra tálaljuk. 4) Dresszinges salátával kínálhatjuk. 9 tojást, lisztet, sót és a Márványsajtos tészta 3 dkg vaj 3 dkg póréhagyma 3 dkg gomba 1) Vajon lepirítjuk a karikákra vágott póréhagymát és szeletelt gombát 2) Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyem só, fehér őrölt bors zöldet adunk hozzá, liszttel megszórjuk, és zöldpetrezselyem tejszínnel felengedjük. 2 dkg liszt 1,5 dl tejszín 6 dkg

márványsajt 3) Átforralás közben belereszeljük a márványsajtot. 4) Al dente keménységűre főtt tésztával tálaljuk. Mexikói babos fazék 15 dkg indián bab (konzerv) 1) lepárolt összetevőkkel. olaj 4 dkg vöröshagyma (apróra vágott) 5 dkg sárgarépa (karikákra vágott) a sárgarépát, a paradicsomot - szükség esetén paradicsom (héj és mag csontlevet -, és rövid ideig hőkezeljük az nélkül, kockákra vágott) egészet. 10 dkg fokhagyma (tört) pirospaprika 2) 3) másodpercig tovább levesszük a pirítjuk tűzről a és kockákra vágott paprikákat. édes paprika 4) Az összefőzés során sóval, őrölt borssal ízesítjük be az ételt. só, őrölt bors, majoránna metélőhagyma (apróra vágott) Néhány elkeverjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a (apró kockákra vágott) (apró kockákra vágott) A párolás során a hagymás zsiradékra tesszük fokhagymával, erős paprika 10 A felforralt babot

keverjük össze az előzőleg 5) Tálaláskor szórjuk meg metélőhagymával. Nápolyi spagetti 10 dkg 1) spagetti Főzzük al dente keménységűre a spagettit sós, 2 cl olaj kevés olajat tartalmazó vízben, majd szűrjük 2 dkg vaj és csöpögtessük le, végül keverjük össze 5 dkg vöröshagyma (apróra vágott) olvasztott vajjal. fokhagyma (tört) 10 dkg 2) paradicsom (héj és mag meg a vörös- és fokhagymát, tegyük rá a nékül, kockákra vágott) paradicsomot, majd pirítás után forraljuk át a ketchup ketchuppel. zöldpetrezselyem (apróra vágott) 3) Ízesítsük zöldpetrezselyemmel, sóval, őrölt borssal, és keverjük össze a paradicsomos só, őrölt bors 5 dkg Kevés vaj és olaj keverékében fony-nyaszuk raguval. sajt (reszelt) 4) Tálaláskor szórjuk meg reszelt sajttal, vagy/és kínáljuk külön a sajtot. Megjegyzés A paradicsomos ragu készülhet paradicsommártással, ill. csak friss paradicsommal is Az

ételt tálalhatjuk úgy is, hogy a ragut csak a főtt spagetti tetejére öntjük. Rakott kelvirág gombával 40 dkg kelvirág 1) megfőzzük. só 2 dkg 12 dkg vaj 2 db 2 adag 6 dkg 2) gomba só, fehér őrölt bors tojás besamelmártás A kelvirágot rózsáira szedve sós vízben A szeletekre vágott gombát megpirítjuk egy kis zsiradékon sóval, borssal ízesítve. 3) A kemény tojást felszeleteljük. 4) Készítünk egy híg besamelmártást, amit fehér szerecsendió őrölt vaj, zsemlemorzsa fűszerezünk. trappista sajt 5) borssal, reszelt szerecsendióval Egy kivajazott és zsemlemorzsával megszórt edénybe rétegezzük a kelvirágot, a tojásszeleteket, a gombát úgy, hogy a záró réteg kelvirág legyen. 6) Ezután ráöntjük a mártást, és a tetejét reszelt sajttal megszórva sütőben készre sütjük. 7) Ha a sütéshez felhasznált edény jénai tál, akkor ebben tálaljuk az ételt. 11 Ratatouille 2 cl 1) Olívaolajon

megfonnyasztjuk a megtisztított, olívaolaj 2 dkg vöröshagyma finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a 8 dkg padlizsán megtisztított, de nem hámozott, 10 mm-es 8 dkg cukkíni kockákra 2 dkg zöld színű kaliforniai paprikákat, és kevergetve pirítsuk át őket. 2) paprika 2 dkg 2 dkg 4 dkg vágott padlizsánt, cukkínit, Adjuk hozzá a héj és mag nélkül kockákra piros színű kaliforniai vágott paprika fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük meg őrölt sárga színű kaliforniai borssal és kakukkfűvel, majd fedő alatt, kb. 30 paprika percig pároljuk. 3) paradicsom paradicsomot, a megtisztított, tört Ha, kissé keményebb állományúra szeretnénk fokhagyma só, őrölt bors kakukkfű elkészíteni, csökkentsük a párolási időt. Megjegyzés A Ratatouille egy dél-franciaországi alapétel, melynek sokféle változata ismert, önálló fogásként, köretként, vagy tojásételekbe stb. fogyasztják Rántott kelvirág 50 dkg

kelvirág 1) karfiolrózsákat lecsepegtetjük. só liszt, tojás, zsemlemorzsa olaj köret: párolt rizs mártás: tartármártás A megtisztított és sós vízben előfőzött 2) Bécsi módon bundázzuk. 3) Bő zsiradékban zsemleszínűre sütjük. 4) Párolt rizs talapzatra tálaljuk, és tartármártást adunk hozzá. 12 Svájci rakott burgonya 35 dkg burgonya 2 adag besamelmártás 1) A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és nem túl vékony karikákra vágjuk. 1 db tojássárgája 10 cl tejföl tojássárgáját, tejfölt, sót, fehér őrölt borsot, só, fehér őrölt bors reszelt szerecsendiót keverünk. szerecsendió 2) 3) Besamelmártást készítünk, amelybe nyers Óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje felvert 1 db tojásfehérje habját, majd a burgonyát és az apróra vágott 6 dkg ementáli sajt sajtot is a habszerű masszához adagoljuk. 2 dkg vaj zsemlemorzsa 4) Kivajazott jénai tálba tesszük, egyenletesen

elosztjuk, reszelt sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és készre sütjük. Megjegyzés Többféleképpen kerülhet étlapra: pl. a Svájci sertésbordák módozatnál állandó (standard) köretként Szójában pácolt tofuszeletek olívaolajban sütve 1) A szójaszószból, frissen őrölt borssal és 2 cl olívaolaj 4 cl szójaszósz citromlével ízesítve készítsünk egy pácot, egész bors melybe beletesszük a 15-20 mm vastag citrom szeletekre vágott tofut, és 15 percig hagyjuk a tofu (szójatúró) marinádban érlelődni. 20 dkg búzaliszt 2) A lecsepegtetett tofut, lisztben forgassuk meg, majd forró olívaolajban mindkét oldalát süssük kb. 2-3 percig 3) A megsült, papírral leitatott tofut citrommal díszítve, és citromlével megcsurgatva tálaljuk. Megjegyzés • A tofu (szójatúró) ősi kínai táplálék, amit az egész távol-keleten nagy becsben tartanak, de táplálkozás-élettani jelentősége miatt

– nagyon gazdag teljes értékű növényi fehérjékben – alapeleme a vegetári(án)us konyhának is. Neutrális íze miatt, mindig pácoljuk ételekbe való felhasználása előtt. • Készíthető a tofu úgy is, hogy a tofuszeleteket néhány percig friss, reszelt gyömbéres szójamártásban pácoljuk, ezt követően teflonserpenyőben kevés, forró olajban megsütjük, hozzáadunk egy kevés páclevet, átforraljuk, végül julienne-re vágott fejes káposztával tálaljuk. 13 Vargányás köleskása 10 dkg 1) A kölest enyhén sós vízben duzzasztjuk, a köles forralási idő max. 5 perc só 2 dkg 1cl 4 dkg 2) A póréhagymát vékony karikákra vágjuk, kevés póréhagyma olaj forró olajban megpirítjuk, vargánya szeletekre vágott vargányát, erős tűzön pirítjuk, zöldpetrezselyem ízesítjük őrölt fehér bors zöldpetrezselyemmel esetleg egy kevés őrölt sóval, hozzáadjuk finomra a vágott fehér borssal fűszerezzük. 3)

Hozzákeverjük a gombához a kölest, az egészet átpirítjuk és azonnal tálaljuk. 4) Fogyasztható köretként, de önálló ételként is. Vegetárius lasagne 4 lap 4 dkg lasagne tészta Forrásban lévő, sós, kevés olajat tartalmazó (lehetőleg teljes kiőrlésű) vízben napraforgóolaj keménységűre (haraphatóra) a tésztát, majd vöröshagyma hideg vízzel öblítsük le és tegyük szűrőre. (apróra vágott) 2) főzzük egyenként al dente Fonnyasszuk meg olajban a vöröshagymát és a fokhagyma (tört) fokhagymát, adjuk hozzá a gombát és a 10 dkg gomba (szeletelt) cukkínit, 10 dkg cukkíni oregánóval, (1 cm-es kockákra vágott) paradicsomot, végül a paradicsompürét is. só, őrölt bors oregano (vadmajoránna) 10 dkg 3 dkg 15 dkg 3) ízesítsük majd sóval, őrölt keverjük borssal, bele a Tegyük rá az előzőleg leforrázott brokkolit és sárgarépát. paradicsom (héj és mag nélkül, kockákra vágott) 4)

Készítsünk a besamelmártásból a fele paradicsompüré mennyiségű reszelt sajttal sajtmártást, amelybe brokkoli (apró rózsák) keverjük bele a joghurtot is. sárgarépa (1/2 cm-es 5) Rétegezzük egy olajjal megkent tűzálló tálba kockákra vágott) az összetevőket úgy, hogy alulra egy tészta, rá besamelmártás (margarinnal a zöldséges ragu egyharmada, ismét egy tészta, és sovány tejből készült) majd sajtmártás kerüljön, majd ismételjük meg 3 dkg parmezán sajt (reszelt) ugyanígy a rétegezést. 1,2 dl joghurt 1,2 dl 14 1) 6) A sajtmártást szórjuk meg reszelt sajttal, és kb. 180 oC-os sütőben 20-25 perc alatt süssük készre. Megjegyzés Az eredeti készítés szerint a friss tésztát nyersen rétegezik a többi összetevővel, és így sütik készre. Vegetárius pizza pizzatésztához: 30 dkg 1 dkg liszt (teljes kiőrlésű) 1) Szitáljuk a liszteket egy tálba és sózzuk meg. 2) Oldjuk fel az

élesztőt a langyos vízben - egy szójaliszt másik tálban -, keverjünk hozzá némi lisztet, só szórjuk meg liszttel, és nedves ruhával 1,8 dl langyos víz letakarva tegyük mérsékelten meleg helyre 1 dkg élesztő keleszteni. 0,5 cl citromlé 10 dkg vöröshagyma 3) öntsük a liszthez, adjuk hozzá a citromlevet, és (apróra vágott) az egészet alaposan dolgozzuk ki. fokhagyma (tört) napraforgóolaj 40 dkg 4) Borítsuk a tésztát egy lisztezett felületű nyújtódeszkára és dagasszuk tovább. paradicsom (héj és mag nélkül, kockákra vágott) Amikor a kovász (felfuttatott élesztő) kész, 5) Tegyük vissza a tésztát a tálba, és nedves 20 dkg gomba (szeletelt) ruhával letakarva mérsékelten meleg helyen 5 dkg paradicsompüré kelesszük, amíg kétszeres térfogatú lesz. zöldpetrezselyem, bazsalikom (apróra vágott) 1 dkg szezámmag 16 db olívabogyó 5 dkg mozzarella sajt (reszelt) 6) Ismét dolgozzuk át a

tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 15 cm-es átmérőjű lapokra, kenjük be olajjal, és 10 percig kelesszük tovább. 7) 6-8 percig, kb. 200 oC-os sütőben süssük elő a pizzalapokat, majd tegyük félre. 8) Fonnyasszuk meg olajban a vöröshagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a gombát, paradicsomot, majd a paradicsompürét. 9) Ízesítsük zöldpetrezselyemmel, bazsalikommal, őrölt borssal, és az egészet pirítsuk le. 10) Terítsük szét a tésztán a paradicsomos pizzaöntetet, szórjuk rá a szezámmagot, olívabogyót és reszelt sajtot, majd kb. 15 perc alatt 200 oC-os sütőben süssük készre a pizzát Megjegyzés A leírt pizzaöntet csak egy példa, számos egyéb variáció, pl. brokkolis, kukoricás, articsókás stb is készíthető. 15 Zöldséges rakott tészta 1) Az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olaj 2 dkg vöröshagyma olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük a tisztított, (apróra vágott) apró kockákra vágott burgonyát

és sárgarépát. 2 dkg burgonya 2) Kevés vizet hozzáöntve néhány percig pároljuk, 3 dkg sárgarépa majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott gombát, 3 dkg gomba cukkínit, paprikát, paradicsomot. 3 dkg cukkíni 3 dkg zöldpaprika sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, 3 dkg paradicsom (hámozott) majd az egészet lepirítjuk. 3 dkg brokkoli 3) Az előfőzött brokkolirózsákat is beletesszük, 4) A megfőtt tésztával összekeverjük a pirított zöldségeket. só, őrölt fehér bors 5) Tepsibe tesszük, tetejét megszórjuk reszelt szerecsendió, reszelt 15 dkg 4 dkg sajttal és készre sütjük. fodros tészta trappista Zöldséges rétes olaj 4 dkg 20 dkg 2) meg a vörös- és Forrázzuk le a cukkínit és a sárgarépát, majd keverjük össze a kihűtött hagymás zsiradékkal, cukkíni (hámozott, fél cm-es a kockákra vágott) zsemlemorzsával, és ízesítsük sóval, őrölt sárgarépa (hámozott, borssal,

bazsalikommal. paradicsom (hámozott, 3) 2 dkg szezámmag (pirított) 5 dkg zsemlemorzsa paradicsommal, Tegyük a a szétnyitott szezámmaggal, réteslapot a nedves konyharuhára, majd osszuk el rajta a tölteléket, fél cm-es kockákra vágott) és tekerjük fel a rétest. 4) Helyezzük olajozott sütőlapra a rétest, kenjük őrölt bors meg olajjal, majd kb. 190 oC-ra előmelegített bazsalikom (apróra vágott) sütőben süssük készre. réteslap pl. paradicsommártást kínálhatunk 16 fonnyasszuk fokhagyma (tört) fél cm-es kockákra vágott) 30 dkg Olajban fokhagymát. vöröshagyma (apróra vágott) 40 dkg 1) 5) Az elkészült rétest szeletelve tálaljuk, mellé, Megjegyzés A zöldséges rétes számos változata ismert, pl. besameles, sajtmártásos töltelékkel, illetve a zöldségek és fűszerek összetétele is változtatható. Zöldségspagetti olaj 4 dkg póréhagyma 8 dkg sárgarépa 8 dkg zeller 8 dkg cukkíni 8

dkg padlizsán 1) Olajban üvegesre pároljuk a vékony metéltre vágott póréhagymát. 2) Rátesszük a hasonlóan darabolt sárgarépát, zellert, cukkínit és padlizsánt. só, fehér őrölt bors zöldpetrezselyem 3) Megsózzuk, fehér őrölt borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg, és az egészet, egy kevés víz hozzáadásával, al dente keménységűre pároljuk. 4) Tálaláskor – tányér szerviz esetén – svájci tányérra halmozzuk a zöldségspagettit. Megjegyzés A zöldségspagettihez hasonlóan készíthetünk más daraboltságú, pl. hasáb, hullámos szelet, illetve más összetételű párolt zöldségeket. Az ételt készíthetjük úgy is, hogy a megpárolt zöldségeket megtálaljuk, a serpenyőben maradt olajhoz kurkumát adunk, elkeverjük, felöntjük tejszínnel, átforraljuk, szükség esetén utóízesítjük, majd a zöldségek mellé öntjük. 17