Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Ízőrzők,Badacsonytomaj, receptek

Alapadatok

Év, oldalszám:2013, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:141

Feltöltve:2014. január 03.

Méret:143 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Ízőrzők – Badacsonytomaj – receptek Badacsonyi gombasaláta Hozzávalók: 50dkg vegyes erdei gomba, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, 3 tojás, 20 dkg rétesliszt, 10 dkg sertészsír, 5 dl tejföl, 3 teáskanál só, 3 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál őrölt feketebors, 4 ág kakukkfű, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 dl vörösbor. Először a hagymákat megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, és a paradicsommal együtt mindent kisebb kockákra vágunk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, rárakjuk a vöröshagymát, paprikát és paradicsomot. Két teáskanál sóval megszórjuk, és puhára pároljuk Közben elkészítjük a nokedlit. A liszthez csipetnyi sót, és három szép sárga tojást keverünk. Lehetőség szerint víz hozzáadása nélkül készítsük, úgy a legfinomabb Nem kell simára kidolgozni, ha összeállt a massza, már félre is tehetjük pihenni. A lecsós alapra ráborítjuk a gombaszeleteket,

fűszerezzük két ág összeaprított kakukkfűvel, teáskanálnyi őrölt borssal, köménnyel és paprikával. Felöntjük vörösborral, rászórunk két gerezd fokhagymát, és fedő nélkül rotyogtatjuk tovább. A nokedlit lobogó forró, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és átöblítjük. Elkészítjük az öntetet. A tejfölbe két ág összevágott kakukkfüvet, két gerezd fokhagymát, teáskanálnyi őrölt borsot, két teáskanál őrölt paprikát, és teáskanálnyi sót keverünk. A galuskát a gombapörköltbe öntjük, majd az öntet felét is hozzáadjuk. Átforraljuk, és már tálalhatunk is. Az öntet megmaradt részéből mindenki ízlése szerint még tehet az ételre. Ez a saláta frissen elkészítve, de hidegen is nagyon finom. Önmagában, vagy húsos ételek mellé köretként is megállja a helyét. Balatoni fogas tökfőzelékkel, tökkel töltött derelyével Hozzávalók: 2 kisebb spárgatök, 1 liter húslé, 1 teáskanál só, 10 dkg

vaj, 1 evőkanál étolaj, 2 vöröshagyma, 1 csokor kapor száras része, 8-10 db zsenge szőlőlevél, 4 evőkanál orda. A tökös derelyéhez: 40 dkg héjában főtt krumpli, 1 teáskanál őrölt bors, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál szerecsendió, 10 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg orda, 2 evőkanál verjus (éretlen szőlő leve), 1 teáskanál borecet, 2 evőkanál szőlőmag olaj, 1 csokor kaporlevél. Egy fogassüllő, 1 teáskanál só, 2 evőkanál szőlőmag olaj. A zsenge tökök két végét levágjuk, alaposan átmossuk. Hosszú csíkokat vágunk a héjából, amit a derelye töltelékébe fogunk felhasználni. A magját kiszedjük, a húsát a rajta maradt héjjal együtt kisebb kockákra vágjuk a főzelékhez. A vöröshagymát felaprítjuk. Egy lábasban öt dkg vajat egy evőkanál étolajjal összemelegítünk, ezen üvegesre pároljuk a hagymát. Beleborítjuk a tök kockákat, felöntjük húslével, és puhára főzzük. Közben a kapor vastagabb, száras

részeit is hozzáadjuk. A tök csíkokat egy kisebb serpenyőben két evőkanál szőlőmag olajon kicsit átforgatjuk, ráöntjük a verjust, a borecetet, elkeverjük benne az ordát, csipetnyi sóval, vágott Móczár Bt. e-mail: info@mo-ka.hu Ízőrzők-Badacsonytomaj http://www.mo-kahu Tel: +36 84 350 634 Postacím: 8601 Siófok, Pf. 282 kaporral, és őrölt borssal fűszerezve pár percig pároljuk. Kevés hűtés után apróbbra vágjuk, és egy evőkanál ordával krémesre keverjük. A derelye tésztájához a héjában főtt krumplikat megtisztítjuk, és lereszeljük. Teáskanálnyi borsot, sót, kevés szerecsendiót szórunk rá, beleütünk két tojást, és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy formázható tésztát kapjunk. Lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, majd nagy fánkszaggatóval korongokat szakítunk ki belőle. Közepükbe egyegy evőkanálnyi tökös-ordás tölteléket halmozunk Vizes ecsettel a széleket körbe kenjük, összehajtjuk, és

kezünkkel a levegőt kiszorítjuk belőle. Egy villával a széleit átnyomkodjuk, hogy még szebb legyen. Forró, enyhén sós vízben kifőzzük, majd hideg vízben átöblítjük, és lecsepegtetjük. A főzelékhez a szőlőleveleket tíz másodpercre lobogó forró vízben megmártjuk, majd kiszedjük, és azonnal jéghideg vízben megmerítjük. Ezzel együtt turmixoljuk össze a puhára főtt főzeléket. Adunk hozzá ordát is, hogy még selymesebb legyen, majd tetszés szerint sóval, esetleg csipetnyi cukorral ízesítjük. A fogast kifilézzük. Gerince mentén bevágjuk, és innét szépen lefelé haladva lefejtjük a húst. Enyhén átsózzuk, és kevés szőlőmag olajon színesre sütjük A szőlőlevelekkel színezett tökfőzeléket a derelyékkel, és a fogassüllővel együtt tálaljuk. Badacsonyi köleskása Hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagyobb sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 szelet zellergumó, 2 paprika, 2

paradicsom, 60 dkg krumpli, 1,5 dl badacsonyi kéknyelű, 3 fakanál sertészsír, 3 teáskanál só, 20 dkg köles, 3 teáskanál egész kömény, 1 csokor borsikafű, 1 csokor majoránna, 4-5 ág kakukkfű, 4 teáskanál őrölt paprika. A szalonnát kockákra vágjuk, és bográcsban (lábasban) sertészsíron megpirítjuk. Közben a zöldségféléket (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, zeller, krumpli) megtisztítjuk, és a paradicsommal, paprikával együtt kockákra vágjuk. Az átsült szalonnás zsírra rátesszük az egész köményt, és kipattogtatjuk benne. Felöntjük borral, majd amikor átmelegedett, hozzáadjuk a vöröshagymát. Megvárjuk, míg üvegesre párolódik, ekkor hozzátehetjük a sárgarépát, petrezselymet és zellert. Ezzel együtt 10-15 percig sütjük, majd hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot is Kis idő múlva beleszórjuk a fokhagymát, és a krumplit. Lehetőség szerint friss fűszernövényekkel - majoránnával, borsikafűvel,

kakukkfűvel - ízesítjük. Összeforgatjuk, majd őrölt paprikával színesítjük. Ilyenkor tesszük bele a kölest Kicsit kevergetjük, majd felengedjük nyolc dl vízzel. Ízlés szerint sózzuk, és kb 20-30 perc alatt puhára főzzük. Medvehagymás-tarjás csiga Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 25 dkg margarin, 2,5 dl tejföl, 1 csokor medvehagyma, 20 dkg főtt tarja, 30 dkg sajt, só. A tetejére 1 tojás A lisztben elmorzsoljuk a margarint. A közepébe tesszük az élesztőt, ráborítjuk a langyos tejet. Egy kisebb tálkában a tejfölt elkeverjük az apróra vágott medvehagymával, és egy kávéskanál sóval. A margarinos lisztbe beleöntjük, majd az egészet további egy teáskanál sóval ízesítjük. Móczár Bt. e-mail: info@mo-ka.hu Ízőrzők-Badacsonytomaj http://www.mo-kahu Tel: +36 84 350 634 Postacím: 8601 Siófok, Pf. 282 Ezekből a hozzávalókból gyorsan össze tudjuk gyúrni a tésztát. Cipót alakítunk belőle, amit két

órán át hűtőszekrényben pihentetünk, de akár az elkészítés előtti estén is összedolgozhatjuk. Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, alaposan átdolgozzuk, és három részre osztjuk. Ezeket egyenként vékonyra sodorjuk, széles csíkban tejföllel átkenjük a közepét. Ráhelyezünk vékony füstölt tarja szeleteket, megszórjuk sajttal, és feltekerjük. Kb. centis szeletekre felvágjuk, előkészített tepsibe helyezzük Tetejüket felvert tojással átkenjük, és reszelt sajt halmocskákat helyezünk mindegyikre. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Badacsonyi legénytorta Hozzávalók: 2 tojás, 1 teáskanál só, 2,5 dl tej, 20 dkg liszt, 1,5 dl szóda, 1,5 dl badacsonyi kéknyelű, 0,5 dl étolaj. A töltelékhez: 4 lilahagyma, 10 dkg vargánya, 20 dkg füstölt tarja, 25 dkg mangalica sonka, 5 gerezd fokhagyma, 4 dl tejföl, só, 25 dkg sajt, 0,5 dl étolaj. Először a palacsintákat készítjük el. Ehhez felütjük a

tojásokat, teszünk bele sót, ráöntjük a tejet, és összekeverjük a liszttel. Adunk hozzá szódát és bort Ezekkel együtt csomómentesre kidolgozzuk. Öntünk bele kevés étolajat, hogy ne ragadjanak le a palacsinták sütés közben. Simára keverjük, és forró serpenyőben kb 12 palacsintát sütünk belőle. A hagymákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. A mangalica sonkát nagyobb kockákra vágjuk. A vargányát is összeszeljük Ezt az egészet egy serpenyőben, étolajon megpirítjuk. A tejfölt zúzott fokhagymával, és csipetnyi sóval összekeverjük. Összerakjuk a tortát. Előkészítünk egy megfelelő méretű tortaformát, ennek az aljába egy palacsintát teszünk. Megkenjük tejföllel, beborítjuk vékony tarjaszeletekkel, két-három evőkanál ragut, és reszelt sajtot szórunk rá, majd újabb palacsinta következik. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére palacsinta, tejföl és reszelt sajt kerül.

Sütőben tíz perc alatt összemelegítjük, utána szeletelhetjük, mint a tortát. Sokmagvas sütemény Hozzávalók: 40 dkg liszt, 35 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál tejföl, 10 dkg dió, 10 dkg mandula, 10 dkg sótlan, pörkölt mogyoró. A krémhez: 10 dkg vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliás cukor, 6 dl tej, 30 dkg vaj, 25 dkg porcukor. A lisztet sütőporral, húsz dkg porcukorral, és margarinnal együtt nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a négy tojás sárgáját, egy evőkanál tejfölt, és összegyúrjuk. Amikor már jól összeállt a tészta, hűtőszekrénybe tesszük, közben elkészítjük a krémet. Egy dl tejben csomómentesre keverjük a pudingport, majd a többi tejet is hozzáadjuk, és a vaníliás cukorral együtt sűrűre főzzük. Félretesszük, hogy kihűljön A magvakat összeaprítjuk. Móczár Bt. e-mail: info@mo-ka.hu Ízőrzők-Badacsonytomaj http://www.mo-kahu Tel: +36 84 350 634 Postacím: 8601

Siófok, Pf. 282 A megpihent tésztát átgyúrjuk, három részre osztjuk, és ezeket egyenként tepsi nagyságúra kisodorjuk. Három sütő tepsi hátulját liszttel megszórunk, ezekre helyezzük sodrófa segítségével a lapokat. A tojások fehérjét félig felverjük, hozzáadunk 15 dkg porcukrot, és kemény habbá verjük. Ezt osztjuk szét a három tésztán. Egyenletesen elkenjük, hogy teljesen beborítsa, és megszórjuk az összevágott magokkal. Előmelegített sütőben kb. tíz perc alatt megsütjük Amikor elkészültek kivesszük, és a tepsi hátulján hagyjuk hűlni. Közben a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd apránként adagolva hozzáadjuk a kihűlt pudingot is. A krém felét az első lapra kenjük, erre rácsúsztatjuk a második lapot. Ide jön a vajas töltelék megmaradt része, végül az egészet befedjük a harmadik lappal. Legalább egy órán át hűtőszekrényben tartjuk, utána lehet szeletelni. Móczár Bt. e-mail: info@mo-ka.hu

Ízőrzők-Badacsonytomaj http://www.mo-kahu Tel: +36 84 350 634 Postacím: 8601 Siófok, Pf. 282