Egészségügy | Dietetika, táplálkozástudomány » Etelka-Vesna-Ranko - A csigaprésen hidegen sajtolt tökmagolaj technológiája és minősége

Alapadatok

Év, oldalszám:2004, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:80

Feltöltve:2011. október 18.

Méret:35 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA 93 A csigaprésen hidegen sajtolt tökmagolaj technológiája és minõsége ETELKA DIMIÉ, VESNA DIMIÉ, RANKO ROMANIÉ Összefoglalás Az olajtök magjából kinyert olaj a legminõségesebb és legtartósabb étolaj egyike, amelyet csakis préseléssel állítanak elõ. Ebben a munkában rámutattunk néhány fontos tényezõre a csigaprésen végzett héjnélküli tökmag préselésével kapcsolatban Elemeztük a kapott olaj minõségét és ajánlottuk a présmaradék hasznosítási lehetõségeit Kulcsszavak: tökmagolaj, préselés csigaprésen, az olaj minõsége, jellemzõi és tartóssága, a présmaradvány minõsége és felhasználása. ABSTRACT Pumpkin seed oil is one the most quality and stable edible oils obtained only by pressing. This paper points to a number of important factors connected with pumpkin seed pressing on screw presses. The obtained oil was analysed and the utilization possibility of press-residue is given. Key words: pumpkin

seed oil, pressing on screw press, quality, characteristics and stability of oil, quality and utilization of cake. Bevezetõ Igen nagy azoknak a vegyi anyagoknak a száma, amelyekkel nap mint nap találkozunk. Sajnos élelmiszereink is jelentõs számban tartalmaznak különbözõ vegyi anyagokat, pl élelmiszerszinezékeket, állományjavítókat, tartósítószereket stb Az új élelmiszerek elõállításánál alapvetõ élelmezésegészségügyi szempontokat kell figyelembe venni, a maximális tápérték elérése mellett, hogy a termék a legkevesebb mesterséges adalékanyag hozzáadásával készüljön. A hidegen sajtolt, minden adaléktól mentes étolajok az utóbbi idõben igen kedveltek és mind népszerûbbek (Dimié et al. 1997, 1998, 2002a). Ezen olajok egyik legrégibb képviselõje a tökmagolaj. A ma érvényes nézet szerint a tök nemzetség Amerikából származik. Innen Európába a tök Kolumbusz felfedezõ útjai során kerülhetett, tájainkra pedig minden

bizonnyal Görögországon keresztül Kis-Ázsiából került (Berényi és Karlovits, 1995). A tök lapos magvát maghéj védi. A maghéj szerkezetétõl, vagyis az elfásodás mértékétõl függõen, kétféle tökmag ismert: az ún. héjas és héjnélküli mag A héjnélküli tökmagnál az elfásodott fehér héj hiányzik és helyette a redukálódott, sötétzöld színû, vékony maghéj bõrszerû burok formájában símul a „magbélhez”, ami héj nélküli benyomást kelt (Berényi és Karlovits, 1995). Olajkinyerésre inkább a héjnélküli olajtökmag alkalmasabb Az olajtök termesztése A két elismert hazai (Szerbia és Crna Gora) olajtök fajtára az ún. „Olivija” és „Olinká”-ra jellemzõ terméshozam 50– 55 tonna hektáronként. Ebbõl a termésbõl kb 800–1000 kg/ha mennyiségû száraz héjnélküli tökmag kapható, amelynek olajtartalma 45–49% (Berényi, 1999). Az irodalmi adatok szerint az olajtökbõl darabonként 40–70 g mag nyerhetõ.

Az idén Vaj- daságban mintegy 500 hektáron vetettek olajtököt (Sabados et al., 2003) Összehasonlítva az átlagos olajtök hozamát, amely 500 kg/ ha, például a napraforgó hozamával, látható, hogy az olajtök lényegesen alul marad. Figyelembe véve azt is, hogy a kis sajtoló üzemekben a tökmag préselésénél kisebb telyesítmény érhetõ el (100 kg magból általában 37–45 liter olaj állítható elõ), könnyen kiszámítható, hogy egy hektárról kb. 370–450 liter olaj kapható. A kis olajhozamot ebben az esetben mégis kompenzálja a jóval magasabb olaj ára Egy liter tökmagolaj Németországban kb 40 € Ausztriában a termelõktõl 15–20 • áron vásárolják fel az olajat. A többi olajok közül egyedül az kiváló minõségû olajbogyó- ill. búzacsíra olajnak magasabb az ára (Brühl, 1996). Ebbõl levonható az a következtetés, hogy a kis olajhozamtól függetlenül az olajtök termesztése mégis igéretes az olaj igen magas árának

köszönhetõen. A tökmagolaj jellemzõi Az olajtök magjából kinyert olaj a legjobb minõségû és legstabilabb étolajok egyike. A tökmagolaj csakis mint sajtolt olaj kerül forgalomba, amelynél finomítási eljárást nem alkalmaznak. A hideg úton való olajsajtolás során (a préselt olaj hõmérséklete nem szabad, hogy meghaladja az 50 °C-ot) sem a mag, sem pedig az olaj természetes tápanyagai nem, vagy csak igen kis mértékben károsodnak. A kipréselt tökmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban A koleszterinmentes olaj, természetes vitamin- és nyomelem-forrás, kiváló erõsítõ szer Jó hatással van a szervezet védekezõképességének fokozására, fizikai erõnlét javítására, krónikus gyulladásos megbetegedések (prosztata gyulladás, hólyaghurut) tüneteinek enyhítésére, érelmeszesedési folyamat lassítására (Karlovié et al. 2001a; Léder F-né, 1993) A tökmagolaj kinyerési lehetõségei A tökmagolaj kinyerésére

iparilag két préselési eljárás alkalmazható. A legnagyobb különbséget maga a préselés módja jelenti, ugyanis, a préselés végezhetõ az ún: – hidraulikus prés, vagy – csigaprés alkalmazásával. Az 1. ábrán a héjnélküli, zöld olajtökmag feldolgozásának tömbfolyamatábrája látható (Léder F-né, 1993). Szerbia és Crna Gorában a nagy olajgyárakban tökmagot nem dolgoznak fel. Tökmagolaj préseléssel mindinkább az ún „mini olajgyárakban”, kis privát üzemekben foglalkoznak, amelyekbõl már van egy pár Vajdaságban is. Az utóbbi idõben a kedvezményes pénzkölcsönök folyósításával továbbra is nõ az érdeklõdés az ilyen üzemek alapítása iránt. 52. évfolyam (2003) 3 szám 94 OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA , , 2. ábra: Csigás „KOMET” olajprés A csigaprés mûködését befolyásoló tényezõk 1. ábra: Az olajtökmag feldolgozásának folyamata Ezekben az üzemekben általában csigaprést alkalmaznak, mivel azok

lényegesen olcsóbbak mint a hidraulikus prések és könnyebben beszerezhetõk. Külföldön számos csigaprésgyártó, többé-kevésbé ismert vállalat – létezik, amelyek különbözõ telyesítményû, kapacitású és természetesen különbözõ árú préseket kinálnak. A hazai vállalkozók leginkább kisebb kapacitású és olcsóbb prések iránt érdeklõdnek Habár a csigapréssel nyert étolajok technológiája igen egyszerûnek tûnik (Dimié et al, 2002b), tapasztalatunk szerint éppen a tökmag préselésénél bizonyos problémák jelentkezhetnek. E munkánk célja, hogy rámutassunk néhány fontos tényezõre a csigaprésen végzett tökmag préselésével kapcsolatban, elemezzük a kapott olaj minõségét és megvitassuk a présmaradék hasznosítási lehetõségeit. Anyagok és módszerek Laboratóriumi feltételek között, az ún. „KOMET” csigaprésen (2 ábra) préseltük a hazai „Olinka” nevezetû olajtök (Berényi, 1999) magját. A

munkánkban alkalmazott „KOMET” csigaprés, mint általában minden típusú csigaprés, részei a következõk: – préskamra, hajtómû, sebességszabályozó (nincs minden présnél), – adagológarat, villanymotor, elektromos présfejmelegítõ a hozzátartozó automatikával. A préskamra részei: – dûzni, présfej, összekötõ anya, préshenger, préscsiga. 52. évfolyam (2003) 3 szám 1. a sajtolandó anyag (nedvességtartalma, olajtartalma, szemnagysága), 2. a gépen beállított paraméterek (a csiga fordulatszáma és típusa, a dûzni átmérõje, a présfej hõmérséklete). Az optimális paramétereket az üzemeltetés elõtt lefolytatott kísérletekkel kell megállapítani. Lényeges szempontok a préselés paramétereinek megválasztásához: a) A csiga fordulatszáma – kis fordulatszámnál megnõ a relatív olajkihozatal, azonban a gépen átmenõ mag mennyisége és így a ténylegesen kinyert olajmennyiség is csökken. Nagy fordulatszámnál csökken

a relatív olajkihozatal (nagyobb a pogácsa olajtartalma), viszont az áteresztõképesség és így a ténylegesen kinyert olajmennyiség is megnõ. A puha anyagot (pl tökmag, hajalt mogyoró) kisebb fordulatszám mellett kell préselni b) A préscsiga típusa – amely lehet rövid vagy hosszú – a préselendõ anyag keménységétõl függ. Puha anyagot (pl. hajalt mogyorót, koprát, ricinusmagot stb) hosszú csigával célszerû préselni. c) A dûzni mérete – a nagyobb átmérõjû dûzni nagyobb átbocsátási teljesítményt ad, de kisebb a relatív olajkihozatal, és fordítva. d) A présfej hõmérséklete – a sajtolás kezdete elõtt a présfejet mindig fel kell melegíteni megfelelõ hõmérsékletre (legalkalmasabb kb. 100 °C) Fel nem melegített présfejjel nem indul be a préselés (nem jön ki az anyag a dûznin). Kemény olajos magvak (pl hajalatlan napraforgómag, szõlõmag, pálmamag) préselésekor a súrlódás és a nagy nyomás következtében sok hõ

keletkezik, ezért préselés közben a fûtést ki lehet kapcsolni Puha anyagok (pl. hajalt napraforgómag, olajtökmag) préselésekor bizonyos körülmények között állandó fûtésre van szükség. OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA 95 Módszerek: – egyes jellemzõk meghatározására az anyagok minõsége és összetétele kivizsgálásánál megfelelõ standard módszereket alkalmaztunk (Dimié et Turkulov, 2000; Karlovié et Andrié, 1996), – az olajban levõ vas és rézmennyiség meghatározását AAS módszerrel végeztük, – a peszticidek meghatározására pedig a GC-TLC módszert alkalmaztuk. Kísérleti eredmények A kiinduló tökmag minõségi jellemzõi Az 1. táblázatban a préselésre szánt tökmag minõségi jellemzõit tüntettük fel Az eredmények alapján látható, hogy a tökmag igen jó minõségû, de kis víztartalmú. A mag kicsiny víztartalma a biztonságos tároláshoz szükséges. A peroxidszám, a savszám és az anizidinszám értéke

alapján állítható, hogy ilyen minõségû magból elvileg igen jó minõségû hidegen sajtolt olajat lehet kinyerni. A nyersanyagnak ez a három minõségi mutatója igen nagy jelentõségû, hiszen közvetlenül elõre meghatározza a sajtolt olaj minõségét. 1. táblázat A tökmag minõségi jellemzõi Mutató Érték Víz- és illóanyag-tartalom (%) Olajtartalom (%) Savszám* (mgKOH/g) Peroxidszám* (mmol/kg) Anizidinszám* (100A1535ö nm) Fehérjetartalom (%) 15.87 40.10 10.72 11.16 10.00 46.33 *ezek a mutatók a magban levõ olajra vonatkoznak Préselési kisérletek Elsõ préselési kisérlet. A fent leírt csigaprésen induláskor a legnagyobb átmérõjû dûznit (15 mm) csavartuk a présfejbe és annak melegítése nélkül kezdtük a kb. 6% nedvességû magot préselni Ilyen feltételek mellett azonban nem ment a préselés Ennek az oka, legvalószínûbben, a kis víztartalom volt Kis víztartalom mellett ugyanis nem alakul ki a présben a nyomás, és a prés

nem szedi be az anyagot (Vitéz és Kiss, 1991). Második préselési kisérlet. Mivel az elsõ préselési kisérletek nem jártak sikerrel, a magot durván felaprítottuk és megnedvesítettük A benedvesített magot zárt dobozban három napig hûtõszekrényben tároltuk a célból, hogy a nedvesség egyenletesen oszoljon el az anyagban. A nedvesített anyag víztartalma a préselés elõtt 1206% volt Ilyen víztartalommal a préselés már jól ment és megkaptuk a hidegen préselt tökmagolajat és visszamaradt az ún. pogácsa, vagyis présmaradék A tökmagolaj minõségi jellemzõi, összetétele és tartóssága A tökmagolaj minõségi jellemzõit, összetételét és tartósságát a 2. táblázatban mutatjuk be, ahol egyben az irodalmi adatokat is feltüntettük Az érzékszervi minõség, ami a színre, szagra és ízre utal, lényegesen különbözik attól függõen, hogy finomított vagy nem finomított olajról van-e szó. A nem finomított olajoknak sajátos színük

és aromájuk van, ami a kiinduló nyersanyagra utal. Például, a természetes napraforgó olajnak aranysárga színe és igen kellemes szaga és íze a napraforgóra emlékeztet. A tökmagolaj egészen sötétbarnás színû és nagyon kellemes aromájú Az olajbogyó (oliva) olajnak is világos zöldes-sárga színe mellett nagyon jellegzetes szaga és íze van. Ezen tulajdonságaik alapján, az ilyen olajokat másképpen még „aromás”, „fûszer”, „gurman” stb olajnak is nevezik Érdekes megjegyezni, hogy egyes technológiai mûveletek alkalmazásával, a természetes étolajok érzékszervi jellegzetességeit fokozni, erõsíteni lehet (Dimié, 1997, Turkulov et al., 1998) A hidegen sajtolt tökmagolajra jellemzõ a sajátságos sötét barnás-zöldes szín, az olaj szaga és íze pedig a nyers tökmagra emlékeztet. 2. táblázat A tökmagolaj minõségi jellemzõi, összetétele és tartóssága Mutató Minõség Víz- és illóanyag-tartalom (%) Oldhatatlan

anyagtartalom (%) Savszám (mg KOH/g) Peroxid szám (mmol/kg) Anizidin szám (100 A1535ö nm) Összetétel Relatív sûrûség (20/20 °C) Törésmutató (nD40 °C) Elszappanosítási szám (mg KOH/g) Jódszám (g/100g) El nem szappanosítható anyag (g/kg) Zsírsav-összetétel (%) – palmitinsav C16:0 – sztearinsav C18:0 – olajsav C18:1 – linolsav C18:2; w-6 zsírsav – linolénsav C18:3; w-3 zsírsav – behénsav C22:0 Tokoferolok szintje (mg/kg) Foszfatidok szintje (%) Szerbia és Irodalom Crna Gora (Karlovié et szabvány al., 2001, Eredmény (Pravilnik Dimié, 2000, 1999) Karleskind, 1996) 1.09 0.04 3.34 2.77 1.90 0.2* 0.05* 4.00* 5.0* – 0.06, 009 0.04 1.67, 237 2.49 2.32, 294 0.9251 1.465 184 103 6.40 – – – – – – 1.4571(60 °C) 187 102, 117 12 14.15 17.59 34.97 42.97 10.10 10.11 16.2–159 15.2–170 20.4–550 34.3–652 < 0.3 < 0.6 11.86 17.30 40.55 38.61 10.18 10.18 650 – 603, 680, 840 10.14 – 10.07 – 15.1 (t =130) 33.8 (t

=100) Tartósság Rancimat teszt (h) Indukciós periódus t °C hõmérsékleten 6.5 (t =120) *maximálisan engedélyezett értékek Ahogy az a 2. táblázat eredményeibõl kitûnik, a csigaprésen nyert olaj igen jó minõségû A hivatalos szabvány minõségi jellemzõi közül csak a nedvességtartalom volt nagyobb a megengedett értéknél, aminek a nedvesítés volt az oka. Nedvesítésnél tehát erre külön gondot kell fordítani, vagyis a préselésre szánt anyag optimális nedvességtartalmát kísérletekkel kell beállítani A olaj savszámának megnövekedett értéke 3.34 (a maghoz viszonyítva 0.72) szintén azt bizonyítja, hogy a nedvesített mag tárolása közben a hidrolízis folyamata is elindult. A tökmagolajra külön jellemzõ a kiváló tartósság is, ami a zsírsav- és tokoferolok összetételének köszönhetõ (Karlovié et al., 2001b) 52. évfolyam (2003) 3 szám 96 OLAJ, SZAPPAN, KOZMETIKA A hidegen sajtolt olajoknál külön jelentõsége

van az ún. „bio-érték”-nek. Ezen az értendõ, hogy az olaj természetes eredetû és nem tartalmaz semmiféle káros anyagot. A préselt olajban vizsgáltuk a peszticidek és nehéz fémek: (vas és réz) tartalmát is. A 3 táblázatban található eredményekbõl látható, hogy az olaj ebbõl a szempontból is megfelel a szabványban elõírt követelményeknek (Pravilnik, 1992). Ahhoz, hogy ezeknek a követelményeknek megfelelõ minõségû olajat tudjunk biztosítani, elsõsorban a nyersanyagnak (tökmagnak) nem szabad olyan anyagokat tartalmazni mint pl. gyomírtószerek, növényvédõszerek, nehéz fémek stb 3. táblázat A tökmagolaj peszticid és nehézfémtartalma Mutató Eredmény Béta HCH; Aldrin; Dieldrin; Heptaklor;Heptaklor epoxid; Endrin; 4,4 DDT; 4,4 DDE; 4,4 DDD Az olajban nincsennek jelen, ill. mennyiségük a kimutathatóság határát nem érik el Alfa HCH (mg/kg) Lindán (mg/kg) Vas mennyiség (mg/l) Réz mennyiség (mg/l) 0.0860 0.0437 0.2700

< 0.03 Napjainkban a biológiai, az ökológiai, a környezetbarát, a bio néven ismert termesztési mód mind népszerûbb. Ez nem jelenti a hagyományos technológiák kiszorulását a gyakorlatból, de mindenképpen alternativát kínál a vegyszeres termesztéssel szemben. A szántóföldi biotermesztésre vonatkozóan a meglévõ szabályok érvényesíthetõk a napraforgó, repce és egyéb olajmagvak termesztésére is. Az egészséges táplálkozás eszméjének divatja is mindenképpen hozzájárul e gazdálkodási forma sikeréhez és terjedéséhez (Kardos Gy-né et al, 1993). A pogácsa összetétele és felhasználási lehetõségei A 4. táblázatban a tökmag és a tökmag-présmaradék fõbb beltartalmi összetevõit mutatjuk be. 4. táblázat A héjnélküli olajtökmag és présmaradék fõbb beltartalmi jellemzõi Minta Tökmag Présmaradék NedvességFehérjeOlajHamutartalom (%) tartalom (%) tartalom (%) tartalom (%) 15.87 11.08 46.33 57.88 40.10 17.53 4.92

18.2 Mivel a kiinduló tökmagból kipréseltük az olajat, a présmaradék lényegesen gazdagabb fehérjékben. A tökmag présmaradék (pogácsa) természetes biológiai értéknövelõ anyag. Felhasználásával növelt tápértékû, fehérjetartalmú, vitamin- és ásványianyag tartalmú élelmiszerek készíthetõk, mint pl: édesipari termékek, müzlifélék, tészták, tejipari készítmények, színes krémek, joghurtok stb. A tökmag présmaradék lisztje természetes színezõanyagként már 10%-os adagolásban is elegendõ (Léderné et al., 1993) ilyen termesztése hozzájárul a fenntartható mezõgazdasági fejlõdés ökológiai problémáinak enyhítéséhez. A jó minõségû tökmagolaj értékes kiviteli árúcikk lehet. Megfelelõ mennyiségû tökmaggal serkenteni lehet a mini olajgyárak alapítását Mindehhez azonban növelni kell az olajtök termesztését. Vajdaságban erre meg is vannak a kedvezõ elõfeltételek IRODALOM [11] Berényi, J., Gy Karlovits,

Az olajtök és a tökmagolaj 1 rész Az olajtök származása, rendszertana és alaktana, Olaj, Szappan, Kozmetika, 44 (2): 54–59 (1995) [12] Berényi, J., Proizvodnja i koriúéenje uljane tikve (Cucurbita pepo L), 40. Savetovanje industrije ulja: Proizvodnja i prerada uljarica, Zbornik radova pp. 303–308, Palié, 1999 [13] Brühl, L., Determination of trans fatty acids in cold pressed oils and dried seeds, Fett/Lipid, 98 (11): 380–383 (1996) [14] Dimié, E., J Turkulov, Ð Karlovié, N Keser, V Vukúa, Kvalitet jestivih nerafinisanih ulja suncokreta razlièitog sastava masnih kiselina u zavisnosti od naèina dobijanja, 37. Savetovanje: Proizvodnja i prerada uljarica, Zbornik radova pp. 23–30, Budva, 1997 [15] Dimié, E., J Turkulov, V Vukúa, A Critical Review on Quality of Nonrefined Edible Oils, 3rd International Symposium Interdisciplinary Regional Research (Hungary, Romania, Yugoslavia), Proceedings pp 277– 280, Novi Sad, FR Yugoslavia, 1998. [16] Dimié, E., J

Turkulov, Kontrola kvaliteta u tehnologiji jestivih ulja, Tehnoloúki fakultet, Novi Sad, 2000. [17] Dimié, E., Kontrola kvaliteta hladno presovanih ulja, Acta Periodica Technologica, 31: part A, 165–174 (2000) [18] Dimié, E., V Dimié, Természetbarát étolajtermelés, Tudományos tanácskozás: Környezetkimélõ mezõgazdasági és élelmiszeripari termelés a Vajdaságban, VMTT, Zbornik radova pp 110–119, Ujvidék, 2002a [19] Dimié, E, J. Radoiùié, V Laziæ, V Vukúa, Jestiva nerafinisana ulja suncokreta – Problemi i perspektive, Eko-Konferencija 2002, Zdravstveno bezbedna hrana, Tematski zbornik II, pp. 153–158, Novi Sad, 2002b [10] Kardos, Gy-né, M. Vinkler, P Biacs, A natur (természetes) élelmiszertermelésre vonatkozó szabályozás néhány kérdésérõl, Olaj, Szappan, Kozmetika 42 (3): 100–102 (1993) [11] Karlovié, Ð., N Andrié, Kontrola kvaliteta semena uljarica, Tehnoloúki fakultet, Novi Sad, Savezni zavod za standardizaciju, Beograd, 1996. [12]

Karlovié, Ð., J Berenji, K Recseg, K Kõvári, Savremeni pristup uljanoj tikvi (Cucurbita pepo L.) sa posebnim osvrtom na tikvino ulje (Oleum cucurbitae), 42. Savetovanje industrije ulja: Proizvodnja i prerada uljarica, Zbornik radova pp. 177–182, Herceg Novi, 2001a [13] Karlovié, Ð., J Berényi, F Vitez, A N Kovács, I Perùié, Optimizacija hidrotermiùke obrade (przenja) zrna uljane tikve (Cucurbita pepo L.) pre presovanja ulja, 42. Savetovanje industrije ulja: Proizvodnja i prerada uljarica, Zbornik radova pp. 183–187, Herceg Novi, 2001b [14] Léder F.-né, I Molnár, A nagy tápértékû olajtökmag-présmaradék hasznosítási lehetõsége, Gabonaipar, 40 (1): 17–18 (1993) [15] Oils and Fats Manual, Editor: A. Karleskind, Volume 1, Intercept Ltd, Andover, UK, 1996. [16] Pravilnik o kvalitetu i drugim zahtevima za jestivo biljno ulje i masti, margarin i druge masne namaze, majonez i srodne proizvode, Sl.list SRJ br: 54/1999 [17] Pravilnik o koliùinama pesticida, metala

i metaloida i drugih otrovnih supstancija, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u zivotnim namirnicama, Sl.list SRJ br 5/1992 [18] Sabadoú, V., J Berényi, M Martinov, Proizvodnja uljane tikve-golice, 44. Savetovanje industrije ulja: Proizvodnja i prerada uljarica, Zbornik radova pp. 105–111, Budva, 2003 [19] Turkulov, J. E Dimiæ, Ð Karlovié, V Vukúa, Effect of Hydrothermal Treatment on the Quality of Nonrefined Edible Sunflower Oil, in Emerging Technologies, Current Practices, Quality Control, Technology Transfer and Environmental Issues, Eds. SS Koseoglu, KC Rhee and RF Wilson, AOCS Press, Champaign, Illinois, 185–187, 1998 [20] Vitéz, F., E Kiss, Olajtartalmú anyagok préselhetõségének vizsgálata KOMET csigapréssel, Olaj, Szappan, Kozmetika, 40 (2): 38–40 (1991) A szerzõk neve, hivatali beosztása és címe: Összefoglalás Az ellenõrzött körülmények között, vegyszermentesen termesztett, megfelelõen tisztított

tökmagból csigaprésen is kiváló minõségû olaj és présmaradvány nyerhetõ ki. Az olajtök 52. évfolyam (2003) 3 szám Dr. Etelka Dimié, egyetemi tanár Vesna Dimié, mérnök Ranko Romanié, mérnök Újvidéki Egyetem, Technológiai Kar, Újvidék Szerbia és Crna Gora