Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 9 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:137

Feltöltve:2009. szeptember 09.

Méret:98 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek 1 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek Tartalomjegyzék Bevezetés: A REBARBARA . 3 Receptek. 5 Fokhagymás rebarbarasaláta . 5 Francia zöldségleves. 5 Fűszeres rebarbaradzsem . 5 Gyümölcsleves - rebarbarából . 5 Mézbor . 5 Nyers rebarbaravelő. 6 Rebarbara aprítva . 6 Rebarbara befőtt 1. 6 Rebarbara befőtt 2. 6 Rebarbarabor 1. 6 Rebarbarabor 2. 6 Rebarbara cukorban. 7 Rebarbara fagyasztva. 7 Rebarbarafőzelék . 7 Rebarbara-íz málnával. 7 Rebarbara kompót . 7 Rebarbaralekvár . 7 Rebarbara-lé. 8 Rebarbaramártás. 8 Rebarbarapüré. 8 Rebarbara sütemény. 8 Rebarbaravelő cukorbetegeknek . 8 Rebarbara weimari módra. 9 Rizses rebarbarasaláta . 9 Svéd sütemény rebarbarával. 9 Tavaszi zöldpuding . 9 Tejszínhabos rebarbara málnaszörppel . 9 2 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara

receptek Bevezetés: A REBARBARA Európában a 16. századtól ismert ez a Dél-Szibériából származó növény Tavasszal nőnek hosszú száron a rebarbara nagy levelei. A konyhában a rebarbara szárát használják, ami számos életfontosságú anyagot, szerves savakat tartalmaz, P-, és Cvitaminforrás, frissítő hatású. Előnyös az emésztésre, antibiotikus hatását is kimutatták Főként édességek, kompótok, desszertek alapanyaga. Savanykás-édeskés íze - Kompót vagy mártás formájában - Kiválóan egészíti ki a nehezebb vadételek, sültek vagy húspótló ételek - gomba-, tojás-, burgonya-, gabona-, sajtételek - zamatát. A szárát kell használni, de csak addig, amíg nem fás. Kb 2 ujjnyi vastagságig A héja nagyon könnyen lejön. Én hetente többször is kompótot készítek belőle, de rétesbe, pitébe, levesnek is tökéletes. Bármit készítesz belőle, az alábbiak szerint kell: A héját lehúzom, és 4-5 cm-es darabokra vágom (a

szárat). Felforralok 1-2 liter fahéjas, szegfűszeges, cukros vizet és beledobom a 4-5 szárból darabolt rebarbarát. Azonnal elzárom gázt A leve finom üdítő, a szárat eheted kompótnak, vagy használhatod a fentiekre. Ha tovább forralnád, akkor sincs gond, mert tökjó rostos ital lesz belőle. Szaporítani úgy tudod, hogy a gumóit szétülteted. Az öreg szárakat mindig szedd le róla, hogy új hajtás nőjön. Elöljáróban annyit, hogy a szakácskönyvek egy része hangsúlyozza, hogy nem kell/szabad meghámozni. Részben azért, mert értékes anyagokat veszítünk el, részben pedig azért, mert hámozva könnyen szétfő és különben is szebb a színes befőtt. Ezzel magam is egyetértek. Sajnos én csak a piacról szerzem be Az előző receptekből látom, azt már megírták, hogy a levélnyelet szokás felhasználni (a gyökere pedig gyógyszeralapanyag, főleg a népi gyógyászat használja). Európában a 16. századtól ismert ez a Dél-Szibériából

származó növény Tavasszal nőnek hosszú száron a rebarbara nagy levelei. A konyhában a rebarbara szárát használják, ami számos életfontosságú anyagot, szerves savakat tartalmaz, P-, és Cvitaminforrás, frissítő hatású. Előnyös az emésztésre, antibiotikus hatását is kimutatták Főként édességek, kompótok, desszertek alapanyaga. Savanykás-édeskés íze - Kompót vagy mártás formájában - Kiválóan egészíti ki a nehezebb vadételek, sültek vagy húspótló ételek - gomba-, tojás-, burgonya-, gabona-, sajtételek - zamatát. Mikor szedjük le a rebarbarát? Amikor a rebarbara szára olyan vastag, mint a hüvelyujjunk, már szedhető. A színe nem mérvadó, mert lehet zöld és piros is. Szedéskor ne vágjuk, hanem törjük a növényt! Mire vigyázzunk a rebarbara felhasználásakor? A rebarbara levelei mérget tartalmaznak, ezért azokat azonnal távolítsuk el és olyan helyre dobjuk ki, ahol a gyermeket nem tudnak hozzáférni! Mire

vigyázzunk a rebarbara felhasználásakor? A rebarbara levelei mérget tartalmaznak, ezért azokat azonnal távolítsuk el és olyan helyre dobjuk ki, ahol a gyermeket nem tudnak hozzáférni! Hogyan fagyasszuk le a rebarbarát? 1. Alaposan mossuk meg, vágjuk le minden végét és vágjuk fel 2 cm-es darabokra 2. Tegyük fagyasztóedénybe úgy, hogy a tálka tetején legalább 1 cm szabadon maradjon. 3. Zárjuk le az edényt és helyezzük a mélyhűtőbe Rebarbara trükkök A mélyfagyasztásra szánt rebarbarát 1 percig helyezzük forró vízbe, majd azonnal hűtsük le hideg vízben. Ezáltal a növény jobban megőrzi színét és ízét A fagyasztott rebarbarát lekvár készítésére is kiválóan felhasználhatjuk. 3 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek Fagyasztva Kockára vágva, tésztaszűrőbe teszem, leöntöm forró vízzel, hideggel lemosom. Ha kihűlt és lecsepegett a mélyhűtőbe teszem. Télen vegyes gyümölcslevesekhez használom

Egyébként mindarra használom, mint a meggyet vagy egrest. Szereti a fahéjat és a citromhéjat. Rebarbarás lepényt - meggyes lepény módjára készítek 4 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek Receptek Fokhagymás rebarbarasaláta    30 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 50 dkg rebarbaraszár, 2 fej új, zsenge fokhagyma, kis darabka szárral együtt, 2 evőkanál olaj, citromlé, só, cukor, őrölt fehér bors, ízlés szerint Először elkészítem a saláta levét. 1 dl vízbe beleöntök ízlés szerint citromlevet, cukrot, sót, olajat, a fehér borsot és a megtisztított, hajszálvékony karikákra vágott zöld fokhagymát, szárával együtt. Közben a rebarbarát megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, majd 2 cm-es darabkákra vágom. Forrásban levő, enyhén sós vízbe dobom apránként, és az újraforrástól számított 1 perc múlva már le is szűröm. Ha kissé kihűlt, beleforgatom a salátalébe. Műanyag vagy

üvegedénybe teszem a salátát, jól lefedem, és 60 percig hűtőszekrényben érlelem. Kacsa- vagy libasülthöz kiváló Francia zöldségleves  Hozzávalók: 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, 10 dkg póréhagyma, 4 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 g fehér bors, 5 g tárkony, negyed csomó metélőhagyma. 2 g gyömbér, 3 dkg paradicsompüré, 5 dkg gomba, 3 dkg mángoldlevél, 3 dkg rebarbara szár, 1,4 liter csontlé, 5 cl fehérbor, fél csomó zöldpetrezselyem, só. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk. A póréhagymát vékony karikákra felszeleteljük. A vajat felhevítjük, és benne az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. A felaprított zöldségféléket rátesszük, sóval, őrölt fehér borssal, tárkonylevéllel, finomra vágott metélőhagymával, reszelt gyömbérrel fűszerezzük, és fedővel letakarva pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a metéltre vágott

gombát, a hasonlóan szelt mangoldlevelet és a rebarbarát. 5-8 percig tovább pároljuk, majd csontlével felengedjük. Beleöntjük a fehérbort, és néhány percig forraljuk Tálaláskor apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.  Elkészítési idő: 70 perc Fűszeres rebarbaradzsem  Hozzávalók: 1 kg rebarbaraszár, 80 dkg kristálycukor, 1 rúd vanília, darabka fahéj, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja. Egyszerűen elkészíthető Elkészítése: A rebarbarát gondosan megtisztítjuk. Két-három centiméteres darabokra vágjuk és megmossuk. Lecsöpögtetjük, majd lábosba tesszük Rászórjuk a cukrot, és kis lángon, gyakran kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a fűszereket, és a rebarbarát egészen puhára főzzük. Vigyázni kell, nehogy leégjen Amikor a szirup már sűrű, vagyis mézszerűen folyik, tűzforrón töltsük üvegekbe, és azonnal kössük le, majd tegyük száraz gőzbe. 24 óra múlva végleges helyére tehető

Megjegyzés: A rebarbara gyógyító hatása közismert. Savanykás-édes íze miatt felhasználható hideg levesek, mártások, fagylaltok, parfék, különféle desszertek készítéséhez. Ha a dzsemből marad néhány evőkanállal, ami már nem fért bele az üvegekbe, jégkocka-tartóban fagyasszuk meg. Egy pohár ásványvízbe egy-két "rebarbarakockát" téve finom üdítő italt varázsolhatunk az asztalra. Gyümölcsleves - rebarbarából A Rebarbara kompótból készülhet, úgy, hogy a végén behabarjuk: 2 dl tejfölbe belekeverünk 1 ek. lisztet (Graham lisztet, kukoricalisztet is lehet), és ezt vegyítjük a kompótba. Egyet rottyan és kész A mézet a legvégén tesszük hozzá Mézbor  Előkészítés: 50 perc + 2-3 hét Nehézség: 1 5 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek Elkészítése: 1 kg tiszta mézet, vagy 1,5 kg. hulladékmézet 1 l forró vízben feloldunk A tiszta oldathoz 1 l. alma vagy rebarbara levet

öntünk és kb 25 C fokra melegítjük Hozzáadunk 10 g. citromsavat vagy borkősavat, fajélesztővel beoltjuk és minden liter léhez még 0,5 g. ammóniumszulfátot (gyógyszertár) adunk A zajos erjedés után átfejtjük. A második erjedés után a letisztult bort légmentesen palackozzuk Nyers rebarbaravelő   Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1 Alapadag: Tetszés szerinti mennyiségben, rebarbaraszár, l-enként 1 késhegynyi benzoesavas nátrium Elkészítése: A megmosott, lecsöpögtetett, rebarbara szárat megtisztítom, héját lehúzom, majd nagyon apróra összevagdosom. Megmérem, és l-enként 2 dl vízzel pépesre zúzom a turmixgépben. Ezután újra lemérem, és űrtartalmához képest megfelelő mennyiségű tartósító szerrel elkeverem. (1 l-es üveghez 1 késhegynyi szükséges) Nagy üvegbe öntöm, és 2 napig lefedve hagyom állni. Ezután nagyon finom szűrön (vagy gézdarabon) átszűröm, és tiszta, kiforrázott üvegekbe töltöm. Lazán

ledugaszolva egy napig hagyom, végül szorosan, légmentesen lezárva hűvös helyen tárolom. Csak hűvös kamrában áll el, a lakótelepi lakások úgynevezett kamraszekrényében megromolhat! Felbontás után hűtőszekrényben tárolható. Leves, mártás, turmix, üdítőital vagy fagylalt készítésére nagyon alkalmas. Rebarbara aprítva Elkészítése: A megmosott és lehámozott rebarbaraszárakat kisebb darabokra vágjuk, és kiforrázott palackokba - sörösüvegekbe - rakjuk. Vizet forralunk, lehűtjük, és hidegen öntjük az üvegekbe úgy, hogy a rebarbarát teljesen ellepje. Kifőzött parafa dugókkal, ledugaszoljuk az üvegeket, 10 percig gőzöljük, majd az üvegek nyakát még viasszal vagy szurokkal is bevonjuk, hogy teljesen légmentesen zárjuk le. Hűvös helyen tartsuk az üvegeket. Az így eltett rebarbara a frisshez hasonlóan használható fel Rebarbara befőtt 1. Elkészítése: A rebarbarát megtisztítjuk, ujjnyi vastagságú kockákra vágjuk. A

rebarbarát belerakjuk a befőttes üvegekbe, felöntjük vízzel, utána a vizet visszamérjük, hogy hány liter lett. Minden liter vízhez 20-25 dkg cukorral szirupot főzünk, ráöntjük a befőttes üvegekbe rakott rebarbarára, (szegfűszeget is tehetünk hozzá). Aztán vizes dunsztba rakjuk (a gyöngyözéstől számított 20 percig főzzük), a gőzölőben hagyjuk kihűlni. Rebarbara befőtt 2. Elkészítése: A rebarbaraszárakat megmossuk, lehámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és kiforrázott üvegekbe rakjuk. Forralt vizet lehűtünk, és beleöntjük az üvegekbe, úgy, hogy ellepje a rebarbarát. Csavaros fémtetővel lezárjuk az üvegeket, és 10 percig gőzöljük Hűvös helyen tároljuk. Fortély: A rebarbara így a frisshez hasonlóan használható fel Cukor nélkül készül, felbontás után tetszés szerint ízesíthető. Rebarbarabor 1.  Elkészítés: 90 perc + 3 hét Nehézség: 1 Elkészítése: A friss levélnyeleket saválló késsel

felaprítjuk, és kevés víz hozzáadásával pároljuk a lé-nyerés könnyítésére. 2 kg levélből kb 1,25 l levet préselhetünk ki A nyert léhez hozzáadunk 1,5 l. vizet és 35 dkg cukrot Mivel a rebarbara savtartalma nagyrészt oxálsav, hashajtó hatásának kiküszöbölésére literenként 0,6 gr. szénsavas meszet adunk hozzá, ezáltal a savtartalom 3-4 nap múlva kikristályosodva kicsapódik. Miután a kotyogó már nem működik a bort a seprőről lefejtjük és palackozzuk. Rebarbarabor 2. Elkészítése: Az apróra vágott rebarbaranyelet turmixba öntjük, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Turmixolás után uborkásüvegbe öntjük, 1-2 napig állni hagyjuk Leszűrjük, mint az előzőt. Visszatöltjük az üvegbe A lé literjéhez 10-20 dkg cukrot adunk 6 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek és az üveget meleg vízbe állítjuk, míg a cukor fel nem oldódik. Palackokba (7 dl) töltjük úgy, hogy 2 dl maradjon

üresen. Papírral fedjük le Langyos helyen hagyjuk forrni, míg letisztul. Ekkor óvatosan áttöltjük másik palackba, vigyázva, hogy a seprő ne kerüljön át Kifőzött, nedves parafa dugóval lezárjuk. Felnyitás után hűtőben tároljuk Fogyasztható borként, koktélhoz, bóléhoz. Rebarbara cukorban Elkészítése: Egy kg cukrot 3 dl vízzel sziruppá főzünk, a tetején képződő habot leszedjük, és a szirupot kihűtjük. Egy kg rebarbaraszárról a külső héjat letisztítjuk, egyforma, kb 6 cm-es darabokra vágjuk, és citromos vízbe téve egy óra hosszat áztatjuk. Ezután az áztatóvízből kivéve tiszta vízben 2-3 percig főzzük, és szűrőkanállal kiszedve, lecsurgatva beletesszük a hideg szirupba. Ebben hagyjuk - hideg helyen, letakarva - két napig állni Ezután a rebarbarát kiszedjük, a szirupot pedig 10 percig forraljuk, és ha kihűlt, visszatesszük a rebarbarát, majd ismét két napig állni hagyjuk. Ezt ismételjük háromszor, ekkor a

rebarbara már nem enged több vizet, tehát a szirup sem veszít sűrűségéből. Az utolsó főzéskor a rebarbarát is beletesszük a szirupba, pár percig együtt forraljuk, de közben óvatosan kevergessük, nehogy leégjen. Ha teljesen kihűlt, széles szájú üvegekbe rakjuk, lekötjük, és a kamrába tesszük. Különleges ízű cukrozott gyümölcsünk lesz Rebarbara fagyasztva Elkészítése: Kockára vágva, tésztaszűrőbe teszem, leöntöm forró vízzel, hideggel lemosom. Ha kihűlt és lecsepegett a mélyhűtőbe teszem Télen vegyes gyümölcslevesekhez használom. Egyébként mindarra használom, mint a meggyet vagy egrest. Szereti a fahéjat és a citromhéjat Rebarbarás lepényt - meggyes lepény módjára készítek. Rebarbaralevet szoktam készíteni, bort nem Rebarbarafőzelék 70 dg megmosott rebarbaraszár végét metsszük be, vékonyan húzzuk le a héját, majd vastagságától függően vágjuk 1–2 centiméteres darabokra. Tegyük egy zománcozott

edénybe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje. Adjunk hozzá fél mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük pár percig, amíg szétfő. Ezután rakjunk bele 20 dg mézet, és habarjuk be. 2 púpozott evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára, engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és lassan öntsük a mártásba. Állandó kevergetés mellett főzzük még 10 percig, hogy besűrűsödjön. Melegen, tükörtojás feltéttel tálaljuk Hűtőszekrényben tároljuk. A fenti módon, habarás nélkül pikáns ízű kompótot is készíthetünk a rebarbarából. Ez esetben vigyázzunk rá, hogy ne főjön túl, mert akkor szétesik. A Rebarbarakompótot kevés citromhéjjal és egy darab fahéjjal fűszerezhetjük is. A rebarbara főzésénél ügyeljünk arra, hogy miután feltettük a tűzre ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert pillanatok alatt felforr és kifut. Rebarbara-íz málnával Elkészítése: Megmosunk és meghámozunk 4 kg rebarbarát,

felszeleteljük. Fazékba téve sűrűre főzzük. Amikor elkészült, belekeverünk 1 kg málna-ízt és 1 kg cukrot, és rövid ideig együtt főzzük. Forró üvegekbe öntve szárazon kidunsztoljuk Rebarbara kompót  Hozzávalók 4 személyre: 300-300 g rebarbara, cseresznye, 50 g mazsola, egy csipet só, 1 ek. méz, 1 l víz Elkészítése: A rebarbarát megtisztítjuk külső héjától, kisebb darabokra vágjuk. A cseresznyéről leszedjük a szárát, megmossuk. A megmosott mazsolával és a csipet sóval együtt a vízben feltesszük főni. Forrás után beletesszük a rebarbarát, és takaréklángon 5 percig főzzük. Amikor kész, mézzel ízesítjük Rebarbaralekvár Elkészítése: 4 kg rebarbarát megmosunk, meghámozunk, és darabokra vágva fazékba tesszük. Hozzáadunk 2 kg cukrot, 2 darab citrom levét és kockára vágott héját 7 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek Folytonos keverés mellet lekvársűrűségűre főzzük.

Ekkor hozzáadunk 2 dl rumot és forrón, előmelegített üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, szárazdunsztba tesszük. Kihűlve hűvös helyen tároljuk. Rebarbara-lé Elkészítése: Az apróra vágott rebarbarát turmixba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, simára zúzzuk. 1 l folyadékhoz 1 g nátrium-benzoikumot adunk, jól elkeverjük Uborkásüvegbe tesszük és 2 napig, többször megkeverve, állni hagyjuk. Egy nagy gézbe, vagy vászonba öntjük, sarkait összefogva fellógatjuk. Hagyjuk, hogy magától lecsurogjon. Nyomkodni nem szabad Ha kristálytiszta lét szeretnénk, sűrű vásznon ismét átcsepegtetjük. Palackokba töltjük, néhány órát várunk, hogy az összes levegő kimenjen belőle. Lezárjuk celofánba csomagolt nedves parafa dugóval Hűvös helyre tesszük. Felhasználható: gyümölcsléként hűtve, töményen, szódával vagy vízzel Ízesíthető cukorral, édesítőszerrel, vaníliával, citromhéjjal, szegfűszeggel,

fahéjjal. A maradványból cukorral, más gyümölccsel keverve lekvárt főzhetünk. Rebarbaramártás  Hozzávalók 4 személyre: 300 g rebarbara, 2 dl vörösbor, 2 dl tejföl, 2 ek. méz, 1 tk Mustár A rebarbara száráról letisztítjuk a külső héjat, kisebb darabokra vágjuk. A vörösborral és a tejföllel felforraljuk. A rebarbara hamar szétesik, nem kell sok idő!! Amikor kész, belekeverjük a mézet és a mustárt.  Fortély: Készülhet befőttből is, más gyümölcsből is. Például áfonyából, szederből, vörös szilvából, ribizliből, meggyből, vagy ugyanezek lekvárjából. Narancs és citromdzsemből is. A lekvárból egy csészényi kell hozzá Rebarbarapüré A rebarbaraszárak külső héját lehámozzuk, és darabokra vagdossuk őket. Kevés vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Átpasszírozzuk, kevés vaj meg jó sok cukor és egy citrom levének hozzáadásával pár percig pároljuk. Hidegen tálaljuk Rebarbara sütemény

Hozzávalók 6 személyre: 800 g friss rebarbara, 2 narancs, 175 g cukor, 200 g liszt, 100 g zabpehely 2 tk. őrölt fahéj, 175 g vaj A sütőt 190°C-ra melegítsük elő. A rebarbara végeit eltávolítjuk, majd 3 cm-es darabokra vágjuk, és egy ovális tűzálló tál aljára terítjük. Vékonyan lereszeljük a narancs sárga héját, levével meglocsoljuk a rebarbarát és megszórjuk a fele cukorral. A lisztet, a maradék cukrot (1 evőkanálnyit tegyünk félre), a zabpelyhet, a narancshéjat és a fahéjat összekeverjük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és ujjainkkal morzsalékosra dörzsöljük. (A zsemlemorzsára kell hasonlítania) A rebarbarára halmozzuk, majd a tetejét, meghintjük cukorral. 50-60 percig sütjük, amíg a teteje ropogós és aranyszínű lesz, a gyümölcs leve pedig a tál szélén bugyborékol. A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, nehogy elégesse a szájunkat. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá Ötlet: A rebarbara negyede helyett

keverhetünk bele eperszemeket is, vagy készíthetjük a süteményt más-más idénygyümölcsből is: 800 g egressel, 800 g alma és 200 g fekete szeder keverékével, 1 kg almával, 1 kg körtével, melyet fahéj helyett 1 ek. őrölt gyömbérrel szórunk meg. Rebarbaravelő cukorbetegeknek Hozzávalók: 1 kg rebarbaraszár, 4 dl könnyű száraz vörösbor, 12 mokkáskanál Polisweet édesítőszer, 1 mokkáskanál nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető Elkészítése: A rebarbarát gondosan megtisztítjuk, vagyis a külső, hártyaszerű réteget lehúzzuk róla. Kis darabokra vágjuk, és egy teljesen ép zománcú lábosban, a vörösborban puhára főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd az édesítővel egészen pépesre turmixoljuk. Visszaöntjük a lábosba, felforraljuk, belekeverjük a tartósítószert, és kis 8 A Drótpostagalamb recepttára 108. könyv Rebarbara receptek üvegekbe töltjük. Azonnal lekötjük, és még forrón száraz gőzbe tesszük Két

nap múlva állítjuk végleges helyére. Megjegyzés: Kis üvegekbe célszerű tenni. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben Nagyon finom különféle desszertekhez, krémekhez és pudingokhoz. Kellemes üdítőitalt is keverhetünk belőle, különösen, ha jégkockával kínáljuk, tejjel pedig kitűnő turmixital. Rebarbara weimari módra A hártyáitól megtisztított rebarbarát vágjuk 3-4 cm-es hasábokra, és gyengén cukros sós vízben kb. 5 perc alatt főzzük puhára Közben vajon pároljunk meg sóval törött borssal ízesített kockára vágott paradicsomot. Ezután verjünk fel tojásokat, és teflon serpenyőben süssünk belőle nagyon vékony lepényeket. Töltsük meg ezeket a rebarbarával és a paradicsommal. Reszelt sajttal megszórjuk és csak annyi időre dugjuk forró sütőbe, míg a sajt megolvad. Rizses rebarbarasaláta 60 perc Nehézség: 1 50 dkg rebarbaraszár, 15 dkg rizs, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 15 dkg trappista sajt, 2

dl majonéz, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál currypor és őrölt fehér bors, ízlés szerint só és cukor, 1 dkg vaj A rizst többször váltott vízben megmosom, lecsöpögtetem, és a vajon üvegesre futtatom. Térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel leöntöm, megsózom, beleszórom a curryport, és fedő alatt, kis lángon addig főzöm, amíg a levét mind el nem szívja. Ezután hagyom kihűlni Közben a megmosott, megtisztított rebarbaraszárat 2-3 cm-es darabkákra vágom, és annyi sós, cukros vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Forrástól számított 2 percig főzöm. Ezután leszűröm A majonézt összekeverem a kefirrel, 1-2 evőkanál rebarbara főzőlével, csipetnyi sóval, majd belekeverem a megtisztított és nagyon finomra vágott zöldhagymát is. Beleteszem a közben vékonyka csíkokra vágott sajtot, a már kihűlt rizst, végül óvatosan beleforgatom a rebarbarát. Átkeverem, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe. Svéd sütemény

rebarbarával 1 kg rebarbaráról lehántjuk a héját. Vékony karikára vágjuk 3 tejfölös pohár cukorral, 2 ek. kukoricakeményítővel elkeverjük egy tepsi aljában Egy tálban összekeverünk 20 dkg margarint, 2 ek cukrot, 3 pohár grízes lisztet, 3 pohár zabpelyhet. Rámorzsoljuk a rebarbarára, 20 percig sütjük. Vanília fagylalttal tálaljuk. Tavaszi zöldpuding Hozzávalók: 1 zacskó banánpuding-por, az elkészítéséhez szükséges hozzávalók, 3 tojássárgája, 500 g rebarbara, 3 tojásfehérje, 3 ek. porcukor A megtisztított rebarbarát feldaraboljuk, 0.5 dl vízzel s ízlés szerinti cukorral lassú tűzön péppé főzzük. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük A pudingot az előírás szerint, a 3 tojássárga hozzáadásával elkészítjük. Azon fonón, könnyedén belekeverjük a tojáshabot és a rebarbarapépet. Üvegtálba öntjük, kihűtjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Tejszínhabos rebarbara málnaszörppel 0,5

kg rebarbara, 1 dl málnaszörp, 2 ek. porcukor, 1 hámozott, karikákra vágott banán, 6 ek. tejszínhab A rebarbara levélnyeleit vágjuk 2 cm-es darabokra, rakjuk lobogó forró vízbe. Hagyjuk állni 15 percig. Öntsük le a vizet, tegyük edénybe, öntsük rá a szörpöt, cukrot Pároljuk 15 percig. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a banánt, hagyjuk kihűlni. Kis tálakban, tejszínhabbal kínáljuk. 9