Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Háziszárnyasból készíthető ételek

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 11 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:835

Feltöltve:2005. november 22.

Méret:192 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!

Tartalmi kivonat

3.3 HÁZISZÁRNYASBÓL KÉSZÍTHETŐ ÉTELEK Amszterdami csirkemell Paprikás csirke Csirkemell csíkok ananászos Paradicsomos, mozzarellás zöldborsmártásban pulykajava Francia zöldséges csirkemell Pirított csirke marengói módon Gödöllői töltött csirke Pörkölt csirke Grillezett pulykasteak Pulykamell Beatrix módon Kelvirágos csirkebecsinált Pulykamell párizsiasan Kijevi csirkemell Rántott csirke Körtével sült csirkemell kéksajt Sajttal, brokkolival töltött csirkemell mártással baconbe tekerve Libamájszeletek MacMahon módon Töltött csirke Libamájszeletek magyarosan Vagdalt csirkemell Az utóbbi években megnőtt a világosabb szárnyashúsok, pl. csirkemell, pulykamell fogyasztása Az alábbi képeken a pulykamellfilét, és darabolásának a lehetőségeit láthatjuk. Pulyka steak Pulykamell filé darab Egész pulykamell filé Pulykamell filé szeletek Pulykamell filé érmék Tokányra vágott pulykamell 1 Amszterdami

csirkemell 30 dkg csirkemell filé 1) A kiklopfolt, sózott és borsozott csirkemellekbe só töltjük a krémsajttal összekevert, durvára vágott fehér őrölt bors diót, és tálalás előtt natúron megsütjük. 4 dkg natúr krémsajt 3 dkg dió liszt olaj Csirkemellcsíkok ananászos zöldborsmártásban 30 dkg csirkemell filé 1) A csíkokra vágott csirkemellet, lisztbe mártjuk olajon lepirítjuk. liszt 2) Egy kevés liszttel meghintjük, hozzáadjuk a olaj 4 dkg ananász darabolt ananászt, a zöldborsot a levével, sóval, 2 dkg zöldbors, konzerv mustárral, worcester szósszal ízesítjük, és só tejszínnel összeforraljuk az egészet. mustár worcester szósz 1 dl tejszín Francia zöldséges csirkemell 3 dkg 30 dkg bacon csirkemell filé elősütjük só csirkemelleket. fehér őrölt bors 2 1) A húsos szalonnát kiolvasztjuk, a zsírjában 2) az előzőleg póréhagyma kockákra 4 dkg sárgarépa zellert és gyökeret. 4

dkg zeller 4 dkg fehérrépa fehérbor 1 dl tejszín borsozott A visszamaradt zsiradékban lepirítjuk az apró 4 dkg 1 dl sózott, vágott póréhagymát, sárgarépát, 3) Fehérborral és tejszínnel felengedjük, és a hússal együtt az egészet készre pároljuk. Gödöllői töltött csirke (4 adag) 120 dkg 2 db 4 cl 1) csirke A csirke belsejét sózzuk, majoránnával só, majoránna behintjük, a melle fölötti részt az ujjunk zsemle segítségével fellazítjuk úgy, hogy oda tudjuk tej tölteni a tölteléket. olaj (vagy zsír) (1+3) 2) A hámozott zsemléket tejben áztatjuk. 1 dkg vöröshagyma 3) Eközben 6 dkg gomba vöröshagymát pirítunk, amelyhez hozzáadjuk 4 dkg csirkemáj a kockákra vágott gombát és a kockákra vágott zöldpetrezselyem, csirkemájat is. őrölt bors, majoránna 1 db tojás 4) finomra vágott A zsemléket kinyomkodjuk, összekeverjük a raguval, amelyet megsózunk, finomra vágott

zsemlemorzsa petrezselyemmel ízesítjük, őrölt borssal és pecsenyelé (lásd a Sonkarizottónál) köret: zsiradékon párolt alma, párolt rizs majoránnával fűszerezzük. 5) Kötőanyagként egész tojást és egy kis zsemlemorzsát adunk hozzá. 6) Habzsák segítségével megtöltjük a jércét. 7) Sütőben készre sütjük úgy, hogy a sütés kezdete előtt felforrósított zsiradékkal leöntjük a melle részét. (Akkor kész, ha a vastag részét megszúrva nem véres) 8) Pihentetjük, majd feldaraboljuk és fémtálon tálaljuk. (A megmaradt zsiradékból pecsenyelevet készítünk.) 9) Jól illik hozzá valamilyen gyümölcs- vagy párolt rizs köret. Grillezett pulykasteak 30 dkg pulykamell filé só olaj 1) Az adagonként egy szeletbe vágott pulyka steaket kiklopfoljuk, bevagdossuk és megsózzuk. 2) Az étel jellegétől függően különböző fűszereket – reszelt gyömbér, - szerecsendió, fokhagyma, kakukkfű stb. - is

használhatunk a hús ízesítéséhez 3 3) Olajozott sütőlapon készre sütjük a steaket, és hozzá illő körettel, pl. grillezett zöldségekgyümölcsök, párolt rizs stb tálaljuk Kelvirágos csirkebecsinált 40 dkg 8 dkg 1) csirke vízben feltesszük főni, majd lehabozzuk. vegyes zöldség vöröshagyma, egész bors, só 10 dkg A csirkét feldaraboljuk, és csontlében vagy 2) Teszünk bele néhány szál sárgarépát, gyökeret, kelvirágrózsa fűszerzacskóban vöröshagymát, egész borsot, 2 dkg vaj és megsózzuk. 2 dkg liszt 3) zöldpetrezselyem 10 cl köret: Készre főzzük, kivesszük a fűszerzacskót és a zöldségeket. tejszín 4) párolt rizs A csirkét vajas, petrezselymes rántással sűrítjük, tejszínnel és a főzőlevével engedjük fel. 5) Összeforraljuk a külön megfőzött karfiollal, és utána ízesítjük. (Nem szabad fűszeresnek lennie) 6) Jénai vagy köretestálban tálaljuk. Köretként külön párolt

rizst adhatunk Megjegyzés A hazai gyakorlatban a „becsinált” ételelnevezés szinonimája a fricassé, bár a nemzetközi gyakorlat szerint, a blanquette elnevezést kellene használni. Kijevi csirkemell 40 dkg csirkemell 4 dkg trappista sajt 4 dkg vaj A csirke mellét kicsontozzuk, és leszedjük a bőrét. 2) Reszelt sajtból, vajból, só, fehér őrölt bors és fehér őrölt bors, só reszelt szerecsendió hozzáadásával elkészítjük szerecsendió a jércemell töltelékét. liszt, tojás, zsemlemorzsa olaj köret: 1) rizibizi 3) A jércemellet húskalapáccsal kiverjük, belehelyezzük a tölteléket, és henger alakúra formázzuk. Hűtőszekrénybe vagy rövid ideig mélyhűtőbe helyezzük, hogy meg tudjon dermedni. 4) Bécsi módon bundázzuk, és bő zsiradékban zsemleszínűre sütjük ügyelve arra, hogy a töltelék a húsban maradjon. 4 5) Fémtálra helyezett tálpapírra tálaljuk. Köretként rizibizit vagy petrezselymes

újburgonyát adhatunk hozzá. Megjegyzés Tálalás előtt célszerű a csirkét félbevágni, mert így ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Körtével sült csirkemell kéksajt mártással 30 dkg csirkemell filé 1) A csirkemellet kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és elősütjük. só, fehér őrölt bors 2) Tetejére körteszeleteket teszünk, bevonjuk kék 6 dkg körte 4 dkg kék sajt sajttal gratinmártás szalamanderben készre sütjük. 2 adag készült gratinmártással, és Libamájszeletek MacMahon módon 20 dkg libamáj 1) 2) lyoni hagyma: 10 dkg libamájnál leírtak szerint A burgonyát vékony karikákra vágjuk, és bő zsiradékban megsütjük. vöröshagyma liszt 3) Lyoni hagymát készítünk - a vékony karikákra vágott vöröshagymát lisztbe mártjuk, és bő olaj olajban rósejbni: megsütjük -, összekeverjük a burgonyával, esetleg egy kis pecsenyelevet 30 dkg burgonya (tisztított) olaj só pecsenyelé 5 Magyaros

megsütött libamájat félretesszük. fehér őrölt bors, só, liszt olaj (vagy zsír) A adunk hozzá. 4) A libamájat fémtálra a burgonyás ragu mellé tálaljuk. Libamájszeletek magyarosan 20 dkg 1) libamáj A libamáj a konyha talán egyik legértékesebb nyersanyaga. fehér őrölt bors, só, liszt olaj (vagy zsír) 2) A májat éles késsel felszeleteljük. 2 adag lecsó (kész) 3) A húskalapácsot óvatosan ráejtve formázzuk. 2 adag pirított burgonya 4) Fehér őrölt borssal, sóval meghintjük, lisztben megforgatjuk, majd zsiradékban mindkét oldalát megsütjük. 5) Nyers burgonyát vékony karikákra vágunk, és bő zsiradékban megsütjük. 6) A sült burgonyát lecsóval - amit friss paradicsomból és zöldpaprikából készítünk - összekeverjük. 7) A fémtálra terített lecsós burgonya tetejére tálaljuk a megsütött libamájat. Megjegyzés A lecsót eredetileg pirított burgonyával keverjük össze. Paprikás csirke 40

dkg 6 Hasonló módon készül, mint a pörkölt csirke, a különbség az, hogy kevesebb fűszerpaprika, 5 dkg vöröshagyma zsiradék és vöröshagyma kell a készítéséhez, 8 dkg zöldpaprika illetve amikor kész a csirke, akkor kivesszük a 6 dkg paradicsom párolóléből, és ezt a levet tejfölös habarással pirospaprika, csontlé sűrítve rászűrjük a jénai tálban lévő kész 14 cl tejföl csirkére. 1 dkg liszt tejföl, zöldpaprika, paradicsom köret: 1) olaj (vagy zsír) 2 cl díszítés: csirke galuska 2) Tejföllel, zöldpaprika-, paradicsomkarikákkal díszítjük. Paradicsomos, mozzarellás pulykajava 1) A paradicsomot leforrázzuk, majd eltávolítjuk a 10 dkg paradicsom 30 dkg pulykamell filé só 6 dkg héját, végül karikákra vágjuk. 2) A pulykamellet adagonként egy bazsalikom vágjuk, oregáno sózzuk, és a fűszerekkel bedörzsöljük. kiklopfoljuk, bevagdossuk, szeletbe majd mozzarella 3) A húst

sütőlapon megsütjük, rátesszük egy tepsire, ráhelyezzük a paradicsomot és a mozzarellaszeleteket. 4) Szalamanderben készre sütjük az egészet. Pirított csirke marengói módon 50 dkg csirke 1) vagy natúron megsütjük. só, liszt olaj (vagy zsír) 2) A zsiradékban kockákra vágott gombát és 10 dkg gomba paradicsomot pirítunk, fokhagymával, őrölt 10 dkg paradicsom borssal és fehérborral ízesítjük, magozott fokhagyma, őrölt bors olajbogyóval, zöldpetrezselyemmel dúsítjuk. 6 cl fehérbor 3) tojást bő zsiradékban kell megsütni. rántott tojás: 2 db 2 db A megsült csirkét tovább daraboljuk, fémtálra tesszük, és ráhelyezünk egy rántott tojást. A olajbogyó, zöldpetrezselyem köret: A két darabban lévő csirkét sózzuk, és roston tojás 4) A tojás tetejére öntjük a ragut, amihez szükség olaj esetén pecsenyelevet öntünk. (Tálalható úgy zsemle is, hogy a jércére először a ragut, majd erre a

pecsenyelé rántott tojást tesszük.) pl. szalmaburgonya (2 adag) 5) A tálra helyezzük még a háromszög vagy szív alakú zsemlekrutonokat is. 6) 7 Köretnek zsírban sült burgonyát vagy burgonyaropogóst adhatunk. Pörkölt csirke 40 dkg 3 cl 1) csirke üvegesre pirítjuk. olaj (vagy zsír) 8 dkg vöröshagyma 8 dkg zöldpaprika 6 dkg paradicsom A finomra vágott vöröshagymát zsiradékon 2) Adunk hozzá paprika- és paradicsomkockákat is, és ezt is visszapirítjuk zsírjára. 3) Pirospaprikával megszórjuk ügyelve arra, pirospaprika, csontlé hogy az edény már ne legyen a tűzön, mert só akkor keserű lesz a pörkölt, kevés csontlevet díszítés: zöldpaprika, paradicsom öntünk hozzá, és megint zsírjára pirítjuk. köret: galuska vagy tarhonya 4) Beletesszük a feldarabolt csirkét, és sóval ízesítve - időnként kevés csontlevet hozzáadva - készre pároljuk. (A kész pörköltnek nem szabad zsírosnak lennie)

5) Jénai tálban díszítve tálaljuk, köretként külön galuskát vagy tarhonyát adhatunk. Pulykamell Beatrix módon pulykamell színhús 1) A pulykamellet két szeletbe vágjuk. 6 dkg vaj 2) Miden szeletre egy-egy vékony szelet sonkát 4 dkg mogyoró terítünk, erre pirított és őrölt mogyoróval 4 dkg sonka készült fűszervajat teszünk. 28 dkg őrölt fehér bors, só 3) hogy a vaj ne tudjon kifolyni. liszt, tojás, zsemlemorzsa petrezselyem zöld 4) zöldséges rizs, töltött Sózzuk, őrölt fehérborssal fűszerezzük, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. olaj köret: Feltekerjük a szeleteket, két végét betűrjük, 5) Bő, forró olajban sütjük, ügyelve arra, hogy egyenletesen átsüljön. paradicsom, lecsós gomba 6) Előmelegített tálra formázott zöldséges rizs és töltött paradicsom köretet teszünk, mellé helyezzük a félbevágott töltött pulykamellet, tetejére rántott petrezselymet teszünk, és

külön lecsós gombát adhatunk hozzá. 8 Pulykamell párizsiasan 30 dkg pulykamell filé 1) A pulykamellből egyenletes szeleteket vágunk. só 2) Húsverő kalapáccsal kissé kiverjük, sózzuk, liszt, tojás majd lisztbe és felvert tojásba forgatva bő olaj (vagy zsír) zsiradékban megsütjük. 3) zöldköret: Fémtálra a körettel együtt tálalhatjuk. Körete 1/2 adag franciás zöldborsó többek között rizsalapú, 1/2 adag lengyeles kelbimbó gyümölcsköret lehet. 1/2 adag angolos zöldbab 1/2 adag angolos brokkoli zöld- vagy Rántott csirke 40 dkg csirke 1) megsózzuk. só liszt, tojás, zsemlemorzsa 2) zöldpetrezselyem köret: hasábburgonya Bundázzuk a már ismert liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben. olaj díszítés: A csirke combját és mellét feldaraboljuk és 3) Bő zsiradékban megsütjük ügyelve arra, hogy lassan süljön, és a vastag részek se maradjanak véresek. 4) Fémtálra tett tálpapírra

tálaljuk. 5) Frissen sült hasábburgonyát adhatunk hozzá köretként, és díszíthetjük rántott petrezselyem zölddel, amelynek készítése a következő: a megmosott, megszárított petrezselyemlevelet lisztbe forgatjuk, és bő zsiradékban hirtelen megsütjük. Sajttal-brokkolival töltött csirkemell baconba tekerve 30 dkg csirkemell filé 1) A kiklopfolt, sózott, fehér borssal meghintett só csirkemellre fehér őrölt bors valamint főtt brokkolit és baconba burkoljuk. 4 dkg trappista 8 dkg brokkoli 6 dkg bacon, szeletelt helyezünk egy szelet sajtot, 2) Sütőben, vagy konvektomatban készre sütjük az egészet. 3) Az elkészült ételt különféle mártásokkal, pl. fokhagyma, paradicsom stb. és köretekkel, pl kukoricás rizs, burgonyapüré stb. tálaljuk 9 Töltött csirke (4 adag) 120 dkg 2 db 4 cl 1 dkg 1) csirke só, majoránna tojás, zsemle vöröshagyma és petrezselyem zöldje valamint tej só és őrölt bors

keverékéből áll. olaj (vagy zsír) (1+3) 2) finomra vágott, fonnyasztott Sütése, tálalása megegyezik a Gödöllői töltött jércével. vöröshagyma zöldpetrezselyem, őrölt bors 1 db A töltelék tejben áztatott, kinyomott zsemle, 3) Köretnek igen érdekes a mazsolás rizs, amely áztatott mazsolából és párolt rizsből készül. tojás zsemlemorzsa pecsenyelé köret: mazsolás rizs Vagdalt csirkemell 60 dkg 1 db csirkemell kicsontozott és bőrétől megtisztított 2) A hámozott zsemlét tejben áztatjuk, majd tojás kinyomkodjuk, majd összekeverjük a darált 1 dkg vaj hússal. 1 dkg vöröshagyma 1 db 3 cl 3) Hozzákeverjük a tojást, csirkemell fehér törött bors zsiradékkal leöntve sütőben megsütjük. olaj (vagy zsír) burgonyapüré 4) alakúra fűszerezzük, zöldpetrezselyem, só, zsemlemorzsa 10 A csirkemellet ledaráljuk. zsemle tej köret: 1) formázva, és hevített Pihentetés után

felszeleteljük és fémtálon tálaljuk, köretként burgonyapürét adhatunk. 11