Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 1 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:86

Feltöltve:2009. július 10.

Méret:17 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Burgonyásak Burgonyás patkó 8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag sütőporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet - lágy tésztává gyúrunk. A tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk, lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük. Figyelem: Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít! Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik! Burgonyás rudak Hozzávalók: 40 dkg rétesliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg főtt burgonya, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 tojás, só. A főtt burgonyát még forrón áttörjük, majd a liszttel, sajttal, sóval jól összegyúrjuk. Néhány óra hosszat állni hagyjuk, majd kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, rudakra

vágjuk, vagy pogácsát szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, tepsibe rakjuk, pirosra sütjük. Burgonyás szelet 25 deka lisztet, 25 deka főtt áttört burgonyát 12 deka zsírral, 12 deka porcukorral, 1 egész tojással, 1 csomag sütőporral és fél csomag vaníliás cukorral összegyúrunk. Felét a tepsi aljára egyenletesen szétnyomkodunk, kéznél lévő ízzel félujjnyi vastagon megkenjük s a tészta másik részét ráhelyezve, villával megszurkáljuk. Forró sütőben sütjük. Sütés után négyzetes darabokra vágjuk és vaníliás cukorral kevert porcukorral bőven, beszórjuk. Olcsó, kiadós, kedvelt gyermek tészta. Krumplis burekas Hozzávalók (20 db elkészítéséhez; 1,6 kg vajastészta Töltelékhez: 1,5 kg burgonya vaj vagy margarin Kenéshez, illesztéshez: tojássárgája, Díszítéshez: szezámmag A hajtogatott vajastésztát 20 darab négyzetre felosztjuk. Bekenjük a négyzetek széleit tojássárgájával Krumplipürét, készítünk vajjal

vagy margarinnal, majd a négyzetek közepére 1-1 evőkanál pürét teszünk, átlósan behajtjuk, háromszögformát kapjunk. A burekasok tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szezámmaggal megszórjuk. Sütőbe tesszük, először nagyobb, majd kisebb lángon 40 percig sütjük. 1