Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 8 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:115

Feltöltve:2009. július 10.

Méret:45 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Bélesek Almásbéles 30 dkg lisztet 20 dkg vajjal vagy 18 dkg zsírral elmorzsolunk. 1 egész tojást és egynek a sárgáját, 10 dkg cukrot, 2 evőkanál tejfelt, csipetnyi sót teszünk bele. Összegyúrjuk, háromszor nyújtjuk és hajtogatjuk, félórás pihentetéssel. A tésztát kétfelé osztjuk, egyiket elnyújtjuk tepsi nagyságúra. 1 kg savanykás almát vékony szeletekre vágunk, kávéskanálnyi fahajjal és ízlés szerinti cukorral összekeverjük. Rárakjuk a tésztára és a másik lappal, befedjük. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, rózsaszínre sütjük. Almásbéles 1 kg lisztet 15 dkg vajjal vagy margarinnal eldörzsölünk. 2 egész tojást és egynek a sárgáját, 2 evőkanál cukrot, csipet sót, 3 dl langyos tejben áztatott 2 dkg élesztőt annyi tejjel gyúrunk össze, hogy j puha tésztát kapjunk. Nagyon jól kidolgozzuk, és letakarva kelni hagyjuk Ha megkelt, kinyújtjuk, nem nagyon vékonyra. Négyszögletes darabokra vágjuk és a

tölteléket a közepére téve a négy sarkát, összefogjuk. Fél órát pihentetjük, majd tojással megkenjük, és világosra sütjük. Töltelék: 1 kg tehéntúrót átpasszírozunk, 2 tojás sárgáját, reszelt citromhéjat, 5 dkg mazsolát, 3 evőkanál porcukrot és 1 tojás kemény habját teszünk hozzá. CSERESZNYÉS-MEGGYES BÉLES Fél csomag kiolvadt mirelit leveles tésztát vékony téglalappá nyújtunk és 2lapra vágjuk. A lapok közepet megszórjuk búzacsirával, majd egy-egy csíkban a tésztalapok közepére 60-60 dkg kimagvalt cseresznye és meggy keveréket halmozunk. Megszórjuk 5-5 dkg cukorral és kevés őrölt fahéjjal, majd a tészták két-két oldalát a töltelékre hajtjuk. A tészta rudakat tepsibe fektetjük, tetejüket tojássárgájával megkenjük. Forró sütőben pirosra sütjük. Tálalás előtt 4-5 cm széles szeletekre vágjuk és meghintjük porcukorral. Ízes bukta Hozzávalók: A tésztához 600 g liszt, 25 g élesztő, 3,5 dl tej, 2

db tojássárgája, 80 g vaj, 50 g porcukor, só A tészta nyújtásához: 100 g liszt A sütőforma kenéséhez: olaj A töltéshez és a tálaláshoz: 300 g gyümölcsíz A tésztakenéshez: 1 db tojás A tetejére: 20 g porcukor Elkészítése: A gyümölcsízt felmelegítjük, a sütőformát vékonyan megkenjük olajjal. A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát, majd kb. 1 cm vastagra, nyújtjuk. Éles késsel 8-10 cm-es négyzeteket (vagy, tetszés szerinti méretet) vágunk a kinyújtott tésztából. A felmelegített gyümölcsízből a felvágott tészta szélétől 2 cm-re vékony 1 csíkot spriccelünk, majd a tésztát egyenként feltekerjük, egyik oldalát megkenjük olajjal, és kb. 1cm-re egymástól az előkészített sütőformába, helyezzük A formába helyezéskor figyeljünk arra, hogy a hajtott szélek alulra kerüljenek. Tetejét megkenjük felvert egész tojással, figyelve arra, hogy az oldalára ne folyjon le. A

lemezre helyezett buktákat 15-20 percig utókelesztjük, majd 180-200 fokos sütőben megsütjük. Amikor megsült, pihentetjük, majd kiszedjük, tálra rendezzük, és porcukorral megszórjuk. Izraeli batyu Hozzávalók: 50 dkg vaj vagy margarin, 60 dkg liszt, 6 dkg rétesliszt 1 dkg só, 2 dkg porcukor, 30 dkg tej, csipetnyi citromhéj vaníliás cukor, 1 vagy 1,5 kg szilvalekvár ízlés szerint A tésztához valókat lazán összegyúrjuk, de ügyeljünk arra, hogy ne gyúrjuk túl, mert akkor nem lesz jó, ugyanis szétomlik, és nem tudjuk felhasználni. Kevés és laza mozdulatokkal végzett gyúrással egyneműsítjük nyers tésztát, és utána lisztezett asztalon 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Vagy egy 5-6 cm átmérőjű kerek süteményformával kiszúrjuk, vagy késsel ugyanilyen nagyságú kockákra vágjuk. A lekvárt a közepébe helyezzük, ujjainkkal összecsípjük batyu alakúra, a csúcsát összefogjuk, és ezt kell kisütni kb. 170-180 fokon Ügyesen

fogjuk össze a tetejét, hogy a lekvár ne tudjon kifolyni sütés közben. Ha kisült, még melegen cukrozzuk meg. Jól szállítható és tárolható sütemény Káposztás béles Hozzávalók: 28 dkg liszt, 14 dkg margarin, 2 dl tejföl, fél citrom leve, só; A töltelékhez: 1 kg fehérkáposzta, két evőkanál olaj, só, őrölt bors, A tetejére egy tojássárgája. A lisztet, a margarint, a tejfölt, a citromlevet meg a sót kézzel összedolgozzuk, és hideg helyen, többször meghajtogatva, két órát pihentetjük. Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk és 5 cm-es négyzetekre, vágjuk. A káposztát megreszeljük, besózzuk, a sóból - miután kicsit állt - kinyomkodjuk és az olajban, őrölt borssal ízesítve, barnára pirítjuk. Ebből a párolt káposztából minden tésztanégyzet közepére rakunk egy kupacot, a tésztát félbehajtjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és sütőlemezen megsütjük. Meggyes béles Összegyúrunk 15 deka finomlisztet

10 deka margarinnal, egy tojásságával, csipetnyi sóval, egy kiskanálnyi porcukorral meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és legalább egy órára, de még jobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Ezután kinyújtja, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, villával megszurkáljuk, és a forró sütőben élénk tűznél félig megsütjük. Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, ráterítünk egy kiló kimagozott, lecsepegtetett, három evőkanál mézzel összekevert meggyet (vagy vegyesen cseresznyét meg meggyet) és meghintjük egy evőkanálnyi porcukorral. Két tojásságát habosra keverünk három evőkanál mézzel meg egy deci tejföllel, beleszitálunk két evőkanál réteslisztet, végül hozzáadjuk a két tojás, habbá vert fehérjét, és a meggyre simítjuk. A tepsit a sütőbe visszatoljuk, és úgy sütjük tűpróbáig, akár a piskótát. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockára vágva rakjuk tálra. A tetejét már nem

kell megcukrozni, mert a tészta elég édes. 2 Mézes-béles Hozzávalók: 6 személyre A tésztához 5 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál méz A krémhez 0 5 l tej, 12 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg porcukor, 20g vaníliás cukor, 1 tojás A margarint a mézzel, a porcukorral és a tojásokkal gőz felett kikeverjük. Még melegen hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, összegyúrjuk, és három cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, megvajazott, lisztezett tepsi hátán világosra megsütjük. (Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön–180°C– kb. 10-12 perc) Elkészítjük a krémet. A liszthez apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesre kidolgozzuk és gőz felett sűrűre, főzzük, hűlés közben időnként megkeverjük, hogy ne ráncosodjon meg a teteje. Közben a margarint, a cukrot, a vaníliáscukrot és a tojást habosra kikeverjük és kanalanként

a kihűlt, főzött krémhez, adjuk. Megtöltjük a lapokat Tetejére csokoládémázat simítunk. Csokoládémáz készítése étcsokoládéból: Egy lábasban, vízfürdőben felolvasztjuk az apróra tördelt 15dkg csokoládét, hozzáadjuk a 7 dkg porcukrot, jól elkeverjük, levesszük a tűzről és 2 tojás fehérjével, habverővel addig keverjük, amíg sűrű krémet nem kapunk. Azonnal bevonjuk vele a süteményt. Ezt a süteményt is ajánlatos egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni Sonkás béles 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 3 dkg vaj, 25-30 dkg cérnametélt, 3 evőkanál rizsliszt, 5 tojás, 2 evőkanál búzaliszt, 1 kisfej vöröshagyma, törött fekete bors, só ízlés szerint. A főtt füstölt húst ledaráljuk, a cérnametéltet sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, a vöröshagymát, pedig lereszeljük. A tojássárgákat elkeverjük rizsliszttel, sóval, borssal, hagymával, tejföllel, hozzáadjuk a darált

füstölt húst, a reszelt sajt kétharmadát, a kifőtt tésztát, végül óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. Az egészet kivajazott, belisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített, forró sütőben 30 percig sütjük. Ha a beleszúrt hurkapálca már nem ragad, megsült a béles Felszeleteljük és a maradék reszelt sajttal megszórva, melegen kínáljuk. Sonkás vagy gombás batyu Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. 0,5 l tej, 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba vagy 10 dkg gépsonka, kevés petrezselyem. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepükre halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát, hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Töltelék: 10

dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is), kevés bors, 3 3 kanál tejföl. (Vagy kevés vajon megpárolt, apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.) Figyelem: Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el! Tejfeles béles 5 tojás sárgáját habosra keverünk 5 evőkanál porcukorral, majd beleteszünk 5 evőkanál tejfölt (miután ez az egy nem volt itthon, én natúr joghurttal készítettem:) csipet sót, 3 evőkanál lisztet, 1 teáskanál reszelt citromhéjat adunk hozzá, végül az 5 tojás felvert habját. Jó vastagon kikent, lisztezett közepes tepsiben megsütöm (a kenés, lisztezés helyettesíthető sütőpapírral - sokkal könnyebb utána - valamint én nagy tepsiben sütöttem meg, mert utána közepén kettévágtam - nem, pedig a lap vastagságát csökkentettem a kettévágással hamarabb meg is sül). Ha kihűlt kiborítom, kettévágom. Krém: 1 teáskanál zselatint

(tapasztalatom szerint ez nagyon kevés - én 1 evőkanálnyit használtam) 1/2 dl tejben elkevertem, langyosra melegítem, 25 dkg túrót, 4 dl tejfolt (joghurtot), 15 dkg porcukrot elkeverek, hozzáadom a zselatint, megkenem, a tetejét is megkenhetem, de akár csokimázzal is, bevonhatjuk, jól le kell hűteni! Túrós táska Hozzávalók: 35 dkg liszt, 10 dkg zsír, 1 dkg élesztő, tej, 1 evőkanál cukor, só Töltelék: 1 tojás, 3 evőkanál porcukor, 25 dkg túró, 1 evőkanál tej, 5 dkg mazsola, citromhéj Tetejére: tojássárgája A lisztet összegyúrjuk a zsírral, a cukros tejben kelesztett élesztővel, sóval, annyi tejjel, hogy könnyű tésztát kapjunk. 2-3 órát kelesztjük Félujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzeteket vágunk belőle. A töltelékhez a túrót áttörjük A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd a túróval, beletesszük a tojásfehérje habját, a reszelt citromhéjat, mazsolát. Minden négyzetre egy halom tölteléket rakunk, majd a

négy csücskét összefogjuk. Megkenjük tojássárgájával, a még be nem gyújtott sütőben kezdjük sütni. Túrósbatyu Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3-4 dl tej, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; A töltelékhez: 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája, 5-10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor; A tészta kenéséhez: 1 tojás; A díszítéshez: vaníliás cukorral elkevert porcukor Az élesztőt kevés langyos tejben, kevés cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk: 3 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a meglágyított vajat vagy margarint, és jól elkeverjük. Ha a vaj vagy a margarin nem olvad fel, akkor a tejet tovább melegítjük, de csak annyira, hogy Kézmeleg legyen. A sóval elkevert lisztet tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk, és beletöltjük a megkelt kovászt. A maradék cukrot és a vaníliás cukrot kevés

tejben feloldjuk, a vajas vagy margarinos tejjel együtt részletekben a liszthez adjuk, és nagyon alaposan 4 kidagasztjuk. Szükség szerint még annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Törlőruhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük Közben a mazsolát átválogatjuk, és kevés tejbe beáztatjuk. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lecsöpögtetett mazsolát, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, ízlés szerint porcukrot, és alaposan elkeverjük. A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk. Kb fél centiméter vastagságúra, kinyújtjuk, és tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepére tesszük az elkészített tölteléket, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk, vagy összecsípjük. Az elkészített batyukat nem túl szorosan egymás mellé tepsibe rakjuk, majd még 25-30 percig kelesztjük.

Megkenjük a felvert tojással, majd közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük. Még melegen vaníliás cukorral elkevert porcukorral szórjuk meg. Túros-béles 30 dkg liszt, 6-8 dkg. zsír, 6 dkg cukor, 1 tojás, 1 csomag Dr.Oetker-féle sütőpor, 1 csipet só, 1/8 liter tej Töltelék: 14 dkg. vaj vagy zsír, 14 cukor, 1/2 csomag DrOetker-féle vanillincukor, 1 késhegynyi só, 4 tojás 1/2 kg. túró, 1/2 liter tejföl Tészta masszáját, úgy, mint a vajastésztát a gyúródeszkán elkészítjük és egy fél óráig, pihentetjük. Ezután 1/2 cm vastagságra kinyújtjuk, a tészta visszahajtott szeleivel befödjük, tojással bekenjük, és lassan megsütjük. Sütés után darabokra vágjuk, és cukorral behintjük A töltelékhez tehetünk 4 tojás fehérjéből vert szilárd habot. Túros-táska A tésztát úgy készítjük el, mint a buktát. A tészta sarkait úgy hajtjuk vissza, hogy a töltelek kissé látható, maradjon. Töltelék: 3 dkg. vaj vagy

zsír, 1 tojás sárgája, 8 dkg cukor, 15 dkg. túró, kevés reszelt citromhéj, 3 dkg mazsola vagy apró szőlő, 3-5 kanál tejföl, 1 tojás habja Túrós táska Hozzávalók (a tésztához): 35 dkg rétesliszt, 10 dkg zsír, 1 dkg élesztő, tej, egy evőkanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez: egy tojás, egy evőkanál porcukor, 25 dkg áttört tehéntúró, egy evőkanál tej, 5 dkg mazsola, kevés reszelt citromhéj, a tetejére egy tojássárgája, porcukor. A lisztet a zsírral, a cukros tejben megkelesztett élesztővel, a sóval összegyúrjuk. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű tésztát kapjunk Duplájára kelesztjük, majd félujjnyi vastagra nyújtjuk és egyforma, négyzet alakú lapokra vágjuk. A tojássárgáját a tehéntúróval meg a porcukorral, tejjel simára keverjük, a habbá vert tojásfehérjét, reszelt citromhéjat meg a mazsolát beletesszük, és mindegyik tésztalapra teszünk a töltelékből egy halmot. A tészta négy csücskét

összefogjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és akkor tesszük a sütőbe, amikor begyújtottuk. A tésztákat szép aranysárgára sütjük és melegen vagy hidegen tálaljuk. 5 Tálalás előtt a tetejét meghinthetjük porcukorral. Túrós táska. Fél kg lisztet 1 csomag sütőporral jól összekeverünk, azután 1 tojással, kevés sóval és annyi tejjel, amennyit kíván, rétestésztává dolgozzuk. A tésztát újnyi vastagra nyújtjuk, fagyos zsírral bőven kenjük, azután hajtjuk, a zsírozást és hajtást 3-4 szer ismételjük. A négyszegletes darabokra tészta közepébe tesszük a tölteléket s négy sarkát összefogva erősen, összenyomjuk. Tojással kenjük, és forró sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral kevert porcukorral hintjük be. Vargabéles Hozzávalók: 50 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg vaj vagy margarin zsír, 20 dkg cukor, 2 pohár tejföl, negyed vaníliarúd, egyed citrom héja, 3 dkg mazsola Metélthez: 15 dkg liszt, 1

tojás Rétestésztához: (vagy mirelit réteslapot használunk), 15 dkg liszt, 1 tojás 1,5 dkg zsiradék, só A lisztből és a tojásból a szokásos módon gyúrt tésztát készítünk. Ezt kissé vékonyabbra nyújtjuk ki, és vékony metéltre vágjuk össze és kifőzzük. Ezt követően a másik lisztmennyiségből rétestésztát készítünk és ezt is a szokásos módon, kinyújtjuk. (vagy mirelit réteslapot használunk) Ezt megelőzően a túrót szitán áttörjük, elkeverjük a tejföllel, vaníliás porcukorral, tojássárgájával, mazsolát szórunk bele, végül kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így nyert túrómasszába beletesszük a, kifőzött, leszűrt, jól lecsurgatott és lehűtött metélt tésztát, végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjék jó keményre felvert habját. Most egy megfelelő nagyságú, lehetőleg magasabb szélű zománcozott tepsit hideg margarinnal kikenünk, s ezt egy réteslappal kibéleljük. Kevés olvasztott

margarinnal meglocsoljuk és egy másik réteslapot, teszünk a tetejére. Ekkor az elkészített tölteléket egyenletesen szétterítjük és elsimítjuk rajta. A töltelék tetejére ismét két kinyújtott réteslapot helyezünk egy más tetejére és a tésztát ezzel zárjuk le. A legfelső lapot is egy kevés margarinnal megöntözzük és a vargabélest közép meleg sütőben, jól átsütjük. A sütőből kivéve 15-20 percig állni hagyjuk, így könnyebben szeletelhető. Vargabéles Húsz dkg lisztből rétestésztát gyúrunk. Harminc dkg lisztből egy tojással és kevés vízzel kemény metélt tésztát készítünk (vagy egy csomag réteslapot és 40 dkg legalább 8 tojásos cérnametéltet vegyünk hozzá), megfőzzük és leszűrjük. Fél kg túrót szitán áttörünk, elkeverjük 4 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 dl tejföllel, 15 dkg cukorral, beleteszünk 5 dkg tisztított mazsolát, végül elvegyítjük a tojásfehérjékből vert,

cukrozott kemény habbal és a főtt metélttel. Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük rétestésztával 3-4 sorban és közben mindegyiket megkenjük vajjal. Erre tesszük a túrós tölteléket, réteslapokkal borítjuk be, ezeket is meglocsoljuk vajjal. A legfelső lapot kenőtollal vajazzuk meg Előmelegített, közép meleg sütőben sütjük. Ha elkészült, a sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva tálaljuk. (Melegen nem lehet szeletelni.) 6 Vargabéles Hozzávalók: (egy közepes tepsihez), 50 dkg tehéntúró, 4 dl tejföl, 4 db tojás, 20 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, 4 dkg mazsola, 15 dkg finommetélt, 6 dkg vaj, 4 db réteslap, só Elkészítés: A túrót szitán áttörjük, hogy ne legyen a krém, ami belőle készül csomós, tejföllel elkeverjük és hozzáadjuk a tojássárgáját. Porcukorral, reszelt citromhéjjal ízesítjük, végül a mazsolát belekeverjük, amit előzőleg be is

áztathatunk. A finommetéltet bő, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, átöblítjük és jól lecsepegtetjük. Az előbbiben elkészített túrómasszát, a kifőzőt finommetélttel elkeverjük, a keményre felvert tojáshabot belekeverjük. Magas falu tepsit vajjal kikenünk, a tepsi alját és oldalát a réteslappal duplán kibéleljük, a túrótölteléket beleöntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Két réteg réteslappal lefedjük, és olvasztott vajjal meglocsoljuk Középmeleg sütőbe téve 35-40 percig sütjük. A sütőből kivéve néhány percig pihentetjük, majd kockákra vágjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk. Megj: lehet több, vékonyabb réteslapot is felhasználni, ízlésnek megfelelően. Vargabéles Hozzávalók: 50 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg vaj vagy margarin, zsír 20 dkg cukor, 2 pohár tejföl, negyed vaníliarúd, negyed citrom héja 3 dkg mazsola Metélthez: 15 dkg liszt, 1 tojás, Rétestésztához: (vagy mirelit réteslapot

használunk), 15 dkg liszt 1 tojás, 1,5 dkg zsiradék, só A lisztből és a tojásból a szokásos módon gyúrt tésztát készítünk. Ezt kissé vékonyabbra nyújtjuk ki, és vékony metéltre vágjuk össze és kifőzzük. Ezt követően a másik lisztmennyiségből rétestésztát készítünk és ezt is a szokásos módon, kinyújtjuk. (vagy mirelit réteslapot használunk) Ezt megelőzően a túrót szitán áttörjük, elkeverjük a tejföllel, vaníliás porcukorral, tojássárgájával, mazsolát szórunk bele, végül kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük. Az így nyert túrómasszába beletesszük a, kifőzött, leszűrt, jól lecsurgatott és lehűtött metélt tésztát, végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjék jó keményre felvert habját. Most egy megfelelő nagyságú, lehetőleg magasabb szélű zománcozott tepsit hideg margarinnal kikenünk, s ezt egy réteslappal kibéleljük. Kevés olvasztott margarinnal meglocsoljuk és egy másik

réteslapot, teszünk a tetejére. Ekkor az elkészített tölteléket egyenletesen szétterítjük és elsimítjuk rajta. A töltelék tetejére ismét két kinyújtott réteslapot helyezünk egy más tetejére és a tésztát ezzel zárjuk le. A legfelső lapot is egy kevés margarinnal megöntözzük és a vargabélest közép meleg sütőben, jól átsütjük. A sütőből kivéve 15-20 percig állni hagyjuk, így könnyebben szeletelhető. Zöldbabos béles 30 deka finomlisztet összegyúrunk 10 deka zsírral vagy 13 deka margarinnal, egy fél sütőporral, csipet sóval meg annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Legalább egy óráig 7 hűvös helyen pihentetjük, majd két cipóba osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy tepsit, ráterítjük a tölteléket, és befedjük a másik, vékony lappá nyújtott tésztadarabbal. A töltelékhez diónyi vajon megpirítunk két evőkanál zsemlemorzsát, hozzáadunk egy kilós üvegnyi, levétől leszűrt

zöldbabot, és tovább pirítjuk. Közékeverünk két pár lehéjazott, karikára vágott virslit, majd a tésztára simítjuk. (Még jobb, ha egy deci tejfölben elkevert egy tojássárgájával is “kötjük" a tölteléket. a szerk) A tészta tetejét tejjel kenjük meg, és kb 5 deka reszelt sajtot, hintünk rá. Szép pirosra sütjük, és nagy kockákra vágva tálaljuk. 8