Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 5 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:257

Feltöltve:2009. május 27.

Méret:75 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Kelt tészták Kelt tészta alaprecept kelesztő tálhoz Hozzávalók: liszt= 1 kg/ 70 dkg/ 50 dkg. Tej= 6,5 dl/ 4 dl/ 3 dl. Cukor= 5 evőkanál/ 3 evőkanál/ 2 evőkanál. Olaj= 0,5 dl/ 3 evőkanál/ 2 evőkanál. Tojás= 1 db/ 1 db/ 1 db. Élesztő= 5 dkg/ 4 dkg/ 3 dkg. Só= 1 teáskanál/ 1 mokkáskanál/ csipet. Ebből készíthető: ízes bukta, túrós batyu, csigák: kakaós, diós, kókuszos, fahéjas, kalácsok, aranygaluska. A jól felmelegített tejet, a cukrot, sót, olajat a tálba öntjük, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a lereszelt élesztővel. Ezután hozzáadjuk a tojást, de jobb, ha inkább csak a tojássárgáját, majd a többi liszttel az egészet simára dolgozzuk. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban, és ne ragadjon a tálra. Megszórjuk a tetejére liszttel, és légmentesen lezárjuk. Megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt. Lisztezett deszkára borítjuk Ne nagyon gyúrjuk át, hogy a kelés során

keletkezett légbuborékok megmaradjanak. Nyújtjuk, töltjük, olajozott tepsibe rakjuk, és rögtön süthetjük. A sütőt nem kell előmelegíteni. Hajtogatott élesztős tészta (alaprecept) Hozzávalók: 40 dkg liszt, 32 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 2 dl tej, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 1 mokkáskanál só. Elkészítése: A megadott hozzávalókból kétféle tésztát készítek. Az egyikhez 5 dkg lisztet 8 dkg vajjal olyan gyorsan gyúrok össze, hogy a vaj ne olvadhasson meg. Hűtőszekrénybe teszem. A megmaradt anyagokból elkészítem a másik tésztát: a langyos tejet az élesztővel és a cukorral simára keverem, majd a megmaradt liszt felével összedolgozom, és félóráig pihentetem Ezután az összes többi nyersanyagot, hozzáadom, és sima tésztává gyúrom. Félórányi pihentetés után lisztezett deszkán szögletesre nyújtom az élesztős tésztát, majd a közepére helyezem a vajas masszát, és úgy csomagolom be, hogy a négy oldalát négyfelől

ráhajtom. Nyújtófával téglalap alakúra formálom és kinyújtom A tésztát gondolatban három egyforma részre osztom. A baloldali részt ráhajtom a középső részre, a jobb oldalit, pedig a középső kettős rétegre. Ezután az ily módon elkészített, három rétegű téglalapot lisztezett deszkán 90 fokkal elfordítom, háromszoros nagyságúra ismét kinyújtom, és gondolatban most négy részre osztom. Ekkor a tésztának a szélső rétegét a két belső rétegre hajtom, majd a két kettős réteget egymásra (jobbra) teszem. Így egy négyrétegű tésztát kapok Ezt azután egy órán keresztül pihentetem, majd a recept szerint kinyújtva vagy feldarabolva használom fel. (A leírt műveletek kicsit bonyolultnak tűnnek, de ha valaki egyszer megpróbálja, a következő alkalommal már gyorsan megy.) Ebből a tésztából egyszerre érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni, mert fagyasztható. 1 Hidegen kelt tészta Ezt este kell összeállítani. 25

deka lisztet dörzsöljünk el a két tenyerünk között 12 deka zsírral (vagy 15 dekányi margarinnal ill. vajjal) Sokkal egyszerűbb robotgép kelyhébe önteni, és a késes tartozékkal finomra keverni egy perc alatt. 2 dkg élesztőt keverjünk el egy kávéskanál cukorral édesített 0,5 dl langyos tejben. Letakarva hagyjuk felfutni A vajas lisztbe öntve, tegyünk hozzá 1 tojássárgáját, fél dl kristálycukrot és pici sót is. Dagasszuk ki hólyagosra Apránként tegyünk hozzá 2-3 kanál tejfölt vagy sima joghurtot, hogy könnyű legyen dolgozni vele. Tálban, letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe éjszakára. Másnap vékonyra nyújtva vágjuk kockákra, vagy szúrjuk ki kis fánkszaggatóval, és gesztenyepürével, vagy szilvalekvárral, vagy mazsolával dúsított vaníliapudinggal - vagy mindegyikből egy keveset - megtöltve, apró kifliket formáljunk belőlük. Sütőpapírral bélelt, alacsony peremű tepsiben süssük világosra. Még forrón

hempergessük meg vaníliás porcukorban. (A hidegen kelt tészták nehezebben száradnak ki.) Gyors leveles tészta Hozzávalók: 28 dkg liszt, 22 dkg margarin, 2 dl tejföl, fél citrom leve, só A hozzávalókat késsel dolgozzuk össze, és hideg helyen legalább 2 óra hosszat pihentetjük. Ez a tészta is fagyasztható. Felhasználás előtt, a levegőn hagyjuk felolvadni. Gyors vajas leveles tészta 3 vizes pohár liszt, 2 dl tejföl, 25 dkg vaj v. margarin, vagy 2O dkg zsír, késhegynyi só, 1 egész tojás és 1 sárgája. Két vizespohár lisztből, egy egész tojásból és a sárgájából a tejföllel és a sóval jól gyúrható rétestésztát készítünk, jól kidolgozzuk, késsel bevagdossuk a tetejét, és 15 percig pihentetjük. Ez alatt a vajat vagy zsírt egy vizespohár liszttel eldolgozzuk, és hideg helyre tesszük. A rétestésztát jól kinyújtjuk, és a lisztes vajat rákenjük, mint egy tekercset, felcsavarjuk. 8 egyforma cipóra vágjuk. A cipókat 1O

cm-es négyzetekre nyújtjuk, 4-4-et egymásra teszünk, a két lapot tégla alakura kinyújtjuk, és 3-ba egymásra hajtjuk. Hidegen kelt tészta Ezt este kell összeállítani. 25 deka lisztet dörzsöljünk el a két tenyerünk között 12 deka zsírral (vagy 15 dekányi margarinnal ill. vajjal) Sokkal egyszerűbb robotgép kelyhébe önteni, és a késes tartozékkal finomra keverni egy perc alatt. 2 dkg élesztőt keverjünk el egy kávéskanál cukorral édesített 0,5 dl langyos tejben. Letakarva hagyjuk felfutni. A vajas lisztbe öntve, tegyünk hozzá 1 tojássárgáját, fél dl kristálycukrot és pici sót is. Dagasszuk ki hólyagosra Apránként tegyünk hozzá 2-3 kanál tejfölt vagy sima joghurtot, hogy könnyű legyen dolgozni vele. Tálban, letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe éjszakára. Másnap vékonyra nyújtva vágjuk kockákra, vagy szúrjuk ki kis fánkszaggatóval, és gesztenyepürével, vagy szilvalekvárral, vagy mazsolával dúsított

vaníliapudinggal - vagy mindegyikből egy keveset - megtöltve, apró kifliket formáljunk belőlük. Sütőpapírral bélelt, alacsony peremű tepsiben süssük világosra. 2 Még forrón hempergessük meg vaníliás porcukorban. (A hidegen kelt tészták nehezebben száradnak ki.) Karcagi papucs Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2,5 dkg élesztő, 2-3 evőkanál tejföl, só, 2 tojássárgája, szilvalekvár Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. Jól összegyúrjuk a többi anyaggal Kelesztjük, félóránként (legalább háromszor) újra nyújtjuk, és hajtogatjuk (balról középre, majd jobbról középre, végül alulról fel). A kelt tésztát kinyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle, majd közepére lekvárt teszünk, két szemben lévő csücskét felhajtjuk. Legjobb bele a szilvalekvár. Lehet a tésztát pogácsakészítésre is használni. Kelt-tészta 2 dk langyos tejben 3 dkg élesztőt kelesztünk. 1/2 kg lisztet, 2 tojás sárgáját, 10 dkg

margarint vagy 5 dkg zsírt, 5 dkg porcukrot, csipet sót, 2 dl tejfelt összedolgozunk úgy, hogy jó könnyű tésztát kapjunk belőle. 2-3 órát kelni hagyjuk, ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, vékonyra nyújtjuk, dióval, mákkal vagy lekvárral megtöltjük, és világosra sütjük. Leveles vajastészta Hozzávalók: Vajastészta: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt Rétestészta: 15 dkg rétesliszt, só, 3/4 dl langyos víz, 1 teáskanál ecet, 1 tojás Mindig két tésztából készül. Elkészítjük a vajastésztát: a margarint elmorzsoljuk a liszttel Tégla alakúra formáljuk. A rétestésztához: a lisztben elkeverjük a sót, a vízben az ecetet és a tojást, és beleöntjük a lisztbe. Késsel összedolgozzuk, majd a gyúródeszkához veregetve kidolgozzuk. Mikor már nem ragad, akkor lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük. Négyzet alakúra kinyújtjuk a rétestésztát, és a vajas tészta "téglát", ferdén a közepére

helyezzük. A rétestészta 4 sarkát ráhajtjuk a vajasra, teljesen betakarva vele Téglalap alakúra nyújtjuk. Megjelöljük a közepét (mindig efelé fogunk hajtogatni), a tésztát először jobbról, majd balról a középre hajtjuk, azután a két részt egymásra, négyrét hajtjuk. Hideg helyen, 1/4 órát, pihentetjük. Újra kinyújtjuk téglalap alakúra, jobboldal egyharmad részét behajtjuk, a baloldali részt ráhajtjuk. Az egészet félbe hajtjuk, és újból 1/4 órát pihentetjük Ez után már annak megfelelően nyújtjuk, hogy mit kívánunk belőle készíteni. A tésztát mindig előmelegített, forró sütőbe kell tenni, és csak a sütés vége felé csökkentsük a hőt. Pita Kb. 10-15 db Hozzávalók: 0,5 l víz, 25 gr élesztő, 1/2 tk. cukor, 1/2 ek só, kb. 1 kg liszt A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a sót, a cukrot, a liszthez adjuk és jól kidolgozzuk. Jó kenyértészta állagúnak kell lenni 10-15 db golyót formázunk belőle,

belisztezzük, és letakarjuk. A könyv frottírtörölközőt ajánl (Norvég a szakácskönyv) Én 3 hagytam ekkor pihenni vagy 15 percig. Ezután jól belisztezve mindegyiket kör alakura nyújtottam, 1/2 cm vastagra, ill. a szokásos pitanagyságúra Alul-fölül beliszteztem, majd letakartam egy tiszta konyharuhával, arra tettem a következőket, amit szinten letakartam. Egymás föle raktam őket. Azért kell jól belisztezni, hogy ne tapadjon a ruhához Addig pihentek, amíg a sütő nagyon forróra felmelegedett. Én 260 fokra melegítettem, a könyv meg többet is ír (275-300 fokot). A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a pitákat úgy tesszük a lapra, hogy az a fele lesz felül, ami addig alul volt. És először azokat sütjük, amik az alsó sorban vannak Betesszük a forró sütőbe, majd 2 perc múlva megfordítjuk őket (alsó fele felülre kerül). Zsemleszínűre sütjük. Nagyon hamar elkészül, mert nagyon forró a sütő A piták szépen felpúposodnak,

középen elválnak. Amikor kiszedjük őket, akkor azonnal egy tálba tesszük őket, jól letakarjuk, hogy a gőz hatására megpuhuljanak, mert először ropogós lesz egy kicsit. Nem szabad barnára sütni, csak egész világosra! Felhasználáskor az egyik oldalánál felvágjuk, szép üreges lesz a belseje. Ebbe tesszük a hajszálvékony szeletkékre felvágott húst, az uborkás mártást, a paradicsomkarikákat, a salátalevelet. Miután a pitát megtöltöttem a hússal, betettem a mikroba 20 mp-re, utána a zöldségeket és a mártást. Pita Hozzávalók: 1 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál cukor, 375 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 450 g liszt Keverjük össze az élesztőt, a cukrot és a vizet egy nagy keverőtálba, várjunk vele tíz percet, míg az élesztő kelni nem kezd. Keverjük hozzá a sót és az olajat, majd a lisztet is Dagasszunk belőle közepes keménységű kenyértésztát. Szórjuk meg a tetejét liszttel, majd egy

száraz konyharuhával takarjuk le, és kelesszük egy órán át. Borítsuk egy lisztezett nyújtódeszkára, majd porciózzuk tíz felé. Kezünkkel formázzunk belőle cipókat, és egy nyújtófával nyújtsuk ki fél centis körökre. Tegyük egy sütőlapra, és forró, gőzös sütőben addig süssük, míg a kenyerek fel nem púposodnak. Vegyük ki, majd egy picit hagyjuk hűlni, és még langyosan tegyük egy műanyag zacskóba. Grillezett húsokkal, zöldségekkel, salátákkal tölthetjük. Vajas-tészta 20 dkg. liszt, 1 csomag DrOetker-féle sütőpor, 15 dkg vaj, 2 evőkanál bor vagy ecet, 2 evőkanál tejszín és 1 tojás. 10 dkg. lisztet, a sütőport és a vajat gyúródeszkán alaposan kidolgozzuk, és pihenni hagyjuk Ezután a 10 dkg. liszt közepén, a deszkán kis mélyedést készítünk, teszünk bele két gyenge evőkanál bort vagy ecetet, sót, tejszint, tojást és az egészből finom tésztát készítünk, kinyújtjuk, az előbb leirt vajas tésztát

közepébe, tesszük, összecsapjuk, ötször-hatszor megforgatva jól kiverjük, és pihenni felre tesszük. Vízen kelt kifli (nagykunsági lakodalmi sütemény) Hozzávalók: fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 10 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárgája, 1 dl tej, só, citromhéj, 20 dkg kristálycukor a hintésre. Elkészítése: 4 Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és a hozzávaló anyagokkal, meggyúrjuk, jól kidolgozzuk. Egy tiszta asztalkendőt liszttel meghintünk és a tésztát lazán, belekötjük, hogy a növekedésre hely maradjon. Fakanál nyelére felfüggesztve, hideg vízzel telt fazékba tesszük, és addig hagyjuk benne (kb. 1 óra), amíg feljön a víz tetejére. A deszkát kristálycukorral meghintjük, a tésztát ráborítjuk, apró cipókat vágunk és a cukorban megforgatva 10 cm hosszú rudakat sodrunk, kifliket formálunk belőle. Sütőlapra helyezzük 5 cm távolságra egymástól, fél órát

pihentetjük, és közepes tűznél világos rózsaszínűre sütjük. 5