Étel- és italreceptek | Ételreceptek » Minszk Zsolt - Pizzakalauz Gézutól

Alapadatok

Év, oldalszám:2002, 11 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:162

Feltöltve:2009. január 18.

Méret:159 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" DPG Recepttár 103. Minszk Zsolt: Pizzakalauz "Gézutól" Klemi 103. 1 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" Tartalomjegyzék DPG Recepttár 103. 1 Minszk Zsolt:. 1 Pizzakalauz "Gézutól". 1 Tartalomjegyzék . 2 Receptek . 4 Alapreceptek: . 4 Alaprecept 1. 4 Alaprecept 2. 4 Alaprecept 3. 4 Egyszerű pizzák: . 4 Pizza Margherita . 4 Pizza Marinara (Tengerész pizza). 4 Pizza funghi (Gombás pizza) . 4 Pizza ai quattro formaggi 1. (pizza négy sajttal) 5 Pizza ai quattro formaggi 2. (pizza négy sajttal) 5 Pizza Napoletana (Nápolyi pizza) . 5 Pizza Verde (Zöld pizza) . 5 Húsos pizzák:. 5 Szalonnás pizza . 5 Szalámis pizza . 5 Kolbászos pizza . 5 Pizza al prosciutto (sonkás pizza) . 6 Pizza prosciutto e funghi (sonkás-gombás pizza) . 6 Gyerekeim kedvenc pizzái:. 6 Pizza Adriana . 6 Pizza Kata. 6 Pizza Luca . 6 Magyaros pizzák:. 6 Magyaros pizza 1. 6 Lecsós pizza . 6

Fokhagymás pizzakenyér . 7 Fantáziapizzák: . 7 Fokhagymás pizzakenyér (péklángos) . 7 Lángos . 8 Vasárnap reggeli zsemle . 8 Calzoni (zárt pizzafélék) . 8 Calzone (alaprecept) . 8 Sajtos calzone . 8 Calzone Funghi (Gombás calzone) . 8 Szalonnás calzone . 8 Calzone al prosciutto (sonkás calzone) . 8 Szalámis calzone . 9 Focaccia . 9 Focaccia 1. 9 Focaccia 2. 9 Focaccia 3. (con prosciutto) 9 Focaccia con la cipolla (Hagymás focaccia) . 9 A pizzasütés technikája: . 9 Más nemzetek pizzái: . 10 Zwiebelkuchen . 10 Speckkuchen . 10 Klemi 103. 2 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" Pizzadagasztás kenyérsütőgépben:. 10 Pizzatészta 1. 10 Pizzatészta 2. 10 Az olasz kamionos esete: . 10 Klemi 103. 3 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" Receptek Alapreceptek: A Allaapprreecceepptt 11. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só Az élesztőt felfuttatom a

langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom, és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem A tésztát úgy, mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom, és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom, és kb. egy óra hosszat kelesztem A kívánt pizza, vagy calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki Ezt a peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal. Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal. A Allaapprreecceepptt 22. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só Az élesztőt felfuttatom 1 dl langyos

vízben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős vizet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom, és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem A tésztát úgy, mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom, és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom, és kb. egy óra hosszat kelesztem A Allaapprreecceepptt 33. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 1/4 liter langyos víz, 1 tk só. Elkészítése megegyezik az "Alaprecept 2."-nél leírtakkal Egyszerű pizzák: Kezdjük mindjárt a pizzák királynőjével, melyet Margit olasz királynéról (1878 - 1900) neveztek el. Ez a világ talán leghíresebb pizzája. PPiizzzzaa M Maarrgghheerriittaa Hozzávalók: Fél kiló tészta, 40 dkg paradicsom, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk

oregano, só, olívaolaj. A tésztára rakom a vékonyra vágott paradicsomokat, megszórom a fűszerekkel, sóval a reszelt sajttal. Meglocsolom pár csepp olajjal és megsütöm PPiizzzzaa M Maarriinnaarraa ((T Teennggeerréésszz ppiizzzzaa)) Hozzávalók: Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, olívaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olívaolajjal. A sütőben szépre sütöm PPiizzzzaa ffuunngghhii ((G Goom mbbááss ppiizzzzaa)) Hozzávalók: 25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella. Klemi 103. 4 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm PPiizzzzaa aaii qquuaattttrroo ffoorrm maaggggii 11.

((ppiizzzzaa nnééggyy ssaajjttttaall)) Hozzávalók: Fél kiló tészta, 10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera), 2-3 fekete olajbogyó. A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm. PPiizzzzaa aaii qquuaattttrroo ffoorrm maaggggii 22. ((ppiizzzzaa nnééggyy ssaajjttttaall)) Hozzávalók: Fél kiló tészta, 3-3 dkg sajt (mozzarella, caciocavallo, provolone piccante, scamorca affumicata), 1 ágacska friss rozmaring (helyettesíthető 1 TK szárítottal). A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a rozmaring felét és megsütöm. Tálaláskor rászórom a többi rozmaringot. Halas pizzák: PPiizzzzaa N Naappoolleettaannaa ((N Nááppoollyyii ppiizzzzaa)) Hozzávalók: Fél kilónyi tészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, 3-4

ajóka (anchovy filet), capri, oregano, olívaolaj. A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oregánóval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm. PPiizzzzaa V Veerrddee ((Z Zöölldd ppiizzzzaa)) Hozzávalók: Fél kilónyi tészta, 5 szardellafilé, egy marék finomra vágott petrezselyemzöld, 1 EK összevágott kapri, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt feketebors, 2 EK extra szűz olívaolaj, 10 rucolalevél. A mozzarellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A mozzarella szeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és megöntözöm bőven az olajjal A középső sütősínen megsütöm és a rucolalevelekkel megszórva tálalom. Húsos

pizzák: S Szzaalloonnnnááss ppiizzzzaa Hozzávalók: Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano A tésztára pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sínébe tolva megsütöm S Szzaalláám miiss ppiizzzzaa Hozzávalók: Fél kiló tészta, 25 dkg Pick, vagy Herz szalámi, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámi szeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell A sütő középső sínébe tolva megsütöm KKoollbbáásszzooss ppiizzzzaa Hozzávalók: Fél kiló tészta, 25 dkg jófajta kolbász (gyulai, csabai stb.), 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano. A tésztára pakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell A tepsit a sütő középső sínébe tolva megsütöm Klemi 103. 5

DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" PPiizzzzaa aall pprroosscciiuuttttoo ((ssoonnkkááss ppiizzzzaa)) Hozzávalók: 20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm PPiizzzzaa pprroosscciiuuttttoo ee ffuunngghhii ((ssoonnkkááss--ggoom mbbááss ppiizzzzaa)) Hozzávalók: 15-20 deka finomra szelt főtt sonka, 20 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella. A tésztán elkenem a paradicsommártást, elosztom rajta a sonkát, a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm Gyerekeim kedvenc pizzái: Pizzasütési tapasztalataim során szépen kialakult gyermekeim kedvenc pizzája is. Ezek nem saját találmányok, hanem az élet

szüleményei. PPiizzzzaa A Addrriiaannaa Hozzávalók: Fél kg pizzatészta, 15 dkg füstölt-főtt tarja, 15 dkg téliszalámi, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd felváltva beborítom a tarja-, illetve a szalámi szeletekkel. Megszórom a reszelt sajttal, oregánóval, majd forró sütőben készre sütöm PPiizzzzaa KKaattaa Hozzávalók: Fél kg pizzatészta, 1 doboz kagylókonzerv, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a lecsepegtetett kagylókonzervvel. Megszórom a reszelt sajttal, oregánóval, majd forró sütőben készre sütöm PPiizzzzaa LLuuccaa Hozzávalók: Fél kg pizzatészta, 15 dkg párizsi, 15 dkg morzsolt kukorica, 20 dkg reszelt sajt, oregano, olaj. A kiolajozott tepsibe beleterítem a tésztát, majd beborítom a párizsi szeletekkel, illetve a fagyasztott, vagy konzerv kukoricával. Megszórom a reszelt sajttal, oregánóval, majd a forró

sütőben készre sütöm. Magyaros pizzák: Magyarok vagyunk: Nem tartom bűnnek, hiszen mindenhol ez történik, hogy egy külföldi recept idegen országban elkészítve magával ragadja annak az idegen országnak a szokásait, ízlésvilágát is. Így van ez a pizzával is, ahol aztán kialakultak a magyaros jellegek, amelyek csak javítottak az eredeti ízeken - persze ezt egy olasz nem biztos, hogy így állapítaná meg. M Maaggyyaarrooss ppiizzzzaa 11. Hozzávalók: Fél kiló tészta, 5 szelet sliced bacon, 7 dkg szeletelt szalámi, 7 dkg szeletelt kolbász, 25 dkg sajt, 1 kk. bazsalikom, 1 kk oregano 1 kk Erős Pista A tésztát megkenem a Pistával, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell A sütő középső sínébe tolva megsütöm. LLeeccssóóss ppiizzzzaa Hozzávalók: Fél kg pizzatészta, 30 dkg kész lecsó, 15 dkg szalonna, 20 dkg reszelt trappista sajt.

Klemi 103. 6 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal, és a tetejére, kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm Sok fiatal főleg egy sörözés kedvéért tér be egy pizzériába. Az ő kedvükért találták ki a fokhagymás pizza-kenyeret, amely olcsó és nagyon jól lehet rá inni. FFookkhhaaggyym mááss ppiizzzzaakkeennyyéérr Hozzávalók: Fél kg pizzatészta, 4-5 gerezd fokhagyma, extra szűz olívaolaj, só, bazsalikom. A pizzatésztát megszórom reszelt fokhagymával, jól megsózom és meglocsolom olajjal, majd a kemencében szépre sütöm. Fantáziapizzák: Íme azok a klasszikus pizzák, melyeket minden jobb helyen, minden pizzériában megtalálunk: Itt most az eredeti olasz nevű pizzák láthatók a teljesség igénye nélkül: ALLA FIAMMA - paradicsom, hagyma, oregano, pepperoni, olajbogyó, olivaolaj

BALTICA (balti) - mozzarella, lazac, olaj, bors BISMARK - sonka, tojás, mozzarella, paradicsom BOSCAIOLA - paradicsom, mozzarella, kagyló, olaj CAPRICCIOSA - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olajbogyó, articsókaszív, kagyló FINANCIERA - paradicsom, mozzarella, tonhal, hagyma, olajbogyó FOCCACCIA - fokhagyma, olajbogyó, olivaolaj FUNGHI - mozzarella, gomba MARGHERITA - paradicsom, mozzarella, bazsalikom, olaj MARINARA (tengerész) - paradicsom, fokhagyma, olaj, oregano NAPOLETANA (nápolyi) - paradicsom, mozzarella, szardella, oregano, olaj ORTOLANA - paradicsom, mozzarella, grillezett zöldségek QUATTRO FORMAGGI (négy sajt) - mozzarella és másik 3 sajtféle QUATTRO STAGIONI (négy évszak) - paradicsom, mozzarella, articsókaszív, sonka, kagyló, oregano VERDE - ajókafilé, kapri, fokhagyma, rucola, mozzarella Sok pizzériában fantázianeveket viselő egyéb pizzák is találhatók: Ezeknek mindenhol más és más a "pakolmánya". Így aztán nagy

meglepetés érheti azt a vendéget, akinek Budapesten ízlett a GIUSEPPE és Rómában egy teljesen mást szolgálnak fel neki. Giuseppe lehet akár a vendéglős, a pizzapék, vagy csak egy jól hangzó olasz férfinév ADRIANA ALFREDO CARLO DIAVOLO GIOVANNI GIUSEPPE ITALIANO KÍVÁNSÁG PIZZA LUCA MAFIOSO MAGYAROS PIZZA MAMA PABLO PAPA PEPE Pizzatészta másképpen: FFookkhhaaggyym mááss ppiizzzzaakkeennyyéérr ((ppéékklláánnggooss)) Hozzávalók: 60 dkg pizzatészta, fél dl. olaj, 3 gerezd fokhagyma, durva só A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csinálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást Klemi 103. 7 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" ejtek, majd a tetejüket megszórom durva sóval, illetve megkenem a fokhagymás olajjal. Forró sütőben szép pirosra sütöm őket. LLáánnggooss Hozzávalók: 60 dkg pizzatészta, olaj a

kisütéshez A tésztából lángosokat formálok, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm. Só, tejföl, reszelt sajt jöhet mellé. V Vaassáárrnnaapp rreeggggeellii zzsseem mllee Hozzávalók: 60 dkg tészta. A tésztát akár előző nap is elkészíthetem és a hűtőben egy lefedett tálban, vagy egyszerűen egy nylonzacskóban tárolhatom. Újra kissé átgyúrom, majd zsemléket formálok belőle és egy kizsírozott sütőlemezre téve mintegy 10 perces formakelesztés után, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütöm Calzoni (zárt pizzafélék) Érdekes pizzafajták a calzone nevű zárt pizzák. Tulajdonképpen a normál nyitott pizzák félbehajtott változatai. A tésztának csak az egyik oldalát pakolják meg, ráhajtják a másik oldalt, összenyomkodják a széleit és megszurkálják, hogy a benne keletkező gőz fel ne robbantsa. A calzonét ehetem a pizzériában, de elcsomagolva akár a munkahelyen, vagy egy kiránduláson -

hidegen és melegen egyaránt. Maga a "calzone" szó eredetileg nadrágot jelent - ezzel is utalva a zárt, csőszerű kialakításra. CCaallzzoonnee ((aallaapprreecceepptt)) A calzone alapreceptje megegyezik bármelyik pizza alaprecept anyagával. S Saajjttooss ccaallzzoonnee Hozzávalók: Fél kiló pizzatészta, 1 ek paradicsommártás, 25 dkg reszelt sajt, olaj, só, felvert tojás. A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, majd elosztom rajta a sajtot. Ráhajtom a másik felét, széleit jól összenyomkodom, tetejét megszurkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm. CCaallzzoonnee FFuunngghhii ((G Goom mbbááss ccaallzzoonnee)) Hozzávalók: 25 dkg szeletelt csiperkegomba, fél kiló pizzatészta, fél csésze paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, só, felvert tojás. A gombát kevés olajon pici sóval megpárolom. A tészta egyik felén elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a gombát, majd a szeletelt mozzarellát.

Ráhajtom a másik felét, széleit jól összenyomkodom, tetejét megszurkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm. S Szzaalloonnnnááss ccaallzzoonnee Hozzávalók: Fél kiló tészta, 10 szelet sliced bacon, 25 dkg sajt, 1 kk bazsalikom, 1 kk oregano, olaj, felvert tojás. A tészta egyik felére pakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszurkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm. CCaallzzoonnee aall pprroosscciiuuttttoo ((ssoonnkkááss ccaallzzoonnee)) Hozzávalók: 20-25 deka finomra szelt főtt sonka, fél paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás. Klemi 103. kiló pizzatészta, fél csésze 8 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt

mozzarellát. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszurkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm. S Szzaalláám miiss ccaallzzoonnee Hozzávalók: 20 dkg szeletelt szalámi (pl. téliszalámi), fél kiló pizzatészta, egy kanál paradicsommártás, 10 dkg szeletelt mozzarella, olaj, tojás. A tészta egyik felére rákenem a paradicsomot, elosztom rajta a szalámi szeleteket, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Ráhajtom a tészta másik felét és összenyomkodom a széleinél, tetejét megszurkálom és bekenem tojással, majd a sütőben szép pirosra sütöm. Focaccia A focaccia nagyon közeli rokona a pizzának, hiszen az alapja szinte teljesen ugyanaz, a "pakolmány" is néha teljesen megegyezik, egy dolog azonban alapjában megkülönbözteti: nem tesznek rá sajtot. Ivászatok alkalmával rendkívül finom korcsolya FFooccaacccciiaa 11. Hozzávalók: Fél kiló tészta, 1 dl

extraszűz olívaolaj, durva só. A tésztára szórom a sót, majd meglocsolom az olajjal és megsütöm. FFooccaacccciiaa 22. Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 15 zöld és 15 fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olívaolaj, bazsalikom. A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Meglocsolom olívaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal és mehet is a kemencébe. FFooccaacccciiaa 33. ((ccoonn pprroosscciiuuttttoo)) Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 20 dkg Pármai sonka, 20 szem fekete olajbogyó, 3-4 gerezd fokhagyma, 4-5 ek extra szűz olívaolaj, bazsalikom. A tésztát kinyújtom, majd elrendezem rajta az olajbogyókat. A fokhagymagerezdeket gyufaszálszerű hasábokká vágom és beleböködöm a tésztába. Rászórom a felcsíkozott sonkát. Meglocsolom olívaolajjal és meghintem apróra vágott friss bazsalikommal, és a

forró kemencébe teszem. FFooccaacccciiaa ccoonn llaa cciippoollllaa ((H Haaggyym mááss ffooccaacccciiaa)) Hozzávalók: Fél kiló pizza tészta, 1 dl extraszűz olivaolaj, 1 nagy fej hagyma, só. A tésztát beleterítem a tepsibe, megkenem olajjal, megszórom sóval, majd egy kanál hátuljával megtapicskolom. Mintegy 20 percre betolom a forró sütőbe Megszórom a felszeletelt hagymával, és további 3-4 percre visszatolom a sütőbe. A pizzasütés technikája: - A Margherita pizzára Mozzarellát teszünk, amely legyen bivalytejből készült Mozzarella. Ne a fior di latte, azaz tehéntejből készült legyen, mert a négy hozzávalóból készült Margherita markánsabb sajtízt kíván. - A pizza megpakolásánál mindig hagyjunk szabadon egy kb. két centiméteres szélet Ezt cornicione - nek nevezik az olaszok. - A pizzát sütés előtt spricceld meg egy hatos (6) alakban extraszűz olivaolajjal az agliaraból, a nápolyi olajos flaskából. Ez az olaj ne legyen

több 1 dekánál Klemi 103. 9 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" Más nemzetek pizzái: A pizza, ugyanúgy, mint nálunk a lángos, maradéktésztából készült - legalábbis a fáma így szól. A kenyérdagasztáskor keletkező úgynevezett "vakarékot" sütötték ki a gyerekeknek Később más-más "pakolmányok" kerültek rá. Így lett mindig gazdagabb, finomabb, híresebb Ilyen módon alakult ki minden nemzetnél az a bizonyos étel. A németek híres sörkorcsolyája a hagymával megrakott "Zwiebelkuchen". Ennek van olyan tartalmas és fűszeres felső része, hogy bátran le lehet rá gurítani a söröket. Másik változata a "Speckkuchen" - ez több szalonnát tartalmaz, mint ahogy a neve is mutatja. Z Zw wiieebbeellkkuucchheenn Hozzávalók: 1 adag pizzatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 40 dkg felkarikázott hagyma, só, bors. A szalonnát kockákra vágom és kiolvasztom, majd megpárolom rajta a

felkarikázott hagymát. Sózom, borsozom, és a kinyújtott tésztára terítem Forró kemencében szépre sütöm, majd felszeletelem. S Sppeecckkkkuucchheenn A Zwiebelkuchen-nel azonos módon készül, de itt a hagyma és a szalonna aránya fordított! Pizzadagasztás kenyérsütőgépben: Mikor ajándékba kaptam a kenyérsütőgépet, még nem értettem hozzá. Az első vele sütött kenyér nem tetszett és rögtön arra gondoltam, hogy kár lenne itt porosodnia, így azonnal felvetődött az ötlet, hogy az "ócska" gépet csak dagasztásra használjam. Sőt, mindezt időzítve, hiszen a készülék bármely funkcióját be lehet úgy is programozni, hogy időkapcsoló vezérelje. Így valósult meg a gyakori esti pizzák esete, amelyet nem előz meg fáradságos dagasztás kelesztés, hanem a munkaidő letelte és a vásárlás befejezése után fél hatkor ott áll a konyhában a "kis pék" által megdagasztott pizzatészta. Megjegyzés: Azóta

természetesen tudok vele szép kenyeret is sütni! PPiizzzzaattéésszzttaa 11. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 dl víz, 1 ek cukor, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só A gépbe beletöltöm a tejet és a vizet. majd ráöntöm a lisztet A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját. PPiizzzzaattéésszzttaa 22. Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 dl víz, 2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 1 kk só A gépbe beletöltöm a vizet. majd ráöntöm a lisztet A tetejébe az egyik felébe a cukrot, a sót és az olajat, a másik felébe az élesztőt teszem. A megfelelő módon (azonnal, vagy időzítve) beindítom a kenyérsütőgép dagasztó üzemmódját. Az olasz kamionos esete: Egyáltalán nem biztos, hogy egy nemzet leghíresebb ételremekét az illető anyaországban eszi az ember. Az újságíróknak büszkén

mesélte az olasz kamionos, aki hetente jött Ungheriába - azaz Magyarországra, hogy alig várta már, hogy elérje a Balaton déli partján található pizzériát. Itt aztán mindig úgy belakott hazája nemzeti büszkeségéből, mint a duda. Ilyen jót otthon még sosem evett. Magam is átéltem hasonló élményeket - pozitív és negatív értelemben egyaránt: Az eddigi legfinomabb, leggazdagabb pizzát Németországban ettem egy olyan pizzériában, amely az olasz ételremekek mellett mexikói különlegességeket is kínált. Ez a vendéglős tudja, hogy mitől döglik a légy . Klemi 103. 10 DPG Recepttár 103. Pizzakalauz "Gézutól" Az eddigi legrosszabb és egyben legdrágább pizzát Olaszországban ettem egy velencei előkelő étteremben. Ez egy szalámis pizza volt nagyon kevés sajttal és a közepén három vékony szelet összepöndörödött szalámival. A másik nagy pizzaélmény a szocialista Bulgáriában ért 1987-ben a tengerparton. Ez egy

kb 4 centi vastag tészta volt nagy tepsiben, rajta ketchup, majd a tetején sajt. Az árus kockákat vágott belőle. Hát nem ekkor kedveltem meg a pizzát Klemi 103. 11