Tartalmi kivonat
Szállodagazdálkodás Humánpolitika A legnagyobb költségcsoport az élőmunka költség. Egy szálloda 24órás szolgáltatásokat nyújt. Nagy jelentősége van: sokféle személyi jellegű szolgáltatást nyújtunk vendéggel való kapcsolattartás, nyelvi ismeretek A szállodai létszám összetett. A munkaerő szükségletet befolyásolja: o szállodatípus o szolgáltatás száma o értékesítőhelyek száma o szálloda nagysága o színvonal, kategóriába sorolás Munkaerő állomány csoport szervezeti felépítés megrajzolása következő órára! Kb. ilyen legyen: 1) felsővezetés igazgató (general manager v. vezérigazgató) igazgatóhelyettes (legyen vagy ne legyen?) gazdasági igazgató vagy főkönyvelő (nem hivatalosan kinevezett helyettes) ecexutive assistant manager (ált.igazgató helyettes) Igazgatóhoz közvetlen tartoznak: front office housekeeping sales&marketing F&B humán politika Főkönyvelő alá
tartoznak: számviteli/könyvviteli iroda belső ellenőr üzemi iroda Igazgatóhelyettes alá tartoznak: műszak rendészet/security Létszám biztosításának módszerei • • • meghatározatlan idejű teljes munkaidőre, szerződés keretében bizonyos területeken részmunkaidőre rendezvényekre, housekeeping, F&B – kisegítőket is lehet alkalmazni Mit lehet kiadni: o housekeeping bizonyos területeit o rendészetet o esetleg könyvelést Létszámpolitika: • állandó létszám, vagy minimális létszám – ez egy ún. készenléti létszám, amelyre mindig szükség van, akkor is, ha a szálloda töltése a legalacsonyabb szinten van – veszélyes • maximális létszám – akkor, ha fullon van a szálloda, és az összes étterem is – több,mint pazarló létszámpolitika • átlagos foglaltsághoz szükséges létszám – ez a megfelelő! Milyen mellé- és alárendeltségi viszonyok vannak egyes részek között? Szállodai
létszám mutatószámai: 1 szobára eső munkaerő: o 5*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,8 o 4*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,7 o 3*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,6 o 2*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,5 o 1*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,4 Élőmunka kb. miből áll össze? bérköltség össze áll: rendszeres állományi bérből, állományon kívüli megbízásokból, túlórákból, pótlékokból, stb állományi bér: akik munkaszerződést kötöttek azok bére bérbeli juttatások: pénzbeli juttatások, nyugdíj, munkábajárási támogatást lakásra, étkezési térítés, stb természetbeli juttatások – napi egyszeri főétkezés biztosítása bérjárulékok, közterhek, rehab.hozzájárulás átlagbér(1év) : adott időszak bérköltsége/adott időszak össszes létszáma 1 kiadott szobára jutó élőmunka költség: összes élőmunka költség/kiadott szobák száma termelékenység
mutatószáma: éves nettó forgalom/dolgozói létszám Bérezés egy 5*-os 400 szobás szálloda esetében: igazgató: 450.000Ft általános helyettes: 380.000Ft sales&marketing manager: 280-300.000Ft helyettese: 200.000Ft ut. irodai értékesítés: 120-130.000Ft egyéni értékesítés: 120-130.000Ft általános titkárnő: 120-130.000Ft gazdasági vezető: 120.000Ft humánpolitikai vezető: 280-300.000Ft asszisztense: 130-140.000Ft tréningmanager: 150.000Ft front office maganer: 280-300.000Ft kevesebbet adjunk neki,mint a salesnek és humánpol.nak helyettese: 150.000Ft Front office: 5 recepciós: 4 portás: melyből egy főportás: 4 kasszás: kocsirendező: bell captain (londiner főnöke): londiner (4-6): 120-150.000Ft 120-150.000Ft 180-200.000Ft 120-150.000Ft 90.000Ft 100.000Ft 80.000Ft Back office: telefonközpont (2-3fő): 100-120.000Ft journal iroda (1-2fő): 100-120.000Ft
rezerváció (2fő): 100-120.000Ft business center (2fő): 100-120.000Ft housekeeping vezetője (1fő): 220-250.000Ft általános helyettese (gondnoknő): 160.000Ft gondnoknők: 120-140.000Ft délelőttre általában több munkaerő szükséges, egy fő általában 60 szobát tud átlátni. 200 szobánál de-re kb. 5 fő, du-ra 1 fő+2 szobalány, valamint éjszakára is lehet 1 fő de. 6 szobalány: 70-90.000Ft du. 2 szobalány: 70-90.000Ft +3 fő pl.rendezvényekre 65.000Ft Uszodához 1 vezető 150.000Ft 5 fős személyzet 120.000Ft 2 masszőr, 2 úszómester, 1 vezető F&B: vezető: helyettese: titkárnő: 1 fő áruforgalomra: Segédmunkás: 280-300.000Ft 180.000Ft 120.000Ft 150.000Ft 65-70.000Ft Éttermek számától függően, pl. brigádrendszernél: 2*5 fős brigád, ha reggeliztet is az étterem, akkor de-re is és du-ra is 1-1 főnök szükséges. felszolgálóknak: 100.000Ft kávéháznak 1
vezető: 150.000Ft kávéháznak 5 fős brigád 100.000Ft teremfőnök: 140-150.000Ft drink bar (3fő): 80.000Ft 1 fő stuard,gazdasszony 130-140.000Ft Fehérmosogatók, éttermi takarítók, fogy.eszközök felügyeletére Stuard alá tartozik: 2 éttermi takarító: 5 fő fehérmosogató: 65.000Ft 65.000Ft Konyhai rész: konyhafőnök: 250-260.000Ft helyettese: 180.000Ft 1-1 szakás (de,du): 140-150.000Ft 2-2 szakács(de,de): 120-140.000Ft 3-3 konyhai kisegítő: 70-80.000Ft 3 feketemosogató: 65.000Ft konyhai kimondottan nehéz edények mosogatása. műszaki vezető: 4 műszaki dolgozó: mosoda – 1 főnök: 200.000Ft 120-130.000Ft 180.000Ft Rendezvényszervezés tartozhat: F&B Sales kettő közé bankett igazgató: 200.000Ft 1 éves munkabér: fizetéseket összeadjuk, megszorozzuk 12-vel, utána megszorozzuk 1,35-el