Gazdasági Ismeretek | Humánerőforrás-menedzsment » BGF-KVIK Szállodagazdálkodás

Alapadatok

Év, oldalszám:2008, 4 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:179

Feltöltve:2008. december 07.

Méret:100 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Szállodagazdálkodás Humánpolitika A legnagyobb költségcsoport az élőmunka költség. Egy szálloda 24órás szolgáltatásokat nyújt. Nagy jelentősége van:  sokféle személyi jellegű szolgáltatást nyújtunk  vendéggel való kapcsolattartás, nyelvi ismeretek A szállodai létszám összetett. A munkaerő szükségletet befolyásolja: o szállodatípus o szolgáltatás száma o értékesítőhelyek száma o szálloda nagysága o színvonal, kategóriába sorolás Munkaerő állomány csoport szervezeti felépítés megrajzolása következő órára! Kb. ilyen legyen: 1) felsővezetés  igazgató (general manager v. vezérigazgató)  igazgatóhelyettes (legyen vagy ne legyen?)  gazdasági igazgató vagy főkönyvelő (nem hivatalosan kinevezett helyettes)  ecexutive assistant manager (ált.igazgató helyettes) Igazgatóhoz közvetlen tartoznak:  front office  housekeeping  sales&marketing  F&B  humán politika Főkönyvelő alá

tartoznak:  számviteli/könyvviteli iroda  belső ellenőr  üzemi iroda Igazgatóhelyettes alá tartoznak:  műszak  rendészet/security Létszám biztosításának módszerei • • • meghatározatlan idejű teljes munkaidőre, szerződés keretében bizonyos területeken részmunkaidőre rendezvényekre, housekeeping, F&B – kisegítőket is lehet alkalmazni Mit lehet kiadni: o housekeeping bizonyos területeit o rendészetet o esetleg könyvelést Létszámpolitika: • állandó létszám, vagy minimális létszám – ez egy ún. készenléti létszám, amelyre mindig szükség van, akkor is, ha a szálloda töltése a legalacsonyabb szinten van – veszélyes • maximális létszám – akkor, ha fullon van a szálloda, és az összes étterem is – több,mint pazarló létszámpolitika • átlagos foglaltsághoz szükséges létszám – ez a megfelelő! Milyen mellé- és alárendeltségi viszonyok vannak egyes részek között? Szállodai

létszám mutatószámai:  1 szobára eső munkaerő: o 5*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,8 o 4*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,7 o 3*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,6 o 2*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,5 o 1*-os szállodánál átlagos szorzó: 0,4 Élőmunka kb. miből áll össze?  bérköltség össze áll: rendszeres állományi bérből, állományon kívüli megbízásokból, túlórákból, pótlékokból, stb  állományi bér: akik munkaszerződést kötöttek azok bére  bérbeli juttatások: pénzbeli juttatások, nyugdíj, munkábajárási támogatást lakásra, étkezési térítés, stb  természetbeli juttatások – napi egyszeri főétkezés biztosítása  bérjárulékok, közterhek, rehab.hozzájárulás  átlagbér(1év) : adott időszak bérköltsége/adott időszak össszes létszáma  1 kiadott szobára jutó élőmunka költség: összes élőmunka költség/kiadott szobák száma  termelékenység

mutatószáma: éves nettó forgalom/dolgozói létszám Bérezés egy 5*-os 400 szobás szálloda esetében: igazgató: 450.000Ft általános helyettes: 380.000Ft sales&marketing manager: 280-300.000Ft helyettese: 200.000Ft ut. irodai értékesítés: 120-130.000Ft egyéni értékesítés: 120-130.000Ft általános titkárnő: 120-130.000Ft gazdasági vezető: 120.000Ft humánpolitikai vezető: 280-300.000Ft asszisztense: 130-140.000Ft tréningmanager: 150.000Ft front office maganer: 280-300.000Ft kevesebbet adjunk neki,mint a salesnek és humánpol.nak  helyettese: 150.000Ft             Front office:  5 recepciós:  4 portás:  melyből egy főportás:  4 kasszás:  kocsirendező:  bell captain (londiner főnöke):  londiner (4-6): 120-150.000Ft 120-150.000Ft 180-200.000Ft 120-150.000Ft 90.000Ft 100.000Ft 80.000Ft Back office:  telefonközpont (2-3fő): 100-120.000Ft  journal iroda (1-2fő): 100-120.000Ft

 rezerváció (2fő): 100-120.000Ft  business center (2fő): 100-120.000Ft  housekeeping vezetője (1fő): 220-250.000Ft  általános helyettese (gondnoknő): 160.000Ft  gondnoknők: 120-140.000Ft délelőttre általában több munkaerő szükséges, egy fő általában 60 szobát tud átlátni. 200 szobánál de-re kb. 5 fő, du-ra 1 fő+2 szobalány, valamint éjszakára is lehet 1 fő  de. 6 szobalány: 70-90.000Ft  du. 2 szobalány: 70-90.000Ft  +3 fő pl.rendezvényekre 65.000Ft  Uszodához 1 vezető 150.000Ft  5 fős személyzet 120.000Ft 2 masszőr, 2 úszómester, 1 vezető F&B:      vezető: helyettese: titkárnő: 1 fő áruforgalomra: Segédmunkás: 280-300.000Ft 180.000Ft 120.000Ft 150.000Ft 65-70.000Ft Éttermek számától függően, pl. brigádrendszernél:  2*5 fős brigád, ha reggeliztet is az étterem, akkor de-re is és du-ra is 1-1 főnök szükséges.  felszolgálóknak: 100.000Ft  kávéháznak 1

vezető: 150.000Ft  kávéháznak 5 fős brigád 100.000Ft  teremfőnök: 140-150.000Ft  drink bar (3fő): 80.000Ft  1 fő stuard,gazdasszony 130-140.000Ft Fehérmosogatók, éttermi takarítók, fogy.eszközök felügyeletére Stuard alá tartozik:  2 éttermi takarító:  5 fő fehérmosogató: 65.000Ft 65.000Ft Konyhai rész:  konyhafőnök: 250-260.000Ft  helyettese: 180.000Ft  1-1 szakás (de,du): 140-150.000Ft  2-2 szakács(de,de): 120-140.000Ft  3-3 konyhai kisegítő: 70-80.000Ft  3 feketemosogató: 65.000Ft konyhai kimondottan nehéz edények mosogatása.  műszaki vezető:  4 műszaki dolgozó:  mosoda – 1 főnök: 200.000Ft 120-130.000Ft 180.000Ft Rendezvényszervezés tartozhat:  F&B  Sales  kettő közé  bankett igazgató: 200.000Ft 1 éves munkabér: fizetéseket összeadjuk, megszorozzuk 12-vel, utána megszorozzuk 1,35-el