Alapadatok

Év, oldalszám:2001, 19 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:1506

Feltöltve:2005. május 06.

Méret:226 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Tartalomjegyzék Kínai ételek .1 Bevezetés .4 Hogyan használjuk a pálcikákat? .4 Kis kínai fűszerlexikon .4 A rizs főzése .4 Receptek .5 Ananászos rizs .5 Ananászos tofu édes-savanyú mártásban .5 Aprórákos főtt rizs .5 Ánizsos csirkemáj .5 Barackos csirkecsíkok .5 Bársonyos kínai kel .6 Borjú bambuszrüggyel .6 Brokkolis csirkemellcsíkok .6 Chilimártás .6 Chow Sub Gum Mein.6 Citromízű csirkesült .7 Cukkíni bundában .7 Cukkíni párolva paradicsommal .7 Currys rizs.7 Currys zöldbabsaláta .8 Csípős tojásleves zöldborsóval .8 Csirke alaplé .8 Csirke chilivel sütve .8 Csirke szezámbundában .8 Csirke szecsuani módra .9 Csirkemáj gyömbérrel és zöldborsóval .9 Csirkemáj illatos mártásban .9 Darált marhahús zöldbabbal .9 Diós csirkecsíkok

sütve . 10 Egyszerűen jó halleves . 10 Édes-savanyú csirke . 10 Édes-savanyú leves . 10 Édes-savanyú marinált ponty-rudacskák. 11 Édes-savanyú mártás . 11 Édes-savanyú sertés ananásszal . 11 Édes-savanyú tintahal. 11 Főnix csirkeszárny . 11 Halgombócleves . 12 Halszeletek pikáns mártásban. 12 Húslabdák . 12 Kacsahús fehérborban . 12 Kantoni sült rizs . 12 Kínai bélszín . 13 Kínai csirkefalatok magyarosan, wokban. 13 Kínai kel . 14 Kínai tojásos kukoricaleves (6 személyre) . 14 Kukoricaleves rizsgombóccal.(japán) 14 Madárfészek-leves . 14 Mandarinleves . 15 Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Marhahús brokkolival . 15 Marhahús gyömbérrel . 15 Párolt kacsa . 15 Rakott kínai kel . 15 Rizs kantoni módra . 16 Sanghaji tojásleves . 16 Savanyu-erős leves . 16 Sertéshúsgombócok üvegtésztával . 16 Sonkás-póréhagymás kacsa . 16 Sült békacombok . 17 Szecsuani leves. 17 Szezámmagos

sertéskaraj . 17 Szójás marharagu . 17 Tavaszi tekercs 1. 18 Tavaszi tekercs 2. 18 Vegyes sült zöldségek . 18 Won-ton leves . 19 Zamatos csirkezúza. 19 Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Bevezetés Hogyan használjuk a pálcikákat? A kínaiak kis porceláncsészéből pálcikával fogyasztják el az ételeket, a csészébe előbb rizst s zednek, m ajd z öldséget, h úst. M ivel a c sészébe k evesebb ét el f ér el, m int eg y nálunk szokásos tányérba, ezért többször is megtöltik. A p álcikával v aló é tkezés cs ak lá tszólag bo nyolult, a v alóságban k önnyen megtanulható. A két pálcikát jobb kezünkbe fogjuk a közepénél, hasonló módon, mint a ce ruzát. Az e gyiket - hüvelyk- és középső ujjunkkal mozdulatlanná tesszük, míg a másikat a m utatóujjunk hossztengelyére fektetjük. M utatóujjunk mozgatásával é rhetjük el, hogy a pá lcikák v égei k özelítsenek e gymáshoz, v agyis a z

é telt " felcsíphessük" v ele. Mint mindenben, itt is igaz: gyakorlat teszi a mestert, tessék csak próbálkozni vele! Kis kínai fűszerlexikon Bambuszrügy: a bambusznád friss termése. Lándzsa alakú, halványzöld színű, ropogós Konzervben kapható. Cayenne bors: vöröses színű, aromás borsféle. Chiliszósz: chilipaprikából és fűszerekből készült nagyon csípős, jellegzetes illatú szósz. Curry-por: v alójában I ndiából s zármazó sárga, jellegzetes fűszerkeverék, amely a kínai konyhában is elterjedt. Csillagánizs: a romás, c sillag a lakú t ermés. Ánizshoz h asonló íz ével s ülteket, le veseket, gyümölcskészítményeket fűszerezhetünk. Gyömbér: a legelterjedtebb ételízesítő fűszer. Frissen a n agyobb z öldüzletekben kapható, de helyettesíthetjük szárított gyömbérporral. Öt fűszer keveréke: igazi kínai zamatú fűszerőrlemény, intenzív íze és illata miatt óvatosan használjuk. Sherry: h elyette h

asználhatunk é des v örösbort v agy s herry br andyt - de e z cs ak helyettesítés. Szezámolaj: szezámmagból préselt, zamatos ízesítőszerként használt finom olaj. Szójacsíra: a szójabab csírája, hűtve vagy konzervben kapható, de csíráztató tálban néhány nap alatt otthon is elkészíthető. Szójaszósz: s zójababból erjesztéssel előállított ízesítő. A kínai konyha legjellegzetesebb, elengedhetetlen fűszerezője. Tofu: szójababból k észült, m agas f ehérjetartalmú s ajtféle. Semleges íz ének köszönhetően számtalan módon használható fel. Üvegtészta: rizslisztből készült, áttetsző tésztaféle. A rizs főzése Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 261 kcal, 1090 kJ Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs, 2 evőkanál olaj, 1 kiskanál só, 5 dl víz A rizst az olajjal, a sóval meg a vízzel együtt lábosba öntjük és fölforraljuk. Lefedjük, és kis lángon 15-20 percig főzzük, majd lefedve hagyjuk hűlni. Ezzel a

főzési eljárással a rizs ízletes, ámde a rizsszemek közül ki nem mosott finom rizspornak köszönhetően kissé ragacsos lesz. Így pálcikával is könnyen fogyasztható Úgy is készíthetjük, hogy a hozzávalókat tűzálló tálban mikrohullámú sütőbe tesszük, és 15-25 percig pároljuk (a készülék teljesítményétől függően), majd a kikapcsolt készülékben, saját gőzében pihentetjük 10-15 percig. Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Receptek Ananászos rizs Elkészítési idő: 15 perc Egy adag: 350 kcal, 1460 kJ Hozzávalók 4 személyre: 4 csésze főtt rizs, 20 dkg ananászkonzerv, 1 kiskanál curry, 1 evőkanál olaj Az ananás zt j ól l ecsepegtetjük, é s ap róra v ágjuk. A cu rryt az o lajjal e lkeverjük, é s az ananászkockákkal együtt a főtt rizsbe forgatjuk. Forró sütőbe téve néhány perc alatt átforrósítjuk. ♦ ♦ ♦ Ananászos tofu édes-savanyú mártásban Elkészítési idő:

20 perc Egy adag: 348 kcal, 1450 kJ Hozzávalók: 30 dkg tofu, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál méz, 30 dkg ananászkonzerv, 1 dl ananászlé, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál kukoricakeményítő Az olajt fölforrósítjuk, beletesszük a kockára vágott ananászt és a tofut, egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a mézet, a szójaszószt és a borecetet. Együtt pirítjuk 5-6 percig, azután ráöntjük az ananászlevet és a 1/2 dl vízzel elkevert kukoricakeményítőt. Óvatosan k evergetve még 2 -3 p ercig f orraljuk, m ajd f orrón ad juk as ztalra. Ha szükséges, megsózzuk, aki szereti, egy kiskanálnyi pirospaprikával tüzessé teheti. ♦ ♦ ♦ Aprórákos főtt rizs Elkészítési idő: 10 perc Egy adag: 378 kcal, 1580 kJ Hozzávalók: 4 csésze főtt rizs, 20 dkg garnélarák-konzerv, 5 d kg ananászkonzerv, csipetnyi gyömbér és őrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, 1 evőkanál olaj A lecsepegtetett, apróra

vágott rákhúst az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén lecsepegtetett és fölaprított ananászt. Ízesítjük őrölt gyömbérrel, borssal, sóval, azután a főtt rizzsel elkeverjük. Ráhintjük az apróra vagdalt petrezselymet és snidlinget Melegen kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Ánizsos csirkemáj A s zép egyforma csirkemájakat reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával őrölt csillagánizzsal é s c ukorral í zesítjük. Fe hérbort é s s zójamártást ö sszeforralunk, é s a csirkemájakat belepároljuk. Kihűtjük, és 24 órán keresztül pácoljuk Barackos csirkecsíkok Elkészítési idő: 30 perc + érlelés Egy adag: 273 kcal, 1140 kJ Hozzávalók: 2 csirkemellfilé (kb. 40 dkg), 2 evőkanál szójaszósz, 0,5 dl olaj, 1 kiskanál só, csipetnyi őrölt bors, fahéj, szerecsendió, 1 citrom reszelt héja, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál vodka (vagy b arackpálinka), 4 d b é rett őszibarack A cs irkemellfilét vékony cs íkokra vágjuk. A s

zójaszósszal m eg az olajjal m eglocsoljuk, sóval, a fűszerekkel megszórjuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az összezúzott fokhagymát és a vodkát. Jól elkeverve néhány órán át, érleljük, majd fölforrósított serpenyőbe öntve, rázogatva sütjük né hány p ercig. Ha a hú scsíkok p irulni ke zdenek, ho zzáadjuk a m eghámozott, szeletekre vágott barackot és még 3-4 percig rázogatva sütjük. Fűszeres rizzsel kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Bársonyos kínai kel Elkészítési idő: 25 perc Egy adag: 356 kcal, 1490 kJ Hozzávalók: 1 kis fej kínai kel (kb. 60 dkg), 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, 3 dl húsleves, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, csipetnyi őrölt bors, 0,5 dl tej A kínai kelt megtisztítjuk, és a leveleket csíkokra vágjuk. Az olajt felforrósítjuk, és a kelcsíkokat 4-5 percig pirítjuk benne. Ezután sóval

és cukorral meghintjük, és további 2-3 percig sütjük. A húslevest a szójaszósszal, a tejjel meg a búzakeményítővel simára keverjük, és kevés őrölt borssal fűszerezve fölforraljuk. A sűrű mártást a pirított kellevelekre öntjük és melegen, húsok mellék adjuk. ♦ ♦ ♦ Borjú bambuszrüggyel Elkészítési idő: 35 perc + pácolás Egy adag: 342 kcal, 1430 kJ Hozzávalók: 30 dkg borjúhús, 2 evőkanál sherry, 5 evőkanál szójaszósz, 1 tojásfehérje, 4 evőkanál olaj, 15 dkg konzerv bambuszrügy, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, só, őrölt bors, 1 csomó újhagyma A borjúhúst vékony csíkokra vágjuk, és a sherryvel, a szójaszósszal meg a tojásfehérjével összekeverve, le galább f él ó rán á t, é rleljük. A f ölforrósított o lajon ü vegesre pir ítjuk a fölaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a húst a páccal együtt, és nagy lángon 810 pe rcig s ütjük. E kkor be letesszük a fölszeletelt ba

mbuszrügyet, g ombát é s a fölkarikázott ú jhagymát. További 3 -4 p ercig s ütjük, ma jd a t űzről levéve őrölt borssal, sóval ízesítjük. Forrón kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Brokkolis csirkemellcsíkok Elkészítési idő: 40 perc + érlelés Egy adag: 480 kcal, 2010 kJ Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 2 evőkanál búzakeményítő, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sherry, őrölt f ehér b ors, 60 d kg b rokkoli, só, 5 d kg szezámmag, 4 evőkanál olaj, 2,5 dl húsleves, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, kevés cayenne-bors A búzakeményítőt a szójaszósszal meg a sherryvel összekeverjük, kevés őrölt fehér borssal fűszerezzük, majd a vékony cs íkokra vágott cs irkemellfilét beleforgatjuk, é s legalább fél órán át, állni hagyjuk. A brokkolit kis rózsákra szedjük, a szárát apróra daraboljuk, majd szűrőkanállal 2-3 percre lobogó forró vízbe mártjuk, behűtjük. Az olajt fölforrósítjuk, a bepácolt

csirkecsíkokat 5-6 percig pir ítjuk, m ajd a brokkolit h ozzáadva t ovábbi 2 -3 pe rcig s ütjük. A húslevessel fölöntjük, s óval, c ukorral, c itromlével é s k evés C ayenne-borssal í zesítjük, átforraljuk é s szezámmaggal megszórva, forrón tálaljuk. ♦ ♦ ♦ Chilimártás Elkészítési idő: 15 perc + érlelés Egy adag: 105 kcal, 440 kJ Hozzávalók: 1 evőkanál szárított chilipaprika, 2 evőkanál szárított sárgabarack, 2,5 dl borecet, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só A sárgabarackot ap róra v ágjuk, é s az ö sszemorzsolt c hilipaprikával e gyütt a borecethez adjuk. Belekeverjük a cukrot, a sót, a búzakeményítőt és lassú tűzön 6-8 perc alatt sűrűre főzzük. Néhány órai állás után kínáljuk ♦ ♦ ♦ Chow Sub Gum Mein Szeleteljünk 1/4 kg friss sertést apróra. Aprítsunk fel egy zöldpaprikát, egy szár zellert, fél tucat vízigesztenyét, fél csésze bambuszrügyet, egy tucat

fehér gombát. Süssük meg a Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek sertést forró olajban, aztán adjuk hozzá a zöldségeket. Adjunk hozzá egy csésze alaplét három evőkanál szójaszószt, sót, borsot. Főzzük jóra Egy evőkanál kukoricalisztet keverjünk el hideg vízben, adjuk hozzá. Hagyjuk fönt, míg besűrűsödik Tegyünk három csésze sült tésztát egy nagy tányérra és terítsük be a chop-suey-val. Citromízű csirkesült Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 246 kcal, 1100 kJ Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg zeller, 15 dkg csiperkegomba, 1 k iskanál reszelt citromhéj, 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál cherry, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél, só A csirkemellfilét v ékony csíkokra v ágjuk, a sherryvel m eg a f rissen r eszelt g yömbérrel összekeverjük. A v öröshagymát m egtisztítjuk é s f

ölaprítjuk, a z ellert é s a g ombát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük. A felforrósított o lajba d objuk a c sirkecsíkokat, 3 -4 p ercig s ütjük, ma jd hozzáadjuk a hagymát, a zellert és a gombát, további 3-4 percig pirítjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal, megszórjuk a r eszelt c itromhéjjal és a f inomra v agdalt korianderlevéllel. M ég eg yszer átforgatjuk, majd melegen tálaljuk, ha szükséges megsózzuk. ♦ ♦ ♦ Cukkíni bundában Elkészítési idő: 40 perc + érlelés és pihentetés Egy adag: 260 kcal, 1090 kJ Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál sherry, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál chiliszósz ♦ A tésztához: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, só, őrölt bors ♦ A sütéshez: olaj A szójaszószt a sherryvel, a borecettel, a cukorral és a chiliszósszal összekeverjük, majd a megtisztított és kisujjnyi csíkokra vágott cukkínit beleforgatjuk. Legalább

fél órán át, érleljük. A lisztet a tojással, tejjel, élesztővel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Lefedve szintén fél órán át, pihentetjük A cukkíni-szeleteket lecsepegtetjük, a tésztamasszában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és forrón kínáljuk valamilyen fűszeres mártás kíséretében. ♦ ♦ ♦ Cukkíni párolva paradicsommal Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 400 kcal, 1670 kJ Hozzávalók: 60 dkg zsenge cukkíni, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 dl húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss koriander A cukkínit megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, lehűtjük, a héját lehúzzuk és nyolcadokba szeljük. Az olaj felét fölforrósítjuk, beledobjuk a cu kkíni ko ckákat, é s nag y l ángon 3-4 pe rcig s ütjük. E gy t álra bo rítjuk A maradék o lajat

s zintén fölforrósítjuk, és a p aradicsomdarabokat 1 -2 percig pirítjuk benne, azután a cukkíni kockákra rakjuk. A húslevest a búzakeményítővel é s a szójaszósszal s imára ke verjük, f ölforralva a paradicsomos c ukkínire öntjük é s a f ölaprított k orianderlevéllel m egszórva, melegen kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Currys rizs ♦ ♦ Elkészítési idő: 10 perc Egy adag: 302 kcal, 1260 kJ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Hozzávalók: 4 csésze főtt rizs, 1 evőkanál olaj, 1 ki skanál cu rry, cs ipetnyi sáfrány Az olajat meglangyosítjuk és a curryvel meg a sáfránnyal elkeverjük. A főtt rizshez adjuk és addig keverjük, míg mindenütt szép sárga lesz. ♦ Currys zöldbabsaláta Elkészítési idő: 40 perc + érlelés Egy adag: 260 kcal, 1090 kJ Hozzávalók: 50 dkg zsenge zöldbab, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál curry-por, 3 evőkanál cukor, só, 1 dl húsleves, 1

evőkanál búzakeményítő, 0,5 dl borecet A zöldbabot m egtisztítjuk, kb . 2 ce ntiméteres d arabokra v ágjuk é s s ós v ízben pu hára főzzük, majd lecsepegtetjük. A vöröshagymát nem t úl apróra ö sszevágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Meghintjük a búzakeményítővel, majd a húslevessel felöntve átforraljuk. A tűzről levéve ízesítjük cukorral, s óval, h ozzáadjuk a cu rryport é s a borecetet, v égül a pu ha z öldbabot is beleforgatjuk. Lefedve legalább fél napra behűtjük ♦ ♦ ♦ Csípős tojásleves zöldborsóval Hozzávalók 6 személyre: 1,5 liter zöldségleves, 15 dkg kifejtett friss zöldborsó, 3 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 3 evőkanál kukoricaliszt, 4 t ojás, e gy c sipet gyömbérpor, ízlés szerint ecet, őrölt bors. A levesből 1 litert felforralunk, és attól függően, hogy mennyire zsenge, 5-10 p ercig főzzük benne a zöldborsót. A kukoricalisztet és a szójaszószt kikeverjük a maradék hideg

levessel, és m érsékelt lá ngon be habarjuk v ele a z öldborsós zöldséglevest. F olytonosan kevergetve belecsorgatjuk a felvert tojásokat, és ecettel, sóval, őrölt borssal és gyömbérrel ízesítve készre főzzük. ♦ Csirke alaplé 1 kg csirkecsontot (jó a nyak és a láb is) 2,5 l hideg vízzel felteszünk főni. Ha lehaboltuk, vöröshagymát é s gy ömbért a dunk h ozzá, ma jd 1 .5 - 2 órán át lassu tüzön főzzük, és szűrőruhán átszűrjük. Csirke chilivel sütve Elkészítési idő: 25 perc Egy adag: 395 kcal, 1650 kJ Hozzávalók: 4 0 d kg c sirkemellfilé, 2 d b pr itaminpaprika, 3 -4 g erezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj, 2 db zöld színű chilipaprika, 2 evőkanál chiliolaj A csirkemellfilét vékony csíkokra vágjuk, A kétféle paprikát megtisztítjuk, és szintén csíkokra szeljük, A fölforrósított olajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, rádobjuk a csirkehúst, és nagy lángon 2-3 percig

sütjük. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat, és egy-két percig e gyütt pir ítjuk. M eglocsoljuk a szójaszósszal é s a c hiliolajjal, m ég e gyszer átforgatjuk, és azon melegében adjuk asztalra. ♦ ♦ ♦ Csirke szezámbundában Elkészítési idő: 40 perc + érlelés Egy adag: 457 kcal, 1910 kJ Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 2 tojás, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál búzakeményítő, 15 dkg szezámmag, a sütéshez olaj A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a szójaszósszal meg a búzakeményítővel elkeverjük, majd a csirkecsíkokat beletéve legalább fél órán át, állni hagyjuk. Az o lajt f ölforrósítjuk, a cs irkedarabokat s zezámmagban m egforgatjuk, é s a f orró olajban aranyszínűre sütjük. ♦ ♦ ♦ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Az olajból kiemelve lecsepegtetjük és melegen tálaljuk. Csirke szecsuani módra Hozzávalók 4 személyre: 75 dkg

csirkemellfilé, 4 szál halványított zeller vagy 1 póré, 1 citrom, 20 dkg gomba, 1 hagyma, 1 kis zöld húsú paprika, 1 piros erős paprika, 25 dkg rizs, 30 dkg mélyhűtött borsó, currypor, 2 üveg (á 350 g) kínai mártás szecsuani módra Előkészítés: A csirkemellfilét kockákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk és felkarikázzuk A citromot alaposan megmossuk, kevés héjat levágunk a díszítéshez, a levét kinyomjuk. A gombát megtisztítjuk, és négyfelé vágjuk. A citromlé felével megcsepegtetjük, hogy ne barnuljon meg. A hagymát kockára vágjuk A zöldpaprikát, és az erős paprikát megtisztítjuk, magházukat kivágjuk, és apró kockára vágjuk. Elkészítés: 1. A rizst a csomagon található utasítás szerint megfőzzük 2. A zöldpaprikát kevés sós vízben 3 percig pároljuk, leszűrjük, majd lecsepegtetjük Összekeverjük az erős paprikával és a maradék citromlével. 3. Felforrósítunk 1 ek olajat, és megpároljuk benne a hagymát

Hozzáadjuk a zellert, a gombát, a borsót, és sóval, borssal ízesítjük. Lassú tűzön 5 percig pároljuk 4. A maradék 2 ek olajat felforrósítjuk, és a húskockákat megpirítjuk benne Sóval, borssal és curryporral ízesítjük. Belekeverjük a kész kínai mártást, és lassú tűzön 5 percig forrósítjuk. 5. A rizst leszűrjük és összekeverjük a paprikákkal A zöldségeket, a paprikás rizst és húst tányérra rendezzük. A citromhéjspirállal díszítjük és tálaljuk ♦ Munka: kb. 30 perc ♦ Fogyasztható: kb. 40 perc múlva ♦ 1 adag: 2638 kJ/631 kcal ♦ Forrás: Kiskegyed konyhája 96/1 ♦ Csirkemáj gyömbérrel és zöldborsóval Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 397 kcal, 1660 kJ Hozzávalók: 40 dkg csirkemáj (szív nélkül), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 4 evőkanál szójaszósz, 30 dkg zöldborsó A z öldborsót sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A csirkemájat kockákra vágjuk, és a

fölforrósított olajban megsütjük. A tűzről levéve meglocsoljuk szójaszósszal, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért meg a párolt zöldborsót, majd a tűzre visszatesszük, egy-két percig együtt pirítjuk. Azon forrón tálaljuk ♦ ♦ ♦ Csirkemáj illatos mártásban Elkészítési idő: 40 perc Egy adag: 340 kcal, 1420 kJ Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj (szív nélkül), 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 dl húsleves, 6 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál olaj, 2 db csillagánizs, 1 csokor friss koriander A csirkemájat megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A fölforrósított olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a f rissen reszelt gy ömbért, a z összezúzott fokhagymagerezdeket, szójaszósszal, cukorral, csillagánizzsal fűszerezve, a húslevessel felöntve puhára pároljuk (kb. 20-25 perc) A tűzről levéve megszórjuk apróra vágott, friss korianderrel. ♦ ♦ ♦ Darált marhahús

zöldbabbal ♦ ♦ ♦ Elkészítési idő: 25 perc Egy adag: 279 kcal, 1170 kJ Hozzávalók:50 dkg zsenge zöldbab, 20 dkg darált marhahús, 2 evőkanál olaj, csipetnyi reszelt gyömbér, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál szójaszósz, só Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek A zöldbabot megtisztítjuk és földaraboljuk, sós vízben puhára pároljuk és lecsepegtetjük. A d arált marhahúst a f ölforrósított o lajban pirosra s ütjük. G yömbérrel, c ukorral, szójaszósszal é s k evés c ukorral íz esítjük, m ajd a p uha z öldbabot is h ozzáadva n éhány perc alatt összepirítjuk. Készíthetjük konzerv zöldbabból is Diós csirkecsíkok sütve Elkészítési idő: 40 perc + pácolás Egy adag: 531 kcal, 2220 kJ Hozzávalók: 2 nagyobb csirkemellfilé (kb. 40 dkg), 1 kiskanál só, 2 evőkanál szójaszósz, őrölt bors, 2 evőkanál sherry, 4 tojásfehérje, 5 evőkanál kukoricaliszt, 15 dkg darált dió, a

sütéshez olaj A c sirkemellfilét egy nappal korábban vékony csíkokra vágjuk és sóval, őrölt borssal, szójaszósszal meg a sherryvel összekeverve, lefedve pácoljuk. A sütés előtt a tojások fehérjét habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a kukoricalisztet meg a darált diót, és kissé megsózzuk. A csirkemell csíkokat ebben megmártva bő, forró olajban ropogósra sütjük. ♦ ♦ ♦ Egyszerűen jó halleves Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 293 kcal, 1220 kJ Hozzávalók: 40 dkg tengeri halfilé, 1 evőkanál búzakeményítő, 8 dkg gépsonka, 1 csokor petrezselyem, 1 l húsleves, 3-4 szál újhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál sherry, 1-2 evőkanál borecet A tengeri halfilét falatnyi darabkákra vágjuk, és a búzakeményítővel meghintjük. A húslevest fölforraljuk, a haldarabokat beletesszük, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a fölaprított újhagymát, majd további 5 percig pároljuk. A tűzről levéve

ízesítjük s zójaszósszal, sherryvel, íz lés szerint bo recettel, m ajd a f ölaprított s onkával é s petrezselyemmel megszórva, forrón kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Édes-savanyú csirke Hozzávalók: 4 személyre 25 d kg k icsontozott c sirkehús, 2 d b édes zöldpaprika, bő olaj a sütéshez; a páchoz: Egy tojás fehérje, egy-egy evőkanál szójamártás, liszt és étkezési keményítő, egy teáskanál száraz fehérbor. ♦ A mártáshoz: 3-3 evőkanál ketchup, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, két-két evőkanál cukor és étkezési keményítő, egy dl csirke alaplé. A kockákra vágott, bepácolt csirkehúst bő olajban aranysárgára sütjük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk. A megtisztított paprikát cikkekre vágjuk, és kevés forró olajban gyorsan megpirítjuk, úgy, hogy ropogós maradjon. Szépen elrendezzük a csirkehúsra A mártást felforraljuk, és óvatosan a húsra öntjük. ♦ Édes-savanyú leves

Elkészítési idő: 30 perc Egy adag: 611 kcal, 2550 kJ Hozzávalók: 20dkg darált sertéshús, 20 dkg bambuszrügy, 20 dkg szójacsíra, 1 evőkanál szárított gomba, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 1 l húsleves, 2 evőkanál búzakeményítő, 1 közepes fej vöröshagyma, 0,5 dl fehérbor, 2 tojás, só A szárított g ombát b eáztatjuk, m ajd a b ambuszrüggyel e gyütt a próra v ágjuk. A húslevest f ölforraljuk, m ajd ho zzáadjuk a darált s ertéshúst, a s zójacsírát é s a fölaprított bambuszrügyet, gombát és vöröshagymát. Főzzük 10-12 percig, majd cukorral, sóval és borecettel ízesítjük. A fehérborral elkeverjük a búzakeményítőt és besűrítjük vele a levest, v égül a f ölvert t ojásokat v ékony s ugárban b elecsurgatjuk. Átforralva m áris tálalhatjuk. ♦ ♦ ♦ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Édes-savanyú marinált ponty-rudacskák Elkészítési idő: 50 perc +

érlelés Egy adag: 663 kcal, 2770 kJ Hozzávalók: 40 d kg po ntyfilé, 2 d b kisebb s árgarépa, 5 d kg zeller, 1 csomó újhagyma, 4 evőkanál olaj, 6 evőkanál ketchup, 2 citrom leve, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál búzakeményítő, 1 kiskanál só, 1 dl sherry ♦ A bundázáshoz: liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa ♦ A sütéshez: olaj A zellert é s a s árgarépát v ékony cs íkokra vágjuk, az újhagymát f elkarikázzuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a ketchupot, a citromlevet, a cukrot, a sót, beleöntjük a sherryt, és a búzakeményítővel besűrítjük. A pontyfilét u jjnyi v astag c síkokra v ágjuk, me gsózzuk, ma jd l isztbe, f elvert t ojásba é s zsemlemorzsába bundázva bő, forró olajban pirosra sütjük. Az olajból kiemelve lecsöpögtetjük, majd az édes-savanyú mártással leöntve legalább fél napra behűtjük. Hidegen, citromkarikákkal díszítve kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Édes-savanyú mártás Elkészítési idő: 30 perc Egy

adag: 430 kcal, 1800 kJ Hozzávalók: 3 0 d kg a nanászkonzerv, 2 d b h úsos z öldpaprika, 2 0 d kg bambuszrügy, 2 evőkanál olaj, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál borecet, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál búzakeményítő, 5 dl húsleves, só A p aprikát m egtisztítjuk, é s a b ambuszrüggyel e gyütt v ékony cs íkokra v ágjuk. Az olajt fölforrósítjuk, beletesszük a paprikacsíkokat, és nagy lángon 2-3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a bambuszrügyet meg az ananászkockákat, és újabb 2-3 percig pirítjuk. A húslevest elkeverjük a búzakeményítővel, a szójaszósszal, a borecettel, és a cukorral, majd az egészet a pirított zöldségekre öntjük, és együtt 5-6 percig főzzük. A tűzről levéve utánsózzuk és melegen kínáljuk. ♦ ♦ ♦ Édes-savanyú sertés ananásszal Elkészítési idő: 50 perc Egy adag: 585 kcal, 2450 kJ Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 1 kiskanál só, őrölt bors, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor újhagyma, 20 dkg

sárgarépa, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál borecet, 6 evőkanál szójaszósz, 1 nagyobb doboz ananászkonzerv (50 dkg), 2 evőkanál olaj A sertéshúst vékony csíkokra vágjuk, majd a fölforrósított olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fölaprított vöröshagymát, a szójaszószt meg az ananászkonzerv levét és puhára pároljuk. Az újhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és fölkarikázzuk, majd a már puha húshoz a djuk. E gyütt p irítjuk 6 -8 p ercig, m ajd b eletesszük a z ananás zkockákat, s óval, cukorral, őrölt borssal és borecettel fűszerezzük, majd átforralva máris tálaljuk. ♦ ♦ ♦ Édes-savanyú tintahal Csak a mártás összetételében tér el az édes-savanyú csirkehústól. ♦ Hozzávalók a mártáshoz: 4 evőkanál ketchup, 3 evőkanál borecet, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, egy-egy evőkanál cukor és étkezési keményítő, 1,5 dl víz. Főnix csirkeszárny A csirke alaplét szecsuani borssal, sóval,

fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel, borecettel, szójamártással, f ehérborral í zesítjük é s ki forraljuk. A m egtisztított s zárnyakat e bben a lében 24 órán át, pácoljuk, majd puhára pároljuk. Kihűtjük és újhagymával díszítve a saját levében tálaljuk. Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Halgombócleves A finomra darált halhust rizskeményítővel, tojásfehérjével és sóval összedolgozzuk. Szójával ízesített csirke alaplébe szaggatjuk, és külön leforrázott csíkokra vágott leveles parajjal megfőzzük. Halszeletek pikáns mártásban ♦ ♦ Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehér húsú tengeri hal, 1 ek. liszt, 3 dl olaj A mártáshoz: 1 kis darab friss gyömbér, 2 újhagyma, 3 ek. száraz martini, 1 ek szójamártás, 2 e k. b arna cu kor, 1 kk e cet, 1 ek p ritamin ( paprikakrém), konyak Előkészítés: A gyömbért megtisztítjuk, és kb. fél evőkanálnyit vékony csíkokra

vágunk A hagymát megtisztítjuk, és a zöldjével együtt karikára vágjuk. A halat m egmossuk, s zárazra t öröljük, kb . 5 c m-es cs íkokra v ágjuk, majd l isztben megforgatjuk. Elkészítés: 1. Egy nagy serpenyőben az olajat f elforrósítjuk, a h alat 3 percig s ütjük benne, m ajd kiszedjük, lecsepegtetjük. Újra felforrósítjuk az olajat, visszatesszük a halat, pár perc alatt ropogósra sütjük, szalvétára szedjük. 2. A g yömbért ö sszekeverjük a hag ymával, a s záraz m artinivel, a k onyakkal, a szójamártással, a b arna cu korral, az e cettel é s a p aprikakrémmel, m ajd í zlés s zerint sózzuk. 3. A serpenyőből kiöntjük az olajat, hogy csak kb 1 evőkanálnyi maradjon benne Beleöntjük a mártást, és kevergetve kb. egy percig forraljuk, majd visszatesszük a halat, és még egy percig lassú tűzön pároljuk. A halszeleteket tálra tesszük, és a mártással leöntve tálaljuk. ♦ Munka: kb. 15 perc ♦ Fogyasztható: kb. 30 perc

múlva ♦ 1 adag: 1272 kJ/303 kcal ♦ Forrás: Kiskegyed konyhája 98/1 Húslabdák A darálthúst tojással, rizskeményítővel, sóval, borssal, finomra vágott hagymával és szójamártással összedolgozzuk. Kb 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk A gombócok e gyharmadát pá rolt r izsbe, e gyharmadát m etéltre v ágott tojáslepénybe forgatjuk, és szitára téve gőzben megpároljuk. A fennmaradó egyharmadot bő, forró olajban pirosra sütjük. A gombócokat vegyesen tálaljuk Kacsahús fehérborban Hozzávalók: 2 5 d kg ki csontozott s ült kacs ahús, 1,5 dl s záraz fehérbor, egy kávéskanál gyömbér, 2 evőkanál olaj. ♦ Az í zesítéshez: K ét evőkanál szójamártás, egy evőkanál étkezési keményítő, egy kávéskanál cukor. A szeletekre v ágott s ült kacs ahúst ke vés olajban át pirítjuk. R átesszük a gyömbért, a borral felöntjük, és kb. 5 percig pároljuk Hozzáadjuk az ízesítőket, felforraljuk és tálaljuk ♦ Kantoni

sült rizs ♦ ♦ ♦ Összeállítás: 15 perc. Sütés-főzés: 30 perc. Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg hosszú szemű rizs, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 d kg k ukorica, 1 1/4 dl olaj, 3 s zelet 1 cm-es cs íkokra v ágott szalonna (ez lehet k olbász, szalámi, s onka, c sirke-, p ulyka-, s ertés-, m arha- stb. h ús kínaiasan cs íkokra v ágva p ersze - ez m ind m egannyi r ecept, m indig m ást főzhetsz). 1/2 kockákra vágott paradicsompaprika, 2 simára kevert tojás, 10 dkg főtt rák (ez szerintem elhagyható, ha nem szereti valaki vagy drágállja, Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek helyette l ehet p éldául s ertésvesét al kalmazni ap ró ko ckákra v ágva). 2 evőkanál szójamártás. Elkészítés: 1. A rizst 3/4 liter vízben kb 20 percig főzzük Akkor jó, ha a nedvességet magába szívta és megduzzadt. 2. Közben a borsót és a kukoricát vízben megfőzzük, leszűrjük 3. A szalonnát az olaj felén

teflonserpenyőben kiolvasztjuk, és a hagymát meg a paprikát b elekeverve 1 p ercig s ütjük. U tána a t ojást ho zzáöntjük, é s ke vergetve rántottát sütünk belőle. A serpenyőből kiszedjük, és az edényt kitörölgetjük 4. A maradék olajat a serpenyőbe öntve a rizst 2 percig sütjük benne A főtt zöldfélét meg a r ákot ho zzáadjuk, a t ojással ö sszekeverjük. S zójamártással m eglocsolva az on forrón tálaljuk. Jó tudni: A k ínai s zakácsok e löljáróban m inden h ozzávalót f elaprítanak, előkészítenek, a kezük ügyébe rakják. Így az ételt már a tűzhely mellől el sem mozdulva, percek alatt sütik-főzik meg. Kínai bélszín ♦ HOZZÁVALÓK: 5 00g Bé lszín, 2 0g P álmacukor, 4 e k. V ilágos s zójaszósz, 2 gerezd Fokhagyma, 40g Újhagyma, 2 db Piros chilipaprika 250g Z öld húsú paprika 120g Piros húsú paprika,0,8 dl Olaj, 2 ek. Osztrigaszósz, 1/2 e k Szezámolaj, só, 1/2 Étkezési keményítő, 2 ek. Víz

KÉSZITÉSE - A bélszint vékony csíkokra vágjuk. - Egy tálban ö sszekeverjük a cu krot, a sót é s a s zójaszószt, beletesszük a h úst, majd 30 percig hűtjük. - A chilipaprikát apró kockákra a paprikákat csíkokra vágjuk. - Egy W okban o lajat hevítünk, be lehelyezzük a húst é s m egpirítjuk, u tána k iszedjük a húst és lecsepegtetjük. - 3 kanál o lajat hag yunk a Wo kban, a többit e ltávolítjuk, m egfonnyasztjuk be nne a zöldségeket - 2 percig sütjük, majd belerakjuk a húst, és további 2 percig sütjük. - Meghintjük osztrigaszósszal és szezámolajjal, alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk. - Az étkezési keményítőt vizzel kikeverjük, majd a z ét elhez a djuk, ép pen c sak összeforraljuk és azonnal tálaljuk. Kínai csirkefalatok magyarosan, wokban ♦ 4-5 személyre A csirke: a 3 egész (1 kg) csirkemellet kicsontozzuk, megnyúzzuk, majd laskára vágjuk. A csontból leves főzhető, a bőrből szintén. A f

elforrósított v okban10 d kg z sírt o lvasztunk (koleszterin!), m egfuttatjuk be nne a z ö sszeaprított 1 0 d kg v öröshagymát, m ajd e gy egész fej zúzott fokhagymát. Beletesszük a csirkedarabokat és fűszerezzük: só cukor, citromlé, szegfűszeg és szegfűbors, gyömbér és a fahéj kerül hozzá. A fűszereket lehetőleg őrölve tegyük bele, ha nincs más, mozsárban is össze lehet törni. Addig süssük, amíg a cs irke ki fehéredik, akko r ö ntsünk ho zzá ke vés v izet, ho gy l egyen e gy ki s tokányos, magyaros zaftja. (Lehet bő lére is engedni, de akkor inkább a csirkecsontból főzött, levessel engedjük fel.) A rizs: a diónyi zsíron megfuttatott diónyi finomra vágott hagymára tesszük a 30 dkg rizst, sózzuk, majd 6 dl vízzel és 10 dkg mazsolával kis lángon megfőzzük. A k ókuszmártás: 10 dkg vajon (Ráma is jó) annyi liszttel, hogy még krémszerű legyen, rántásalapot pirítunk, de mielőtt bármi színt kapna, beleteszzük a 10

dkg kókuszreszeléket, összekeverjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy a végén, felfőzés után tejföl-sűrűségű maradjon. Főzés közben csipet só és érzés szerint cukor kell hozzá, mert egy picit édesnek kell lennie. Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Változat: akinek nem ízlik a fenti: csirkepörkölt, galuska, savanyúság. Kínai kel Hozzávalók: 1 s zép kí nai ke l, (egyben, j ól m egmosva!), 2 d l ko nyak., Répa, zöldborsó, morzsolt kukorica (diétázóknak és húsellenzőknek). Darált vagy nagyon apróra vagdalt hús (húsevőknek). 1-2 db tojás fehérje (kemény habbá kell verni). A zöldséget pároljuk (mikróban, lefedve, víz nélkül) majdnem puhára, fűszerezni ízlés szerint l ehet. A h úst p ároljuk (mikróban, ke vés v ajjal, ap róra vágott hag ymával) fűszerezni ízlés szerint lehet. A párolt anyagokat óvatosan összekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével. Ezzel a

m asszával m egkenjük a kínai ke l belsejét ú gy, ho gy az e gyes l evélrétegek a lá kenünk egy-egy réteget. (Esetleg körül lehet kötözni, de ha friss volt a kínai kel, akkor azt sem kell. A lényeg, hogy formája megmaradjon.) Leöntjük az alábbi sajtmártással: 1/2 kg sűrű és forró besamel mártásba belekeverünk 20 dkg reszelt sajtot (az sem baj, ha többféle sajt, a füstölt sajttal pedig még finomabb), és 1 kis tubus tejszínes krémsajtot, 1/2 dl konyakot, a többit pedig megiszogatom (ZTK), már csak a hangulat kedvéért. Ezzel l eöntjük (teljesen b ekenjük) a v ajazott tepsire t ett kínait, forró sütőben kezdjük a sütést, szinte azonnal csökkentjük a hőt. Kb 15-20 perc után kész Lehetőleg forrón szeletelve tálaljuk, de hidegen is jó. Ez lehet bárminek a körete, de önállóan is finom. ♦ Kínai tojásos kukoricaleves (6 személyre) Hozzávalók: 1 kukoricakonzerv (25 dkg), 2 erőleveskocka, 2 tojás, 1 evőkanál vodka, 1

mokkáskanál f ehér bors, 2 d kg kukoricaliszt, gyömbér, petrezselyem, zellerzöld, só Elkészítés: Egy liter vízzel és a kockákkal főzz levest, s lassú tűzön 10 percig forrald benne a kö römnyi g yömbért, majd t edd b ele a lecsorgatott ku koricát. K özben a p épesre vágott zellert, a sót és a fehérborsot keverd össze a vodkával, majd add hozzá a kevés hideg vízben feloldott kukoricalisztet. Ha a leves újra felforrt, keverd bele ezt a pépet, s forrald tovább, míg be nem sűrűsödik. Ekkor vedd le a tűzről, dobd ki belőle a gyömbért, s a két összehabart tojást - lassú keverés mellett - gyorsan öntsd bele a forró lébe. ♦ Kukoricaleves rizsgombóccal.(japán) Hozzávalók: 3 0 d kg mirelit kukorica (vagy 1 doboz konzerv, levével együtt), só, pici cukor, 10 dkg rizs, 10 dkg sárgarépa, 2 dkg kukoricakeményítő, 8 dkg vaj, 1 db tojás, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 3 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tej A hasábokra v ágott s árgarépát (

kb. 3 cm hosszú, fél cm s zéles) kevés olajban megpirítunk (igy szebb lesz a leves színe), majd csontlében feltesszük főzni (vagy 1 l víz + 2 csirkeleves kocka). Sóval, cukorral ízesítjük Ha megpuhult a kukorica, és a sárgarépa, liszt és tej keverékével behabarjuk, és jól kiforraljuk. A rizsgombócokat külön főzzük meg sós vízben, és a levesbe tesszük. Rizsgombóchoz a megpárolt rizst összekeverjük a vajban megfuttatott hagymával, petrezselyemmel, sózzuk, és a tojással összeállítjuk. Kb 15 percig főzzük. ♦ Madárfészek-leves Áztassunk f él k iló f észket hideg vízben egy éjszakát. Csurgassuk le és főzzük lobogó vízben. Csurgassuk le újra Csináljuk ezt kétszer Tisztítsuk meg a fészket minden tolltól és apró darabtól! Tegyük a fészket fazékba, öntsünk rá vizet, és csináljunk l evest. V ágjunk 1/4 kiló sertést apróra, adjuk a fészekhez. Lassú tűzön két órát főzzük Tegyünk bele egy kanál

szójaszószt, egy csipet sót. Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Öntsük tálba, szórjuk meg apróra vágott csirkehússal, főtt sonkával és kínai petrezselyemmel (koriander zöldje). Mandarinleves Hozzávalók: 2 5 dkg sovány sertéshús vékonyan szeletelve), 1 evőkanál olaj, 15 d kg v ékonyan s zeletelt g omba, 2 s árgarépa, 1 z eller z öldje, 1 ,5 l c sirke erőleves, 10 dkg parajlevél apróra vágva, 1 egész tojás felverve, 2 evőkanál liszt, 0,5l víz, só Olajban pá roljuk m eg a sertéshúst, majd ad juk ho zzá a g ombát, s árgarépát, z eller zöldjét és további 5-6 percig pároljuk. Öntsük ho zzá a l evest, a p arajlevelet, é s f orraljuk f el. M ikor f elforrt, ál landó ke verés mellett, adjuk hozzá a tojást. Végül a vízben feloldott lisztet keverjük hozzá, és folytonos keverés közben várjuk meg, míg kissé megsűrűsödik. Legvégén ízlés szerint sózzuk. ♦ Marhahús

brokkolival A vékony csíkokra vágott marhahátszínt szójamártással. fehérborral és rizskeményítővel 2 órán keresztül pácoljuk. A hust forró olajban gyorsan megpirítjuk, a páclével ízesítjük, és a tányér közepére halmozzuk. Főtt brokkolival körberakva tálaljuk Marhahús gyömbérrel Hozzávalók: 25 dkg kicsontozott, letisztított hús, egy evőkanál gyömbér finomra vágva, 2 evőkanál szezámolaj, 3 cm póréhagyma ferde kar ikára vágva. A páchoz: Egy evőkanál étkezési keményítő, ízlés szerint só, bors. A vékony csíkokra vágott húst 10 percig pácoljuk. Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a gyömbért, pirítsuk meg. Adjuk hozzá a pácolt húst, gyors, erőteljes k everéssel h árom percig süssük. Tálaláskor szórjuk meg a póréhagymával (A Vörös Sárkány ízei) ♦ Párolt kacsa Hozzávalók 4 s zemélyre: 1 ko nyhakész p ecsenyekacsa, 3 újhagyma, 5 ek. szójamártás, 3 ek. vodka, 1 ek konyak, 3 ek barna cukor

Előkészítés: Egy nagy l ábasban f elforralunk kb . 3 d l v izet, a kacs át a lobogva f orró vízben 4 -5 p ercig f orraljuk (egyszer-kétszer me gforgatjuk), majd b eforraljuk a v íz kétharmadát. A hagymát megtisztítjuk, zöldjét levágjuk, a fehér részét egyben hagyjuk A kacsához ad juk a ha gymát, a s zójamártást, a v odkát é s a k onyakot, m ajd újra felforraljuk, és lefedve lassú tűzön 30 percig pároljuk. Félidőben megfordítjuk a kacsát Elkészítés: 1. Hozzáadjuk a barna cukrot, és az egészet még kb 15 óráig pároljuk 2. A kacsát mártásával tálaljuk, ízlés szerint adhatunk mellé néhány szelet ananászt Melegen rizzsel, hidegen salátával kínáljuk. ♦ Munka: kb. 5 perc ♦ Fogyasztható: kb. 25 óra múlva ♦ 1 adag: 2950 kJ/702 kcal ♦ Forrás: Kiskegyed konyhája ♦ Rakott kínai kel Hozzávalók: 1 kg kí nai k el, 4 főtt tojás, 20 dkg gomba, 1 ek margarin, 1 dl tejföl, 1 dl tej, só, 1 ek finomra vágott

petrezselyemzöld A m egtisztított, f elszeletelt g ombát a m argarin f elén, k evés s óval, pe trezselyemzölddel megpároljuk. A k ínai k elt l eveleire s zedjük, m egmossuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben 1-2 percig főzzük. Kiszedjük a vízből, lecsöpögtetjük A maradék margarinnal kikenünk egy tepsit vagy jénait, belerakjuk a levelek felét. Rá a párolt gombát és a felkarikázott kemény tojást. Tejjel elkevert, sós tejfölt csöpögtetünk ♦ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek rá, b efedjük a m aradék levelekkel. Rálocsoljuk a m aradék t ejfölt, rászórjuk a m aradék petrezselymet, és a sütőben átforrósítjuk. Rizs kantoni módra Hozzávalók: 24 dkg rizs, 10 d kg sertéstarja, 5 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 evőkanál szójamártás, 4 evőkanál olaj, 10 dkg garnélarák, 1 kávéskanál rizspálinka, 1 kávéskanál szezámolaj, csipet őrölt bors. Készítése:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A rizst megfőzzük, a zöldborsót megpároljuk. A sertéstarját kisütjük, és csíkokra vágjuk A tojást felverjük, szójamártással elkeverjük, é s f orró olajon o mlettként k isütjük. Az o mlettet i s cs íkokra v ágjuk Olajon a hagymát, rákot állandó keveréssel megpirítjuk, hozzátesszük a húscsíkokat, zöldborsót, a főtt rizst, és néhány percig együtt sütjük. Szezámolajjal megszórva tálaljuk ♦ Sanghaji tojásleves A vékony szeletekre vágott gombát és bambuszrügyet csirkealaplében megfőzzük. Sóval, borssal ízesijük. A felvert tojást a forrásban lévő levesbe csurgatjuk Tálalás előtt vékony csíkokra vágott kígyóuborkát és paradicsomot adunk hozzá. Savanyu-erős leves A vékony csíkokra vágott gombát, sonkát, póréhagymát, és a vékony szeletekre vágott bambuszrügyet 3 percig főzzük csirke alaplében (adagonként 2 dl.) Ezután szójamártást, borecetet h idegvízzel

kikevert rizskeményítőt és zöldborsót adunk hozzá, majd 2 perci forraljuk. A forrásban lévő levesbe felvert tojást csurgatunk, csili mártással, sóval, borssal ízesítjük. Sertéshúsgombócok üvegtésztával Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg finomra darált sertéshús, 2 ek. szójamártás, 1 ek. cherry, 1 tk barna cukor, 1 tk Kukoricakeményítő, 1 tojás, 8 dkg üvegtészta, 3 gomba, 25 dkg kínai kel, kis darabka friss gyömbér vagy 1 kk. gyömbérpor, 2 újhagyma, 1 ek. olaj Előkészítés: A darált húshoz adjuk a szója mártást, a che rryt, a b arna c ukrot, a kukoricakeményítőt és a tojást. Az egészet jól összekeverjük, majd 12 darabra osztjuk Belisztezett kézzel gombócokat formálunk belőlük, és hűtőben 30 percig pihentetjük. Az üvegtésztát kb. 15 percre langyos vízbe áztatjuk (amíg megpuhul) A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A kínai kelt és gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk. A zöldhagyma zöld

részét levágjuk, a fehér résznek lehúzzuk a külső héját, a hagymát hosszában vékony csíkokra vágjuk. Elkészítés: 1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a húsgombócok minden oldalát megpirítjuk benne (kb. 5 perc), majd kiszedjük 2. A visszamaradt olajba beledobjuk a gyömbért, a hagymát, a kínai kelt, a gombát, és kevergetve 3 percig sütjük. 3. Megsózzuk a zöldségeket, jól összekeverjük, visszatesszük a húsgombócokat, hozzáadjuk a lecsepegtetett üvegtésztát, kevés vizet öntünk hozzá (1-2 ek.), majd letakarva pár percig pároljuk. Mélyebb tálkákban tűzforrón tálaljuk ♦ Munka: kb. 30 perc ♦ Fogyasztható: kb. 1 óra múlva ♦ 1 adag: 1588 kJ/378 kcal ♦ Forrás: Kiskegyed konyhája ♦ Sonkás-póréhagymás kacsa ♦ Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg kacsamell, 1 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál szójaszósz, 10 dkg főtt sonka, 1-2 p óréhagyma, 3 -4 evőkanál mogyoróolaj, 1,5-2 dl zöldségleves, 1 evőkanál

száraz cherry, só. Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek A filézett kacsamellről ne szedjük le a bort és a zsírt, így vágjuk másfél centis kockákra. A szójaszószt keverjük ki a kukoricaliszttel, tegyük a húsra, jól keverjük át, és hagyjuk állni fél óráig. A s onkát v ágjuk 1 ce nti s zéles cs íkokra, a megtisztított póréhagymát előbb 4-5 centis darabokra, majd csíkokra. Az olaj felét forrósítsuk fel a serpenyőben, és állandóan kevergetve 2-3 percig pirítsuk meg benne a húst, majd vegyük ki, és öntsük ki a m aradék o lajat i s. A friss o laj m ásik f elével pir ítsuk 2 pe rcig a pó réhagymát, t együk bele a s onkát, pir ítsuk e gyütt m ég e gy pe rcig. A djuk h ozzá a le vest é s a c herryt, íz lés szerint só zzuk, t együk b ele a h úst i s, é s a z e gészet – ugyancsak ke vergetve – pirítsukpároljuk mé g 3 -4 p ercig. Ha ke ll, öntsünk h ozzá m ég e gy k is le vest

N agyon f orrón tálaljuk. Sült békacombok Daraboljunk ké t b ékát, f orgassuk m eg hár om t ojás, hár om kanál ku koricaliszt, né gy kanál s zójaszósz é s e gy ki s b or ke verékében. S üssük ki a b ékacombokat forró z sírban, egyenként, m int ahogy a fánkkal tennénk. Tálaljuk alap lében főtt karfiollal, bambuszrüggyel, zöldbabbal, és petrezselyemzöldjével. Szecsuani leves ♦ Hozzávalók 6 személyre: 20 d kg t ofu, 6 d kg sertés- vagy b orjúmás, 10 d kg nagyon vékonyra szelt sertés- vagy csirkehús, 4 szárított kínai gomba, 1 összevagdalt ú jhagyma, 2 t ört f okhagymagerezd. 1 e k g yömbérpor, 1 reszelt s árgarépa, 2 v ékonyra s zelt ze leriszár, 1 -2 ki magozott, ö sszevagdalt, csípős paprika, 2 ek. olaj, 6 dkg felszeletelt bambuszrügy, 1 1/4 l víz, 2 kk csirkeleves-por. 2 ek szójamártás, 1 ek borecet, 2 ek összevagdalt friss koriander, 1/2 kk. durvára tört bors, 3 simára kevert tojás Elkészítés: 1. A tofut, a

májat és húst vékony csíkokra vágjuk 2. A gomba tönkjét eltávolítjuk, kidobjuk, a kalapját összevagdaljuk A gombát a hagymával, a fokhagymával, a gyömbérrel, a répával, a zellerivel és a paprikával az olajon 2 percig sütjük. A húst és a bambuszrügyet belerakva még rövid ideig a tűzön hagyjuk. 3. A vízzel felengedjük, és a csirkeleves-porral meg a szójamártással ízesítve 4 percig forraljuk. 4. A tofut és májat belekeverjük, ecettel, korianderrel és borssal fűszerezzük Ekkor a tojást vékony sugárban, kevergetve belecsorgatjuk, hogy szálassá váljon. 5. Forrón tálaljuk ♦ Összeállítás: kb. 35 perc ♦ Főzés: kb. 15 perc ♦ Forrás: Kínai ízek Szezámmagos sertéskaraj Az egész tojásokat szójamártással és rizskeményítővel elkeverjük. A hajszálvékony szeletekre v ágott s ertéskarajt e bben a m asszában p ácoljuk 2 5 p ercig. A s zeleteket egyenként szezámmagba forgatjuk, és bő forró olajban aranysárgára

sütjük. Szójás marharagu Hozzávalók: 2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kiskanál reszelt szerecsendió, olaj, 50 dkg marhahús, (pulyka felsőcombból, vagy sertés combból is finom, 5 evőkanál édes szójaszósz Az apróra vágott hagymát, az összezúzott fokhagymát, a gyömbért és a szerecsendiót kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a kockákra vágott marhahúst, tovább pirítom, majd beleöntöm a szóját és egy k evés s ót. L efedve, K b h áromnegyed ó ráig p árolom, k özben k evés v izet a dok hozzá. Párolt rizzsel körítem, és indonéz salátát kínálok hozzá. ♦ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek Tavaszi tekercs 1. (Kínai meleg előétel) ♦ A tavaszi tekercs talán a legismertebb kínai előétel, de nyugodtan adhatjuk főfogásnak egy kiadós leves után, vagy önálló vacsoraételnek is. Nagy előnye, hogy jó előre előkészíthetjük, és tálalás előtt

csak ki kell sütni. Nagyon sokféle - húsos é s h ústalan - töltelékkel k észül, d e m indannyinak a lapja a fűszerekkel párolt kínai kel. A szokásos módon tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, palacsinta-méretű négyzet- vagy téglalap alakú lapokra vágjuk. Használhatunk helyette kész réteslapot, de nagyon finom "közönséges" palacsintával is. A lapok közepére h elyezünk két púpos kanálnyi tölteléket, h osszúkásan elrendezzük, a tészta három oldalát felhajtjuk, majd a negyedik oldal irányába feltekerjük. A tekercset, felvert tojásfehérjébe forgatjuk, majd bő, forró olajban pirosra, ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk, külön tálkában szójamártást adunk hozzá. Tavaszi tekercs 2. Hozzávalók 8 személyre: A t észtához: 2 0 d kg k ukoricaliszt, 2 d kg f inomliszt ( búza), víz, c sipet s ó, f él felvert tojás, ♦ A t öltelékhez: 4 s zárított kínai f eketegomba, 2 0 dkg cs irkemell, 1 t eáskanál

kukoricaliszt, 1 s árgarépa, 1-2 újhagyma, 1 evőkanál mogyoróolaj, 7 dkg babcsíra, 1-2 evőkanálnyi csípős szójaszósz, 1 evőkanál száraz cherry, 5 dkg főtt garnélarák, csipetnyi ötfűszer keverék, só, olaj a sütéshez. A tészta hozzávalóiból keverjünk sűrű palacsintatésztát, és hagyjuk állni fél óráig. A gombát áztassuk meleg vízben öt percig. A kicsontozott csirkemellet vágjuk keresztben csíkokra, ki s t álba t éve h intsük m eg ku koricaliszttel, f orgassuk át , é s e zt i s hag yjuk ál lni néhány percig. A meghámozott sárgarépát előbb vágjuk 4-5 ce ntis d arabokra, m ajd vékony csíkokra. A hagymát is vágjuk fel csíkokra, vagy vékony karikákra Aprítsuk fel a lecsepegtetett gombát is, amelyről levágtuk a szárát. Serpenyőben forrósítsunk kevés olajat, é s f olytonosan k evergetve e gyütt pir ítsuk be nne 2 -3 p ercig a go mbát, a sárgarépát, a hag ymát é s a b abcsírát. T együk b ele a cs íkokra v

ágott hú st, a szójaszószt, az ötfűszer keveréket, és pirítsuk együtt még 2-3 percig, illetve addig, amíg a hús kifehéredik. Az egészet öntsük ki egy tálba, keverjük hozzá az apró, főtt rákokat, és hagyjuk kihűlni. A pihentetett tésztából s üssünk n yolc pa lacsintát A t ölteléket o sszuk nyolc részre, formázzunk belőle kis rudakat, helyezzük a palacsintára, s hajtogassuk rá a tésztát úgy, hogy előbb két oldalról hajtjuk rá a töltelékekre, megkenjük tojásfehérjével, ráhajtjuk a visszamaradt két szél egyikét, azt is megkenjük, s ráhajtjuk az utolsó szélét. Az egészet nyomkodjuk össze, hogy a palacsinták ne nyíljanak szét sütés közben. Bő forró olajban süssük ki 4-5 perc alatt minden oldalán aranybarnára, de egyszerre csak keveset téve a serpenyőbe. Ami már kisült, tartsuk a sütőben melegen, hogy egyszerre adhassuk forrón az asztalra. Önmagában is kitűnő, még inkább különböző ízű mártásokba

mártogatva. ♦ ♦ Vegyes sült zöldségek Hozzávalók 4 személyre: 10 fekete fafül gomba, 4 gomba, 5 dkg zöldbab, 1 szál sárgarépa, 10 dkg karfiol, 10 dkg brokkoli, 10 dkg uborka, 4 ek. olaj, 1 ek barna cukor, 1 ek. szójamártás, 1 ek kukoricakeményítő Előkészítés: A fafül gombát langyos vízbe áztatjuk, megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük. A babot m egtisztítjuk, megmossuk, ki s d arabokra v ágjuk A s árgarépát megtisztítjuk, v ékony cs íkokra v ágjuk. A karfiolt é s a b rokkolit ki s d arabkákra s zedjük, megmossuk, leszárítjuk. A beáztatott gombát kinyomkodjuk Az uborkát megmossuk és megtöröljük, majd héjastól gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Elkészítés: 1. Wokban vagy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, beletesszük a fekete gombát, a s árgarépát, a b abot, a kar fiolt é s a b rokkolit, 1 p ercig ke vergetve s ütjük, ♦ Formázás: Klemi A Drótpostagalamb recepttára 94. könyv Kínai ételek

majd m egszórjuk a b arna cu korral, ho zzáadjuk a s zójamártást, cs ipet s ót, p ár másodpercig kevergetjük, majd kivesszük. 2. A wokot konyhai papírtörlővel kitöröljük, beletesszük a maradék olajat, felforrósítjuk, hozzáadjuk a g ombát, az u borkát, cs ipet s ót. 1 p ercig ke vergetve s ütjük, m ajd visszatesszük a félretett zöldségeket, és jól összekeverjük. 3. A kukoricakeményítőt összekeverjük 1 ek vízzel, és besűrítjük vele a zöldség mártását Hidegen, melegen fogyasztjuk. Tipp: M ás z öldséget is t ehetünk be le ( zöld, piros pa prikát, k ukoricát, s zójacsírát, bambuszrügyet). ♦ Munka: kb. 30 perc ♦ Fogyasztható: kb. 40 perc múlva ♦ 1 adag: 890 kJ/212 kcal ♦ Forrás: Kiskegyed konyhája Won-ton leves A sertésaprót finomra daráljuk, reszelt gyömbérrel, szójamártással, sóval, törött borssal és egy kevés olajjal összedolgozzuk. Levestésztát gyúrunk, nagyon vékonyra kinyújtjuk, és 5 x 5 c m-es

rombuszokat vágunk belőle. A tésztalapocskákat megtöltjük a töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, és a két végét összenyomjuk. Adagonként 2 dl a laplevet f orralunk, s zójamártással íz esítjük, és a t öltött tésztákat belefőzzük (kb.5 perc) A végén beleforralunk külön leforrázott és csíkokra vágott spenótot. Zamatos csirkezúza A csirke alaplét szecsuani borssal, sóval, borssal, gyömbérrel, csillagánizzsal, borecettel ízesítjük és kiforraljuk. A megtisztított zúzákat ebben a lében puhára főzzük Kihűtjük, és 24 órán keresztül pácoljuk. Tálaláskor a páclével együtt adjuk, a tetejére, vékony szeletekre vágott újhagymát teszünk. Formázás: Klemi