Egészségügy | Betegségek » Cukorbetegség (diabetes mellitus)

Alapadatok

Év, oldalszám:2000, 6 oldal

Nyelv:magyar

Letöltések száma:512

Feltöltve:2008. április 16.

Méret:76 KB

Intézmény:
-

Megjegyzés:

Csatolmány:-

Letöltés PDF-ben:Kérlek jelentkezz be!



Értékelések

Nincs még értékelés. Legyél Te az első!


Tartalmi kivonat

Cukorbetegség (diabetes mellitus) A cukorbetegség elsősorban a szervezet szénhidrát-anyagcseréjének zavara. Másodlagosan a fehérje- és zsíranyagcserére is hatással van. Az emberi szervezet normális működéséhez öt tápanyag szükséges, amelyeket táplálékainkból nyerünk. Ezek: fehérje, szénhidrátok, zsírok, ásványi anyagok és vitaminok Szénhidrátok: Az élő szervezetben energiatermelés szempontjából legkönnyebben mozgósítható anyagok. Két típusuk van: 1. Egyszerű szénhidrátok: elfogyasztás után nagyon gyorsan felszívódnak és megemelik a vércukorszintet. szőlőcukor (glukóz) . kristálycukor gyümölcscukor (fruktóz) . gyümölcsök tejcukor (laktóz) . tejtermékek 2. Összetett szénhidrátok: sok egyszerű cukormolekula kötődik egymáshoz, amelyek lebontása hosszabb ideig tart, így vércukoremelő hatása lassabb. keményítő . burgonya, rizs, kenyér növényi rostok (cellulóz, pektin) . zöldség, főzelékfélék, gabona

magvak Az ételeinkkel elfogyasztott szénhidrátok a gyomor-bélrendszerben megemésztődnek, glukózmolekulákra bomlanak, majd a bélfalon keresztül felszívódnak, a vérkeringésbe jutnak (a vércukorszint emelkedik). A vérből a szervezet sejtjébe kerülve a cukor elég (vércukorszint csökken). Elégve az élethez szükséges energiát adja A glukóz a sejtekbe az inzulin nevű hormon segítségével a sejtfalon lévő receptorokon keresztül jut. Ha a hasnyálmirigy ß sejtjei egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben termelnek inzulint vagy a termelt hormon nem jó minőségű, akkor a cukor nem kerül a sejtekbe, a véráramba felhalmozódik, mely magas vércukorszintben mutatkozik meg. Ez lehet az egyik oka a cukorbetegségnek. A másik ok az elhízásból adódik. A súlyfelesleggel rendelkező emberekben a zsírsejtek száma megnő, s ezzel együtt a sejtfalon lévő receptorok száma is emelkedik. A termelt inzulin nem lesz elegendő, s a glukóz szintén nem jut

be a sejtekbe. A felesleges cukor vesén keresztül való kiválasztásának bizonyítéka a fokozott szomjúságérzet és a vizelet mennyiségének növekedése. Mivel a test sejtjeiben nem szabadul fel kellő mennyiségű energia, ezért fáradékonyság, esetleg fogyás jelentkezhet. Kezelés: fő cél a vércukorszint normalizálása. Normál érték: 3,3 - 5,5 mmol/l Most már konkrétan az étkezésekről lesz szó. Energia felvétel: egyénre szabottnak kell lennie. Normális testtömegű cukorbeteg diétájának az energiatartalma annyi legyen, amennyit a testtömege és munkaképességének fenntartása igényel (1500 -3500 kcal/nap). Ha a cukorbeteg elhízott, akkor a fogyás érdekében az energia bevitelt csökkenteni kell. A testtömeg csökkentés nem megy könnyen, elsősorban nagy akaraterőre van szükség, ugyanis 1 kg leadásához 7000 kc al. val kell kevesebbet enni Tehát ha a fogyókúrázó naponta 1000 kcal-val csökkenti az energia felvételét, akkor 1

hét alatt adhatja le az 1 kg-ot. Ajánlott energia mennyiség fogyókúrában: 1000-1500 kcal. !!! Cukorbeteg fogyókúrát csak orvosával és dietetikusával megbeszélve kezdjen illetve folytasson otthonában!!! Az étrend tápanyag-összetétele: Kiegyensúlyozott. egészséges táplálkozás elveit kell követni Ez azt jelenti, hogy a táplálék formájában felvett energia kb. 50%-át szénhidrátból, 20%-át fehérjéből, 30%-át pedig zsírból fedezi a cukorbeteg. A szénhidrátok közül előnyben kell részesíteni a a lassabban felszívódó szénhidrátokat. A zsírfogyasztás nagyobbik részét a telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi zsiradékokkal (olaj, margarin) kell fedezni. Az étkezések gyakorisága: A meghatározott napi szénhidrátmennyiséget (130g-160g-180g) öt-hat mennyiségre kell elosztani. IDŐ 1000 kcal étrend-130g CH 160gCH 180gCH Reggeli (7ó 30p):.2040g40g Tízórai (10ó):.1515g20g Ebéd (12ó 30p):.3545g50g Uzsonna (15ó 30p):.1515g20g

Vacsora (18ó):.3030g30g Pótvacsora (21ó):.1515g20g 130g 160g 180g Inzulin kezelésénél az étkezést az inzulin hatásával összhangba kell hozni. Inzulin beadását követően: - gyors hatású inzulin (Actrapid, Humulin R) 30 percet - gyors hatású és elhúzódó hatású inzulinnál 45 percet - elhúzódó hatású inzulinnál 60 percet - inzulinanalóg (Humalóg) esetén nem kell várni A gyógyszert étkezés előtt 30 perccel kell bevenni, a Glukobayt pedig az étkezés első falatjával. Mit egyen a cukorbeteg? Húsok, húskészítmények: Sovány húsokat (hal, csirke, vadhúsok, sertéshús sovány részei, borjú, marhahús, házi nyúl), sovány felvágottak (gépsonka, zalai, pulykafelvágott, csirkefelvágott, párizsi, baromfi, virsli) lehet fogyasztani. A belsőségek, zsírosabb húsok és felvágottak magasabb koleszterintartalmuk miatt nem ajánlottak. A véres és a májas hurkának jelentős szénhidrát, valamint energiatartalma van, ezért nem

javasolt. A húsoknak nincs szénhidráttartalma, de azért nem lehet mértéktelenül fogyasztani az esetleges vese szövődmények miatt. Tej-tejtermékek: Szénhidráttartalmukat a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe be kell számolni. Fogyasztható: tej (1,5% zsírtartalmú), író, aludttej, kefir, natúr joghurt, félzsíros tehéntúró, tejföl (12% zsírtartalmú), sovány sajtok (Túra, Tenkes, Óvári, Köményes), kockasajt. Házilag, mesterséges édesítőszerrel elkészített kakaó, gyümölcsjoghurt. Napi 0,5 l tej és tejtermék fogyasztása ajánlott. Cukorbetegek ezt 2-3 alkalomra elosztva fogyasszák! Kenyér- és gabonafélék: Magas rosttartalma miatt a Bakonyi barna, Graham, rozskenyeret, magos zsemlét, rozsos zsemle javasolt. Fehér kenyérből 4 dkg, barnából 6 dkg javasolt Ételek sűrítéséhez graham-lisztet, zablisztet használhatunk. 1-2 ek műzlit (zabpehely, árpapehely, rozspehely) keverve ajánlunk natúr joghurtba, házi

gyümölcsjoghurtba. A magas rosttartalmú élelmiszerek kedvező hatással van a vércukorszintre, megkötik és kiviszik a szervezetből a méreganyagokat, a koleszterint, teltségérzetet adnak és a székrekedést is megelőzik. Kifőtt tésztát önálló ételként hetente egyszer egyen, amely szárazon 4-5 dkg! Nem javasolt az ízes metélt és a burgonyás tészta. A rizst párolt zöldségekkel együtt javasoljuk (sárgarépás, gombás, zöldborsós). Önálló köretként 4-6 dkg legyen a mennyisége nyers állapotban. Attól, hogy a száraztészta és a rizs az ételkészítés folyamán 1,5-2-szeresére duzzad, szénhidráttartalma nem változik. Zöldség- és főzelékfélék: Nyersen, párolva, habart főzelékként fogyaszthatók. Azoknak a zöldség- és gyümölcsféléknek, melyeknek 100g-ja 5 g szénhidrátot tartalmaz mért mennyiségben fogyaszthatók (burgonya, kukorica, zöldborsó). Cukorbetegségben szárazhüvelyesek egyéni tolerancia szerint

fogyaszthatók. Gyümölcsök: A banán, a szőlő és az aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, füge) fogyasztása nem javasolt. A többi gyümölcs nyersen, főzve vagy diabetikus édességként fogyaszthatók. Az olajos magvak energia, zsír, fehérje és szénhidráttartalma jelentős, ezért fogyókúrázó cukorbetegeknek nem ajánljuk. Tojás: Szénhidráttartalma nincs, de koleszterintartalma jelentős. Önálló ételként és ételkészítéshez összesen 1 héten hármat javaslunk. Italok: Víz, diabetikus limonádé, cukormentes üdítőitalok és gyümölcslevek fogyaszthatók. Alkoholtartalmú italok közül cukorbetegségben a száraz bor és diabetikus sör mérsékelt fogyasztása megengedett. Az égetett szeszeket nem javasoljuk, nagyon magas cukor- és energiatartalmuk miatt. Mesterséges édesítőszerek 1. Cukorhelyettesítők: szacharin, Polisett, Polisweet, Édeske, Huxolin, Canderel, Vital, Assugrin. Se energia, se szénhidráttartalmuk nincs. A dobozon

meghatározott mennyiség fogyasztható, afölött hasmenést okozhat. 2. Cukorpótlók: Glukonon, Glukosweet, Fruktoz, Szorbitol, Pea diat Energia és szénhidráttartalma azonos a c ukoréhoz, ezért a n api megengedett szénhidrátmennyiségbe beszámítandó. Felszívódása lassabb, ezért fogyasztható Maximum 30 g fogyaszthatók belőlük naponta, beszámítva a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe. Diabetikus élelmiszerek A cukorbetegek által fogyasztható termékek narancsszínű koronggal vannak jelölve. A light termékek nagy része is cukormentes. Javasoljuk, hogy vásárláskor az élelmiszerek összetételét nézzék meg a csomagoláson. Hipoglikémia Ha a vércukorszint 2,2 mmol/l alá süllyed, akkor alacsony vércukorszintről, hipoglikémiáról beszélünk. Általában gyógyszert szedő és inzulinos cukorbetegeknél fordul elő, de a tüneteket és tennivalókat minden cukorbetegnek ismerni kell. Tünetek: éhségérzet, szédülés, szívdobogás,

remegés, szájzsibbadás, verejtékezés, ingerlékenység, szórakozottság. Teendők: gyorsan felszívódó szénhidrátot kell fogyasztani: szőlőcukor szétrágva, cukros limonádé, üdítőital. Ezzel 1-2 mmol/l-es vércukor emelkedés érhető el A tünetek enyhülése után 15-30 g összetett szénhidráttartalmú ételt kell elfogyasztani (kenyér, zsemle). FONTOS: - Legyen a cukorbetegnél mindig szőlőcukor (gyorsan felszívódó egyszerű szénhidrát) és háztartási keksz vagy szendvics (összetett szénhidrát). - A cukorbetegeknek nem kell külön főzni. Az ételt utólag is lehet édesíteni a családtagoknak - Használjon a cukorbeteg konyhai mérleget és a tápanyagtáblázatot, mert így kialakul a mennyiség-érzékelés (sacc-érték). MÉRTÉKEGYSÉG-TÁBLÁZAT 1 kávéskanál. .4 ml6-8 cm3 1 evőkanál. 15 ml12-20 cm3 1 merőkanál.30-70 ml 1 bögre.3 dl 1 csésze.2-2,5 dl250-300 cm3 1 borospohár.100 cm3 1 vizespohár.2,5-3 dl250-300 cm3 1 lapos

tányér.2 dl 1 mély tányér.3 dl TÁPANYAG-TÁBLÁZAT Élelmiszer Szénhidrát (g) 1 db zsemle 5,4 dkg 30 1 szelet ujjnyi vastag kenyér 10 dkg 50 1 szelet vékony kenyér 7 dkg 182 1 kifli 4,4 dkg 25 1 liter liszt 65 dkg 49 2 csapott teáskanál liszt 1 dkg 37 1 csapott evőkanál liszt 1 dkg 37 1 evőkanál zabpehely 1 dkg 6,4 1 evőkanál száraztészta, levestészta 1 dkg 7 1 evőkanál tarhonya 1 dkg 7 50 szál spagetti 5 dkg 36,4 15 szál makaróni 5 dkg 36,4 1 evőkanál rizs 2 dkg 15 1 evőkanál zsemlemorzsa 1 dkg 7 1 evőkanál búzadara 1 dkg 7 2 teáskanál kakaó 1 dkg 3 1 közepes burgonya 10 dkg 20 1 evőkanál burgonyapüré 1 dkg 3 1 közepes karalábé 10 dkg 5 1 nagyobb karalábé 20dkg 10 4 evőkanál zöldborsó 10 dkg 14 1 közepes sárgarépa 10 dkg 8 1 nagyobb sárgarépa 15 dkg 12 1 fej saláta 5 és 10 dkg között 1 vagy 2 1 hónapos retek 2 dkg 0,4 1/2 fehérrépa 5 dkg 3 1 közepes fej vöröshagyma 10 dkg 8 1/4 zeller 5 dkg 2,5 1 evőkanál majonéz

1,5 dkg 0,4 1 evőkanál paradicsompüré 1,5 dkg 3 Energia (kcal) 35 260 150 130 243 7 7 39 39 35 39 90 38 196 196 70 35 21 38 76 90 35 52 8 és 17 között 12 15 35 8 47 18 1 közepes paradicsom 1 közepes zöldpaprika 1 közepes narancs 1 közepes grapefruit 1 közepes alma 1 kisebb körte 1 evőkanál tej (25 ml) 1 evőkanál tejföl 1 evőkanál túró 1 evőkanál joghurt 1 evőkanál reszelt sajt 1 db Mackó-sajt (6) 1 db Mackó-sajt (8) 1 teáskanál margarin 1 teáskanál olaj 1 evőkanál olaj 1 evőkanál mák 1 púpozott evőkanál szárazbab 1 evőkanál szójagaranulátum 1 csapott evőkanál konyhasó 1 kávéskanál konyhasó 1 késhegynyi konyhasó 5 dkg 15 dkg 30 dkg 10 dkg 1 dkg 3 dkg 10 dkg 10 dkg 2 dkg 3 dkg 1 dkg 2 12 22 12 0,5 1,5 3,3 dkg 0,6 2,5 dkg 0,4 0,5 dkg 0,5 dkg 2 dkg 0,5 dkg 3 dkg 1 dkg 2 1,5 dkg 1,0 dkg 0,5 dkg 3 7 1,6 1 1,2 17 11 60 105 50 6 20 változó 92 66 40 45 20 31 56 38 45 185 26 101